Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Benzyna pod LPG z długą skrzynią do 2 litrów

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, jakie znacie auta klasy C-D benzynowe pod LPG z długą skrzynią do 2 litrów pojemności? Chodzi o jazdy autostradowe z prędkościami przelotowymi 150-170km/h żeby nie były pod czerwonym polem na obrotomierzu, bo ani to komfort jazdy, ani spalanie przyzwoite.

W kwocie do 20 tys. Mi przychodzą do głowy jednostki turbodoładowane typu 1.8T od VAG czy 2.0 T z renault, a Wam?

Napisano
  • Autor
10 minut temu, rwIcIk napisał:

Przede wszystkim 6 biegów :ok:

Niestety nie wszędzie gwarantuje to umiarkowaną ciszę i niskie obr bo często ten 6b ma podobne przełożenia jak w 5 biegowych, a zrobione jest po to by zbierało się to jakoś od 0km/h.

Napisano

Na takie cos to szukać jakis 3 litrów a nie 2 litry. Jak ma być komfort. Chyba że diesel to i dwa litry dpskonale sobie radzą przy 170.

Wysłane z mojego SM-J510FN

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, tirowiec199 napisał:

Na takie cos to szukać jakis 3 litrów a nie 2 litry. Jak ma być komfort. Chyba że diesel to i dwa litry dpskonale sobie radzą przy 170.

Żadne 3l, do 2 litrów, diesle wiem że sobie radzą, pytanie chyba dość jasno sprecyzowałem? Nie chodzi o nie wiadomo jakie pałowanie, tylko płynną jazdę bez efektu końca silnika przy wspomnianych prędkościach. Niemieckie autostrady to umożliwiają i chodzi właśnie o to by to wykorzystać do przemieszczania się na dalsze odległości w optymalnie krótkim czasie.

Napisano
54 minuty temu, AkuQ napisał:

Jak w temacie, jakie znacie auta klasy C-D benzynowe pod LPG z długą skrzynią do 2 litrów pojemności? Chodzi o jazdy autostradowe z prędkościami przelotowymi 150-170km/h żeby nie były pod czerwonym polem na obrotomierzu, bo ani to komfort jazdy, ani spalanie przyzwoite.

W kwocie do 20 tys. Mi przychodzą do głowy jednostki turbodoładowane typu 1.8T od VAG czy 2.0 T z renault, a Wam?

Zwróć uwagę, że 1.8T było zestawiane z bardzo różnymi skrzyniami o różnych przełożeniach.

Przykładowo w A4B6 1.8T quattro skrzynia VI biegowa w wersji BFB (163KM) daje ~2200RPM przy 100kmph na VI biegu, zaś w wersji BEX (190KM) jest to już 2500RPM :-)

Idąc po bandzie można do wzdłużnego 1.8T wsadzić skrzynię z 2.5TDI i wtedy będziesz miał przełożenie z diesela w benzyniaku :-D no ale to już musi być dokoksowane 1.8T żeby w ogóle dawało się tym jeździć.

Popatrz za Hondą Accord VIIgen 2.4 ze skrzynią VI biegową, ewentualnie FR-V 2.0, ale to kiosk i na A nie za bardzo. W FR-V VI bieg jest klasycznym nadbiegiem, w Acco jak się nie mylę też.

Napisano

Astra 1,4 140 KM. Dzisiaj będę jechał do Krakowa to szczególnie przyjże się obrotom silnika na danej prędkości. Ale jak dobrze pamiętam to nawet przy 180 km\h obroty nie podeszły do 4000.

Napisano
28 minut temu, spad napisał:

Astra 1,4 140 KM. Dzisiaj będę jechał do Krakowa to szczególnie przyjże się obrotom silnika na danej prędkości. Ale jak dobrze pamiętam to nawet przy 180 km\h obroty nie podeszły do 4000.

Nie ten budzet ;)

Napisano
3 godziny temu, AkuQ napisał:

Renault nie podejdzie bo ja w 2.0 135KM przy 110km/h mam ponad 3000obr/min jazda między 120-130 jest głośna ale za to ponad 150 robi się ciszej...

