Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

kumpel zakupił od 1 właściciela - który, żeby nie było, zostawił sobie jeszcze Mediterana w podobnym stanie wink.gif

DSCF9689.jpg

DSCF9697.jpg

DSCF9682.jpg

DSCF9681.jpg

DSCF9677.jpg

DSCF9669.jpg

pamiętam, mój dziadek miał podobną, pomarańczową z pomarańczową "pluszową" tapicerką - przy 80-90km/h wydaje charakterystyczne "bziiii" z tłumiczka - generalnie bardzo przyjemne autko do jazdy smile.gif

Napisano
  • Autor

> Piękna, tylko kto mu dowód podbił?

nie podbiłbyś takiej ładnej Zośce? zlosnik.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> Piękna, tylko kto mu dowód podbił?

A dlaczego mialby nie podbic? niewiem.gif

Napisano

zaje....-jakby prosto z fabryki ok.gif

Napisano
  • Autor

> A dlaczego mialby nie podbic?

żółte światła - ustawodawcy przeszkadzają - szkoda że nie przeszkadzają fioletowe xenony w suvach z reflektorami walącymi prosto w łeb screwy.gif

Napisano

> żółte światła - ustawodawcy przeszkadzają - szkoda że nie przeszkadzają fioletowe xenony w suvach z

> reflektorami walącymi prosto w łeb

A cos sie zmienilo ze swiatlami? Przeciez jeszcze rok/dwa temu mozna bylo miec żółte niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A cos sie zmienilo ze swiatlami? Przeciez jeszcze rok/dwa temu mozna bylo miec żółte

zmieniło się no.gif

Napisano

> zmieniło się

yikes.gif a kiedy? Od roku nie siedze w przepisach bo juz nie pracuje w branzy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a kiedy? Od roku nie siedze w przepisach bo juz nie pracuje w branzy

a chyba już z rok jakoś.... no.gif

Napisano

> a chyba już z rok jakoś....

I usuneli zapis ze swiatla moga byc barwy bialej lub żółtej selektywnej? icon_eek.gif

To co z tymi pojazdami ktore maja wlasnie barwe żółtą selektywna czyli wszystkie np. sprowadzone z francji na poczatku lat 90? przeciez tam nawet niemieckie auta na francje mialy swiatla mijania żółte hmm.gif

Napisano
  • Autor

> I usuneli zapis ze swiatla moga byc barwy bialej lub żółtej selektywnej?

> To co z tymi pojazdami ktore maja wlasnie barwe żółtą selektywna czyli wszystkie np. sprowadzone z

> francji na poczatku lat 90? przeciez tam nawet niemieckie auta na francje mialy swiatla

> mijania żółte

z tego co się orientuję jedynym sposobem zachowania żółtych jest "żółta blacha" w wypadku gdy dane auto było fabrycznie wyposażone w takie światła. Ja np w W108 mam symetryki amerykańskie w pełni legalnie ok.gif

Napisano

> z tego co się orientuję jedynym sposobem zachowania żółtych jest "żółta blacha" w wypadku gdy dane

> auto było fabrycznie wyposażone w takie światła.

To wydaje mi sie bez sensu sciana.gif

Napisano

> z tego co się orientuję jedynym sposobem zachowania żółtych jest "żółta blacha" w wypadku gdy dane

> auto było fabrycznie wyposażone w takie światła. Ja np w W108 mam symetryki amerykańskie w

> pełni legalnie

Dziwne hmm.gif Jakoś w przypadku innych elementów wyposażenia samochodu, jeśli nie są zgodne z tym, co jest wymagane przez obecnie obowiązujące przepisy, ale były zgodne z ówczesnymi przepisami, a producent wyposażył samochód tak, a nie inaczej, to nie trzeba mieć żółtych blach żeby móc legalnie jeździć takim samochodem... icon_rolleyes.gif

P.S. Fajne auto, no i w świetnym stanie (przynajmniej ze zdjęć) cool.gif

Napisano

> Dziwne Jakoś w przypadku innych elementów wyposażenia samochodu, jeśli nie są zgodne z tym, co

> jest wymagane przez obecnie obowiązujące przepisy, ale były zgodne z ówczesnymi przepisami, a

> producent wyposażył samochód tak, a nie inaczej, to nie trzeba mieć żółtych blach żeby móc

> legalnie jeździć takim samochodem...

