Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auta z największymi bagażnikami (nie kombi i nie van)

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie: jakie auta mają największe bagażniki? (chodzi mi jedynie o hatchback-i i liftback-i) - bez sedanów

używane, w cenie powiedzmy około 25 kpln (ew. + ~3 kpln), wiek minimum 2005-2006, bagażnior POWYŻEJ 500 litrów (czyli żadne 495 litrów bo to prawie 500 litrów - bo w ten sposób przesuwając granicę zejdę w końcu do 400 litrów biglaugh.gif a to już ma byle kompakt)

na razie wygrywa jak dla mnie octavia II, octavia I, w grę wchodzi też vectra C 5D i ..... ? no właśnie i co jeszcze jest na rynku z wielkim kufrem biglaugh.gif ?

Napisano

> właśnie i co jeszcze jest na rynku z wielkim kufrem ?

Czy VW Touran zalicza się do vanów?

Nowy Superb liftback?

Napisano
  • Autor

> mondeo.

OK 500 litrów - łapie sę

Napisano
  • Autor

> Nikt nie napisał Croma!

kombi co byś nie pisał o nim biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Czy VW Touran zalicza się do vanów?

tak i w dodatku kombi biglaugh.gif

> Nowy Superb liftback?

jak znajdziesz mi w podanym przedziale cenowym to biorę 3 biglaugh.gif

Napisano

> Jak w temacie: jakie auta mają największe bagażniki? (chodzi mi jedynie o hatchback-i i liftback-i)

> - bez sedanów

> używane, w cenie powiedzmy około 25 kpln (ew. + ~3 kpln), wiek minimum 2005-2006, bagażnior POWYŻEJ

> 500 litrów (czyli żadne 495 litrów bo to prawie 500 litrów - bo w ten sposób przesuwając

> granicę zejdę w końcu do 400 litrów a to już ma byle kompakt)

> na razie wygrywa jak dla mnie octavia II, octavia I, w grę wchodzi też vectra C 5D i ..... ? no

Octavia?

Edit:sam na to wpadłeś już grinser006.gif

Napisano

> jak znajdziesz mi w podanym przedziale cenowym to biorę 3

Przepraszam, przeoczyłem warunki finansowe. grinser006.gif

Napisano

> Że co?Rzuć linkiem.

Że Skoda Superb II jako auto o sylwetce sedana ma dwufunkcyjną klapę bagażnika.

Napisano

> I kosztuje...?

Już napisałem. smirk.gif

Napisano

> OK 500 litrów - łapie sę

i to na prawdę niezłe 500l bo niektóre te cyferki to albo kłamią albo są liczone w jakiś dziwny sposób.

Napisano

> tak i w dodatku kombi

> jak znajdziesz mi w podanym przedziale cenowym to biorę 3

Ani van, ani kombi - Opel Combo Tour grinser006.gif

opel_combo_tour_cng_2004_01.jpg

Napisano
  • Autor

> Ani van, ani kombi - Opel Combo Tour

sprawdziłem na google - to van biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Avensis liftback

510 litrów - pasuje

jak dla mnie miejsce 2 zaraz po Octavii II

Napisano

> sprawdziłem na google - to van

Van to jest taki:

1002c8bf7e119daee0718891e72c21ac.jpg.jpg

A ten powyżej to osobówka pełną gębą i z potężną ilością miejsca z tyłu (więcej niż w Superbie - mając 183cm wzrostu mogę usiąść za swoim fotelem kierowcy i wyprostować nogi) i jeszcze większym i foremnym bagażnikiem. Na 2-tygodniowe wakacje w 3 osoby spakowaliśmy się z namiotami pod roletę. Lodówka tylko stała na podłodze za siedzeniem kierowcy, a nikt jakoś nie ograniczał bagażu grinser006.gif

I to co dla ciebie jest najważniejsze - mieści się w założonym budżecie i masz możliwość wyboru silników oraz wersji nadwozia - drzwi przesuwne z obu, albo z jednej strony, z tyłu albo klapa jak w kombi, albo podwójne drzwi otwierane na boki. Jako, że w domu mamy i takiego i takiego podpowiem, zę ten z przesuwnymi z obu stron drzwiami i klapą do góry jest poręczniejszy i ma lepszą widoczność do tyłu zlosnik.gif

Napisano

> Jak w temacie: jakie auta mają największe bagażniki? (chodzi mi jedynie o hatchback-i i liftback-i)

> - bez sedanów

> używane, w cenie powiedzmy około 25 kpln (ew. + ~3 kpln), wiek minimum 2005-2006, bagażnior POWYŻEJ

> 500 litrów (czyli żadne 495 litrów bo to prawie 500 litrów - bo w ten sposób przesuwając

> na razie wygrywa jak dla mnie octavia II, octavia I, w grę wchodzi też vectra C 5D i ..... ? no

A ja mimo wszystko wymienię Civica UFO. W teorii ma niecałe 500, w praktyce ostatnio włożyłem do bagażnika dwa przednie fotele Recaro, tylną kanapę do auta klasy C, felgę 8,5x17, całą masę drobnych rzeczy. I to bez specjalnego pakowania i komponowania.

