Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

o co chodzi z tym sprzęgłem w TDI???

Featured Replies

Napisano

mam Golfa VI 1.6TDI (król mocy, król autostrad zlosnik.gif ) i jest w nim taki (nie)ciekawy ficzer że jak zgaśnie, np na środku skrzyżowania (o co nie trudno bo "dół" ma gorszy niż 126p) na wyświetlaczu pojawia się napis żeby ponownie wcisnąć sprzęgło i dopiero wtedy pozwala zapalić silnik...

po co to zrobili? hmm.gif

Napisano

> mam Golfa VI 1.6TDI (król mocy, król autostrad ) i jest w nim taki (nie)ciekawy ficzer że jak

> zgaśnie, np na środku skrzyżowania (o co nie trudno bo "dół" ma gorszy niż 126p) na

> wyświetlaczu pojawia się napis żeby ponownie wcisnąć sprzęgło i dopiero wtedy pozwala zapalić

> silnik...

> po co to zrobili?

Pewnie dla idiotow smile.gif Zreszta patent nie jest wcale odosobniony - w amerykanskich Mitsu Evo tez przekrecanie kluczyka nic nie dawalo dopoki nie wcisnales sprzegla, niewazne czy auto na biegu czy na luzie. W europejskich jakims cudem ten fantastyczny ficzer pomineli grinser006.gif

Napisano

wiekszosc nowych aut ma juz takie zabezpieczenie ze albo hamulec albo sprzeglo

1 niechcace zapalenie auta ( dzieci bawiace sie kluczykami smile.gif

2 z tego co kojarze odpalane na sprzegle przedluza zywotnosc 2 masy

Napisano

nie koniecznie Fiat Croma ma taki patent i jaszcze jakies auto ktory jezdzilem ale nie pamietam ktore i bylo to eu

Napisano
  • Autor

> Pewnie dla idiotow Zreszta patent nie jest wcale odosobniony - w amerykanskich Mitsu Evo tez

> przekrecanie kluczyka nic nie dawalo dopoki nie wcisnales sprzegla, niewazne czy auto na biegu

> czy na luzie. W europejskich jakims cudem ten fantastyczny ficzer pomineli

ehhh czekam tylko kiedy auto będzie badać samo biometr i decydować po dacie urodzenia czy mnie dziś wpuścić do środka czy nie w imię bezpieczeństwa hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> mam Golfa VI 1.6TDI (król mocy, król autostrad ) i jest w nim taki (nie)ciekawy ficzer że jak

> zgaśnie, np na środku skrzyżowania (o co nie trudno bo "dół" ma gorszy niż 126p) na

> wyświetlaczu pojawia się napis żeby ponownie wcisnąć sprzęgło i dopiero wtedy pozwala zapalić

> silnik...

> po co to zrobili?

W Hyundai'u Pony z 1991 juz mialem cos takiego grinser006.gif

Bez sprzegla nie dalo sie odpalic...

Napisano

> silnik...

> po co to zrobili?

Octavia II 1.8TSI ma tak samo

Napisano

U mnie się da bez sprzęgła, ale mam taki odruch, że zawsze je naciskam

jak uruchamiam silnik. Tak samo jak sprawdzam czy jest wbity luz,

zawsze grinser006.gif Nawyk po ojcu, też tak robił grinser006.gif

Napisano

> nie koniecznie Fiat Croma ma taki patent i jaszcze jakies auto ktory jezdzilem ale nie pamietam

> ktore i bylo to eu

Ja wiem, ze sa auta EU, ktore maja. Ale wiekszosc takich wynalazkow to made in US smile.gif

Napisano

> Ja wiem, ze sa auta EU, ktore maja. Ale wiekszosc takich wynalazkow to made in US

Oni tam na hamulec muszą nacisnąć hehe.gif

Napisano

> silnik...

> po co to zrobili?

A masz kluczyk bezprzewodowy?

Jak nie wciśniesz sprzęgła to tak jakbyś przekręcił konwencjonalny kluczyk o 1 pozycję,

a z wciśniętym- o dwie czyli zapłon.

