Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa OCTAVIA

Featured Replies

Napisano

> Poza tym w tej klasie ważny jest tez image marki.

Celowo o tym nie wspominam, bo to tutaj budzi zbyt silne emocje.

hehe.gif

Napisano

> Celowo o tym nie wspominam, bo to tutaj budzi zbyt silne emocje.

A ja skończyłem zdanie wcześniej niż planowałem. Pierwotnie miało sie kończyć słowami ".... image, którego Skoda nigdy nie miała".

Napisano

> Ale właśnie z powyższych powodów Skoda może co najwyżej lekko nadgryźć rynek na tamte samochody.

> Poważnie mu nie zagrozi, bo marki premium i tak wolą klientów, którzy biorą tzw. wypas - na

> tym jest spory zysk przecież.

Ale nikt nie mowi o zagrazaniu. Ja majac budzet wlasnie na wspomniane A6 wybralem Superba. Moje priorytety byly takie a nie inne, i lepsze wykonanie, czy znaczek na masce nie byly w stanie "usprawiedliwic" duzo wiekszego wydatku... A na A6 bylem najarany od dawna jak lysy na suchary hehe.gif

Napisano

> Celowo o tym nie wspominam, bo to tutaj budzi zbyt silne emocje.

Normalne chyba, ze budzi palacz.gif.

W mojej rodzinie rowniez. I jakiez bylo moje zdziwienie, gdy szwagier ostatnio przy piwku wspomnial, ze tylko z dwoch aut byl zadowolony Octavi mk1 (ale na wypasie z L&K i po czipie do 160KM w 1.9TDI), i BMW 330d. A aut mial wiele, i wieloma jezdzi (z wypozyczalnii)...

Napisano

> A ja skończyłem zdanie wcześniej niż planowałem. Pierwotnie miało sie kończyć słowami ".... image,

> którego Skoda nigdy nie miała".

Nie ma i nie bedzie miala. Ale niektorym to bardzo pasuje, bo nikogo w oczy nie kole palacz.gif

Napisano

> Normalne chyba, ze budzi .

> W mojej rodzinie rowniez. I jakiez bylo moje zdziwienie, gdy szwagier ostatnio przy piwku

> wspomnial, ze tylko z dwoch aut byl zadowolony Octavi mk1 (ale na wypasie z L&K i po

> czipie do 160KM w 1.9TDI), i BMW 330d. A aut mial wiele, i wieloma jezdzi (z wypozyczalnii)...

L&K to trochę inna bajka. Skoda się naprawdę w tych wersjach postarała. ok.gif

Napisano

> Nie ma i nie bedzie miala. Ale niektorym to bardzo pasuje, bo nikogo w oczy nie kole

Tutaj pełna zgoda ok.gif

Napisano

> Fabia zamiast Mercedesa A?

to akurat nie jest taki głupi pomysł hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> to akurat nie jest taki głupi pomysł

Nawet jak na żart, to powyższe było kontrowersyjne.

2013-Mercedes-A-Class-1.jpg

fabia2.jpg

Napisano

> L&K to trochę inna bajka. Skoda się naprawdę w tych wersjach postarała.

Z czym inna? W Superbie to brazowa nie czarna skora, panoramiczny dach, chlodzone zydle przednie, grzane zydle tylne, "samoparkowanie", TV w Columbusie i dywaniki. To bajery ponad moja wersje. Fajny pakiet, ale nic nadzwyczajnego... Moze w Octavii jest wieksza roznica ok.gif

Napisano

> Nawet jak na żart, to powyższe było kontrowersyjne.

ja bym się bał, po tym jaką jakość i poziom inżynierii reprezentował poprzednik, kupić tą A-klasę. Zresztą w zasadzie każdy Mercedes od 15 lat to zwykły śmietnik zlosnik.gif

Wolałbym Fabię bo bym się mniej bał że gdzieś nie dojedzie zlosnik.gif

Napisano

> Z czym inna? W Superbie to brazowa nie czarna skora, panoramiczny dach, chlodzone zydle przednie,

> grzane zydle tylne, "samoparkowanie", TV w Columbusie i dywaniki. To bajery ponad moja wersje.

