Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mały, ekonomiczny dla żony, do 10 tysi...

Featured Replies

Napisano

Żonie potrzebne jest wozidło do pracy - dziennie trasa między miastem a wioską 34km w jedną stronę.

Uparła się na jakieś małe byleco. Rozmiar typu Nissan Primera już ją przeraża.

Zależy mi na małym spalaniu (benzyna), możliwością późniejszego dołożenia LPG. Auto w cenie 10 000 pln (max). Wiek... no cóż jaki się da.

Na jakie marki/modele warto zwrócić uwagę by nie naciąć się na małe a paliwożerne?

Co się wam w praktyce sprawdza?

W imieniu serce.gif dziękuję, za najlepszą sugestię, mogę wysłać portret serce.gif z buziakiem na priv zlosnik.gif

Tak od siebie spytam... Peugeot 107?

Napisano

witam

Ciężko będzie zmieścić się w tym budżecie ale może colt cz

miałem ostatnio takim możliwość powozić kawałek i fajnie trzyma się drogi, fajnie przyśpiesza, fajny w środku , tylna kanapa przesuwana tylko nie wiem jak z lpg...

Napisano

> Zależy mi na małym spalaniu (benzyna), możliwością późniejszego dołożenia LPG. Auto w cenie 10 000

> pln (max). Wiek... no cóż jaki się da.

Panda i Aveo będą najmłodsze i chyba bez problemu da się dołożyć LPG.

Napisano

> Żonie potrzebne jest wozidło do pracy - dziennie trasa między miastem a wioską 34km w jedną stronę.

> Uparła się na jakieś małe byleco. Rozmiar typu Nissan Primera już ją przeraża.

> Zależy mi na małym spalaniu (benzyna), możliwością późniejszego dołożenia LPG. Auto w cenie 10 000

> Na jakie marki/modele warto zwrócić uwagę by nie naciąć się na małe a paliwożerne?

> Co się wam w praktyce sprawdza?

> W imieniu dziękuję, za najlepszą sugestię, mogę wysłać portret z buziakiem na priv

> Tak od siebie spytam... Peugeot 107?

Yaris? Panda?

Napisano

107/C1/Aygo z gazem średnio współgrają

poza tym warto ładować gaz do auta które w miejskich korkach pali 6 litrów przy dynamicznej jeździe?

aha, do 10k pln zapomnij że kupisz coś sensownego z tych trzech

edit:

Panda z gazem waytogo.gif

Napisano

> Toyota Aygo/Citroen C1/Peugeot 107

do 10k pln raczej nierealne, żeby kupić sensowną sztukę

Napisano

> Żonie potrzebne jest wozidło do pracy - dziennie trasa między miastem a wioską 34km w jedną stronę.

> Uparła się na jakieś małe byleco. Rozmiar typu Nissan Primera już ją przeraża.

> Na jakie marki/modele warto zwrócić uwagę by nie naciąć się na małe a paliwożerne?

> Co się wam w praktyce sprawdza?

> W imieniu dziękuję, za najlepszą sugestię, mogę wysłać portret z buziakiem na priv

Getz,i10,Micra.Jeśli rocznik Cie nie przeraża można kupić Micrę K11 po liftingu rocznik 2000-2003.Wygląda naprawdę przyzwoicie np jakiś tekst dość dobrze się gazuje i naprawdę nie do zdarcia.Kumpel na nauce jazdy ,zrobił nią 400tys i zostawił sobie to autko jako rezerwowe jeździ nim teraz żona.

Edyta: z klimą też bez problemu znajdziesz ok.gif

Napisano

Jeśli koniecznie segment B to panda, yaris, corsa. Może coś z segmentu C np astra II którą chyba zresztą miałeś?

Napisano

Jest opcja że również będę stał przed takim wyborem, i nie widzę innej opcji jak panda smile.gif

Napisano

kupi kupi wink.gif bratowa kupila sensowna sztuke za 9kzl wink.gif

Napisano

> seicento?

Powiedz, ze zartujesz. Jak mozna to komus polecic w xxi wieku?

