Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parkowanie na górce

Featured Replies

Napisano

Tak się trafiło,że będę regularnie parkował na dość stromym wjeździe do garażu. Czy taki postój może nieść za sobą negatywne skutki dla jakichkolwiek podzespołów auta?

Auto stoi na biegu, ręcznym + podłożone klocki pod koła.

Napisano

> Tak się trafiło,że będę regularnie parkował na dość stromym wjeździe do garażu. Czy taki postój

> może nieść za sobą negatywne skutki dla jakichkolwiek podzespołów auta?

> Auto stoi na biegu, ręcznym + podłożone klocki pod koła.

Tłumik szybko sie skończy.

Napisano

> Czy taki postój

Nie niesie, nic się nie stanie. Tylko po co te klocki? hehe.gif

Napisano

> Nie niesie, nic się nie stanie. Tylko po co te klocki?

Lepiej mieć niż nie mieć zlosnik.gif. Jakby tam był jakiś krawężnik to można po lekkim skosie kołami do krawężnika parkować ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Tłumik szybko sie skończy.

I szyba przednia spłynie do dołu ! ok.gifsmirk.gif

Napisano

> będę regularnie parkował na dość stromym wjeździe do garażu.

Teraz napisz, jaką kolejność stosujesz biglaugh.gif

1 - klocki - bieg - hamulec ?

2 - bieg - hamulec - klocki ?

3 - hamulec - klocki - bieg ?

4 - bieg - klocki - hamulec ?

5 - hamulec - bieg - klocki ?

6 - klocki - hamulec - bieg ?

Wiesz, niby to nie ma znaczenia, ale skoro już tak rozbijamy ... na atomy grinser006.gif , to dla mnie najbardziej "naturalną" kolejnością jest hamulec - bieg - klocki.

Napisano

> Wiesz, niby to nie ma znaczenia, ale skoro już tak rozbijamy ... na atomy , to dla mnie

> najbardziej "naturalną" kolejnością jest hamulec - bieg - klocki.

a niby dlaczego? auto ma trzymać hamulec, klocki i bieg to już zabezpieczenie dodatkowe

Napisano

Bardziej naturalną i lepszą z technicznego punktu widzenia jest bieg - ręczny - klocki zlosnik.gif. A najbardziej bez klocków hehe.gif.

Napisano

> Bardziej naturalną i lepszą z technicznego punktu widzenia jest bieg - ręczny - klocki .

Pozwolę się nie zgodzić: kiedy pierwszy jest bieg - pierwszy lub wsteczny grinser006.gif to cały ciężar auta "wisi" niejako na układzie napędowym.

Pewnie nie ma to większego/żadnego znaczenia, ale jakoś lżej mi na duszy, gdy elementy od poduszek silnika aż po końce półosi mogą odpocząć... smile.gif

Napisano

> Teraz napisz, jaką kolejność stosujesz

> 1 - klocki - bieg - hamulec ?

> 2 - bieg - hamulec - klocki ?

> 3 - hamulec - klocki - bieg ?

> 4 - bieg - klocki - hamulec ?

> 5 - hamulec - bieg - klocki ?

> 6 - klocki - hamulec - bieg ?

> Wiesz, niby to nie ma znaczenia, ale skoro już tak rozbijamy ... na atomy , to dla mnie

jezeli jestes w pierwszym punkcie osiagnac klocki to chce twoj autograf grinser006.gif

Napisano

> jezeli jestes w pierwszym punkcie osiagnac klocki to chce twoj autograf

Pewnie stoi przy krawężniku na skręconych kołach. biglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> napisz dlaczego

Pewnie mial na mysli wode znajdujaca sie w ukladzie wydechowym, przy parkowaniu pod gorke zawsze bedzie zbierala sie w jednym, tym samym miejscu.

Napisano

Moze zawsze w takich sytuacjach jezdzi z kims, wiec ten punkt da sie zrealizowac zlosnik.gif

Napisano

Da radę. Zostawiasz samochód na hamulcu ręcznym i biegu. Podstawiasz klocki, zwalniasz hamulec i bieg. Samochód oprze się wtedy na klockach po czym ponownie zaciągasz hamulec i wrzucasz bieg.

