Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda RX8- cool czy ból?

Featured Replies

Napisano

> często jeżdżę mx 5 tylko niestety z silnikiem 1.6 i o jakiej kolwiek frajdzie z jazdy można

> zapomnieć . Kwestę dachu pomijam

mam całkowicie odmienne odczucia. mx5 to genialne auto. nawet 1.6. a dach to dodatkowy smaczek.

ale skoro Ty mierzysz frajdę z jazdy ilościami zdziwionych przechodniów... to pewnie dlatego wink.gif

Napisano

> mam całkowicie odmienne odczucia. mx5 to genialne auto. nawet 1.6. a dach to dodatkowy smaczek.

> ale skoro Ty mierzysz frajdę z jazdy ilościami zdziwionych przechodniów... to pewnie dlatego

On pewnie lubi amerykańskie doznania z jazdy = szybko na prostej i wolno w zakrętach wink.gif MX-5 jest jak gokart - trzeba umieć nią jeździć żeby się cieszyć z jazdy.

Napisano

> ale skoro Ty mierzysz frajdę z jazdy ilościami zdziwionych przechodniów... to pewnie dlatego

skomentuję tak ..

zapraszam w niedziele na tor Kielce - Miedziana Góra około 15 możemy sprawdzić czy tylko do "lansu " mam samochód wink.gif

będę czarna celicą

Napisano

> No chyba jednak auto przyśpiesza dzięki momentowi obrotowemu, a nie mocy

ech. wszyscy bzdury piszecie: auto przyśpiesza dzięki pedałowi gazu 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> skomentuję tak ..

> zapraszam w niedziele na tor Kielce - Miedziana Góra około 15 możemy sprawdzić czy tylko do "lansu

> " mam samochód

jak zwykle obok sedna sprawy. właśnie pochwaliłem 1.6 w maździe, uważasz że chciałbym się nim ścigać? nie. od kiedy to frajdę z jazdy mierzy się na torze?

poza tym którym chcesz startować? do którego mojego? smile.gif

Napisano

> ech. wszyscy bzdury piszecie: auto przyśpiesza dzięki pedałowi gazu

A nie jak jest z górki? Ja zawsze myślałem że silnik zakrzywia czasoprzestrzeń i powoduje że jest z górki.

Napisano

> A nie jak jest z górki? Ja zawsze myślałem że silnik zakrzywia czasoprzestrzeń i powoduje że jest z

> górki.

faktycznie. pedał gazu wtedy niepotrzebny. czyli to jednak grawitacja smile.gif

Napisano

> poza tym którym chcesz startować? do którego mojego?

Mnie jest obojętne bo na tym torze nadmiar mocy wcale nie zawsze pomaga jeśli próba jest techniczna . Czasem jeżdżę tam nawet fabia 1.2 i nie ma większej przepaści.

Pozatym nawet nie wiem czym dokładnie jeździsz .. ta rozmowa chyba już do niczego nie zmierza ,chodzi mi tylko żebyś nie oceniał z góry ludzi .

20.GIF

Napisano

> mnie jest obojętne bo na tym torze nadmiar mocy wcale nie zawsze pomaga jeśli próba jest techniczna

> . Czasem jeżdżę tam nawet fabia 1.2 i nie ma większej przepaści

ok.gif

> Pozatym nawet nie wiem czym dokładnie jeździsz ..

jest pod awatarem.

Ale sęk w tym. że jakbym tam pojechał 2 tonową limuzyną w automacie - nic bym nie wywalczył na bank, a frajda z jazdy byłaby wyjątkowa i większa niż w FWD.

w związku z tym propozycja ścigania się na torze, tak trochę zalatuje... podstawówką...

> ta rozmowa do niczego nie zmierza chodzi mi tylko

> żebyś nie oceniał z góry ludzi .

nie oceniam. komentuję tylko Twoje komentarze. napisałeś, dlaczego polecasz Sciona - ok. wyglada unikalnie u nas. ja napisałem, że dla mnie jest ważne zupełnie co innego. ot co.

