Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Insignia - 2.0 Diesel BiTurbo 195KM

Featured Replies

Napisano

> http://mail.freshmail.pl/p/v5pzd5bzj9/q03zj43taw/

> podsylaja taka oferte a na opel.pl nic nie ma na ten temat ?

> ktos cos wie ? jakie ceny itp ?

Jak klikniesz a tą ulotkę to otwiera się właśnie strona opel.pl

http://www.opel.pl/gama-opel/salon-opla/...Turbo_20120201#

Napisano

Sama nazwa wciska fotel, a 0-100 gorzej od mojej Astry. hahaha.gif

Napisano

> Sama nazwa wciska fotel, a 0-100 gorzej od mojej Astry.

też to miałem pisać - tyle gadania a 0-100 słabo jakoś wygląda zlosnik.gif

musi ciężka krowa być z tego zlosnik.gif

Napisano

Wersja 160 KM FWD absolutnie szału nie robi, więc pewnie 195 KM AWD będzie co najwyżej po prostu "przyzwoicie jeżdżące" smile.gif

Napisano

> też to miałem pisać - tyle gadania a 0-100 słabo jakoś wygląda

> musi ciężka krowa być z tego

Bo Insignia ciężka jest. Jeździłem sporo swego czasu Insignią 2,0 CDTi 160 KM i stwierdzam, że szału nie ma.

Ale tragedi nie ma 270751858-jezyk.gif

Napisano

Bo to diesel, one błyszczą tylko niutkami w katalogu a na drodze już gorzej hehe.gif

Napisano
  • Autor

chip i bedzie lepiej smile.gif

Napisano

Inny zakres obrotów, inne zestopniowanie skrzyni.

No ale jakby nie patrząc, to 8,7s moje o 45KM słabsze Legacy w papierach ma wpisane grinser006.gif

Napisano

Przecie napisali, że "wciska w fotel", a nie że dobrze do paczki tłoczy, nie?

Napisano

> Bo Insignia ciężka jest. Jeździłem sporo swego czasu Insignią 2,0 CDTi 160 KM i stwierdzam, że

> szału nie ma.

> Ale tragedi nie ma

Kwestia porównania. Mocno podobnie do 140KM w mondziaku MK IV, choć można kręcić wyżej. ok.gif

Napisano

Samo od 0 do 100 to nie jedyny parametr po którym, można oceniać samochód 20.GIF

Napisano

> Samo od 0 do 100 to nie jedyny parametr po którym, można oceniać samochód

to dawaj inne sensowne zlosnik.gif

Napisano

> to dawaj inne sensowne

80-180km/h to jest dobry pomiar zlosnik.gif

prawie każdy diesel ma słaby start, jedynka jest przeważnie krótka, dwójka też i sprint 0-100 słabo wychodzi

Napisano

> No ale jakby nie patrząc, to 8,7s moje o 45KM słabsze Legacy w papierach ma wpisane

I ma lepszy napęd hmm.gif

Napisano

> Kwestia porównania. Mocno podobnie do 140KM w mondziaku MK IV, choć można kręcić wyżej.

Ciekawe jak na drodze. Ten Mondziak co piszesz jest dość znacząco wolniejszy od mojej VC (1,9 150KM), Insignia mi się natomiast wydaje bardzo podobna do VC. Fakt, że Insignią z tym motorem jeździłem w wersji kombi.

Napisano

> Inny zakres obrotów, inne zestopniowanie skrzyni.

> No ale jakby nie patrząc, to 8,7s moje o 45KM słabsze Legacy w papierach ma wpisane

Obstawiam że ta Insignia pojedzie jednak szybciej od Legacy.

Oczywiście Subaru ma pewnie lepszy napęd 4x4 ale 150KM vs. 195KM nie ma szans. Pomijając, że to 8,7 to sobie Subaru z sufitu wzięło.

Napisano

> Obstawiam że ta Insignia pojedzie jednak szybciej od Legacy.

> Oczywiście Subaru ma pewnie lepszy napęd 4x4 ale 150KM vs. 195KM nie ma szans. Pomijając, że to 8,7

> to sobie Subaru z sufitu wzięło.

Kwestia masy - o ile Subaru lżejsze?

może być różnie zlosnik.gif

Napisano

> Kwestia masy - o ile Subaru lżejsze?

> może być różnie

Insignia CDTI 160KM 2WD waży tyle samo co Subaru Legacy. Ten Haldex (czy co to tam montują w Insignii) i dodatkowa turbosprężarka nie ważą znowu tyle żeby zjeść 45KM róznicy.

