Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rożnica w rozmiarach opony

Featured Replies

Napisano

Fabrycznie mam 205/60/16 mam fajną ofertę na 205/55/16 i teraz pytanie taka różnica jest jakoś odczuwalna czy nie ?

Napisano

Będziesz ciut wolniej jechał... zlosnik.gif

Dokładnie to o 3,24% wolniej.

Napisano

> Będziesz ciut wolniej jechał...

> Dokładnie to o 3,24% wolniej.

Ale w związku z tym będzie więcej pracy silnika na kołach, w sensie

momentu (dla Sibuja: momętu) zlosnik.gif

Napisano

> Ale w związku z tym będzie więcej pracy silnika na kołach, w sensie

> momentu (dla Sibuja: momętu)

Niezauważalnie więcej. Dupohamownia tego nie wykaże... zlosnik.gif

Napisano

> Fabrycznie mam 205/60/16 mam fajną ofertę na 205/55/16 i teraz pytanie taka różnica jest jakoś

> odczuwalna czy nie ?

Koledzy już napisali - różnica nie jest duża, ale ja bym nie brał niższego profilu.

Przekłamania to jedno, a niższy komfort i większe ryzyko uszkodzenia felgi to drugie.

Napisano

> Koledzy już napisali - różnica nie jest duża, ale ja bym nie brał niższego profilu.

> Przekłamania to jedno, a niższy komfort i większe ryzyko uszkodzenia felgi to drugie.

Przy tym rozmiarze to nizszym komfortem na dziurach to moze i owszem, na trasie powinno raczej byc odwrotnie, profil 55 na tym kapciu nie jest tez taki niesamowicie niski zeby zaraz felgi niszczyc.

Napisano

> Koledzy już napisali - różnica nie jest duża, ale ja bym nie brał niższego profilu.

> Przekłamania to jedno, a niższy komfort i większe ryzyko uszkodzenia felgi to drugie.

bez przesady

205/55/16 to prawie balon jest

jak najbardziej OK oponka

wiekszosc popularnych samochodow teraz w tym rozmiarze wychodzi

ze wzgledu na popularnosc rozmiar ten jest tani

Napisano

> Niezauważalnie więcej. Dupohamownia tego nie wykaże...

Zależy w jakim aucie. Tydzień temu zmieniłem w 100 konnej Marei opony z rozmiaru 195/60R15 na 195/55R15. Różnica w przyspieszeniach na wyższych biegach jest wyraźnie odczuwalna.

Napisano

przy oponie 205/55/16 yikes.gif

Przecież w tym momencie połowa samochodów jeździ na takim rozmiarze.

Sibuj kupuje pewnie całe ciężarówki takich opon do służbówek skaczących po krawężnikach. To jest bardzo wygodny (i tani) rozmiar.

Napisano

Dokładnie.. Tak wygląda 205/55/r16 na Focusie :

20110803087.jpg

jak widać nie jest to niski profil. Opony to Nexen N2000

Napisano

> Zależy w jakim aucie. Tydzień temu zmieniłem w 100 konnej Marei opony z rozmiaru 195/60R15 na

> 195/55R15. Różnica w przyspieszeniach na wyższych biegach jest wyraźnie odczuwalna.

Ale co takiego odczuwasz poza tym że Ci licznik przekłamuje ???

Napisano

> Ale co takiego odczuwasz poza tym że Ci licznik przekłamuje ???

Też się zastanawiam, ale zaraz się pewnie dowiemy, że lepiej "idzie" albo jeszcze inna bzdura.

Napisano

> Ale co takiego odczuwasz poza tym że Ci licznik przekłamuje ???

Nie sugeruję się licznikiem tylko danymi z gpsa. Mam pewną górkę jadąc z pracy do domu i na poprzednich oponach ciężko było utrzymać stałą prędkość na piątym biegu, a nawet spadała przy szczycie o kilka km/h. Na obecnych oponach prędkość stale rośnie i na szczycie jest o 15 km/h większa. Prędkości początkowe są takie same w obu przypadkach.

Napisano

> Nie sugeruję się licznikiem tylko danymi z gpsa. Mam pewną górkę jadąc z pracy do domu i na

> poprzednich oponach ciężko było utrzymać stałą prędkość na piątym biegu, a nawet spadała przy

> szczycie o kilka km/h. Na obecnych oponach prędkość stale rośnie i na szczycie jest o 15 km/h

> większa. Prędkości początkowe są takie same w obu przypadkach.

A nie wpadłeś na to, że przy mniejszych kołach masz też wyższe obroty w stosunku do poprzednich patrząc na GPS?

I z tych wyższych obrotów będzie wynikała wyższa wartość momentu na kołach.