Napisano

Zgodzę się ,że propozycja sprawdzenia się na torze zalatuje podstawówką . Tylko na szybko taki miałem pomysł żeby Cie troszkę odbiec od tego że auto służy mi tylko do robienia zachwytu na przechodniach. Bo wcale tak nie jest .

Napisano

> Zgodzę się ,że propozycja sprawdzenia się na torze zalatuje podstawówką . Tylko na szybko taki

> miałem pomysł żeby Cie troszkę odbiec od tego że auto służy mi tylko do robienia zachwytu na

> przechodniach. Bo wcale tak nie jest .

20.GIF nie mialem nic zlego na mysli.

Napisano

> Witajcie.

> Chodzi mi po głowie autko z silnikiem i jako takim przyspieszeniem (aktualnie jeżdżę Pandą 1,1 i

> Sceniciem 1.5 ) i trafiłem na tą Mazdę. Widzę, że są relatywnie niedrogie (ceny zaczynają się

> od 15k ale nie przesadzajmy). Czy za te 25-30k da się znaleźć w miarę cały egzemplarz? Ile

> warty będzie jeszcze w tym silnik? Wirujące tłoki, wiem ale czy jest coś w tym specjalnego, co

> może powalić finansowo? Podoba mi się to auto, chciałbym w końcu kupić coś "niebylejakiego"

> ale nie wiem czy to dobry pomysł...

> Miał ktoś styczność z tymi wynalazkami? Co ewentualnie jeśli nie RX8?

Kolega mial, nawet sporo czasu taka czerwona Rx8 wink.gif, nie kosztowala nawet duzo, ale serwis byl mega drogi. Palila tez sporo (>15l). Jak z nim rozmawialem ostatnio to cos mowil, ze przy kolejnym przegladzie trzeba remontowac silnik, bo to std pow 80kkm.

Imo auto dla konesera i to dosc bogatego.

Napisano

> a rozmawiamy o autach klasy D? czepiasz się. nie wiem do czego zmierzasz? że zaokrągliłem? okolice

> 200 Nm to moment wolnossących 2 litrów. W klasie D? Oplowski C20XE miał coś pod 200 Nm?

Czepiam sie, bo nie znam zadnego auta z takim momentum jak mowisz. Vectra miala zdaje sie 205Nm, ale to z 2.2 Direct. 2 litrowe Mondeo mialo cos kolo 180Nm.

Z tego co pamietam, to nawet w TypeR momentu bylo 195Nm icon_rolleyes.gif.

> mamy kilkanascie lat pozniej... mamy czasy turbo - gdzie 200 Nm to dostarcza 1.4 i to w wersji dla

> emeryta. moje obecne 1.6 THP ma 240 Nm i dupy nie urywa. także zachwyt nad momentem Sciona

> osiąganym z 2.4 litra jest dla mnie zupełnie niezrozumiały.

Ale to sa turbawki. Moje 1.8T ma cos kolo 250Nm, albo i wiecej. W porownaniu z wolnossaca Vectra tez 1.8, ktora ma 175Nm to duza roznica...

Napisano

> A może taką RX8, bez wad Wankla?

chciałbym jest więcej gdzieś o tym ? co to za motor itp ?

Napisano

> zgrabny układ dolotowy

Gdzie Ty tu widzisz układ dolotowy??... cfaniaczek.gifcfaniaczek.gifcfaniaczek.gif

Napisano

> Gdzie Ty tu widzisz układ dolotowy??...

chodzi mu o ten filterek do odmy pewnie zlosnik.gif

Napisano

> chodzi mu o ten filterek do odmy pewnie

No więc właśnie chciałem, żeby się określił... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ale to sa turbawki. Moje 1.8T ma cos kolo 250Nm, albo i wiecej. W porownaniu z wolnossaca Vectra

> tez 1.8, ktora ma 175Nm to duza roznica...