Legacy diesel realnie przyspiesza 0-100 w ok. 9,5s i może powalczyć co najwyżej z Insignią 160KM bo z biturbo nie ma szans, niezależnie od tego co sobie Subaru napisze w katalogu.

Napisano

> Obstawiam że ta Insignia pojedzie jednak szybciej od Legacy.

> Oczywiście Subaru ma pewnie lepszy napęd 4x4 ale 150KM vs. 195KM nie ma szans. Pomijając, że to 8,7

> to sobie Subaru z sufitu wzięło.

Ale Subaru zwykle lepiej przyspiesza od tego co piszą w katalogach. Podobnie jest ze zużyciem paliwa. Zwykle jest mniejsze.

Napisano

> Ale Subaru zwykle lepiej przyspiesza od tego co piszą w katalogach. Podobnie jest ze zużyciem

> paliwa. Zwykle jest mniejsze.

W żadnym teście gazetowym czy telewizyjnym (wiem, wiem - dziennikarze, ale jednak) nie zrobili tym Subaru takiego czasu. IMO realnie jest 9,5s.

Nie ma cudów, 150KM diesel w aucie ważącym 1,5t nie pojedzie do setki poniżej 9s.

Napisano

> W żadnym teście gazetowym czy telewizyjnym (wiem, wiem - dziennikarze, ale jednak) nie zrobili tym

> Subaru takiego czasu. IMO realnie jest 9,5s.

> Nie ma cudów, 150KM diesel w aucie ważącym 1,5t nie pojedzie do setki poniżej 9s.

Zrobiłeś kiedyś w swoim czas katalogowy do setki? Widzisz - ja z dieslem Subaru miałem niewiele do czynienia. Ale miałem z paroma innymi i w każdym z nich czas katalogowy do 100 robił średnio rozgarnięty użytkownik. Ci dobrzy robili zwykle lepsze czasy. Naprawdę nie widzę powodu, dla którego w przypadku tego modelu miało by być inaczej. No ale pewnie wiesz lepiej.

Napisano

> Zrobiłeś kiedyś w swoim czas katalogowy do setki? Widzisz - ja z dieslem Subaru miałem niewiele do

> czynienia. Ale miałem z paroma innymi i w każdym z nich czas katalogowy do 100 robił średnio

> rozgarnięty użytkownik. Ci dobrzy robili zwykle lepsze czasy. Naprawdę nie widzę powodu, dla

> którego w przypadku tego modelu miało by być inaczej. No ale pewnie wiesz lepiej.

No dobrze, możemy więc dyskutować czy Opel podaje w katalogu dane możliwe do zrobienia na drodze przez średnio rozgarniętego użytkownika a Subaru dane, które uzyskał na torze zawodowiec. Czy może na odwrót.

Nie zmieni to jednak faktu, że dwulitrowy diesel o mocy 150KM nie pojedzie jak diesel o mocy 195KM w tyle samo ważącym aucie.

Moim zdaniem te 8,7s 0-100 dla Subaru Legacy diesel jest wyssane z palca.

EDIT: Notabene, zajrzałem do katalogu: Subaru podaje czas 0-100 równy 9,3s.

Napisano

> Nie zmieni to jednak faktu, że dwulitrowy diesel o mocy 150KM nie pojedzie jak diesel o mocy 195KM

> w tyle samo ważącym aucie.

No tyle to waży Insignia CDTI 160KM 2WD. Sam to napisałeś. W omawianym modelu dochodzi tylny most+haldex+druga turbina. Z 50 kg spokojnie. Do tego opory mostu. Być może wyposażenie też jest inne i swoje waży. Ja myślę że jest to całkiem możliwe. Poza tym konie to nie wszystko. Tego tak naprawdę nie da się bezpośrednio porównać bo to zupełnie inne samochody. Ja osobiście w życiu bym tak autorytatywnie nie napisał że się nie da.

> Moim zdaniem te 8,7s 0-100 dla Subaru Legacy diesel jest wyssane z palca.

Masz prawo tak uważać.

> EDIT: Notabene, zajrzałem do katalogu: Subaru podaje czas 0-100 równy 9,3s.

Sprawdź poprzednią generację. Bo to zdaje się kolega miał na myśli. Być może jest lżejsza.

Napisano

> W żadnym teście gazetowym czy telewizyjnym (wiem, wiem - dziennikarze, ale jednak) nie zrobili tym

> Subaru takiego czasu. IMO realnie jest 9,5s.

