Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

4x4 ... na zime ...

Featured Replies

Napisano

no właśnie ...

co polecacie ?

nie wykluczam " anglików " palacz.gif

jak narazie ...

Jeep Cherokee ( from GB )

Łada Niva ...

budżet ... do 10 tyś. plnów spy.gif

Napisano

> 80/90/A4 quattro

tylko to.

Napisano

> tylko to.

a ma możliwość spięcia 4x4 na stałe?

Napisano

> a ma możliwość spięcia 4x4 na stałe?

Przecież Quattro w Audi jest cały czas spięte 4x4 smile.gif

bynajmniej w tych o których mowa

Napisano

> a ma możliwość spięcia 4x4 na stałe?

Quattro to w zasadzie jest stały napęd na wszystkie koła hmm.gif Chyba, że chodziło ci o coś innego. W każdym razie starsze modele miały dodatkowo blokadę tylnego dyferencjału ok.gif (ale które konkretnie, to nie pamiętam spineyes.gif).

Napisano

Nie wiem co Tobie sie podoba ale mam podobną zachciankę i mnie nachodzi na starą panńdziochę. Oczywiście z włoch mam zamiar to sprowadzić bo tam tego duzo jeździ i nie są zgnite

Napisano

> no właśnie ...

> co polecacie ?

> nie wykluczam " anglików "

> jak narazie ...

> Jeep Cherokee ( from GB )

> Łada Niva ...

> budżet ... do 10 tyś. plnów

zależy do czego ma to być ... jeżeli do kazdy po biały czarnym to jakiś placek typu audi/subaru będzie lepsiejszym wyborem

a jeżeli masz zamiar jeździć "po polach" to pewnie przyda się wyższy prześwit

Napisano

Kia Sportage I. Na ramie i napęd 4x4.

Napisano

> Vitara, samuraj.

średnio, brak różnicówki miedzyosiowej icon_rolleyes.gif

kijanka to samo

IMO do jazdy zimowej dobrą rzeczą jest stały napęd 4x4, tak żeby nie trzeba było wajchować napędami

tu nivka górą ok.gif

Napisano

> Vitara, samuraj.

Na kopny śnieg i jazdę po polnych drogach - tak. Na asfalt zimą - nigdy w życiu.

Napisano

> Quattro to w zasadzie jest stały napęd na wszystkie koła Chyba, że chodziło ci o coś innego. W

> każdym razie starsze modele miały dodatkowo blokadę tylnego dyferencjału (ale które

> konkretnie, to nie pamiętam ).

O ile dobrze pamiętam to do modelu b4 włącznie, blokada tylnego dyferencjału do prędkości 20km/h smile.gif

Napisano

> no właśnie ...

> co polecacie ?

> jak narazie ...

> Łada Niva ...

do czego?

jesli myslisz o terenie to tylko niva w tej cenie

jak ma byc do normalnej jazdy zasniezonych drogach to audi 80/100 Quattro 1.8/2.0 (unikaj silnikow z mechanicznym wtryskiem) lub subaru legacy (najlepiej 2.2)

Napisano

> Ale A4 już chyba nie posiada blokady ?

tylnego dyfra? nie ma

ale ma EDS (pomaga sobie hamulcami)

Napisano

> Dlaczego?

bo jak zapniesz (bez dyfra) 4x4 to bedzie kieronice z rak "wyrywac" na zakretach jak bedzie czarny asfalt. Pozostaje jazda tylko RWD a przy tak krotkim aucie i braku elektronicznych wspomagaczy jest malo bezpieczna dla niewprawionych kierowcow

Napisano

Toyota RAV4 smile.gif

Dobre auto i w teren i do miasta.

Wadą jest to że nawet stare roczniki drogo stoją a okazje to powypadkowy złom.

Napisano

ok.gif> Toyota RAV4

> Dobre auto i w teren i do miasta.

> Wadą jest to że nawet stare roczniki drogo stoją a okazje to powypadkowy złom.

podobnie forester ok.gif

Napisano

> Przecież Quattro w Audi jest cały czas spięte 4x4

> bynajmniej w tych o których mowa

No dobra, nie będę palił głupa, że nie wiem. Z tego co czytałem kiedyś jak jeszcze mnie to kręciło to quattro nie jest stałym napędem z możliwością blokady centralnego dyfra tylko napędem na tył ze szperowanym przodem. To były chyba pierwsze sprzęgła wiskotyczne. Czyli mamy 2x4 a jak się poślizgnie to dopiero 4x4. Na zimę na lód czy śnieg lepiej mieć stały 4x4 z możliwością zblokowania dyfra.

