Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dializa oleju

Featured Replies

Napisano

Quote:

Europart Polska S.A. poinformował o wprowadzeniu do oferty urządzenia Europart OD 2000 przeznaczonego do oczyszczania, dializy olejów silnikowych: mineralnego, półsyntetycznego, syntetycznego oraz hydraulicznych.

Dzięki bardzo zaawansowanemu technologicznie procesowi dializowania oleju, urządzenie pozwala odzyskać ok. 95% używanego wcześniej oleju, który następnie jako pełnowartościowy ponownie można wykorzystać do wlania do silnika i użytkować go do czasu kolejnej wymiany oleju zgodnie z zaleceniami producenta pojazdu.

Odzyskany przez OD2000 olej nie traci właściwości smarnych, jakość oczyszczonego oleju dorównuje produktowi fabrycznie nowemu.

Produkt posiada certyfikaty DEKRY, TUV, TU Allianz.

Szczegóły dostępne w oddziałach sieci Europart Polska S.A.

info akurat z http://truckfocus.pl, ale sprawa dotyczy również przeciętnego Kowalskiego

było? zlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> i użytkować go do czasu kolejnej wymiany oleju zgodnie

> z zaleceniami producenta pojazdu.

Tzn. robimy sobie taką dializę ZAMIAST wymiany oleju na nowy, czy W TRAKCIE trwania okresu eksploatacji oleju w okresie zalecanym przez producenta?

Napisano

> info akurat z http://truckfocus.pl, ale sprawa dotyczy również przeciętnego Kowalskiego

A wymiana oleju (nawet częściej niż zaleca to producent) to aż taki koszt dla przeciętnego Kowalskiego, żeby musiał uciekać się do takich zabiegów?

Napisano

Niech coś takiego zamontują w samochodzie i już nie będzie trzeba wymieniać oleju tylko się będzie robiło małe dolewki biglaugh.gif

Napisano

> Niech coś takiego zamontują w samochodzie i już nie będzie trzeba wymieniać oleju tylko się będzie

> robiło małe dolewki

Tiaaaa.... i coś, co filtr oleju przeczyści przy okazji zlosnik.gif

Napisano

> A wymiana oleju (nawet częściej niż zaleca to producent) to aż taki koszt dla przeciętnego

> Kowalskiego, żeby musiał uciekać się do takich zabiegów?

Wyobraź sobie sytuację, że olej wraz z wymianą kosztuje 100 zł, a usługa dializy 50 zł. Jak myślisz, kto zrobi lepszy biznes - sklepy z olejami czy warsztaty z urządzeniem do dializy?

Napisano

> A wymiana oleju (nawet częściej niż zaleca to producent) to aż taki koszt dla przeciętnego

Ale ekologia Panie... nie zdziwiłbym się, jak za ileś tam lat będzie to zabieg obowiązkowy.

Napisano
  • Autor

> Tzn. robimy sobie taką dializę ZAMIAST wymiany oleju na nowy, czy W TRAKCIE trwania okresu

> eksploatacji oleju w okresie zalecanym przez producenta?

dializa zamiast wymiany + nowy flitr oleju

Napisano
  • Autor

zobacz tylko na te wątki o oponach tutaj: jak zakleić bok uszkodzonej opony, czy nalewki/chińskie są dobre, itd....

są już chętni na tę usługę - oszczędność w przeciętnej osobówce około 50%

Napisano
  • Autor

> Ale ekologia Panie... nie zdziwiłbym się, jak za ileś tam lat będzie to zabieg obowiązkowy.

czy lobby olejowe na to pozwoli? zlosnik.gif czy pójdą na to producenci samochodów? zlosnik.gif

mnie interesuje najbardziej strona techniczna zagadnienia zlosnik.gif

Napisano

A to przypadkiem nie chodzi o ciężarówki? Bo zdaje się, że oleju do ciężarówki wchodzi trochę więcej niż te skromne 3,5-5L do osobówki i tam może to mieć sens.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> mnie interesuje najbardziej strona techniczna zagadnienia

Mnie też, pewnie działa to na zasadzie wielokrotnego odwirowania.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ale ekologia Panie... nie zdziwiłbym się, jak za ileś tam lat będzie to zabieg obowiązkowy.