Tu zrobili 9.3 na zimowych oponach w dodatniej temperaturze - więc w warunkach raczej średnio optymalnych. Myślisz że 8.7 jest nie do uzyskania?

Napisano

> ktos cos wie ? jakie ceny itp ?

A jaka wersja Cię dokładnie interesuje? Generalnie przygotuj się na 135-140 tyś. cennikowo.

Napisano

> Nie zmieni to jednak faktu, że dwulitrowy diesel o mocy 150KM nie pojedzie jak diesel o mocy 195KM

> w tyle samo ważącym aucie.

Zgodza się, pewnie będą różnice w elastyczności i większych prędkościach, ale piszemy teraz o przyspieszeniu do 100 km/h.

> Moim zdaniem te 8,7s 0-100 dla Subaru Legacy diesel jest wyssane z palca.

Pomyliłem się pisząc, że moje Legacy ma 8,7 s dla przyspieszenia 0-100 km/h. Moje ma 8,9 s w papierach. 8,7 s to wartość dla sedana.

> EDIT: Notabene, zajrzałem do katalogu: Subaru podaje czas 0-100 równy 9,3s.

Rocznik 2008-2009 miał wartości takie jak podałem. Wtedy stosowana była 5 biegowa skrzynia biegów. Masa całkowita wynosiła 1510-1540 kg zależnie od wersji.

Napisano

> Zgodza się, pewnie będą różnice w elastyczności i większych prędkościach, ale piszemy teraz o

> przyspieszeniu do 100 km/h.

> Pomyliłem się pisząc, że moje Legacy ma 8,7 s dla przyspieszenia 0-100 km/h. Moje ma 8,9 s w

> papierach. 8,7 s to wartość dla sedana.

> Rocznik 2008-2009 miał wartości takie jak podałem. Wtedy stosowana była 5 biegowa skrzynia biegów.

> Masa całkowita wynosiła 1510-1540 kg zależnie od wersji.

pytanie ile ta Insignia, wazy hmm.gif. Na www albo podaja przedzial albo jedna wartosc dla wszystkich modeli tongue.gif. Cos czuje, ze jest ona jednak znacznie ciezsza (porownujac z tym dieslem i 4x4).

Napisano

> pytanie ile ta Insignia, wazy . Na www albo podaja przedzial albo jedna wartosc dla wszystkich

> modeli . Cos czuje, ze jest ona jednak znacznie ciezsza (porownujac z tym dieslem i 4x4).

GM chyba lubi zaniżać i to sporo. Moja Epica katalogowo ma coś koło 1500kg, a waga pokazała 1730kg icon_eek.gif

Napisano

> chip i bedzie lepiej

A ja też chip i też będzie lepiej. skromny.gif

Napisano

> GM chyba lubi zaniżać i to sporo. Moja Epica katalogowo ma coś koło 1500kg, a waga pokazała 1730kg

icon_eek.gif to ladnie.

Z tego co na razie widze, to lubi nie podawac szczegolow grinser006.giftongue.gif

Napisano

> to ladnie.

> Z tego co na razie widze, to lubi nie podawac szczegolow

Mnie taka masa nie widziwi, skoro obecne samochody segmentu B bez specjalnych dodatkow potrawia wazyc 1200-1300kg tongue.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> A jaka wersja Cię dokładnie interesuje? Generalnie przygotuj się na 135-140 tyś. cennikowo.

juz w sprzedazy ?

Napisano
  • Autor

> A ja też chip i też będzie lepiej.

Ty nie zrobisz, boisz sie o gwarancje i takie tam a ja zrobie zaraz po zakupie smile.gif

Napisano

> juz w sprzedazy ?

Zamawiać można, handlowcy mają ceny.

Napisano
  • Autor

> Zamawiać można, handlowcy mają ceny.

znasz orientacyjna podstawowej z takim silnikiem ?

Napisano

> Inny zakres obrotów, inne zestopniowanie skrzyni.

oj...

8,7 to ja nie wiem czy dam radę w moim tylnopędzie wycisnąć. A waży toto 1200kg, ma 143 kucyki i bardzo krótkie przełożenia.

Nie chce mi się wierzyć że taki ciężki kiosk pojedzie mnie ze świateł.

Napisano

> znasz orientacyjna podstawowej z takim silnikiem ?

