Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Forester MKII FL

Featured Replies

Napisano

Budżet 30 tysięcy. Założenia wysokie auto (nie typowa terenówka) z 4x4 (najlepiej stałym) od 2006r w górę z LPG. Wg mnie najlepszą opcją jest Forester MKII po lifcie. Jeśli Forester to z jakim silnikiem.

Jakieś inne ciekawe propozycje?

Napisano

> Budżet 30 tysięcy. Założenia wysokie auto (nie typowa terenówka) z 4x4 (najlepiej stałym) od 2006r

> w górę z LPG. Wg mnie najlepszą opcją jest Forester MKII po lifcie. Jeśli Forester to z jakim

> silnikiem.

> Jakieś inne ciekawe propozycje?

Honda CRV.

Napisano

> Honda CRV.

Forester ją miażdży napędem. Zresztą wszystko ją miażdży napędem.

Ja bym zaproponował X-Traila, Outlandera lub Captivę.

Napisano

> Wg mnie najlepszą opcją jest Forester MKII po lifcie. Jeśli Forester to z jakim

> silnikiem.

Wolnossącym. I szukaj ze stałym napędęm. Wczoraj pojechałem Kią tak jak zwykle jeżdżę Forkiem. Wizyta w rowie uświadomiła mi że Subaru jest jednak lepsze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Forester ją miażdży napędem. Zresztą wszystko ją miażdży napędem.

> Ja bym zaproponował X-Traila, Outlandera lub Captivę.

X-Trial praktycznie z benzynowym silnikiem jest niedostępny (3 sztuki na allegro).

Captiva całkiem fajna opcja, a Outlander droższy a starsze mi się nie widzą.

Napisano

> X-Trial praktycznie z benzynowym silnikiem jest niedostępny (3 sztuki na allegro).

Mało ich. Większość to diesle, całkiem niezłe nawet.

> Captiva całkiem fajna opcja, a Outlander droższy a starsze mi się nie widzą.

Jest jeszcze Grand Vitara, ale to ma mały bagażnik.

Napisano

> Mało ich. Większość to diesle, całkiem niezłe nawet.

Tam były porządne diesle.

Napisano

> Budżet 30 tysięcy. Założenia wysokie auto (nie typowa terenówka) z 4x4 (najlepiej stałym) od 2006r

> w górę z LPG. Wg mnie najlepszą opcją jest Forester MKII po lifcie. Jeśli Forester to z jakim

> silnikiem.

silniki

2.0 DOHC 158KM ale tylko o oznaczeniu EJ20F (głowice fabrycznie dostosowane do LPG)

lub

wszystkie 2.5 SOHC 173KM (regulacja zaworów na śrubki)

przed liftem masz jeszcze 2.0 SOHC 125KM

Napisano

> silnikiem.

2.5 wolnossący

Chyba że chciałbyś nieco sprawniej się przemieszczać, to XT wink.gif Tyle tylko, że eksploatacja nieco droższa.

Napisano
  • Autor

> 2.5 wolnossący

> Chyba że chciałbyś nieco sprawniej się przemieszczać, to XT Tyle tylko, że eksploatacja nieco

> droższa.

W planie był XT ale nie wiem czy kasy starczy na zakup.

Napisano
  • Autor

> silniki

> 2.0 DOHC 158KM ale tylko o oznaczeniu EJ20F (głowice fabrycznie dostosowane do LPG)

> lub

> wszystkie 2.5 SOHC 173KM (regulacja zaworów na śrubki)

> przed liftem masz jeszcze 2.0 SOHC 125KM

A te z fabrycznym gazem (Bi fuel) to też są tam lepsze głowice?

Napisano

> A te z fabrycznym gazem (Bi fuel) to też są tam lepsze głowice?

są, ale to nie jest fabryczny, tylko zakładany przez importerów w D, NL, i i CZ. (Polski import uważał, że gaz to zło grinser006.gif).

Tylko, odradzam taką instalację, są problemy z ich serwisowaniem w pl a graty są drogie. Chyba, żebyś znalazł ładną sztukę.

Optymalnie to zakup 2.5 n/a i wrzucenie instalacji w pl wink.gif. Ważne tylko, żeby to robił serwis który gazował Subaru.

Napisano

> A te z fabrycznym gazem (Bi fuel) to też są tam lepsze głowice?

generalnie na rynki gdzie LPG jest popularne szły z fabryki egzemplarze o wzmocnionej głowicy czasami jeździły bez instalek i dowiedzieć się tego można z kodu na tabliczce.

