Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC - to jest chore...

Featured Replies

Napisano

Mam ci ja stara astre F z 96 roku, ktora stoi sobie pod blokiem jako rezerwowy samochod i od jakiegos roku przybylo jej raptem 2,7km (nie, nie tysiaca - jedynie 2,7km). SKonczylo sie wlasnie OC, wiec zadzwonilem do dotychczasowego ubezpieczyciela, ktory wyliczyl mi skladke na ten samochod (silnik 1.6 75KM noPb + LPG, przebieg 297.000kmm wiec nienal trup) na kwote 761zl. pad.gif Samochod o wartosci moze 2.000zl... Za malucha place ponad 2x mniej...

Tak, zale sie.

Napisano

Niestety jest tak że im starsze auto tym większa składka OC, logicznego wytłumaczenia tu nie ma screwy.gif poza bzdurnym "bo auto jest starsze" screwy.gif

Napisano

> To ją wyrejestruj.

Jakbyś nie wiedział to w Polsce nie można tak zrobić

Napisano
  • Autor

> To ją wyrejestruj.

Na razie nie moge. Moze neidlugo sie to zmieni.

Napisano

Podaj mi szczegółowe dane na priv - spróbuję zrobić tańszą ofertę. waytogo.gif

Napisano

> Mam ci ja stara astre F z 96 roku, ktora stoi sobie pod blokiem jako rezerwowy samochod i od

> jakiegos roku przybylo jej raptem 2,7km (nie, nie tysiaca - jedynie 2,7km). SKonczylo sie

> wlasnie OC, wiec zadzwonilem do dotychczasowego ubezpieczyciela, ktory wyliczyl mi skladke na

> ten samochod (silnik 1.6 75KM noPb + LPG, przebieg 297.000kmm wiec nienal trup) na kwote

> 761zl. Samochod o wartosci moze 2.000zl... Za malucha place ponad 2x mniej...

> Tak, zale sie.

Weź składkę roczną za OC, dodaj koszt corocznego badania technicznego, inne koszty związane z utrzymaniem przez rok takiego samochodu i podziel to wszystko przez liczbę kilometrów przejechaną przez rok. Porównaj teraz do stawek w taxi. Na koniec wyciągnij wnioski. I co wyszło?

Napisano

> Weź składkę roczną za OC, dodaj koszt corocznego badania technicznego, inne koszty związane z

> utrzymaniem przez rok takiego samochodu i podziel to wszystko przez liczbę kilometrów

> przejechaną przez rok. Porównaj teraz do stawek w taxi. Na koniec wyciągnij wnioski. I co

> wyszło?

Czasami ważniejsze jest coś innego - niematerialna wartość słowa "niezależność", czyli brak oczekiwania na taksówkę, możliwość natychmiastowego wyjazdu w dalszą trasę itp. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Weź składkę roczną za OC, dodaj koszt corocznego badania technicznego, inne koszty związane z

> utrzymaniem przez rok takiego samochodu i podziel to wszystko przez liczbę kilometrów

> przejechaną przez rok. Porównaj teraz do stawek w taxi. Na koniec wyciągnij wnioski. I co

> wyszło?

Alez ja to doskonale rozumiem, tylko nachwile obecnanie moge tego zrobic, a OC zaplacictrzeba.

Napisano

> Czasami ważniejsze jest coś innego - niematerialna wartość słowa "niezależność", czyli brak

> oczekiwania na taksówkę, możliwość natychmiastowego wyjazdu w dalszą trasę itp.

Na taksówkę czeka się kilka minut. A wyjazd w trasę Astrą z 96 roku, która praktycznie nie jest eksploatowana od pewnego czasu to bardziej przygoda niż niezależność zlosnik.gif

Napisano

> Jakbyś nie wiedział to w Polsce nie można tak zrobić

Czego nie można zrobić? Wyrejestrować zawsze można...

Napisano

> zadzwonilem do dotychczasowego ubezpieczyciela, ktory wyliczyl mi skladke na

> ten samochod (silnik 1.6 75KM noPb + LPG, przebieg 297.000kmm wiec nienal trup) na kwote

> 761zl.

