Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Test Dacia Logan Pickup

Featured Replies

Napisano

Pamiętam z lat 80-tych jakie było "wow" gdy odkryłem, że sąsiad nie ma Dacii 1300, a oryginalne Renault 12. Nie mogłem przypuszczać, że będę się cieszył na moją, nową Dacię Logan Pickup 1.6 Confort.

Po przejechaniu 3800 km i upływie 10 tygodni piszę poniższy test:

Nadwozie - co widać na zdjęciach - jest wybitnie oryginalne. Tam, gdzie w nawet najambitniejszych dziełach Bertone i Pininfariny jest kawał powyginanej blachy przeplatanej szkłem, tu mamy dziurę. Dziurę, która jest największym bagażnikiem świata bo jeden z wymiarów - wysokość - dąży do nieskończoności.

To nadwozie, to pick-up. Typ, który zbudował Amerykę. Rodzaj, który żywi miliony ludzi z miast i wsi. Typ, który obala dyktatorów i zmienia świat.

libyan-pickup-trucks.jpg

96eadf51cf09f5bf.jpg

Wnętrze 2-osobowego Logana jest proste, mało ergonomiczne i tanie. Nie jest tak jednak "bo to Dacia", a przez Renault. Czuć tu klimat starych modeli francuskiej spółki skarbu państwa. Fotel jest za wysoko i nie ma regulacji, kierownica nie jest regulowana, sterowanie nawiewem jest schowane za dźwignią biegów, a przyciski radia (Blaupunkt) są tak małe, że trzeba korzystać z rysika. Zegary są też proste, duże i czytelne, ale zastąpienie wskazówek od paliwa i temperatury wyświetlanymi "beleczkami" to zbędny zastrzyk nowoczesności.

Nie ma problemu z ulokowaniem drobiazgów we wnętrzu. Za fotelami na podłodze jest duża przestrzeń o pojemności 300 l dla samochodowych chomików, bardzo praktyczna półeczka jawi się przed pasażerem jeśli tylko nie zamówimy mu airbaga, pod nią schowek, w drzwiach kieszenie, przed dźwignią biegów cupholdery.

172d1a798626a5b1.jpg

Podsumowując wnętrze Logana jest jak dobry hotel. Nie meblujesz po swojemu i sam musisz znaleźć kontakt, ale jest praktycznie dla każdego i wygodnie na tyle, żeby myśleć o swojej robocie.

8bcf4bfb4472ffed.jpg

Za jazdę odpowiada Renault. Zawieszenie z Clio II, silnik 8-zaworowy 1.6 na pasku nie ma nawet logo Dacii. Odczucia podczas jazdy nie są jednak podobne do Clio. Logan ma kolosalny rozstaw osi (2,90 m), sztywne nastawy, żeby urealnić 800-kilogramową ładowność, a stąd się bierze mega podsterowność. Prowokując go na serpentynach do zarzucenia lekkim - pustym - tyłem, na kontrę było tyle czasu, że mogłem zmienić CD w odtwarzaczu, a kontra i tak okazała się zbędna. biglaugh.gif Wrażenie jest bardzo oryginalne - jak wszystko w tym aucie - jakbyśmy siedzieli na przedniej osi, a z tyłu mieli dłuuugi ogon.

Jest jednak sposób na poczucie francuskiego komfortu. Trzeba załadować 500 kg i wtedy jest miękko, osie oddalone od siebie dalej niż w Touaregu i płyniemy.

