Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Małe, ekonomiczne, tanie w utrzymaniu, ocynkowane auto

Featured Replies

Napisano

Obiecałem, że koleżance pomogę szukać a jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę. Teraz jeździ Uno ale Uno umiera i pora na cos nowszego. Możecie podpowiedzieć jakies modele/marki?

1. Małe, małe, małe miejskie autko dla kobitki do dojazdów do pracy i Biedronki.

2. Będzie pod chmurka parkować więc najlepiej w pełnym ocynku.

3. Mały, maleńki silniczek i tanie w eksploatacji (czyli takie, które da się za niewielkie pieniądze w pełni u p. Zdzisia naprawiać)

4. Diesel, PB, LPG - nie ma znaczenia - jak najtaniej

5. Cena - do 20tys PLN

6. Autka wielkości i30, Auriska, Ceed itp. są za duże.

Podpowiecie?

Napisano

> Obiecałem, że koleżance pomogę szukać a jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę. Teraz jeździ Uno

> ale Uno umiera i pora na cos nowszego. Możecie podpowiedzieć jakies modele/marki?

> 1. Małe, małe, małe miejskie autko dla kobitki do dojazdów do pracy i Biedronki.

Dlaczego szukać coś więcej niż Aygo i spółka? wink.gif

Napisano

> Dlaczego szukać coś więcej niż Aygo i spółka?

bo aygo jest drogie w serwisowaniu

Napisano

> bo aygo jest drogie w serwisowaniu

A co masz tam do serwisowania? Przy jeździe miejskiej olej raz do roku i klocki raz na 5 lat.

Napisano

> bo aygo jest drogie w serwisowaniu

coś więcej ?

w domu jest C1, auto ma kilka lat i o ile pamiętam z serwisu to tylko olej i filtry hmm.gif

Napisano

> Obiecałem, że koleżance pomogę szukać a jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę. Teraz jeździ Uno

> ale Uno umiera i pora na cos nowszego. Możecie podpowiedzieć jakies modele/marki?

> 1. Małe, małe, małe miejskie autko dla kobitki do dojazdów do pracy i Biedronki.

> 2. Będzie pod chmurka parkować więc najlepiej w pełnym ocynku.

> 3. Mały, maleńki silniczek i tanie w eksploatacji (czyli takie, które da się za niewielkie

> pieniądze w pełni u p. Zdzisia naprawiać)

> 4. Diesel, PB, LPG - nie ma znaczenia - jak najtaniej

> 5. Cena - do 20tys PLN

> 6. Autka wielkości i30, Auriska, Ceed itp. są za duże.

> Podpowiecie?

Może Jazz z giełdy by Ci pasował ? To naprawdę dobre auta.

Napisano

> coś więcej ?

> w domu jest C1, auto ma kilka lat i o ile pamiętam z serwisu to tylko olej i filtry

No nie ma w sprzedaży amortyzatorów ze śmietnika po 20zł/szt. No to jest drogie w eksploatacji zlosnik.gif

Napisano

> No nie ma w sprzedaży amortyzatorów ze śmietnika po 20zł/szt. No to jest drogie w eksploatacji

ok.gif

nie wiem jak to aygo się będzie trzymać, ale w matizie to mamie auto wcześniej uległo biodegradacji niż zużyły się amory

przypuszczam że tu będzie podobnie, auto ma już kilka lat (4-5) i chyba 40kkm na liczniku

części nie są do tego chyba jakoś wybitnie droższe ?

a samo auto też do skomplikowanych nie należy hmm.gif

Napisano

> coś więcej ?

> w domu jest C1, auto ma kilka lat i o ile pamiętam z serwisu to tylko olej i filtry

siostra ma właśnie c1. Ale po 120 kkm przyszło zmienić hamulce z przodu i z tyłu, wahacze i zawias, rozrząd bla bla bla i ci powiem prawie panda van używana by była. U szwagra w pandzie to samo za 1/3 ceny zrobiliśmy

Napisano

> A co masz tam do serwisowania? Przy jeździe miejskiej olej raz do roku i klocki raz na 5 lat.

a zmieniałeś coś wiecej?

Bo my tak

Napisano

> Podpowiecie?

To może ta sama stajnia : i10, yaris, picanto ?(dodam jeszcze spark)

Napisano

wsadź do Pandy i zapytaj czy się podoba.

do miasta fajne. Dla kobitki zwłaszcza. Części nawet w ASO w cenie złomu. Nie psuje się jakoś uporczywie, nie rdzewieje.

tylko wersja 1,2.

