Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe auto - gdzie największe rabaty? LONG

Featured Replies

Napisano

no to niech spali średnio 11 litrów gazu, uznajmy że będę jeździł tylko na drugim biegu... wychodzi 20zł/100km

gdzie zatem uplasuje się 1.4 tsi, przed nim czy za nim? bo jak spali średnio 7 w co i tak nie wierzę, to masz 32 zł, 12 zł na 100km przy przebiegu 30 tys rocznie, choć w zeszłym roku zrobiłem 40kkm, ale przy samych 30tyś km to jest 3600zł minus dwa filtry gazu w tym czasie - 3000 zł oszczędności. A ja jeżdżę więcej niż 30tyś, auto nie spali na bank 11 litrów tylko raczej wspomniane 8,5 a po 5 latach będę miał na wkład własny na kolejne nowe auto.

Teoretycznie oczywiście, że lpg wychodzi taniej i nie ma co tu dywagowac, jednakże lpg nie dostajesz za darmo, bo za instalację i tak musisz zapłacić te kilka tysięcy zł, do tego jej przeglądy, itd. Jeżeli jest to fabryczna instalacja to jeszcze spoko, ale dokładanej osobiście bym nie chciał mieć.

Focus na trasimy może być lepszy ze względu na wyciszenie wnętrza, ktire w mk3 wreszcie jest takie jak należy.

Napisano

Ile palą Twoje auta przy 130-140, że wynik 7l benzyny uznajesz za nielogiczny?

Astra 1.6T myślę, że nie mniej niż ~11L

Napisano

1.4T palilo mi ok 9L przy predkosciach rzedu 140km/h.

Napisano

Ile palą Twoje auta przy 130-140, że wynik 7l benzyny uznajesz za nielogiczny?

BMW nie wiem bo nie jechalem autostrada. Hyundai przy 140 bral 8-9 Suzuki kole 7-8. Kila w granicach 7 diesel. Kila benzyna, Megane benzyna wolnossace palily pod 10l. 

Napisano

Teoretycznie oczywiście, że lpg wychodzi taniej i nie ma co tu dywagowac, jednakże lpg nie dostajesz za darmo, bo za instalację i tak musisz zapłacić te kilka tysięcy zł, do tego jej przeglądy, itd. Jeżeli jest to fabryczna instalacja to jeszcze spoko, ale dokładanej osobiście bym nie chciał mieć.

Focus na trasimy może być lepszy ze względu na wyciszenie wnętrza, ktire w mk3 wreszcie jest takie jak należy.

A to sa producenci, ktorzy montuja FABRYCZNIE lpg?

Z tego co mi wiadomo to wszystkie instalacje sa dokladane...

Napisano

Fiat montuje... Ale to co się na polskim rynku sprzedaje, to tylko instalacje dokładane.

Edytowane przez grogi

Napisano

Opel ma fabryczną, całość ładnie wkomponowana w przyciski fabryczne, nic dokładane. Komputer pokazuje spalanie i do pustego baku dla danego paliwa na jakim jedzie.

Napisano

Opel ma fabryczną, całość ładnie wkomponowana w przyciski fabryczne, nic dokładane. Komputer pokazuje spalanie i do pustego baku dla danego paliwa na jakim jedzie.

I taka instalacja jest ok! Nawet przycisk LPG daja ;)

Napisano

A co ze zbiornikami lpg i npPb ?

Fabryczny - jak rozumiem, czyki taki, że wyjeżdza z fabryki już z lpg a całość została przygotowana na etapie produkcji ?

Napisano

I taka instalacja jest ok! Nawet przycisk LPG daja ;)

Jaki przycisk ?

Napisano
  • Autor

Fabryczne w tej chwili ma tylko Opel. Idealnie zrobiona, dedykowany przycisk na konsoli, wskaźnik zużycia paliwa po przełączeniu się silnika na gaz automatycznie wskazuje poziom gazu. Działa to świetnie.

Napisano
  • Autor

A już wiesz ile pali?:)

Napisano
  • Autor

A co ze zbiornikami lpg i npPb ?

