Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co kupujemy na wyprzedaży rocznika

Featured Replies

Napisano

Poniżej liczby rejestracji aut osobowych przez klientów indywidualnych w styczniu i lutym 2017 r.

Raczej kompaktowo to wygląda, ale na tym tle wyprzedaż CH-R imponuje - nowy model przyciąga. No i mojej żonie się podoba ;]

1. Opel Astra: 1 406 sztuk (modele K i J)
2. Toyota Yaris: 1 188 sztuk
3. Skoda Fabia: 1 121 sztuk
4. Opel Corsa: 945 sztuk
5. Toyota Auris: 929 sztuk
6. Dacia Duster: 803 sztuk
7. Skoda Rapid: 773 sztuk
8. Opel Mokka: 740 sztuk
9. Volkswagen Golf: 703 sztuk
10. Kia Rio: 637 sztuk
11. Skoda Octavia: 632 sztuk
12. Toyota C-HR: 629 sztuk
13. Hyundai i20: 580 sztuk
14. Hyundai Tucson: 571 sztuk
15. Fiat Tipo: 550 sztuk
16. Renault Clio: 547 sztuk
17. Toyota Corolla: 540 sztuk
18. Kia Sportage: 528 sztuk
19. Nissan Qashqai: 458 sztuk
20. Toyota Aygo: 441 sztuk

Dane z http://www.samar.pl/__/3/3.a/92685/Co-kupuje-Kowalski-czyli-ranking-20-hitów-rynku.html?locale=pl_PL

Napisano

Ostatnio ktoś pisał na AK, że Opel nie potrafi robić i sprzedawać samochodów.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, spad napisał:

Ostatnio ktoś pisał na AK, że Opel nie potrafi robić i sprzedawać samochodów.

Ale GM stwierdził, że im się nie opłaca.

Jakoś nie mogli zamknąć nierentownych fabryk na zachodzie, więc wycofali się całkiem.

Napisano

Ciekawe bo ten cały C-HR cennikowo to jakieś chore pieniądze jak na jego wielkość.

Krawiec

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, krawiec napisał:

Ciekawe bo ten cały C-HR cennikowo to jakieś chore pieniądze jak na jego wielkość.

Podstawowa wersja z motorem 1,2t kosztuje mniej więcej tyle, co inne auta w klasie - ja to nazywam kompaktowych SUV-ów ;]

Chore ceny są za hybrydę z automatem :no:

Napisano
2 minuty temu, krawiec napisał:

Tak samo jak cala reszta X-overow ;]

Taka moda.

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Za sensowną wersję stówę kilo złociszów trza dać ;]

Dlatego ja wzialem Astre J 1,4T z wyprzedazy za mniej niz 60kPLN ;]

Jak na moje przebiegi I wymagania to ma wszystko co potrzeba :ok:

Napisano

Dlatego ja wzialem Astre J 1,4T z wyprzedazy za mniej niz 60kPLN ;]
Jak na moje przebiegi I wymagania to ma wszystko co potrzeba :ok:

Sedan?
Napisano
Teraz, wujekcybul napisał:

Sedan?

Sedan, ale dla mnie to bez znaczenia :ok:

Napisano

Mokka i Tucson ? :-O i to indywidualni-ciekawe...

Napisano
16 minut temu, Fili_P napisał:

A znasz jakas flote co by brala crossovery? ;)

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Zwlaszcza z pakietem upgrade lub u2 to bardzo dobra opcja na nowe auto.

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

A znasz jakas flote co by brala crossovery? ;)

Totalpolska ma qashqaie ale fakt, poza nimi nie znam

Napisano
4 godziny temu, Fili_P napisał:

Mocca i Captur to najczęściej pojawiające się na parkingu pod blokiem nowe samochody kupowane prywatnie :phi:. Dalej Kia Rio ;] i Fiat 500 :facepalm:. Jest też jedna nowa Astra. A mój kolejny to też będzie jakiś mały suv-ik :] :oki:.

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał:

kurde myslalem ze jestes młodszy ;]

Napisano
5 godzin temu, Fili_P napisał:

Przy cenie nowego i30, klient popatrzy i biedniejszych Tucsonem wyjedzie.

Napisano
Godzinę temu, Cinos napisał:

kurde myslalem ze jestes młodszy ;]

Niestety juz niedaleko do 40-ki ;]

Aczkolwiek za wyjatkiem c4 to w zasadzie zawsze jezdzilem sedanami ;)

Napisano

Astra pewnie jeszcze lepiej by się sprzedawała, żeby nie brakowało jej w salonach.