Napisano

> kupi kupi bratowa kupila sensowna sztuke za 9kzl

i absolutnie nic nie zrobiła przez pierwszy rok eksploatacji?

Napisano

jeszcze nie, w kolejce ma tarcze i klocki ale to jak sie skoncza i zakup kol letnich.

Napisano

Widze kolega ma ten sam problem co i ja oslabiony.gif

Rozeznając trochę rynek wszystko wskazuje niestety na pandę (piszę niestety bo mamy już w rodzinie dwie)

Yariska fajne autko jednak ceny dość wysokie

Corsa C tu nie bardzo wiem bo nigdy nie jeździłem

Polo w tej kwocie mozna dostać 1,4PB i jest to przyzwoite wozidło

Maluszki c1/107/aygo tutaj tez szukam troszkę by cza dołozyc ale jestem dobrej myśli

Napisano

> Powiedz, ze zartujesz. Jak mozna to komus polecic w xxi wieku?

ma byc may? - jest

ma byc ekonomiczny - jest

spelnia wszystkie wymagania, czasami ujezdzam jeszcze seja 1100 i bardzo przyzwoicie sie tym jedzi, do miasta i na dojazdy super fura, a mozna zlanezc egzemplarze z elektrycznymi szybami, a nawet i klimatyzacja;)

Napisano

> ma byc may? - jest

> ma byc ekonomiczny - jest

> spelnia wszystkie wymagania, czasami ujezdzam jeszcze seja 1100 i bardzo przyzwoicie sie tym jedzi,

> do miasta i na dojazdy super fura, a mozna zlanezc egzemplarze z elektrycznymi szybami, a

> nawet i klimatyzacja;)

Ale 34 km w jedną stronę do roboty to jest już spore ryzyko jakiegoś zdarzenia drogowego. A w takim przypadku nie chciał bym aby moja mulher.gif siedziała w seicento który zapewnia ochronę na poziomie motoru sick.gif

Ja bym szukał czegoś kasy C z gazem, albo jak najmłodszego klasy B.

Napisano

A czemu niby SC niedobre ? hmm.gif

Zwykły miejski samochodzik - 34 km pokona w nim w 30-45 minut więc może o komforcie i innych bajerach się nie rozwodźmy.

Skoro ma to być bezawaryjny środek do przemieszczania się z punktu A do B to będzie dobry.

Najmłodszy, najmniej awaryjny, tani w eksploatacji.

Napisano

> Ale 34 km w jedną stronę do roboty to jest już spore ryzyko jakiegoś zdarzenia drogowego.

Super statystyka.

To na wyjazdy nad morze trzeba jechać już autobusem.

> A w takim

> przypadku nie chciał bym aby moja siedziała w seicento który zapewnia ochronę na poziomie

> motoru

> Ja bym szukał czegoś kasy C z gazem, albo jak najmłodszego klasy B.

No to teraz czekamy, żeby ktoś zaproponował jakąś pełnoletnią brykę klasy D lub E devil.gif

Napisano

> Super statystyka.

> To na wyjazdy nad morze trzeba jechać już autobusem.

Miałem kiedyś koleżankę która zginęła w seicento. Kierowca laguny pod którą się wpakowała miał tylko złamany nos i brał udział w jej reanimacji.

I tyle w temacie.

Napisano

> Miałem kiedyś koleżankę która zginęła w seicento. Kierowca laguny pod którą się wpakowała miał

> tylko złamany nos i brał udział w jej reanimacji.

> I tyle w temacie.

A jakby ta Laguna uderzyła w ciężarówkę to zginąłby jej kierowca a ciężarówce nic.

Mała pstynka jaką jest Seicento musi się pogiąć przy wypadku.

Ale nie popadajmy od razu w paranoję, bo inaczej to w ogóle nie wychodzilibyśmy z domu bo strach.

Napisano

Corsa C - zobaczyć, bo nie każdemu będzie odpowiadać wnętrze - omijać 1.0, szukać 1.2/1.4.