Fabryczny - jak rozumiem, czyki taki, że wyjeżdza z fabryki już z lpg a całość została przygotowana na etapie produkcji ?

Tak dokładnie. Plus wzmocniony specjalnie pod LPG silnik, gość z serwisu mi tłumaczył, ale ja lajkonik jestem i nie pamiętam co dokładnie.

Napisano
  • Autor

LPG jest w cenie. Kompletnie wyposażone fabrycznie nowe auto, z LPG, klimą automatyczną, tempomatem, elektryką szyb i radiem z mp3 i bluetooth kosztuje teraz ok 63-64 kpln.

Napisano

Z fabrycznymi instalacjami Lpg dokładanymi lub nie jest generalnie jeden problem. Mają dotrysk benzyny

Napisano
  • Autor

Z fabrycznymi instalacjami Lpg dokładanymi lub nie jest generalnie jeden problem. Mają dotrysk benzyny

Nie wiem skąd to info, ta nie ma dotrysku.

Napisano

Tak dokładnie. Plus wzmocniony specjalnie pod LPG silnik, gość z serwisu mi tłumaczył, ale ja lajkonik jestem i nie pamiętam co dokładnie.

Ma utwardzone gniazda zaworowe

Spuszczone z krzyża

Napisano

Nie wiem skąd to info, ta nie ma dotrysku.

Tak w ogóle w foce 1.6 gaz odpada, m.in.z tego powodu, że nie ma hydraulicznej regulacji luzu zaworowego

Napisano
  • Autor

Tak w ogóle w foce 1.6 gaz odpada, m.in.z tego powodu, że nie ma hydraulicznej regulacji luzu zaworowego

Jednak bardziej sugeruję się opinią salonu Forda, który nie dość że montuje instalację do 1.6 to jeszcze daje papier o utrzymaniu gwarancji.

Napisano

A co to przeszkadza? Dla świętego spokoju zrobisz kontrole luzu co 30kkm przy okazji przeglądu olejowego... Koszt uszczelki pod pokrywą zaworów...

Napisano

A co to przeszkadza? Dla świętego spokoju zrobisz kontrole luzu co 30kkm przy okazji przeglądu olejowego... Koszt uszczelki pod pokrywą zaworów...

Bardziej chodzi o to, że z gazem luz się skończy wcześniej i jeśli nie ma możliwości regulacji to trzeba bawić się np. szlifowaniem szklanek.

Napisano

Która Astra? Bo AH po autostradzie to tak do 8-8.5l brała.

Napisano

Nie ma dotrysku, tam jest zwykła IV generacja.

Napisano

A już wiesz ile pali? :)

Jeszcze nie, jutro odbieram po pracy bo montują hak i zakładają zimówki :) Ale na forach piszą o 9-11 litrach LPG co dla mnie jest super wynikiem.

Napisano

Na początku roku odbierałem Rio z fabrycznym dokładanym gazem IV generacji. Zapytałem wcześniej prawie o wszystko a przy odbiorze auta dowiedziałem się że ma dotrysk benzyny. Pozdrawiam

Napisano

Jednak bardziej sugeruję się opinią salonu Forda, który nie dość że montuje instalację do 1.6 to jeszcze daje papier o utrzymaniu gwarancji.

Sprawdzenie luzu w ASO to kilkaset złotych. Regulacja luzu za pomocą szklanek to koszt od kilkuset zł do ponad 2 tysięcy, a w jednym ASO zaśpiewali mi 4 tys zł

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

Koszt uszczelki w ASO ok 200 zł plus koszt sprawdzenia luzu.

Napisano

Na początku roku odbierałem Rio z fabrycznym dokładanym gazem IV generacji. Zapytałem wcześniej prawie o wszystko a przy odbiorze auta dowiedziałem się że ma dotrysk benzyny. Pozdrawiam

Na forum astry nikt nie wspomina, żeby to był dotrysk.

Napisano

Dlaczego tylko ten durny sedan oferowany jest z LPG?