W 2.0T jest nieco lepiej ale różnica jest bardzo subtelna a czy masz skrzynie 5 czy 6b różnica w obrotach to 200-300obr/min.

Napisano
2 godziny temu, AkuQ napisał:

niskie obr bo często ten 6b ma podobne przełożenia jak w 5 biegowych

Jakbys pisał o Lagunie III  ;) - z tym że w LIII przy 140 km/h miałes odrobinke mniej niz 4 tys...obrotów...

Napisano

a8 D2 z silnikiem 2,8  ...ale pojemność powyżej 2L.

Napisano
6 godzin temu, AkuQ napisał:

Lancer 1.8 143 KM. Przy 170 km/h jest ok. 4.800 (czerwone pole przy 6.500).  

Napisano
33 minuty temu, wladmar napisał:

Lancer 1.8 143 KM. Przy 170 km/h jest ok. 4.800 (czerwone pole przy 6.500).  

To ma 2400 przy 85, czyli 2800 przy 100kmph, przełożenie jak na A bez szału.

Napisano

tak się zastanawiam czy automat nie byłby lepszy...jest duża szansa, że na najwyższym biegu będzie miał niższe obroty niż manual...

Napisano

Vectra C 1.8 140KM lub 2.0T 175KM?

Napisano

BMW e46 320i, kupujesz dyfer od 2.0D (ok 120zł), przekładasz w około 1,5 godziny i masz 2100 rpm przy 100 km/h i jakieś 3600 rpm przy 160 km/h. 6 cylindrów bez problemu poradzi sobie z długim przełożeniem.

Napisano

mazda 6 2.0 6b ma długie przełożenia, podobnie jest w accordzie z k20

Napisano
18 godzin temu, Gregs0N napisał:

Z ciekawości pojechałem dziś na obwodnicę sprawdzić - przy 180 km/h jest 4500 rpm na szóstce - nie wydaje mi się to specjalne znośne na dłuższą metę.

Jakaś E-Klassa czy coś w tym stylu z dużym silnkiem naprawdę lepiej się sprawdzi.

Napisano
Z ciekawości pojechałem dziś na obwodnicę sprawdzić - przy 180 km/h jest 4500 rpm na szóstce - nie wydaje mi się to specjalne znośne na dłuższą metę.
Jakaś E-Klassa czy coś w tym stylu z dużym silnkiem naprawdę lepiej się sprawdzi.

Do 2L pojemności chce autor i segment C-D

Wysłane z Moto X Play

Napisano

Z tego co pamiętam, to volvo s40 1gen w wersji t4 200KM miało 2250rpm przy 100km/h. Skrzynia 5b, ciężko bedzie znaleźć cos, co to przebije.

Napisano

chyba że wersja o ktorej pisał @kaczorek79 parę postów wyżej

mówiac szczerze przemawia do mnie....

Napisano
22 godziny temu, AstraC napisał:

Vectra C 1.8 140KM lub 2.0T 175KM?

1.8 140KM ma przy 3kRPM jakieś 110kmph. Aczkolwiek jest w miarę nieźle wyciszona i latałem nia po 180 autostradami bez bólu uszu.

21 godzin temu, Gregs0N napisał:

Accord z K20 ma jak dobrze pamiętam 110 przy 3kRPM. To nie jest długie przełożenie.

Napisano
Godzinę temu, delco napisał:

Ale ten silnik nie radzi sobie nawet bz fabrycznym mostem, a co dopiero jak mu od diesla wpakujesz 🤔

Napisano

W211 E200 kompressor, powinieneś sie zmieścić w budżecie i komforcie :ok:

wg mnie można zamknąć wątek :phi:

edyta chyba jednak nie bo to klasa E a miało być C/D, to może ewentualnie C200 lub C230 kompessor

teraz można zamknąć :oki:

Edytowane przez Artur_W_wa

Napisano
Godzinę temu, atlantic napisał:

Ale ten silnik nie radzi sobie nawet bz fabrycznym mostem, a co dopiero jak mu od diesla wpakujesz 🤔