Dokladnie. Dlatego zawsze byl (do dzis myslalem ze jest nadal) ten przepis ze swiatla mijania moga byc barwy białej lub żółtej selektywnej, bo kiedys duzo aut takie mialo ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dokladnie. Dlatego zawsze byl (do dzis myslalem ze jest nadal) ten przepis ze swiatla mijania moga

> byc barwy białej lub żółtej selektywnej, bo kiedys duzo aut takie mialo

ja wiem tylko tyle co napisałem, wiem też że kumpel w E30 pozbył się DR bo miał oryginalne żółte Yellow Hella :/

myślę że można by założyć temat na MK, pewnie ktoś rozwieje wątpliwości dokładnie zlosnik.gif

Napisano

> ja wiem tylko tyle co napisałem, wiem też że kumpel w E30 pozbył się DR bo miał oryginalne żółte

> Yellow Hella :/

niewiem.gif

> myślę że można by założyć temat na MK, pewnie ktoś rozwieje wątpliwości dokładnie

Zapytalem na MK ok.gif

Napisano
  • Autor

> zaje....-jakby prosto z fabryki

dziadzio dbał ok.gif

Napisano

> kumpel zakupił od 1 właściciela - który, żeby nie było, zostawił sobie jeszcze Mediterana w

> podobnym stanie

> pamiętam, mój dziadek miał podobną, pomarańczową z pomarańczową "pluszową" tapicerką - przy

> 80-90km/h wydaje charakterystyczne "bziiii" z tłumiczka - generalnie bardzo przyjemne autko do

> jazdy

Wow, piękny egzemplarz smile.gifok.gif

Napisano

> ja wiem tylko tyle co napisałem, wiem też że kumpel w E30 pozbył się DR bo miał oryginalne żółte

> Yellow Hella :/

> myślę że można by założyć temat na MK, pewnie ktoś rozwieje wątpliwości dokładnie

To może ten co dowód zabierał był zwyczajnie niedouczony... smirk.gif

EDIT: Skąd wyrwaliście taką sztukę? palacz.gif

Napisano

> kumpel zakupił od 1 właściciela - który, żeby nie było, zostawił sobie jeszcze Mediterana w

> podobnym stanie

> pamiętam, mój dziadek miał podobną, pomarańczową z pomarańczową "pluszową" tapicerką - przy

> 80-90km/h wydaje charakterystyczne "bziiii" z tłumiczka - generalnie bardzo przyjemne autko do

> jazdy

z gliwic ?

Napisano

> podobnym stanie

> jazdy

Mój ojciec miał taką "żabkę". Naprawdę przyjemne i mało awaryjne autko.

Napisano

przepiękna

trzymam kciuki by kolega był świadomym użytkownikiem, a nie zgnił jej pod blokiem (używając terminologii zlomnik.pl)

Napisano

> podobnym stanie

> jazdy

Fiatowski silnik 1116 cm3 ma przepiękny dźwięk wydechu serduszka.gif

Może jestem porąbany, ale od zawsze mi się podobał.

Egzemplarz piękny, chociaż kolor nietypowy...

Napisano

> Fiatowski silnik 1116 cm3 ma przepiękny dźwięk wydechu

1301, 1372, 1498 i 1581 tez waytogo.gif.

Napisano

> (używając

> terminologii zlomnik.pl)

a czy Kolega posiada już naklejkę z najnowszej edycji złomnika? zlosnik.gif

Napisano

> kumpel zakupił

jest to jedyne auto z tamemtego okresu i systemu wladzy jakie chcialbym miec

Napisano
  • Autor

> jest to jedyne auto z tamemtego okresu i systemu wladzy jakie chcialbym miec

fajna jest ale nie generalizowałbym z takim zarzekaniem się zlosnik.gif

taką byś wzgardził? zlosnik.gif

zlosnik.gif

Napisano

> fajna jest ale nie generalizowałbym z takim zarzekaniem się

> taką byś wzgardził?

mowa o autach "dla kowalskiego"

Napisano

> mowa o autach "dla kowalskiego"

Jest wiele aut z tamtej epoki ciekawszych od Zastavy, po prostu nie byly tak popularne na naszych drogach. Zeby daleko nie szukac - Fiat 128 Sport Coupe, swego czasu nawet montowany w podstawowym zakresie w Bielsku.

DSC03144.jpg

Napisano

Fiat 128 Sport Coupe, swego czasu nawet montowany w

> podstawowym zakresie w Bielsku.

