Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr paliwa w dieslach z CR na przykładzie Kia Cee'd

Featured Replies

Napisano

Instrukcja serwisowa przewiduje w Kia Cee'd po lifcie z silnikiem 1.6 CRDi wymianę filtra paliwa co 60kkm lub co 4 lata. icon_eek.gif Moim zdaniem, to lekkie przegięcie. no.gif W Kia Cee'd przed liftem instrukcja serwisowa przewidywała wymianę co 40kkm lub co 2 lata. Filtr w aucie przed- jak i poliftowym jest dokładnie taki sam. Znaczy się, że jakość paliwa tak znacząco się poprawiła, że 2-krotnie wydłużono okres eksploatacji? hmm.gif

Ja pomimo niemałej ceny (filtr z wymianą w ASO to 147 sick.gif zeta) wymieniam filtr co rok, a przejeżdżam w tym czasie jakieś 15 - 17kkm. skromny.gif Ciekaw jestem Waszej opinii na ten temat. hmm.gif Jak często wymieniacie filtr paliwa w swoich dieslach z CR, przyjmując że auto jest tankowane na "markowych" stacjach. hmm.gif Może przesadzam z tą wymianą co rok przy takim przebiegu i niepotrzebnie wydaję kapuchę. icon_rolleyes.gif

Napisano

Może podczas wymian w i oględzin filtrów stwierdzili, że nie trzeba tak często.

Ale to bez sensu bo mniej zarobią

Napisano
  • Autor

> Może podczas wymian w i oględzin filtrów stwierdzili, że nie trzeba tak często.

Ale to jest zamknięta metalowa pucha, więc trzeba byłoby ja rozpruć, żeby mieć możliwość jakichkolwiek oględzin. no.gif

> Ale to bez sensu bo mniej zarobią

No właśnie. spineyes.gif

Napisano

Brudny filtr paliwa w dieslu to jedna przyczyn późniejszych problemów z wtryskiwaczami - a to już inny rząd wielkości kosztów.

Jestem miło zaskoczony, że w naszym kraju ktoś jednak dba o samochody, bo dla większości osób serwisowanie samochodu = wymiana oleju (wszystkie inne czynności serwisowe to tylko "zmowa producentów i zdzierstwo serwisów"), a jeździ się dotąd aż auto stanie

albo coś się w nim urwie. M.in. stąd tak fatalny stan używanych samochodów wystawionych na sprzedaż passed_out.gif

Napisano

> Brudny filtr paliwa w dieslu to jedna przyczyn późniejszych problemów z wtryskiwaczami -

czyli mówisz, że filtr paliwa, jak już się nieco zabrudzi, to przestaje dobrze filtrować?

ciekawa tworia smirk.gif

Napisano

co tyle ile przewiduje producent. W mondeo wymienilem przy 100 tys bo nie mialem pewnosci czy byl wymieniany po 60 tys. Z ukladem wtryskowym zero problemow.

W Lagunie 3 wymieniony przy 90 tys i jak sie okazalo nie byl wymieniany od nowosci. Tez zero problemow i brak wody w filtrze.

Jak sie nie tankuje na dziwnych stacjach to wymianiac co tyle ile producent mowi i tyle.

Napisano

> Brudny filtr paliwa w dieslu to jedna przyczyn późniejszych problemów z wtryskiwaczami - a to już

> inny rząd wielkości kosztów.

> Jestem miło zaskoczony, że w naszym kraju ktoś jednak dba o samochody, bo dla większości osób

> serwisowanie samochodu = wymiana oleju (wszystkie inne czynności serwisowe to tylko "zmowa

> producentów i zdzierstwo serwisów"), a jeździ się dotąd aż auto stanie

> albo coś się w nim urwie. M.in. stąd tak fatalny stan używanych samochodów wystawionych na sprzedaż

Rola filtra paliwa w dieslach jest mocno przereklamowana. Układ wtryskowy zabija zła jakość chemiczna paliwa, a nie zanieczyszczenia stałe, a to właśnie takie wyłapuje filtr.

Oczywiście nie twierdzę, że nie jest to element ważny, ale drastyczne skracanie interwałów wymian podziała ...... na umysł właściciela, nie koniecznie na stan układu paliwowego ok.gif

Napisano

W Doblo wymiana co roku (tak zaleca producent) przed każdą zimą, żeby nie było niespodzianki w mroźny poranek. Filtr nie jest tani - ca. 200 pln poza ASO. Mimo wszystko przy 120 kkm jeden wtrysk poleciał.

