Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wojna napędów - czyli ni mo szper, ni mo jazdy ;)

Featured Replies

Napisano

> Dość szeroki przekrój

W przypadku gdy jedno koło się kręci wystarczyło ruszyć łbem i wcisnąć jednocześnie hamulec.

Napisano
  • Autor

> W przypadku gdy jedno koło się kręci wystarczyło ruszyć łbem i wcisnąć jednocześnie hamulec.

Nie martw się, oni to wiedzą, jak obejrzysz cały filmik to są takie próby i nie zawsze jest tak kolorowo ok.gif

Ogólnie bida straszna w tym temacie.

Brakuje Evo, które powinno wyjechać na jednym kole teoretycznie hmm.gif

Napisano

> Dość szeroki przekrój

Nie ma to jak testowanie w warunkach przypominających drogowe. No chyba ze w Polsce tak drogi wyglądają?

Napisano
  • Autor

> Nie ma to jak testowanie w warunkach przypominających drogowe. No chyba ze w Polsce tak drogi

> wyglądają?

Zależy co chce się przetestować, ale faktem jest, że ciężko o opór bliski "0",

nawet na lodzie.

A jeśli chodzi o drogi, to u mnie przykładowo dzisiaj tak:

286832336-dziurki.jpg

facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

post-79168-14352519947332_thumb.jpg

Napisano

> Nie martw się, oni to wiedzą, jak obejrzysz cały filmik to są takie próby i nie zawsze jest tak

> kolorowo

Film długaśny, trochę potrwa zanim cały obejrzę.

Ale co? Silniki im gasły, czy za słabo naciskali na środkowy pedał?

> Ogólnie bida straszna w tym temacie.

> Brakuje Evo, które powinno wyjechać na jednym kole teoretycznie

Swego czasu BMW reklamowało swój napęd w modelach X jako super/duper uniwersalny. Elektronika miała ogarniać wszystko.

Napisano
  • Autor

> Film długaśny, trochę potrwa zanim cały obejrzę.

> Ale co? Silniki im gasły, czy za słabo naciskali na środkowy pedał?

Nie wiem nie byłem z nimi, niestety.

W Foresterze przykładowo hamuje, klepie hamulcem i NIC.

A Audi 80 widać pomaga spięcie dyfra z tyłu, zresztą logiczne.

Volva wyjeżdżają ok.gif

Co tam za napęd jest ? niewiem.gif

> Swego czasu BMW reklamowało swój napęd w modelach X jako super/duper uniwersalny. Elektronika miała

> ogarniać wszystko.

Z jednym kołem na rolce ma problem wyjechać grinser006.gif

Napisano

> Swego czasu BMW reklamowało swój napęd w modelach X jako super/duper uniwersalny. Elektronika miała

> ogarniać wszystko.

i tak jest smile.gif

nowe x-drive wyjezdza z takich rolek na 1 kole zlosnik.gif

Napisano

> Zależy co chce się przetestować, ale faktem jest, że ciężko o opór bliski "0",

> nawet na lodzie.

> A jeśli chodzi o drogi, to u mnie przykładowo dzisiaj tak:

Przekonałeś mnie, do takich dróg rzeczywiście trzeba dobry napęd 4x4 z blokowanymi mechanizmami. No i wysokie zawieszenie. Armia USA wycofuje Hummery H1 z wojska, powinni je sprzedawać w Polsce.

Napisano

> Dość szeroki przekrój

Nie rozumiem, czemu Patrol po spięciu sprzęgiełek nie wyjechał.

Nie rozumiem tego motywu z 4-rema rolkami hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Nie rozumiem, czemu Patrol po spięciu sprzęgiełek nie wyjechał.

> Nie rozumiem tego motywu z 4-rema rolkami

To były trzy rolki.

Napisano

> To były trzy rolki.

są też cztery skromny.gif

Napisano

> To były trzy rolki.

Pisałem o 2 różnych przypadkach. Oglądałeś to video?

Napisano

> Nie rozumiem, czemu Patrol po spięciu sprzęgiełek nie wyjechał.

