Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki samochód dla dziadka do 8000zł

Featured Replies

Napisano

Witam,

znajoma poprosiła mnie abym poszukał jakiegoś auta dla jej ojca...

Co proponujecie dla dziadka w wieku powyżej 70 lat, który obecnie jeszcze jeździ Fiatem 125p ?

- chce wydać max 10.000zł (w tym 2000zl na ew. naprawy, opony, oplaty itp)

- auto musi być: dość wygodne, wyższa pozycja za kierownicą, do którego łatwo się wsiada (jest wysoki, ma nadwagę i problemy z kręgosłupem)

- koniecznie bardzo proste w obsłudze, popularne w kraju

- silnik koniecznie benzynowy, mały, nie będzie woził ciężarów...

Myślałem o Renault Kangoo 1,2 75KM ? Jak jest z blacharką? Czy te z początku produkcji (1998-2000) będą mocno zgniłe?

Patrzyłem tez Berlingo i Partner ale ceny trochę wyższe i silniki najmniejsze 1.4

Auto będzie używane tylko kilka razy w miesiącu, na wsi, nie będzie robił tras, nie musi być w super stanie...

Edytowane przez binges

Napisano
27 minut temu, binges napisał:

Witam,

Co proponujecie dla dziadka w wieku powyżej 70 lat, który obecnie jeszcze jeździ Fiatem 125p ?

- auto musi być: dość wygodne, wyższa pozycja za kierownicą, do którego łatwo się wsiada (jest wysoki, ma nadwagę i problemy z kręgosłupem)

Myślałem o Renault Kangoo 1,2 75KM ? Jak jest z blacharką? Czy te z początku produkcji (1998-2000) będą mocno zgniłe?

Patrzyłem tez Berlingo i Partner ale ceny trochę wyższe i silniki najmniejsze 1.4

Auto będzie używane tylko kilka razy w miesiącu, na wsi, nie będzie robił tras, nie musi być w super stanie...

Ford Fusion.

Napisano

Ford Fusion.

Dobra propozycja ale moze byc ciezko za 8kzl.

Go Hard or Go Home

Napisano
37 minut temu, Maciej__ napisał:

Ford Fusion.

Tylko że on ma twarde zawieszenie, także nie wiem czy to dobry pomysł dla kogoś kto ma problemy z kręgosłupem.

Napisano

Jak się zmieści to Panda. Łatwo się wsiada, b.dobra widoczność w każdym kierunku co z wiekiem mocno pomaga. No i tani w eksploatacji i raczej bezproblemowy. Na wsi prześwit też się sprawdzi.

Z trochę większych wyższych to może Ignis.

Napisano
  • Autor
24 minuty temu, lnk napisał:

Jak się zmieści to Panda. Łatwo się wsiada, b.dobra widoczność w każdym kierunku co z wiekiem mocno pomaga. No i tani w eksploatacji i raczej bezproblemowy. Na wsi prześwit też się sprawdzi.

Z trochę większych wyższych to może Ignis.

tez myślałem o Pandzie, chyba lepszy wybór niż Agila/Suzuki

muszę obczaić tego Ignis, bo widzę że jest wyżej zawieszony niż np.Panda...

Napisano
Godzinę temu, slawek_l_83 napisał:

Dobra propozycja ale moze byc ciezko za 8kzl.

Go Hard or Go Home

Ciężko, to mało powiedziane...

BTW - jestem jeszcze w SJ i mam oba auta, o których rozmawialiśmy kiedyś do oglądnięcia - gdybyś był zainteresowany - daj znać ;) 

Napisano

https://www.otomoto.pl/oferta/hyundai-matrix-lift-ladny-2007r-1-6i-benzynka-klima-serwis-alus-ID6yOWAR.html#ba5c2b856e

w zakładanym budżecie znajdzie ok 10 letnie i jeszcze zostanie na pakiet startowy.

