Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

fotka z fotoradaru Straży Gminnej - Słynny Człuchów

Featured Replies

Napisano

Witam

Przyszła mi fotka od SG Człuchów, przekroczenie o 14km/h w terenie zabudowanym, fotka z daleka z tyłu, nic nie widać jedynie powiększona rejestracja, lokalizacja radaru MULTARadar C na drodze krajowej 25 Wierzchowo Dworzec. To już chyba przesada żeby nastawiać radary na tak małe prędkości na szerokiej pustej rano drodze w niedziele. Typowe dla Straży żeby nabić swoje kasy. Proponuują 80zł i 2 pkt karne albo wiadomo wskazanie kogo innego lub niewskazanie itd.

Moje pytania

1. Czy to jest radar przenosny czy stacjonarny? bo nie pisze w wezwaniu.

2. Jak w końcu jest z postepowaniem mandatowym od Straży gminnych? mają prawo wystawiac mandaty i egzekwować je czy nie, ewentualnie kierowac sprawy do sądu o wskazanie sprawcy i czy trzeba się stawić osobiście ta taką sprawę (mam 500km więc paliwo wyjdzie wiecej niż mandat albo wygrana sprawa) bo z tego co piszą w artykułach w necie to sprawa jest wygrana dla mnie bo SM/SG nie mogą byc oskarżycielem w takiej sprawie i Sąd powinien oddalić wniosek.

polecam m.in.:

http://supernowosci24.pl/jak-nie-placic-mandatow-za-zdjecia-z-fotoradarow/

3. Miał ktoś do czynienia z SM/SG i przysłaną fotką i jak sie potoczyły losy. Czy straże specjalnie dają niższe mandaty że machnąc reką i zapłacic dla świętego spokoju a oni na tym żerują.

Na końcu chce zaznaczyć że nie chodzi mi o głupie 80zł bo ok przekroczyłem minimalnie prędkośc , ale o racje, zasady, prawo i bezmyślne stawianie fotoradarów przez SM/SG dla nabicie swoich kas. Chętnie bym zapłacił mandat ale żeby kasa nie poszła na SM tylko na Skarb Państwa.

EDIT:

To Fotoradar stacjonarny a SM nie może z nich korzystać.

http://www.pg.gov.pl/index.php?0,821,1,685

Napisano

> Na końcu chce zaznaczyć że nie chodzi mi o głupie 80zł bo ok przekroczyłem minimalnie prędkośc ,

> ale o racje, zasady, prawo i bezmyślne stawianie fotoradarów przez SM/SG dla nabicie swoich

> kas.

Zasada jest taka, że jak przekroczyłeś to płacisz. Prawo jest takie że jak przekroczyłeś to płacisz. Cała reszta to próba usprawiedliwiania się i wylewania żali jakie to te straże są gupie i kradną kasę dobrym kierowcom.

Napisano

jesli droga byla oznakowana, znajdowala sie w obszarze zabudowanym to plac i tyle.

Napisano

> Zasada jest taka, że jak przekroczyłeś to płacisz. Prawo jest takie że jak przekroczyłeś to

> płacisz. Cała reszta to próba usprawiedliwiania się i wylewania żali jakie to te straże są

> gupie i kradną kasę dobrym kierowcom.

Owszem, jeżeli straże same działają w ramach prawa.

Jeżeli taka straż ma prawo robić pomiary na terenie miasta/gminy to uważasz, że ok jest zapłacić mandat za wykroczenie zarejestrowane przez w/w straż poza obszarem jej działania??

Innymi słowy, zapłacisz mandat polskiej drogówce jak złapie się na drodze w Niemczech??

Napisano

> Owszem, jeżeli straże same działają w ramach prawa.

> Jeżeli taka straż ma prawo robić pomiary na terenie miasta/gminy to uważasz, że ok jest zapłacić

> mandat za wykroczenie zarejestrowane przez w/w straż poza obszarem jej działania??

> Innymi słowy, zapłacisz mandat polskiej drogówce jak złapie się na drodze w Niemczech??

Quote:

przekroczenie o 14km/h w terenie zabudowanym

Straż gminna, obszar działania gmina.

Napisano

> Witam

> Przyszła mi fotka od SG Człuchów, przekroczenie o 14km/h w

Do mnie przysłali i olałem, przysłali drugi raz i znowu olałem. Obecnie mineło już 5 lat, więc sprawa jest przedawniona.