Napisano

Astra sedan to chyba najtanszy kompakt normalnej firmy - smieszne pieniądze kosztowala

Napisano
9 minut temu, Vadero napisał:

Astra sedan to chyba najtanszy kompakt normalnej firmy - smieszne pieniądze kosztowala

Wersje 1,6 noPB mozna spokojnie kupic za ok 55kPLN, czyli tyle co auta klasy B :)

Napisano
11 minut temu, Maciej__ napisał:

Wersje 1,6 noPB mozna spokojnie kupic za ok 55kPLN, czyli tyle co auta klasy B :)

Wiem - kuzyn kupił :ok: Całkiem sensowne autko za tą kasę.

Napisano

Nowa astra jest bardzo fajna, daja duże rabaty i mozna ją inieźle skonfigurować. Stara astra za to jest bardzo tania jak na swoją klasę. Nie dziwi mnie sprzedaż. Opel zrobił kawał dobrej roboty. 

Napisano

Parę dni miałem taką refleksję, że właśnie dużo tych C-HR jeździ po ulicach, a to przecież bardzo świeży model. Ciekawe, dlaczego akurat ten model ludzie gęsto kupują - cenowo bez szału, wygląd mocno dyskusyjny (dla mnie brzydal, szczególnie tył).

Napisano
Dnia 10.03.2017 o 13:08, Maciej__ napisał:

Ja stałem przed podobnym dylematem, sedanów na pęczki, można wybierać, ale kombi ani jednego już.

A z moją pracą z sedanem to już przyczepę bym musiał czasem mieć :hehe:

Swoją drogą nie boisz się M32? :phi:

Napisano
3 minuty temu, komor napisał:

Ja stałem przed podobnym dylematem, sedanów na pęczki, można wybierać, ale kombi ani jednego już.

A z moją pracą z sedanem to już przyczepę bym musiał czasem mieć :hehe:

Swoją drogą nie boisz się M32? :phi:

Nie boje, przedluzylem gwarancje na 5 lat i nie zamierzam zawracac tym glowy.

Podobniez poprawili ta skrzynie w miedzyczasie, a nawet jesli nie to naprawa kosztuje ok 2kPLN.

Inna kwestia, ze raczej nie przejade tym autem wiecej niz 80-100kkm...

PS. Kombi juz ine znajdziesz bo nie produkuja od 2015, w ofercie zostal tylko sedan.

Napisano
25 minut temu, Maciej__ napisał:

Nie boje, przedluzylem gwarancje na 5 lat i nie zamierzam zawracac tym glowy.

Podobniez poprawili ta skrzynie w miedzyczasie, a nawet jesli nie to naprawa kosztuje ok 2kPLN.

Inna kwestia, ze raczej nie przejade tym autem wiecej niz 80-100kkm...

PS. Kombi juz ine znajdziesz bo nie produkuja od 2015, w ofercie zostal tylko sedan.

Zmieniać olej co trzy lata i problemu nie będzie. 

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał:

Olej chyba już w fabryce dają bardziej dostosowany do tej skrzyni.

Zmienili olej + zmodyfikowali obudowe...

IMHO nie ma co demonizowac, bo naprawa kosztuje niewiele wiecej niz komplet opon i nie pada to przeciez co roku ;)

Napisano

A jak faktycznie tak jest to :oki:

To jednak cza było brać sedana z hakiem i box dachowy rotfl

W wychodzi na to, że więcej sypią się skrzynie w toyotach 1.4D i 2.0D niż w słynnym M32 :hehe:

A wracając do tematu to dziwi mnie spadek forda poniżej pierwszej 20-stki :hmm: Zazwyczaj szło masę tych biednych fiest i focusów na wielkich wyprzach ....

Napisano
33 minuty temu, komor napisał:

A wracając do tematu to dziwi mnie spadek forda poniżej pierwszej 20-stki :hmm: Zazwyczaj szło masę tych biednych fiest i focusów na wielkich wyprzach ....

Fiesta to schodzący model -przecież juz ją 10 lat klepią. Focus jest raz że schodzący model, a dwa że od początku był słaby. Konkurencja poszła do przodu.

P.S. Właśnie mam nowego yarisa 1.33 do pojeżdżenia - kurcze fajny...

