Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe auto - gdzie największe rabaty? LONG

Featured Replies

Napisano

Glowny problem Francuzow to bardzo kiepska oferta silnikow noPB w kompaktach.

W zasadzie wszystko rozbija sie o rozne kombinacje silnikow 1.2T I tyle...

Niemiecka konkurencja jest kilka dlugosci z przodu, a Koreance czy Japonczycy dalej pakuja wolnossace kibble o pojemnosci max 1.6 ;)

Faktycznie na dzisiaj przyzwoite tzw. podstawowe silniki pakuje grupa VAG, 1,4 150 KM i Opel z podobną pojemnością i mocą. Z tego też powodu poszedłem w Opla z ciut słabszą wersją 140 KM ale z lpg. Z tego co czytałem można go czipem bezpiecznie dłubnąć do 170 KM i robi się bardzo przyjemnie. Francuskie wariacie silnika 1.2 to chyba tylko w opcji 130 KM coś jeszcze dają. Mam teraz ten silnik w Kaszkaju z mocą 115 KM i niestety za słaby.

Napisano

1.2 Puretech to akurat fajny silnik - szczególnie w Cactusie 110KM. Auto lekkie i fajnie to razem współgra.

No fajny, ale to sie robi śmieszne jak go zaczynają pakować do wszystkiego. Moze niech zbuduja jakis nowy 1,6 słowo klucz bezproblemowy, a nie pakują nadal ten THP

Napisano

Faktycznie na dzisiaj przyzwoite tzw. podstawowe silniki pakuje grupa VAG, 1,4 150 KM i Opel z podobną pojemnością i mocą. Z tego też powodu poszedłem w Opla z ciut słabszą wersją 140 KM ale z lpg. Z tego co czytałem można go czipem bezpiecznie dłubnąć do 170 KM i robi się bardzo przyjemnie. Francuskie wariacie silnika 1.2 to chyba tylko w opcji 130 KM coś jeszcze dają. Mam teraz ten silnik w Kaszkaju z mocą 115 KM i niestety za słaby.

Właśnie. 308, którym jeździłem miał silnik 1.2 130KM. Jakoś to jedzie, ale w następnym aucie chciałbym jednak coś mocniejszego. A tu mocniejsze jest dopiero GTI. Dziwna polityka u tych francuzów. Małe silniczki o niewielkich mocach, potem duża dziura, potem GTI powyżej 200KM. Dlatego właśnie też uwazam, że oferta Niemców bije ich na głowę. W Astrze masz do wyboru 100KM, 125KM, 150KM, 200KM. W Leonie podobnie.

Napisano

Właśnie. 308, którym jeździłem miał silnik 1.2 130KM. Jakoś to jedzie, ale w następnym aucie chciałbym jednak coś mocniejszego. A tu mocniejsze jest dopiero GTI. Dziwna polityka u tych francuzów. Małe silniczki o niewielkich mocach, potem duża dziura, potem GTI powyżej 200KM. Dlatego właśnie też uwazam, że oferta Niemców bije ich na głowę. W Astrze masz do wyboru 100KM, 125KM, 150KM, 200KM. W Leonie podobnie.

No i to jest wybór. Skoda ma jeszcze kapelusznicze 85 KM, Opel w niektórych modelach dychawiczne 1.6 115 KM jakby ktoś chciał kupić budę bez patrzenia na silnik

Napisano

Oczywiście - gwarancji. Byłem dzisiaj w salonie Toyoty, zagazowanie auta powoduje natychmiastową utratę gwarancji. Wyjątkiem są floty, które mogą dostać odstępstwo wpisane w książkę gwarancyjną, gdzie np. 100 aut dostaje Landi Renzo za zgodą TMP.

I tak i nie. Zagazowane może powodować utarte gwarancji na silnik, bądź jego elementy.

Napisano

I tak i nie. Zagazowane może powodować utarte gwarancji na silnik, bądź jego elementy.

Silnik, elektryka.

I wystarczy by wygenerować sobie kłopotów w razie W.

Napisano

Najprostsza sprawa to wzięcie sobie auta na dzień/dwa i przetestowanie.