Napisano

> seicento który zapewnia ochronę na poziomie

motoru

Chyba motocykla sick.gif motor to masz pod maską w samochodzie clown.gif

Napisano

Jakieś 1,5 roku temu, też kupowaliśmy auto dla żony i przez zupełny przypadek padło na Getza (stał pod blokiem rodziców z wywieszoną kartką) i generalnie mogę Ci polecić to auto.

Silnik 1.3 poczciwa jednostka od Mitsubishi spokojnie dogaduje się z LPG, ale my nie montowaliśmy gazu bo przy przebiegach żony to nie ma sensu.

Na początek zrobiliśmy pakiet startowy typu rozrząd, olej, filtry, coś z zawieszenia i tyle.

Autko może nie zachwyca stylistycznie wnętrzem, ale jest praktyczne, małe do miasta i generalnie też lubię sobie nim pojeździć.

Rozważ może taką opcję.

Napisano

Hultaj i 10 / kia picanto / panda 1.2 lpg Wszystkie z klimą, wspomaganiem i dobrze znoszą lpg.

Napisano

Prius C byłby idealny, ale za 10 kPLN to mozna conajwyżej kupić sobie jego zdjęcie. Moze Yaris sie w tej cenie zmieści? Mieli chyba u was Yarisy z jakimś mikrodieslem?

Napisano

> A jakby ta Laguna uderzyła w ciężarówkę to zginąłby jej kierowca a ciężarówce nic.

> Mała pstynka jaką jest Seicento musi się pogiąć przy wypadku.

> Ale nie popadajmy od razu w paranoję, bo inaczej to w ogóle nie wychodzilibyśmy z domu bo strach.

Uwielbiam tego typu argumenty. Zastanów sie nad tym co napisałeś i przestań udawać Lucyfera.

Napisano

> Prius C byłby idealny, ale za 10 kPLN to mozna conajwyżej kupić sobie jego zdjęcie. Moze Yaris sie

> w tej cenie zmieści? Mieli chyba u was Yarisy z jakimś mikrodieslem?

Po co komu w yarisie diesel jak benzyna 1.0 pali w trasie ponizej 5l. Do 10tys powinno sie cos znalezc ale raczej bez klimy.

Fajna tez bedzie panda jesli chodzi o bezawaryjnosc i tania eksploatacje. Pali ciut wiecej ale czesci prawie za darmo.

Corsa C to bardzo zly pomysl, bardzo zle zrobione auto zwlaszcza z najwieksza porazka GM czyli silnikiem 1.0

Napisano

> Corsa C to bardzo zly pomysl, bardzo zle zrobione auto zwlaszcza z najwieksza porazka GM czyli

> silnikiem 1.0

Do tego z tendetnym wybierakiem biegow w silnikach benzynowych oraz szybko padajaca maglownica.

Pomyslodawca mechanizmu opuszczania szyb oraz jego przynitowania na stale do drzwi powinien byc wyslany na ciezkie roboty w kamieniolomach.

Napisano

> Prius C byłby idealny, ale za 10 kPLN to mozna conajwyżej kupić sobie jego zdjęcie. Moze Yaris sie

> w tej cenie zmieści? Mieli chyba u was Yarisy z jakimś mikrodieslem?

był 1.4 ale to nie jest mikrodiesel

to jest silnik pełnoprawny do napędzania kompaktów w EU rzeczywistości

Napisano
  • Autor

> 107/C1/Aygo z gazem średnio współgrają

> poza tym warto ładować gaz do auta które w miejskich korkach pali 6 litrów przy dynamicznej

> jeździe?

> aha, do 10k pln zapomnij że kupisz coś sensownego z tych trzech

> edit:

> Panda z gazem

Korków nie przewiduję. Ja mieszkam na obrzeżach - tylko jazda przez las, na wieś.

Co to znaczy " sensownego " do 10k nie kupię? Czym się sensowność objawia?

Napisano
  • Autor

> Jeśli koniecznie segment B to panda, yaris, corsa. Może coś z segmentu C np astra II którą chyba

> zresztą miałeś?

to ma być mały samochód. MAŁY.