A może już tak jest? Może w tych kanisterkach mamy nie fabrycznie nowy olej, ale w 50% olej "dializowany"?

Napisano

nie wiem, ale wydaje się to być EKO 270751858-jezyk.gif

Napisano

> czy lobby olejowe na to pozwoli?

Lobby olejowe pewnie gotowe jest zapłacić na prawdę grube $$$ za taką technologię, po czym otworzy szufladę, schowa technologię, zamknie szufladę 270751858-jezyk.gif

Napisano

> czy lobby olejowe na to pozwoli? czy pójdą na to producenci samochodów?

a czemu ma nie pozwolic ?

olej sprzedawany w lidlu jest zdaje sie wlasnie poddany takiemu zabiegowi

Napisano

> Quote:

> Europart Polska S.A. poinformował o wprowadzeniu do oferty urządzenia Europart OD 2000

> przeznaczonego do oczyszczania, dializy olejów silnikowych: mineralnego, półsyntetycznego,

> syntetycznego oraz hydraulicznych.

> Dzięki bardzo zaawansowanemu technologicznie procesowi dializowania oleju, urządzenie pozwala

> odzyskać ok. 95% używanego wcześniej oleju, który następnie jako pełnowartościowy ponownie

> można wykorzystać do wlania do silnika i użytkować go do czasu kolejnej wymiany oleju zgodnie

> Odzyskany przez OD2000 olej nie traci właściwości smarnych, jakość oczyszczonego oleju dorównuje

> produktowi fabrycznie nowemu.

> Produkt posiada certyfikaty DEKRY, TUV, TU Allianz.

> Szczegóły dostępne w oddziałach sieci Europart Polska S.A.

> info akurat z http://truckfocus.pl, ale sprawa dotyczy również przeciętnego Kowalskiego

> było?

Tylko, że bazy olejowe w trakcie użytkowania ulegają rozpadowi - zachodzą nieodwracalne procesy na poziomie wiązań atomowych. Co z pakietami dodatków, które ulegają zużyciu? Myślę, że jakiś niedouczony dziennikarzyna zupełnie przeinaczył zastosowanie tego urządzenia. Prawdopodobnie służy tylko do oczyszczania zużytego oleju, w celu jego dalszego przerobienia na olej bazowy przy pomocy rafinacji. Po tym procesie powstaje odnowiona baza, są dodawane pakiety dodatków i olej może trafić do konfekcji. Takich olejów jest coraz więcej na rynku - można takie oleje kupić w Lidlu.

Napisano

> Takich olejów jest coraz więcej na rynku - można takie oleje kupić w Lidlu.

Takie oleje to nie tylko w ofercie supermarketów. Nawet markowe firmy sprzedają oleje z odzysku. Czasami wystarczy uważnie przyjrzeć się etykiecie na odwrocie butelki. Często można ją poderwać w zaznaczonym miejscu i przeczytać sobie pełną historię pochodzenia kupionego właśnie produktu. Przykład

Pozdr.

Napisano

> Wyobraź sobie sytuację, że olej wraz z wymianą kosztuje 100 zł, a usługa dializy 50 zł. Jak

> myślisz, kto zrobi lepszy biznes - sklepy z olejami czy warsztaty z urządzeniem do dializy?

Sklep z olejami, oczywiście. Przeciętny Kowalski może w ogóle nie zmieniać płynu hamulcowego i chłodniczego oraz kupować używane opony, gdy ze starych już wyjdą druty, ale olej silniku będzie wymieniać dwa razy częściej, niż zaleca producent auta. Koniecznie na nowy, "markowy". I jak niepodległości będzie bronić tezy, że jest to postępowanie rozsądne hahaha.gif

Napisano

Miałem Toyotę Corollę E 10 z sinikiem 2.0 D wolnossący z przebiegiem 360 tys km.