Napisano

> ehhh czekam tylko kiedy auto będzie badać samo biometr i decydować po dacie urodzenia czy mnie dziś

> wpuścić do środka czy nie w imię bezpieczeństwa

mam znajomego ktory nagminnie uszkadzal swoje auto, bo nie miał nawyku trzymania sprzęgła. nie miał niestety tez nawyku sprawdzania czy zostawił auto na biegu czy nie smile.gif

2 razy zaliczył przeszkodę z przodu smile.gif

Napisano

>

> po co to zrobili?

dla zapominalskich zlosnik.gif

albo biora pod uwage to ze za szybki pad DKZ moze przyniesc wiecej szkody serwisom i marce ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Oni tam na hamulec muszą nacisnąć

jechalem swiftem GT (us spec ) trzeba bylo wcisnac sprzeglo zlosnik.gif

na hamulec to trzeba w kazdym (tez eu ) automacie nadepnac zlosnik.gif

Napisano

> nie koniecznie Fiat Croma ma taki patent i jaszcze jakies auto ktory jezdzilem ale nie pamietam

> ktore i bylo to eu

w Polonezie tak chyba bylo, ze trzeba bylo AFAIR hamulec wcisnac - taki rodzaj testu przed droga byl .. czy jeszcze dziala. Jak sie nie wcisnelo to ikonka sie palila na desce grinser006.gif

Napisano

> w Polonezie tak chyba bylo, ze trzeba bylo AFAIR hamulec wcisnac - taki rodzaj testu przed droga

> byl .. czy jeszcze dziala. Jak sie nie wcisnelo to ikonka sie palila na desce

było smile.gif

w renault przy kartach też trzeba wcisnąć sprzęgło albo hamulec żeby przycisk "engine start" zadziałał

Napisano

> czy na luzie. W europejskich jakims cudem ten fantastyczny ficzer pomineli

yaris II miał teaki patent oczywiscie w wersji EU

Napisano

> w Polonezie tak chyba bylo, ze trzeba bylo AFAIR hamulec wcisnac - taki rodzaj testu przed droga

Nie chodziło o sam hamulec, ale o światła stopu, bo wysoce zaawansowane systemy elektroniczne pilnowały bezpieczeństwa.

W RAMie też jest konieczność wciśnięcia sprzęgła.

Napisano

> Ja wiem, ze sa auta EU, ktore maja. Ale wiekszosc takich wynalazkow to made in US

Bo to wymóg prawa federalnego - w samochodzie z manualną skrzynia nie moze być możliwości zapalenia bez wcisniecie sprzęgła. Takie prawo i już.

Napisano

> Bo to wymóg prawa federalnego - w samochodzie z manualną skrzynia nie moze być możliwości zapalenia

> bez wcisniecie sprzęgła. Takie prawo i już.

No prosze, nawet nie wiedzialem. Pewnie wynika to z ogolnej awersji tego rynku do manuali.

Napisano

> No prosze, nawet nie wiedzialem. Pewnie wynika to z ogolnej awersji tego rynku do manuali.

Raczej chodzi o to, żeby nie można było odpalić fury jeżeli nie ma kogoś za kierownicą.

Napisano

> na hamulec to trzeba w kazdym (tez eu ) automacie nadepnac

Mialem sporo aut amerykanskich z ASB i nigdy nie trafilem na takie cudo wink.gif

Napisano

> na hamulec to trzeba w kazdym (tez eu ) automacie nadepnac

Niekoniecznie hmm.gif - na 4 sztuki, które mam, naciśnięcie hamulca wymagane jest w jednym. Za to są różne inne zabezpieczenia, np. rozrusznik nie działa, gdy wybierak jest w innej pozycji niz P, itd. zlosnik.gif

Napisano

> Niekoniecznie - na 4 sztuki, które mam, naciśnięcie hamulca wymagane jest w jednym. Za to są różne

> inne zabezpieczenia, np. rozrusznik nie działa, gdy wybierak jest w innej pozycji niz P, itd.

na N tez rozrusznik dziala smile.gif

Napisano

> No prosze, nawet nie wiedzialem. Pewnie wynika to z ogolnej awersji tego rynku do manuali.

To jedno z tych idiotycznych praw jakie są w każdym kraju. W USA jest kilka - np. zderzaka ktore nie moga miec żadnych uszkodzeń do 2.5 MPH, sprzeglo przy zapaleniu manuala, układ biegów PRND w automacie, brak możliwości wyjścia kluczyka ze stacyjki jak automat nie jest na P i wiele innych. Niektóre z nich powstały jako odpowiedz na serie wypadków, inne z uwagi na zawirowania umysłu ustawodawcow.

Napisano

> brak możliwości wyjścia kluczyka ze stacyjki jak automat nie jest na P

A kiedyś się zatanawiałem, skąd coś takiego w Civicu i Jeepie Wranglerze. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Po co Ci ten golf skoro masz tyle wspaniałych samochodów?

bo mnie nie stać żeby nimi jeździć na co dzień zlosnik.gif

zreszą od kiedy mam E32 jeżdżę nim dośc sporo kosztem plastiksa zlosnik.gif

trza mieć jakieś pudło do rznięcia na co dzień które jak sie postawi pod blokiem i sąsiad porysuje (a zawsze rysuje do podkładu) to nie szkoda zlosnik.gif

a poza tym poco to się nogi nocą 270751858-jezyk.gif

Napisano

> U mnie się da bez sprzęgła, ale mam taki odruch, że zawsze je naciskam

> jak uruchamiam silnik.