Nad kombi bym się zastanowił :hmm:

Dziwna polityka. Zrobili auto dla emeryta/działkowca, zamiast dać taka ofertę w pozostałych wersjach nadwozia...

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

A to nie chodzi o to, że to jest jeszcze stara Astra, ze starymi silnikami?

Napisano

Sprawdzenie luzu w ASO to kilkaset złotych. Regulacja luzu za pomocą szklanek to koszt od kilkuset zł do ponad 2 tysięcy, a w jednym ASO zaśpiewali mi 4 tys zł

A kto Ci karze robić to w ASO?

Napisano

Kumaty mechanik pozamienia szklanki i dokupić będzie trzeba jedną albo dwie... 

Napisano

Zapewne tam jest zwykłym komp lpg i można to wyłączyć

Koszt uszczelki w ASO ok 200 zł plus koszt sprawdzenia luzu.

U mnie przy lpg w Subaru konieczność regulacji zaworów była sprawdzana co przegląd, koszt był zerowy ;)

To co z tego, IVgen przecież mogą mieć dotryski, większość nowych kompów ma taką opcje + mozliwość parametryzowania kiedy dotrysk ma mieć miejsce.

Edytowane przez Sherif

Napisano

Która Astra? Bo AH po autostradzie to tak do 8-8.5l brała.

A J

Silnik A16LET

Wysłane z mojego SM-T713 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Dlaczego tylko ten durny sedan oferowany jest z LPG?

Nad kombi bym się zastanowił  :hmm:

Dlatego, zeby nie kanibalizowac sprzedazy Astry K ;)

Napisano

Kilka praktycznych porad uzupełniających do tego co tu można wyczytać:

- auto najlepiej kupować pod koniec kwartału, jak salonom brakuje do planu (o ile brakuje ;] )

- rozesłać ofertę do salonów w małych miejscowościach ;]

- poszukać na forum waszego modelu, może jest ktoś kto pracuje w salonie i robi pożytek z bycia na forum (z reguły tak jest)

- zaprzyjaźnić sie ze sprzedawcą, tylko wyszukajcie takiego, który widać że jest ogarnięty  nie nowy przestraszony - jak nie to zmienić sprzedawcę ;] Jak będzie normalny i nie będziecie zaracać mu dupy po godzinie, tylko 2-3 krótkie spotkania w celu zdobycia zaufania to jesteście na dobrej drodze u ogarniętego...

Nie będę pisał wprost - słowo KLUCZ - sprzedawca musi wiedzieć, że nie zrobi Wam super ceny za nic ;] W końcu on też pracuje żeby mieć co do garnka włożyć jak my wszyscy ;]    :ok: Danego słowa należy dotrzymać a może nawet i bonusy dostaniecie w postaci zniżek na serwis ;]

Grunt to inteligencja w rozmowie, zaufanie i ogólne poszanowanie dwóch stron ;]

Napisano

Nie będę pisał wprost - słowo KLUCZ - sprzedawca musi wiedzieć, że nie zrobi Wam super ceny za nic ;] W końcu on też pracuje żeby mieć co do garnka włożyć jak my wszyscy ;]    :ok: Danego słowa należy dotrzymać a może nawet i bonusy dostaniecie w postaci zniżek na serwis ;]

Grunt to inteligencja w rozmowie, zaufanie i ogólne poszanowanie dwóch stron ;]

trafiłeś w samo sedno czasem za kilka stówek można zapłacić mniejsza fv o kilka tys.  :oki:

Napisano

A to nie chodzi o to, że to jest jeszcze stara Astra, ze starymi silnikami?

Tak, ale jak widać, ludzie niby interesujący się motoryzacja, nie wiedzą, co kupują, co jest obecnie produkowane i takie tam hehe

Spuszczone z krzyża

Napisano

trafiłeś w samo sedno czasem za kilka stówek można zapłacić mniejsza fv o kilka tys.  :oki:

Nie namawiam oczywiście ale wystarczy czasem po ludzku pomyśleć - oczekujemy wiele, tak niewiele często dając od siebie - a czasem oczekujemy wiele za nic ;] Obowiązuje w każdej dziedzinie życia i biznesu

Jak sprzedawca jeszcze ma poczucie bezpieczeństwa to i 1 szt na flotę załatwi jak jest ograniety

Napisano

Dziwna polityka. Zrobili auto dla emeryta/działkowca, zamiast dać taka ofertę w pozostałych wersjach nadwozia...