Kupiłem go od gościa z Austrii, który zrobił nim ponad 200 tys km i nigdy nie wymieniał oleju hehe.gif

A robił tak:

Wykręcał filtr oleju i szybko przykręcał nowy. Ile się wylało podczas tej operacji, tyle dolewał. A do tego dodawał coś o nazwie CHYBA (bo już nie pamiętam dokładnie) Mythe.

Napisano

> Wykręcał filtr oleju i szybko przykręcał nowy. Ile się wylało podczas tej operacji, tyle dolewał.

Bez sensu, przecież filtr zwykle jest nad lustrem oleju, więc to co wylewa się to olej z filtra, więc pomiędzy odkręceniem a przykręceniem filtra można spokojnie wypić 4pak piwa.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Bez sensu, przecież filtr zwykle jest nad lustrem oleju, więc to co wylewa się to olej z filtra,

> więc pomiędzy odkręceniem a przykręceniem filtra można spokojnie wypić 4pak piwa.

> Pozdrawiam BAS

ale troszkę oleju skapnie jednak z rurki na którą wkręcasz filtr cfaniaczek.gif

ja się wycwaniłem i zmieniam olej na zimnym silniku - wszystko spłynie i filterek odkręcasz praktycznie na czysto

Napisano

> ale troszkę oleju skapnie jednak z rurki na którą wkręcasz filtr

Ile? 50ml?

> ja się wycwaniłem i zmieniam olej na zimnym silniku - wszystko spłynie i filterek odkręcasz

> praktycznie na czysto

Jeśli zmieniasz tylko filtr to jak najbardziej, ale jeśli zmieniasz też oliwkę to lepiej spuszczać na gorącym, kiedy oliwka jest rzadka.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ile? 50ml?

nawet mniej - ale na 200 kkm to robi się całkiem spora oszczędność hehe.gifzlosnik.gif

> Jeśli zmieniasz tylko filtr to jak najbardziej, ale jeśli zmieniasz też oliwkę to lepiej spuszczać

> na gorącym

zazwyczaj jednego dnia odkręcam , a następnego zalewam - zdąży spłynąć wszystko ziew.gif

Napisano

> nawet mniej - ale na 200 kkm to robi się całkiem spora oszczędność

rotfl.gif

> zazwyczaj jednego dnia odkręcam , a następnego zaleta - zdąży spłynąć wszystko

Wjeżdżam gorącym autkiem z otwartym termostatem, otwieram zbiorniczek wyrównawczy, odkręcam dolną rurę chłodnicy, zlatuje płyn chłodzący, odkręcam korek oleju, odkręcam filtr oleju, wymieniam filtr kabinowy, filtr powietrza, zmieniam świeczki.

W między czasie potrząsam trochę autkiem, zapinam wąż chłodnicy, wkręcam korek w miskę, wlewam oliwkę, wlewam płyn chłodzący, odpowietrzam na zimno.

Odpalam, czekam aż się termostat otworzy...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wjeżdżam

świeczek nie mam do zmiany i chłodziwa też

a z olejem mi się nie spieszy

Napisano
  • Autor

> a czemu ma nie pozwolic ?