A teraz mnie poprawiajcie jeśli źle pamietam.

Napisano

> No dobra, nie będę palił głupa, że nie wiem. Z tego co czytałem kiedyś jak jeszcze mnie to kręciło

> to quattro nie jest stałym napędem z możliwością blokady centralnego dyfra tylko napędem na

> tył ze szperowanym przodem. To były chyba pierwsze sprzęgła wiskotyczne. Czyli mamy 2x4 a jak

> się poślizgnie to dopiero 4x4. Na zimę na lód czy śnieg lepiej mieć stały 4x4 z możliwością

> zblokowania dyfra.

> A teraz mnie poprawiajcie jeśli źle pamietam.

ale bzdura.

quattro na torsenie to staly napęd na 4 kółka . koniec kropka. Modele B3/B4/C4 mają blokowalny tylny dyfer - 100% szperę tylnej osi. Nie wiem, jak to jeszcze jaśniej wyjaśnić.

Na zimę takie quattro plus wysoki profil zimówek, żeby się na brzuchu nie powiesić i jedziesz WSZĘDZIE. Sprawdzone przeze mnie.

powyższy opis chyba tyczy się folfa 2 z synchro.

Napisano
  • Autor

> do czego?

> jesli myslisz o terenie to tylko niva w tej cenie

> jak ma byc do normalnej jazdy zasniezonych drogach to audi 80/100 Quattro 1.8/2.0 (unikaj silnikow

> z mechanicznym wtryskiem) lub subaru legacy (najlepiej 2.2)

dojazd do " cywilizacji 20 km po mocno ośnieżonym asfalcie oraz jakieś 500 metrów ... kopnego ... śnieżku palacz.gif

Napisano

> Dlaczego?

Nie ma centralnego mechanizmu różnicowego, więc nie można jeździć z napędem na cztery koła np. po suchym asfalcie - samochód ma napęd na tył, a przód dołącza się ręcznie wtedy, gdy jest potrzebny. W błocie czy kopnym śniegu przy odpowiednich oponach działa to znakomicie, ale inaczej sprawa ma się przy jeździe po asfalcie: masz krótkie auto z wysoko połozonym środkiem ciężkości, napędzaną tylną osią i dwoma sztywnymi mostami (a Samurai ma dodatkowo resory piórowe), które bardzo łatwo można postawić bokiem. Oczywiście na śliskim przód można sobie dołączyć, tylko najpierw trzeba wiedzieć że sie na śliską nawierzchnię wjechało, a po drugie trzeba się zatrzymać (nie zawsze - ale często jednak sprzęgiełka w piastach z przodu nie zadziałają od razu).

W praktyce na asfalcie osobówka nawet z napędem na jedną oś będzie bezpieczniejsza - potencjalne korzyści z takiego auta zaczną się dopiero tam, gdzie taka osobówka po prostu utknie w śniegu i nie pojedzie dalej.

Napisano

> W praktyce na asfalcie osobówka nawet z napędem na jedną oś będzie bezpieczniejsza - potencjalne

> korzyści z takiego auta zaczną się dopiero tam, gdzie taka osobówka po prostu utknie w śniegu

> i nie pojedzie dalej.

tu się nie zgodzę grinser006.gif

100 razy wolę vitarę na zimę niż fwd ... niestety mulher.gif mnie nie chce dopuścić biglaugh.gif

faktem jest że kierowca musi być świadomy czym jeździ i jak używać napędów ok.gif

i używanie ich przy zmiennych nawierzchniach jest faktycznie upierdliwe grinser006.gif

aha, napęd można włączać/wyłączać w czasie jazdy o ile sprzegiełka są zapięte, przy manulalach jest to dość oczywiste, przy automatach ... jest większy problem

Napisano

> dojazd do " cywilizacji 20 km po mocno ośnieżonym asfalcie oraz jakieś 500 metrów ... kopnego ...

> śnieżku

czyli doblanie tak jak ja

u mnie w takich warunka idelanie sparwedza sie forester i outback

ale to nie ta kasa

szukalbym audi 80 quttro lub legacy i w obu dolozyl polibusze pod sprezyny (da to +4cm) i wyzszy profil zimowek np: 185/80/15

Napisano

> ale bzdura.