Autora tematu wymagania spełnia tak naprawdę tylko fiat tipo, bo na inne nie ma budżetu w zakładanych wymaganiach.

Napisano
  • Autor

Najprostsza sprawa to wzięcie sobie auta na dzień/dwa i przetestowanie.

Autora tematu wymagania spełnia tak naprawdę tylko fiat tipo, bo na inne nie ma budżetu w zakładanych wymaganiach.

Plus szukanie rocznego, dwuletniego z gwarancją typu Ford, Kia, Renault, gdzie można do 5-7 lat przedłużać...

Ewentualnie ofert "odstąpię leasing" co też czynię właśnie i szukam...

Napisano
  • Autor

Jezdziles dłużej tipo?

nie, tylko próbna i to nie automatem bo nie mieli.. w Żorach o wypożyczeniu na weekend nie chcieli nawet słyszeć

Napisano

nie, tylko próbna i to nie automatem bo nie mieli.. w Żorach o wypożyczeniu na weekend nie chcieli nawet słyszeć

To chociaż na jeden dzień. Bierzesz na zamknięciu, a oddajesz na otwarciu salonu.

Fordy szukaj na ford.dekra

Napisano
  • Autor

To chociaż na jeden dzień. Bierzesz na zamknięciu, a oddajesz na otwarciu salonu.

Fordy szukaj na ford.dekra

ford.dekra mam przejrzane od deski do deski:)

jest fajna Kuga, diesel automat, w salonie w moim mieście, 2014 rok, ale ma 180k przebiegu, polski salonowy, muszę podjechać zapytać czy przedłużą gwarancję do 7 lat - przy nowych tak proponują...

Fiata muszę wyrwać na dzień jazd minimum bo nie wyobrażam sobie kupna auta bez jazdy, wszystkie ostatnie używki kupowałem od znajomych i zawsze brałem na parę godzin...

Napisano

przewija się tu temat Tipo...

zerkam właśnie na dane 5d htb i piszą o bagazniku 440 litrów yyyy, z ciekawości zerknałem na bagaznik mondeo mk2 liftback co zona ujedza.... bagażnik wielki;), a wg danych ma tylko 20 litrów więcej od tipo...

to Tipo w htb to też może być hicior, który może pozamiata Fabię, Rapida spaceback... 

Napisano
  • Autor

zerkam właśnie na dane 5d htb i piszą o bagazniku 440 litrów yyyy, z ciekawości zerknałem na bagaznik mondeo mk2 liftback co zona ujedza.... bagażnik wielki;), a wg danych ma tylko 20 litrów więcej od tipo...

to Tipo w htb to też może być hicior, który może pozamiata Fabię, Rapida spaceback... 

na pewno wyglądem zamiata wszystko, po Rybniku jeździ taki na austriackich numerach - rewelacja!!!!

sam się zastanowię nad hatchbackiem, mimo że chciałem kombi, bo jest zgrabniejszy, a na większe wyjazdy mogę kupić boxa dachowego, i tak go chcę kupić na wyjazdy narciarskie

post-130229-0-92954000-1479405214_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

aaa, siedziałem w obu w Żorach, wrażenia super, szczególnie że wnętrze jest ładniejsze niż w sedanie, inne radio itp.

Hatchback ma kosztować ok. 47 kpln w podstawie, ale podstawa będzie od kolejnej wersji sedana.. w sensie jak sedan ma wersje Tipo, Pop, Easy, Lounge, to hatch zaczyna się od Pop, czyli już sensownie... 

tylko kiedy ten oficjalny cennik

Napisano

Z zewnętrz wygląda naprawdę ładnie i hatchback o kombi, ale wnętrze zdradza wszystko, że to tanie auto. Za 50-55tys zł po rabacie naprawdę fajny samochód, ale więcej bym za tego fiata nie zapłacił. Pytanie jakie beda rabaty? Za niewiele więcej można kupić pełnowartościowego kompakta.

