Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi Prime Line

Featured Replies

Napisano

> żeby na zakręcie mi pierdziała i trzęsła pedałami jakaś

> elektronika.

CO ??? Ta alfa w salonie to aby sprawna byla ?

Napisano

> CO ??? Ta alfa w salonie to aby sprawna byla ?

sie doszukujesz. przeciez czuc na kierownicy i na pedałach, czy tam dupohamowni ze cos się dzieje z jednym kołem...

Napisano

> sie doszukujesz. przeciez czuc na kierownicy i na pedałach, czy >tam dupohamowni ze cos się dzieje z

> jednym kołem...

Czuc ,ze caly przod innaczej ciagnie ale zadnych dziwnych dzwiekow nie slychac.

Napisano

> Czuc ,ze caly przod innaczej ciagnie ale zadnych dziwnych dzwiekow nie slychac.

ok, uprościłem. precyzyjniej:

bardziej czuć niż słychać. i bardziej na kierownicy niż pedałach, ale akustyczny efekt też jest.

Napisano

> ok, uprościłem. precyzyjniej:

> bardziej czuć niż słychać. i bardziej na kierownicy niż pedałach, >ale akustyczny efekt też jest.

Ja mam wrazenie ,ze auto jakby wyrywalo sie z zakretu waytogo.gif

Napisano

> Ja mam wrazenie ,ze auto jakby wyrywalo sie z zakretu

A ja miałem wrażenie , że dupa żyje swoim życiem w tym samochodzie. Jakieś takie dziwne uczucie, ale julka powoduje banan na twarzy mimo wszystko wink.gif

Napisano

> Szpera działa dopiero w D , zmienia sie reakcja pedału hamulca (klocki sa blizej tarczy).

Taaajasssne. O pół metra.

Ot, jakie cudowne właściwości ma silniejsze niż zwykle wspomaganie h-ców...

Napisano
  • Autor

> no sęk w tym że tak. włączyło sie to badziewie kilka razy. i wobec korzystania z PRAWDZIWEJ szpery,

> uważam to nazewnictwo za nadużycie. żeby na zakręcie mi pierdziała i trzęsła pedałami jakaś

> elektronika.

Piszę co prawda na podstawie Fabii, ale słychać i czuć to może być ESP i ASR.

a tą pseudo szperę to się mocno trzeba zastanowić, żeby poczuć lub sobie wyobrazić jak i kiedy działa, a na pewno już nic nie słychać.

Napisano

> To jest kompakt, a nie auto rodzinne.

To jest auto rodzinne. Klasa small family car. Tak NCAP klasyfikuje ten model.

Napisano

> Cóż, kawałek solidnego samochodu za rozsądne (do jakości) pieniądze. Nie każdy potrzebuje 150 koni

> i mniej niż 10 s do 100 km/h.

> dranio

Ee tam, tyle kasy za coś co nie jedzie. Nie chodzi o sprint do 100 km/h ale o bezpieczne wyprzedzanie. Zresztą zawsze twierdzilem że auto ma przynajmniej tak dobrze jezdzić jak wygląda. Auto z tym silnikiem nie dla mnie.

Napisano

> Ee tam, tyle kasy za coś co nie jedzie. Nie chodzi o sprint do 100 km/h ale o bezpieczne

> wyprzedzanie. Zresztą zawsze twierdzilem że auto ma przynajmniej tak dobrze jezdzić jak

> wygląda. Auto z tym silnikiem nie dla mnie.

jak oddadzą wszystkie zaplanowane autostrady to wystarczy silnik 1.0 zlosnik.gif do 150 km/h się rozpędzi w pół minuty i potem już jedzie.