Napisano

> Instrukcja serwisowa przewiduje w Kia Cee'd po lifcie z silnikiem 1.6 CRDi wymianę filtra paliwa co

> 60kkm lub co 4 lata. Moim zdaniem, to lekkie przegięcie.

To nie jest przegięcie.

Wystarczy tankować na przyzwoitych stacjach i filtr pewnie i dłużej może służyć.

Napisano

> To nie jest przegięcie.

> Wystarczy tankować na przyzwoitych stacjach i filtr pewnie i dłużej może służyć.

Z tymi przyzwoitymi stacjami, to niestety jest tak, że muszę do najbliższej jechać 40 km. Poza tym była u nas taka jedna (statoil) - przez pierwsze pół roku rewelacja paliwo - przejeżdżałem na jednym baku 30-40 km więcej niż gdy tankowałem na orlenie/bp (innych sieciowych w mieście nie ma) i znajomi mieli takie same wyniki. Po tym czasie zaczęli sprzedawać ten sam chłam co reszta. Nie wszyscy mieszkają w dużym mieście i mają wybór.

Napisano

> Z tymi przyzwoitymi stacjami, to niestety jest tak, że muszę do najbliższej jechać 40 km. Poza tym

> była u nas taka jedna (statoil) - przez pierwsze pół roku rewelacja paliwo - przejeżdżałem na

> jednym baku 30-40 km więcej niż gdy tankowałem na orlenie/bp (innych sieciowych w mieście nie

> ma) i znajomi mieli takie same wyniki. Po tym czasie zaczęli sprzedawać ten sam chłam co

> reszta. Nie wszyscy mieszkają w dużym mieście i mają wybór.

no ok ale czy paliwo jest zanieczyszczone mechanicznie? Bo to ma wylapywac filtr paliwa. To czy na jednym czy drugim zrobisz ilestam km wiecej lub mniej dla samego filtra wielkiego znaczenia nie ma. Jest jakis syf? Jest woda?

Napisano

> Instrukcja serwisowa przewiduje w Kia Cee'd po lifcie z silnikiem 1.6 CRDi wymianę filtra paliwa co

> 60kkm lub co 4 lata. Moim zdaniem, to lekkie przegięcie.

słuszna obserwacja, jakość paliwa się nie zmieniła a układ wtryskowy jest o wiele bardziej wymagający od starego typu układów względem jego czystości. Stary diesel z mechaniczną pompą może jeździć na nafcie lotniczej i oleju z biedronki ale producent zalecał wtedy wymianę co 10-15kkm smile.gif

Pewnie producent sobie sprytnie policzył że jak będziesz postępował tak jak napisał w instrukcji to pompa albo wtryski popsują się pięknie zaraz po gwarancji smile.gif OK - pewnemu odsetkowi popsuje się wcześniej i trzeba będzie naprawić na gw. ale w finalnym rachunku i tak się opłaca. Wiem, wiem - to teoria spiskowa hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

No i bardzo istotna sprawa - filtry paliwa "dziwnych" marek w cenie 30-50 zł nalezy omijac szerokim łukiem. Cena dobrego filtra zaczyna sie od ok. 100,- zł. ( w zalezności od typu filtra )

Napisano

> 60kkm lub co 4 lata. Moim zdaniem, to lekkie przegięcie. W Kia Cee'd przed liftem

Zmieniła sie częstotliwość przeglądów. Z 20 000 do 30 000. Mogli przesunąć w dół lub górę.

Napisano

> 60kkm lub co 4 lata. Moim zdaniem, to lekkie przegięcie. W Kia Cee'd przed liftem

> instrukcja serwisowa przewidywała wymianę co 40kkm lub co 2 lata. Filtr w aucie przed- jak i

> poliftowym jest dokładnie taki sam. Znaczy się, że jakość paliwa tak znacząco się poprawiła,

> że 2-krotnie wydłużono okres eksploatacji?

Być może producent, opierając się o własne analizy, uznał, że dotychczasowy interwał serwisowy był zawyżony i bez większego bólu można zrezygnować z tak częstej wymiany.

BTW, 147 PLN brutto za wymianę filtra paliwa w serwisie to dużo?!

A IYO ile to by było akurat? 5 PLN?

Napisano

Filtr paliwa wymieniam co roku, koszt zakupu poza ASO nieduzy a jakosc paliwa w PL pozostawia wiele do zyczenia.