Ten patrol sprzegielka miał od samego początku zapięte. Z tyłu ma mechaniczna blokadę ale z przodu zupełnie otwarty dyfer(seryjnie) więc to oczywiste ze nie wyjechał.

> Nie rozumiem tego motywu z 4-rema rolkami

Chyba tylko po to żeby pokazać ze 4 kola nie będą się kręcić bez blokad dyfrow.

Napisano

> Dość szeroki przekrój

czyli jakbym wjechał civiciem z torsenem to przejechałbym czy nie? zlosnik.gif

Napisano

> Volva wyjeżdżają

> Co tam za napęd jest ?

XC70 i XC90 mają Haldex

Napisano

> Dość szeroki przekrój

wczoraj jak zaparkowałem pod krawężnikiem gdzie było trochę oblodzone tylko z jednej strony w dodatku mocno pod górkę i próbowałem potem ruszyć to sobie przypomniałem, że jednak nie mam szpery w touringu hehe.gif

compactem bym z tego miejsca odjechał bez zastanowienia. Dopiero jak się człowiek przesiądzie z lepszego w gorsze to widać różnicę.

Napisano

> Zależy co chce się przetestować, ale faktem jest, że ciężko o opór bliski "0",

> nawet na lodzie.

> A jeśli chodzi o drogi, to u mnie przykładowo dzisiaj tak:

maro_t napisze Ci zaraz że to niemożliwe nono.gifgrinser006.gif

Napisano

> Ten patrol sprzegielka miał od samego początku zapięte. Z tyłu ma mechaniczna blokadę ale z przodu

> zupełnie otwarty dyfer(seryjnie) więc to oczywiste ze nie wyjechał.

Rozumiem. Pomerdało mi się, że sprzęgiełka włączają blokadę mech.

Napisano

> W przypadku gdy jedno koło się kręci wystarczyło ruszyć łbem i wcisnąć jednocześnie hamulec.

To wcale nie zawsze pomaga.

Napisano
  • Autor

> To wcale nie zawsze pomaga.

Przy klasycznym quattro trochę pomaga ręczny

ale jak widać na filmie normalny hamulec niewiele,

a w zasadzie wcale.

Napisano

> Ten patrol sprzegielka miał od samego początku zapięte. Z tyłu ma mechaniczna blokadę ale z przodu

> zupełnie otwarty dyfer(seryjnie) więc to oczywiste ze nie wyjechał.

> Chyba tylko po to żeby pokazać ze 4 kola nie będą się kręcić bez blokad dyfrow.

a pajero ma mechaniczną blokadę tyłu czy jakieś LSD ?

bo na filmiku wygląda na mechaniczną

z filmiku wychodzi że prawdziwe terenówki są nie wiele lepsze (jak nie gorsze) od tych wynalazków wink.gif

Napisano

> Przy klasycznym quattro trochę pomaga ręczny

Jak w kazdym stalym 4x4 z otwartym tylnym dyfrem.

> ale jak widać na filmie normalny hamulec niewiele,

> a w zasadzie wcale.

No dokladnie. Sztuczki sztuczkami ale gdy przyczepnosc jest tak niewielka to oszukac otwarty dyfer jest trudno.

Napisano

> Dość szeroki przekrój

Ciekawy filmik, ale kilku rzeczy nei rozumiem tongue.gif

XC70 wyjechało a chyba nie miały w std szpery - chyba, że są różne wersje hmm.gif

Nowszy Forek nie wyjechał z rolkami z przodu a powinien - bo ma z tyłu szpere, za to wyjechał z rolkami z tyłu, gdzie przedni dyfer ma otwarty spineyes.gif

Napisano

> Dość szeroki przekrój

daje to jakis obraz...

...ale taka symulacja (przyczepnosc na wybranaych kolach bliska zero) male ma odzwierciedlenie w normalnych warunkach.

Napisano

> daje to jakis obraz...

> ...ale taka symulacja (przyczepnosc na wybranaych kolach bliska zero) male ma odzwierciedlenie w

> normalnych warunkach.

duże. Bo jeśli przyczepność będzie wyższa niż zero to tak czy inaczej ten z lepszym napędem ruszy szybciej i lepiej.