Napisano

> jak oddadzą wszystkie zaplanowane autostrady to wystarczy silnik 1.0 do 150 km/h się rozpędzi w

> pół minuty i potem już jedzie.

biorąc pewnie koło 14 litrów zlosnik.gif

Napisano

> Ee tam, tyle kasy za coś co nie jedzie. Nie chodzi o sprint do 100 km/h ale o bezpieczne

> wyprzedzanie. Zresztą zawsze twierdzilem że auto ma przynajmniej tak dobrze jezdzić jak

> wygląda. Auto z tym silnikiem nie dla mnie.

Ta... A te Twoje 140KM w ciężkiej Lagunie zapewnia tak kosmiczne osiągi, że zostawia 100-konne auta trzy kilometry z tyłu... smirk.gif

Napisano

> Ta... A te Twoje 140KM w ciężkiej Lagunie zapewnia tak kosmiczne osiągi, że zostawia 100-konne

> auta trzy kilometry z tyłu...

Zdziwiłbyś się.

Napisano

> Zdziwiłbyś się.

Tak, lata pewnie... Pamiętaj, aby poprosić o zgodę wieży przy starcie... smirk.gif

Napisano

> biorąc pewnie koło 14 litrów

i tak 99% czasu w samochodzię stoję w korkach, więc te 4-5 wyjazdów w roku nie ma znaczenia zlosnik.gif Najwyżej dodatkowy koszt po drodze noclegu tranzytowego zlosnik.gif

Napisano

> Ta... A te Twoje 140KM w ciężkiej Lagunie zapewnia tak kosmiczne osiągi, że zostawia 100-konne

> auta trzy kilometry z tyłu...

mam taką krowę w domu i stwierdzam, że laguna bez ~180-200KM jest mega-mułem tongue.gif

Napisano

> Tak, lata pewnie... Pamiętaj, aby poprosić o zgodę wieży przy starcie...

Ale po co się tak napinać. Każdy ma swoje priorytety i dobrze-więcej różnych aut jest dzięki temu na drogach.

Napisano

> mam taką krowę w domu i stwierdzam, że laguna bez ~180-200KM jest mega-mułem

To zależy do czego porównać.

Napisano

> mam taką krowę w domu i stwierdzam, że laguna bez ~180-200KM jest mega-mułem

Mi to piszesz? zlosnik.gif Napisz to koledze Markowi, który stwierdza kosmiczną różnicę pomiędzy Laguną a Audi z tego wątku... wink.gif

Napisano

> Mój wujek w VW Bora ma 270kkm z czego 200kkm zrobione na LPG

> Silnik cacy, tylko skrzynie 2x wymieniał

jesli auto jest z przed 2001 to sie nie dziwie. na poczatku skrzynie dawali praktycznie identyczne jakw golfie II 1.6 70KM

Napisano

> Ale po co się tak napinać. Każdy ma swoje priorytety i dobrze-więcej różnych aut jest dzięki temu

> na drogach.

Nie nie napinam się... Tylko wkurza mnie takie demonizowanie, że tylko moc zapewnia bezpieczne wyprzedzanie, i okolice 100KM w aucie wielkości A3 to jest jednak za mało...

Napisano

> b) jak najwyższy jakościowo (w sensie tzw jakości odczuwalnej, prestiżu znaczka itp)

i to by się zgadzało, przy czym jakość ma dla mnie znaczenie, nie jej mit, czy znaczek na masce ok.gif

Napisano

> Nie nie napinam się... Tylko wkurza mnie takie demonizowanie, że tylko moc zapewnia bezpieczne

> wyprzedzanie, i okolice 100KM w aucie wielkości A3 to jest jednak za mało...

Jeżeli nie ma się techniki to w zasadzie moc załatwia wszystko.

Napisano

> Nie nie napinam się... Tylko wkurza mnie takie demonizowanie, że tylko moc zapewnia bezpieczne

> wyprzedzanie, i okolice 100KM w aucie wielkości A3 to jest jednak za mało...