Z Fiatow jeszcze Argenta, 131 Supermirafiori (albo Abarth), 124 Spider oraz Coupe, X1/9 ,

Chociaż osobiście sądzę, że dekadę wcześniej było więcej uroku z takim 850 czy standardowym czy sport coupe czy spiderem smile.gif albo Dino lub 130 Coupe...

the-handsome-fiat-130-coupe-of-1971-was-a-pininfarina-design_08df1.jpg

Napisano
  • Autor

> Fiat 128 Sport Coupe, swego czasu nawet montowany w

> Z Fiatow jeszcze Argenta, 131 Supermirafiori (albo Abarth), 124 Spider oraz Coupe, X1/9 ,

> Chociaż osobiście sądzę, że dekadę wcześniej było więcej uroku z takim 850 czy standardowym czy

> sport coupe czy spiderem albo Dino lub 130 Coupe...

trochę się zapędziłeś, co Fiat Dino miał wspólnego z PRLem? Z tego co wiem to w Polsce wtedy były trzy sztuki tego samochodu zlosnik.gif Jedną, nie chwaląc się poznałem bliżej ok.gif

Napisano

> trochę się zapędziłeś, co Fiat Dino miał wspólnego z PRLem? Z tego co wiem to w Polsce wtedy były

> trzy sztuki tego samochodu Jedną, nie chwaląc się poznałem bliżej

Fakt smile.gif No to Polonez Stratos powiedzmy - 1 sztuka grinser006.gif w PRLu niewielki wybor byl. Moim ulubionym typowym autem z PRL jest Mikrus. grinser006.gif

Mikrus__Larysaa.jpg

Napisano
  • Autor

> Fakt No to Polonez Stratos powiedzmy - 1 sztuka w PRLu niewielki wybor byl. Moim ulubionym

> typowym autem z PRL jest Mikrus.

z popularnych (w miarę) to ja bym jednak brał to co mam czyli Wołgę, ewentualnie 2103 zlosnik.gif Choc najładniejszy to był chyba Wartburg 311 zlosnik.gif

Z ekstremów to Czajka, Tatra, Ził zlosnik.gif

Napisano

> z popularnych (w miarę) to ja bym jednak brał to co mam czyli Wołgę, ewentualnie 2103 Choc

> najładniejszy to był chyba Wartburg 311

> Z ekstremów to Czajka, Tatra, Ził

jak Wartburg to tylko 1000 ok.gif

Napisano

> Z ekstremów to Czajka, Tatra, Ził

Tatra palacz.gif to był (i jest) wypas maksymalny. Ja jeszcze pewien sentyment czuję do Zaporożca smile.gif a z wyglądu podobała mi się jeszcze trochę stara Octavia i Moskwicze te z płetwami smile.gif

Napisano

> Fakt No to Polonez Stratos powiedzmy - 1 sztuka w PRLu niewielki wybor byl. Moim ulubionym

> typowym autem z PRL jest Mikrus.

Trochę OT bo się nie znam, ale czemu on nie ma kół w pionie? hmm.gif

Napisano

> Trochę OT bo się nie znam, ale czemu on nie ma kół w pionie?

Takie najprostsze możliwe zawieszenie. Dwie ośki i przegub na środku - dlatego koła się prostowały jak go dociążyłeś smile.gif . A jak go przeciążyłeś do w drugą stronę były wygięte smile.gif .

Napisano

Bo wykorzystuje tzw. os lamana, przy ktorej pochylenie kol zmienia sie wraz z obciazeniem (patrz ciezarowki Tatra).

Napisano

Koledzy niżej wyjaśnili, a ja wyjaśnię w skrócie: bo był taki beznadziejny grinser006.gifzlosnik.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

czasem nie do końca

559854_10200450106127441_577299037_n.jpg

grinser006.gif

Napisano

> czasem nie do końca

Faktycznie szare. Zeby nie ten "polbruk" i czerwony akcent na wiadukcie pomyslalbym, ze to zdjecie z epoki...

Napisano

PIĘKNA!

Zawsze mi się podobały. W tamtych czasach były jak sama Jugosławia - prawie jak Zachód.

Napisano

> 1301, 1372, 1498 i 1581 tez .

1372T ma bardzo fajny ok.gif

Napisano

> 1372T ma bardzo fajny

Ano ma wink.gif.