A co do przyczepności=0 to raz miałem taką sytuację. Urwałem półoś. Dzięki szperze dotoczyłem się w bezpieczne miejsce ze skrzyżowania w zatoczkę przy stacji paliw.

Napisano

> duże. Bo jeśli przyczepność będzie wyższa niż zero to tak czy inaczej ten z lepszym napędem ruszy

> szybciej i lepiej.

> A co do przyczepności=0 to raz miałem taką sytuację. Urwałem półoś. Dzięki szperze dotoczyłem się w

> bezpieczne miejsce ze skrzyżowania w zatoczkę przy stacji paliw.

Odnoszę się do praktyki. Haldex 4 nie dosyć ze nie wjechał to ja go foresterem wciągnąłem na linie.

Napisano

> i tak jest

> nowe x-drive wyjezdza z takich rolek na 1 kole

mhm... obserwowałem niedawno jakąś nową 3 x-d jak się nie mogła wgramolić na miejsce parkingowe zlosnik.gif

przód dopinał się jak tył już dawno mielił w miejscu G-prawda, a nie yntelygentny napęd hehe.gif

Napisano

> Dość szeroki przekrój

Ciekawe co na to kącikowi wyznawcy AWD głoszący teorię, że dzięki AWD to przez zaspy nawet na letnich wink.gif

Napisano

> czyli jakbym wjechał civiciem z torsenem to przejechałbym czy nie?

To jeszcze zależy od torsena.

Mnie bardziej ciekawi czy ja bym z tego zjechał z moja wiskozą. Jak bedzie okazja to trzeba bedzie sprawdzić smile.gif

Napisano

> Ciekawe co na to kącikowi wyznawcy AWD głoszący teorię, że dzięki AWD to przez zaspy nawet na

> letnich

Jesli wszystkie 3 dyfry poszperowane to nie ma problemu, sprawdzone osobiscie grinser006.gif

Napisano

> Jesli wszystkie 3 dyfry poszperowane to nie ma problemu, sprawdzone osobiscie

Ile znasz samochód które maja w serii trzy szperunki? grinser006.gif

Napisano

> Ciekawy filmik, ale kilku rzeczy nei rozumiem

> XC70 wyjechało a chyba nie miały w std szpery - chyba, że są różne wersje

> Nowszy Forek nie wyjechał z rolkami z przodu a powinien - bo ma z tyłu szpere, za to wyjechał z

> rolkami z tyłu, gdzie przedni dyfer ma otwarty

Mylisz pojęcia.

Szpera na osi (między lewym a prawym kołem) nie ma nic do rzeczy jeśli cała oś jest na rolkach.

Wtedy musi być blokowany mechanizm międzyosiowy a tego tu zbrakło.

Szczerze mówiąc mnie zdziwiły bardzo audice. Byłem przekonany, że tam są jakoś blokowane mechanizmy międzyosiowe w nich a tu lipa. Jak jedna oś na rolkach to koniec jazdy.

W takim razie taka lancia delta/dedra integrale wyjedzie nawet na jednym kole (pod warunkiem, że to będzie tylne koło).

Napisano

> Mylisz pojęcia.

> Szpera na osi (między lewym a prawym kołem) nie ma nic do rzeczy jeśli cała oś jest na rolkach.

Nie myle, przyczytaj jeszcze raz, co napisałem smile.gif. Subaru maję szperę w tylnim dyfrze. Czyli stojąc przodem na rolkach lub jedną stroną teoretycznie powinien pojechać

Napisano

> W takim razie taka lancia delta/dedra integrale wyjedzie nawet na jednym kole (pod warunkiem, że to

> będzie tylne koło).

Ostrożnie kolego. Weź poprawkę na to, że napęd w Delcie różni sie od tego w Dedrze.