Mam okazje czesto jezdzic OII FL w kombi z 1,6 +LPG i jej mocy mi wystarczy, demon to to nie jest ale jezdzic bez problemu sie da. Nie wiem ile wazy Octa i te A3, ale zapewne wielkiej roznicy nie ma. Patrzac ze strony posiadaczy doladowanych diesli/benzyn wystarczy piardnac aby takie auto wyprzedzic, ale czy jazda polega na zawodach? Predkosci przelotowe (ponad to co dopuszcza prawo tez) osiagnac sie da, a to czy to bedzie w 7, 10 czy 15 sek jest niektorym obojetne na dystansie 100km.

Nie wiem ile teraz taka Octa by kosztowala (z tym silnikiem tylko tour dostepny chyba jest, a moze nawet juz tylko byl), ale w 2010 za konfiguracje deko biedniejsza od tej Audicy trzeba bylo wylozyc brutto 72000 (LPG wliczone).

Gdyby Audi oferowalo zagazowanie nowego auta to majac taki wybor wolalbym doplacic za montaz LPG do tej A3.

Wazne, ze byloby ekonomiczne, jest szansa ze malo awaryjne auto.

Napisano

> Wazne, ze byloby ekonomiczne, jest szansa ze malo awaryjne auto.

A orientujesz się może ile kosztuje serwis w ASO Audi?

mar00ha

Napisano

> i to by się zgadzało, przy czym jakość ma dla mnie znaczenie, nie jej mit, czy znaczek na masce

Kiedyś wydawało mi się, że blagam.gif Audi blagam.gif robi samochody wysokiej jakości i trwałości.

Niestety - na własnych oczach obserwuję, jak masakrycznie szybko następuje degradacja wnętrza "zaznajomionego" blagam.gif A3 blagam.gif .

Nie mówię tu o dewastacji, tylko o krańcowym zużyciu. Wyeksploatowaniu.

Sprzęt ma chyba ze 110 kkm, 8 lat i wnętrze jak po bombardowaniu i przemarszu wojsk radzieckich.

Ta sama użyszkodniczka Astrę po zbliżonych przebiegach miała wnętrzowo w stanie fabrycznym (dosłownie - fabrycznym! Stan "A+".). Argument "fleja" dla mnie upada.

Mam też na bieżąco auto zbliżonego do blagam.gif A3 blagam.gif segmentu cenowo-hmmm... prestiżowego? Ale z przebiegiem 300 (trzysta) kkm. W ogóle nie pieszczonego.

Różnica powalająca, jeśli przymkniemy oko na zaszarganą (ale po prostu BRUDNĄ) tapicerkę szmacianą w kolorze niegdyś beżowym.

Obawiam się, że przy 300 kkm owo'ż blagam.gif Audi blagam.gif wyglądać będzie...

Nie, ono nawet już nie będzie wyglądać, bo po prostu ulegnie całkowitej biodegradacji.

Serio-serio!

I NAPRAWDĘ jest dla mnie przykre, że samochód, który w 2004 roku kosztował wyjściowo ok 120k brutto po zaledwie 110 kkm przebiegu (nie wskazania - absolutnie pewny przebieg, auto używane przez 2 osobę od nowości, kupione z przebiegiem 40kkm) wygląda, jakby - cytując klasyka - "pies ci go wszamał i zwrócił".

Napisano

> Ta sama użyszkodniczka Astrę po zbliżonych przebiegach miała wnętrzowo w stanie fabrycznym

> (dosłownie - fabrycznym! Stan "A+".).

Ooo, to ja tak mam w GP... Ale to Fiat, więc nikt nie uwierzy... zlosnik.gif

Napisano

> Ooo, to ja tak mam w GP... Ale to Fiat, więc nikt nie uwierzy...

Akurat w aucie niskich segmentów sprawa jest prosta - plastik twardy, żadnych sztuczek "stylistycznych", żadnych "umilaczy" itp

Wiesz - piździk po 120 kkm też wyglądał jak przysłowiowa "igła" za wyjątkiem kierownicy i lewara zmiany biegów, które wyglądały jak po bombardowaniu.