Napisano
  • Autor

Nie wiem czy można, ale żonie się podoba, i tylko dzięki mojemu oporowi, nie kupimy zlosnik.gif

Napisano

> Uwielbiam tego typu argumenty. Zastanów sie nad tym co napisałeś

Już się zastanowiłem... palacz.gif

> i przestań udawać Lucyfera.

...jest mi tak daleko do Lucyfera, że porównanie jest mocno nietrafione devil.gif

Napisano

> to ma być mały samochód. MAŁY.

parę miesięcy temu miałem ten sam problem, jak mi sie autko podobało to kobicie nie, i tak po obejrzeniu kilkunastu wozideł wszelkiej maści zydowskim targiem stanęło na czerwonej corsie c. Kobita zadowolona, ja mam problem z głowy, jedyny minus to diesel 1.3 dci ale z takim budżetem nie ma co grymasić.

Napisano

> Nie wiem czy można, ale żonie się podoba, i tylko dzięki mojemu oporowi, nie kupimy

No to krok do przodu i Panda.

Po co wymyślać już wymyślone niewiem.gif

Napisano

> Korków nie przewiduję. Ja mieszkam na obrzeżach - tylko jazda przez las, na wieś.

> Co to znaczy " sensownego " do 10k nie kupię? Czym się sensowność objawia?

sensowny czyli taki w którym nie będzie:

- "Panie, tylko klima do nabicia"

- "Panie, tarcze jeszcze dobre, tak na 1000km da radę"

- "Panie, no stuka, co ma nie stukać, jakieś gumki zrobisz i będzie malina"

- "Panie, oponki jeszcze na ten sezon spokojnie dadzą radę"

w województwie pomorskim z tego co popatrzyłem na allegro egzemplarze poniżej 12k pln są albo golasami, albo do naprawy, albo bez opłat

w zeszłym roku sam szukałem takiego auta, obejrzałem kilka właśnie takich tańszych od wszystkich innych

jedynym och plusem było to, że były dosyć blisko przez co nie straciłem za dużo wachy jeżdżąc je oglądać

a cenowo po doprowadzeniu do stanu przyzwoitego (nie idealnego) by wyszły pewnie więcej niż takie samo auto kupione od razu w przyzwoitym stanie

Napisano

> Już się zastanowiłem...

No i? Może lepiej jeździć motocyklem do pracy, przecież jak uderzysz w ciężarówkę to masz takie same szanse przeżycia jak w Lagunie?

Napisano
  • Autor

> No to krok do przodu i Panda.

> Po co wymyślać już wymyślone

TO taki złoty środek?

Napisano

> No i? Może lepiej jeździć motocyklem do pracy, przecież jak uderzysz w ciężarówkę to masz takie

> same szanse przeżycia jak w Lagunie?

po co swoje 3 grosze wrzucasz jak nie chcesz miejscowych reali zrozumieć ? Nie dziwię się Pani Flanelowej, że chce "srajczento". Na warunki 3miasta auto jak znalazł, dzieciaki wsadzi, zakupy zmieści, wszędzie zaparkuje. Moja średnia prędkość w mieście z ostatnich 2 m-cy przy jeździe w godzinach typowych dla jadących do i z pracy nie przekroczyła 32 km/k. Gdyby nie kilkukrotne przejazdy Obwodnicą Trójmiasta wynik byłby niższy ok.gif

Nie każdy potrzebuje samochodu, który na odcinku kilkuset metrów-a taka jest średnia odległość pomiędzy sygnalizacją świetlną- pogoni do 100 km/h albo i więcej tym bardziej, że limit w mieście jest 50 km/h, rzadko podniesiony do 70 km/h.

I drugi warunek- skoro kobieta twierdzi, że chce małe auto to ma być małe, bo to znaczy, że dobrze się w nim czuje. Wariaci naczytają się takich mądrości jak Twoje i kupują landary, a kobita potem ma stresy, bo to duże, ciężkie do parkowania i jazdę nim jak karę traktuje.

Napisano

> po co swoje 3 grosze wrzucasz jak nie chcesz miejscowych reali zrozumieć ? Nie dziwię się Pani

> Flanelowej, że chce "srajczento".