Ależ kto Ci broni zmienić ubezpieczyciela? Interesuje Cię tylko i wyłącznie jak najniższa cena, to poszukaj gdzie indziej.

Napisano

kto Ci broni zmienic ubezpieczyciela?

policz sobie w kalkulatorze mbanku ile by Cie kosztowalo ubezpieczenie tego auta

Napisano

> Czego nie można zrobić? Wyrejestrować zawsze można...

Nie można. Możesz zezłomować na co musisz mieć kwit.

Kiedyś była opcja wyrejestrowania teraz nie ma

Napisano

> wlasnie OC, wiec zadzwonilem do dotychczasowego ubezpieczyciela, ktory wyliczyl mi skladke na

> Tak, zale sie.

1. Zmień ubezpieczyciela. Jesli nie masz czasu szukać to pójdź do brokera, gdzie wyliczą Ci składki z kilku towarzystw i wybierzesz najtańszą. Skończy sie pewnie w okolicach połowy sumy zaproponowanej przez dotychczasowego ubezpieczyciela.

2. OC nie jest związane z wartością pojazdu, to chyba jasne?

3. Ubezpieczenia są niestety coraz droższe.

Napisano

za 10-letnią xsare picasso 1.8 przy pełnych zniżkach płaciłem teraz jakieś 380 pln a za nowego orlando 2.0D zapłaciłem 400 pln za OC. Ubezpieczyciel - mDirect przez mBank.

Napisano

Mając mocno ograniczone dane dot. Twojego auta w mBanku wyszło mi:

dla Krakowa - 440 pln

dla Warszawy - 560 pln.

Napisano

> Niestety jest tak że im starsze auto tym większa składka OC, logicznego wytłumaczenia tu nie ma

> poza bzdurnym "bo auto jest starsze"

Dla kogo bzdurnym dla tego bzdurnym. Lobby producentów naciskało i pod pozorem ekologii i eliminowania złomów z polskich ulic ustawiono własnie takie składki zlosnik.gif

Napisano

> Tak, zale sie.

drogo, 12 letni Lanos, używany raz na 2 miechy OC z AC - 800zł smile.gif

tak wiem wiem jak mało używany sprzedać... wink.gif

Napisano

> Mam ci ja stara astre F z 96 roku, ktora stoi sobie pod blokiem jako rezerwowy samochod i od

> jakiegos roku przybylo jej raptem 2,7km (nie, nie tysiaca - jedynie 2,7km). SKonczylo sie

> Tak, zale sie.

No to Cię dobiję i powiem jak to jest u mnie:

wchodzę na stronę Urzędu Transportu, loguję się przy pomocy elektronicznego certyfikatu,

wybieram pojazd, klikam "czasowe wyłączenie z ruchu", a

urząd informuje ubezpieczalnię o wstrzymaniu ubezpieczenia.

I tyle. Nigdzie nie trzeba chodzić, dzwonić i załatwiać.

Może kiedyś w PL też tak będzie....

Napisano

> Niestety jest tak że im starsze auto tym większa składka OC, logicznego wytłumaczenia tu nie ma

OC zalezy od wieku pojazdu???

Napisano

> OC zalezy od wieku pojazdu???

W sumie to dość logiczne: im starsze auto, tym bardziej prawdopodobna awaria mogąca doprowadzić do wypadku..

Napisano

> W sumie to dość logiczne: im starsze auto, tym bardziej prawdopodobna awaria mogąca doprowadzić do

> wypadku..

Ja pierwsze slysze, zeby wiek mial istotne znaczenie.

A nawet jesli zalezy, to w minimalnym stopniu...

Przede wszystkim brana jest pojemnosc silnika i to gdzie auto jest zarejestrowane.

Napisano

> Tak, zale sie.

Sugerujesz, ze jak auto jest warte 2000 to nie można nim skasować maybacha za milion?