4 osoby zabierze, do kufra załaduje 4 wory kartofli, siedzieć będzie wysoko, konstrukcja prosta jak taczka

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Chooper napisał:

https://www.otomoto.pl/oferta/hyundai-matrix-lift-ladny-2007r-1-6i-benzynka-klima-serwis-alus-ID6yOWAR.html#ba5c2b856e

w zakładanym budżecie znajdzie ok 10 letnie i jeszcze zostanie na pakiet startowy.

4 osoby zabierze, do kufra załaduje 4 wory kartofli, siedzieć będzie wysoko, konstrukcja prosta jak taczka

trochę duży silnik...

będzie jeździł sam, tylko lokalnie do kościoła, do rodziny:) worków tez nie wozi ze względu na kręgosłup - wszystko mu przywożą:)

A co myślicie o Kangoo, Berlingo i Partner?

Bardziej popularne od tych japońskich i koreańskich...no i na wsi chyba każdy mechanik to ogarnie...

Napisano
13 minut temu, Chooper napisał:

Warto tylko poszukać takiego, który ma jeszcze tylne błotniki ;)  

Napisano
5 minut temu, binges napisał:

trochę duży silnik...

będzie jeździł sam, tylko lokalnie do kościoła, do rodziny:) worków tez nie wozi ze względu na kręgosłup - wszystko mu przywożą:)

Bardziej popularne od tych japońskich i koreańskich...no i na wsi chyba każdy mechanik to ogarnie...

O co chodzi z silnikiem? Dlaczego za duży?

Napisano
1 minutę temu, volcan napisał:

Warto tylko poszukać takiego, który ma jeszcze tylne błotniki ;)  

skoro dziadek do dzisiaj zachował kanciaka to znaczy że ma garaż.

Jak będzie trzymał pod daszkiem to tak szybko nie spróchnieje. 

Widuję w bliskim otoczeniu takiego matrixa z 2004 roku i na błotnikach nic nie ma- jakieś małe wykwity na progach przy tylnych kołach - auto garażowane.

Napisano
30 minut temu, binges napisał:

tez myślałem o Pandzie, chyba lepszy wybór niż Agila/Suzuki

muszę obczaić tego Ignis, bo widzę że jest wyżej zawieszony niż np.Panda...

W Pandzie będzie mu ciasno :no:

Napisano
trochę duży silnik...

Myślę że auta te ciężko robiły dla firm. Jak do pandy się nie zmieści to scenic. Jest jeszcze Suzuki wagon r ale to też trochę egzotyka.
Napisano
  • Autor
1 minutę temu, volcan napisał:

O co chodzi z silnikiem? Dlaczego za duży?

Bo chyba  nie potrzebny, bo większe opłaty, więcej spali...

ponadto, jeździ wolno wiec ta moc nie jest potrzebna:)

Napisano
1 minutę temu, Chooper napisał:

skoro dziadek do dzisiaj zachował kanciaka to znaczy że ma garaż.

Jak będzie trzymał pod daszkiem to tak szybko nie spróchnieje. 

Widuję w bliskim otoczeniu takiego matrixa z 2004 roku i na błotnikach nic nie ma- jakieś małe wykwity na progach przy tylnych kołach - auto garażowane.

No dlatego trzeba poszukać takiego, który nie gnije już - jak będzie ogarnięty, zabezpieczony i pod dachem, to mu nic nie będzie. Ja oglądałem kilka aut - 10-11 letnich i na pierwszy rzut oka było OK, ale jak się z bliska popatrzyło...

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, bielaPL napisał:

Myślę że auta te ciężko robiły dla firm. Jak do pandy się nie zmieści to scenic. Jest jeszcze Suzuki wagon r ale to też trochę egzotyka.

dzięki za podpowiedź z tym Scenic, nie wiedziałem ze w tych starszych były silniki 1,4 oraz miękkie zawieszenie, wysoko się siedzi...

w ogóle dzięki wszystkim za każdą odpowiedz...

na pewno będę szukał czegoś popularnego aby z częściami nie było problemu i w sklepie i na szrocie:)

dla dziadka obojętna jest marka i model aby tylko miał to czego oczekuje od auta...

