Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szum wiatru - skonczyly mi sie pomysly.

Featured Replies

Napisano

Pacjent Kila. Szum wiatru przy drzwiach jest bardzo nieznosny. Pojawil sie jednoczesnie z obu stron i nie chce zniknac. Wymienione wszystkie uszczelki, zarowno drzwi jak i szyb, wczoraj jeszcze cofnalem lekko zawias zeby drzwi bardziej dolegaly i nadal nic. Powyzej 80km/h wieje wiecej niz w duzym fiacie. Powyzej 120km/h staje sie tak nieznosne, ze mam ochote kupic pande tam bylo ciszej przy tej predkosci.

Znalazlem ASO chetne do wpsolpracy wymienili uszczelki i rozlozyli rece.

Myslalem, ze moze lusterka ale przy zlozonych jest to samo. Co ciekawe po wymianie uszczelek przez 300km byla wzgledna poprawa teraz jest znow to samo.

Zdemontowalem boczna szybe i zamontowalem jeszcze raz, bez zmian.

Skonczyly mi sie pomysly. Gdzie dalej szukac? A moze sprzedac padlo?

Napisano

jeździłeś innymi egzemplarzami? Może po prostu TTTM? hmm.gif

Napisano

A to nie czasem szumią opony? Bo to rzeczywiście trochę dziwne.

Napisano
  • Autor

> jeździłeś innymi egzemplarzami? Może po prostu TTTM?

W innych jest cicho. Bylem zaskoczony bo na poczatku bylo na prawde cicho nawet przy 180km/h (na niemieckiej autpstradzie).

Napisano
  • Autor

> A to nie czasem szumią opony? Bo to rzeczywiście trochę dziwne.

Nie opony ciche sa. Lacznie z tym, ze slysze lepiej odglosy z zewnatrz. Kiedys byly cichsze.

Napisano
  • Autor

> czy w okolicach przednich nadkoli polaczenia blotnik/prog nie patrzyles jeszcze?

A na co tam patrzec? Moze to to? Bo jak zdjalem boczek to mialem wrazenie, ze wiatr hula w srodku w drzwiach pod metlowa oslona.

Napisano

Wiem że inne auto ale rozwiązanie to samo. W mojej astrze szumiało przy uchu. Trzeba otworzyć szybę wyjąć uszczelkę i jeszcze raz włożyć układając od górnej krawędzi okna ku dołowi.

Napisano

> Skonczyly mi sie pomysly. Gdzie dalej szukac? A moze sprzedac padlo?

Nie da sie radia podglosnic? grinser006.gif

Napisano

> Zdemontowalem boczna szybe i zamontowalem jeszcze raz, bez zmian.

a moze na poczatek zabaw sie w McGyvera i tasma z zewnatrz oklej wszystkie ranty/szpary przejedz sie i zobacz czy jest cisze - jak jest to pozniej odklejaj po kawalku i zobaczysz gdzie/po odlsonieciu czego zacznie sie halas... i wtedy w tym miejscu kombinuj dalej dopiero

Napisano

w focusie I jak otworzysz drzwi na słupku tak z 10 cm poniżej linii okna były takie trójkaty z gąbki wklejone ich brak bardzo wzmagał szum wiatru w kabinie - może u Ciebie też cos takiego jest i "się popsuło"

Napisano
  • Autor

> Wiem że inne auto ale rozwiązanie to samo. W mojej astrze szumiało przy uchu. Trzeba otworzyć szybę

> wyjąć uszczelkę i jeszcze raz włożyć układając od górnej krawędzi okna ku dołowi.

Juz cala uszczelke wyciagalem nic nie dalo.

Napisano
  • Autor

> a moze na poczatek zabaw sie w McGyvera i tasma z zewnatrz oklej wszystkie ranty/szpary przejedz

> sie i zobacz czy jest cisze - jak jest to pozniej odklejaj po kawalku i zobaczysz gdzie/po

> odlsonieciu czego zacznie sie halas... i wtedy w tym miejscu kombinuj dalej dopiero

Oklejalem gorna czesc szyby i nic to nie dalo. Moze cale drzwi oklejac?

Napisano

> Oklejalem gorna czesc szyby i nic to nie dalo. Moze cale drzwi oklejac?

drzwi, również od dołu, gdzie stykają się z progiem, szczelinę między maską, a błotnikiem i co Ci tylko przyjdzie do głowy

Napisano

wlacznie z tylnymi - u kolegi przestalo gwizdac jak poprawil uszczelke tylnych drzwi od strony slupka srodkowego. Tez mu sie wydawalo ze wieje z przednich albo od szyby.