Bądź wyrozumiały.

Mówiłem, że mogę źle pamiętać. O torsenie nie miałem pojęcia. Myślałem, ze jest jedynie sprzęgło wiskotyczne między osiami.

Jeśli tam jest torsen to kompletnie zmienia postać rzeczy

Napisano

> Bądź wyrozumiały.

> Mówiłem, że mogę źle pamiętać. O torsenie nie miałem pojęcia. Myślałem, ze jest jedynie sprzęgło

> wiskotyczne między osiami.

> Jeśli tam jest torsen to kompletnie zmienia postać rzeczy

Nie do końca się mylisz. Torsen jest od A4. W niższych modelach (np A3) jest Haldex.

Napisano

> Bądź wyrozumiały.

> Mówiłem, że mogę źle pamiętać. O torsenie nie miałem pojęcia. Myślałem, ze jest jedynie sprzęgło

> wiskotyczne między osiami.

> Jeśli tam jest torsen to kompletnie zmienia postać rzeczy

To Ci bardziej namieszam, ja mam wiskoze miedzy osiami a mam AWD grinser006.gif.

Co do VAGow to trzeba sprawdzac jaki naped tam jest bo moze byc torsen a moze byc i haldex. Kiedys czytalem gdzies regule, ze zalezy to tez od tego jak ulozony jest silnik wzgledem osi, jednak nei wiem czy jest wciaz aktualna. Generalnie nazwa Quattro nic nie znaczy pod wzgledem tech.

Napisano

> To Ci bardziej namieszam, ja mam wiskoze miedzy osiami a mam AWD .

Z tego co kiedyś czytałem quattro w audi kiedyś to była właśnie wiskoza między osiami. Druga oś dopinana była jak napędzana traciła przyczepność.

Osobiście na śnieg i lód wolał bym ręcznie sterowany napęd a nie coś co mi się zapnie nie wiadomo kiedy. Ale moje osobiste zdanie i nikt poza mną nie musi się z nim zgadzać

Napisano

> Osobiście na śnieg i lód wolał bym ręcznie sterowany napęd a nie coś co mi się zapnie nie wiadomo

> kiedy. Ale moje osobiste zdanie i nikt poza mną nie musi się z nim zgadzać

ale ja się zgadzam przy okazji tego wątku zlosnik.gif i stara Vitara RWD/AWD jest fajnym pomysłem, tylko opony jeszcze do tego muszą grać

Napisano

> Toyota RAV4

> Dobre auto i w teren i do miasta.

> Wadą jest to że nawet stare roczniki drogo stoją a okazje to powypadkowy złom.

przecież to jest FWD z dołączającym się tyłem niewiem.gif niewiele lepsze niż HRV/CRV

Napisano

> przecież to jest FWD z dołączającym się tyłem niewiele lepsze niż HRV/CRV

Dokładnie takie samo. Pierwsze modele miały stały 4x4 z luźnym dyfrem centralnym, co bez możliwości zablokowania nie dawało szans wyjechania z zaspy

Napisano

> no właśnie ...

> co polecacie ?

> jak narazie ...

> Łada Niva ...

Miło wspominam Cherokee. Oczywiście na codzienną jazdę trzeba go zagazować, bo ten amerykański 4ro litrowiec zabije kieszeń, ale skrzynia miała rewelacyjne możliwości. Mogłeś jechać z napędem na tył, na wszystkie z luźnym dyfrem, na wszystkie z zablokowanym dyfrem i na wszystkie z zablokowanym dyfrem i reduktorem. Te dwa ostatnie niedopuszczalne na twardym podłożu, ale kto by je włączał na asfalcie.

Napisano

> Miło wspominam Cherokee. Oczywiście na codzienną jazdę trzeba go zagazować, bo ten amerykański 4ro

> litrowiec zabije kieszeń, ale skrzynia miała rewelacyjne możliwości. Mogłeś jechać z napędem

> na tył, na wszystkie z luźnym dyfrem, na wszystkie z zablokowanym dyfrem i na wszystkie z

> zablokowanym dyfrem i reduktorem. Te dwa ostatnie niedopuszczalne na twardym podłożu, ale kto

> by je włączał na asfalcie.