Napisano

Od zawsze twierdziłem, że OC powinno być na człowieka/kierowcę, a nie na rzecz/urządzenie/samochód.

Napisano

> Sugerujesz, ze jak auto jest warte 2000 to nie można nim skasować maybacha za milion?

albo zniszczyć nowego bombardiera za kilka mln grinser006.gif

uid_defcc22c4f5e732cc26c9d7d69f8923a1301508692917_width_700_play_0_pos_3_gs_0.jpg

jakoś nie kojarzę żeby OC drożało z wiekiem, raczej drożeje po prostu składka hmm.gif

od kilku lat płacę podobną kwotę OC za oba auta ok.gif

za vitare 1.6 płace coś koło 400zł, wychodzi że w/wa jest droga, albo kolega nie ma max zniżek

Napisano

> albo zniszczyć nowego bombardiera za kilka mln

Tu niestety kierowca zapłacił najwyższą cenę.

Napisano

> Od zawsze twierdziłem, że OC powinno być na człowieka/kierowcę, a nie na rzecz/urządzenie/samochód.

Z puntku widzenia TU to nic by nie zmienilo...

Wzrosly by jedynie skladki, dla tych ktorzy maja jedno auto grinser006.gif

Napisano

> Sugerujesz, ze jak auto jest warte 2000 to nie można nim skasować maybacha za milion?

ale czemu szukasz logiki akurat w oc. jakos podzial na kategorie pojemnosciowe ma sie nijak do rzeczywistosci.

tak juz OT-moj siostrzeniec kilka lat temu kupil [nieswiadomie] kradzione auto.auto zostalo zabrane,zlodziej zlapany a on od 3 lat mimo to musi placic OC.to dopiero ciekawostka na skale swiatowa hehe.gif

Napisano

> Może kiedyś w PL też tak będzie....

Wtedy wszystkie samochody byłyby "czasowo wyłączone z ruchu".

Napisano

> Czasami ważniejsze jest coś innego - niematerialna wartość słowa "niezależność", czyli brak

> oczekiwania na taksówkę, możliwość natychmiastowego wyjazdu w dalszą trasę itp.

Wiesz, ja mam samochód, który rocznie robi tak ze sto x tyle co ta astra i generalnie nie jest to "wsiadam, odpalam, jadę".

Z tylko jednego względu - akumulator.

Reszta istotnie chodzi na dotyk.

Tym niemniej wyjechanie sprzętem należy planować z jednodniowym wyprzedzeniem (przypięcie prostownika), chyba, że akurat jest po ładowaniu konserwującym.

Napisano

Bo takim autem nie żal przygrzać w coś, często jest to pojazd do nauki jazdy "spisany na straty" - to są czynniki, które warunkują wyższą szkodowość na starych autach.

Napisano

> Ja pierwsze slysze, zeby wiek mial istotne znaczenie.

> A nawet jesli zalezy, to w minimalnym stopniu...

> Przede wszystkim brana jest pojemnosc silnika i to gdzie auto jest zarejestrowane.

Akurat szkodowość najmniej zależy od pojemności :-)

Ale że w PL się przyjęła taka zależność, ciemny lud to łyka, to czemu nie korzystać?

Napisano

Zmusza Cię ktoś do trzymania tego auta? Sprzedaj - problem z głowy.

Jeśli ktoś wybrał sobie hobby w postaci gromadzenia aut to takie hobby kosztuje.

Napisano

> za 10-letnią xsare picasso 1.8 przy pełnych zniżkach płaciłem teraz jakieś 380 pln a za nowego

> orlando 2.0D zapłaciłem 400 pln za OC. Ubezpieczyciel - mDirect przez mBank.

Tylko za xarę pewnie samo OC, a za orlandziaka - w pakiecie z AC, nie? grinser006.gif

Napisano

> Wiesz, ja mam samochód, który rocznie robi tak ze sto x tyle co ta astra

100x2,7 km=270 km

Szału nie ma raczej kosmetyka....

>generalnie nie jest to

> "wsiadam, odpalam, jadę".