Wblagam.gif Audi blagam.gif z kolei WSZYSTKO tak wygląda - od wszelkich wyłączników począwszy, a na skórzanej tapicerce "wersja ekskluzif" kończąc.

Napisano

> Akurat w aucie niskich segmentów sprawa jest prosta - plastik twardy, żadnych sztuczek

> "stylistycznych", żadnych "umilaczy" itp

> Wiesz - piździk po 120 kkm też wyglądał jak przysłowiowa "igła" za wyjątkiem kierownicy i lewara

> zmiany biegów, które wyglądały jak po bombardowaniu.

> W Audi z kolei WSZYSTKO tak wygląda - od wszelkich wyłączników począwszy, a na skórzanej tapicerce

> "wersja ekskluzif" kończąc.

To już sam sobie odpowiedziałeś odnośnie dlaczego Astra zniosła lepiej podobny przebieg... zlosnik.gif

Napisano

> Widzieli?

> Ksenon, climatronic, alusy, nawet radio i inne cuda

> A3 Sportback za 70kzł

> Całkiem niezłe wyposażenie i silnik do gazowni idealny

> strona Audi

A4 z Prime Line juz nie wychodzi tak okazale:

Audi A4 Avant Prime Line 2.0 TDI 143 KM

Cena promocyjna już od: 143 100 zł

co gorsza nie ma od tego rabatow (teoretycznie) i nie widze w tej opcji jakiegos sensownego silnika. Za porownywalna cene mialem oferte na Insignie 2.0T 250KM 4x4 kombi praktycznie w wersji full.

Rozwalil mnie tez opis modelu :

Ważne od: 08.05.2012 do: 31.05.2012 | Rok produkcji 2012 | Rok modelowy 2013

Pewnie pod koniec 2012, bedzie juz MY14 grinser006.gif

Tak, wiem, ze VAG tak czasem robi, ale wyglada to smiesznie na przeszlo pol roku do przodu.

Napisano

Muszę się zgodzić, im nowsze pojazdy, tym gorzej z materiałami sciana.gif

Z racji tego, że mam baaardzo bliski kontakt z różnymi pojazdami oraz ich generacjami, śmiało powiem, że w obrębie A6 najlepsze materiały i wykończenia miało C4, w C5 już gorzej, a C6 to tak krucho wygląda dość grinser006.gif

Pojazdy, które do mnie trafiają są w różnym wieku/przebiegu i stanie, czasem jest znośnie, czasem masakra crazy.gif

Rekordzista, to Audi 100 C4 92 rocznik chyba, ponad 1mln km rzeczywistego przelotu wink.gif

Napisano

> Rozwalil mnie tez opis modelu :

> Ważne od: 08.05.2012 do: 31.05.2012 | Rok produkcji 2012 | Rok modelowy 2013

> Pewnie pod koniec 2012, bedzie juz MY14

> Tak, wiem, ze VAG tak czasem robi, ale wyglada to smiesznie na przeszlo pol roku do przodu.

to akurat nie tylko VAG a większość firm, m.in. Twoje ukochane Subaru. Tylko zwykle czekają z kolejnym MY na półrocze palacz.gif

Napisano

> Kiedyś wydawało mi się, że Audi robi samochody wysokiej jakości i trwałości.

niestety masz dużo racji - w małych audi wnętrze "kapcieje" - plastiki się wyślizgują od dotykania sick.gif

Napisano

> Kiedyś wydawało mi się, że Audi robi samochody wysokiej jakości i trwałości.

> (...)

...i po kilkunastu latach oraz setkach tysięcy kilometrów auta dalej wyglądały ok.

Ale potem ktoś poszedł po rozum do głowy: po co auto ma wyglądać ok po kilkunastu latach i setkach tysięcy km, skoro jego pierwszy właściciel już dawno jeździ innym? Po co robić dobrze kolejnym właścicielom, skoro i tak do serwisu nie przyjadą? Jak pomyśleli tak zrobili.