Napisano

> Może Jazz z giełdy by Ci pasował ? To naprawdę dobre auta.

Zona takiego drive.gif swietne autko ok.gif

pozdr.

Napisano

> a zmieniałeś coś wiecej?

> Bo my tak

Akurat jedyne znane mi Aygo przejechało zupełnie bezawaryjnie 50 kkm (4 lata, jazda miejska) i zostało sprzedane.

A przy okazji wytłumacz mi, po jaką cholere robić C1 120 kkm? To absolutnie kosmiczny przebieg dla tego typu auta, a biorąc pod uwagę, że najstarsze mają 6 lat, daje to 20 kkm rocznie. 20kkm rocznie w jeździe miejskiej?? Codziennie (codziennie!) 54 km? Ktoś użytkował to wozidełko niezgodnie z przeznaczeniem (trasy) i może stąd te problemy? Zresztą nie oszukujmy się, 120 kkm (czyli 12 lat jazdy miejskiej) to dla takiego autka kres możliwości, nie jest zaprojektowane do robienia takich przebiegów.

Napisano

> Akurat jedyne znane mi Aygo przejechało zupełnie bezawaryjnie 50 kkm (4 lata, jazda miejska) i

> zostało sprzedane.

NO my zmienilismy sporo bo zawias był wytłuczony całościowo, silnik trzeba było przejrzeć, hamulce wysiadły i co jak co ale auto od 1 właściciela, nie powodziowe a zeżarta pompa hamulcowa itp. A i tłumik od kolektora wsio nowe i wiesz dało popalić. Do 120 kkm lac i jechać

Napisano

Ja tam oryginalny nie będę i powiem Panda, z tym że celowałbym w nowego classica. W tej chwili można kupić za 26k PLN auto już z klimą. Przekracza trochę założony budżet, ale nie wymaga tzw pakietu startowego no i ma gwarancję.

Napisano

> coś więcej ?

Mamy Puga 107, i to samo, tylko eksploatacja, filtry olej, i raz klocki hamulcowe i tarcze.

Napisano

> 3. Mały, maleńki silniczek i tanie w eksploatacji (czyli takie, które da się za niewielkie

> 5. Cena - do 20tys PLN

W tym segmencie szukałem kiedyś dla żony i wniosek z poszukiwań jest jeden - nie skupiaj się na marce, a na stanie technicznym i wyposażeniu konkretnych egzemplarzy.

U mnie na ten przykład kiedyś zostało wylosowane Clio II od pierwszej właścicielki i potem Yaris I od dziadka z Niemiec. Tak z Clio byliśmy, jak i z Yarisa jesteśmy zadowoleni ok.gif

Pamiętaj, że kobitka kupuje oczami, więc trzeba ją odciągać od odpicowanych szrotów.

Napisano

> siostra ma właśnie c1. Ale po 120 kkm przyszło zmienić hamulce z przodu i z tyłu, wahacze i zawias,

> rozrząd

Pierdzielenie 90% tych aut ma niewymienialny rozrzad, moze mial wiecej na blacie?

Napisano

> Pierdzielenie 90% tych aut ma niewymienialny rozrzad, moze mial wiecej na blacie?

auto kupione z przebiegiem 24kkm od sąsiada, auto roczne, koleś potrzebował kombii w lpg. Siostra kupiła i było wsio ok. JA pisze coś z rozrządem specjalnie bo wydaje m isię że to nie była zmiana tylko jakas awaria.

Napisano

> 5. Cena - do 20tys PLN

> Podpowiecie?

W tej cenie można kupić Forda KA (bliźniak Fiata 500) roczniki od 2009. Auto idealne dla kobiety, części można kupować we Fordzie jak i u Fiata w zależności gdzie taniej a różnice sięgają nawet 200%.

Napisano

> To może ta sama stajnia : i10, yaris, picanto ?(dodam jeszcze spark)

i10 mulher.gif użytkuje od 2010 r.,wcześniej maluch ,cc,meriva,yariska i jest najbardziej zadowolona z tego autka.

Napisano

O Aveo jeszcze nikt nie wspominał?

Napisano

> 5. Cena - do 20tys PLN

> Podpowiecie?

nowa Panda II Classic - będzie gwarancja i pewne pochodzenie, a przy okazji pewnie parę lat bezproblemowej jazdy

Napisano

Clio Sport jest w plastiku i aluminium zlosnik.gif

Napisano

Renault Clio II ph II.