Skrzynia biegów została skrócona w imię osiągów z dużym ładunkiem więc spokojnie można używać co drugiego biegu gdy jesteśmy puści. 50 km/h to już najwyższy czas na piąty bieg. Dynamika została jednak uduszona przez Euro 5 i nie ma szans na poczucie wciskania w fotel. Mnie się to jednak udało...gdy wjechał mi w tył...rodzony ojciec! shocked.gif Na szczęście mam hak. 270751858-jezyk.gif

b64a6bb1de3fbf7c.jpg

A co na pace? Paka jest genialna. Kładziona burta, która eliminuje ograniczenie długości ładunku sama może dźwignąć 300 kg. W podłodze uszy do mocowania ładunku, podobnie na bokach burt. Solidna krata zabezpieczająca szybę, a na jej ramie stawiane blokady, które zabezpieczają ruch np. drabiny opartej o ramę nad szoferką. Pod CKM - ideał. uzbroj_zlo.gif

2005-dacia-logan-by-renault-cockpit-interior-view.jpg

Piękne w tym aucie jest jeszcze to, że to taki oldschool wyprodukowany w 2011 roku. Silnik nie ma żadnej, plastikowej osłony, dostęp do większości elementów jest rewelacyjnie łatwy. Zawieszenie jest wulgarnie proste. Stabilizator poprzeczny nie ma nawet łączników, a jest po prostu mocowany do wahacza jak w Cinquecento Sporting. Przez niedbałe położenie zabezpieczenia antykorozyjnego (natrysk po montażu) spędziłem godzinę w kanale z puszką Bitexu i poczułem się 15 lat młodziej. A w wielu miejscach ludzie ciągle pytają, oglądają jakby to był concept car. Najbardziej rozbawił mnie jeden pan, który pytał co robię z paką jak deszcz pada. hehe.gif Pewnie chciał się wprosić na jakuzzi. biglaugh.gif

50ba44a2c97ed2d8.jpg

Pisząc "takich samochodów już nie robią" pamiętajcie, że można kupić nowe, tanie, proste, praktyczne auto z charakterem. Produkują je w dalekiej Rumunii, a sprzedają w salonach Renault dając 3 lata gwarancji. I gwarantuję, że łatwiej jest na ulicy spotkać E30 na seryjnym zawieszeniu niż Logana Pickupa. zlosnik.gif

0961f4dab9a68f6c.jpg

Na koniec trochę liczb:

Silnik 1.6 ma 84 konie i pozwala na 160 km/h. Przyznam się, że mnie pozwolił na 165! grinser006.gif

Bak ma 50 litrów, a znika z niego średnio 7,9 l/100 km. Minimalnie 6,8 l, a maksymalnie 8,9 l.

285433932-DSC00114m.jpg

Pozdrawiam!

post-1754-14352514421391_thumb.jpg

Napisano

wyglada cool.

cena? bo to pewnie jest jeden z wazniejszych atutów.

Napisano

fajny jest ... i pewnie funkcjonalny ...

coś jak Poldek TRUCK ... cool.gif

Napisano

Wylglada bardzo ladnie. Srodek straszny ale cos za cos. Na zywo widzialem ze dwa.

Napisano
  • Autor

> cena? bo to pewnie jest jeden z wazniejszych atutów.

34 kzł netto. Cenę podbija A/C, wspomaganie, radio, hak, centralny, kołpaki, listwy i inne detale. Bo cennik obiecuje nawet 26.870 zł netto. Poza tym brak konkurencji i brak samochodów dostępnych powoduje, że szczytem upustu są dywaniki z gumy. Dwa dywaniki!

Napisano

Piszesz o wnętrzu, a ani jednej foty środka nie dałeś - wrzuć coś waytogo.gif

Ogólnie fajny opis ok.gif

Napisano

> 34 kzł netto. Cenę podbija A/C, wspomaganie, radio, hak, centralny, kołpaki, listwy i inne detale.

> Bo cennik obiecuje nawet 26.870 zł netto. Poza tym brak konkurencji i brak samochodów

> dostępnych powoduje, że szczytem upustu są dywaniki z gumy. Dwa dywaniki!

no to jak za cene ful wypas to jak darmo. bardzo fajna oferta.

Napisano

Fajne auto i fajny opis ok.gif

Niestety, brak ocynku skazuje tego typu samochód na porażkę no.gif

Napisano

> konkurent ? Fiat Strada

chyba jednak nie - zobacz na cenę...

Napisano
  • Autor

> no to jak za cene ful wypas to jak darmo.

