Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu jakie auto kupić - potrzeba 9 miejsc

Featured Replies

Napisano

Szukamy auta w okolicy 10-15kzł (maksymalnie do wydania więcej ale budżet będziemy zwiększać dopiero po ewentualnych oględzinach bo nie wiadomo czego można się spodziewać w tej cenie).

Wymagane 9 pełnowymiarowych miejsc i bagażnik, więc w grę wchodzą jakieś minibusy.

Czego oczekujemy?

- 9 miejsc

- w miarę normalny bagażnik, chodzi o to żeby dało się coś zapakować, czyli fotele nie mogą być od razu przy tylnej szybie

- mile widziana klimatyzacja, nie wymagana

- wnętrze im bardziej zabudowane tym lepiej

Oglądaliśmy dzisiaj VW T4 i w sumie jest ok, chociaż tutaj mile widziany long (Ducato miały większe sporo bagażniki). ok.gif

Widzieliśmy też jedno Ducato, w środku dwie ławki, boczki z jakiejś płyty i wszędzie goła blacha. no.gif Drugi Ducato był już normalną wersją osobową, z tyłu 6 oddzielnych foteli, każdy regulowany, blacha zamaskowana materiałowymi boczkami i plastikami. ok.gifO coś takiego chodzi. Oba były w całości malowane i już wychodziło sporo rdzy i podejrzewam że w tym modelu to norma . no.giffrown.gif

T4 to trochę stara buda, Ducato mocno rdzewieje, czego jeszcze szukać?

Transit w podobnej cenie to stan jak Ducato. frown.gif

Auto będzie woziło okazjonalnie pasażerów. ok.gif

Z racji tego, że będzie to przewóz okazjonalny (gdy będzie potrzeba, nic regularnego), to trochę szkoda wywalić 30kzł bo nie wiadomo kiedy to się zwróci. Chodzi po głowie pomysł zakupu Vivaro/Trafic ale po 1 koszt zakupu, choć jest to do przeżycia, a po 2 awaryjność która w zasadzie odstrasza. no.gif Plusem są młode roczniki, ale to w zasadzie tyle. frown.gif

No ale na razie skupmy się na podanym wyżej budżecie. smile.gif

Napisano

Jeździłem kiedyś krótko caravelką, bardzo fajnie wypadała pod względem wykończenia środka. Nie wiem jak cenowo wyjdzie jakiś mały Sprinter ale ma wielki plus za nieograniczone wręcz możliwości zabudowy i przebudowy wnętrza, o ile w grę wchodzi jakieś dłubanie.

Napisano

Jak nie lubie VW, tak kupiłbym T4. ok.gif

Napisano

> Szukamy auta w okolicy 10-15kzł (maksymalnie do wydania więcej ale budżet będziemy zwiększać

> dopiero po ewentualnych oględzinach bo nie wiadomo czego można się spodziewać w tej cenie).

> Wymagane 9 pełnowymiarowych miejsc i bagażnik, (...)

> No ale na razie skupmy się na podanym wyżej budżecie.

Lublin? o taki

Ciężko będzie znaleźć cokolwiek sensownego z takim budżetem - te samochody najczęściej służą do pracy i 100.000 km po roku to żaden wyczyn.

Napisano

> Renault Espace IV?

A widziałeś jakiś 9 miejscowy?Bo ja nie...są albo 5 albo 7 miejscowe, gdzie przy 7 osobach nie ma bagażnika a te dwie z tyłu to tzw "za karę".

Poza tym takie reno za 15 tysia to proszenie się o kłopoty i oddanie w rok połowy wartości lub więcej na serwisy.

Napisano

> A widziałeś jakiś 9 miejscowy?Bo ja nie...są albo 5 albo 7 miejscowe, gdzie przy 7 osobach nie ma

> bagażnika a te dwie z tyłu to tzw "za karę".