> olej sprzedawany w lidlu jest zdaje sie wlasnie poddany takiemu zabiegowi

bo lobby sprzeda mniej olejów - 4 razy można niby dializować taki olej, dopiero za piątym razem kupno nowego;

włąśnie myślę w ten sposób - w Lidlu czy Praktikerze bańka 5l HC 5W40 kosztuje kilkadziesiąt zł, więc po co mi dializa? niewiem.gif a filtr muszę i tak zmienić

Napisano
  • Autor

> Tylko, że bazy olejowe w trakcie użytkowania ulegają rozpadowi - zachodzą nieodwracalne procesy na

> poziomie wiązań atomowych. Co z pakietami dodatków, które ulegają zużyciu? Myślę, że jakiś

> niedouczony dziennikarzyna zupełnie przeinaczył zastosowanie tego urządzenia. Prawdopodobnie

> służy tylko do oczyszczania zużytego oleju, w celu jego dalszego przerobienia na olej bazowy

> przy pomocy rafinacji. Po tym procesie powstaje odnowiona baza, są dodawane pakiety dodatków i

> olej może trafić do konfekcji. Takich olejów jest coraz więcej na rynku - można takie oleje

> kupić w Lidlu.

to właśnie chciałem przeczytać zlosnik.gif natomiast olej po dializie wraca od razu do silników (2 samorządy w Niemczech już to robią w swoich autobusach); dolewa się raczej zwykłego oleju, nie jakieś uszlachetniacze

Napisano
  • Autor

> Miałem Toyotę Corollę E 10 z sinikiem 2.0 D wolnossący z przebiegiem 360 tys km.

> Kupiłem go od gościa z Austrii, który zrobił nim ponad 200 tys km i nigdy nie wymieniał oleju

> A robił tak:

> Wykręcał filtr oleju i szybko przykręcał nowy. Ile się wylało podczas tej operacji, tyle dolewał. A

> do tego dodawał coś o nazwie CHYBA (bo już nie pamiętam dokładnie) Mythe.

wiem , że ludziska tak robią i, mimo kilkuset kkm i turbo, awarii brak, tylko najpierw zalewają silnik "life time oil", chociaż nie wiem, co to jest? niewiem.gif

Napisano

> nawet mniej - ale na 200 kkm to robi się całkiem spora oszczędność

> zazwyczaj jednego dnia odkręcam , a następnego zalewam - zdąży spłynąć wszystko

Widzę, że chłodnicy oleju nie masz wink.gif

Napisano

> Widzę, że chłodnicy oleju nie masz

A jak posiada się chłodnicę oleju to procedura zmiany oleju jest inna?

Napisano

> Quote:

> Europart Polska S.A. poinformował o wprowadzeniu do oferty urządzenia Europart OD 2000

> przeznaczonego do oczyszczania, dializy olejów silnikowych: mineralnego, półsyntetycznego,

> syntetycznego oraz hydraulicznych.

> Dzięki bardzo zaawansowanemu technologicznie procesowi dializowania oleju, urządzenie pozwala

> odzyskać ok. 95% używanego wcześniej oleju, który następnie jako pełnowartościowy ponownie

> można wykorzystać do wlania do silnika i użytkować go do czasu kolejnej wymiany oleju zgodnie

> Odzyskany przez OD2000 olej nie traci właściwości smarnych, jakość oczyszczonego oleju dorównuje

> produktowi fabrycznie nowemu.

> Produkt posiada certyfikaty DEKRY, TUV, TU Allianz.

> Szczegóły dostępne w oddziałach sieci Europart Polska S.A.

> było?

nic nowego

w robocie raz do roku przystawiamy specjalne filtry bocznikowe do maszyn hydralicznych - pracuje taki filtr bocznikowy 4-8h i oczyszcza olej w maszynie

oplaca sie to robic tylko w maszynach ktore maja wiecej niz 50L oleju hydralicznego

koszt filtrow bocznikowych (starczaja na 500-1000L oleju) nie moze byc wyzszy niz oleju ktory oczyszczaja

Napisano
  • Autor

> nic nowego

> w robocie raz do roku przystawiamy specjalne filtry bocznikowe do maszyn hydralicznych - pracuje

> taki filtr bocznikowy 4-8h i oczyszcza olej w maszynie

> oplaca sie to robic tylko w maszynach ktore maja wiecej niz 50L oleju hydralicznego

> koszt filtrow bocznikowych (starczaja na 500-1000L oleju) nie moze byc wyzszy niz oleju ktory

> oczyszczaja

ale to tylko olej jako płyn hydrauliczny czy silnikowy też?