Napisano

> A nie wpadłeś na to, że przy mniejszych kołach masz też wyższe obroty w stosunku do poprzednich

> patrząc na GPS?

> I z tych wyższych obrotów będzie wynikała wyższa wartość momentu na kołach.

Ależ ja przecież od początku o tym trąbię, bo stwierdziłeś, że zmiana przełożenia głównego nie ma wpływu na przyspieszenia.

Napisano

> Ależ ja przecież od początku o tym trąbię, bo stwierdziłeś, że zmiana przełożenia głównego nie ma

> wpływu na przyspieszenia.

Stwierdziłem jedynie, że sama zmiana rozmiaru opony będzie miała niezauważalny wpływ w codziennym użytkowaniu. Tyłkiem tego nie wyczujesz. Tyle, że chodzi tu nadal o pomiary typu jedziemy licznikowe 60km/h i sprawdzamy po ilu sekundach będzie setka.

Ale ty zaczynasz od całkiem innej strony i bierzesz do porównania prędkość z GPSa, która po zmianie będzie osiągana przy wyższych obrotach. To wtedy nie jest dziwne, że auto podjedzie ci pod górkę bez zwalniania, bo zaczynasz "test" od całkiem innej wartości obrotów, która nie ma nic wspólnego z warunkami pierwotnymi...

Napisano

> Stwierdziłem jedynie, że sama zmiana rozmiaru opony będzie miała niezauważalny wpływ w codziennym

> użytkowaniu. Tyłkiem tego nie wyczujesz.

Odniosłem się jedynie do tego cytatu

Quote:

Dupohamownia tego nie wykaże

Moja wykazuje.

> Tyle, że chodzi tu nadal o pomiary typu jedziemy

> licznikowe 60km/h i sprawdzamy po ilu sekundach będzie setka.

> Ale ty zaczynasz od całkiem innej strony i bierzesz do porównania prędkość z GPSa, która po zmianie

> będzie osiągana przy wyższych obrotach.To wtedy nie jest dziwne, że auto podjedzie ci pod

> górkę bez zwalniania, bo zaczynasz "test" od całkiem innej wartości obrotów, która nie ma nic

> wspólnego z warunkami pierwotnymi...

Zamieszałeś, że ho ho. Właśnie o tym mówię, że zmniejszając koło, zmieniasz przełożenie główne i przyspieszenia na wszystkich biegach będą lepsze. Nie interesują nas w tym momencie obroty silnika na poszczególnych prędkościach. Chodzi o realny efekt w warunkach drogowych, np jadę za autem 100 km/h i chcę wyprzedzić, to na oponach 195/55 zrobię to zauważalnie szybciej, niż na 195/60. Różnica w obrotach wyjściowych będzie około 50 rpm, więc pomijalna.

Napisano

Profil będzie 1 cm niższy.

205/55 to rozmiar Kii Cee'd, a 205/60 to np. MB W211.

Ja bym nie zamienił na koła od deskorolki.

Napisano

> Stwierdziłem jedynie, że sama zmiana rozmiaru opony będzie miała niezauważalny wpływ w codziennym

> użytkowaniu. Tyłkiem tego nie wyczujesz. Tyle, że chodzi tu nadal o pomiary typu jedziemy

> licznikowe 60km/h i sprawdzamy po ilu sekundach będzie setka.

będzie szybciej.

czuć to zwłaszcza w słabszych samochodach.

Z drugiej strony: czy jak zmienię przełożenie główne w skrzyni (skrócę) to zmieni się czas do setki?

Napisano

> będzie szybciej.

> czuć to zwłaszcza w słabszych samochodach.

> Z drugiej strony: czy jak zmienię przełożenie główne w skrzyni (skrócę) to zmieni się czas do

> setki?

Kolejny... facepalm%5B1%5D.gif

Policz sobie o ile zmieni sie przełożenie, o ile zwiększy sie siłą na kołach to wyjdzie ci, że są to różnice poniżej jednego procenta.

Ale i tak każdy będzie czuł +10 powera na swoim tylku.

Napisano

> Kolejny...

> Policz sobie o ile zmieni sie przełożenie, o ile zwiększy sie siłą na kołach to wyjdzie ci, że są

> to różnice poniżej jednego procenta.

> Ale i tak każdy będzie czuł +10 powera na swoim tylku.

Ale jakby założyć kółka "od wózka dziecięcego" w sensie rozmiaru,

to moment będzie olbrzymi, ale może się okazać, że do 100 nawet

nie dociągniemy, pomimo obrotów na czerwonym polu i zapiętego

najwyższego biegu grinser006.gif Nie ma się co spinać - mniejsze kołka większy

moment, ale przy małych różnicach obwodów będzie to praktycznie

nieodczuwalne. Dochodzi błąd licznika, a że przekłamania się sumują,

to ....