Z ciekawosci sprawdzilem swoj katalogowy moment i jest 332Nm zlosnik.gif

Napisano

> Z ciekawosci sprawdzilem swoj katalogowy moment i jest 332Nm

U mnie podobno jest 505 Nm, ale ja sie nie znam na tych momentach i mocach smile.gif

Napisano

S2000 a jak nie masz tyle kasy to kup MX5 zaturbione i jest zabawa a koszty eksploatacji bardziej dostepne

Napisano

> U mnie podobno jest 505 Nm, ale ja sie nie znam na tych momentach i mocach

Jaki sens jest jarania się cyferkami z katalogu auta skoro to nic nie mówi jeszcze jak dane auto jedzie?

Napisano

> Z ciekawosci sprawdzilem swoj katalogowy moment i jest 332Nm

Ale w dieslu się nie liczy wink.gif

Napisano

> Jaki sens jest jarania się cyferkami z katalogu auta skoro to nic nie mówi jeszcze jak dane auto

> jedzie?

Moment obrotowy na wale silnika nie ma absolutnie żadnego znaczenia, liczy się moment na kołach. A o tym decyduje moment na wale i skrzynia biegów.

Napisano

> Moment obrotowy na wale silnika nie ma absolutnie żadnego znaczenia, liczy się moment na kołach. A

> o tym decyduje moment na wale i skrzynia biegów.

Dokładnie w tym rzecz.

Napisano

Za 30 000 zł można już zacząć szukać Subaru WRX, albo GT. Około 220 KM, napęd na 4 koła, turbo... może w tym kierunku pójść?

Napisano

> Gdzie Ty tu widzisz układ dolotowy??...

przepraszam za niejednoznaczną odpowiedź, zadziwił mnie brak dolotu, ale to poewnie na czas ikonka_photo2.gif zostało zdjęte, żeby silnik było lepiej widać niewiem.gifwaytogo.gif

Napisano

> przepraszam za niejednoznaczną odpowiedź, zadziwił mnie brak dolotu, ale to poewnie na czas

> zostało zdjęte, żeby silnik było lepiej widać

tam się szykuje pionierski twinturbo k20 zlosnik.gif

Napisano

> Jaki sens jest jarania się cyferkami z katalogu auta skoro to nic nie mówi jeszcze jak dane auto

> jedzie?

Jedzie jak rakieta smile.gif Bo poza 505 Nm jest tez 416 KM.

Napisano

> mam całkowicie odmienne odczucia. mx5 to genialne auto. nawet 1.6.

Sporo w tym prawdy ale z tym 1,6 to bym się nie zapędzał grinser006.gif

To nie jedzie. Nawet jak na dupowóz po mieście to nie jedzie strasznie. cool.gif

>a dach to dodatkowy smaczek.

No... kumplowi już pocięli hehe.gif

Napisano

> No chyba jednak auto przyśpiesza dzięki momentowi obrotowemu, a nie mocy

O ile się nie mylę, to moc= moment obrotowy x obroty przy których tenże moment występuje.

Napisano

> Jedzie jak rakieta Bo poza 505 Nm jest tez 416 KM.

Nie chodzi mi o Twoje auto bo wiem że musi jechać. Chodzi mi o tych co chwalą się że mają diesla 320Nm który jedzie jak moje 145Nm.

Napisano

> Czepiam sie, bo nie znam zadnego auta z takim momentum jak mowisz.

przeciez podalem - CLIO RS. 215 Nm. wolnossace. S2000 podobnie prawie 220. i to w wersji 2l nie 2.2l.

To jak nie znasz?

rozmawiamy o autach sportowych - napisałem że oczekujesz tyle po 2l i to jest prawda. a ty startujesz z segmentem D. co to ma do rzeczy?

BTW. dziekuje za wyjasnienie ze pisząc o turbo, pisalem o turbo.

Napisano

> Nie chodzi mi o Twoje auto bo wiem że musi jechać. Chodzi mi o tych co chwalą się że mają diesla

> 320Nm który jedzie jak moje 145Nm.

A to prawda. Z uwagi na niższy zakres użytecznych obrotów, biegi w dieslach są dłuższe i pomimo wielkiego momentu na wale, na kołach masz mniej niz w benzyniaku.

Napisano

> przeciez podalem - CLIO RS. 215 Nm. wolnossace. S2000 podobnie prawie 220. i to w wersji 2l nie

> 2.2l.