Napisano

> ale to tylko olej jako płyn hydrauliczny czy silnikowy też?

robimy tym oleje hydrauliczne, przekladniowe i silnikowe (agregaty 1MW)

Napisano
  • Autor

> robimy tym oleje hydrauliczne, przekladniowe i silnikowe (agregaty 1MW)

to jak się zapatrujesz na sprawę jakości tego zdializowanego oleju silnikowego? nalałbyś sobie tego to Subaru? zlosnik.gif

Napisano

> Tylko, że bazy olejowe w trakcie użytkowania ulegają rozpadowi - zachodzą nieodwracalne procesy na

> poziomie wiązań atomowych.

To jest technologia stara jak świat olejów. Nic się nie rozpada, reakcja rozpadu i rozszczepienia na poziomie atomowym to raczej w reaktorze a nie silniku zlosnik.gif

olej się w nic nie przeistacza, zostaje olejem.

Odfiltrowywane są zanieczyszczenia jak sadza,siarka, metal itp. i wio do roboty...

p.s. nie rozmawiamy o oleju do F1 tylko diesli ciężarowych, okrętowych, rolniczych itp...

Napisano

> Odfiltrowywane są zanieczyszczenia jak sadza,siarka, metal itp. i wio do roboty...

Ciekawe, czy oleje zalane/rozcieńczone ON w dieslach z DPF też się da "zdializować".

Napisano

> to jak się zapatrujesz na sprawę jakości tego zdializowanego oleju silnikowego? nalałbyś sobie tego

> to Subaru?

robimy "dialize" 3 do 5 razy (czyli 3 do5 lat) w zaleznosci jak szybko olej staje sie "brudny" - testy na obecnosc czastek stalych i wody robimy raz w miesiacu

jak pisalem nie ma sensu robic "dializ" przy objetosci ukladu ponizej 50L

a do subaru wchodzi ledwie 4L - olej kosztuje mnie 80zł (GULF Formula G 5W40) to tego filtr mann ~20zł i 20min w garazu oraz butelka dobrego piwa palacz.gif

Napisano

> Ciekawe, czy oleje zalane/rozcieńczone ON w dieslach z DPF też się da "zdializować".

np: bez problemu mozna odseparowac wode z oleju

Napisano

> robimy "dialize" 3 do 5 razy (czyli 3 do5 lat) w zaleznosci jak szybko olej staje sie "brudny" -

> testy na obecnosc czastek stalych i wody robimy raz w miesiacu

> jak pisalem nie ma sensu robic "dializ" przy objetosci ukladu ponizej 50L

> a do subaru wchodzi ledwie 4L - olej kosztuje mnie 80zł (GULF Formula G 5W40) to tego filtr mann

> ~20zł i 20min w garazu oraz butelka dobrego piwa

Skoro olej pracujący w silniku pozostaje nadal takim samym olejem po odfiltrowaniu zanieczyszczeń, to napisz jak sobie radzicie ze zmianą lepkości tego oleju? Napisz też jaka jest pojemność skokowa i moc silnika napędzającego agregat i jaka ilość oleju jest w obiegu?

Napisano

> Skoro olej pracujący w silniku pozostaje nadal takim samym olejem po odfiltrowaniu zanieczyszczeń,

> to napisz jak sobie radzicie ze zmianą lepkości tego oleju?

ma to male znaczenie bo olej ma caly czas stala temp 80C podtrzymywana przez wymieniki woda technologiczna / olej

> Napisz też jaka jest pojemność skokowa

~V12 50L

> i moc silnika napędzającego agregat

~ 1300kW

> i jaka ilość oleju jest w obiegu?

z wymiennikiem ~350L

Napisano

> np: bez problemu mozna odseparowac wode z oleju

Ale w tym przypadku (diesle z DPF) olej jest rozcieńczany "ropą" (ON) a nie wodą.

