Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotopstryk do działań specjalnych - jednak skuteczny

Featured Replies

Napisano

Jako kierowca jestem oczywiście przeciwnikiem szykanowania przez państwo wszelkiego rodzaju fotopstrykami oraz innymi narzędziami przymusu bezpośredniego. Ale..... jak przeczytałem ten artykuł , to się zaczynam zastanawiać, że może jednak warto. Bo do niektórych kierowców można dotrzeć jedynie poprzez surowość i nieuchronność kary.

Co o tym sądzi Szanowne Towarzystwo ??

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Co o tym sądzi Szanowne Towarzystwo ??

> Pozdrawiam

> Bartek

ja popieram,

niestety ale przy tak jaskrawym braku poszanowania dla przepisów jest to jedyna metoda na osiągnięcie normalności. Sam święty nie jestem ale jeżeli zostane złapany to pozostanie mi tylko pochylić sie na problem i wziąć go na klate. Pozatym na tym konkretnym skrzyżowaniu jakiś czas temu miałem sporo pracy i widziałem pare rodzynków. IMO bardzo dobrze ze tak to teraz wygląda

Napisano

Oczywiście że warto. Problem z radarami jest tylko taki że służą głównie do zarabiania pieniędzy. A powinny do poprawy bezpieczeństwa. Swoją drogą Straż Miejska powinno się pisać z dużych liter. Ciekawe czy już tak w tej Wyborczej biednie że nie ma kto poprawiać błędów.

Napisano

> Jako kierowca jestem oczywiście przeciwnikiem szykanowania przez państwo wszelkiego rodzaju

> fotopstrykami oraz innymi narzędziami przymusu bezpośredniego. Ale..... jak przeczytałem ten

> artykuł , to się zaczynam zastanawiać, że może jednak warto. Bo do niektórych kierowców można

> dotrzeć jedynie poprzez surowość i nieuchronność kary.

Już od dawna uważam, że urządzenia, któe rejestrują przejazd na czerwonym świetle powinny być zamontowane na wielu skrzyżowaniach. Niestety, ale przejeżdżanie na czerwonym, gdy na prostopadłej ulicy jest już zielone, to tak nagminne zjawisko, że innej rady chyba nie ma.

Napisano

spoko, zwalniamy tam zlosnik.gif

ale raz przejechałem się autobusem i na żółtym połowa ludzi z gleby się zbierała bo kierownik postanowił się w miejscu zatrzymać rotfl.gif

Napisano

Co to jest "ciemne żółte"? spineyes.gif

Napisano

> Co to jest "ciemne żółte"?

Gdy żółte przygasa, by chwilę po tym zaczęło świecić czerwone zlosnik.gif

Napisano

Na wylotówce na Poznań powinni postawić. clown.gif

Przejeżdżam codziennie, czekam na lewoskręcie (oddzielne światła), zapala się czerwone na głównej, a tu ze 2-3 sek. później przelatuje zestaw z naczepą na pełnej prędkosci. clown.gif

Napisano
  • Autor

> Na wylotówce na Poznań powinni postawić.

> Przejeżdżam codziennie, czekam na lewoskręcie (oddzielne światła), zapala się czerwone na głównej,

> a tu ze 2-3 sek. później przelatuje zestaw z naczepą na pełnej prędkosci.

Takich skrzyżowań-kandydatów w samej tylko Wawce znalazło by się pewnie kilkaset. Moim zdaniem to dobry kierunek - na większych skrzyżowaniach stawiać fotopstryki na tych, co się pchają na skrzyżowania na czerwonym. Po max dwóch miesiącach byłby spokój, bo ludzie by zapłacili swoje pierwsze kilkusetzłotowe mandaty i się zreflektowali.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

jestem za ok.gif

Testowałem tam już hamulce cool.gif

Jest kilka skrzyżowań na których przydałaby się taka inwestycja. jak widać szybko się to zwraca. Jako słoik stwierdzam: w Warszawie 50% korków jest spowodowanych kolizjami na skrzyżowaniach i stawaniem na środku "bo nie ma jak zjechać".

Inna sprawa to rzeczowe argumenty w artykule poparte statystyką:

Quote:

Ostrożnie jeżdżący kierowcy oznaczają też mniej wypadków. Z informacji straży miejskiej wynika, że od 20 lutego w tym rejonie doszło tylko do dwóch kolizji.