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

Z zewnętrz wygląda naprawdę ładnie i hatchback o kombi, ale wnętrze zdradza wszystko, że to tanie auto. Za 50-55tys zł po rabacie naprawdę fajny samochód, ale więcej bym za tego fiata nie zapłacił. Pytanie jakie beda rabaty? Za niewiele więcej można kupić pełnowartościowego kompakta.

Chlopie. Kiedys za tanie hb robila kila, cruze , i30. Teraz masz tylko astre sedan cala reszta jest cholernie droga. A jak juz tania wersja no nie ma ani silnika ani wyposazenia a ja tu widze hit. Co tu sie napinac jak to bedzie kosztowalo 60k z tjetem to w sumie nie ma konkurencji. Zwlaszcza, ze wyglada ladnie. Siedzialem w sedanie to w srodku wyglada lepiej od duzo drozszego ceeda. A tutaj bedzie jeszcze bardziej nowoczesnie od sedana. Konkurencja jest conajmniej 10k drozsza.

Napisano

Chlopie. Kiedys za tanie hb robila kila, cruze , i30. Teraz masz tylko astre sedan cala reszta jest cholernie droga. A jak juz tania wersja no nie ma ani silnika ani wyposazenia a ja tu widze hit. Co tu sie napinac jak to bedzie kosztowalo 60k z tjetem to w sumie nie ma konkurencji. Zwlaszcza, ze wyglada ladnie. Siedzialem w sedanie to w srodku wyglada lepiej od duzo drozszego ceeda. A tutaj bedzie jeszcze bardziej nowoczesnie od sedana. Konkurencja jest conajmniej 10k drozsza.

W zasadzie 100% racji, jest tylko Astra Sedan - szkoda że nie pełna gama jak Classica bywało kiedyś, bo była by to jedyna konkurencja dla Tipo. Co prawda zewnętrznie mocno Astrę przypomina to Tipo. ;] Ale Astra mi się bardziej podoba, ale to już moje skrzywienie. :ok:;)

Napisano

ja np. wolę wnętrze leona z kiblowego plastiku, ale z prawdziwymi wskazówkowymi, wyraźnymi zegarami, z prostotą i intuicyjnością obsługi większości potrzebnych rzeczy, niż jakiegoś francuza z tabletem, kolorowymi ledami i samymi wyświetlaczami, gdzie po wejściu do środka czujesz się jakbyś wszedł do tandetnego salonu gier w małym miasteczku na prowincji w Polsce D.

Ale niestety panie kolego tablety będą wypierać wskazówki. Na tablecie jesteś w sztabie wyświetlić wszystko, najróżniejsze info jakie podaje komp auta, na liczniku wskazówkowym, analogicznym Maks kilka. Poza tym tablet taniutki, zero psującej się w nim mechaniki. Niedługo to za wersję aha z analogowymi zegarami trza będzie doplacic.

Edytowane przez kawo

Napisano

Chlopie,Tipo ma lepsze wnętrze niż cred? Na pewno nie pod względem jakości. Cena skądś się bierze. Focus po rabacie jest niewiele droższy od Tipo, tak samo nowa Astra, itd, a są to auta dużo bardziej nowoczesne.

Tipo na pewno będzie dobrze się sprzedawać , ale w bieda wersjach, bo taki jest target tego samochodu.

Napisano

na pewno wyglądem zamiata wszystko, po Rybniku jeździ taki na austriackich numerach - rewelacja!!!!

No faktycznie jest petarda. Szkoda ze Kia nie wprowadziła Rio w kombi

Napisano

Chlopie,Tipo ma lepsze wnętrze niż cred? Na pewno nie pod względem jakości. Cena skądś się bierze. Focus po rabacie jest niewiele droższy od Tipo, tak samo nowa Astra, itd, a są to auta/ dużo bardziej nowoczesne.

Tipo na pewno będzie dobrze się sprzedawać , ale w bieda wersjach, bo taki jest target tego samochodu.

Pokaz mi na otomoto focusa z automatem i nie pierdziel o rabatach. Astra 1.4 125KM bo ta nalezy porownac do 1.4Tjet ile kosztuje z tym samym wyposazeniem? Bo jakbym nie liczyl bez 78k nie ma co podchodzic. W EU tipo sprzedaje sie lepiej od nowej astry.