> Fajny pakiet, ale nic nadzwyczajnego... Moze w Octavii jest wieksza roznica

W Superbie nie widziałem jeszcze. Ale Octavia robiła niezłe wrażenie. Jakość wykończeń w porównaniu do zwykłych wersji była zupełnie inna. Aż chciało się takie auto mieć. Przyjemne wewnątrz i nie rzucające się w oczy na zewnątrz.

Napisano

> W Superbie nie widziałem jeszcze. Ale Octavia robiła niezłe wrażenie. Jakość wykończeń w porównaniu

> do zwykłych wersji była zupełnie inna. Aż chciało się takie auto mieć. Przyjemne wewnątrz i

> nie rzucające się w oczy na zewnątrz.

Tak sie prezentuje Elegance, ktory mam ja:

skoda_superb_5.jpg

Moje auto na wode

286343115-IMG_2197.jpg

lub wnetrze w jasnym kolorze (wyglada slicznie, ale przy dzieciach jest masakra):

2009_skoda_superb_4.jpg

A tak L&K

Skoda+Superb+Estate+Laurin+%2526+Klement+%25282011%2529+Interior.jpg

Skoda-Superb-Combi-LK-01.jpg

jendo czego zazdroszcze to aluski, bardzo mi sie podobaja zlosnik.gif

Napisano

> ".... image,

nie bronie skody ale miała, doczytaj zlosnik.gif

Napisano

> Tak sie prezentuje Elegance, ktory mam ja:

> Moje auto na wode

> lub wnetrze w jasnym kolorze (wyglada slicznie, ale przy dzieciach jest masakra):

> A tak L&K

Superb Elegance/Platinum wygląda na tyle dobrze, że L&K tu nie zmienia aż tyle.

Octavia nie robi takiego wrażenia, tam L&K mi się bardziej podobało. Chociaż teraz to chyba trochę pozmieniali te pakiety.

> jendo czego zazdroszcze to aluski, bardzo mi sie podobaja

Felgi fajne, fakt.

Napisano

Superb Kombi jedno z najładniejszych aut w klasie, jakbym miał tyle dudków to bym je brał w ciemno serduszka.gifserduszka.gifserduszka.gifserduszka.gif

Sedan jest paskudny ale kombiaczek serce.gif

Skoda Superbem kombi mnie przeciągnęła na swoja stronę zlosnik.gif

Napisano

> Superb Kombi jedno z najładniejszych aut w klasie, jakbym miał tyle dudków to bym je brał w ciemno

> Sedan jest paskudny ale kombiaczek

> Skoda Superbem kombi mnie przeciągnęła na swoja stronę

Tez chętnie bym takiego kombiaka przytulił ok.gif

Napisano

> Tez chętnie bym takiego kombiaka przytulił

1. Troche przy duży do maista hmm.gif

2. Technologia VW... w koncu nie wiadomo co kupowac aby sie nie sypneło grinser006.gifchipsy.gif

Napisano

> 1. Troche przy duży do maista

Ja w mieście nie mieszkam grinser006.gif

> 2. Technologia VW... w koncu nie wiadomo co kupowac aby sie nie sypneło

Fiata old.gif, ale Fiat nie ma takiego fajnego kombiaka frown.gifzlosnik.gif

Napisano

> A ja skończyłem zdanie wcześniej niż planowałem. Pierwotnie miało sie kończyć słowami ".... image,

Dla niektórych jest to zaletą.

Napisano

jako typowy kapelusznik musze stwierdzic ze octa jest prima sort zlosnik.gif

szkoda tylko ze zwiekszaja wymiary-niestety miejsca parkingowe maja stale wymiary od wielu lat..jesli tendencja sie utrzyma to octavia 5 generacji bedzie wymiarowo przypominac dzisiejsza s-klase a chyba nie o to chodzi w takich autach.