Napisano
29 minut temu, komor napisał:

Ludzie wolą od Forda w podstawie Fiata na wypasie! Już dwa nowe Tipo stoją pod blokiem :hehe:. Oba metalic :oki: brązowy i taki szaro niebieski w którym się chyba zakochałem :serducha:. Czarne A6 C6 wygląda przy tym jak bieda :hehe: :facepalm:

Napisano

@amazaque oby nie było tak jak ze innymi niektórymi fiatami i alfami, że ładnie wyglądają, ale sypią się na potęgę rotfl Choć w Tipo widzę trochę analogię do Linei, ładne, obłe i tanie w zakupie i użytkowaniu. Choć to tipo wcale jakieś piękne nie jest 8-)

Napisano
1 godzinę temu, Vadero napisał:

Fiesta to schodzący model -przecież juz ją 10 lat klepią. Focus jest raz że schodzący model, a dwa że od początku był słaby. Konkurencja poszła do przodu.

P.S. Właśnie mam nowego yarisa 1.33 do pojeżdżenia - kurcze fajny...

Schodzace modele ale co zlego w fiescie czy focusie? Poprawne do bolu wozidla i dobre silniki.

Napisano
2 godziny temu, wujekcybul napisał:

Schodzace modele ale co zlego w fiescie czy focusie? Poprawne do bolu wozidla i dobre silniki.

jeżeli chodzi o fiestę to zgoda, auto bardziej niż poprawne, przewidywalne i fajne. ale mimo że bardzo lubię fokę mk1  lubię mk2 to mk3 mnie rozczarowała...jak na kompakta jest zwyczajnie ciasna. do tego fajnie wyposażona kosztuje jakieś już niemale pieniądze.

Napisano
Poniżej liczby rejestracji aut osobowych przez klientów indywidualnych w styczniu i lutym 2017 r.
Raczej kompaktowo to wygląda, ale na tym tle wyprzedaż CH-R imponuje - nowy model przyciąga. No i mojej żonie się podoba ;]

1. Opel Astra: 1 406 sztuk (modele K i J)
2. Toyota Yaris: 1 188 sztuk
3. Skoda Fabia: 1 121 sztuk
4. Opel Corsa: 945 sztuk
5. Toyota Auris: 929 sztuk
6. Dacia Duster: 803 sztuk
7. Skoda Rapid: 773 sztuk
8. Opel Mokka: 740 sztuk
9. Volkswagen Golf: 703 sztuk
10. Kia Rio: 637 sztuk
11. Skoda Octavia: 632 sztuk
12. Toyota C-HR: 629 sztuk
13. Hyundai i20: 580 sztuk
14. Hyundai Tucson: 571 sztuk
15. Fiat Tipo: 550 sztuk
16. Renault Clio: 547 sztuk
17. Toyota Corolla: 540 sztuk
18. Kia Sportage: 528 sztuk
19. Nissan Qashqai: 458 sztuk
20. Toyota Aygo: 441 sztuk
Dane z http://www.samar.pl/__/3/3.a/92685/Co-kupuje-Kowalski-czyli-ranking-20-hitów-rynku.html?locale=pl_PL
@rwIcIk

Ile tych indywidualnych slrzedazy bylo?

Pytam bo u mnie za ten sam miesiac prywatnych klientow bylo 46k.

Dokladnie tak
45,661,
business ABN (33,949
government (3126,
Rental (4013,

Top 15

.TOP 15 MODELS

SALES

Toyota Corolla

3392

Toyota HiLux

3386

Mazda 3

3143

Ford Ranger

2931

Hyundai i30

2003

Mitsubishi Triton

1990

Mazda CX-5

1933

Toyota RAV4

1726

Hyundai Tucson

1596

Holden Commodore

1566

Kia Cerato

1513

Nissan X-Trail

1500

Toyota Camry

1473

Mazda CX-3

1468

Toyota Prado

1320

Sent from my Galaxy S8

Napisano
  • Autor

@OZI

U nas obecnie mocno rośnie sprzedaż i dobijamy w pobliże 40 tys. osobówek miesięcznie. A jak doliczyć małe dostawcze, to przekraczamy 40 tys. 

http://www.pzpm.org.pl/pl/Rynek-motoryzacyjny/Rejestracje-samochody-osobowe-i-dostawcze/Luty-2017r

Z tego indywidualni na użytek prywatny kupują mały procent, chyba niewiele ponad 10% ...

W tamtym zestawieniu zsumowali raczej indywidualnych na użytek prywatny i na jednoosobową działalność gospodarczą - wtedy jest to pewnie jakieś 20 tys. miesięcznie.

Napisano
16 godzin temu, grogi napisał:

Zmieniać olej co trzy lata i problemu nie będzie. 

taa, ja zmieniałem i potem naprawiałem skrzynię. Teraz nie zmieniam i działa ;]

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał:

@OZI

U nas obecnie mocno rośnie sprzedaż i dobijamy w pobliże 40 tys. osobówek miesięcznie. A jak doliczyć małe dostawcze, to przekraczamy 40 tys. 

http://www.pzpm.org.pl/pl/Rynek-motoryzacyjny/Rejestracje-samochody-osobowe-i-dostawcze/Luty-2017r

Z tego indywidualni na użytek prywatny kupują mały procent, chyba niewiele ponad 10% ...