Napisano

> Witam

> Przyszła mi fotka od SG Człuchów, przekroczenie o 14km/h w terenie zabudowanym, fotka z daleka z

> tyłu, nic nie widać jedynie powiększona rejestracja, lokalizacja radaru MULTARadar C na drodze

> krajowej 25 Wierzchowo Dworzec. To już chyba przesada żeby nastawiać radary na tak małe

> prędkości na szerokiej pustej rano drodze w niedziele. Typowe dla Straży żeby nabić swoje

> kasy. Proponuują 80zł i 2 pkt karne albo wiadomo wskazanie kogo innego lub niewskazanie itd.

> Moje pytania

> 1. Czy to jest radar przenosny czy stacjonarny? bo nie pisze w wezwaniu. ,

taki radar

P.S ja rok temu mialem tam przekoczenie o 12km/h (70zl/2pkt)

Napisano
  • Autor

> taki radar

> P.S ja rok temu mialem tam przekoczenie o 12km/h (70zl/2pkt)

przeciez to stacjonarny, SM/SG może korzystac tylko z przenosnych lub radiowozach nie w ruchu.

zapłaciłeś ? smile.gif

Napisano

> Do mnie przysłali i olałem, przysłali drugi raz i znowu olałem. Obecnie mineło już 5 lat, więc

> sprawa jest przedawniona.

Chyba zastosuję tą metodę, bo na początku lipca jechałem z W-wy do Krakowa i w Pamiątce jest skrzyżowanie, gdzie w każdym rogu jest fotoradar. Dostałem lampą po oczach (swoją drogą taki błysk oślepia i może doprowadzić do wypadku). Po tygodniu przyszła jakaś korespondencja z SG w Tarczynie - niestety nie mogłem odebrać i listonosz zostawił tylko awizo. Nawet nie mam możliwości sprawdzenia co tam zostało zarejestrowane.

Co myślicie o metodzie "do nothing"?

Napisano
  • Autor

> Quote:

> przekroczenie o 14km/h w terenie zabudowanym

> Straż gminna, obszar działania gmina.

Fotoradar stacjonarny, SM nie ma prawa z nich korzystac.

Napisano

> Fotoradar stacjonarny, SM nie ma prawa z nich korzystac.

Odpisz im z tym właśnie stwierdzeniemok.gif, dodaj podstawę prawną. Jak nie podziękują to do papugi, daj jemu 50 i niech pisze pismo, nadmień w nim że uznasz to za próbę wyłudzenia i działania niezgodnego z prawem o czym masz zamiar poinformować odpowiednie służby.

Napisano

Że tez chciało Ci się rozpisywać na tak oczywisty temat. Dałeś się złapać to zapłać i nie lamentuj. Ja tez dostałem w tym roku dokładnie z tej miejscowości zlosnik.gif.

Napisano

> Odpisz im z tym właśnie stwierdzeniem, dodaj podstawę prawną. Jak nie podziękują to do papugi, daj

> jemu 50 i niech pisze pismo, nadmień w nim że uznasz to za próbę wyłudzenia i działania

> niezgodnego z prawem o czym masz zamiar poinformować odpowiednie służby.

grinser006.gifgrinser006.gifok.gif

Napisano

Zapłać te głupie 80zł i nie szukaj problemów.

Do mnie też przyszło zdjęcie ale z innej miejscowości, trochę mnie wkurzyło, ale z drugiej strony dali wybór: 200zł/6pkt lub 300zł/0pkt. Fakt że chodzi tylko o wpływ do budżetu, ale co zrobić.

Z racji tego że sporo jeżdżę to zapłacę 300zł i będę spał spokojnie.

Tak to jest jak się jeździ z wyłączonym cb radiem. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> po czym wnosisz? bo w tekście jest wskazany przenośny...

no bo ogólnie pisałem o fotoradarach rozstawianych i tak też myslałem ale Kin54 dopiero mi wskazał że to stacjonarny. podal link. noi na fotce sie zgadza otoczenie fotoradaru.

Raport z urządzenia rejestrującego zawiera również położenie fotoradaru GPS: N 53 37 14 E 17 26 54

Napisano
  • Autor

> Zapłać te głupie 80zł i nie szukaj problemów.

> Do mnie też przyszło zdjęcie ale z innej miejscowości, trochę mnie wkurzyło, ale z drugiej strony

> dali wybór: 200zł/6pkt lub 300zł/0pkt. Fakt że chodzi tylko o wpływ do budżetu, ale co zrobić.

tylko że własnie im o to chodzi żeby płacić, nawet wybór CI dali zeby tylko zapłacić a przecież taryfikator nie daje wyboru.

Napisano

> Zapłać te głupie 80zł i nie szukaj problemów.

> Do mnie też przyszło zdjęcie ale z innej miejscowości, trochę mnie wkurzyło, ale z drugiej strony

> dali wybór: 200zł/6pkt lub 300zł/0pkt. Fakt że chodzi tylko o wpływ do budżetu, ale co zrobić.