Samej instalki nie ma co się bać o ile nie jest to coś nietypowego, np w IT najczęściej w ląduje LandiRenzo Omegas, a do tego graty są normalnie u nas dostępne, jest siatka serwisów autoryzowanych i ludzie ogarniający temat. Za to jakość podzespołów i wykonanie, bazując na swoim doświadczeniu, jest lepsza niż to co uzyskasz w PL.

Napisano
  • Autor

Dobra a może inaczej. Na co zwracać uwagę przy Foresterach ,wiem że często mają UPG ale tyczy to wszystkich silników?

Napisano

> Dobra a może inaczej. Na co zwracać uwagę przy Foresterach ,wiem że często mają UPG ale tyczy to

> wszystkich silników?

2.5T UPG pada najczesciej oraz czasami wypala sie 1 tlok

2.0 DOHC 158KM cierpi czasem na dziure w obr 2000-3000obr (winny jest czujnik spalania stukowego orar soft, o dziwo LPG rozwiazuje ten problem)

2.0T 177KM jest dosc pancerne, sporadycznie padaja panewki

2.5 sohc 173KM jest chyba najbardziej pancerne, sporadycznie pada UPG

skrzynie MT cierpia na awarie centralnego wisko jak ktos upala na mocno przyczepnym

AT jest pancerne

Napisano

> silnikiem.

Zobacz tylko czy Ci wielkość auta w środku odpowiada. Ja też miałem Forka za faworyta a skończyłem z Outbackiem wink.gif

Napisano

> Zobacz tylko czy Ci wielkość auta w środku odpowiada. Ja też miałem Forka za faworyta a skończyłem

> z Outbackiem

napisze z wlasnego doswiadczenia: najlepiej miec oba smile.gif

Napisano

> W planie był XT ale nie wiem czy kasy starczy na zakup.

jak dobrze poszukasz to dasz rade a frajda z jazdy jest spora zlosnik.gif

ja swojego sprzedałem za 32,5 2004r jakoś w sierpniu z nalotem 90tys

Napisano
  • Autor

> jak dobrze poszukasz to dasz rade a frajda z jazdy jest spora

> ja swojego sprzedałem za 32,5 2004r jakoś w sierpniu z nalotem 90tys

Tylko ze celuje w polifta czyli od 2005 roku w górę.

W miare łapią się tylko dwa :

Za 31900

Oraz drugi : 33 900

Ten drugi bardziej do mnie przemawia.

Napisano

> Tylko ze celuje w polifta czyli od 2005 roku w górę.

> W miare łapią się tylko dwa :

> Za 31900

Ten to wisi już długo hmm.gif

Napisano

> Tylko ze celuje w polifta czyli od 2005 roku w górę.

> W miare łapią się tylko dwa :

> Za 31900

> Oraz drugi : 33 900

> Ten drugi bardziej do mnie przemawia.

kupuj TURBO ze swiadomościa że tam remont silnika jest bardzo prawdopodobny i trzeba miec na pólce odłozone ~10kPLN na taka zabawe. poza tym LPG w tym silniku to "sredni pomysl"

oczywiscie zle Ci nie zycze ok.gif

Napisano
  • Autor

> kupuj TURBO ze swiadomościa że tam remont silnika jest bardzo prawdopodobny i trzeba miec na pólce

> odłozone ~10kPLN na taka zabawe. poza tym LPG w tym silniku to "sredni pomysl"

> oczywiscie zle Ci nie zycze

Tak siedzę i czytam te subarowe fora i im więcej czytam tym większy mam mentlik w głowie. Co ty byś wybrał ??

Napisano

> kupuj TURBO ze swiadomościa że tam remont silnika jest bardzo prawdopodobny i trzeba miec na pólce

> odłozone ~10kPLN na taka zabawe. poza tym LPG w tym silniku to "sredni pomysl"

> oczywiscie zle Ci nie zycze

chyba przesadziłeś z tą kwota jak i prawdopodobieństwem. Z tego co rozmawiałem w moim serwisie (największy niezależny serwis Subaru w pl) to nie jest tak źle 2.5T. Oczywiście wszystko zależy od traktowania i upalania, dlatego cześciej zdarza się to Imprezach niż Forkach czy LGC/OBK. Są 2.5T, które mają naloty po 300kkm i mają się dobrze, bez żadnych remontów.

Napisano

> chyba przesadziłeś z tą kwota jak i prawdopodobieństwem. Z tego co rozmawiałem w moim serwisie

> (największy niezależny serwis Subaru w pl) to nie jest tak źle 2.5T. Oczywiście wszystko

> zależy od traktowania i upalania, dlatego cześciej zdarza się to Imprezach niż Forkach czy

> LGC/OBK. Są 2.5T, które mają naloty po 300kkm i mają się dobrze, bez żadnych remontów.

niby tak, ale na forach subaru co drugie po remoncie albo juz na kuciznie zeby remontu nie bylo. To tak jak z 2,0d w subaru, niby nie pada ale polowa aut ma drugi silniki po 100 tyskm, remont grubo ponad 10k. Albo sie fartnie i jezdzi albo pada i tyle.