Indywidualni kupuja cos w okolicach 30%, ale u nas statystyki za skrzywione przez leasing w przypadku DG.

Natomiast nie wiem jaki sens ma w ogole porownywanie rynku australijskiego I polskiego pod katem sprzedazy aut...

Tam auta sa wrecz smiesznie tanie w relacji do srednich zarobkow, wiec nic dziwnego, ze sprzedaje sie ich kilka razy wiecej, mino ze ilosc ludzi jest o polowe mniejsza ;]

Napisano
8 godzin temu, BOGUS napisał:

jeżeli chodzi o fiestę to zgoda, auto bardziej niż poprawne, przewidywalne i fajne. ale mimo że bardzo lubię fokę mk1  lubię mk2 to mk3 mnie rozczarowała...jak na kompakta jest zwyczajnie ciasna. do tego fajnie wyposażona kosztuje jakieś już niemale pieniądze.

Szczerze to nie wiem gdzie Ty widzisz mniejsze auto?

jeżdżę na co dzień MK2 2009 i MK3 2015, poziomy wyposażenia pakietowego mam praktycznie takie same, na + dla MK3.

Cennikowo:

MK2: 84 500 PLN

MK3: 90 000 PLN (ale wyposażenie ciut lepsze)

Silniki porównywalne w tabelkach. Ta sama baza do wyceny.

MK3 przed liftem było trochę nijaka, za to po liftingu uważam, że dużo poprawili, przede wszystkim wygląd :ok:

Przestrzeni jest mniej? Może przez to że konsola jest doooopna i to nieco ogranicza przestrzeń z przodu, ale nie uważam, żeby było źle. Osobiście jeżdżąc MK3 czuje że jadę większym autem, poziom komfortu i wygłuszenia poszedł mocno do przodu.

Napisano
4 minuty temu, komor napisał:

Mnie tez bawi jak slysze, ze Astra J czy Focus MK3 jest maly :hehe:

Nie wiem co ludzie woza, albo jakie maja gabaryty, ale to juz troche przesada ;]

Napisano
9 minut temu, komor napisał:

mniejszy niż inne auta nie jest, ale jest ciasny w środku. Z przodu jest wielka deska, która napycha się na kierowcę i pasażera (ja np. mam problem z zajęciem poprawnej pozycji za kierownicą w MK3). Jak ustawię sobie fotel tak jak lubię, to lewym kolanem dotykam włącznika świateł. A z tyłu miejsca jest zwyczajnie przeciętnie, ale mnie akurat tył mało interesuje.

Dla mnie problem z fordami jest w zasadzie inny: Nie pasuje mi w ogóle design środka, te dziwne wielkie deski zrobione z morza plastiku, który mam wrażenie, jest gorszy niż w innych autach w segmencie. Te wnętrza są klaustrofobiczne. Dotyczy to zarówno fiesty jak i focusa. Poza tym to fajne auta. Focusem 1.5 150KM jeździło mi się bardzo przyjemnie pod względem prowadzenia, osiągów, wyciszenia.

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał:

Mnie tez bawi jak slysze, ze Astra J czy Focus MK3 jest maly :hehe:

Nie wiem co ludzie woza, albo jakie maja gabaryty, ale to juz troche przesada ;]

Ja w AJ za kiera czuję mniej miejsca niż w AH. Może to moja psycha wariuje przez rozbudowana deskę, a może za duży jestem, nie lubię jak coś dosłownie na mnie włazi.

Napisano
35 minut temu, Maciej__ napisał:

Indywidualni kupuja cos w okolicach 30%, ale u nas statystyki za skrzywione przez leasing w przypadku DG.

Natomiast nie wiem jaki sens ma w ogole porownywanie rynku australijskiego I polskiego pod katem sprzedazy aut...

Tam auta sa wrecz smiesznie tanie w relacji do srednich zarobkow, wiec nic dziwnego, ze sprzedaje sie ich kilka razy wiecej, mino ze ilosc ludzi jest o polowe mniejsza ;]

Australia jak chce się licytować, to może w odwecie na bochenki chleba? ;] 

Napisano

komor
takie odniosłem subiektywne wrażenie. Być może to ten kokpit otaczający ze wszystkich stron. a ogólnie to lubię fordy i może miałem zbyt duże oczekiwania?

życie to nie je bajka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.