Powiedz, które auto z wolnossącą benzyną do 2.0 w segmencie C,D, ma długą skrzynię i radzi sobie cudownie? Wiem, że silnik M52TUB20 w e46 nie jest szczególnie wyrywny, ale poniżej 10 sek. do 100 i Vmax 213 km/h, to nie jest muł, którym nie da się jeździć. Dochodzi do tego mocny dół silnika dzięki zmiennym fazom rozrządu na obu wałkach i można wydłużyć przełożenie główne. Miałem kiedyś BMW e36 z silnikiem 1.8 115KM, włożyłem tam dyfer od diesla (zmiana z 3.38 na 2.79), akurat 0-100 się nie zmieniło, bo o jedną zmianę biegów mniej było, w przedziale 80-140 miałem lepsze czasy na dyfrze od diesla, Vmax na 3.38 - 201 km/h, na 2.79 - 199 km/h. Dla spokoju na autostradzie duże znaczenie ma też prędkość maksymalna, w czym BMW zawsze przodowało. 6 cyl. mniej się męczy przy 180 km/h niż 4 cyl. Kolejny argument, to zawieszenie. Długa jazda z wysoką prędkością w e46 ma się nijak w porównaniu z jakimś kompaktem do 20 kzł.

Edytowane przez kaczorek79

Napisano
19 godzin temu, atlantic napisał:

Z tego co pamiętam, to volvo s40 1gen w wersji t4 200KM miało 2250rpm przy 100km/h. Skrzynia 5b, ciężko bedzie znaleźć cos, co to przebije.

Mialem i potwierdzam. 

Tyle, ze szukalbym samochodu przedliftowego z silnikiem 1.9.

Do ok. 200km/h rozpedza sie bez wiekszej spiny.

Jest trwalszy, wrecz pancerny.

Ale jest maly w srodku, szczegolnie z tylu. Bagaznik tez nie grzeszy wielkoscia.

Napisano
Dnia 3.03.2017 o 12:02, spad napisał:

BTW. Pojezdzilem wczoraj taka Astra sedan na jezdzie probnej i faktycznie obroty przy predkosciach autostradowych sa bardzo niskie :ok:

Powaznie zaczalem rozwazac zakup, bo sa jeszcze niezle wyposazone sztuki z wyprzedazy ponizej 60kPLN :)

W sumie chyba ciezko znalezc w tej chwili inne nowe auto w tej cenie, porownywalne wyposazeniem i osiagami.

Napisano

Dnia 4.03.2017 o 21:19, kaczorek79 napisał:

Powiedz, które auto z wolnossącą benzyną do 2.0 w segmencie C,D, ma długą skrzynię i radzi sobie cudownie? Wiem, że silnik M52TUB20 w e46 nie jest szczególnie wyrywny, ale poniżej 10 sek. do 100 i Vmax 213 km/h, to nie jest muł, którym nie da się jeździć. Dochodzi do tego mocny dół silnika dzięki zmiennym fazom rozrządu na obu wałkach i można wydłużyć przełożenie główne. Miałem kiedyś BMW e36 z silnikiem 1.8 115KM, włożyłem tam dyfer od diesla (zmiana z 3.38 na 2.79), akurat 0-100 się nie zmieniło, bo o jedną zmianę biegów mniej było, w przedziale 80-140 miałem lepsze czasy na dyfrze od diesla, Vmax na 3.38 - 201 km/h, na 2.79 - 199 km/h. Dla spokoju na autostradzie duże znaczenie ma też prędkość maksymalna, w czym BMW zawsze przodowało. 6 cyl. mniej się męczy przy 180 km/h niż 4 cyl. Kolejny argument, to zawieszenie. Długa jazda z wysoką prędkością w e46 ma się nijak w porównaniu z jakimś kompaktem do 20 kzł.

No nieeee :) chyba mamy totalnie inne definicje mocnego dołu. Ten samochód w ogóle nie jedzie na niskich obrotach(zresztą na wysokich podobnie). Nawet te 6cylindrów go nie ratuje, bo wykres silnika do 3000 obrotów wygląda identycznie jak w zwykłej 4cylindrowej benzynie o pojemności 2litrów. Co kto lubi, ja się meczę w takim aucie z seryjnym dyfrem, a co dopiero po takich dzikich modyfikacjach. Btw. Mcpherson z przodu i wielowahacz z tyłu to ma być jakiś mega komfort? Nie, żeby coś ale e46 jeździ właśnie jak kompaktowa taczka + ma straszną pozycję za kierownicą. Ani w e90, ani w e46 nie potrafiłem znaleźć takiego ustawienia fotela, żeby po 4 godzinnej trasie nie bolały mnie plecy. Fotele podstawowe, skóra.