Napisano

> wlacznie z tylnymi - u kolegi przestalo gwizdac jak poprawil uszczelke tylnych drzwi od strony

> slupka srodkowego. Tez mu sie wydawalo ze wieje z przednich albo od szyby.

U Wujka Cebula to raczej z tylnych nie wieje. grinser006.gif

Napisano

tak bym zrobil plus dodatkowo okolice lusterek moze tez klamki

Napisano

a oklejałeś podejrzane miejsca szeroką taśmą, jak ci kiedyś radziłem? (rame drzwi, okna itd)?

Napisano

> U Wujka Cebula to raczej z tylnych nie wieje.

damn, zapomnialem ze Wujek siiiiiiideeeem w wersji pro jezdzi wink.gif

Napisano
  • Autor

> a oklejałeś podejrzane miejsca szeroką taśmą, jak ci kiedyś radziłem? (rame drzwi, okna itd)?

Ale tylko gore, nie spodziewalem sie, ze moze gdzies z dolu leciec.

Napisano
sprawdz czy przednia szyba Ci sie gdzies nie odkleila, mialem tak w astrze
Napisano

> Ale tylko gore, nie spodziewalem sie, ze moze gdzies z dolu leciec.

może lecieć wszędzie... zaklejanie poszczególnych elementów to chyba standardowa procedura ASO do lokalizacji przedmuchów... zakleja się wszystko podejrzane i jeśli przedmuchy po tym nie występują to odkleja się stopniowo, aż do zlokalizowania...

ale nie wiem, czy nie powinniśmy odróżnić tutaj szumu od przedmuchu! wydaje mi się, że jest różnica- metoda zaklejania bardziej pomoże w przypadku przedmuchów, ale chyba nie koniecznie szumu...

Napisano

> Skonczyly mi sie pomysly. Gdzie dalej szukac?

hmm.gif moze w salonie innej marki, innego auta.

okleic szczeliny i spradzac metoda prob i bledow ktora najbardziej halacuje

Napisano
  • Autor

> może lecieć wszędzie... zaklejanie poszczególnych elementów to chyba standardowa procedura ASO do

> lokalizacji szumów... zakleja się wszystko podejrzane i jeśli szumy po tym nie występują to

> odkleja się stopniowo, aż do zlokalizowania...

> ale nie wiem, czy nie powinniśmy odróżnić tutaj szumu od przedmuchu! wydaje mi się, że jest

> różnica- metoda zaklejania bardziej pomoże w przypadku przedmuchów, ale chyba nie koniecznie

> szumu...

ASO i zaklejanie to nie w KIA zlosnik.gif A czym sie rozni przedmuch od szumu?

Napisano

> ASO i zaklejanie to nie w KIA A czym sie rozni przedmuch od szumu?

przedmuch to wg mnie fizyczne przedostawanie się powietrza do kabiny-oczywiście w miejscach do tego nie przeznaczonych jak np nawiew grinser006.gif (np coś z uszczelką i jest jakaś szpara, jest gdzieś nieszczelność), a szum to coś co słyszysz( szum może także powodować uszczelka, która jest wadliwa, mimo, że nie ma przedmuchu/nieszczelności np jest z kiepskiego materiału, który nie tłumi dźwięków tak jak powinien. albo coś wystaje, jest niedokładnie zamontowane i opływające powietrze powoduje szumienie przy takim elemencie)... jak dla mnie szumienie jest gorsze do lokalizacji niż przedmuchy, bo szumieć może wszystko- lusterko, bo ma zły kształt, wystająca klamka, relingi, zawirowania przy słupkach itd itd...

Napisano

U mnie w nubirze był problem szumów, trochę tak jakby łożysko zaczęło świszczeć. Łożysko wymienione, nawet mechanik był zdziwiony po co. Świst nie zanikł. Sprawa się wyjaśniła jak czekałem na żonę w czasie halnego. Podczas jednego z podmuchów zaszumiało tak jakbym jechał a nie stał. Okazało się, że to wina lusterka, a dokładnie to brak uszczelnienia otworu przez który przechodzi wiązka przewodów. Po potraktowaniu uszczelniaczem dekarskim w tym temacie nastał błogi spokój.

