Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC - to jest chore...

Featured Replies

Napisano

> Między tym co liczyłem dla pakietu OC+AC a tym jak policzyłem samo OC.

> Generalnie w mBanku zakup AC+OC nie jest traktowany jakoś ekstra zniżkowo.

> Reasumjując czy kupujesz z AC czy samo - za OC płacisz tyle samo. W przypadku mBanku oczywiście -

> nie wiem jak jest u innych ubezpieczycieli.

Możliwe! ok.gif

Już nie pamiętam, w jakim TU, ale przy ubezpieczaniu moich pojazdów (pakiet/bez) wychodziły zupełnie inne kwoty. ok.gif

Napisano

> Mając mocno ograniczone dane dot. Twojego auta w mBanku wyszło mi:

> dla Krakowa - 440 pln

> dla Warszawy - 560 pln.

Podałem Żurawiowi na priv ofertę tańszą od mBanku, czyli jednak da się. zlosnik.gif

Napisano

> Podałem Żurawiowi na priv ofertę tańszą od mBanku, czyli jednak da się.

No pewnie, że się da. Nie przeczę. Ale dla mnie liczy sie to, że samochód ubezpieczam w domu w ciągu 3 minut, płace, drukuje polise i finito. Nie tracę czasu na dojazdu do brokera czy agenta, nie musze wyciągać bezszkodowosci z innych ubezpieczalni itp. Rach ciach.

Przy takich starszych autkach pewnie jest sens w szukaniu czegoś tańszego.

Napisano

> Są na to sposoby. Np. na skrzyżowaniach zainstalować systemy

> odczytujące nry rejestracyjne i wyłapujące tych jeżdżących nielegalnie.

"no właśnie wyjechałem"

Napisano

> No pewnie, że się da. Nie przeczę. Ale dla mnie liczy sie to, że samochód ubezpieczam w domu w

> ciągu 3 minut, płace, drukuje polise i finito. Nie tracę czasu na dojazdu do brokera czy

> agenta, nie musze wyciągać bezszkodowosci z innych ubezpieczalni itp. Rach ciach.

> Przy takich starszych autkach pewnie jest sens w szukaniu czegoś tańszego.

Są rzeczy, które dobry i przychylny klientowi agent może zrobić za klienta. wink.gif

Co do bezszkodowości, to lepiej się przyznać, bo potem TU sypie takim domiarem, że się odechciewa oszukiwania.

Napisano

> Są rzeczy, które dobry i przychylny klientowi agent może zrobić za klienta.

Pewnie tak.

> Co do bezszkodowości, to lepiej się przyznać, bo potem TU sypie takim domiarem, że się odechciewa

> oszukiwania.

Chodzi mi o jeżdzenie i wyciaganie zaświadczeń. To, że mam historie bezszkodową to ja wiem smile.gif

Policz mi AC+OC bez żadnych assistansów i NNW dla Chevroleta Orlando 2.0D LT+ zarejestrowanego dziś z salonu. Kraków, prawko od 1994, max zniżek, żona, 2 dzieci, najmłodsze 4 lata, użytek prywatny, 10-20 kkm rocznie. Wartość z faktury 75kpln.

Napisano

Wniosek taki, że dla Polaków nie ma sensu robić niczego co by było

mądre i wygodne, bo Polacy zawsze chcą oszukać system, który

wg nich chce oszukać ich. Błędne koło.

Napisano

> Wniosek taki, że dla Polaków nie ma sensu robić niczego co by było

> mądre i wygodne, bo Polacy zawsze chcą oszukać system, który

> wg nich chce oszukać ich. Błędne koło.

No, to niech się Polacy męczą z głupimi przepisami niewiem.gif

Napisano

> Na razie nie moge. Moze neidlugo sie to zmieni.

znaczy majątek....stary

Edit: znaczy żuraw musi ubezpieczyć auto i czekać i nie może zezłomować i ja to rozumiem

Napisano

> OC zalezy od wieku pojazdu???

Po części tak, bo niby jest od pojemności ale cfaniaki doliczają jakiś procent co roku w powodu starzenia się auta.

Zauważ jak tanie jest OC na nowe auta lub do 3 lat a jak rośnie potem składka

Napisano

> Po części tak, bo niby jest od pojemności ale cfaniaki doliczają jakiś procent co roku w powodu

> starzenia się auta.