Napisano

> BTW, 147 PLN brutto za wymianę filtra paliwa w serwisie to dużo?!

> A IYO ile to by było akurat? 5 PLN?

ASO KIA akurat jest dosc drogie, zwlaszcza czesci, ale co za problem kupic filtr orginalny w necie i wymienic podczas przegladu albo jak dla kogos za drogo u Kazia albo samemu w garazu?

Napisano

z 15zł byłoby OK IMO za kawałek plastiku i bibuły zlosnik.gif

Napisano

> No i bardzo istotna sprawa - filtry paliwa "dziwnych" marek w cenie 30-50 zł nalezy omijac szerokim

> łukiem. Cena dobrego filtra zaczyna sie od ok. 100,- zł. ( w zalezności od typu filtra )

Czy filtry z Sędziszowa też należą do "dziwnych" marek, bo do niektórych aut z CR tyle właśnie kosztują (30-50 PLN) hmm.gif

Napisano

> ASO KIA akurat jest dosc drogie, zwlaszcza czesci, ale co za problem kupic filtr orginalny w necie

> i wymienic podczas przegladu albo jak dla kogos za drogo u Kazia albo samemu w garazu?

Etam

Fachura by nawet nie wymieniał - ścieżka diagnostyczna i wio!

Napisano

Proponuję po prostu zerknąć na ten filtr po wymianie - sam zobaczysz czy jest zasyfiony czy nie. Ja w poprzednim aucie w benzynie też wymieniałem co rok (filtr bardzo tani, a wymiana samodzielna), ale po rozebraniu filtra okazywało się że jest właściwie czysty jak nowy. Przy okazji wymiany pompy paliwa zaglądałem do baku i też po ładnych paru latach nie widziałem żadnych zanieczyszczeń. Teraz w dieslu nie widziałem filtra więc do końca nie wiem jak jest z ON niewiem.gif

Pozostaje też kwestia parafiny, która w zimie się wytrąca i go przytyka...

Napisano
  • Autor

Ale po co ten sarkazm niewiem.gif

Dla jednych 150 zeta, to mało, a dla innych dużo skromny.gif

Napisano

> Ale po co ten sarkazm

> Dla jednych 150 zeta, to mało, a dla innych dużo

a jeszcze inni maja filtr w takim miejscu, ze nie chcialoby mi sie z tym pierdzielic :/

w mondku byl na wierzchu - lewa gora przy podszybiu. Wyjecie, zalanie paliwem, zalozenie to z 15 minut roboty.

Teraz filtr mam za nadkolem. Wiec auto do gory, trzeba zdjac kolo, odkrecic niemale nadkole z pierdyliardem spinek i wkretow. I teraz albo masz rece ginekologa amatora albo odkrecasz jeszcze wszystkie oslony z dolu. Potem juz z gorki zlosnik.gif

jeden plus, ze jest to jeden z niewielu silnikow diesla, kotry ma pompke do paliwa/odpowietrznik na wierzchu.

Napisano

> Czy filtry z Sędziszowa też należą do "dziwnych" marek, bo do niektórych aut z CR tyle właśnie

> kosztują (30-50 PLN)

ceny zaleza od zastosowanego wkladu

Napisano
  • Autor

Podsumowując:

- wymieniać zgodnie z instrukcją producenta, ok.gif

- lać na sprawdzonych stacjach, ok.gif

- cieszyć się, że filtr w ASO kosztuje tylko150 zeta. zlosnik.gif

Napisano

U mnie producent zaleca co 60kkm, ASO chcialo zmienic przy 20kkm, a sam zmienilem przy 26kkm. Filtr rozprulem i obejrzalem wklad - czarny. Po zmianie wyraznie odczywalna lepsza dynamika, cichsza praca, ciut mniejsze spalanie. Jak ktos ma "zapuszkowany" filtr i nie ogladal nigdy wkladu, a zmienia co 60+ kkm to zycze powodzenia hehe.gif

Napisano

> U mnie producent zaleca co 60kkm, ASO chcialo zmienic przy 20kkm, a sam zmienilem przy 26kkm. Filtr

> rozprulem i obejrzalem wklad - czarny. Po zmianie wyraznie odczywalna lepsza dynamika, cichsza

> praca, ciut mniejsze spalanie. Jak ktos ma "zapuszkowany" filtr i nie ogladal nigdy wkladu, a

> zmienia co 60+ kkm to zycze powodzenia

W jaki sposób filtr paliwa po przebiegu 26 tys ma wpływać na głośniejszą pracę silnika i spalanie paliwa ?

