Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FIAT bez zmian

Featured Replies

Napisano

Wczoraj byłem na badaniu technicznym w FAP B-B swoim Bravo II. Diagnosta dobrych kilka chwil lustrował kolumny mcphersona. Z ciekawości zagadałem czy wszystko z nimi w porządku odparł, że tak ale lubią często w nich pękać sprężyny, bo to samo zawieszenie co w Stilo i Lanci Delta. W delcie na 2 badane samochody miał 2 przypadki pęknięć sprężyn. Wychodzi na to, że od 14 lat Fiat nie potrafił rozwiązać problemu pękających sprężyn w przednim zawieszeniu i dalej klepie to samo facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Pękają nie tylko we Fiacie grinser006.gif Ale tak, masz rację maja to w tyłku. W stilo to zrobili akcje naprawczą montując osłony na kielichy, aby pęknięta sprężyna nie spadła. Bo nawet kielichów w amorkach ie potrafili zrobic jak nalezy zlosnik.gif

Napisano

> Wczoraj byłem na badaniu technicznym w FAP B-B swoim Bravo II. Diagnosta dobrych kilka chwil

> lustrował kolumny mcphersona. Z ciekawości zagadałem czy wszystko z nimi w porządku odparł, że

> tak ale lubią często w nich pękać sprężyny, bo to samo zawieszenie co w Stilo i Lanci Delta. W

> delcie na 2 badane samochody miał 2 przypadki pęknięć sprężyn. Wychodzi na to, że od 14 lat

> Fiat nie potrafił rozwiązać problemu pękających sprężyn w przednim zawieszeniu i dalej klepie

> to samo

jesli Cie to uspokoi to w bmw tez pekaja ale z tylu i producent chowa glowe w piasek....

Napisano
  • Autor

> Pękają nie tylko we Fiacie Ale tak, masz rację maja to w tyłku. W stilo to zrobili akcje naprawczą

> montując osłony na kielichy, aby pęknięta sprężyna nie spadła. Bo nawet kielichów w amorkach

> ie potrafili zrobic jak nalezy

Teraz to im się już nie chce nawet tego zabezpieczenia zrobić zlosnik.gif

Napisano

> Teraz to im się już nie chce nawet tego zabezpieczenia zrobić

W NB jest juz poprawiona konstrukcja.

Napisano

mi pękły sprężyny w kangoo i w grand vitarze - czyli to nie tylko problem fiata zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jesli Cie to uspokoi to w bmw tez pekaja ale z tylu i producent chowa glowe w piasek....

No tak średnio mnie to uspokoiło zlosnik.gif

Napisano

> mi pękły sprężyny w kangoo i w grand vitarze - czyli to nie tylko problem fiata

Mi w Viki C old.gif

Napisano

> W delcie na 2 badane samochody miał 2 przypadki pęknięć sprężyn.

O statystykach diagnosta może mówić, jak obleci kilkanaście takich samych modeli.

> Wychodzi na to, że od 14 lat

> Fiat nie potrafił rozwiązać problemu pękających sprężyn w przednim zawieszeniu i dalej klepie

> to samo

Pękają nie częściej niż w Fordach, Oplach, Daewoo/Chevrolet, VW, PSA, Renault. Problemem nie jest marka, tylko sól na polskich drogach.

Napisano

> Pękają nie tylko we Fiacie Ale tak, masz rację maja to w tyłku. W stilo to zrobili akcje naprawczą

> montując osłony na kielichy, aby pęknięta sprężyna nie spadła. Bo nawet kielichów w amorkach

> ie potrafili zrobic jak nalezy

Jeszcze przed produkcją NB zmienili konstrukcję amorka do Stilo. Dali szeroką miskę, zamiast przykręcanej dokładki.

Napisano

> No tak średnio mnie to uspokoiło

No to przebijam, niezawodny VW Golf, 2 sprężyny z przodu wymienione

Napisano

> No to przebijam, niezawodny VW Golf, 2 sprężyny z przodu wymienione

W VW to zaleta, nie wada wink.gif

Napisano

> to samo

no popacz.... a ja od 20 lat fiatami jezdze i nigdy nie pekla mi sprezyna

Napisano

> Wczoraj byłem na badaniu technicznym w FAP B-B swoim Bravo II. Diagnosta dobrych kilka chwil

> lustrował kolumny mcphersona. Z ciekawości zagadałem czy wszystko z nimi w porządku odparł, że

> tak ale lubią często w nich pękać sprężyny, bo to samo zawieszenie co w Stilo i Lanci Delta. W

> delcie na 2 badane samochody miał 2 przypadki pęknięć sprężyn. Wychodzi na to, że od 14 lat

> to samo

a alternatory przynajmniej nie pekaja grinser006.gif ?

Napisano
  • Autor

> no popacz.... a ja od 20 lat fiatami jezdze i nigdy nie pekla mi sprezyna

Mi też ale ponoć innym pękają clown.gif

Napisano

> a alternatory przynajmniej nie pekaja ?

do pewnego momentu zarówno altki jak i sprężyny w fiatach nie pękały.

pozdr

Napisano

> do pewnego momentu zarówno altki jak i sprężyny w fiatach nie pękały.