Uzytkowałem przez 3 lata, przejechałem 90 kkm.

Wspominam autko bardzo dobrze. Ocynk jest. Jeszcze poprzedniemu właścicielowi ktoś zrobił naprawdę głęboką rysę biegnącą od drzwi pasażera poprzez błotnik (wiem, że błotnik jest z tworzywa zlosnik.gif) i przez trzy lata jak jeździłem tym autem to ani grama rdzy się nie pojawiło. Oczywiście na drzwiach. zlosnik.gif

Ogólnie nie psuło się prawie nic. Standardowe wymiany materiałów ekspolatacyjnych.

Szczerze mogę polecić.

Pozdrawiam,

Łukasz.

Napisano

> 4. nie ma znaczenia - jak najtaniej

> Podpowiecie?

MATIZ zlosnik.gif

Napisano

> MATIZ

Nie zaczynaj grinser006.gif

Napisano

> Nie zaczynaj

Moim zdaniem pasuje do postawionych wymagań zlosnik.gifok.gif

Tym bardziej, że jest nacisk na to, że auto ma być Małe, małe, małe i ma mieć Mały, maleńki silniczek cfaniaczek.gif

Cała reszta również pasuje ok.gif

Napisano

> Moim zdaniem pasuje do postawionych wymagań

> Tym bardziej, że jest nacisk na to, że auto ma być Małe, małe, małe i ma mieć Mały, maleńki

> silniczek

> Cała reszta również pasuje

Jeżeli ma być "mały, maleńki silniczek", to tylko Mazda RX-8.

o tutaj poważny artykuł

Quote:

nikt się nie spodziewa, że takie mocne i seksowne auto ma tak malusieński silniczuniek pod maską.

Napisano

> Moim zdaniem pasuje do postawionych wymagań

> Tym bardziej, że jest nacisk na to, że auto ma być Małe, małe, małe i ma mieć Mały, maleńki

> silniczek

> Cała reszta również pasuje

najbardziej ocynk grinser006.gif

1999753196_4934_1.jpg

ale z drugiej strony, będzie coraz lżejszy

Napisano

> Jeżeli ma być "mały, maleńki silniczek", to tylko Mazda RX-8.

> o tutaj poważny artykuł

> Quote:

> nikt się nie spodziewa, że takie mocne i seksowne auto ma tak malusieński silniczuniek pod maską.

Racja, idealnie pasuje ok.gif

Quote:

Małe, małe, małe miejskie autko dla kobitki do dojazdów do pracy i Biedronki.

Quote:

Teraz jeździ Uno

Napisano

> najbardziej ocynk

> ale z drugiej strony, będzie coraz lżejszy

To jest zabezpieczenie antykradzieżowe zlosnik.gif

Napisano

> najbardziej ocynk

> ale z drugiej strony, będzie coraz lżejszy

A to jest akurat typowy przykład na "jak dbasz, tak masz" zlosnik.gifok.gif

Napisano

> A to jest akurat typowy przykład na "jak dbasz, tak masz"

a jak można zadbać o to w majonezie ? icon_rolleyes.gif

poza tym, większość tych aut już tak wygląda, lub wyglądało

więc raczej nic tu dbanie nie pomoże icon_rolleyes.gif

Napisano

> a jak można zadbać o to w majonezie ?

Nie można. Można co najwyżej trochę to odwlec w czasie.

Napisano

> a jak można zadbać o to w majonezie ?

Jeździłem Matizem 3 lata, serce.gif serce nadal jeździ, już 8 rok ok.gif

I widok z fotki, którą wstawiłeś nie jest nam znany ok.gif

Napisano

> Nie można. Można co najwyżej trochę to odwlec w czasie.

Wszystko można zrobić. Wstawiasz auto do blacharza, wymienia progi błotniki, może ci nawet podłużnice wymienić na złote grinser006.gif Tyle że jest to nieopłacalne, a po dwóch latach i tak rdza wyjdzie.

Napisano

> Jeździłem Matizem 3 lata, serce nadal jeździ, już 8 rok

> I widok z fotki, którą wstawiłeś nie jest nam znany

Niech Ci ktoś zajrzy endoskopem do środka.

Napisano

> Niech Ci ktoś zajrzy endoskopem do środka.