Ale ile tego było wcześniej to już nie wiemy. Więc musimy wierzyć na słowo. pad.gif

Napisano

jeżeli miejsce jest przemyślane to fotopstryk przynosi założone efekty, a nie tylko kasę. Szkoda, że takich przemyślanych lokalizacji jest mało...

Ja cały czas twierdzę, że jeżeli dostanę możliwość przejazdu między dużymi miastami z Vś ~100kph to więcej mi nie potrzeba, no ale jest jak jest.

Napisano

> Vś ~100kph

hmm.gif co to za jednostka

kilopgodzina hmm.gif

Napisano

> Jako kierowca jestem oczywiście przeciwnikiem szykanowania przez państwo wszelkiego rodzaju

> fotopstrykami oraz innymi narzędziami przymusu bezpośredniego. Ale..... jak przeczytałem ten

> artykuł , to się zaczynam zastanawiać, że może jednak warto. Bo do niektórych kierowców można

Tu jest zaawansowany system, więc raczej nie ma wątpliwości co do jakości pomiarów, a do tego automat do wysłania mandatów. Ja jestem za ok.gif

Napisano

> Takich skrzyżowań-kandydatów w samej tylko Wawce znalazło by się pewnie kilkaset. Moim zdaniem to

> dobry kierunek - na większych skrzyżowaniach stawiać fotopstryki na tych, co się pchają na

> skrzyżowania na czerwonym. Po max dwóch miesiącach byłby spokój, bo ludzie by zapłacili swoje

> pierwsze kilkusetzłotowe mandaty i się zreflektowali.

Takie coś jest do zrobienia bez dodatkowych nakładów - wystarczy wykorzystać w tym celu monitoring miejski.

Powstaje tylko pytanie kto miałby to robić.

Niestety w tym "biznesie" kluczem do sukcesu jest outsourcing usług obsługi, czyli wypchnięcie tego albo do sraczników, albo do inspektorków.

Na to, żeby posadzić celowane etaty w policji to bym nie liczył.

Chociaż "się zdarza" kiedyś dostałem sprawę z jednego skrzyżowania w centrum Warszawy, właśnie z nagrania z monitoringu miejskiego.

Ale to bardziej "się zdarza", niż "default".

Napisano

> jeżeli miejsce jest przemyślane to fotopstryk przynosi założone efekty, a nie tylko kasę. Szkoda,

> że takich przemyślanych lokalizacji jest mało...

> Ja cały czas twierdzę, że jeżeli dostanę możliwość przejazdu między dużymi miastami z Vś ~100kph to

> więcej mi nie potrzeba, no ale jest jak jest.

Z vśr to musiałbyś łoić 150+...

Napisano

> Z vśr to musiałbyś łoić 150+...

Jesteś w błędzie.

Ostatnio wiele razy robiłem trasę

Jechałem Seicento na gazie, co powoduje 4 tankowania po drodze.

Jechałem raczej stałą prędkością 120km/h, a mieściłem się w czasie proponowanym przez google. Jak widać to jest właśnie 100km/h średnia +/- 2km

Same autostrady, kawałek dojazdówki do autostrady i ostatni kawałek kilka km po mieście ok.gif

Napisano

> Pozdrawiam

> Bartek

To jest dobre, ale byłoby jeszcze lepiej gdyby na sygnalizatorach były odmierzacze czasu (np. takie jak w Płocku - na razie tylko tam takie widziałem) - jest to świetna rzecz ok.gif

Napisano

Wcale niekoniecznie. Jadąc do Wrocławia bez problemu uzyskuję średnią 100 km/h jadąc 120 km/h. A jadąc 170-180 uzyskuje się 140-150 wink.gif

Napisano

a jaki jest koszt fotoradaru a jaki jest koszt urządzenia ktore by odliczalo sekundy do zmiany światła ?

Napisano

zalezy jaka droga

juz kiedys tu pisalem

Trasa 500km. Sztokholm - Goteborg. Wiekszosc trasy to autostrada, powiedzmy ok 80%.

ani razu nie przekroczylem 120km/h licznikowych. Srednia predkosc 105km/h odczytana z komputera pokladowego

Napisano

> a jaki jest koszt fotoradaru a jaki jest koszt urządzenia ktore by odliczalo sekundy do zmiany

> światła ?

Czemu mnie o to pytasz? niewiem.gif Nie mam pojęcia. IMHO fotoradar jest dużo droższy, ale bardzo szybko zaczyna na siebie zarabiać.

Napisano

Wiem, że u Was w Kongresówce autostrad jeszcze nie wynaleziono, ale coś takiego istnieje.

