Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LED light matrix - nowy pomysł opla

Featured Replies

Napisano

Quote:

Specjaliści z Opla stwierdzili, że aby można było komfortowo podróżować nocą, reflektory muszą się składać z czterech segmentów. Każdy z nich z kolei będzie miał cztery źródła światła, zapalane i gaszone zupełnie niezależnie. Daje to łącznie aż 256 możliwych kombinacji oświetlenia drogi. To, w jakiej konfiguracji będą pracować lampy, będzie zależało od kierowcy i innych aut napotykanych na drodze.

LINK

Napisano

Pewnie fajnie będzie się wymieniało w tym żarówki.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Pewnie fajnie będzie się wymieniało w tym żarówki.

> Pozdrawiam BAS

Znając życie pewnie nie będzie się wymieniało. Po prostu wymiana całego modułu - dwa tysionce pińcet złote się należy czerwona.gif

Napisano

> Znając życie pewnie nie będzie się wymieniało. Po prostu wymiana całego modułu - dwa tysionce

> pińcet złote się należy

a Chińczyki za pińć dych naklepia i bedzie se aso dziergać mamonę claps.gif

Napisano
  • Autor

> a Chińczyki za pińć dych naklepia i bedzie se aso dziergać mamonę

I będą świecić w samoloty - to druga strona medalu tego wynalazku.

Swoją drogą... ciekawie będzie wyglądać ustawianie świateł w stacji diagnostycznej. Obawiam się, że już "za piwko" nikt tego nie zrobi jak przy zwykłych żarówkach.

Napisano

> I będą świecić w samoloty - to druga strona medalu tego wynalazku.

> Swoją drogą... ciekawie będzie wyglądać ustawianie świateł w stacji diagnostycznej. Obawiam się, że

> już "za piwko" nikt tego nie zrobi jak przy zwykłych żarówkach.

Na pewno nie ponieważ będzie się to ustawiało przy pomocy komputera diagnostycznego w ASO, dodatkowo wymyślą taki protokół komunikacji z tymi lampami, że tylko oni będą wiedzieć jak to zrobić.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Swoją drogą... ciekawie będzie wyglądać ustawianie świateł w stacji diagnostycznej.

System sam się "skalibruje" po każdej zmianie warunków, załadowaniu bagażnika, ilości pasażerów, nawet po małym dzwonie przodem grinser006.gif. Dopiero po przekroczeniu wartości granicznych zaświeci się check i trzeba będzie podjechać do serwisu ok.gifzlosnik.gif.

Napisano

> Znając życie pewnie nie będzie się wymieniało. Po prostu wymiana całego modułu - dwa tysionce

> pińcet złote się należy

I to wlasnie jest chore. Dlaczego oni pozbywaja sie tradycyjnych żarówek ktore kazdy moze sobie wymienic samemu i kupic na stacji benzynowej, a wkladaja jakies chore rozwiazania drogie i trudne do wymiany.

Wg mnie idealne samochody byly produkowane pod koniec lat 90. W wyposazeniu mialy wszystko co jest potrzebne dzis do uzywania samochodu. Klima, elektryka szyb, wspomaganie, 4 poduszki, ABS, ESP, co wiecej trzeba? Po co oni wkladaja tam kupe elektroniki i ulepszaja rzeczy ktore sa dobre (np. swiatla, żarówkowe byly idealne). Dzis nie potrzeba w samochodach niczego wiecej niz to co montowali 15 lat temu, po co to ulepszaja i komplikują zycie kierowcom?

sick.gif

Napisano

wymyślą taki protokół komunikacji z tymi lampami, że tylko oni będą wiedzieć jak to

> zrobić.

zakladaja,ze przy tej komunikacji nie polapia sie

No ale zanim ASo ogarnie pewnie juz bedzie darmowy sofcik;)

A mnie moje H1,4,7 w zupelnosci wystarczaja smile.gif

Napisano

> I to wlasnie jest chore. Dlaczego oni pozbywaja sie tradycyjnych żarówek ktore kazdy moze sobie

> wymienic samemu i kupic na stacji benzynowej, a wkladaja jakies chore rozwiazania drogie i

> trudne do wymiany.

To jest droga limuzyna klasy premium! W najnowszej Pandzie w reflektorze głównym jest jedna żarówka H4 ok.gifzlosnik.gif.

Napisano

> To jest droga limuzyna klasy premium!