> To jak nie znasz?

> rozmawiamy o autach sportowych - napisałem że oczekujesz tyle po 2l i to jest prawda. a ty

> startujesz z segmentem D. co to ma do rzeczy?

Wymieniles raptem dwa auta, oba sportowe. Dla mnie nadal 220Nm z 2 litrow w "normalnym" aucie wolnossacym jest nieosiagalne.

A segment D, to akurat mi chodzilo o mase auta, I tu mam swoje powody wink.gif

> BTW. dziekuje za wyjasnienie ze pisząc o turbo, pisalem o turbo.

cfaniaczek.gif

Napisano

> Wymieniles raptem dwa auta, oba sportowe. Dla mnie nadal 220Nm z 2 litrow w "normalnym" aucie

> wolnossacym jest nieosiagalne.

Dlaczego? U mnie na hamowni wyszło 196 Nm, silnik jest absolutnie seryjny, dlaczego z 2 litrów ma nie być 220?

Napisano

> Dlaczego? U mnie na hamowni wyszło 196 Nm, silnik jest absolutnie seryjny, dlaczego z 2 litrów ma

> nie być 220?

A ile masz w katalogu? Bo katalog mowi 178Nm zlosnik.gif. BTW - moment o ktorym mowisz, to z kol czy silnika?

Bo to co wychodzi na hamowni, to jedno, a to, co producent "gwarantuje" to drugie zlosnik.gif.

Ja po prostu nie pamietam, a interesuje sie autami z segemntu D, by ktores z wolnossaka 2.0 mialo tak wysoki moment.

Dlatego pytam, bo nie musze znac kazdego auta a rynku wink.gif

Napisano

> Wymieniles raptem dwa auta, oba sportowe. Dla mnie nadal 220Nm z 2 litrow w "normalnym" aucie

> wolnossacym jest nieosiagalne.

ale wątek nie jest o normalnym aucie wolnossącym. proponujemy sporty...

> A segment D, to akurat mi chodzilo o mase auta, I tu mam swoje powody

kumam.

Napisano

> A ile masz w katalogu? Bo katalog mowi 178Nm . BTW - moment o ktorym mowisz, to z kol czy silnika?

A nie wiem, ale chyba z silnika hmm.gif

> Bo to co wychodzi na hamowni, to jedno, a to, co producent "gwarantuje" to drugie .

Silniki często mają gratisy, mój ma.

> Ja po prostu nie pamietam, a interesuje sie autami z segemntu D, by ktores z wolnossaka 2.0 mialo

> tak wysoki moment.

> Dlatego pytam, bo nie musze znac kazdego auta a rynku

Nie wiem, ale nie wydaje mi się, żeby 220 Nm z 2.0 N/A było czymś dziwnym.

Napisano

> Jak nie zapomne, cos Ci w poniedzialek pokaze

Nie mialem czasu na przygotowanie tego co chcialem. Ale krotko odpowiem.

Moc zmienia sie, tylko ze wzgledu na "starty" w przekladni. Ale gdyby tych strat nie bylo, to moc bylaby identyczna na silniku, i na kolach bez wzgledu na przelozenie.

Dodac tez tutaj nalezy, ze moment rowniez traci ze wzgledu na sprawnosc przekladni. Z tym, ze moment zmienia sie ze wzgledu na przelozenie ok.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

Czy RX-8 ma seryjną szperę w każdym modelu ?

Pzdr

Napisano

Cool może wygląda(pojęcie względne), reszta ból-spalanie PB i oleju,charakterystyka mocy i momentu, trwałość silnika 100-120tys. km., brak większości zamienników. no.gif

Napisano

> Cool może wygląda(pojęcie względne), reszta ból-spalanie PB i oleju,charakterystyka mocy i momentu,

> trwałość silnika 100-120tys. km., brak większości zamienników.

Bo to jest auto dla tzw. rotary enthusiasts a nie przeciętnego woziciela pupska. Ja wziąłbym je z wszystkimi zaletami i wadami bez zastanowienia najchętniej z uszkodzonym silnikiem ktory sam bym wyremontował.