> Z tylko jednego względu - akumulator.

No chyba nie ma szans zeby przy takich rocznych trasach akumulator był doladowany "sam z siebie"...

Napisano

> Bo takim autem nie żal przygrzać w coś, często jest to pojazd do nauki jazdy "spisany na straty" -

> to są czynniki, które warunkują wyższą szkodowość na starych autach.

No nie wiem, miałem stary samochód którym jeździliśmy duużo ostrożniej bo po pierwsze stary i mało bezpieczny, a po drugie nie miał AC grinser006.gif

Napisano

> 100x2,7 km=270 km

> Szału nie ma raczej kosmetyka....

Dokładnie.

> No chyba nie ma szans zeby przy takich rocznych trasach akumulator był doladowany "sam z siebie"...

No właśnie o tym mówię.

Napisano

> No nie wiem, miałem stary samochód którym jeździliśmy duużo ostrożniej bo po pierwsze stary i mało

> bezpieczny, a po drugie nie miał AC

ale statystyka jest bezlitosna.

Napisano

> Tylko za xarę pewnie samo OC, a za orlandziaka - w pakiecie z AC, nie?

Piszemy cały czas o OC. Za oba auta płaciłem OC+AC, ale znam ceny obu polis.

Napisano

> Piszemy cały czas o OC. Za oba auta płaciłem OC+AC, ale znam ceny obu polis.

Ja wiem, ze piszemy o OC, ale porównywanie OC z pakietów mija się z celem. ok.gif

Zupełnie inne kwoty wychodzą przy samym OC. ok.gif

Napisano

> Ja wiem, ze piszemy o OC, ale porównywanie OC z pakietów mija się z celem.

> Zupełnie inne kwoty wychodzą przy samym OC.

Różnica wynosi 10 zł, więc jest pomijalna.

Napisano

> Akurat szkodowość najmniej zależy od pojemności :-)

Dokładnie. Pomijam już to że z przykładowych 2 litrów może być 100 i 300 KM. Więc dla mnie osobiście absurdem jest zależność ubezpieczenia od pojemności.

Napisano

> Akurat szkodowość najmniej zależy od pojemności :-)

> Ale że w PL się przyjęła taka zależność, ciemny lud to łyka, to czemu nie korzystać?

A gdzie ja pisalem, ze szkodowosc zalezy od pojemnosci? grinser006.gif

Lud nie bardzo ma inne wyjscie w tej sytuacji wink.gif

Napisano

> Na taksówkę czeka się kilka minut.

A potem modli sie, zeby ten debal za kierownica cie nie zabil, bo oni kompletnie nie potrafia jezdzic... nieeeee, taksowki dla niektorych sa nie do zaakceptowania.

Napisano

> Różnica wynosi 10 zł, więc jest pomijalna.

hmm ciekawe, mnie w pakiecie na c-max'a wychodzi 360zł, za vitarę płaciłem 420zł (mniejszy silnik)

a z kalkulacji samego OC wychodzi coś od 450zł w górę

Napisano

> A potem modli sie, zeby ten debal za kierownica cie nie zabil, bo oni kompletnie nie potrafia

> jezdzic... nieeeee, taksowki dla niektorych sa nie do zaakceptowania.

U nas się modlisz, żeby nie rozleciała się po drodze smile.gif

Napisano

> Wtedy wszystkie samochody byłyby "czasowo wyłączone z ruchu".

Są na to sposoby. Np. na skrzyżowaniach zainstalować systemy

odczytujące nry rejestracyjne i wyłapujące tych jeżdżących nielegalnie.

Napisano

> Różnica między czym?

Między tym co liczyłem dla pakietu OC+AC a tym jak policzyłem samo OC.

Generalnie w mBanku zakup AC+OC nie jest traktowany jakoś ekstra zniżkowo.

Reasumjując czy kupujesz z AC czy samo - za OC płacisz tyle samo. W przypadku mBanku oczywiście - nie wiem jak jest u innych ubezpieczycieli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.