> Poza tym takie reno za 15 tysia to proszenie się o kłopoty i oddanie w rok połowy wartości lub

> więcej na serwisy.

sciana.gif Nie wiem czemu ubzdurało mi się że są 9 miejscowe palacz.gif A z tym dokładaniem to bym nie przesadzał.

Napisano

Tylko i wyłącznie T4, Caravelle lub Multivan. Silnik kwestią gustu - jak nie przeszkadza stary niezbyt szybki klekot pod maską to wyłącznie 2.4 D, jak ma być nowocześnie to 2.5 TDI. W wersji krótkiej jeździsz po mieście lepiej jak osobówką, przedłużony udaje autobus ale mi bardziej pasował na trasie. W razie potrzeby wyrzucasz fotele i masz kemping.

Napisano

> Szukamy auta w okolicy 10-15kzł (maksymalnie do wydania więcej ale budżet będziemy zwiększać

> dopiero po ewentualnych oględzinach bo nie wiadomo czego można się spodziewać w tej cenie).

> Wymagane 9 pełnowymiarowych miejsc i bagażnik, więc w grę wchodzą jakieś minibusy.

> Czego oczekujemy?

> - 9 miejsc

Zainteresuj się czymś takim blacha już nie tak kiepska jak w poprzedniku, części sporo w przystępnych cenach. Nie idź w żadne wynalazki tylko w jak najpopularniejsze auto, wtedy koszty eksploatacji są niższe.

Napisano

> Nie wiem czemu ubzdurało mi się że są 9 miejscowe A z tym dokładaniem to bym nie przesadzał.

Za 15 k IV gen espace to będzie złom na kółkach, albo techniczny albo blacharski, ale złom. A utrzymanie ich w należytym stanie, a co gorsze doprowadzenie do należytego stanu jak się kupi złoma niestety ale kosztuje i to nie mało.

Napisano

> Tylko i wyłącznie T4, Caravelle lub Multivan.

Zgoda, tylko że multivan trzyma tak cenę, że w tych pieniądzach będzie to staruszek, a te z racji wieku generują koszty i imho pieniądze wydane na niego nie do końca odzwierciedlają to co sobą reprezentuje, tzn auto jak najbardziej ok, ale cena nieadekwatna do rocznika i tego co to auto daje za tą kasę.

Napisano

> A widziałeś jakiś 9 miejscowy?Bo ja nie...są albo 5 albo 7 miejscowe, gdzie przy 7 osobach nie ma

> bagażnika a te dwie z tyłu to tzw "za karę".

Z tyłu są normalne fotele takie same jak w drugim rzędzie, to nie Scenic. Bagaznik w wersji Grand jest dość duży. Ale nadal jest 7 osobowy.

> Poza tym takie reno za 15 tysia to proszenie się o kłopoty i oddanie w rok połowy wartości lub

> więcej na serwisy.

To niestety prawda, choć inne duże auta w tej cenie też moga skrobnąć po kieszeni.

Napisano

> Z tyłu są normalne fotele takie same jak w drugim rzędzie, to nie Scenic. Bagaznik w wersji Grand

> jest dość duży. Ale nadal jest 7 osobowy.

Jeżdżę takim co jakiś czas, bo na łosiedlu znajomy z bloku obok ma, więc wiem jak to wygląda i nie chciałbym jechać w dalszą podróż na tych tylnych. zlosnik.gif

Napisano

JAk nie wozisz towarow to najlepiej przedni naped, nieoceniony w zime.

Napisano
  • Autor

> Jeździłem kiedyś krótko caravelką, bardzo fajnie wypadała pod względem wykończenia środka. Nie wiem

> jak cenowo wyjdzie jakiś mały Sprinter ale ma wielki plus za nieograniczone wręcz możliwości

> zabudowy i przebudowy wnętrza, o ile w grę wchodzi jakieś dłubanie.

Sprintera nie brałem pod uwagę. hmm.gif

Zaraz przejrzę oferty. idea.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym szukał ducato lub pokrewnego citroena lub peugeota.

