Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auta,w których Check Engine zapala się tylko przy błędzie?

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Nie spotkałem się jeszcze żeby w jakimś aucie sterowanym przez ECU nie zaświeciła się kontrolka po przekręceniu stacyjki choć na chwilkę (w jednych gasną po chwili, w innych dopiero po odpaleniu silnika). Czy są auta, w których ta zapala się tylko w przypadku błędu?

Pytanie kieruję głównie pod kątem Seata Ibizy 1.4 MPI z 2000r. Przypuszczam ta w aucie została odłączona.

Napisano

> Witajcie. Nie spotkałem się jeszcze żeby w jakimś aucie sterowanym przez ECU nie zaświeciła się

> kontrolka po przekręceniu stacyjki choć na chwilkę (w jednych gasną po chwili, w innych

> dopiero po odpaleniu silnika). Czy są auta, w których ta zapala się tylko w przypadku błędu?

> Pytanie kieruję głównie pod kątem Seata Ibizy 1.4 MPI z 2000r. Przypuszczam ta w aucie została

> odłączona.

Raczej nie ma takiej opcji. Poczatkowe zapalenie to samodiagnostyka - podobnie jak z kontrolka poduszek czy ABS/ESP czy nawet kontrolka oleju.

Napisano

W Vag-u świeci się chyba do odpalenia..

Napisano

a tam jest taka kontrolka ?

jest epc ( to sterowanie przepustnica ), blad absu, poziomu plynu hamulcowego, reczny, ale od bledu silnika to raczej nie ma

Napisano

> Pytanie kieruję głównie pod kątem Seata Ibizy 1.4 MPI z 2000r. Przypuszczam ta w aucie została

> odłączona.

Obawiam się, że Twoje przypuszczenia są słuszne. Istnieje też możliwość spalenia żarówki ok.gif Kontrolka check powinna się zapalić wraz z włączeniem pozycji zapłonu i zgasnąć po odpaleniu silnika.

W ten sposób masz kontrolę nad samą żarówką czy jest sprawna. W razie zapalania się tylko i wyłącznie przy błędzie silnika i przepalonej żarówce mógłbyś nieświadomie jeździć z poważnym błędem wink.gif

Napisano

> Witajcie. Nie spotkałem się jeszcze żeby w jakimś aucie sterowanym przez ECU nie zaświeciła się

> kontrolka po przekręceniu stacyjki choć na chwilkę (w jednych gasną po chwili, w innych

> dopiero po odpaleniu silnika). Czy są auta, w których ta zapala się tylko w przypadku błędu?

> odłączona.

Toledo silnik akl

pali sie fopiero jak jest blad

Napisano

nie wiem czy pamiętasz kierowco deuu swiety.gifoink.gif ale w stilo ecu monitoruje kontrolki na kokpicie grinser006.gif

Napisano

> nie wiem czy pamiętasz kierowco deuu ale w stilo ecu monitoruje kontrolki na kokpicie

Wybacz ale zapomniałem o tej dyskotece odkąd sprzedałem stilo - Honda nie zapewnia takich wrażeń zlosnik.gif

Napisano

Popatrz na youtubie jak inni odpalają Seata 1.4MPI z 2000r.

Poszukaj filmików, tu pierwszy lepszy:

Napisano

Po lewo od 40km/h na skali, masz check engine przy zapalaniu ok.gif

Napisano
  • Autor

...i była odpięta kontrolka. Było sporo błędów w ECU, w tym uszkodzony sterownik ECU. Odpuściliśmy.

Napisano

> ...i była odpięta kontrolka. Było sporo błędów w ECU, w tym uszkodzony sterownik ECU. Odpuściliśmy.

Ja sciana.gif ale lecą w ....

Jak ktoś się podnieci samochodem to rzeczywiście może nie zwrócić uwagi czy się wszystkie kontrolki zapalają spineyes.gif Stąd nie ma co żałować na diagnostykę ok.gif

Oplułeś chociaż sprzedającego ? zlosnik.gif

Napisano

> ...i była odpięta kontrolka. Było sporo błędów w ECU, w tym uszkodzony sterownik ECU. Odpuściliśmy.

Jeśli to jakieś ogłoszenie z netu, to wrzuć linka. Przynajmniej nikt z userów nie będzie tracił czasu na oglądanie pudrowanego strupa. ok.gif

Napisano

Renault Espace 3, piktogram ECU wyskakuje dopiero przy błędzie 893goodvibes.gif

Napisano

> Renault Espace 3, piktogram ECU wyskakuje dopiero przy błędzie

Co zapewne zdarza się nader często spineyes.gif

Napisano

> Co zapewne zdarza się nader często

1 na prawie 7 lat w przypadku mojego wozidła.

Napisano

> a tam jest taka kontrolka ?

> jest epc ( to sterowanie przepustnica ), blad absu, poziomu plynu hamulcowego, reczny, ale od

> bledu silnika to raczej nie ma

W Fabkach bylo to w Ibizach raczej tez powinna byc.