Napisano

> Tak siedzę i czytam te subarowe fora i im więcej czytam tym większy mam mentlik w głowie. Co ty byś

> wybrał ??

jak dla rodzinny tani dupowoz to 2.5 n/a + LPB

jak do upalania i rowniez dla rodziny to 2.5T ale bez LPG i koniecznie zawias i heble od STI

Napisano

> chyba przesadziłeś z tą kwota jak i prawdopodobieństwem. Z tego co rozmawiałem w moim serwisie

> (największy niezależny serwis Subaru w pl) to nie jest tak źle 2.5T. Oczywiście wszystko

> zależy od traktowania i upalania, dlatego cześciej zdarza się to Imprezach niż Forkach czy

> LGC/OBK. Są 2.5T, które mają naloty po 300kkm i mają się dobrze, bez żadnych remontów.

obserwuje forum i lekko mowiac ponad polowa jest juz po UPG. OK to jest tylko forum i najczesciej pisze sie o problemach a nie o tym ze nic sie nie dzije, ale stytystycznie na forum najwiecej tematow o usterkach dotyczy 2.5T i 2.0d....

ale zeby problem nie powracal to oraz kucizne ze szpilkami wkladaja dlatego robi sie 10kPLN za remont....

Napisano

> obserwuje forum i lekko mowiac ponad polowa jest juz po UPG. OK to jest tylko forum i najczesciej

> pisze sie o problemach a nie o tym ze nic sie nie dzije, ale stytystycznie na forum najwiecej

> tematow o usterkach dotyczy 2.5T i 2.0d....

> ale zeby problem nie powracal to oraz kucizne ze szpilkami wkladaja dlatego robi sie 10kPLN za

> remont....

nie chce siac fermentu, ale jakis czas temu stalem przed podobnym dylematem i poradzilem sie kuzyna, ktory ma impreze z 2.0 WRX 225 KM... W aucie siedzi juz 3 silnik i 4 skrzynia. Podobno notorycznym problemem sa panewki. Krecilem sie przy tym uturbionym 2.5 ale uslyszalem, ze konstrukcyjnie on sie niewiele rozni od 2.0. Nie wiem ile w tym prawdy, ale ostatecznie odpuscilem temat. Jako auto do upalania okey, ale w moim przypadku mialo to spelniac role bezawaryjnego wozidla do polykania kilometrow....

Napisano

> nie chce siac fermentu, ale jakis czas temu stalem przed podobnym dylematem i poradzilem sie

> kuzyna, ktory ma impreze z 2.0 WRX 225 KM... W aucie siedzi juz 3 silnik i 4 skrzynia. Podobno

> notorycznym problemem sa panewki.

Z WRXem jest o tyle problem że ludzie chcą mieć tanie STi i tak je traktują. A to się niestety nie da - chcesz STi, kup STi.

> Jako auto do upalania okey, ale w moim przypadku mialo to spelniac role

> bezawaryjnego wozidla do polykania kilometrow....

Do tego się właśnie kupuje wersje wolnossące.

Napisano

> Z WRXem jest o tyle problem że ludzie chcą mieć tanie STi i tak je traktują.

Niewatpliwie cos w tym moze byc, ale z drugiej strony to subaru strzelilo sobie w stope, ze wypuscilo cywilny samochod, ktory ma trwalosc auta do sportu...

>A to się niestety nie

> da - chcesz STi, kup STi.

> Do tego się właśnie kupuje wersje wolnossące.

Napisano

> Niewatpliwie cos w tym moze byc, ale z drugiej strony to subaru strzelilo sobie w stope, ze

> wypuscilo cywilny samochod, ktory ma trwalosc auta do sportu...

Trudno się z tym nie zgodzić. Jak się te samochody traktuje tak jak inne to są zadziwiająco trwałe. Jeśli się zaczyna upalać to się kończy trzecim silnikiem i czwartą skrzynią. Swoją drogą dziwię się że wpakował tyle kasy a nie kupił STi.

Napisano
  • Autor

> jak dla rodzinny tani dupowoz to 2.5 n/a + LPB

> jak do upalania i rowniez dla rodziny to 2.5T ale bez LPG i koniecznie zawias i heble od STI

Dobra a czemu nie LPG do 2.5 T. Na forum (z tego co na szybko wyczytałem) jest całkiem sporo 2.5 i wszyscy raczej zadowoleni.