Napisano

> lat..jesli tendencja sie utrzyma to octavia 5 generacji bedzie wymiarowo przypominac

> dzisiejsza s-klase a chyba nie o to chodzi w takich autach.

hmmm moja S-klasa z 69 jest jednak znacząco większa od tej nowej Octavii, więc raczej jej to jednak nie grozi grinser006.gif

Napisano

> hmmm moja S-klasa z 69 jest jednak znacząco większa od tej nowej Octavii, więc raczej jej to jednak

> nie grozi

a jak ta s-klasa ma sie wymiarowo do dzisiejszej?

mysle o dlugosci bo pewnie szerokosc jest mniejsza.

Napisano

> a jak ta s-klasa ma sie wymiarowo do dzisiejszej?

> mysle o dlugosci bo pewnie szerokosc jest mniejsza.

moja ma 5m długości /181cm szerokości

W221 (obecna) ma 5,2m /187cm

ale np W116/126 z lat 70/80 ma

5,35m/187cm

a sztandarowy model ruskiej mafii czyli W140 miał

5,21/189cm

czyli jak widać specjalnie się nie zmienia zlosnik.gif

dla porównania Czajka GAZ-13 miała

5,6m/200cm hehe.gifzlosnik.gif

dlatego otwiera gębę do dziś (nawet sceptykom) zlosnik.gif

Napisano

Piekne autko, jak dla mnie spoko, taki passat w wersji czeskiej claps.gif

Napisano

> czyli jak widać specjalnie się nie zmienia

no wlasnie-a zobacz jak kompakty przez ten czas urosly zlosnik.gif

Napisano

VW ma Skode...

A Renault Dacie...

Dla ludzi, ktorych nie stac na ...

Napisano

> Ja w mieście nie mieszkam

> Fiata , ale Fiat nie ma takiego fajnego kombiaka

Dokładnie ubolewam nad tym oslabiony.gif

Napisano

> "platforma MQB" - nowy wynalazek VW (zastosowany dotychczas w nowym Audi A3, VW Golf VII i Seat

> Leon).

> Platforma MQB to zestaw modułów, który ma być wykorzystywany w samochodach różnych klas - od Polo

> do Passata

No to koncepcja bardzo ciekawa.. budowa z modów podwozia. Szybko można modyfikować bez zbędnych kosztów.. hmm.gif

Napisano

przyzwoita

1.8 tsi 4x4 zrobic na 340kucy i mozna sie bujac smile.gif

ale raczej wybiore golfa 7 RRRR .... grinser006.gif

Napisano

> Jak donosi Słowacki portal AZET czy tam Adam.sk

> została przedstawiona nowa OCTAVIA

> od poprzedniego modelu jest dłuższa o 90 mm, szersza o 45 mm, bagażnik jest większy o 5 literków na

> 590.

> Ogólnie przechodzi o klasę wyżej - jak donosi ww portal

> kliken do galerii

Ciekawe czy tylne zawieszenie żyje własnym życiem tak jak w obecnym modelu?

Gdy pierwszy raz jechałem Octavią myślałem, że coś jest zepsute bo buja tyłem na boki na zakrętach niesamowicie ale gdy przejechałem się Golfem IV i było to samo to dotarło do mnie że TTTM facepalm%5B1%5D.gif

Ode mnie Octavia ma czerwona.gif

Napisano

> Croma jest przeciesz

Nowa palacz.gif?

Poza tym z calym szacunkiem, ale Cromy bym jednak z Superbem nie porownywal zlosnik.gif

Napisano

> Nowa ?

> Poza tym z calym szacunkiem, ale Cromy bym jednak z Superbem nie porownywal

Cytaj temacik,a potem się wypowiadaj.

Co ma piernik do wiatraka??.

Ty powiedziałeś tak,a ja Ci powiem na odwrót ,a inny Ci powie ..."Co Ty widzisz w tymm aucie"

Napisano

> Cytaj temacik,a potem się wypowiadaj.

> Co ma piernik do wiatraka??.

O jakiej marki samochodzie rozmawiamy?