PS. o widze, ze sprawa sie rozwiazala

Napisano
  • Autor

> Renault Espace 3, piktogram ECU wyskakuje dopiero przy błędzie

Kontrolnie nie zapala się ani na chwilkę?

Napisano
  • Autor

Jeśli ktoś szuka Ibizy z rocznika +/- 2000, w cenie 5000zł w P-niu lub w jego okolicach - chętnie podam linka.

Oczywiście nie mam żalu do właściciela, bo być może on również został oszukany. Autem jeździła jego żona 2 lata.

Napisano

> Kontrolnie nie zapala się ani na chwilkę?

Nie zapala się, po odpaleniu (przekręceniu kluczyka) auto sprawdza wszystkie systemy i jeżeli nie widzi błędów wyświetla się napis OK, jeżeli nastąpi jakakolwiek awaria wyświetla się na wyświetlaczu piktogram (symbol) danego obwodu i w zależności od wagi danego problemu jest odpowiedniego koloru i na przemian z piktogramem wyświetla się napis SERVICE.

Napisano

> Jeśli ktoś szuka Ibizy z rocznika +/- 2000, w cenie 5000zł w P-niu lub w jego okolicach - chętnie

> podam linka.

> Oczywiście nie mam żalu do właściciela, bo być może on również został oszukany. Autem jeździła jego

> żona 2 lata.

w cenie 5 koła to nie ma sie co spodziewac cudów, a że włascicielowi chcialo się jechać na diagnostyke to i tak dobrze

Napisano
  • Autor

To prawda - ponad 10 aut w tej cenie 3 były przyzwoite, ale mimo to lista usterek długa, a zjechać w ceny dobrze nie dało.

Napisano

> To prawda - ponad 10 aut w tej cenie 3 były przyzwoite, ale mimo to lista usterek długa, a zjechać

> w ceny dobrze nie dało.

I nie kupiłeś żadnego?

Napisano
  • Autor

> I nie kupiłeś żadnego?

Skoro 3 z nich miało naprawdę długie listy usterek, a właściciele nie chcieli zjechać więcej niż kilka stówek od ceny wyjściowej - nie. Jak się użytkuje auta to się robi je na bieżąco, a jeśli nie - trzeba się liczyć z obniżką ceny.

Mowa o usterkach typu pęknięta szyba, uszkodzone zamki od drzwi (kręcą się w kółko), opony do wymiany, niedziałająca klima

Napisano

> Skoro 3 z nich miało naprawdę długie listy usterek, a właściciele nie chcieli zjechać więcej niż

> kilka stówek od ceny wyjściowej - nie. Jak się użytkuje auta to się robi je na bieżąco, a

> jeśli nie - trzeba się liczyć z obniżką ceny.

> Mowa o usterkach typu pęknięta szyba, uszkodzone zamki od drzwi (kręcą się w kółko), opony do

> wymiany, niedziałająca klima

Ale bierzesz pod uwagę fakt, że sprzedający wie że auto ma takie usterki i ustala cenę odpowiednio do stanu?

Napisano

> Ale bierzesz pod uwagę fakt, że sprzedający wie że auto ma takie usterki i ustala cenę odpowiednio

> do stanu?

No co Ty? Te z najniższą ceną są jak z fabryki. Na pozostałych trzeba utargować. Znajomy po dyskusji zapytał się gościa ile ma dopłacić żeby łaskawie wziął auto smile.gif

Napisano

> Raczej nie ma takiej opcji. Poczatkowe zapalenie to samodiagnostyka - podobnie jak z kontrolka

> poduszek czy ABS/ESP czy nawet kontrolka oleju.

Co do kontrolki oleju to u mnie (C5) się nie zapala nigdy, co mnie zdumiało, ale to tak ma być.

Że działa, sprawdziłem przy okazji wymiany oleju.

Co prawda jest wskaźnik pokazujący poziom oleju przez chwilę po przekręceniu kluczyka.

Napisano

> No co Ty? Te z najniższą ceną są jak z fabryki. Na pozostałych trzeba utargować. Znajomy po

> dyskusji zapytał się gościa ile ma dopłacić żeby łaskawie wziął auto

brat sprzedawal hyundaia z 2009r i kupujacy wzial ze soba znajomego mechanika, to stwiedzili, ze prog wstawiany, poduszek powietrznych nie ma i chyba tylko dach nie byl malowany, Auto wystawione za 14 000 co bylo min. 2 tysiace taniej niz inne, to Panowie zaproponowali 8000zl ze wzgledu na owe naprawy smile.gif takze takie za 5000 to zabiera sie od sprzedawcy za 3000 palacz.gif

Napisano

> Co do kontrolki oleju to u mnie (C5) się nie zapala nigdy, co mnie zdumiało, ale to tak ma być.

> Że działa, sprawdziłem przy okazji wymiany oleju.

> Co prawda jest wskaźnik pokazujący poziom oleju przez chwilę po przekręceniu kluczyka.

Mysle, ze wlasnie dlatego tak jest.