Napisano

> Dobra a czemu nie LPG do 2.5 T. Na forum (z tego co na szybko wyczytałem) jest całkiem sporo 2.5 i

> wszyscy raczej zadowoleni.

M.in z racji częstszej regulacji zaworów, co w przypadku 2.5T jest dość drogą operacją, bo trzeba m.in wyciągnąć silnik.

Napisano
  • Autor

> M.in z racji częstszej regulacji zaworów, co w przypadku 2.5T jest dość drogą operacją, bo trzeba

> m.in wyciągnąć silnik.

Na forum twierdzą że jednak nie trzeba, tylko należy wiedzieć jak.

Napisano

> Dobra a czemu nie LPG do 2.5 T. Na forum (z tego co na szybko wyczytałem) jest całkiem sporo 2.5 i

Krotko.

Regulacja zaworow.

Slaba UPG juz w serii a co dopiero obciazona dodatkowo temp z LPG

Napisano

> obserwuje forum i lekko mowiac ponad polowa jest juz po UPG.

Pierwsze pytanie przy ogłoszeniach o sprzedaży 2,5T - czy jest przed UPG czy po zlosnik.gif

Napisano

> Na forum twierdzą że jednak nie trzeba, tylko należy wiedzieć jak.

Podobnie serwisówka w Obk twierdzi, ale wtedy czas pracy jest x2 dłuższy i koszt może być sporo większy.

Napisano

Podjedź na pogadankę do Konrada Gałuszy (Sparko, kiedyś na Bogusławskiego, obecnie na Grabiszyńskiej 241 - piszę celowo dane, bo są dwie firmy o tej nazwie we Wrocławiu). To chyba najbardziej kumaty gaziarz Subaryn w okolicy. Podobno wszystko co wyjdzie z innych zakładów, w przypadku problemów trafia i tak do niego.

Napisano
  • Autor

Gałusze akurat znam nie od dzisiaj. Ale odkąd spaprał mi dwa dość proste auta to nie zbliżam się do jego zakładu na kilometr smile.gif

ps. Sa lepsi od niego we Wro jeśli chodzi o LPG smile.gif

Napisano

> Gałusze akurat znam nie od dzisiaj. Ale odkąd spaprał mi dwa dość proste auta to nie zbliżam się do

> jego zakładu na kilometr

> ps. Sa lepsi od niego we Wro jeśli chodzi o LPG

a ja u niego robilem 3 subaru i kolejen tez bede u niego robic...

znajomi tez robia u niego i NIKT zlego slowa nie powiedziela

wiec dokladnie tak jak z innymi mechanikami. KAZADY ma dobre i zle opinie

Napisano
  • Autor

A tak odbiegając od tematu forestera. Co sądzicie o grand Vitarze 2 gen.

Napisano

> Tak siedzę i czytam te subarowe fora i im więcej czytam tym większy mam mentlik w głowie. Co ty byś

> wybrał ??

Mam 2.5XT. Kupiłem z przebiegiem 140kkm, teraz ma 206kkm, rocznik 2006. Co do tej pory zrobiłem i koszt (grube rzeczy, mniej więcej):

- sprzęgło krótko po kupieniu, 1800zł z robocizną i wymianą oleju w skrzyni

- czujnik poziomowania reflektorów, 500zł

- UPG. Niestety to pociągnęło kilka innych rzeczy (rozszczelniona chłodnica, opadnięte tuleje, profilaktycznie smok oleju, kompletny rozrząd i parę pierdół przy okazji), koszt około 10tys.

- regeneracja amortyzatorów tylnych 1800 (można taniej, można też wymienić na zwykłe, bez poziomowania)

- dwa razy łączniki stabilizatora z przodu.

To powyższe to standardy, chyba każdy posiadacz XT przez to przechodził lub będzie przechodził. Koszt może być mniejszy niż u mnie, zależnie od warsztatu (część zrobiona w ASO, część w 4turbo). W zawieszeniu raz wymieniałem jakieś gumy przy jednym kole, ale to po zimowej pojeżdżawce i kilkukrotnym wypadnięciu poza utwardzoną część toru zlosnik.gif

Spalanie średnie z 65kkm mam na poziomie 11l benzyny.

Dla mnie ten samochód ma takie plusy:

- dobrze radzi sobie poza drogami utwardzonymi

- świetnie się prowadzi na asfalcie, nie ma uczucia bujania nadwozia w zakrętach

- możesz jeździć spokojnie i mieć w miarę (poniżej 10l rzadko osiągalne) niezłe spalanie

- możesz przycisnąć i bezpiecznie wyprzedzić, gdy tego potrzebujesz lub po prostu chcesz wink.gif