Nie ma podstawowej zlosnik.gif To znaczy z tym silnikiem i napędem 4x4 będą chyba tylko wersje Cosmo i Sport.

Podstawowa Sport 4dr to ok. 135 tyś, Cosmo bodajże ze 3 tysiące drożej.

Najlepiej napisz maila do jakiegoś dealera to Ci poda pełną specyfikację.

Napisano

> Nie chce mi się wierzyć że taki ciężki kiosk pojedzie mnie ze świateł.

Oj mógłbyś się zdziwić. Przejedź się kiedyś jak będziesz miał okazję. Zobaczysz jak ten kiosk fajnie jeździ.

Napisano

> Nie ma podstawowej To znaczy z tym silnikiem i napędem 4x4 będą chyba tylko wersje Cosmo i Sport.

> Podstawowa Sport 4dr to ok. 135 tyś, Cosmo bodajże ze 3 tysiące drożej.

> Najlepiej napisz maila do jakiegoś dealera to Ci poda pełną specyfikację.

Czyli kilka kzl wiecej, kolega tydzien temu zamawial Cosmo+navi+xenony 5dr z 160KM z 4x4 to cena byla ok 135kzl - rabat. W tej samej cenie byl 2.0T wink.gif. Szkoda, ze nie ma z 4x4 +automat w podobnej cenie tongue.gif

Nie wiesz czy ten 195KM ma miec opcje automatu 4x4 ?

Napisano

> oj...

> 8,7 to ja nie wiem czy dam radę w moim tylnopędzie wycisnąć. A waży toto 1200kg, ma 143 kucyki i

> bardzo krótkie przełożenia.

> Nie chce mi się wierzyć że taki ciężki kiosk pojedzie mnie ze świateł.

Legacy jak na swoja klase nie wazy duzo: 1460kg (sedan) i 1520kg (kombi). Outback 1505kg ok.gif

Dla porownania (pierwsza lepsza marka z 4x4 co przyszla mi do glowy): A4 2.0TDI z quatrro 1635kg (sedan) i 1675kg (kombi), 1705 icon_eek.gif (Allroad)

Chcialem porownac, z Insignia, ale Opel jakos nie chwali sie masa i nie sposob jej znalezc tongue.gif.

Napisano

> Nie wiesz czy ten 195KM ma miec opcje automatu 4x4 ?

Z tego co pamiętam 4x4 tylko w manualu.

Napisano

> Legacy jak na swoja klase nie wazy duzo: 1460kg (sedan) i 1520kg (kombi). Outback 1505kg

jak to się ma do 143 konnej benzyny ważącej 1200kg?

Moim zdaniem bardzo kiepsko. A 8,7 to ciężko będzie wykręcić. Tak mi się wydaje.

Napisano

> jak to się ma do 143 konnej benzyny ważącej 1200kg?

> Moim zdaniem bardzo kiepsko. A 8,7 to ciężko będzie wykręcić. Tak mi się wydaje.

A tu nie będzie istotna trakcja przy ruszaniu?

Napisano

> A tu nie będzie istotna trakcja przy ruszaniu?

Na mokrym żaden katalogowego czasu nie zrobi. A na suchym przeniesienie tak małych mocy na asfalt nie będzie żadnym problemem.

Napisano

> Na mokrym żaden katalogowego czasu nie zrobi. A na suchym przeniesienie tak małych mocy na asfalt

> nie będzie żadnym problemem.

Nie wiem. Nie znam się na tym specjalnie. Ale jeśli to prawda to Koyotee powinien swoim wykręcić sporo mniej.

Napisano

> jak to się ma do 143 konnej benzyny ważącej 1200kg?

> Moim zdaniem bardzo kiepsko. A 8,7 to ciężko będzie wykręcić. Tak mi się wydaje.

Nie wiem jak, tym bardziej, ze nie podales nawet nazwy auta .. odnosze sie jedynie ze to taki "ciezki kloc". A czy twoje auto wykreci tyle to chyba mozna sprawdzic w danych i testach a nnie porownywac do innego auta z inna moca, waga, trakcja, itd..

Napisano

> Z tego co pamiętam 4x4 tylko w manualu.

Nie wiem, czemu producenci czesto kaza wybierac albo jedno albo drugie tongue.gif. mowie, oczywiscie o porównywalnych samochodach. W VW (Passat) to w ogole usuneli 4x4, choc i tak patrze ze ostatnio przynajmniej do diesla dodali automat + 4x4.

Nic, pozostaje dalej meczyc Subaru

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.