> Z racji tego że sporo jeżdżę to zapłacę 300zł i będę spał spokojnie.

> Tak to jest jak się jeździ z wyłączonym cb radiem.

ale za co ma płacić? nie ma kwoty 80 zl w taryfikatorze

Napisano
  • Autor

> Że tez chciało Ci się rozpisywać na tak oczywisty temat.

pewnie bo to w końcu niezgodne z prawem, albo zyjemy w państwie prawa albo ....szkoda gadac.

> Ja tez dostałem w tym roku dokładnie z tej miejscowości .

ciekawe czy byś chętnie zapłacił jakbyś dostał 500zł mandatu 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> ale za co ma płacić? nie ma kwoty 80 zl w taryfikatorze

są widełki: 50-100zł za przekroczenie 11-20km/h

Napisano

> ale za co ma płacić? nie ma kwoty 80 zl w taryfikatorze

Jesteś tego pewien? Sprawdź dokładnie.

Napisano

"Z powodu uchybień formalnych (korzystanie bez podstawy prawnej z fotoradaru stacjonarnego) wnoszę o oddalenie zarzutu o popełnieniu ww wykroczenia"

Napisano

> są widełki: 50-100zł za przekroczenie 11-20km/h

tak sa ale tylko 50-100, 200-300, 400-500, nic pomiedzy ok.gif

Napisano

> proszę

> http://motofinanse.pl/wzory/taryfikator-mandatow.pdf

> nie ma tam żadnych kwot typu 60, 70, 80zl

sciana.gifsciana.gif jeżeli dla Ciebie oznacza to że widełki to albo 50 albo 100 to facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> jeżeli dla Ciebie oznacza to że widełki to albo 50 albo 100 to

bo tak jest, albo 50 albo 100, policja nie wystawi Ci mandatu na 140zl powiedzmy

dla mnie eot

Napisano

> Witam

> Przyszła mi fotka od SG Człuchów, przekroczenie o 14km/h w terenie zabudowanym, fotka z daleka z

> tyłu, nic nie widać jedynie powiększona rejestracja, lokalizacja radaru MULTARadar C na drodze

> krajowej 25 Wierzchowo Dworzec. To już chyba przesada żeby nastawiać radary na tak małe

> prędkości na szerokiej pustej rano drodze w niedziele. Typowe dla Straży żeby nabić swoje

> kasy. Proponuują 80zł i 2 pkt karne albo wiadomo wskazanie kogo innego lub niewskazanie itd.

> Moje pytania

Też dostaliśmy z Gminy Człuchów i to na dodatek 2x w 3minutowym odstępie czasu ...jeden z przodu drugi z tyłu, przekroczenie o 17km drugi o 27km. Łącznie 300zł i 6 pkt.

Ale niestety już chyba za późno bo kumpel odesłał im pismo, że to on itd.

Najbardziej mnie wkurzyło to, że jechaliśmy całą drogę jak emeryci a zwłaszcza zbliżając się do tych znanych z fotoradarów miejscowości a i tak przysłali .. spy.gifzlosnik.gif

Napisano

> bo tak jest, albo 50 albo 100, policja nie wystawi Ci mandatu na 140zl powiedzmy

skad ta wiedza?

kolega wjechal pod 'zakaz wjazdu' albo 'zakaz ruchu' (nie pamietam) i dostal 20zl mandat.

Napisano

> Zagadka motoryzacyjno-matematyczna: czy liczba 80 mieści się w przedziale 50-100?

Zawsze mnie zastanawiało jak można oblać nowa maturę. Mamy odpowiedź ok.gifhehe.gif

Napisano

> proszę

> http://motofinanse.pl/wzory/taryfikator-mandatow.pdf

> nie ma tam żadnych kwot typu 60, 70, 80zl

Gdyby było tak jak piszesz, to w rubryce "Wysokość mandatu" za np. przekroczenie prędkości 11-20km/h byłoby "50,100 zł" a jest "50-100zł" czyli innymi słowy "od do".

Napisano

> bo tak jest, albo 50 albo 100,

nie jest

> policja nie wystawi Ci mandatu na 140zl

wystawi

Napisano

> tak sa ale tylko 50-100, 200-300, 400-500, nic pomiedzy

nie wierzę facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Kolega z pracy dostał foto z foto pstryka SM ale tam było kilka stron - foto, homologacja fotopstryka, opis opcji do wyboru ( bez pkt 500 z pkt 300 - przekroczenie 24 km/h, skończyło się na 200 zł )

Auto było służbowe więc zapłacił inni olewają takie korespondencje a skoro nieznany jest winny to niema kogo teoretycznie pociągnąć do odpowiedzialności

Napisano

> bo tak jest, albo 50 albo 100, policja nie wystawi Ci mandatu na 140zl powiedzmy

> dla mnie eot

Jesteś moim miszczem ok.gifhehe.gif

w zabudowanym też jeździsz 0 albo 50, nic pomiędzy? hehe.gif

Napisano

> dla mnie eot

Myślałem że nie zaskoczysz mnie już niczym.