Napisano

> ma to male znaczenie bo olej ma caly czas stala temp 80C podtrzymywana przez wymieniki woda

> technologiczna / olej

> ~V12 50L

> ~ 1300kW

> z wymiennikiem ~350L

Nie widzisz tutaj diametralnie innych warunków pracy oleju niż w silniku auta?

Filtry bocznikowe są dobrze znane i stosowane, idea ich pracy polega na bardzo dokładnym filtrowaniu oleju (najlepsze wychwytują nawet sadzę, co sprawia, że olej w dieslu jest przeźroczysty), jakiejś części oleju w układzie - zazwyczaj do 10%. Takie filtry są stosowane w ciężarówkach, maszynach, agregatach itp. Jednak w silnikach spalinowych o wysokim wysileniu degradacja oleju następuje dużo szybciej i jego wymiana jest konieczna. Miedzy bajki można sobie włożyć eksploatacje auta bez wymian oleju, a mówienie o niewymienianiu oleju w aucie z turbo jest po prostu głupie. Proszę sobie wyobrazić co się stanie z kanalikami o małym przekroju w silniku, co się stanie z kanałem zasilającym turbo, jak będzie wyglądała i działała klawiatura? W obecnych wysilonych dieslach, w szczególności wyposażonych w DPF, głupota jest wymiana oleju co 30 tysięcy, tak jak zaleca producent - prowadzi to wymiany sprężarek i wałków rozrządu, często jeszcze w okresie gwarancyjnym.

Fajna zasadą na forum będzie, jeśli wypowiadający pewne tezy nie będą narażali innych na dość drogie naprawy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> degradacja oleju następuje dużo szybciej i jego wymiana jest konieczna. Miedzy bajki można

> sobie włożyć eksploatacje auta bez wymian oleju, a mówienie o niewymienianiu oleju w aucie z

> turbo jest po prostu głupie. Proszę sobie wyobrazić co się stanie z kanalikami o małym

> przekroju w silniku, co się stanie z kanałem zasilającym turbo, jak będzie wyglądała i

> działała klawiatura? W obecnych wysilonych dieslach, w szczególności wyposażonych w DPF,

> głupota jest wymiana oleju co 30 tysięcy, tak jak zaleca producent - prowadzi to wymiany

> sprężarek i wałków rozrządu, często jeszcze w okresie gwarancyjnym.

> Fajna zasadą na forum będzie, jeśli wypowiadający pewne tezy nie będą narażali innych na dość

> drogie naprawy.

jak wytłumaczysz zatem, że silnik 1.9MJ 150KM DPF po 100kkm i wymianach oleju przy 30, 60 i 90kkm jest czysty i praktycznie nie ma śladów zużycia?

Fiat-Bravo-1-9-MJT-Emotion-560x373-bef246b088ea284c.jpg

podobnie rzecz ma się z TSI czy fiatowskim 1.4 N/A niewiem.gif

dbać i zapobiegać to jedno, ale trzymać sie faktów, to drugie

Napisano

> Nie widzisz tutaj diametralnie innych warunków pracy oleju niż w silniku auta?

oczywiscie ze tak

> Filtry bocznikowe są dobrze znane i stosowane, idea ich pracy polega na bardzo dokładnym

> filtrowaniu oleju (najlepsze wychwytują nawet sadzę, co sprawia, że olej w dieslu jest

> przeźroczysty), jakiejś części oleju w układzie - zazwyczaj do 10%. Takie filtry są stosowane

> w ciężarówkach, maszynach, agregatach itp. Jednak w silnikach spalinowych o wysokim wysileniu

> degradacja oleju następuje dużo szybciej i jego wymiana jest konieczna. Miedzy bajki można

> sobie włożyć eksploatacje auta bez wymian oleju, a mówienie o niewymienianiu oleju w aucie z