Napisano

> A orientujesz się może ile kosztuje serwis w ASO Audi?

> mar00ha

Nie, ale mam nadzieje, ze mnie oswiecisz.

Po 1 jestem z tych co jezeli juz cos kupia to stac mnie na utrzymanie w nalezytym stanie.

Po drugie nie podejrzewam zeby auto na gwarancji (zwazywszy prosty silnik w tym A3) generowalo wieksze koszty niz moje obecne uzywki (ubezpieczenie skoczyloby, ale tez nie drastycznie zwazywszy pakiety na nowe).

Napisano

> Nie, ale mam nadzieje, ze mnie oswiecisz.

Sam się oświeć. Ale koszty serwisu raczej nie mieszczą się w kategorii "ekonomiczne auto".

> Po drugie nie podejrzewam zeby auto na gwarancji (zwazywszy prosty silnik w tym A3) generowalo wieksze koszty

Utrzymanie auta to m.in. okresowe przeglądy.

mar00ha

Napisano

> Sam się oświeć. Ale koszty serwisu raczej nie mieszczą się w kategorii "ekonomiczne auto".

> Utrzymanie auta to m.in. okresowe przeglądy.

> mar00ha

Zwazywszy moje 30kkm/rok zaplace powiedzmy 2x i tu strzelam 2000zl + to wieksze ubezpieczenie?

Uwazasz, ze to duzo za sile spokoju i brak przestojow w warsztatach?

Wyobraz sobie, ze najbardziej wkurzaja mnie naprawy 2 samochodow, bo ten zepsuty zawsze dostaje ja i musze przekladac wszystkie terminy, spotkania tak aby sie dopasowac do warsztatu.

Oczywiscie to wszystko przy zalozeniu nieawaryjnosci przynajmniej w okresie gwarancyjnym, jezeli ten warunek nie bedzie spelniony wszystkie moje kalkulacje biora w leb.

Napisano

> Sam się oświeć...

Ja się oświeciłem zlosnik.gif

> Utrzymanie auta to m.in. okresowe przeglądy.

Co 15.kkm 'mały' przegląd, co 30.kkm 'duży'.

Odpowiednio 550.zł / 850.zł.

Masakra cenowa hahaha.gif

> mar00ha

Kalkstein

Napisano

> ...i po kilkunastu latach oraz setkach tysięcy kilometrów auta dalej wyglądały ok.

> Ale potem ktoś poszedł po rozum do głowy: po co auto ma wyglądać ok po kilkunastu latach i setkach

> tysięcy km, skoro jego pierwszy właściciel już dawno jeździ innym? Po co robić dobrze kolejnym

> właścicielom, skoro i tak do serwisu nie przyjadą? Jak pomyśleli tak zrobili.

Ale dlaczego tylko oni?

Widziałeś MB po x-set kkm?

Widziałeś BMW po x-set kkm?

Tam wnętrza maja bardziej... Hmmm... Szlachetną patynę? O, chyba dobre określenie.

blagam.gifAudiblagam.gif wygląda - jak powiedziałem - jakby je pies wszamał i zwrócił

Napisano

> To już sam sobie odpowiedziałeś odnośnie dlaczego Astra zniosła lepiej podobny przebieg...

Tyle, że astra kosztowała wyjściowo jakieś 40% tego, co blagam.gifAudiblagam.gif

Napisano

> Tak, wiem, ze VAG tak czasem robi, ale wyglada to smiesznie na przeszlo pol roku do przodu.

Każdy (KAŻDYYYY!!!) producent co roku robi przerwę technologiczną. Zwykle +/- lipiec/sierpień.

Wraz z tą przerwą technologiczną następuje zmiana roku modelowego - a to drobny lifting, a to pierdółki w wyposażeniu (nowa tapicerka, przesunięcia w pakietach itp)

Tak więc to, że masz PY'12/MY'13 to nic dziwnego.