Opel i premium? icon_eek.gif

> W najnowszej Pandzie w reflektorze głównym jest jedna żarówka

> H4 .

I bardzo dobrze, prostota jest najlepsza i sprawdzone rozwiazania ok.gif

Napisano

Co do zasady - mnie się podoba. Każde rozwiązanie podnoszace bezpieczeństwo jazdy, a oświetlenie do tej kategorii jak najbardziej należy, jest jak najbardziej pożądane. A że będzie drogie.... cóż, to dość wyrafinowana technika oświetlania drogi, więc musi kosztować. Trafi do limuzyn klasy premium, tak jak kiedyś ksenony.

Podoba mi się to, że Opel mocno rozwija się w tym kierunku. Ford czy VW są chyba w tyle za nimi. Nie wspominając już o markach skośnookich.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> dobre (np. swiatla, żarówkowe byly idealne). Dzis nie potrzeba w samochodach niczego wiecej

> niz to co montowali 15 lat temu, po co to ulepszaja i komplikują zycie kierowcom?

To, ze Tobie nie jest potrzebne to nie znaczy, ze innym nie jest. Chcesz proste auto kup sobie Dacie.

Napisano

fajne, mi sie podoba ok.gif

Napisano

> To, ze Tobie nie jest potrzebne to nie znaczy, ze innym nie jest. Chcesz proste auto kup sobie

> Dacie.

Mam proste auto cool.gif

Napisano

> Mam proste auto

przykro mi z tego powodu ale to kompletnie nie ma znaczenia w kontekscie tego co napisales wczesniej.

"Czemu nie robia prostych aut?" Robia, da sie bez problemu kupic takie nowe i za niewielkie pieniadze.

A ze nie bedzie tak bezpieczne jak inne drozsze to juz inna sprawa.

Napisano

> Dzis nie potrzeba w samochodach niczego wiecej

> niz to co montowali 15 lat temu, po co to ulepszaja i komplikują zycie kierowcom?

Proponuję, abyś po prostu nie kupował skomplikowanych samochodów. ok.gif

mar00ha

Napisano

Wg. mnie idealne samochody były produkowane w latach 20'stych - kowal był w stanie wszystko naprawić za pomocą młotka i dłuta.

Napisano
  • Autor

> I to wlasnie jest chore. Dlaczego oni pozbywaja sie tradycyjnych żarówek ktore kazdy moze sobie

> wymienic samemu i kupic na stacji benzynowej, a wkladaja jakies chore rozwiazania drogie i

> trudne do wymiany.

> Wg mnie idealne samochody byly produkowane pod koniec lat 90. W wyposazeniu mialy wszystko co jest

> potrzebne dzis do uzywania samochodu. Klima, elektryka szyb, wspomaganie, 4 poduszki, ABS,

> ESP, co wiecej trzeba? Po co oni wkladaja tam kupe elektroniki i ulepszaja rzeczy ktore sa

> dobre (np. swiatla, żarówkowe byly idealne). Dzis nie potrzeba w samochodach niczego wiecej

Ale tu nikt nie komplikuje życia kierowcom:) Kierowca ma to życie właśnie ułatwione. Tylko że większości ludzi nie stać na auta, które posiadają i dlatego sami kombinują zamiast oddać auto w ręce fachowca gdy coś się z nim stanie.

Napisano

> Ale tu nikt nie komplikuje życia kierowcom:) Kierowca ma to życie właśnie ułatwione. Tylko że

> większości ludzi nie stać na auta, które posiadają i dlatego sami kombinują zamiast oddać auto

> w ręce fachowca gdy coś się z nim stanie.

Kierowca nie ma zycia ulatwionego jak w srodku nocy przestanie mu swiecic reflektor. Normalnie to by zrobil przystanek na stacji i wymienil zarowke. A w nowych autach to trzeba jechac do ASO zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kierowca nie ma zycia ulatwionego jak w srodku nocy przestanie mu swiecic reflektor. Normalnie to

> by zrobil przystanek na stacji i wymienil zarowke. A w nowych autach to trzeba jechac do ASO

Nie trzeba. Wystarczy wyjąć komórkę, zadzwonić po assistance i podstawią Ci nowe auto albo załatwią nocleg. Marek by to pewnie lepiej wyjaśnił ode mnie, ale mniej więcej tak to wygląda.