7 godzin temu, muzz napisał:

Mialem i potwierdzam. 

Tyle, ze szukalbym samochodu przedliftowego z silnikiem 1.9.

Do ok. 200km/h rozpedza sie bez wiekszej spiny.

Jest trwalszy, wrecz pancerny.

Ale jest maly w srodku, szczegolnie z tylu. Bagaznik tez nie grzeszy wielkoscia.

Znaczy ja pancerności nie potwierdzę, bo co prawda ojciec miał go z 10lat temu i juz nie pamiętam co tam było konkretnie, ale przy przebiegu 300kkm zatarł się na autobanie w niemczech :phi:. W każdym razie te obroty są bardzo fajne i przyspieszenie bardzo solidne dzięki suszarce. Prędzej bym poszedł w coś takiego niż n/a, przynajmniej masz jakieś emocje w trakcie jazdy ;)
W ramach ciekawostki - samochód w budzie kombi był trochę szybszy niż mercedes sec560.

Napisano
Dnia 4.03.2017 o 18:51, delco napisał:

A jedzie to wtedy?

Napisano

Znalazłem w necie jakiś wykres pochodzący z 320i, czy to faktycznie nie jedzie przy aucie ważącym 1380 kg? Kolega atlantic chyba jakimś trupem jechał i rozpowiada. To nie jest wyścigówka, ale nawet z dyfrem od diesla można spokojnie podróżować pod dwójkę z przodu na niemieckiej autostradzie.

HAMOWNIA.jpg

Napisano
Dnia 4.03.2017 o 21:19, kaczorek79 napisał:

Miałem kiedyś BMW e36 z silnikiem 1.8 115KM, włożyłem tam dyfer od diesla (zmiana z 3.38 na 2.79), akurat 0-100 się nie zmieniło, bo o jedną zmianę biegów mniej było, w przedziale 80-140 miałem lepsze czasy na dyfrze od diesla, Vmax na 3.38 - 201 km/h, na 2.79 - 199 km/h.

Chcesz powiedzieć, że mając o 18% niższe obroty moc na kołach była nadal identyczna, aby Vmax auta pozostało niezmienione? 

Napisano
12 godzin temu, K3 napisał:

A jedzie to wtedy?

Jezeli pytasz o jednostajna kazde na autostradzie to pewnie jadzie....ale w miescie to chyba niespecjalnie.....

Napisano
5 minut temu, K3 napisał:

Chcesz powiedzieć, że mając o 18% niższe obroty moc na kołach była nadal identyczna, aby Vmax auta pozostało niezmienione? 

Auto jedzie mocą silnika, a Ty coś z momentem na kołach pomyliłeś. Mierzone miałem wiele razy i wyniki powtarzalne. Zresztą dwa takie same e46

1 e46 przed liftem 2.5 170KM ma dyfer 3.07 i vmax 230

2 e46 po lifcie 2.2 170KM ma dyfer 3.38 i vmax 230

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał:

Auto jedzie mocą silnika, a Ty coś z momentem na kołach pomyliłeś. Mierzone miałem wiele razy i wyniki powtarzalne. Zresztą dwa takie same e46

1 e46 przed liftem 2.5 170KM ma dyfer 3.07 i vmax 230

2 e46 po lifcie 2.2 170KM ma dyfer 3.38 i vmax 230

Nic nie jest pomylone. Moc na silniku ściśle odpowiada mocy na kołach. Żeby utrzymać taka sama prędkość musisz mieć taką samą moc na kołach w obydwu przypadkach. Skoro zmniejszasz obroty silnika, to musi on mieć wyższą moc na tych niższych obrotach, aby efekt w postaci Vmax pozostał ten sam...

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, K3 napisał:

Skoro zmniejszasz obroty silnika, to musi on mieć wyższą moc na tych niższych obrotach, aby efekt w postaci Vmax pozostał ten sam...