Edytowane przez wujekcybul

Napisano

Pokaz mi na otomoto focusa z automatem i nie pierdziel o rabatach. Astra 1.4 125KM bo ta nalezy porownac do 1.4Tjet ile kosztuje z tym samym wyposazeniem? Bo jakbym nie liczyl bez 78k nie ma co podchodzic. W EU tipo sprzedaje sie lepiej od nowej astry.

Po co brałeś bmw skoro mogłeś dalej jeździć i20, bądź I30 skoro to takie super samochody są? Wszystko ma swoją cenę.

No i jaka Cu wyszła różnica w cenie między Tipo a Astra?

Napisano

Po co brałeś bmw skoro mogłeś dalej jeździć i20, bądź I30 skoro to takie super samochody są? Wszystko ma swoją cenę.

No i jaka Cu wyszła różnica w cenie między Tipo a Astra?

Co ma piernik do wiatraka? Astra nie ma polowy rzeczy na wyposazeniu vs to co ma tipo. Wersje z automatem sa traz na wyprzedazy niedostepne.

Napisano
  • Autor

Gdzieś chyba czytałem, że cennik ma być 18.11.

Chyba masz rację, bo właśnie coś grzebią na stronie internetowej, jeszcze trzy godziny temu po wejściu w modele były trzy rodzaje Tipo, teraz jest jedno Tipo i dopiero po rozwinięciu trzy wersje...

:jem:

Napisano

Co ma piernik do wiatraka? Astra nie ma polowy rzeczy na wyposazeniu vs to co ma tipo. Wersje z automatem sa traz na wyprzedazy niedostepne.

Ma wiele, bo nic nie ma za darmo. Tipo ma być tanim i prostym samochodem i takie też jest. Nie mowię, że zlym, ale nie tak nowoczesnym jak pełnowartościowe kompakty. Zaoewne bmw tez nie ma wielu rzeczy, ktire ma tipo, także dziwię, że jeszcze jeździsz bmw?! :)

Jaka wyszła ta różnica w cenie bez rabatów?

Napisano

Imo tipo pozamiata takie padaki jak np Rapid. To jest dopiero absurdalnie drogie auto w droższych wersjach - a w bieda wersjach środek wygląda jak w Fabii 1 :)

Napisano

Tipo hb wygląda naprawde the best. Dawno nie widziałem tak zgrabnego auta.

Mimo niejasnej sprawy z gwaracja przy lpg w/g jest warty grzechu

Napisano

Tipo hb wygląda naprawde the best. Dawno nie widziałem tak zgrabnego auta.

Mimo niejasnej sprawy z gwaracja przy lpg w/g jest warty grzechu

:oki:

Teście na wiosnę planują zmianę i będzie to auto na tapecie. 

9544530-rodzina-fiata-tipo-900-556.jpg

Edytowane przez mrBEAN

Napisano

A Tipo to bliżej ma do segmentu C, czy to może wyrośnięta klasa B tak jak np. Kia Rio ? Zastanawiam się czy nie zabrać mamy do salonu i nie pokazać jej tego auta.

Napisano

A Tipo to bliżej ma do segmentu C, czy to może wyrośnięta klasa B tak jak np. Kia Rio ? Zastanawiam się czy nie zabrać mamy do salonu i nie pokazać jej tego auta.

Raczej wyrosniete B. C to Bravo. Tipo jest nastepca Linei.

Edytowane przez spad

Napisano

Hatchback ma być od ok 52 tys zł

Kombi od ok 56 tys zł.

Bazowe wyposażenie: POP

to z takimi cenami raczej szału nie będzie

htb musi byc kolo max 44-45, a kombi max 46-48, ponizej 50

Napisano

Hatchback ma być od ok 52 tys zł

Kombi od ok 56 tys zł.

Bazowe wyposażenie: POP

a czym ty jezdzisz kolego ?

Napisano

Raczej wyrosniete B. C to Bravo. Tipo jest nastepca Linei.