Nie jest full. Mój nie ma pilota do c.z. oslabiony.gif, nie ma el. szyb - i chwała Bogu - a także nie ma halogenów. To wszystko jest pakiet.

Napisano

Ale to auto ma ocynk, jednostronny i nie całej karoserii. Z dokumentacji wynika że drzwi ,błotniki, maska, klapy. Praktycznie całe poszycie oprócz dachu z tego co wiem. Jest 6 lat gwarancji na perforację i 3 lata na lakier a korozja jest marginalnym problemem nawet w najstarszych loganach z 2004-2005 roku.

Dacia to głównie samochody dla firm, które potrzebują prostych niezawodnych samochodów za w miarę niską cenę.

Napisano

> Nie jest full. Mój nie ma pilota do c.z. , nie ma el. szyb - i chwała Bogu - a także nie ma

> halogenów. To wszystko jest pakiet.

no wiesz. silowniki i halogeny to dodatkowa masa. szkoda osiągów smile.gif

Napisano
  • Autor

> konkurent ? Fiat Strada

Czysto teoretyczny konkurent. Sprowadzany jest na specjalne zamówienie, a cena jest wyższa o ok. 15 kzł.

Sprawę wybadałem przed kupnem i chyba wolałbym Fiata, ale nie na takich warunkach.

Napisano

> Ale to auto ma ocynk, jednostronny i nie całej karoserii. Z dokumentacji wynika że drzwi ,błotniki,

> maska, klapy. Praktycznie całe poszycie oprócz dachu z tego co wiem. Jest 6 lat gwarancji na

> perforację i 3 lata na lakier a korozja jest marginalnym problemem nawet w najstarszych

> loganach z 2004-2005 roku.

> Dacia to głównie samochody dla firm, które potrzebują prostych niezawodnych samochodów za w miarę

> niską cenę.

precyzyjniej korozja byla problemem do liftu w 2008 roku gdy własnie zaczeto cześciowo cynkować blachy daci

od tego czasu auta nie rdzewieja przynajmniej jesli mozna mowic o autach z 2008 czy 2009 roku

a co do gwarancji na perforacje to rp jest ok usuwa na gwarancji ida najmniejsze rdzawe plamki zauwazone przez uzytkownika - nikt nei kaze czekac na dziure na wylot itp

Napisano

> Ale to auto ma ocynk, jednostronny i nie całej karoserii. (...)

Jeżeli tak, to zwracam honor. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety, brak ocynku skazuje tego typu samochód na porażkę

Od razu na porażkę...skazuje to auto na korozję i tyle. Dawniej odbierając FSO1500 z Polmozbytu nie myślało się, że jest się skazanym na korozję, a żeby dojechać do domu. Myślę, że jak Loganowi ruda zje progi to będziemy wycinać i spawać, malować i szpachlować. Ale dopóki się nie złamie, żadna lodówka mu nie podskoczy. 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ale to auto ma ocynk, jednostronny i nie całej karoserii.

Czyli coś co nie działa.

W ten sposób zabezpieczane były m.in. stare ople (Astra F), czy Daewoo Nexia, Espero.

Rudy chrupie je aż miło.

Napisano

> Od razu na porażkę...skazuje to auto na korozję i tyle. Dawniej odbierając FSO1500 z Polmozbytu nie

> myślało się, że jest się skazanym na korozję, a żeby dojechać do domu. Myślę, że jak Loganowi

> ruda zje progi to będziemy wycinać i spawać, malować i szpachlować. Ale dopóki się nie złamie,

> żadna lodówka mu nie podskoczy.

Do takich zastosowan Dacia to swietny wybor - jako wol roboczy.

Natomiast traktowanie tych pojazdow jako samochod osobowy to lekkie naciaganie definicji auta osobowego. Np. rejestrowanie Dacii jako taksowek powinno byc zabronione - nikt nie powinien byc karany wiezieniem tym nie z wlasnego wyboru, a zamawiajac taxi przez telefon nie wiadomo, co podstawia smile.gif

Napisano

> Czyli coś co nie działa.