Gdyby było tak jak piszesz, to niepotrzebne byłyby skrzynie biegów, o której zdaje się zapomniałeś, że jest między silnikiem a kołami...

Napisano
4 minuty temu, AkuQ napisał:

Gdyby było tak jak piszesz, to niepotrzebne byłyby skrzynie biegów, o której zdaje się zapomniałeś, że jest między silnikiem a kołami...

Nie zrozumiałeś. Pomyśl raz jeszcze...

Napisano

Jak na autostrady to musi być wygodne, a jak ma jechać z silnikiem do 2 litrów to tylko z turbo. Jak nic wychodzi Volvo/Saab, do tego dobre do zagazowania. Może jakieś S60? Powinno spełnić wszystkie wymagania, ciche, nie rdzewieje, silniki praktycznie bez typowych bolączek, bezproblemowe również przy LPG. Jedynie skrzynie automatyczne uchodzą za awaryjne, ale prawdopodobnie to wina braku wymiany oleju.

Napisano

Specjalnie dla tego wątku sprawdziłem obroty w Astrze 1,4 140 KM z LPG. Czerwone pole zaczyna się od 6500

* 110 km - poniżej 2000

* 130 km - 2500

* 150 km - 3000

* 180 km - 3800

Spalanie w trasie przy prędkości 130-150 km wyszło mi ok. 8,2 litra lpg. 

Napisano

@AkuQ @spad

Wot ciekawostka:

Ano - tylko Meriva B to napompowane B+

I na obydwa budżet ca 35 000 zł

7c31caf23e04d463med.jpg

cf265c32eb6363camed.jpg

https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/393730-meriva-14t/ ;];];]

*** Napęd (silnik, skrzynia biegów): ***
FX1 = PRZEŁOŻENIE KOŃCOWE PRZEKŁADNI GŁÓWNEJ 3.94
LUH = SILNIK BENZYNOWY 1.4 TURBO, A14NEL
M26 = RĘCZNA SKRZYNIA BIEGÓW,5 BIEGOWA,TYPU F17
MM3 = WYPOSAŻENIE DLA RĘCZNEJ SKRZYNI BIEGÓW
NE9 =

NORMA EMISJI SPALIN: EEC 09

Napisano
18 godzin temu, Maciej__ napisał:

BTW. Pojezdzilem wczoraj taka Astra sedan na jezdzie probnej i faktycznie obroty przy predkosciach autostradowych sa bardzo niskie :ok:

Powaznie zaczalem rozwazac zakup, bo sa jeszcze niezle wyposazone sztuki z wyprzedazy ponizej 60kPLN :)

W sumie chyba ciezko znalezc w tej chwili inne nowe auto w tej cenie, porownywalne wyposazeniem i osiagami.

Rozumiem, że w tej cenie to znalazłeś bez LPG albo demówki? Tak czy siak fajne auto, fajnie zestrojone i ciche nawet przy dużych prędkościach. No i co na plus to jak mocy zabraknie to spokojnie można do 170 KM podkręcić chipem.

Napisano
1 minutę temu, spad napisał:

Rozumiem, że w tej cenie to znalazłeś bez LPG albo demówki? Tak czy siak fajne auto, fajnie zestrojone i ciche nawet przy dużych prędkościach. No i co na plus to jak mocy zabraknie to spokojnie można do 170 KM podkręcić chipem.

Tak, ja nie chce LPG bo mialbym problemy z parkowaniem w garazach w domu i biurze. Auto pojdzie w leasing, wiec realny koszt zakupu czy paliwa bedzie jeszcze nizszy...

W tej chwili za 59kPLN moge miec z lakierem metalic, dojazdowka + grzane siedzenia i kierownica :ok:

Jedyny minus, to brak alufelg ale to mozna zawsze pozniej dolozyc... Musze do konca tygodnia podjac decyzje :)

Ale za bardzo nie widze alternatywy...

Napisano
2 godziny temu, Zbynek napisał:

Jedynie skrzynie automatyczne uchodzą za awaryjne, ale prawdopodobnie to wina braku wymiany oleju.

Tak mówia... z tym że warto pamietac że jak już jest problem ze skrzynią to wymiana oleju nie pomoże...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.