Efekt placebo, albo wraz z filtrem paliwa wymieniałeś inne np. powietrza, a to on głównie może wpływać na spalanie.

Napisano

> W jaki sposób filtr paliwa po przebiegu 26 tys ma wpływać na głośniejszą pracę silnika i spalanie

> paliwa ?

Bo jest zatkany ?

> Efekt placebo, albo wraz z filtrem paliwa wymieniałeś inne np. powietrza, a to on głównie może

> wpływać na spalanie.

Nie, efekt bynajmniej nie placebo.

Napisano

> Bo jest zatkany ?

Gdyby faktycznie był zatkany, to miałbyś problem z utrzymaniem ciśnienia w railu, a to objawia się stosownym błędem, więc nie bujaj, bo ktoś pomyśli, że piszesz prawdę.

Napisano

> Gdyby faktycznie był zatkany, to miałbyś problem z utrzymaniem ciśnienia w railu, a to objawia się

> stosownym błędem, więc nie bujaj, bo ktoś pomyśli, że piszesz prawdę.

Oczywiscie, Ty wiesz lepiej co dokladnie sprawdzilem i jak wygladala praca silnika przed i po zmianie filtra.

Kolejny niedouczony mechanik-teoretyk no.gif

Napisano

> Oczywiscie, Ty wiesz lepiej co dokladnie sprawdzilem i jak wygladala praca silnika przed i po

> zmianie filtra.

> Kolejny niedouczony mechanik-teoretyk

Nie wykazałeś się wiedzą, tylko złośliwością.

Ja natomiast wiem jak jest zbudowany układ CR i wiem jak on działa, więc jeśli chcesz podyskutować na ten temat to proszę bardzo, ale najpierw odłóż swoje emocje na bok.

No więc z czego ma wynikać cichsza praca silnika i mniejsze spalanie po wymianie elementu filtrującego paliwo? Słucham.

Napisano

> Ja natomiast wiem jak jest zbudowany układ CR i wiem jak on działa,

To jeszcze sie dowiedz jakie ma tolerancje na wahania cisnienia zasilania - zwlaszcza HDi. Potem dowiedz sie, kiedy wyswietlony zostanie komunikat o tym, ze cos jest nie tak z zasilaniem. Jak juz sie dowiesz to sie zglos. Poki co najwyrazniej wiedze masz na poziomie AS/Motor.

Napisano

> To jeszcze sie dowiedz jakie ma tolerancje na wahania cisnienia zasilania - zwlaszcza HDi. Potem

> dowiedz sie, kiedy wyswietlony zostanie komunikat o tym, ze cos jest nie tak z zasilaniem. Jak

> juz sie dowiesz to sie zglos. Poki co najwyrazniej wiedze masz na poziomie AS/Motor.

Ale co wspólnego tolerancja niskiego ciśnienia paliwa w układzie zasilania do głośności pracy silnika i spalania, bo nie rozumiem?

Dopóki nie ma problemu z uzyskaniem odpowiedniego ciśnienia po stronie wysokiej, to sterownik nie zgłasza żadnych problemów. Jeśli pojawia się problem w postaci awarii pompy elektrycznej zasilającej pompę CR, nieszczelności, zablokowania filtra paliwa lub przewodów, to wtedy pojawia się komunikat. Jest to tak opracowane, że musisz się wtajemniczać w tolerancję działania. No więc ja nadal czekam na odpowiedz na powyższe pytanie. Jaką to ma zależność?

Napisano

> Ale po co ten sarkazm

> Dla jednych 150 zeta, to mało, a dla innych dużo

Mmmmhmmm...

Dla jednych 150 PLN za 1/2 zbiornika paliwa to dużo.

Ale czy zmienia to fakt, że w totalu wydatków na samochód to naprawdę nie jest jakaś oszałamiająca kwota?

Napisano
  • Autor

> Mmmmhmmm...

> Dla jednych 150 PLN za 1/2 zbiornika paliwa to dużo.

> Ale czy zmienia to fakt, że w totalu wydatków na samochód to naprawdę nie jest jakaś oszałamiająca kwota?

W sumie, nie ok.gif Dlatego pozostanę chyba przy swoim i będę wymieniał co rok hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.