> pozdr

Masz racje !

Mialem kiedys Fiata 126p My87 i rzeczywiscie alternator nie pekal grinser006.gif

Napisano

> a alternatory przynajmniej nie pekaja ?

Pękają, ale te w konkretnej obudowie.

Napisano

> Mi też ale ponoć innym pękają

na podstawie tego co sie czyta to jak nic mozna dojsc do wniosku ze na kazde 4 sprezyny w kazdym fiacie przynajmniej 6 peka

Napisano

> Masz racje !

> Mialem kiedys Fiata 126p My87 i rzeczywiscie alternator nie pekal

ale resor sie prostowal albo z belki wyrywal hehe

Napisano

83kkm sprężyny całe

a w lanosie już przy 80kkm wymieniałem 270751858-jezyk.gif

Napisano

Ja uzytkuje cytroena i jedno co jest pewne - sprężyna nie pęknie rotfl.gif

Napisano

> ale resor sie prostowal albo z belki wyrywal hehe

Po sklepaniu resora wzrastała V-max old.gif - to akurat pozytywne

Napisano

Jak wyżej

Napisano

> ale resor sie prostowal albo z belki wyrywal hehe

dobra, ale ze sprezynami nie bylo problemu wpysk.gif

Napisano

Ok.240 kkm przebiegu sprężyny,amortyzatory,prawa końcówka drążka kier.od nowości.Wszystko sprawne. Alternator też nie pękał.

Napisano

Bo te sprężyny w Stilo/Bravo to pękają głównie w dieslach chyba dlatego że cieższe silniki. W benzyniakach to rzadko sie słyszy...

Napisano

Stilo przestali produkować 14 lat temu? Ale ten czas leci...

Napisano

A to tylko w Fiatach sprężyny pękają?

Napisano

> Ok.240 kkm przebiegu sprężyny,amortyzatory,prawa końcówka drążka kier.od nowości.Wszystko sprawne.

> Alternator też nie pękał.

to nie moze byc fiat hahahah wink.gif

Napisano

> Pękają nie częściej niż w Fordach, Oplach, Daewoo/Chevrolet, VW, PSA, Renault. Problemem nie jest

> marka, tylko sól na polskich drogach.

Sól???

yikes.gif

a ja myślałem ze zacierające się łożyska ma Mcphersonach bądź źle dobrana obróbka cieplna hehe.gif

Napisano

> Stilo przestali produkować 14 lat temu? Ale ten czas leci...

Nie, zaczęli 13 lat temu.

Napisano

to w moim Stilo 2002r. sprężyny do dziś oryginalne ... alternator fabryczny

Napisano

> Sól???

> a ja myślałem ze zacierające się łożyska ma Mcphersonach bądź źle dobrana obróbka cieplna

Twoja teoria mogłaby się sprawdzić, gdyby pękały tylko przednie sprężyny w autach jeżdżących w całej Europie. Jednak u naszych zachodnich sąsiadów pękanie sprężyn to rzadki przypadek. Często widzę 10-cio latki sprowadzone z zagranicy, w których sprężyny wyglądają, jak nowe, czego nie można powiedzieć o 5-cio letnich krajowych autach.

Napisano

> Bo te sprężyny w Stilo/Bravo to pękają głównie w dieslach chyba dlatego że cieższe silniki. W

> benzyniakach to rzadko sie słyszy...

Bravo II T-Jet poszła sprężyna przy 90kkm frown.gif

Napisano

> to samo

W "służbowym" Stilo kiedyś sprężyny wymieniałem, bo klapnęły, założono KYB i auto dalej siedziało, więc zamówiliśmy oryginały i dopiero wtedy stało normalnie.

Napisano

> Twoja teoria mogłaby się sprawdzić, gdyby pękały tylko przednie sprężyny w autach jeżdżących w

> całej Europie. Jednak u naszych zachodnich sąsiadów pękanie sprężyn to rzadki przypadek.

> Często widzę 10-cio latki sprowadzone z zagranicy, w których sprężyny wyglądają, jak nowe,

> czego nie można powiedzieć o 5-cio letnich krajowych autach.

bo tam:

1)kultura jazdy jest zupelnie inna patrz pnkt 2

2)stan dróg jest zupelnie inny itd

Napisano

> Twoja teoria mogłaby się sprawdzić, gdyby pękały tylko przednie sprężyny w autach jeżdżących w

> całej Europie. Jednak u naszych zachodnich sąsiadów pękanie sprężyn to rzadki przypadek.

> Często widzę 10-cio latki sprowadzone z zagranicy, w których sprężyny wyglądają, jak nowe,

> czego nie można powiedzieć o 5-cio letnich krajowych autach.

Może po prostu są nowe? (były wymieniane) Sprężyny też powinno się wymieniać a nie jeździć na nich aż pękną.