> W ten sposób zabezpieczane były m.in. stare ople (Astra F), czy Daewoo Nexia, Espero.

> Rudy chrupie je aż miło.

No dobra, ale ja jeszcze widuję sporo Nexii czy Espero. Może i są pordzewiałe, ale mają już często po 15 lat i jeżdżą. Myślisz, że autor wątku będzie tyle jeździł tą Dacią?

Napisano

> Do takich zastosowan Dacia to swietny wybor - jako wol roboczy.

> Natomiast traktowanie tych pojazdow jako samochod osobowy to lekkie naciaganie definicji auta

> osobowego. Np. rejestrowanie Dacii jako taksowek powinno byc zabronione - nikt nie powinien

> byc karany wiezieniem tym nie z wlasnego wyboru, a zamawiajac taxi przez telefon nie wiadomo,

> co podstawia

przesada i to grubo..

taxi to bardzo dobre jest i wygodne jest

wygodna kanapa z tylu komfortowe zawieszenei i duzo miejsca na bagaz - czego chciec od taksowki ? ze co -10 do estymy ze pod klub wieczorem cie dacia zawiezie i rwania nie bedzie? drink.gif

Napisano

wreszcie . . . Po tylu latach sa ikonka_photo2.gif. teraz w koncu sie dobrze czyta I wreszcie ogladazlosnik.gif.

I teraz pytaniehmm.gif czy ta Dacia ma taka sam a dlugosc jak Wersja sedan czy jest dluzsza? ikonka_photo2.gif wnetrza wiecej mozna?

Napisano

Dacie się spisują bardzo dobrze na taxi. W Niemczech są korporacje co tylko Dacie mają. Trwałe podwyższone zawieszenie, niskie spalanie dci u mnie średnio 4,5 litra ON, ogromny bagaznik w MCV 700 litrów, do tego możliwość zabrania 7 osób i jeszcze zostaje bagaznik 200 litrów na bagaż podręczny. Auto się nie psuje i jeździ tylko na przeglądy okresowe.

Napisano

> przesada i to grubo..

> taxi to bardzo dobre jest i wygodne jest

> wygodna kanapa z tylu komfortowe zawieszenei i duzo miejsca na bagaz - czego chciec od taksowki ?

Tego, zeby uszy nie bolaly po kursie? By poczucie estetyki nie zostalo "zgwalcone"? By plecy nie bolaly od moze duzej, ale niewygodnej kanapy? By lokiec nie bolal od boczkow drzwi?

> ze co -10 do estymy ze pod klub wieczorem cie dacia zawiezie i rwania nie bedzie?

Heh, nie znasz mnie i nie wiesz, gdzie taksowka jezdze - nietrafione smile.gif

Napisano

> Dacie się spisują bardzo dobrze na taxi. W Niemczech są korporacje co tylko Dacie mają. Trwałe

> podwyższone zawieszenie, niskie spalanie dci u mnie średnio 4,5 litra ON, ogromny bagaznik w

> MCV 700 litrów, do tego możliwość zabrania 7 osób i jeszcze zostaje bagaznik 200 litrów na

> bagaż podręczny. Auto się nie psuje i jeździ tylko na przeglądy okresowe.

Mnie, jako klienta kompletnie nie interesuje to, jak sie taksowki sprawuja. Ja chce byc wieziony w mozliwie najlepszych warunkach, przez normalnego czlowieka (a takich w Polsce za kierownicami taksowek baaardzo malo - ostatnie trzy kursy to trzy proby zabicia mnie...).

A o warunkach w Dacii napisalem w poprzednim poscie.

Dacie moglbym EWENTUALNIE zaakceptowac jako taksowke przy 1.20/km - wiecej to auto nie jest godne zarobic na wiezieniu mnie smile.gif

Napisano

> Tego, zeby uszy nie bolaly po kursie? By poczucie estetyki nie zostalo "zgwalcone"? By plecy nie

> bolaly od moze duzej, ale niewygodnej kanapy? By lokiec nie bolal od boczkow drzwi?