> moze transit

Ale masz jakieś doświadczenia z tymi autami czy od tak wpadły Ci do głowy?

Napisano
  • Autor

> tylko, że wszystko w tych pieniądzach to umęczone będzie

Nówki sztuki nie szukamy, mechanicznie może być coś do zrobienia, byle wnętrze było w stanie dobrym, blacharka nie musi być ideał ale bez przesady, żeby auto nie nadawało się od razu do lakierowania. no.gif

Napisano
  • Autor

> Jak nie lubie VW, tak kupiłbym T4.

Sporo tego jeździ, ale konstrukcja jest bardzo stara i niestety widać to z zewnątrz. frown.gif

Napisano
  • Autor

> Lublin? o taki

> Ciężko będzie znaleźć cokolwiek sensownego z takim budżetem - te samochody najczęściej służą do

> pracy i 100.000 km po roku to żaden wyczyn.

Odpada, wygoda jak w taczce.

Napisano
  • Autor

> Tylko i wyłącznie T4, Caravelle lub Multivan. Silnik kwestią gustu - jak nie przeszkadza stary

> niezbyt szybki klekot pod maską to wyłącznie 2.4 D, jak ma być nowocześnie to 2.5 TDI. W

> wersji krótkiej jeździsz po mieście lepiej jak osobówką, przedłużony udaje autobus ale mi

> bardziej pasował na trasie. W razie potrzeby wyrzucasz fotele i masz kemping.

Dość sporo tego jeździ, jest chyba największy wybór jeśli chodzi o wersje osobowe więc możliwe że na tym stanie.

Napisano
  • Autor

> JAk nie wozisz towarow to najlepiej przedni naped, nieoceniony w zime.

O tym też myślimy. smile.gif

Napisano

>W

> wersji krótkiej jeździsz po mieście lepiej jak osobówką, przedłużony udaje autobus ale mi

> bardziej pasował na trasie. W razie potrzeby wyrzucasz fotele i masz kemping.

Po tym jak wczoraj umeczylem sie jezdzac t4 blaszakiem, to po przeczytaniu Twojej wypowiedzi oplulem monitor...

Wybacz, ale komfort jazdy w tym wynalazku jest zaden - wiec nie wiem dlaczego porownujesz to do osobowki. W porownaniu do amerykanskich vanow jest tragedia ...

Napisano

Szukaj Fiata Ducato Panorama. Auto dobrze wyposażone, wszystko w środku zabudowane. Miejsca pod dostatkiem, bagażnik wystarczający.

Z kumplem kupiliśmy na spółkę takiego dzika zlosnik.gif

Części mechaniczne i blacharskie kupisz po taniości. Minusem większości egzemplarzy jest wszechobecna korozja. Nasz stoi już u blacharza, za jakieś 2 miesiące ruszamy w Europę food.gif

Napisano

> Po tym jak wczoraj umeczylem sie jezdzac t4 blaszakiem, to po przeczytaniu Twojej wypowiedzi

> oplulem monitor...

> Wybacz, ale komfort jazdy w tym wynalazku jest zaden - wiec nie wiem dlaczego porownujesz to do

> osobowki. W porownaniu do amerykanskich vanow jest tragedia ...

Pojeździj osobową wersją T4, zobaczysz różnicę wink.gif Porównywanie do blaszaka nie ma sensu.

Napisano

> Pojeździj osobową wersją T4, zobaczysz różnicę Porównywanie do blaszaka nie ma sensu.

Jezdzilem osobowa wersja T5, porownujac komfort do chociazby takiego voyagera wypada bardzo slabo ...

Napisano

Jeśli chcesz mieć święty spokój i tanią eksploatację to warto dobrze poszukać t4 2,5 TDI ale Caravelle. Prowadzi się jak osobowka, wykończenie na poziomie nieporównywalnie lepszym niż jakikolwiek inny bus. Wprawdzie w tym budżecie może być ciężko, ale ja zacząłbym poszukiwania od tego modelu.