Regularnie wracając z nart w Austrii w okolicach polskiej granicy mam średnią z GPS ok. 100 - 105 km/h. A prędkość przejazdowa to 120-130 km/h.

Napisano

Nie gdyby były autostrady. Jadąc do Polski mam 560 km do granicy. Nie przekraczając 135 kmh i jadąc zgodnie z ograniczeniami (80 w budowie itd) robię średnią na poziomie 106-110. Sprawdzone wielokrotnie.

Do tego żeby było śmieszniej nie dość że jadę szybciej niż po Polsce to jeszcze oszczędniej wink.gif

Napisano

> jeżeli miejsce jest przemyślane to fotopstryk przynosi założone efekty, a nie tylko kasę. Szkoda,

> że takich przemyślanych lokalizacji jest mało...

> Ja cały czas twierdzę, że jeżeli dostanę możliwość przejazdu między dużymi miastami z Vś ~100kph to

> więcej mi nie potrzeba, no ale jest jak jest.

Miedzy Wawą a Radomiem jest teraz 100-120 cały czas (poza kilkoma wioskami blisko Wawy), jest to zupełnie wystarczająca prędkość i wszystkich przeginających powinni pacyfikować

Napisano

> To jest dobre, ale byłoby jeszcze lepiej gdyby na sygnalizatorach były odmierzacze czasu (np. takie

> jak w Płocku - na razie tylko tam takie widziałem) - jest to świetna rzecz

w rzeszowie rowniez takie cos jest, nie wszedzie ale na wiekszych krzyzowkach - swietna sprawa.

Napisano

Ten jest o tyle fajny, że mierzy jeszcze prędkość. Dwie pieczenie na jednym ogniu. U mnie było skrzyżowanie na którym bardzo często dochodziło do poważnych wypadków przy próbie przeskoczenia na późnym żółtym. Postawili takiego traffipaksa i ludzie przestali ginąć.

Na każdym skrzyżowaniu powinni to montować, bo przecież chodzi o nasz bezpieczeństwo.

Napisano

> Miedzy Wawą a Radomiem jest teraz 100-120 cały czas (poza kilkoma wioskami blisko Wawy), jest to

> zupełnie wystarczająca prędkość i wszystkich przeginających powinni pacyfikować

Bo tak na prawdę to w PL nie potrzebne są (płatne) autostrady, a wystarczą spokojnie zwykłe dwupasmowe drogi dwujezdniowe, gdzie można sobie jechać 100 km/h i nie martwić się wyprzedzaniem 40 tonowych zestawów.

Napisano

> Bo tak na prawdę to w PL nie potrzebne są (płatne) autostrady, a wystarczą spokojnie zwykłe

> dwupasmowe drogi dwujezdniowe, gdzie można sobie jechać 100 km/h i nie martwić się

> wyprzedzaniem 40 tonowych zestawów.

o to to, kwestia płynności jazdy tylko i wyłącznie, żeby można jakoś sensownie zaplanować czas podróży.

Napisano

> a jaki jest koszt fotoradaru a jaki jest koszt urządzenia ktore by odliczalo sekundy do zmiany

> światła ?

fotoradar ... od 120 kzł, sekundnik już od 1,5 kzł

Napisano

> fotoradar ... od 120 kzł, sekundnik już od 1,5 kzł

to teraz w druga strone

sekundnik 0zl dochodu, fotoradar, kilka/nascie milionów zl zlosnik.gif

Napisano

> Na wylotówce na Poznań powinni postawić.

O którym skrzyżowaniu piszesz?

Napisano

> Bo tak na prawdę to w PL nie potrzebne są (płatne) autostrady, a wystarczą spokojnie zwykłe

> dwupasmowe drogi dwujezdniowe, gdzie można sobie jechać 100 km/h i nie martwić się

> wyprzedzaniem 40 tonowych zestawów.

Nie tylko to. Gdy ruch idzie przez wsie i małe miejscowości to podróż musi trwać.

Napisano

> to teraz w druga strone

> sekundnik 0zl dochodu, fotoradar, kilka/nascie milionów zl

I to jest słuszna koncepcja.

zlosnik.gif

Napisano

> Nie tylko to. Gdy ruch idzie przez wsie i małe miejscowości to podróż musi trwać.

Ale budując dwupasmówki można omijać wsie i miasteczka, nie potrzeba budować autostrad.

Napisano

> Ale budując dwupasmówki można omijać wsie i miasteczka, nie potrzeba budować autostrad.

Naturalnie, że tak blush.gifk.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.