Napisano

> Nie trzeba. Wystarczy wyjąć komórkę, zadzwonić po assistance i podstawią Ci nowe auto albo załatwią

> nocleg. Marek by to pewnie lepiej wyjaśnił ode mnie, ale mniej więcej tak to wygląda.

No widzisz i to wlasnie jest utrudnienie dla kierowcy - wymiana zarowki na stacji to kilka minut i jedziesz dalej do swojego celu. A zanim przyjedzie Assistance i wymieni zarowke (zakladajac trudny dostep) to minie godzina, albo jesli trzeba zdjąc zderzak i nadkole to zabiorą auto do ASO a Tobie dadzą zastępcze - stracony czas na to + dodatkowo stracony czas na odbiór auta z ASO. I to ma byc ulatwienie? hehe.gif

Napisano

> Marek by to pewnie lepiej wyjaśnił ode mnie, ale mniej więcej tak to wygląda.

Marek by powiedział że na przeglądzie zmieniają prewencyjnie żarówki na nowe po pewnym przebiegu po to żeby właśnie na drodze nie zgasła, ale Marek się nie zna na polskich realiach. Zresztą w obecnej generacji samochodów ten problem dotyczy wyłącznie świateł mijania i długich bo reszta jest na LED'ach które się nie przepalają. A w następnych generacjach także mijania i długie będą na LED'ach i problem przepalających żarówek zniknie.

Napisano

> dodatkowo wymyślą taki protokół komunikacji z tymi lampami, że tylko oni będą wiedzieć jak to

> zrobić.

> Pozdrawiam BAS

albo jak to bardziej w ASO Opla własnie i oni nie będą wiedzieli 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Quote:

> Specjaliści z Opla stwierdzili, że aby można było komfortowo podróżować nocą, reflektory muszą się

> składać z czterech segmentów. Każdy z nich z kolei będzie miał cztery źródła światła, zapalane

> i gaszone zupełnie niezależnie. Daje to łącznie aż 256 możliwych kombinacji oświetlenia drogi.

> To, w jakiej konfiguracji będą pracować lampy, będzie zależało od kierowcy i innych aut

> napotykanych na drodze.

> LINK

Przyznam, że jak oglądałem ten film z prezentacji to zmęczyłem sobie wzrok. Nagłe doświetlanie nowych partii terenu wymusza automatyczne fiksowanie wzroku na tych powierzchniach. Zbyt dynamicznie działa ten system.

Napisano

> No widzisz i to wlasnie jest utrudnienie dla kierowcy - wymiana zarowki na stacji to kilka minut i

> jedziesz dalej do swojego celu. A zanim przyjedzie Assistance i wymieni zarowke

Tyle ze mowimy o zrodle swiatla jakies 50x trwalszym niz zarowka.

Napisano

> Kierowca nie ma zycia ulatwionego jak w srodku nocy przestanie mu swiecic reflektor. Normalnie to

> by zrobil przystanek na stacji i wymienil zarowke. A w nowych autach to trzeba jechac do ASO

A co to za sierota ten kierowca skoro na jednym nie może jechać dalej tylko wolniej?

Napisano

> Tyle ze mowimy o zrodle swiatla jakies 50x trwalszym niz zarowka.

W teorii.

Napisano

> W teorii.

1000h trwalosci zarowki oznacza czas po ktorym wygasa polowa testowanej grupy wiec to tez wartosc mocno umowna i nie gwarantujaca ze zarowka poswieci te 1000h.

Co nie zmienia faktu ze zarowno LEDy jak i lampy wyladowcze sa kilkunasto - kilkudziesieciokrotnie trwalsze niz zarowki.

Napisano

> A co to za sierota ten kierowca skoro na jednym nie może jechać dalej tylko wolniej?

A jak supernowoczesny samochód, spełniający normy Euro100 po spaleniu żarówki nie będzie chciał jechać, tylko wywali komunikat "call assistance"? smirk.gif

Napisano

> A jak supernowoczesny samochód, spełniający normy Euro100 po spaleniu żarówki nie będzie chciał

> jechać, tylko wywali komunikat "call assistance"?

Wtedy już nasze wnuki będą się martwiły tym telefonem...

Napisano

> Co nie zmienia faktu ze zarowno LEDy jak i lampy wyladowcze sa kilkunasto - kilkudziesieciokrotnie

> trwalsze niz zarowki.