Jeśli auto ma być pakowane to naprawdę polecam.

Napisano

> A ten powyżej to osobówka pełną gębą i z potężną ilością miejsca z tyłu

w takim razie ja proponuje VW T4/T5 w wersji osobowej.500 litrow z pewnoscia ma ok.gif

Napisano

> w takim razie ja proponuje VW T4/T5 w wersji osobowej.500 litrow z pewnoscia ma

Widzisz, tylko Combo to samochód na bazie Corsy, a T4 czego? Polo? hehe.gif

Napisano

> Widzisz, tylko Combo to samochód na bazie Corsy, a T4 czego? Polo?

no to w takim razie zuk/nysa zlosnik.gif na bazie warszawy.

a serio-nie jest to typowy samochod osobowy bo ma przesuwane drzwi .kolega pytal o auto typu hatchback/liftback.ktore z tych okreslen definiuje opla combo?

Napisano

> i to na prawdę niezłe 500l bo niektóre te cyferki to albo kłamią albo są liczone w jakiś dziwny

> sposób.

W zależności od normy są różnie liczone - coś mi świta, że najpopoularniejszą metodą są sześciany o boku mającym wymiary x na x, ale szczegółów nie podam. ok.gif

Napisano

Fiat Linea łapie się.

Napisano

> kombi co byś nie pisał o nim

Oficjalnie jest to liftback i ja też to jako tako mogę potwierdzić, ni to kombi ni to liftback wink.gif

Napisano

Seat Cordoba II generacji? Produkowany 2002 - 2009, bagażnik 485l cfaniaczek.gifok.gif

Napisano

mazda 6 chyba najbardziej pakowny kufer jaki mialem

Napisano

> Fiat Linea łapie się.

Miało być bez sedanów 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Seat Cordoba II generacji? Produkowany 2002 - 2009, bagażnik 485l

sciana.gif

Quote:

bagażnior POWYŻEJ 500 litrów (czyli żadne 495 litrów bo to prawie 500 litrów - bo w ten sposób przesuwając granicę zejdę w końcu do 400 litrów a to już ma byle kompakt)

chaja.gif

Napisano

> Quote:

> bagażnior POWYŻEJ 500 litrów (czyli żadne 495 litrów bo to prawie 500 litrów - bo w ten sposób

> przesuwając granicę zejdę w końcu do 400 litrów a to już ma byle kompakt)

i do tego

Quote:

bez sedanów

1299261972_172756391_1-Zdjecia--Seat-Cordoba-Stella-14-stan-bdb.jpg

offtopic.gif

Napisano

> i to na prawdę niezłe 500l bo niektóre te cyferki to albo kłamią albo są liczone w jakiś dziwny

> sposób.

Jedni podają pojemnośc w dm3 (czyli litrach) i policzone jest ze wszystkimi nierównościami i zakolami. Inni podają pojemność jako liczbę sześcianów o boku 1dm które wchodzą do bagażnika - spotkałem się niedawno z takim terminem przy okazji testu jakiegoś auta.

Napisano

> - bez sedanów

Poza pojemnością (bez wątpienia jest ważna) zwróć jeszcze uwagę na foremność bagaznika, jego kształt (czy nie za płaski albo nie za wąski) oraz kształt i wielkość otworu oraz wysokość krawędzi bagażnika.

50 litrów różnicy pomiędzy poszczególnymi bagażnikami, to raptem połowa bagaznika w maluchu, więc pojemność żadna - bardziej docenisz niższą krawędź załadunku, foremniejszy kształt czy większy otwór załadunkowy.

Napisano
  • Autor

> Van to jest taki:

> A ten powyżej to osobówka pełną gębą i z potężną ilością miejsca z tyłu (więcej niż w Superbie -

> mając 183cm wzrostu mogę usiąść za swoim fotelem kierowcy i wyprostować nogi) i jeszcze

> większym i foremnym bagażnikiem. Na 2-tygodniowe wakacje w 3 osoby spakowaliśmy się z

> namiotami pod roletę. Lodówka tylko stała na podłodze za siedzeniem kierowcy, a nikt jakoś nie

> ograniczał bagażu

> I to co dla ciebie jest najważniejsze - mieści się w założonym budżecie i masz możliwość wyboru

> silników oraz wersji nadwozia - drzwi przesuwne z obu, albo z jednej strony, z tyłu albo klapa

> jak w kombi, albo podwójne drzwi otwierane na boki. Jako, że w domu mamy i takiego i takiego

> podpowiem, zę ten z przesuwnymi z obu stron drzwiami i klapą do góry jest poręczniejszy i ma

> lepszą widoczność do tyłu

ale zastanów się logicznie: skoro wykluczyłem w kryteriach kombi to dlaczego miałbym przyjąć auto jeszcze bardziej pękate niż bardzo nadmuchane kombi biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Seat Cordoba II generacji? Produkowany 2002 - 2009, bagażnik 485l

a założenia przeczytał? biglaugh.gif

- sedan

- poniżej 500 litrów biglaugh.gif

podwójnie odpada

Napisano
  • Autor

> mazda 6 chyba najbardziej pakowny kufer jaki mialem

492 litry - odpada

Napisano

NIe chce byc zlosliwy ale comno to wybitny szit no.gif jechalem tym ostatnio 50km i wygluszenie to ma zadne, srodek, tragiczna, fotele mega lipa.