> Zauważ jak tanie jest OC na nowe auta lub do 3 lat a jak rośnie potem składka

Niczego takiego szczerze mowiac nie zauwazylem...

Napisano

> Czasami ważniejsze jest coś innego - niematerialna wartość słowa "niezależność", czyli brak

> oczekiwania na taksówkę, możliwość natychmiastowego wyjazdu w dalszą trasę itp.

Zajmowanie miejsca na parkingu, gdzie pewnie tych miejsc ciągle brakuje...

A tak swoją drogą: pojechałbyś w dalszą trasę taką Astrą, skoro sam właściciel określa ją mianem "trup"?

Napisano

> Podałem Żurawiowi na priv ofertę tańszą od mBanku, czyli jednak da się.

Pare rzeczy mi chodzi po glowie i byc moze bede w PL nieco czesciej.

Mianowicie na razie mam zamiar turlikac sie anglikiem najdluzej jak sie da. Jest kilka powodow. Jedny z nich naprzyklad ze w OC samochodu mam ubezpieczona DOWOLNA przyczepe jaka ciagne.

Cos co juz jest wiadomo, wiadomosc z ostatnich dni:

http://biznes.onet.pl/kierownica-z-prawej-strony-dozwolona,18571,5221294,news-detal

Juz zastanawiam sie jak juz to wejdzie czy bede mogl przeniesc swoje znizki przerejestrowujac samochod na polskie numery i ubezpieczajac go w Polsce.

Napisano

> Zajmowanie miejsca na parkingu, gdzie pewnie tych miejsc ciągle brakuje...

> A tak swoją drogą: pojechałbyś w dalszą trasę taką Astrą, skoro sam właściciel określa ją mianem

> "trup"?

TO nie o to chodzi co zapewne kolega nie zrozumial. Przykladowo w mojej sytuacji zona zmienila prace i juz z samochodu nie kozysta. Od kwitenia ja pojechalem nim dwa razy do pracy zeby sie nie zastalo (czyli od kwietnia zrobilem nim 15km). Obecnie rozwazamy sprzedaz bo zal go.

Obecnie ubezpieczenie mi sie skonczylo. Po co mam ubezpieczac jak z samochodu nie kozystam? Jezeli potrzebuje to wlaczam internet, wykupuje ubezpieczenie online na 1 dzien, 2 dni, tydzien, miesiac w zaleznosci ile potrzebuje i po 5 minutach wsiadam w samochod i moge nim jechac.

A miejsce? Moze kolega ma garaz i dwa miejsca parkingowe wiec o co chodzi? Przy dwoch samochodach jeszcze jest miejsce dla gosci. Wez to tez pod uwage oink.gif

Napisano

> Bo takim autem nie żal przygrzać w coś, często jest to pojazd do nauki jazdy "spisany na straty" -

> to są czynniki, które warunkują wyższą szkodowość na starych autach.

No ale to trochę bzdurne wytłumaczenie jest, skoro jest maksymalna zniżka, nie było szkód od XX lat, pomijając podwyżki wynikające z inflacji a takowe raczej nie są duże to tłumaczenie że auto jest starsze jest bez sensu. Słyszałem to już od kilku różnych przedstawicieli ubezpieczycieli.

Następnym razem chyba poproszę na piśmie o wytłumaczenie i wyliczenie tego uzasadnienia, skoro teoretycznie OC liczone jest od pojemności.

Napisano

> Niczego takiego szczerze mowiac nie zauwazylem...

A ja widzę co roku przy odnowieniu OC, właśnie parę dni temu przedłużałem i znów więcej i to samo wytłumaczenie.

Napisałem wypowiedzenie, wysłałem i za 2 dni telefon, bez zbędnego proszenia sprzedali taniej

Napisano

> A ja widzę co roku przy odnowieniu OC, właśnie parę dni temu przedłużałem i znów więcej i to samo

> wytłumaczenie.

> Napisałem wypowiedzenie, wysłałem i za 2 dni telefon, bez zbędnego proszenia sprzedali taniej

Ubezpieczenia ogolnie drozeja z roku na rok, wiec raczej w tym bym upatrywal przyczyny...

I raczej sie nie zanosi, zeby bylo inaczej.

Napisano

> Weź składkę roczną za OC, dodaj koszt corocznego badania technicznego, inne koszty związane z

> utrzymaniem przez rok takiego samochodu i podziel to wszystko przez liczbę kilometrów

> przejechaną przez rok. Porównaj teraz do stawek w taxi. Na koniec wyciągnij wnioski. I co

> wyszło?