> turbo jest po prostu głupie. Proszę sobie wyobrazić co się stanie z kanalikami o małym

> przekroju w silniku, co się stanie z kanałem zasilającym turbo, jak będzie wyglądała i

> działała klawiatura? W obecnych wysilonych dieslach, w szczególności wyposażonych w DPF,

> głupota jest wymiana oleju co 30 tysięcy, tak jak zaleca producent - prowadzi to wymiany

> sprężarek i wałków rozrządu, często jeszcze w okresie gwarancyjnym.

ale ja ww. absolutnie nie neguje i wymieniam oleje w swoich autach zgodnie z zaleceniami producenta

i sam wyznaje zasade "lepiej czesciej wymienic olej klasy ktorej wymaga silnik niz zadziej olej o wyzszej klasie (np: long life)"

> Fajna zasadą na forum będzie, jeśli wypowiadający pewne tezy nie będą narażali innych na dość

> drogie naprawy.

to chyba nie do mnie?

> Pozdrawiam

pozd!

Napisano
  • Autor

> to chyba nie do mnie?

to do mnie pewnie, bo napisałem, że są samochody z nalotem kilkuset tysięcy i tylko nowym filtrem z dolewką co jakiś czas zlosnik.gif a w krajach o kulturze technicznej typu UK czy Irlandia pewien % samochodów od lat nie widział nawet nowego filtra i też jeżdżą, więc uważam za rozsądne pytanie "w jaki sposób i jakim prawem";

ani osobiście nie stosuję tego, ani nie namawiam, ani nie zamierzam tego przemilczeć i uznać, że to nie istnieje wink.gif

Napisano

> to do mnie pewnie, bo napisałem, że są samochody z nalotem kilkuset tysięcy i tylko nowym filtrem z

> dolewką co jakiś czas a w krajach o kulturze technicznej typu UK czy Irlandia pewien %

> samochodów od lat nie widział nawet nowego filtra i też jeżdżą, więc uważam za rozsądne

> pytanie "w jaki sposób i jakim prawem";

> ani osobiście nie stosuję tego, ani nie namawiam, ani nie zamierzam tego przemilczeć i uznać, że to

> nie istnieje

o ile w prostych silniakach to ma prawo zadzialac to rzeczywiscie w nowoczesnym dieslu czy Tbenzynie trudno mi sobie wyobrazic nie wymieniac oleju przez np: 100kkm, robic tylko dolewki i oczekiwac ze silnik i osprzet bedzie w nienagannym stanie

20-30kkm lub rok to w/g gorna granica trzymania parametrow najlepszych olei

Napisano

> jak wytłumaczysz zatem, że silnik 1.9MJ 150KM DPF po 100kkm i wymianach oleju przy 30, 60 i 90kkm

> jest czysty i praktycznie nie ma śladów zużycia?

> podobnie rzecz ma się z TSI czy fiatowskim 1.4 N/A

> dbać i zapobiegać to jedno, ale trzymać sie faktów, to drugie

Wszystko prawda, pod warunkiem jazdy w warunkach ze znaczną przewagą trasy. Producent zakłada, że te 100 tysięcy i 2 lata ma wytrzymać, pytanie co będzie po 150 czy 200 tysiącach? To że auto będzie czyste to także się zgodzę, dzisiejsze oleje bardzo dobrze zachowują silniki w czystości. Daj lin do publikacji - chętnie przeczytam. Co do TSI i jego czystości to proponuje zajrzeć do kolektora ssącego w okolice zaworów już po 50 tysiącach - czysto to tam nie jest - to taka wada niektórych silników z bezpośrednim wtryskiem

Gdybym w okładzie smarującym miał 30 litrów oleju, auto jeździło na trasach i stało w ciepłym garażu, na dodatek co jakiś czas olej byłby bardzo dokładnie filtrowany, to wymieniałbym co 100 tysięcygrinser006.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.