> Ty powiedziałeś tak,a ja Ci powiem na odwrót ,a inny Ci powie ..."Co Ty widzisz w tymm aucie"

Mozesz mowic co chcesz, kwestia jest taka, ze mowimy o aucie nowym i Fiat nie ma sensownego kombi w ofercie.

I to by bylo tyle ode mnie hehe.gif

Napisano

> Croma jest przeciesz

Croma do Superba to jak 125p do Mercedesa zlosnik.gif

Przykre ale prawdziwe, jeden plus Cromy, że po 3-4 latach da się kupić w super cenie grinser006.gif

Napisano

Ładna. ok.gif

Tylne światła nadal w kształcie podkowy - po tym w nocy mozna poznać Skodę na kilometr smile.gif

Napisano

Coś mi to Audi zalatuje.

Ale ogólnie pozytywne wrażenie.

Ciekawe czy kombi też proporcjonalnie wystylizują.

Napisano

> O jakiej marki samochodzie rozmawiamy?

> Mozesz mowic co chcesz, kwestia jest taka, ze mowimy o aucie nowym i Fiat nie ma sensownego kombi w

> ofercie.

> I to by bylo tyle ode mnie

Cromę nową jeszcze idzie kupić,wejdz na mobile.de i znajdziesz,pierw się upewnij,a potem gadaj.

Napisano

> Cromę nową jeszcze idzie kupić,wejdz na mobile.de i znajdziesz,pierw się upewnij,a potem gadaj.

Skonczmy ta jalowa dyskusje. To nie sa po pierwsze fabrycznie nowe auta, po drugie nie mozesz ich skonfigurowac jak chcesz. Prosze wskaz mi gdzie moge w DE, kupic fabrycznie nowa Crome skonfigurowana wg moich zachciewajek: kilkamy hehe.gif

Tak wiec nim zaczniesz kogos pouczac, naucz sie rozrozniac - "prawie nowe" od "fabrycznie nowe" 30.GIF

Napisano

> Ciekawe czy tylne zawieszenie żyje własnym życiem tak jak w obecnym modelu?

> Gdy pierwszy raz jechałem Octavią myślałem, że coś jest zepsute bo buja tyłem na boki na zakrętach

> niesamowicie ale gdy przejechałem się Golfem IV i było to samo to dotarło do mnie że TTTM

> Ode mnie Octavia ma

Jakoś nie zauważyłem tego własnego życia i nie miałem nigdy poczucia oderwania się od drogi...

Napisano

> Skonczmy ta jalowa dyskusje. To nie sa po pierwsze fabrycznie nowe auta, po drugie nie mozesz ich

> skonfigurowac jak chcesz. Prosze wskaz mi gdzie moge w DE, kupic fabrycznie nowa Crome

> skonfigurowana wg moich zachciewajek: kilkamy

> Tak wiec nim zaczniesz kogos pouczac, naucz sie rozrozniac - "prawie nowe" od "fabrycznie nowe"

http://szukaj.pl.mobile.eu/samochod-oglo...mp;pageNumber=1

Napisano

Bedzie hit grinser006.gif

Juz widze ulice Praskie za rok zlosnik.gif

Napisano

Ale bieda w Fiacie...oni maja z klasycznych dupowozow tylko pande, stare punto i bravo yikes.gif

Napisano

> http://szukaj.pl.mobile.eu/samochod-oglo...mp;pageNumber=1

Wyjasnij - czego nie rozumiesz w slowie "nowy". Czy definicja nowy wg Ciebie obejmuje

Quote:

Kombi, Samochód roczny PR 09/2011

Auto ni ejest nawet prawie nowe, tylko ponad roczne. O czym tu dyskutowac? Prosze - daj mi link do strony Fiata w Europie, gdzie bede mogl skonfigurowac Crome od zera, tak jak ja chce.

Z mojej strony EOT, bo widze i czuje sciane hehe.gif

Napisano

> Ale bieda w Fiacie...oni maja z klasycznych dupowozow tylko pande, stare punto i bravo

Freemonta jeszcze maja, i sie dziwie, ze kolega od Cromy w te nute nie uderza, zamiast udowadniac, ze stare ponad roczne auto jest nowe hehe.gif