Napisano

> Sporo tego jeździ, ale konstrukcja jest bardzo stara i niestety widać to z zewnątrz.

Poliftowy, jeszcze lekko odświeżony nie wygląda źle wink.gif

velle.jpg

Napisano

> Jezdzilem osobowa wersja T5, porownujac komfort do chociazby takiego voyagera wypada bardzo slabo

> ...

No na pewno nie będzie to komfort typowego van'a, ale sam t4/t5 w wersji osobowej pokonałem już sporo kilometrów, i wcale nie uważam żeby komfort był jakiś tragiczny. Za to ilość miejsca w środku przewyższa wszystkie vany, zwłaszcza pod względem przestrzeni bagażowej.

Napisano
  • Autor

Mógłbyś dać znać ile zapłaciliście za swój model?

Obejrzałem zdjęcia z odbudowy i jeśli chodzi o blacharkę to nie wygląda to zbyt ciekawie. blush.gif

Masz zablokowane privy i nie mogę do Ciebie napisać. no.gif

Napisano

> Po tym jak wczoraj umeczylem sie jezdzac t4 blaszakiem, to po przeczytaniu Twojej wypowiedzi

> oplulem monitor...

> Wybacz, ale komfort jazdy w tym wynalazku jest zaden - wiec nie wiem dlaczego porownujesz to do

> osobowki. W porownaniu do amerykanskich vanow jest tragedia ...

Po pierwsze to, jak już ktoś zauważył, nie porównuj wersji towarowej do osobowej tym bardziej, że zmiana to nie tylko dostawienie foteli w tym aucie. Po drugie, nie oczekuj od 9 osobowego busa warunków jazdy jak w np. Superbie - do czego innego to auto zbudowano i siłą rzeczy jest trochę "ciężarówkowe". Natomiast mi osobiście o wiele lepiej jedzie się w trasę autem pokroju T4/5, traffic czy sprinter niż kompaktową osobówką - przynajmniej siedzę sobie wygodnie i widzę wszystko z góry.

Napisano

> Masz zablokowane privy i nie mogę do Ciebie napisać.

Być może miałem zapchaną skrzynkę. Naprawione wink.gif

Napisano

> Sporo tego jeździ, ale konstrukcja jest bardzo stara i niestety widać to z zewnątrz.

Szczerze? Chcesz ładny wypasiony samochód za tą kasę czy taki co pojeździ i da szansę że się nie zepsuje? Bierz takiego 1.9TD w dobrym stanie a pojeździsz długi czas. ok.gif

Napisano

> Szczerze? Chcesz ładny wypasiony samochód za tą kasę czy taki co pojeździ i da szansę że się nie

> zepsuje? Bierz takiego 1.9TD w dobrym stanie a pojeździsz długi czas.

Niech bierze, ale nie 1.9TD bo to stary AAZ przecie jest, a on ani szybki, ani mocny ani oszczędny. W starszych rocznikach o niebo lepiej brać 2.4D - brak turbo, pięć cylindrów (zimny klekocze na całe osiedle, ale po rozgrzaniu w środku niemal jak benzyna - poza wolnymi obrotami oczywiście), spalanie identyczne jak nie mniejsze, i w ostatecznym rozrachunku o wiele większa satysfakcja z auta. Albo ryzykować trochę i 2.5 TDI - ale czy podana kwota starczy to pojęcia nie mam - znając życie nie.

Napisano

Jeździłem w pracy służbowym T5 Long, 2.5 TDI - ta jednostka jest bajeczna, ale chyba nie złapie się w budżet

ps. zgadzam się z osobą która napisała że jazda takim autem w trasę jest przyjemniejsza niż osobówką, wszystko widać zlosnik.gif

A MB Vito I - ?

Napisano

> Szczerze odradzam, chyba wszystkie już zjadła rdza.

Druga generacja Vito też miała problem z rdzewiejącą klapą - nie wiem co oni spieprzyli że w niemal każdym wyłaziła rdza pod listwą klapy bagaznika...