Napisano

> Kolejny...

> Policz sobie o ile zmieni sie przełożenie, o ile zwiększy sie siłą na kołach to wyjdzie ci, że są

> to różnice poniżej jednego procenta.

> Ale i tak każdy będzie czuł +10 powera na swoim tylku.

nie chce mi się liczyć.

w tym przypadku 55vs60 rzeczywiście nie ma to znaczenia.

ale... chyba się machnąłeś w tych obliczeniach bo mi tu wychodzi zmiana przełożenia o 4%

w skrajnych przypadkach moja dupohamownia (i stoper) wyczuwały różnice pomiędzy oponami różnych rozmiarów.

Nie jestem teoretykiem.

Napisano

Na każde 100 Nm na kołach po zmianie opon z 60 na 55 siłą wzrasta zaledwie o 1 niuton...

Napisano

> Fabrycznie mam 205/60/16 mam fajną ofertę na 205/55/16 i teraz pytanie taka różnica jest jakoś

> odczuwalna czy nie ?

Ja tak zrobilem w mojej poprzedniej Primerze P12.

Zadnych skutkow ubocznych nie bylook.gif

Poza tym, ze profil 55 jest sporo tanszy wink.gif

Napisano

> odczuwalna czy nie ?

Ja w dol bym nigdy nie schodzil, raczej w gore ku lepszemu komfortowi wink.gif.

Na zime mam kola 215/60 R 16 a na lato 215/55 R17 i czuje niestety roznice zmiany tongue.gif

Pamietaj tez o potencjalnych mozliwych problemach dot homologacji danych opon w twoim aucie.

Napisano

> nie chce mi się liczyć.

> w tym przypadku 55vs60 rzeczywiście nie ma to znaczenia.

> ale... chyba się machnąłeś w tych obliczeniach bo mi tu wychodzi zmiana przełożenia o 4%

> w skrajnych przypadkach moja dupohamownia (i stoper) wyczuwały różnice pomiędzy oponami różnych

> rozmiarów.

> Nie jestem teoretykiem.

Policz sobie różnice siły na obwodzie koła przy założeniu identycznego momentu na osi w obydwu przypadkach.

Wyżej w wątku masz podane obwody, wystarczy na tej podstawie policzyć siłę na podstawie promienia.

Napisano

> Policz sobie różnice siły na obwodzie koła przy założeniu identycznego momentu na osi w obydwu

> przypadkach.

> Wyżej w wątku masz podane obwody, wystarczy na tej podstawie policzyć siłę na podstawie promienia.

albo założyć w moim samochodzie opony 205/55/16, przejechać kawałeczek, potem założyć 205/45/16 i powtórzyć proces.

Napisano

> będzie szybciej.

> czuć to zwłaszcza w słabszych samochodach.

Dlatego mówię, że w aucie o masie 1230 kg i 103 KM wyczuwam różnicę, ale kolega K3 mi wpaja, że jestem w błędzie.

> Z drugiej strony: czy jak zmienię przełożenie główne w skrzyni (skrócę) to zmieni się czas do

> setki?

I tak i nie. Zależy od przełożeń skrzyni i na którym biegu osiągana jest setka, bo może się okazać, że stracimy od 0 do 100 a zyskamy od 0 do 150, ale o tym to zapewne wiesz.

Napisano

> Dlatego mówię, że w aucie o masie 1230 kg i 103 KM wyczuwam różnicę, ale kolega K3 mi wpaja,

> jestem

Tyle, że u ciebie dochodzi kwestia wyższych obrotów, i to powoduje, że auto wydaje ci sie mocniejsze.

Bo jak pisałem wcześniej, zmieniając z 60 na 55 uzyskujemy 1% więcej na kołach, a to jest w granicach błędu.

Napisano

nikt nie mówi o polepszeniu momentu na kołach tylko o odczuciach po zmianie rozmiaru kół.

wyliczenia wyliczeniami a przyrodzenie zawsze się będzie wydawało większe u gościa z krótkimi nóżkami.

Napisano

> odczuwalna czy nie ?

na kazdych 100km braknie Ci prawie 4km smile.gif wiec spalanie ciut wieksze niby

Napisano

> na kazdych 100km braknie Ci prawie 4km wiec spalanie ciut wieksze niby

Czemu niby ma być większe spalanie na tych o profilu 55? Do autora wątku: sprawdz jeszcze jakie te opony mają indeks nośności i czy udźwignie twoj samochód.

Napisano

Bzdura, to najbardziej popularna obecnie opona. Sam taka mam i jakoś nie uszkodziłam - fakt staram się omijać dziury i nie podjeżdżam pod krawężniki z prędkością 50/h,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.