Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tylne światło przeciwmgielne - czy mogą być po obu stronach?

Featured Replies

Napisano

Mam możliwość aktywacji drugiego przeciwmgielnego w aucie (i w sumie dla lepszej widoczności chętnie bym to zrobił), ale nie mam pojęcia czy jest to legalne (nie zależy mi na tyle żeby potem mieć problem z policją/przeglądem) - ma być legal, auto osobowe.

Na chwilę obecną, fabrycznie, mam światło przeciwgielne z tyłu w jednej lampie, ale czy mogą świecić w obu? Co na to przepisy?

Napisano

> Mam możliwość aktywacji drugiego przeciwmgielnego w aucie (i w sumie dla lepszej widoczności

> chętnie bym to zrobił), ale nie mam pojęcia czy jest to legalne (nie zależy mi na tyle żeby

> potem mieć problem z policją/przeglądem) - ma być legal, auto osobowe.

> Na chwilę obecną, fabrycznie, mam światło przeciwgielne z tyłu w jednej lampie, ale czy mogą

> świecić w obu? Co na to przepisy?

1 lub 2. Jeśli jest jedno, to po lewej stronie.

Napisano

pierwsza generacja megane cabrio i coupe mają dwa światła przeciwmgłowe

Napisano

> 1 lub 2. Jeśli jest jedno, to po lewej stronie.

Ja mam po prawej 270751858-jezyk.gif

Napisano

sam "włączyłem" prawe przeciwmgłowe, żeby do pary świeciły ok.gif

nie ma z tym problemów na SKP

Napisano

> a ja w ogóle nie miałem

Masz jakiegos JDMa?

Napisano

tak się akurat składa ze miałem 3 auta i wszystkie miały po 2 światła przeciwmgielne, teraz to wkładają po jednym, zapewne z oszczędności,uruchamiaj drugie światło będziesz lepiej widziany w gęstej mgle,dodam że ja miałem okazje tylko 2 razy włączyć światła przeciwmgielne zlosnik.gif,w gęstą mglę i wielką śnieżyce

Napisano

> uruchamiaj drugie światło będziesz lepiej widziany

> w gęstej mgle,

Dodam tylko, od dwóch świateł odchodzi się, żeby nie były mylone przez jadących z tyłu ze stopem. I coś w tym może być! grinser006.gif

Napisano

Za mną kiedyś jechał jakiś palant na długich, więc zapuściłem przeciwmgielne i od razu mnie wyprzedził; pewnie myślał, że hamuję. biglaugh.gif

Napisano

> Na chwilę obecną, fabrycznie, mam światło przeciwgielne z tyłu w jednej lampie, ale czy mogą

mogą być dwie skromny.gif

Napisano

W Stilo 5d mam 2 po obu stronach rejestracji i oba świecą ok.gif

Napisano

Swiecic moga, bo w wielu autach byly/sa z obu stron.

Pozostaje pytanie, dla cytujacych z pamieci homologacje pojazdu, co z nia, ale tym to pewnie nikt na SKP ani policial.gif sie nie przejmie hmm.gif.

Napisano

> teraz to wkładają po jednym, zapewne z oszczędności,

Ale co to za oszczędność: żarówka i pół metra przewodu? niewiem.gif No dobra - niech będzie metr... grinser006.gif

Mam styczność z takim właśnie pojazdem: ma dwie lampy, ale świeci tylko lewa. icon_eek.gif 1)

Na początku mnie to zaintrygowało, badanie "pod mikroskopem" wykazało brak żarówki właśnie... może to unifikacja w zależności od rynku LHD/RHD - aktywują odpowiednią lampę?

Co innego w moim obecnym bolidzie: tam mam po lewej p/mgielne, a w tym samym miejscu po prawej światło cofania.

1) Wiele razy już się tu spotkałem z tezą, że jak jakakolwiek lampa jest zamontowana na pojeździe, TO MUSI ŚWIECIĆ ! ! No jak się okazuje - nie musi... grinser006.gif

Napisano

> Ale co to za oszczędność: żarówka i pół metra przewodu? No dobra - niech będzie metr...

> Mam styczność z takim właśnie pojazdem: ma dwie lampy, ale świeci tylko lewa. 1)

> Na początku mnie to zaintrygowało, badanie "pod mikroskopem" wykazało brak żarówki właśnie... może

> to unifikacja w zależności od rynku LHD/RHD - aktywują odpowiednią lampę?

> Co innego w moim obecnym bolidzie: tam mam po lewej p/mgielne, a w tym samym miejscu po prawej

> światło cofania.

> 1) Wiele razy już się tu spotkałem z tezą, że jak jakakolwiek lampa jest zamontowana na pojeździe,

> TO MUSI ŚWIECIĆ ! ! No jak się okazuje - nie musi...

wiele pojazdów tak ma, miałem tak w astrze kombi mam w przyczepce wink.gif

ford, berlingo i vitara dla odmiany mają po dwa i świecą dwa spineyes.gif

w astrze nie sprawdzałem, ale w przyczepce prawa lampa nie ma bebechów, więc uruchomienie lampy nie jest proste

Napisano

Peugeot 206 lewą stronę ma na środku... rotfl.gif

Napisano

> Mam możliwość aktywacji drugiego przeciwmgielnego w aucie (i w sumie dla lepszej widoczności

> chętnie bym to zrobił), ale nie mam pojęcia czy jest to legalne (nie zależy mi na tyle żeby

nie widziałeś nigdy aut z dwoma przeciwmgłowymi z tyłu? icon_eek.gif

Napisano

> Ale co to za oszczędność: żarówka i pół metra przewodu? No dobra - niech będzie metr...

Też mnie to kiedyś dziwiło, jak w odbiorniku TV (wtedy jeszcze lampowym) przekonstruowywano układ tylko po to, żeby zoptymalizować o sztuk 1 liczbę rezystorów biglaugh.gif

Ale w dużej skali oszczędność można było wykazać grinser006.gif

Napisano

Mogą być dwa. Wiele samochodów ma dwa tylne światła przeciwmgłowe.

Napisano

Ja dołożyłem kawał druta, przekaźnik i żarówę i mam w Scenicu 2 tylne przeciwmgielne... palacz.gif

Napisano

Lub na środku. smile.gif

Napisano

> pierwsza generacja megane cabrio i coupe mają dwa światła przeciwmgłowe

Cała masa całkiem popularnych aut ma po obydwu stronach przeciwmgielne, podobnie cofania. Rzekłbym że około połowa.

Inne mają przeciwmgielne tylko z lewej strony

A zdarzają się po środku np P206

Napisano

> Lub na środku.

Autor ma już jedno i zastanawia się, czy włączyć drugie. Więc wątpię, że to pierwsze jest na środku smile.gif

Napisano

mogą być

ja w golfie miałem jedno, ale w prawej lampie wyłamałem zaślepkę, wsadziłem żarówkę i mam 2 biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> nie widziałeś nigdy aut z dwoma przeciwmgłowymi z tyłu?

nie zwracałem na to uwagi nigdy. Dzięki wszystkim za pomoc.

Napisano

Przy setkach tysięcy wyprodukowanych sztuk to się robią oszczędności

Napisano

> Przy setkach tysięcy wyprodukowanych sztuk to się robią oszczędności

OK, to w takim razie można jeszcze bardziej zaoszczędzić - po co dawać atrapę lampy, która - raz, że nie świeci; dwa - też ileś tam kosztuje...