Napisano
  • Autor

> U mnie w nubirze był problem szumów, trochę tak jakby łożysko zaczęło świszczeć. Łożysko

> wymienione, nawet mechanik był zdziwiony po co. Świst nie zanikł. Sprawa się wyjaśniła jak

> czekałem na żonę w czasie halnego. Podczas jednego z podmuchów zaszumiało tak jakbym jechał a

> nie stał. Okazało się, że to wina lusterka, a dokładnie to brak uszczelnienia otworu przez

> który przechodzi wiązka przewodów. Po potraktowaniu uszczelniaczem dekarskim w tym temacie

> nastał błogi spokój.

Musze je rozberac i zobaczyc.

Napisano

A może antena i nie zwróciłeś wcześniej uwagi.

Zdejmij bat i zobacz czy jest różnica.

Kolega miał tak w nissanie. Śmieszne znalazł rozwiązanie: nałożył kawałek cienkiego peszla i pomogło. Względy estetyczne tego rozwiązania to już inna kwestia smile.gif

Napisano

Z dużą pewnością obstawiam odklejoną przednią szybę. Zaklej taśmą przednie górne rogi szyby do testu.

Napisano
  • Autor

> Z dużą pewnością obstawiam odklejoną przednią szybę. Zaklej taśmą przednie górne rogi szyby do

> testu.

W nastepny weekend bede testowal ok.gif

Napisano

jak mi kiedyś szumiało to tak długo macałem podczas jazdy ( dziewczyna też macała tam gdzie ja nie mogłem ) aż w końcu wymacała gdzie wieje 893goodvibes.gif

Napisano

> W nastepny weekend bede testowal

Zainspirowany Twoją walką z szumem wiatru przejrzałem uszczelki w jednym pacjencie. Znalazłem brak jednej z uszczelek klamki. Wokół prowadnicy wchodzącej w poszycie (płaski kawałek gumy). Klamka odstaje od poszycia i wiatr sobie hula. Może tam jeszcze zerknij.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Cala sobote szukalem i nie znalazlem. Drzwi i szyby oklejone i nadal szumi. yikes.gifyikes.gifyikes.gif W ASO nie wierzyli zlosnik.gif Umowilem sie na nastepna sobote niech szukaja, choc IMO nie znajda.

286298235-zdjecie.JPG

286298235-zdjecie2.jpg

post-45983-1435251752184_thumb.jpg

Napisano

mi szumiało na listwie zgarniającej szyby, oraz na listwie pionowej drzwi, odrobina silikonu załatwiła sprawę ,ale metodę sprawdzania miałem taką samą jak ty zlosnik.gif, słyszałem od człowieka wymieniającego szyby samochodowe że, dziurka wielkości łebka od szpilki w uszczelnieniu szyby przedniej potrafi nieźle gwizdać

Napisano
  • Autor

> szybe przednia okleiłeś?

Na laczeniu po bokach tylko.

Napisano
  • Autor

> a podszybie?

Naprawde? I jak to do drzwi doleci?

Napisano

> Naprawde? I jak to do drzwi doleci?

nie pamiętam szczegółów...

ale z tego co gdzieś mi dzwoni to w pewnym stilo po naprawie blacharskiej nie włożyli czegoś między błotnik wew/nadkole, a błotnik zew... Pędzące powietrze cuda wyprawiało...

moze coś wypadło ot tak sobie, albo czegoś nie poskładali jak nalezy?

Napisano

Często powodem szumu jest szyba... a raczej brak jej docisku do uszczelki. W większości aut mamy już elektrycznie opuszczane i sterowane szyby, one zatrzymują się w zależności od tego jak sie "zaprogramuje" sterownik... a sterownik programuje się po każdym np: odłączeniu akumulatora....

Jeśli u kolegi to wystąpiło nagle i bez interwencji blacharza lub innego magika to radze ponownie zaprogramować szyby aby mocno sie dociskały do uszczelki ( w instrukcji jest to zawsze opisane ) a najlepiej przed ta operacją otworzyć szyby i spryskać sylikonem uszczelki od wewnątrz aby szyba lekko pracowała .... lekko sie dociskała

Zawsze możecie lekko o 1 mm popuścić szybę i zobaczyć jaki to generuje szum.... nie do zniesienia

Napisano

> nie pamiętam szczegółów...

> ale z tego co gdzieś mi dzwoni to w pewnym stilo po naprawie blacharskiej nie włożyli czegoś między

> błotnik wew/nadkole, a błotnik zew... Pędzące powietrze cuda wyprawiało...