I tak samo proporcjonalnie drogie w naprawie.

Napisano

> I tak samo proporcjonalnie drogie w naprawie.

Ano. Postep kosztuje ;-)

Dlatego placa za niego ci bardziej zamozni.

Napisano

> Wtedy już nasze wnuki będą się martwiły tym telefonem...

Oj, nie mów nie mów... Już teraz dużo samochodów np. po awarii czujnika świateł stopu (albo awarii czujnika czujnika) wywala taki komunikat i po prostu dalej nie jedzie. To samo np. po wystrzale poduszek, nawet jeżeli uszkodzony jest jedynie zderzak. Pewnie za chwilę przepalenie się żarówki będzie skutkować podobnym komunikatem - no bo przecież ŚWIATEŁ NIE MA panic.gif! smirk.gif

Napisano

> Ano. Postep kosztuje ;-)

> Dlatego placa za niego ci bardziej zamozni.

Gorzej jak ten postęp staje się standardem nawet dla mniej zamożnych. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Marek by powiedział że na przeglądzie zmieniają prewencyjnie żarówki na nowe po pewnym przebiegu po

> to żeby właśnie na drodze nie zgasła, ale Marek się nie zna na polskich realiach. Zresztą w

> obecnej generacji samochodów ten problem dotyczy wyłącznie świateł mijania i długich bo reszta

> jest na LED'ach które się nie przepalają. A w następnych generacjach także mijania i długie

> będą na LED'ach i problem przepalających żarówek zniknie.

I to jest właśnie dla mnie zdrowe podejście. Skoro ktoś wyliczył, że dany element statystycznie powinien zużyć się po danym czasie, profilaktycznie powinno się go wymienić mniej więcej po upływie 80% tego czasu to się to robi a nie dziaduje "a może jeszcze wytrzyma". Skoro kupiłem leksusa to nie zakładam do niego LPG, ale właśnie polskie realia są takie, że Kowalski naciuła przez 20 lat jeżdzenia ikarusem na tego leksa i potem będzie biadolił, że mu rozrząd strzelił bo przyoszczędził na wymianie.

Napisano

> I to jest właśnie dla mnie zdrowe podejście. Skoro ktoś wyliczył, że dany element statystycznie

> powinien zużyć się po danym czasie, profilaktycznie powinno się go wymienić mniej więcej po

> upływie 80% tego czasu to się to robi a nie dziaduje "a może jeszcze wytrzyma". Skoro kupiłem

> leksusa to nie zakładam do niego LPG, ale właśnie polskie realia są takie, że Kowalski naciuła

> przez 20 lat jeżdzenia ikarusem na tego leksa i potem będzie biadolił, że mu rozrząd strzelił

> bo przyoszczędził na wymianie.

Takich elementów w samochodzie jest więcej. Kto kupując 15-letniego Golfa od dziadka wymienia w nim wszystkie węże gumowe oraz poduszki? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Takich elementów w samochodzie jest więcej. Kto kupując 15-letniego Golfa od dziadka wymienia w nim

> wszystkie węże gumowe oraz poduszki?

kupując 15letniego szrota jeździ się nim aż się rozkaraczy.. nie widzę sensu ładowania kasy w takie auto

Napisano

> kupując 15letniego szrota jeździ się nim aż się rozkaraczy.. nie widzę sensu ładowania kasy w takie

> auto

Ja też nie. Ale mnóstwo ludzi twierdzi, że ich samochód w takim wieku "jest w stanie idealnym, fabrycznym", bo wymienili klocki i olej hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ja też nie. Ale mnóstwo ludzi twierdzi, że ich samochód w takim wieku "jest w stanie idealnym,

> fabrycznym", bo wymienili klocki i olej

nooo dooobra.. wahacz przerdzewiały ale spokojnie można jeszcze jeździć, trochę ściąga w prawo, ale to normalne (tak przecież się projektuje drogi), oleju pali niedużo, ale za to nie trzeba wymieniać bo ciągle dolewam spineyes.gif

Napisano

> bo reszta

> jest na LED'ach które się nie przepalają. A w następnych generacjach także mijania i długie

> będą na LED'ach i problem przepalających żarówek zniknie.

w teorii old.gif

HanYs

Napisano

> Oj, nie mów nie mów... Już teraz dużo samochodów np. po awarii czujnika świateł stopu (albo awarii

> czujnika czujnika) wywala taki komunikat i po prostu dalej nie jedzie. To samo np. po

> wystrzale poduszek, nawet jeżeli uszkodzony jest jedynie zderzak. Pewnie za chwilę przepalenie

> się żarówki będzie skutkować podobnym komunikatem - no bo przecież ŚWIATEŁ NIE MA !