Ja też nie. Wygoda i ekonomiczność poruszania się w zakorkowanym mieście małym samochodem jest warta większego ryzyka. Dlatego ludzie np. jeżdżą skuterami. Ale niech nikt nie opowiada że taki samochód jest równie bezpieczny jak duży pojazd, bo "w razie zderzenia w ciężarówką i tak zginiesz". Trzeba sobie zdawać sprawę z większego ryzyka i dobrać samochód tak by oferował maksymalne bezpieczeństwo przy akceptowalnym koszcie zakupu i eksploatacji. Ja etż nie jeżdżę Hummerem H1 wink.gif

Napisano

szukałem czegos podobnego miesiac temu, miałem na uwadze Aveo, Getz, i klase A m.in. Picanto, Pande. Jeśli chodzi o Aveo i Getz, modele niszowe, jak ja szukałem nie było wyboru, 90% handlarze, auto po gradzie i itp, trafiło mi sie Punto 2 FL 1.2 16v 80KM z nowa instalacja sekwencyjna LPG i z śmiesznym przebiegiem, minus auto z miasta ma lekka obcierke i itp, wiadomo nie ma co cudowac jeśli sie szuka auta min 10 letniego. Ja akurat patrzyłem na stan techniczny. Jestem zadowolony, spalanie w trasie 7l lpg/ 100km. Tico na tych samych trasach paliło 6l lpg/100km wink.gif i tak szczerze mówiac teraz na klase A bym nawet nie popatrzył, dość się najeździłem Tico i Matizem wink.gif

Napisano

Na traski 34km w jedną stronę szukałbym raczej kompakta. Jakiś czas temu słyszałem o Corolli E11 w wersji liftback z japońskim dieslem 1.9D. Silnik ten ma opinię nieza..... nie do ruszenia a sama Corolla również wyróżnia się bezawaryjnością. Za autko właściciel życzyl sobie coś w okolicach 10 tysięcy.

Miało klimę.

Jak zaintere, to daj znać.

Pozdro

Bartek

Napisano

Duże przebiegi. Więc auto powinno być w miarę przyzwoite. IMO poniżej 15 kzł będzie ciężko coś przyzwoitego znaleźć. Szczególnie w segmencie małych aut dla kobitek zlosnik.gif

Napisano

chodzi Ci o tego diesla od koncernu PSA zlosnik.gif ale z japonia to nie wiem co on ma wspolnego wink.gif

Napisano

Hej

Ja dla teściów wypatrzyłem za 13kzł C1 z 2008r o przebiegu 56kkm, auto serwisowane ok.gif

Silnik toyoty, zawieszenie również, śmigają już trochę i zadowoleni jedyny minus brak klimy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> po co swoje 3 grosze wrzucasz jak nie chcesz miejscowych reali zrozumieć ? Nie dziwię się Pani

> Flanelowej, że chce "srajczento". Na warunki 3miasta auto jak znalazł, dzieciaki wsadzi,

> zakupy zmieści, wszędzie zaparkuje.

Nie zrozumieliśmy się kompletnie. Jeszcze raz. To ma być drugie auto. To ma być auto Pani Flanelowej, po to, by z obrzeży Gdyni mogła jechać 35km do małej wioski, w której pracuje. Zwykła mało uczęszczana droga, nic więcej. Pani Flanelowa nie patrzy na to auto pod kątem zakupów w mieście, czy wypadów z dziećmi. To ma być auto stricte na 1 trasę. Koniec. Kropka. Bez dorabiania użyteczności. Tylko na tą jedną trasę. Nie ma zakupów - jest torba z laptopem. Koniec.

Napisano
  • Autor

> Hej

> Ja dla teściów wypatrzyłem za 13kzł C1 z 2008r o przebiegu 56kkm, auto serwisowane

> Silnik toyoty, zawieszenie również, śmigają już trochę i zadowoleni jedyny minus brak klimy

Ja podałem wymagania - nie było nic o klimie. To co ma być to poduszki, abs, wspomaganie i koniec na tym smile.gif

Aha, teraz słyszę, że jednak żona mówi że fajnie by było jednak 5 drzwiowe spineyes.gif