> moze coś wypadło ot tak sobie, albo czegoś nie poskładali jak nalezy?

Też znam taki przypadek.

Pacjent toyota yaris II i tam też między błotnikiem a resztą auta jest taka mała plastikowa wkładka ,kupel miał ten bok lekko walnięty ten plastik się uszkodził i luźno latał i nie dało się rozmawiac w aucie tak było głośno.

Kupił nowy włożył i .... zrobiło się cicho ,byliśmy w szoku jak taka pierdoła może tak dużo zmienic

Napisano
  • Autor

> Często powodem szumu jest szyba... a raczej brak jej docisku do uszczelki. W większości aut mamy

> już elektrycznie opuszczane i sterowane szyby, one zatrzymują się w zależności od tego jak

> sie "zaprogramuje" sterownik... a sterownik programuje się po każdym np: odłączeniu

> akumulatora....

> Jeśli u kolegi to wystąpiło nagle i bez interwencji blacharza lub innego magika to radze ponownie

> zaprogramować szyby aby mocno sie dociskały do uszczelki ( w instrukcji jest to zawsze opisane

> ) a najlepiej przed ta operacją otworzyć szyby i spryskać sylikonem uszczelki od wewnątrz aby

> szyba lekko pracowała .... lekko sie dociskała

> Zawsze możecie lekko o 1 mm popuścić szybę i zobaczyć jaki to generuje szum.... nie do zniesienia

Rozebralem cale drzwi i recznie dopchalem oink.gif szyby na max do ramki. Wiec to nie to.

Napisano

> Rozebralem cale drzwi i recznie dopchalem szyby na max do ramki. Wiec to nie to.

Jakiś blacharz, mechanik czy inna osoba pojawiła się życiu autka przed jego zaszumieniem?

Napisano
  • Autor

> Jakiś blacharz, mechanik czy inna osoba pojawiła się życiu autka przed jego zaszumieniem?

Nie z dnia na dzień zaczęło szumiec równomiernie z dwóch stron.

Napisano

> Nie z dnia na dzień zaczęło szumiec równomiernie z dwóch stron.

Nagłe stereo... hmmm

Może to coś centralnie?

Jak logika zawodzi to może cuda sprawdzić?

A inne punkty opływu/ukierunkowania przepływu powietrza wokół auta?

Skoro oklejanie boku nic nie dało to może z przodem spróbować?

Zderzak jak wygląda? Chlapacze? Halogeny?

Którędyś musi ten gwizdek wpadać do auta....

Napisano
  • Autor

> Nagłe stereo... hmmm

> Może to coś centralnie?

> Jak logika zawodzi to może cuda sprawdzić?

> A inne punkty opływu/ukierunkowania przepływu powietrza wokół auta?

> Skoro oklejanie boku nic nie dało to może z przodem spróbować?

> Zderzak jak wygląda? Chlapacze? Halogeny?

> Którędyś musi ten gwizdek wpadać do auta....

Nie wiem czy ASO da radę?

Napisano

> Nie z dnia na dzień zaczęło szumiec równomiernie z dwóch stron.

akustyka samochodu jest tak złożona że to iż wydaje się Tobie ze szumi bocznej uszczelki może być powodowane przez jaką nieszczelność np w tylnej części auta.

Ja tak swego czasu szukałem skrzypienia w Pandzie - byłem na 1000% pewny że deska - kilka dni szukania i nic. dopiero za kierę wsiadł kuzyn a ja zacząłem nasłuch w czasie jazdy który doprowadził mnie do.... niedomkniętego zamka oparcia ...tylnej kanapy 270751858-jezyk.gif

Tobie polecam to samo- ktoś wsiada za kierownicę a ty nasłuchujesz w rożnych miejscach w czasie jazdy. sprawdzone ok.gif

Napisano

> Nie wiem czy ASO da radę?

najwyżej wymienią na nowe ........ po kawałeczku biglaugh.gif

Napisano

> Wiem że inne auto ale rozwiązanie to samo. W mojej astrze szumiało przy uchu. Trzeba otworzyć szybę

> wyjąć uszczelkę i jeszcze raz włożyć układając od górnej krawędzi okna ku dołowi.

Mam takie <ćwierkanie> w narożniku szyby.

Wg. Twojego opisu:

- opuszczam szybę,

- wyrywam (jest na coś wklejona?) uszczelkę w kierunku <do dołu>

- umieszczam ponownie uszczelkę <od góry, od narożnika> ku <dołowi>

dobrze kombinuję?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.