Napisano

nie wiem czy nie za mały będzie bagażnik (bo nie widziałem go w środku) ale fiatu scudo sa 9-os i są bardzo zgrabne z zewnątrz

edit:

chyba nie bdzie tragedii: są scudo tzw: długie wtedy całkiem całkiem to wygląda: np.: http://otomoto.pl/fiat-scudo-2-0-jtd-128km-9-osobowe-klima-C28896435.html

Napisano

> nie wiem czy nie za mały będzie bagażnik (bo nie widziałem go w środku) ale fiatu scudo sa 9-os i

> są bardzo zgrabne z zewnątrz

> edit:

> chyba nie bdzie tragedii: są scudo tzw: długie wtedy całkiem całkiem to wygląda: np.:

> http://otomoto.pl/fiat-scudo-2-0-jtd-128km-9-osobowe-klima-C28896435.html

siedziałeś w takim Scudo na przednim podwójnym siedzeniu? Ja siedziałem... I nie nazwałbym tego auta dziewięcioosobowym...

Napisano

Transit!!!

Ostatnio robiliśmy daleką trasę w 8 osób i masa bagażów, każdy wygodnie siedział, przednie siedzenia dwóch pasażerów są najmniej wygodne, reszta to leżanki prawie zlosnik.gif

Na bagaże pełno miejsca a była to wersja krótka kombi czyli z mała szybką z tyłu.

Jedyne na co należy zwrócić uwagę to silnik, my mieliśmy ostre 75 KM pod maską co jest słabą opcją, choć 130-140 km/h jedzie i pali tylko 9,5 l na 100 kilosów przy pełnym załadunku ok.gif

Napisano

> siedziałeś w takim Scudo na przednim podwójnym siedzeniu? Ja siedziałem... I nie nazwałbym tego

> auta dziewięcioosobowym...

zależy na jak długie trasy to potrzebne

Napisano

> zależy na jak długie trasy to potrzebne

nawet na 2km jest wybitnie niewygodnie. A jechałem obok w miarę szczupłej kobiety, sam też nie jestem grubasem...

Napisano

> nawet na 2km jest wybitnie niewygodnie. A jechałem obok w miarę szczupłej kobiety, sam też nie

> jestem grubasem...

nie przesadzaj - jeżeli auto ma służyć na dowożenie ludzi na 2 km to styknie (2 km i z tyłu w maluchu przejedziesz biglaugh.gif)

jeżeli na dłuższe trasy to raczej coś większego trzsseba szukać

Napisano

> nie przesadzaj - jeżeli auto ma służyć na dowożenie ludzi na 2 km to styknie (2 km i z tyłu w

> maluchu przejedziesz )

ponowię pytanie - czy jechałeś tym autem z przodu na podwójnym siedzeniu?

> jeżeli na dłuższe trasy to raczej coś większego trzsseba szukać

na żadnym dystansie to nie jest auto 9cio osobowe. Inna sprawa, że takiego auta nie kupuje się raczej żeby podjeżdżać do sklepu po bułki. Wiesz... Matiz też jest rejestrowany na 5 osób... I mam wątpliwości, czy tam nie ma więcej miejsca na szerokość (w przeliczeniu na osobę oczywiście) w porównaniu do "ławeczki" w Scudo.

Napisano

> siedziałeś w takim Scudo na przednim podwójnym siedzeniu?

"A masz kwa dzieci?" old.gif Wyluzuj, tragedii przecież nie ma. Jeździłem starą wersją Scudo jako pasażer i spokojnie robiło się po 100km.

Napisano

> "A masz kwa dzieci?" Wyluzuj, tragedii przecież nie ma.

sęk w tym, że wg mnie jest tragedia...

> Jeździłem starą wersją Scudo jako

> pasażer i spokojnie robiło się po 100km.

nie wiem jak było w starym, w tym nowym jest pod tym względem IMO źle.