Ja też tak robię. Kiedyś, jako świeżo upieczony kierowca tego nie zrobiłem, przekręciłem kluczyk na wbitej jedynce i o mało co nie uszkodziłem dwóch aut (to, którym ruszałem nie było moje smile.gif).

Napisano

> na N tez rozrusznik dziala

Nie wiem czy to prawda ale podobno w Subaru US spec trzeba mieć w automacie rzeczywiście naciśnięty hamulec żeby zapalił. Bo u mnie też rozrusznik działa na P i N.

Napisano

Z ciekawostek - vw fox, ale ten z Hameryki, rocznik 1991 - nie kręcił rozrusznik dopóki nie wpięło się pasa w zatrzask. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Z ciekawostek - vw fox, ale ten z Hameryki, rocznik 1991 - nie kręcił rozrusznik dopóki nie wpięło

> się pasa w zatrzask.

terrorysta nie samochód zlosnik.gif

Napisano

W Yarisie II tak jest.

Osobiście widziałem jak koleżanka z oddziału po sprawdzeniu stanu paliwa, aku i czegoś tam jeszcze zadzwoniła aby skorzystać z assistance.

Przyjechał gościu, wsiadł, przekręcił, rzeczywiście nie odpala.

Wysiadł, wyciągnął lasce dywanik spod pedału sprzęgła, wsiadł, odpalił i i bez słowa podał jej formularz do podpisu.

Płakaliśmy zlosnik.gif

Napisano

Chrysler Neon z 1995 (nie obraź się, że o czymś takim piszę) - ECU po wykryciu poważniejszej usterki zasilania (chyba chodziło o możliwość zatrucia środowiska) zapalał Check Engine i elektromagnesem, za pośrednictwem linki jak w rowerze, odciągał zawleczkę przy stacyjce uniemożliwiając wyciągnięcie kluczyka.

Nie mając zapasowego nie można było nawet zamknąć i potem otworzyć auta.

Zamknąć może by się dało (nie pamiętam) guzikami przy klamkach ale jak potem otwierać ?

W instrukcji był nakaz natychmiastowej jazdy do autoryzowanego serwisu.

Napisano

> silnik...

> po co to zrobili?

Oszczednosc paliwa ? biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> silnik...

> po co to zrobili?

żebyCi na biegu nie skoczył - prawie wszystkie nowe auta tak mają, że bez sprzęgła nie zapalisz.

Napisano

> Mialem sporo aut amerykanskich z ASB i nigdy nie trafilem na takie cudo

no patrz a ja w kazdym automacie jakim jezdzilem musialem cisnac hamulec aby odpalil zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> no patrz a ja w kazdym automacie jakim jezdzilem musialem cisnac hamulec aby odpalil

Opisywana przeze mnie w innym wątku Kia Optima nie wymaga naciskania hamulca zeby zapalić.

Napisano

> no patrz a ja w kazdym automacie jakim jezdzilem musialem cisnac hamulec aby odpalil

Bo zapewne zabezpieczenie jest inne - nie odpali jesli nie bedzie na P

Napisano

U mnie w automacie się tylko zapala zielona kontrolka, żeby nacisnąć hamulec. Ale niewciśnięcie go nie uniemożliwia odpalenia auta. Inna rzecz, że kluczyka nie wyjmiesz ze stacyjki inaczej jak tylko na pozycji "P" dźwigni.

mar00ha

Napisano

Migała. Sprawdzane były żarowki stopu smile.gif

Napisano

jakie auta?

Napisano

W Yaris II jest tak samo....

1. Większa szansa, że nie zrobisz komuś krzywdy podczas uruchamiania samochodu.

2. I rozrusznikowi zawsze troszkę lżej, ale nie to raczej było powodem zainstalowania takiego bajeru.... zlosnik.gif

Napisano

> U mnie w automacie się tylko zapala zielona kontrolka, żeby nacisnąć hamulec. Ale niewciśnięcie go

> nie uniemożliwia odpalenia auta. Inna rzecz, że kluczyka nie wyjmiesz ze stacyjki inaczej jak

> tylko na pozycji "P" dźwigni.

> mar00ha

na "N" też nie? zlosnik.gif

Napisano

> jakie auta?

audi 80 merc 124 omega1 i 2 alien.gif

Napisano

> na "N" też nie?

Szczerze mówiąc, nigdy nie próbowałem. "N" mogłoby dla mnie nie istnieć. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> W Yaris II jest tak samo....

W Yaris III również bez zmian.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.