A jakie ma to znaczenie ze taxi jest tansze? Wazniejsze jest miec samochod, nawet jesli jest uzywany tylko raz w roku. ok.gif

Napisano

> Juz zastanawiam sie jak juz to wejdzie czy bede mogl przeniesc swoje znizki przerejestrowujac

> samochod na polskie numery i ubezpieczajac go w Polsce.

Wystarczy, że będziesz miał zaświadczenie o przebiegu ubezpieczenia od angielskiej ubezpieczalni,

a w Polsce je przetłumaczysz - taki dokument w języku polskim będzie wystarczająco wiarygodny dla TU w Polsce.

Napisano

> Ubezpieczenia ogolnie drozeja z roku na rok, wiec raczej w tym bym upatrywal przyczyny...

> I raczej sie nie zanosi, zeby bylo inaczej.

Ale nie o tyle ile widzę co roku na kwicie

Napisano

dawno się z PL wyprowadziłeś?

zlosnik.gif

a nawet to jak myślisz z czyjej kieszeni wyciągną na te wynalazki.

Imo dobrze jest jak jest, bo nasz naród w kombinatorstwie i waleniu w gumę nie zna granic zlosnik.gif

Napisano

> A jakie ma to znaczenie ze taxi jest tansze? Wazniejsze jest miec samochod, nawet jesli jest

> uzywany tylko raz w roku.

No, zwłaszcza przed sąsiadem clown.gif Przepraszam ale nie zamierzam z Tobą trolować

Napisano

Astra ma tylko 75KM ? To mocy tyle, ile współczesny silnik 1.0-1.2. Poczekaj, jak tylko wejdzie u nas ubezpieczenie od mocy silnika, bo TU się wkurzą na kupę kasy, jaką tracą na Sharanach 1.4 itp wink.gif

Napisano

W liberty podajesz planowany przebieg,zaznaczasz mniej niż 5000 i składka idzie w dół wink.gif

Napisano
  • Autor

> W liberty podajesz planowany przebieg,zaznaczasz mniej niż 5000 i składka idzie w dół

Ta, zauwazylem - 761zl...

Napisano

> W liberty podajesz planowany przebieg,zaznaczasz mniej niż 5000 i składka idzie w dół

Nietylko w Liberty jest taka możliwość.

Napisano

> Mam ci ja stara astre F z 96 roku, ktora stoi sobie pod blokiem jako rezerwowy samochod i od

> jakiegos roku przybylo jej raptem 2,7km (nie, nie tysiaca - jedynie 2,7km). SKonczylo sie

> wlasnie OC, wiec zadzwonilem do dotychczasowego ubezpieczyciela, ktory wyliczyl mi skladke na

> ten samochod (silnik 1.6 75KM noPb + LPG, przebieg 297.000kmm wiec nienal trup) na kwote

> 761zl. Samochod o wartosci moze 2.000zl... Za malucha place ponad 2x mniej...

> Tak, zale sie.

Czyżby? Za Cordobę, '98, 1.4l 241kkm miałem do zapłacenia w swojej firmie 850 zł zlosnik.gif Wybrałem konkurencję za 630 zł yay.gif Nie, to nie jest chore, że co roku masz auto starsze a składkę wyższą smile.gif Każdy ubezpieczyciel co jakiś czas wprowadza nową taryfę smile.gif Więc nie dziw się, że dzisiaj masz 300 zł za OC a jutro masz już 330 smile.gifok.gif

Napisano

> Mam ci ja ...

Masz działkę poza W-wą - przerejestruj tam samochód i będzie taniej, albo dużo taniej.

Napisano

> No to Cię dobiję i powiem jak to jest u mnie:

> wchodzę na stronę Urzędu Transportu, loguję się przy pomocy elektronicznego certyfikatu,

> wybieram pojazd, klikam "czasowe wyłączenie z ruchu", a

> urząd informuje ubezpieczalnię o wstrzymaniu ubezpieczenia.

> I tyle. Nigdzie nie trzeba chodzić, dzwonić i załatwiać.

> Może kiedyś w PL też tak będzie....

Moze nasze wnuki dozyja! old.gifzlosnik.gif Bo za naszych czasow to chyba marne sznase na to frown.gif

Napisano

Zatem pytaniie nasuwa sie samo: na rympal Ci ta Astra? zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.