Jakże się myliłem boje_sie.gif

Napisano

> Chyba zastosuję tą metodę, bo na początku lipca jechałem z W-wy do Krakowa i w Pamiątce jest

> skrzyżowanie, gdzie w każdym rogu jest fotoradar. Dostałem lampą po oczach (swoją drogą taki

> błysk oślepia i może doprowadzić do wypadku). Po tygodniu przyszła jakaś korespondencja z SG w

> Tarczynie - niestety nie mogłem odebrać i listonosz zostawił tylko awizo. Nawet nie mam

> możliwości sprawdzenia co tam zostało zarejestrowane.

> Co myślicie o metodzie "do nothing"?

To nie w Pamiątce tylko w Tarczynie, w Pamiątce znaczy się kawałek dalej masz tylko 2 fotoradary

Napisano

> Chyba zastosuję tą metodę, bo na początku lipca jechałem z W-wy do Krakowa i w Pamiątce jest

> skrzyżowanie, gdzie w każdym rogu jest fotoradar. Dostałem lampą po oczach (swoją drogą taki

> błysk oślepia i może doprowadzić do wypadku). Po tygodniu przyszła jakaś korespondencja z SG w

> Tarczynie - niestety nie mogłem odebrać i listonosz zostawił tylko awizo. Nawet nie mam

> możliwości sprawdzenia co tam zostało zarejestrowane.

> Co myślicie o metodzie "do nothing"?

I w Tarczynie i w Pamiątce są radary stacjonarne. Straży Gminnej nic do nich.

Napisano

> Raport z urządzenia rejestrującego zawiera również położenie fotoradaru GPS: N 53 37 14 E 17 26 54

Nie chcę Cię martwić ale wg googla to miejsce jest Tutaj

Napisano

> Nie chcę Cię martwić ale wg googla to miejsce jest Tutaj

To by się zgadzało, irracjonalność miejsca do pomiaru prędkości w środku pola pasuje do technik stosowanych przez służby mundurowe w naszym kraju... wink.gif

Napisano

> Nie chcę Cię martwić ale wg googla to miejsce jest Tutaj

Wskazane miejsce jest poza obszarem zabudowanym, chyba że od czasu zrobienia zdjęcia przez google przesunęli tablice.

Napisano

Jest jeszcze jedna opcja...

Napisano
  • Autor

> To by się zgadzało, irracjonalność miejsca do pomiaru prędkości w środku pola pasuje do technik

> stosowanych przez służby mundurowe w naszym kraju...

hmm no to co jest? fotke mam z terenu zabudowanego z fotoradaru :/ czyżby nastepna podstawa do tego by nie przyjmować mandatu ? smile.gif

Napisano

pytanie do znawcow

wczoraj listonosz dostraczyl mi fotke z foto radaru 68/50

data wykroczenia 5.02 2013

fota wykonana przez SM

czy nie ma jakiego terminu ustawowego - przedawnienie?

Napisano

Zapłać ok.gif Ja tez jestem przeciwnikiem fotoradarów, niedawno za wypowiedz o fotoradarach dostałem bana na miesiąc, we wszystkich wątkach o SM piszę jak bardzo ich nie lubie, ale - jeśli już mandat dostane, jeśli już dam się złapać - to płacę. Tyle. Płaciłem 300 niedawno, bo skoro zasluzylem to płacę.

Napisano

> pytanie do znawcow

> wczoraj listonosz dostraczyl mi fotke z foto radaru 68/50

> data wykroczenia 5.02 2013

> fota wykonana przez SM

> czy nie ma jakiego terminu ustawowego - przedawnienie?

jest ale tak samo ITD jak i SG/SM interpretują ujawnienie jako odczytanie zdjęcia, a nie datę wykroczenia...

jeżeli nie masz dowodu, na to że od odczytania minęło 6mcy, to nic nie ugrasz.

Patrząc na datę z lutego br. to na przedawnienie bym nie liczył

Napisano

> pytanie do znawcow

> wczoraj listonosz dostraczyl mi fotke z foto radaru 68/50

> data wykroczenia 5.02 2013

> fota wykonana przez SM

> czy nie ma jakiego terminu ustawowego - przedawnienie?

Jest