Napisano

> Pewnie mial na mysli wode znajdujaca sie w ukladzie wydechowym, przy parkowaniu pod gorke zawsze

> bedzie zbierala sie w jednym, tym samym miejscu.

równie dobrze mozna na płaskim tak załatwić wydech ok.gif Wpływ na to ma sposób użytkowania samochodu, a nie sposób parkowania. Jak już ruszam auto to robię najmniej kilkadziesiat kilometrów, natomiast moja matka robi często krótkie odcinki. U niej wymiana tłumików nawet w nowym aucie szybko występuje, a parkuje na płaskim zlosnik.gif

Napisano

Troche offtop, ale jak mialem cc (bez stabilizatora) to parkowalem pochylony na prawo. Jak bolid dluzej postal to wyraznie w jedna strone pochylony jechal (nie chodzi o mnie w srodku zlosnik.gif)

Napisano

> auto ma trzymać hamulec, klocki i bieg to już zabezpieczenie dodatkowe

Mój szwagier też tak myślał i miał ogromne szczęście, że teraz nie ma na karku prokuratora. Był początkującym kierowcą, jak mu bolid uciekł ze wzniesienia, przejechał tyłem przez poprzeczny chodnik i wylądował na trawie, demolując przy tym przęsło prowizorycznego płotu... panic.gif

No ale to był przypadek ekstremalny hehe.gif

> klocki i bieg to już zabezpieczenie dodatkowe

W w/w przykładzie zabrakło zapiętego biegu.

Sam stosuję bieg na płaskim terenie, hamulec + bieg na górce, na dłuższy postój podłożył bym kliny pod koła.

Napisano

Nie ma sprawy... grinser006.gif

Nie wiem, czemu, ale zinterpretowałem ten fragment:

Quote:

będę regularnie parkował na dość stromym wjeździe do garażu

jako postój na posesji, za płotem i założyłem (być może błędnie smirk.gif), że te klocki czekają, aż autor wątku przyjedzie zaparkować... biglaugh.gif

Napisano

> Mój szwagier też tak myślał i miał ogromne szczęście, że teraz nie ma na karku prokuratora. Był

> początkującym kierowcą, jak mu bolid uciekł ze wzniesienia, przejechał tyłem przez poprzeczny

> chodnik i wylądował na trawie, demolując przy tym przęsło prowizorycznego płotu...

> No ale to był przypadek ekstremalny

> W w/w przykładzie zabrakło zapiętego biegu.

> Sam stosuję bieg na płaskim terenie, hamulec + bieg na górce, na dłuższy postój podłożył bym kliny

> pod koła.

to przecież nie chodzi o to żeby auto tylko na postojowym trzymać. Naturalne jest, że przy parkowaniu na pochyłym zapinam bieg i koła skręcam tak żeby się ew gdzieś oparł w razie ''W''.

Ale ''wieszanie'' auta na biegu i podtrzymywanie postojowym to nie tędy droga.

Napisano

> to przecież nie chodzi o to żeby auto tylko na postojowym trzymać. Naturalne jest, że przy

> parkowaniu na pochyłym zapinam bieg i koła skręcam tak żeby się ew gdzieś oparł w razie ''W''.

> Ale ''wieszanie'' auta na biegu i podtrzymywanie postojowym to nie tędy droga.

Dzisiejszy świat jest pięknie prosty. Zostawiasz auto tylko i wyłącznie na postojowym hamulcu a jak coś nie zadziała to podpierasz się odpowiednim zapisem w instrukcji obsługi (sprawdzić czy nie napisali że sam hamulec to za mało!) i przerzucasz odpowiedzialność na producenta oraz ASO.

skromny.gif

Napisano

> Tak się trafiło,że będę regularnie parkował na dość stromym wjeździe do garażu. Czy taki postój

A dlaczego miałoby szkodzić ? Parkowałem tak jeden samochód przez 3 lata, kolejny przez rok, obecny przez tak 4 lata. Samochód zawsze stał tylko na ręcznym i na biegu, nigdy nie podkładałem żadnych klocków, klinów itp. i nie zauważyłem żadnych negatywnych efektów tegoż. Ani ręcznego szlag nie trafił, ani ręczny nie przymarzł, ani sprzęgło nie zdechło, ani tłumik nie przerdzewiał. Ja nie rozumiem problemu wink.gif Najważniejszy jest sprawny ręczny.

Napisano

> napisali że sam hamulec to za mało!) i przerzucasz odpowiedzialność na producenta oraz ASO.

I w polskich warunkach, bujasz się 4 lata po sądach grinser006.gif

Napisano

I oto mamy efekt jak ktoś sie naczyta poradników a"la auto świat, albo moto poradniki na wp......

Samochód postaw napółce w witrynce. Półke wypoziomuj.