Napisano

> Ale dlaczego tylko oni?

> Widziałeś MB po x-set kkm?

> Widziałeś BMW po x-set kkm?

> Tam wnętrza maja bardziej... Hmmm... Szlachetną patynę?

Widuję bardzo regularnie W204 po niespełna 30 kkm przebiegu - guziczki na kierownicy sa powycierane, podłokietnik na drzwiach kierowcy się odbarwia w miejscu, gdzie opiera się łokieć, na gałce zmiany biegów przetarło się lico skóry, itd. - po x-set kkm będzie toto wyglądało jak śmieć...

Napisano

> Ale dlaczego tylko oni?

> Widziałeś MB po x-set kkm?

> Widziałeś BMW po x-set kkm?

Może oni się jeszcze nie kapnęli, że można tu oszczędzić? Pierwszy klient będzie zadowolony, a gdy w końcu auto po czterech wypadkach zostanie odbudowane w polskiej stodole i skończy jako lansowóz pod wiejską dyskoteką to producent dawno będzie miał gdzieś jego los.

> Tam wnętrza maja bardziej... Hmmm... Szlachetną patynę? O, chyba dobre określenie.

> Audi wygląda - jak powiedziałem - jakby je pies wszamał i zwrócił

Problem mają ci klienci co chcą jednak nowym jakiś konkretny przebieg zrobić. Bo ci co robią po kilka tys. km rocznie to sprzedadzą auto zanim cokolwiek zauważą.

Napisano

> to akurat nie tylko VAG a większość firm, m.in. Twoje ukochane Subaru. Tylko zwykle czekają z

> kolejnym MY na półrocze

Po pierwsze nie ukochane, po drugie, ja mam model MY04 kupiony w grudniu 2003, a wszedl do produkcji od 10-tego miesiaca, Nawet w drugiej polowie mozna zrozumiem, ale w maju oferowac MY+1 troche smiesznie to wyglada

Napisano

> Może oni się jeszcze nie kapnęli, że można tu oszczędzić? Pierwszy klient będzie zadowolony, a gdy

> w końcu auto po czterech wypadkach zostanie odbudowane w polskiej stodole i skończy jako

> lansowóz pod wiejską dyskoteką to producent dawno będzie miał gdzieś jego los.

> Problem mają ci klienci co chcą jednak nowym jakiś konkretny przebieg zrobić. Bo ci co robią po

> kilka tys. km rocznie to sprzedadzą auto zanim cokolwiek zauważą.

Ale ja nie mówię o sytuacji, gdzie samochód ma 1 000 000 km i wygląda jak dziad, bo wtedy jest to normalne.

100k to nie jest przebieg urywający to-i-owo.

Zgruzowanie wnętrza po takim nalocie po prostu świadczy o miernym przyłożeniu się producenta do kwestii trwałości pojazdu.

I to nie w miejscu, gdzie jest sens oszczędzać, czyli na mechanice, której nie widać i której nie kupuje/posiada się oczami, tylko tu, gdzie od razu widać, że jest słabo...

Napisano

> Ale ja nie mówię o sytuacji, gdzie samochód ma 1 000 000 km i wygląda jak dziad, bo wtedy jest to

> normalne.

> 100k to nie jest przebieg urywający to-i-owo.

> Zgruzowanie wnętrza po takim nalocie po prostu świadczy o miernym przyłożeniu się producenta do

> kwestii trwałości pojazdu.

I tu się zgodzę, bo sam robię duże przebiegi. Lacetti, a nawet Lanos po 200kkm wyglądały w środku jak nowe.

> I to nie w miejscu, gdzie jest sens oszczędzać, czyli na mechanice, której nie widać i której nie

> kupuje/posiada się oczami, tylko tu, gdzie od razu widać, że jest słabo...

Po Francusku nazywa się to faux pas a po Angielsku f.uck up.

hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.