140 KM dla emeryta/działkowca  :hmm:  A Ty się zachwycałeś Sportage 1.6 130 KM, który totalnie nie jedzie.  :hmm: Astra sedan to generacja J, kombi i hb to K i tam gaz jest tylko do silnika 1,6 115 KM. Silnik 1,4 w generacji K zrobili na 150 KM z wtryskiem bezpośrednim.

Edytowane przez spad

Napisano

Tak, ale jak widać, ludzie niby interesujący się motoryzacja, nie wiedzą, co kupują, co jest obecnie produkowane i takie tam hehe

Spuszczone z krzyża

Czy zainteresowanie motoryzacją oznacza, że muszę znać każdy silnik będący w sprzedaży. Mnie w silniku jedne co interesuje to moc, moment i spalanie. Resztę mam gdzieś. Zresztą i tak do niego nie będę zaglądać za wyjątkiem sprawdzenia poziomu oleju raz na pół roku. Silnik jest dla mechanika, dla mnie jest wnętrze i stylistyka, którą akceptuję bądź nie.

Napisano

Czy zainteresowanie motoryzacją oznacza, że muszę znać każdy silnik będący w sprzedaży. Mnie w silniku jedne co interesuje to moc, moment i spalanie. Resztę mam gdzieś. Zresztą i tak do niego nie będę zaglądać za wyjątkiem sprawdzenia poziomu oleju raz na pół roku. Silnik jest dla mechanika, dla mnie jest wnętrze i stylistyka, którą akceptuję bądź nie.

Nie musisz znać każdego silnika. Ale z zewnątrz widać, że HB i sedan to inna generacja - logiczne, że są inne pod spodem.

Napisano

140 KM dla emeryta/działkowca  :hmm:  A Ty się zachwycałeś Sportage 1.6 130 KM, który totalnie nie jedzie.  :hmm: Astra sedan to generacja J, kombi i hb to K i tam gaz jest tylko do silnika 1,6 115 KM. Silnik 1,4 w generacji K zrobili na 150 KM z wtryskiem bezpośrednim.

no nie znasz się  ;] w K nie ma silnika 1.6 115kM, jest 1.4 wolnossący 100KM, i turbo 125 i 150KM

btw. sam się zaczynam zastanawiać nad taką J 140KM + lpg, to za kilka lat może być coś pokroju octavii 2fl 1.6mpi + lpg, która dzisiaj na rynku wtórnym ma bardzo wysokie ceny

Edytowane przez Tomek000

Napisano

140 KM dla emeryta/działkowca :hmm: A Ty się zachwycałeś Sportage 1.6 130 KM, który totalnie nie jedzie. :hmm: Astra sedan to generacja J, kombi i hb to K

Nie chodzi o moc, a tak mi się po prostu kojarzy ten sedan opla, jeszcze z lpg. Nic tylko kapelusz założyć o w drogę na działkę ;]

Oferta na pewno jest bardzo dobra!

Napisano

Nie mialem na myśli silnika i Ciebie[emoji3]

Spuszczone z krzyża

Napisano

no nie znasz się  ;] w K nie ma silnika 1.6 115kM, jest 1.4 wolnossący 100KM, i turbo 125 i 150KM

btw. sam się zaczynam zastanawiać nad taką J 140KM + lpg, to za kilka lat może być coś pokroju octavii 2fl 1.6mpi + lpg, która dzisiaj na rynku wtórnym ma bardzo wysokie ceny

No to faktycznie żaden ze mnie znawca motoryzacji  :hehe:  I w sumie dobrze mi z tym  :hehe:

A co do sedana w wersji J to wg salonu mają go jeszcze produkować przez dwa lata.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.