NP241 ok.gif doskonaly w sensie mozliwosci lecz slaby mechanicznie

Napisano

> NP241 doskonaly w sensie mozliwosci lecz slaby mechanicznie

a nie 242? zlosnik.gif

Napisano

> przecież to jest FWD z dołączającym się tyłem niewiele lepsze niż HRV/CRV

rav4 I gr mialo otwarty dyfer centralny z mozliwoscia recznej blokady ok.gif

Napisano

suzuki swift 1.6 4x4 - w sam raz na śnieg smile.gif

Napisano

Latał u nas ten jeepek z 10lat, a kupiliśmy jak miał 4 czy 5. Silnik i skrzynia nie wykazywały oznak zużycia.

Napisano

> Nie wiem co Tobie sie podoba ale mam podobną zachciankę i mnie nachodzi na starą panńdziochę.

> Oczywiście z włoch mam zamiar to sprowadzić bo tam tego duzo jeździ i nie są zgnite

Sprowadź dwie - jedną wezmę dla siebie.

Zauważalnie jednak spadła ilość starych Pand 4x4 na rzecz nowych Pand 4x4. Myślę, że może to mieć ścisły związek z ostatnimi akcjami dopłat do wymian starych samochodów na nowe/ekologiczne.

Latem widziałem głównie ostatnie roczniki Pand I i mnóstwo jeszcze pachnących nwością P.II.

Czy P.I x4 miała jakieś większe silniki (powyżej 1000ccm)?

Napisano

wracając do quattro z torsenem

postawcie takie audi na śliskim ale tylko tylnymi kołami wink.gif

Napisano

> Czy P.I x4 miała jakieś większe silniki (powyżej 1000ccm)?

zależy o którą pytasz, były 2 serie;

85-91 - nie, max był 1000ccm

91-03 - tak, było 1100ccm SPI jak w punto mk1

Napisano

> wracając do quattro z torsenem

> postawcie takie audi na śliskim ale tylko tylnymi kołami

Po pierwsze na baaaardzo śliskim, a najlepiej w powietrzu.

Wystarczy lekkie tarcie i problem się rozwiązuje lub podbicie ręcznym lub gaz do oporu zależnie od sytuacji ok.gif

Napisano

> Z tego co kiedyś czytałem quattro w audi kiedyś to była właśnie wiskoza między osiami. Druga oś

> dopinana była jak napędzana traciła przyczepność.

> Osobiście na śnieg i lód wolał bym ręcznie sterowany napęd a nie coś co mi się zapnie nie wiadomo

> kiedy. Ale moje osobiste zdanie i nikt poza mną nie musi się z nim zgadzać

recznie czyli jak grinser006.gif ?

Napisano

> Po pierwsze na baaaardzo śliskim, a najlepiej w powietrzu.

> Wystarczy lekkie tarcie i problem się rozwiązuje lub podbicie ręcznym lub gaz do oporu zależnie od

> sytuacji

a właśnie odnośnie tego filmiku i tego quattro.

Jak to jest że auto wyjeżdża z rolek np na stacji diagnostycznej ?

rwd czy fwd jakoś wyjeżdżają z rolek a one też się kręcą.

Jakby cały czas trzymał obroty w takim a4 na poziomie 2 tyś to by wyjechał z tych rolek kiedyś ?

Napisano

zacne auto hej zlosnik.gifok.gif

Napisano

> rav4 I gr mialo otwarty dyfer centralny z mozliwoscia recznej blokady

czyli jak większość "terenówek" - mam 4x4,

do 40km/h? zlosnik.gif

Napisano

> a właśnie odnośnie tego filmiku i tego quattro.

> Jak to jest że auto wyjeżdża z rolek np na stacji diagnostycznej ?

> rwd czy fwd jakoś wyjeżdżają z rolek a one też się kręcą.

> Jakby cały czas trzymał obroty w takim a4 na poziomie 2 tyś to by wyjechał z tych rolek kiedyś ?

Rolki na stacji stawiają opór. Generalnie żeby w ten sposób "ogłupić" torsena musimy pozbawić koło/oś oporu - unieść w powietrze, postawić na rolkach itp. W praktyce zdarza się to bardzo rzadko. A nawet jeśli to wystarczy jedną nogą nacisnąć na hamulec lub pociągnąć ręczny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.