> Heh, nie znasz mnie i nie wiesz, gdzie taksowka jezdze - nietrafione

nie bardziej nie trafione niż Twoje wyssane z palca dość niemądre argumenty

Napisano

> nie bardziej nie trafione niż Twoje wyssane z palca dość niemądre argumenty

O, wyssane z palca? Skad wiesz? Wiesz, ile km przejechalem Dacia? Powiedz mi? Smieszny jestes smile.gif

Napisano

> O, wyssane z palca? Skad wiesz? Wiesz, ile km przejechalem Dacia? Powiedz mi? Smieszny jestes

i na tym poprzestańmy .

Napisano

Chłopie przy takich wymaganiach to sobie wynajmij rolls royce czy maybacha i sam siebie zacznij przewozić. Nikt ci nie każe z taksówki korzystać. W Polsce obecnie taksówkarza nie stać żeby kupić jakikolwiek nowy samochód za takie stawki jakie są. U nas 1,5-2zł za kilometr, w Niemczech 1,5-2 euro przy identycznie praktycznie cenie za paliwo. Do tego taksówkarz w Niemczech kupuje e-klase przystosowaną pod taxi za 30000 euro u nas ta sama e-klase kosztuje 2 razy więcej i do tego cywilna.

Ja mogę wziaść w leasing s-klasę najnowszą ale jak mi zagwarantujesz 5000 km miesięcznie płatnych po minimum 5-6zł każdy.

Napisano

>nikt nie powinien

> byc karany wiezieniem tym nie z wlasnego wyboru, a >zamawiajac taxi przez telefon nie wiadomo,

> co podstawia

Lepiej W124 z maksymalnie wyjechana kanapa , rozwalonym licznikiem i wyjacym dyfrem - REWELKA smile.gif a co najlepsze na kanapie logana jest duzo przestronniej niz w W124 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ja mogę wziaść w leasing s-klasę najnowszą

I takich wlasnie sporo jest taksowek w Holandii - bardzo milo wspominam kursy smile.gif

Jesli uwazasz, ze taksowkarze w PL zarabiaja za malo, to nikt nie broni zacac wykonywac ten zawod w Niemczech - mamy unie, wolny rynek pracy ok.gif

Ja taksowek w Polsce unikam jak ognia - nie mam ochoty, by ryzykowac zycie bedac wiezionym przez wariata. W przypadku autobusu/tramwaju szanse na wyjscie calo z wypadku sa znacznie wieksze.

Napisano

> Lepiej W124 z maksymalnie wyjechana kanapa , rozwalonym licznikiem i wyjacym dyfrem - REWELKA

Jeszcze dodam śmierdzącym. Przeżycie jedyne w swoim rodzaju.

Napisano

> przestań legendy jakies pisać.

> Jeżdzę od czasu do czasu taxi i jakoś takich rzeczy nie zauważam.

Dla mnie ktos, kto w miejscu, gdzie jest ograniczenie do 40 jedzie 90, jest wariatem i ryzykuje zycie. A taksowkarze zaraz po dresach i tego typu bezmozgach jezdza najszybciej oslabiony.gif

Napisano

> najlepsze na kanapie logana jest duzo przestronniej niz w W124

Przestronniej - tak. Wygodniej - niekoniecznie - choc zdecydowanie potrafie sobie wyobrazic W124 ktore ma mniej wygodna kanape od logana smile.gif

Napisano

> Dacie moglbym EWENTUALNIE zaakceptowac jako taksowke przy 1.20/km - wiecej to auto nie jest godne

> zarobic na wiezieniu mnie

Skoncz juz bo sie pograzasz. 1.2Tsi lepsze? smirk.gif Dacia idealnie nadaje sie na taxi jest o wiele lepsza od pelnoletniego mercedesa.