Edytowane przez binges

Napisano

Scenik 1 będzie ok. Jak ktos ma problemy z kregoslupem to towarowych taczke jak kango czy partner mu nie proponujcie.

Wysłane z mojego LG-D315 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ciężko, to mało powiedziane...

BTW - jestem jeszcze w SJ i mam oba auta, o których rozmawialiśmy kiedyś do oglądnięcia - gdybyś był zainteresowany - daj znać [emoji6] 

Do kiedy jestes? Musze gondole wziac i zapakowac do Fusiona jak cos :)

Go Hard or Go Home

Napisano

A ten PF 125p to w jakim jest stanie ;]

Ja polecam scenic I : ok: , 1.4 16v były po liftingu. Wcześniej ztcp najmniejszym silnikiem było 1.6 8V.

Napisano

A może Meriva A z początku produkcji? Jakieś 1.4 może się trafić.

Napisano
12 godzin temu, binges napisał:

Witam,

Renault Scenic 1gen po lifcie z silnikiem 1,4 16v  :oki:

Napisano
8 godzin temu, sebaso napisał:

A ten PF 125p to w jakim jest stanie ;]

właśnie, dawaj tego fiaciora na giełdę

Napisano
10 godzin temu, binges napisał:

Bo chyba  nie potrzebny, bo większe opłaty, więcej spali...

ponadto, jeździ wolno wiec ta moc nie jest potrzebna:)

Na polisie większej różnicy nie będzie, co do spalania - najczęściej jest zupełnie odwrotnie a i moc jest porównywalna (a już praktycznie moc/masa wychodzi praktycznie tak samo) - po prostu większy silnik jest mniej wysilony, nie trzeba go wysoko kręcić itp. itd.

Napisano
14 minut temu, bielaPL napisał:

właśnie, dawaj tego fiaciora na giełdę

Dokładnie, może się okazać że budżet znacząco wzrośnie ;)

Napisano
13 godzin temu, binges napisał:

Jak znajdziesz wersje cywilną to OK - bardzo fajne auta. Tylko większość egzemplarzy jest fo firmach zatyrane do granic możliwości.

Napisano
Dnia 28.03.2017 o 18:46, binges napisał:

A może Xsara Picasso? Spełnia wszystkie wymagania poza małym silnikiem. Auto z komfortowym zawieszeniem, dość popularne i tanie. Minimum silnik to 1.6.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Smigiel napisał:

A może Xsara Picasso? Spełnia wszystkie wymagania poza małym silnikiem. Auto z komfortowym zawieszeniem, dość popularne i tanie. Minimum silnik to 1.6.

dziękuje wszystkim!

tez myślałem o Xsara Picasso ze względu na to komfortowe zawieszenie, myślę tez o Scenic z małym silnikiem - ale podejrzewam ze w tych autach może być dużo elektryki, dodatkowego wyposażenia, które starszemu nie jest potrzebne i może stwarzać jakieś problemy i koszty z naprawa...

Tymczasem, swojego Fiata 125p chyba na razie nie będzie sprzedawać bo chce zostawić wnukom...

będę rozglądał się nad osobowym Kangoo 1.2, Berlingo i Partner z silnikiem 1,4  a także w ostateczności za Scenic 1,4 lub Xsara Picasso i może Zafira A 1,6

Napisano

Rozwaz tez scenika 1.6, spali 0,5 litra więcej a bedzie napewno wiekszy wybór.

Wysłane z mojego LG-D315 przy użyciu Tapatalka

Napisano

I jak Zaifra to wspomniana przeze mnie Meriva - powinno być łatwiej znaleźć. ;)

Napisano
13 godzin temu, binges napisał:

dziękuje wszystkim!

tez myślałem o Xsara Picasso ze względu na to komfortowe zawieszenie, myślę tez o Scenic z małym silnikiem - ale podejrzewam ze w tych autach może być dużo elektryki, dodatkowego wyposażenia, które starszemu nie jest potrzebne i może stwarzać jakieś problemy i koszty z naprawa...