I w czym problem? Podjezdza assistance, podstawia nowe auto i tyle...

Napisano

> I w czym problem? Podjezdza assistance, podstawia nowe auto i tyle...

Próbowałeś dzwonić do assistance będąc np. na jakimś odludziu w górach Transylwanii? biglaugh.gif

k.

Napisano

> Quote:

> Specjaliści z Opla stwierdzili, że aby można było komfortowo podróżować nocą, reflektory muszą się

> składać z czterech segmentów. Każdy z nich z kolei będzie miał cztery źródła światła, zapalane

> i gaszone zupełnie niezależnie. Daje to łącznie aż 256 możliwych kombinacji oświetlenia drogi.

> To, w jakiej konfiguracji będą pracować lampy, będzie zależało od kierowcy i innych aut

> napotykanych na drodze.

> LINK

hmm.gif

Kolejny sposób jak za parę lat wyciągnąć z ludzi kasę na naprawę bardzo skomplikowanego i całkowicie zbędnego elementu wyposażenia auta?

Napisano

> Kolejny sposób jak za parę lat wyciągnąć z ludzi kasę na naprawę bardzo skomplikowanego i

> całkowicie zbędnego elementu wyposażenia auta?

Skąd wiesz ile będzie kosztowała naprawa tego za parę lat ?

Być może będzie w cenie dzisiejszych H4

Napisano

> Kolejny sposób jak za parę lat wyciągnąć z ludzi kasę na naprawę bardzo skomplikowanego i

> całkowicie zbędnego elementu wyposażenia auta?

widzisz problem w tym, ze tez tak kiedys mowilem. Najpierw mowilem, ze zwykle zarowki H4 sa OK. Pozniej kupilem auto z porzadnymi ksenonami i bylem w szoku ile i jak widac. Pozniej kupilem auto ktore mialo skretnie bixenony. Nie zwracalem uwagi na ten element wyposazenia (inne byly dla mnie wazniejsze). Po paru dniach doszedlem do wniosku, ze to genialna sprawa. Po prostu do niektorych rzeczy trzeba dojrzec a niektorych sprobowac.

podobna sprawa z wymiana zarowek. Jak jezdzilem na H4 to i 2 razy w roku musialem wymieniac zarowki. Pozniej kupilem auto z ksenonami i przez 3 lata i prawie 90 tys km nie dotknalem sie do swiatel. OK, zarowki sa tansze...tylko co z tego jak trzeba przy nich grzebac a wymiana wcale nieraz nie jest latwa. Jest cala masa aut, w ktorych albo jedziesz na serwis albo prosisz kogos z rekami 10 latka, zeby Ci zarowke wymienil...

Napisano

Mi się pomysł podoba.

Zobaczymy co z tego wyjdzie smile.gif

Obecnie mam bixenony i w porównaniu z poprzednimi autami jakimi jeździłem (H1,H4, H7) różnica w oświetleniu drogi jest ogromna, więc jak czytam wypowiedzi, że H4 jest ok to się trochę dziwię grinser006.gif

Napisano

> A co to za sierota ten kierowca skoro na jednym nie może jechać dalej tylko wolniej?

Moze jechac. I kolejnego dnia ma tracic czas na wizyte w ASO zeby to naprawili? Wg Ciebie to jest ulatwienie zycia kierowcy? icon_eek.gif

Napisano

Jak widać malkontenów narzekających na rozwój techniki jest wielu.

Jak wprowadzano ksenony też były głosy sprzeciwu. Jednak gdy niektórzy dojrzeli różnice, malkontenctwo się skończyło.

Potem był Common Rail. Jezu, co to będzie, drożyzna, awarie itp. Wszyscy psioczyli, a jednak spalanie, niski poziom hałasu i dynamika pokazały, że nie jest tak źle, jak się wydawało. Oczywiście, są pewne niedociągnięcia, ale w każdej dziedzinie postęp musi kosztować. Wszystko co nowe, rodzi się w bólu.

Ciekawe co będzie następne... facepalm%5B1%5D.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.