Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak doczyścić felgę (foto)

Featured Replies

Napisano

Felga jak na foto.
Użycie środków do czyszczenia felg nic nie daje, mimo szorowania długo dość twardą szczotką
Próbowałem ten "brud" usuwać przy pomocy plastikowej rakli schodził fajnie ale lakier bezbarwny na feldze się rysował
Pasta BHP nawet pomagała ale też rysowała felgę.
Czym to usunąć w sposób nie uszkadzający felgi ?8822c54c00f0e4bc.jpg

Napisano

Roztworem sody kaustycznej spróbuj. Sodę możesz wziąć z kreta.

Napisano

Jakich środków do felg używałeś - takich z supermarketu, czy solidnych? Polecam Car pro Iron X albo Gyeon Iron. Jeszcze nie zdarzyło mi się żeby mi jakiegoś  brudu z felg nie usunęły.

Napisano

A kolega próbował dedykowanych środków do felg np ironx lub tenzi prix.

Napisano

Psiknij plynem do czyszczenia/odtłuszczania tarczy hamulcowych.

Ja zaryzykowalbym jeszcze sprayem do czyszczenia EGR, gaznikow lub przepustnic, tylko nie wiem czy to nie jest za agreswneni lakieru nie ruszy.

Napisano

Brake cleaner raczej tego nie ruszy. Engine cleaner juz moze. Ale ja bym sprobowal tak jak radza koledzy wyzej - porzadnym srodkiem do felg.

Napisano

alux by tenzi

Tylko z tym to ostrożnie, bo można bajzlu narobić, ale działa.

Napisano

Papier wodny gradacja 1000 i na mokro jedziesz. Co chwilę płucz i zobacz ile zostało syfu. Jak lekko zarysujesz klar, to po tysiączku i tak nie będzie widać, najwyżej kup puszkę spray bezbarwnego np Motip i zaprusz lekko po czyszczeniu.

Napisano

IronX lub Tenzi Prix powinno to zejść, bez większego problemu, najwyżej operację powtórzysz 2 czy 3 razy. Ewentualnie Tuga Chemie, w żelu.

Napisano

Zazwyczaj używam do takich uporczywych zanieczyszczeń Nielsen tar&glue remover i szmaty z ręcznika. Smoła schodzi ładnie. Bezpieczne dla lakieru a śmierdzi jak benzyna ekstrakcyjna. To jak namoczyć takim środkiem tez powinno zejść.

Napisano

a jak nie chcesz walczyc sam to zajedz na mylnie i ci to zmyją za pare zł...

Napisano

Tylko z tym to ostrożnie, bo można bajzlu narobić, ale działa.

ważne aby zrobić dobre stężenie i obserwować reakcje i porządnie spłukać - jak nie pomoże za pierwszym to powtórzyć, ale jest skuteczne.

Napisano

W Polsce pewnie nie wolno tego sprzedawać. Czyli kosmetyki do czyszczenia felg z kwasem fluorowodorowym. Straszne świństwo - można sobie zrobić potworne poparzenia, ale działa rewelacyjnie na wszelkie trudne do usunięcia brudy.

Ten podpis tez mi sie znudził :(

Napisano

Wspomniany alux od tenzi jako tzw środek czynny ma właśnie kwas fluorowodorowy.

Napisano

W Polsce pewnie nie wolno tego sprzedawać. Czyli kosmetyki do czyszczenia felg z kwasem fluorowodorowym. Straszne świństwo - można sobie zrobić potworne poparzenia, ale działa rewelacyjnie na wszelkie trudne do usunięcia brudy.

Jak z każdą tego typu chemią - ostrożność- środek TENZI AluX jest w normalnej sprzedaży.

Napisano

Tenzi Truck w mocnym stężeniu. Koniecznie w rękawiczkach.

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Spróbuj na początek Dimerem w stosunku 1:10.

Popsikaj poczekaj, przetrzyj zmywakiem kuchennym (gąbką taką bardziej szorstką). Jak nie zejdzie za pierwszym razem to zejdzie za drugim.

Napisano

Felga jak na foto.

Użycie środków do czyszczenia felg nic nie daje, mimo szorowania długo dość twardą szczotką

Próbowałem ten "brud" usuwać przy pomocy plastikowej rakli schodził fajnie ale lakier bezbarwny na feldze się rysował

Środkiem do czyszczenia smoły i mas bitumicznych. Do kupienia w markecie na dziale auto.

Napisano

Tylko ostrożnie z tym kwasem - nie na szyby (błyskawicznie matowieją), nie do oczu (tez błyskawicznie matowieją) i nie po ciele:

800px-61569264_jamesheilman-224x2991.jpg

Napisano

każdy produkt na bazie kwasu kwasu fosforowego lub mrówkowego, stężenie ok 5%.

Ja używam Dreumex Alu Cleaner :oki:

Napisano

Potwierdzam, przywiozlem sobie spory zapas z USA.

Napisano

Felga jak na foto.

Delikatnie, miejsc koło miejsca usuwałem to scyzorykiem. Pomagała też pasta do polerowania nadwozi samochodów.

Napisano

każdy produkt na bazie kwasu kwasu fosforowego lub mrówkowego, stężenie ok 5%.

Ja używam Dreumex Alu Cleaner :oki:

Coca-cola?

Napisano
  • Autor

Felga umyta. K2 ROTON - dał rade (za którymś razem)

Napisano

Następnym razem na to pomoże Prickbort

Napisano

tia, słabiutka marka.

już lepsze by było zapewne to:

http://www.myjauto.pl/product/94/sonax-xtreme-do-czyszczenia-felg.html

w ostatnim chyba 101 napraw, testował koleś środki do mycia felg, moje auto, sonax, K2 i chyba coś z autolandu. Moje auto wypadło najlepiej w stosunku jakość i cena, jako jedyny środek "umył" felgi na zasadzie popsikaj i spłucz, każdy z pozostałych albo nie umył dobrze albo wymagał szczoty.

Napisano

w ostatnim chyba 101 napraw, testował koleś środki do mycia felg, moje auto, sonax, K2 i chyba coś z autolandu. Moje auto wypadło najlepiej w stosunku jakość i cena, jako jedyny środek "umył" felgi na zasadzie popsikaj i spłucz, każdy z pozostałych albo nie umył dobrze albo wymagał szczoty.

spoko, pisałem po swoich doświadczeniach z takimi specyfikami.

tanie z marketu nie działały wcale.

dopiero turtle wax za 30zł se poradził z brudem po całym sezonie używania felgi.

Napisano

tia, słabiutka marka.

już lepsze by było zapewne to:

http://www.myjauto.p...zenia-felg.html

akurat środek do felg i silnika z moje auto są jednymi z najmocniejszych na rynku.

Zerknij sobie na składy obu, w MA masz sporo kwasów, a w tym Sonaxie nie ma specjalnie nic więcej niż w płynie do garnków...

Napisano

nie patrzę na składy bo się na tym zwyczajnie nie znam.

jak widać koleżka wyżej nie poradził sobie z pomocą MA, więc nie wiem czy takie to "najmocniejsze na rynku".

używałem kilku produktów od MA i raczej jakościowo odstają od chociażby sonaxów czy polskiego shiny garage.

ceny mają przystępne, ale na tym koniec.

takie jest moje zdanie.

Napisano

Kupiłem polecany tutaj produkt firmy tenzi alux (koncentrat) i powiem jedno rewelacja jak wygląda felga po zastosowaniu tego środka, preparaty do felg z firm takich jak autoland,k2, mojeauto to przy środku tenzi nadają się do kól .... ale wózków sklepowych, szkoda pieniędzy.