Rozmiarowo to ewidentnie kompakt :ok:
Napisano

Rozmiarowo to ewidentnie kompakt :ok:

Rozstawu osi to 2,637mm. Tyle samo co Golf czy Leon, ale mniej niż Megane, Octavia czy Astra.

Napisano

Rozstawu osi to 2,637mm. Tyle samo co Golf czy Leon, ale mniej niż Megane, Octavia czy Astra.

Czyli wychodzi, ze jednak C.

Napisano

Rozstawu osi to 2,637mm. Tyle samo co Golf czy Leon, ale mniej niż Megane, Octavia czy Astra.

rozstaw osi to nie wszystko ale i szerokość auta i przede wszystkim wnętrza a tu już nie jest tak różowo.

Napisano

to z takimi cenami raczej szału nie będzie

htb musi byc kolo max 44-45, a kombi max 46-48, ponizej 50

Otrzeźwiej, popatrz w cenniki NOWYCH aut i dopiero komentuj...

Napisano

rozstaw osi to nie wszystko ale i szerokość auta i przede wszystkim wnętrza a tu już nie jest tak różowo.

Na tragedia... Tylko Octavia jest większa (bo ma kufer), reszta w segmencie jest praktycznie identyczna...

Dla porównania wrzuciłem też dwa auta z segmentu B, różnica jest widoczna gołym okiem.

fiat-tipo-5p-2016.jpg

volkswagen-golf-2012.jpg

nissan-pulsar-2015.jpg

peugeot-308-2014.jpg

toyota-auris-2015.jpg

opel-astra-2016.jpg

skoda-octavia-2013.jpg

renault-megane-2016.jpg

skoda-fabia-2015.jpg

renault-clio-2016.jpg

Edytowane przez grogi

Napisano

Na tragedia... Tylko Octavia jest większa (bo ma kufer), reszta w segmencie jest praktycznie identyczna...

Dla porównania wrzuciłem też dwa auta z segmentu B, różnica jest widoczna gołym okiem.

fiat-tipo-5p-2016.jpg

volkswagen-golf-2012.jpg

nissan-pulsar-2015.jpg

peugeot-308-2014.jpg

toyota-auris-2015.jpg

opel-astra-2016.jpg

skoda-octavia-2013.jpg

renault-megane-2016.jpg

skoda-fabia-2015.jpg

renault-clio-2016.jpg

podaj wymiary w środku ;)

Napisano

Bardzo dobra cena - hatchback?

Jak długo czekasz na auto? Obawiam się, że gdybym chciał zamawiać do produkcji, to do połowy stycznia nie zdążą, a dość mi zależy...

Sorry za off top, ale wyjechałem. Cena za kombiaka z metalizowanym lakierem. System audio Synch 3, bt, USB, czujniki parkowania p/t itp. Zamówiłem w lipcu, miał być w listopadzie ale jest obsuwa w fabryce i będzie w grudniu. Za tą obsuwę wydębiłem od dealera komplet zimówek i take tam duperele typu dywaniki pod nogi i do bagażnika i dostałem jakiś tam organizer co by w bagażniku sprzęty nie latały. Wydaje mi się, że warto miesiąc poczekać.

Napisano

Tipo to po prostu budżetowy kompakt.

Skoncz juz te swoje farmazony. Fiaty, zwłaszcza te nowe, juz tak nie odbiegają jakością od innych marek. Wyposazenie tez jest przyzwoite, a ty sie uczepiles tych fiatow jak rzep psiego ogona. Pojezdziles chwile focusem i niby on jest taki fantastyczny?

Napisano

Skoncz juz te swoje farmazony. Fiaty, zwłaszcza te nowe, juz tak nie odbiegają jakością od innych marek. Wyposazenie tez jest przyzwoite, a ty sie uczepiles tych fiatow jak rzep psiego ogona. Pojezdziles chwile focusem i niby on jest taki fantastyczny?

Możesz się starać zakłamywać rzeczywistość, ale nie każdy musi w to wierzyć.

Kto powiedział, że focus jest fantastyczny?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.