Napisano

> Dla mnie ktos, kto w miejscu, gdzie jest ograniczenie do 40 jedzie 90, jest wariatem i ryzykuje

> zycie. A taksowkarze zaraz po dresach i tego typu bezmozgach jezdza najszybciej

I tu bym się z Tobą kłócił. Nie wiem skąd jesteś ale u mnie największymi rajdowcami są stateczni panowie w średnim wieku w nowoczesnych dieslach z segmentu C-D. Szczególnie firmowych aczkolwiek niekoniecznie.

Napisano

> Przestronniej - tak. Wygodniej - niekoniecznie - choc zdecydowanie potrafie sobie wyobrazic W124

> ktore ma mniej wygodna kanape od logana

Uwierz mi ,ze wole kilkuletnie logany od starych rozjezdzonych mercedesow itp...

Napisano

> Skoncz juz bo sie pograzasz. 1.2Tsi lepsze?

Silnik w taksowce mnie nie interesuje. Wrecz im slabszy, tym lepszy, nie bedzie szalenia na drodze "zeby szybciej nastepnego klienta miec i wiecej zarooooobic"

> Dacia idealnie nadaje sie na taxi jest o wiele lepsza

> od pelnoletniego mercedesa.

Najlepszy na taxi jest NOWY mercedes skromny.gif

Napisano

> ale to nijak ma się do daćki, równie dobrze kumpel jak Ciebie z lotniska odbierze, może starym

> kiblem tez tyle jechać

Nie no, to racja. Do Logana jako taxi mam zarzut, ze jest niewygodny. Ale na takiego pickupa jak bedacy tematem tego watku jest idealny. Jakbym potrzebowal pickupa to bym poszedl najpierw do Dacii.

Napisano

> Uwierz mi ,ze wole kilkuletnie logany od starych rozjezdzonych mercedesow itp...

Od strucli jak najbardziej. Ale jest na rynku sporo aut troche drozszych, a duuuuzo lepszych od Dacii.

Napisano

> Nie no, to racja. Do Logana jako taxi mam zarzut, ze jest niewygodny. Ale na takiego pickupa jak

> bedacy tematem tego watku jest idealny. Jakbym potrzebowal pickupa to bym poszedl najpierw do

> Dacii.

ale ile w takiej taksówce jedziesz- max 30 min, to posladek nie zdazy zaboleć wink.gif

ech, żebyś docenił kiedyś powiedzenie "lepiej ujowo jeździć, niż dobrze chodzić" waytogo.gifwink.gif

Napisano

> ale ile w takiej taksówce jedziesz- max 30 min, to posladek nie zdazy zaboleć

Mnie wozili po 140 km - wiec zdazylo zabolec smile.gif A lokiec, uwierz mi, boli juz po 5 minutach. No i mnie na widok tego wnetrza po prostu skreca - ale to sprawa dosc subiektywna, przyznaje.

> ech, żebyś docenił kiedyś powiedzenie "lepiej ujowo jeździć, niż dobrze chodzić"

Doceniam, samochod mam stosunkowo od niedawna. Ale, ostatnio staram sie w druga strone - jak najwiecej chodze, czy rowerem jezdze, bo brakuje mi ruchu smile.gif

Napisano

> weź się kolego ogarnij...

W ktorym momencie zle napisalem??

Napisano

Chłopaku ogarnij się. Piszesz jak "arystokratyczna panienka". To Cię dupcia boli, to łokieć. Charakterny bądź trochę...

> Mnie wozili po 140 km - wiec zdazylo zabolec A lokiec, uwierz mi, boli juz po 5 minutach.

Napisano

> W ktorym momencie zle napisalem??

W każdym. Próbujesz się wykazać jakąś znajomością na temat wyżej wymienionego auta ale nie masz o tym zielonego pojęcia, ja użytkowałem takiego Logana na testy i powiem w skrócie: idealne auto na taxi oraz dla firm, tani w zakupie. A propo taxi to widac że przytaczasz jakieś najgorsze przypadki, lub korzystasz z najtańszych korporacji. Jak próbujesz wywrzeć na kimś wrażenie że jeździłeś S-ka TAXI to sory ale z całym szacunkiem dla AK ale to nie to forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.