Berlingo, Doblo, Caddy, Transit Connect zamiataja go pod dywan i do tego wygladaja jak fabryczne samochody a nie wynalazek sklecony w stodole z corsy i zuka no.gif

p.s. A doradzanie komus klapy zamiast drzwi dwuskrzydlowych - PAaaniee, DAJ PAN SPOKOJ... ciezkie to, wysoko trzeba siegnac, mozna zrobic sobie krzywde zamykajac no i nie mozna nic sensownie dorzucic tak jak w dwuskrzydlowkach no.gif

Napisano

> kombi co byś nie pisał o nim

Jesteś rolnikiem i chcesz wozić chlewik, ale tak by nie było tego widać? I taaak poznają, choćby po ufajdanych gumofilcach. wink.gif

A tak poważnie - w założonym budżecie, to chyba tylko Octavia. Nawiasem mówiąc - dlaczego tak się upierasz przy dużym kufrze, większej funkcjonalności niż w sedanach i jednocześnie odrzucasz kombi?

Bo dowolny kompakt kombi - Golf, Astra, 307, Megane, Focus i wsio inne w tym typie - spełniłby z nawiązką wymóg wielkości. Do tego często kufer znacznie foremniejszy - pozwala na sporo więcej.

Napisano

> 510 litrów - pasuje

> jak dla mnie miejsce 2 zaraz po Octavii II

Mam takiego Avena liftbacka, największym minusem w stosunku do Octy będzie rocznik. Plusem mniejsza statystycznie usterkowość. Reszta, to już w zależności jak na to patrzeć - auto segmentu wyżej niż Octa ze wszystkimi tego zaletami i wadami.

Avena mam na co dzień, Octavią II FL podróżuję raz na kilka tygodni - IMHO samochody jednak zamieniłbym miejscami na Twojej liście, choć zależy to jeszcze od Twoich pozostałych priorytetów oprócz pojemności bagażnika.

Napisano

Skoda Superb...

Albo pierwsze Toledo

Ok, nie doczytałem :/ :/ :/

Napisano

> 492 litry - odpada

niby 8 litrow ale tez liczy sie ksztalt baganika , accord tez ma duzy bagaznik ale tam malo co wejdzie 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Jesteś rolnikiem i chcesz wozić chlewik, ale tak by nie było tego widać? I taaak poznają, choćby po

> ufajdanych gumofilcach.

tak - będę zwoził słoiki do Warszawy tak żeby nikt nie widział biglaugh.gif

> A tak poważnie - w założonym budżecie, to chyba tylko Octavia. Nawiasem mówiąc - dlaczego tak się

> upierasz przy dużym kufrze, większej funkcjonalności niż w sedanach i jednocześnie odrzucasz

> kombi?

> Bo dowolny kompakt kombi - Golf, Astra, 307, Megane, Focus i wsio inne w tym typie - spełniłby z

> nawiązką wymóg wielkości. Do tego często kufer znacznie foremniejszy - pozwala na sporo

> więcej.

bo tak chce żona biglaugh.gif nie chce kombi i już, więc sprawdzam jakie mam opcje

Napisano
  • Autor

> niby 8 litrow ale tez liczy sie ksztalt baganika , accord tez ma duzy bagaznik ale tam malo co

> wejdzie

nie mam możliwośći ustawienia obok siebie tych aut i porównania organoleptycznego, więc musze przyjąć jakis wskaźnik którym jest pojemność w litrach wg danych z serwisu motofakty.pl biglaugh.gif

Napisano

> nie mam możliwośći ustawienia obok siebie tych aut i porównania organoleptycznego, więc musze

> przyjąć jakis wskaźnik którym jest pojemność w litrach wg danych z serwisu motofakty.pl

Nie sugeruj się danymi z motofaktów czy innego autocentrum.

Ja do dnia dzisiejszego nie wiem czy moja astra h kombi ma 500l czy 450-480l bagażnika; obie wartości podawane wg tej samej normy, a jednak...

IMHO - bagażnik ma być głęboki, taki jak w Octavii 1 i 2, ew. Seacie Altea XL, daje to szanse zapakowania 2ch "warstw" bagaży. Wysokość bagażnika do rolety <45-50cm mocno utrudnia jego pakowanie; optymalnie 60-70cm - szkoda, że tak ważny parametr często umyka w danych technicznych i ew testach aut.

BTW - może zaproponuj Żonie jakiegoś suv'a: SportagTucson w litrach nie mają dużych kufrów, ale ....uj wie wg jakiej normy były mierzone i ile faktycznie litrów mają. Może Rav4?