Napisano

> mhm... obserwowałem niedawno jakąś nową 3 x-d jak się nie mogła wgramolić na miejsce parkingowe

> przód dopinał się jak tył już dawno mielił w miejscu G-prawda, a nie yntelygentny napęd

Ja odnoszę wrażenie, że te wszelkie inteligentne wymysły pomagają NIE UŻYWAĆ tych napędów żeby: mniej spalał, mniej się zużywał, łatwiej się prowadził itp itd ale kiedy trzeba na prawdę pociągnąć 4-rema kołami to yntelygencyja wymięka.

Nie powiem, szwagier ma outlandera II i po zaśnieżonym mieście pięknie się jeździ. Rusza jak po suchym, chodzi bokami - a inni stoją.

Zrobiliśmy test w 30-to centymetrowym śniegu (pod spodem trawa) to jechał nawet pod stromą górę na zwykłych zimówkach i nie marudził wcale. Jedna rzecz - przyczepność wszystkich kół była taka sama i przeważnie tak na drodze jest, że wszystkie koła mają podobne warunki przyczepności.

Ten test to taka skrajność, taka trochę teoria bardziej niż praktyczne zastosowanie na drodze.

Napisano

> Nie myle, przyczytaj jeszcze raz, co napisałem . Subaru maję szperę w tylnim dyfrze.

Czyli gdy jedno tylne koło kręci się szybciej niz drugie tylne koło to mechanizm spina.

>Czyli stojąc

> przodem na rolkach

Czyli stojąc przodem na rolkach cała moc idzie na przednią oś bo brakuje szpery w centralnym mechanizmie różnicowym.

>lub jedną stroną teoretycznie powinien pojechać

czyli znów cała moc pójdzie tam gdzie będzie lżej czyli na przedni napęd a tam z kolei na koło które ma lżej grinser006.gif

Napisano

> a pajero ma mechaniczną blokadę tyłu czy jakieś LSD ?

> bo na filmiku wygląda na mechaniczną

Mechaniczna ale czy wszystkie wersje maja tego nie wiem

> z filmiku wychodzi że prawdziwe terenówki są nie wiele lepsze (jak nie gorsze) od tych wynalazków

otwarte przednie dyfry nie daja szans wyejchac z 3 rolek

Napisano

> Czyli gdy jedno tylne koło kręci się szybciej niz drugie tylne koło to mechanizm spina.

tak

> Czyli stojąc przodem na rolkach cała moc idzie na przednią oś bo brakuje szpery w centralnym

> mechanizmie różnicowym.

nie wiem czy mozna to nazwac szpera, ale tam jest wiskoza (w wersji MT), czyli nie jest to dyfert otwarty

> czyli znów cała moc pójdzie tam gdzie będzie lżej czyli na przedni napęd a tam z kolei na koło

> które ma lżej

j.w.

Napisano

> tak

> nie wiem czy mozna to nazwac szpera, ale tam jest wiskoza (w wersji MT), czyli nie jest to dyfert

> otwarty

> j.w.

To pojawia się pytanie jak mocno to visco spina.

Napisano

> To pojawia się pytanie jak mocno to visco spina.

Na tyle, ze w marketingowych materialach wyjezdza majac jedno kolo tylnie przyczepne grinser006.gif- nie wklejam YT, bo juz chyba kazdy widzial.

Spina na tyle, ze da sie wyjecham majac, np przod na lodzie - sam tego doswiadczylem. Pod mala gorke niby tez powinien ruszyc, ale jaka to pewnie kwestia spinania jak piszesz.

Ciekawi mnie tez te Volvo, jaki ma dokladnie naped hmm.gif Gdzies obilo mi sie, że ma jedynie Haldexa, pewnie szpery nie ma a przejechało ładnie.

Napisano

> Wymieniaj dalej

MB G i to 3 prawdziwe blokady a nie jakies lsd czy inne torseny hehe.gif

Ale fakt ze w skali wszystkich modeli aut to zupełne rodzynki.

Napisano

Jak ktoś nie ma pojęcia jak się autem obsługiwać to mu żadne blokady nie pomogą. Najważniejsze są umiejętności, a te wynalazki to drugoplanowa rzecz cool.gif