Niech zajrzy też pod dywan w E-klasie. Będziemy się licytować? niewiem.gif

Napisano

> Niech Ci ktoś zajrzy endoskopem do środka.

Myślisz, że rdza się przerzuciła na właściciela? rotfl.gif

Napisano

> Wszystko można zrobić. Wstawiasz auto do blacharza, wymienia progi błotniki, może ci nawet

> podłużnice wymienić na złote Tyle że jest to nieopłacalne, a po dwóch latach i tak rdza

> wyjdzie.

Na progach w Matizie serce.gif nie ma grama rdzy i nigdy nie było ok.gif (2004 rok)

Napisano

> Jeździłem Matizem 3 lata, serce nadal jeździ, już 8 rok

> I widok z fotki, którą wstawiłeś nie jest nam znany

więc pytam co zrobiłeś że dziury nie wyszły ?

miałem matiza w domu i niestety poleciał w typowych miejscach

drugi u rodziny to samo

bym może gdyby wstawić nówkę do konserwcji, zalać profile ... było by lepiej

tylko kto to zrobił ?

a kupując używkę nic już nie "naprawisz"

zrobisz próg, a i tak wyjdzie za jakiś czas

Napisano

> Niech zajrzy też pod dywan w E-klasie. Będziemy się licytować?

Nie porównuj z E-klasą, która była porażką. Są samochody, które nie mają tego problemu. A Matizy mają. Każdy. Nawet jak tego nie widzisz. Idź do gościa z endoskopem i niech Ci pokaże profile zamknięte.

Napisano

> więc pytam co zrobiłeś że dziury nie wyszły ?

Zaraz ktoś wyjdzie, ze Matiz serce.gif był malowany i będzie po dyskusji hehe.gif

Ale przed malowaniem nie miał na sobie rdzy, tzn malowany był z innych względów wink.gif

Co trzeba robić? Dbać o lakier! Myć, woskować!

Ja jeżdżę P307, który jest od początku w rodzinie (rocznik 2002) i póki dbałem o niego, również nie miał grama rdzy ok.gif

Od roku prawie nie jeździł, nie był myty i już jest kwiatek, mała rdzawka na drzwiach.

Mała, bo powierzchowna i wielkości 1-groszówki, ale jest.

I tak to działa ok.gif

> miałem matiza w domu i niestety poleciał w typowych miejscach

Jakie to są są według Ciebie "typowe" dla Matiza miejsca?

Napisano

> Nie porównuj z E-klasą, która była porażką. Są samochody, które nie mają tego problemu. A Matizy

> mają. Każdy. Nawet jak tego nie widzisz. Idź do gościa z endoskopem i niech Ci pokaże profile

> zamknięte.

Nie mam żadnego interesu w tym, żeby zawzięcie bronic Matiza, zaznaczam tylko, że moja serce.gif jeździ takowym od 8 lat i nic go nie chrupie i obstawiam, że NIGDY jego progi nie będą wyglądały tak, jak na wstawionym foto ok.gif

Napisano

> Co trzeba robić? Dbać o lakier! Myć, woskować!

co ci da woskowanie jak matiz gnije na progach ? na nadkolach tylnych od środka ?

maska na rancie, ale też od wewnątrz

> Ja jeżdżę P307, który jest od początku w rodzinie (rocznik 2002) i póki dbałem o niego, również nie

> miał grama rdzy

> Od roku prawie nie jeździł, nie był myty i już jest kwiatek, mała rdzawka na drzwiach.

> Mała, bo powierzchowna i wielkości 1-groszówki, ale jest.

przyszła na niego pora, brat ma 406 z tego rocznika, do tej pory nie było problemu, w tym roku wyszły parchy na masce, rdza od od środka

a brat dba, bo ma nawet działalność z tym związaną wink.gif

> I tak to działa

niestety nie działa wink.gif

> Jakie to są są według Ciebie "typowe" dla Matiza miejsca?

napisałem wyżej

chyba okolice maski jeszcze, nie pamiętam już czy u nas coś się tam działo ?

edit: jeśli jest z 2004 roku to może jeszcze być zdrowy, nasz tak bliżej 10roku zaczął masowo się rozkładać hmm.gif

8-9rok o ile pamiętam pojawiły sie pierwsze wykwity

Napisano

> Nie mam żadnego interesu w tym, żeby zawzięcie bronic Matiza,

A ja nie mam interesu żeby go atakować. Bo uważam go za bardzo fajne auto. Ale z progami tak jest - niestety.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.