Tymczasem, swojego Fiata 125p chyba na razie nie będzie sprzedawać bo chce zostawić wnukom...

będę rozglądał się nad osobowym Kangoo 1.2, Berlingo i Partner z silnikiem 1,4  a także w ostateczności za Scenic 1,4 lub Xsara Picasso i może Zafira A 1,6

XP i Partner mają identycznie rozwiązane zawieszenie o ile nie identyczną płytę podłogową . Czyli belka skrętna i kolumny z przodu. Belki pasują wymiennie z XP do Partnera/Berlingo. Jakbym miał wybierać silnik do Partnera/Berlingo wziąłbym pod uwagę diesla 1.9 DW8B zamiast benzynowego 1.4. Za 8 tysięcy pewnie trafisz na końcówkę produkcji tego silnika czyli do roku 2005. Na dodatek nadwozie będzie po liftingu. Osobiście ujeżdżałem auto przed liftingiem do prawie 300 kkm przebiegu i poszło do ludzi za 5 kPLN rocznik 2001. ;)

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Rudobrody napisał:

XP i Partner mają identycznie rozwiązane zawieszenie o ile nie identyczną płytę podłogową . Czyli belka skrętna i kolumny z przodu. Belki pasują wymiennie z XP do Partnera/Berlingo. Jakbym miał wybierać silnik do Partnera/Berlingo wziąłbym pod uwagę diesla 1.9 DW8B zamiast benzynowego 1.4. Za 8 tysięcy pewnie trafisz na końcówkę produkcji tego silnika czyli do roku 2005. Na dodatek nadwozie będzie po liftingu. Osobiście ujeżdżałem auto przed liftingiem do prawie 300 kkm przebiegu i poszło do ludzi za 5 kPLN rocznik 2001. ;)

Ok, dziekuje za te info:)

szukam benzyny, ktore z reguły mają mniejszy przebieg...

ponadto, ten starszy Pan naprawdę mało jeździ - może 300km na miesiąc (ponad 3kkm rocznie)

Napisano
Dnia ‎2017‎.‎03‎.‎28 o 18:46, binges napisał:

Yaris Verso

Napisano
Dnia 03/29/2017 o 07:29, volcan napisał:

18 lutego oplacalem auto z silnikiem 998- 293zl. Wczoraj bylem ubezpieczyc drugie auto- silnik 1598...po mega kombinacjach wyszlo 550zl ;). Wiec nie do konca oplaty sa bez roznicy...przynajmniej cenowej :oki:.

Co do tematu z wyzszych aut jezdzilem dluzsza chwile fusionem/ pandą 1/ yarisem 1. Fusion pomijając stylistykę wnętrza bardzo ok. Panda o ile z zewnątrz niezła to w srodku jak chlop własciwej budowy bedzie napewno problem. Yaris wg mnie najsprytniejszy ale starszemu czlowiekowi mogą przeszkadzac zegary. Najlepszym wyjsciem jest wspomniany scenic po lifcie. Tylko tu zas wymiary i zwrotnosc w innej lidze

Edytowane przez Hansior

Napisano

A może Opel Agila? Z tego co pamiętam gdy miałem okazję jeździć takim jako pasażer to wsiadało się bardzo wygodnie. Silniki byly chyba 1.0 albo 1.2? Chodzi mi o pierwsza wersje taką blizniaczą z Suzuki Wagon R+

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Dnia 28.03.2017 o 21:10, rwIcIk napisał:

W Pandzie będzie mu ciasno :no:

największego przyzwyczajenia wymaga wystająca konsola środkowa - na początku nie wiadomo co zrobić z prawym kolanem;] w miarę upływu km można przywyknąć i tragedii nie ma. Co do ilości miejsca jest go z przodu całkiem, całkiem jak na gabaryty zewnętrzne Pandy

Napisano
Dnia 7.04.2017 o 20:11, mrBEAN napisał:

MB A-klasa

:skromny: 

Napisano

który obecnie jeszcze jeździ Fiatem 125p

Widzę, że niestety nie jestem pierwszy. Tak czy inaczej - co z tym kredensem, gdzie można obejrzeć itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.