Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Adaptacyjne tempomaty

Featured Replies

Napisano

14 godzin temu, Marcin79 napisał:
dlatego w następnym aucie będzie adaptacyjny tempomat. Nastawiam 160 i lecę i uuupie mam [mention=134499]Ryb[/mention]y co na autostradzie wyprzedzają z prędkościami  100 albo 130 [emoji4] 

Slabo to sie sprawdza w realu. Jezdze duzo z tym w v60 i f10. Nawet na min ustawiwniu trzyma za duzy dystans i non stop ktos sie wcina z prawego....

wysłane z tel.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, ppmarian napisał:

Slabo to sie sprawdza w realu. Jezdze duzo z tym w v60 i f10. Nawet na min ustawiwniu trzyma za duzy dystans i non stop ktos sie wcina z prawego....

wysłane z tel.

w f30 działa zacnie 

Napisano

w f30 działa zacnie 

Działać działa, u mnie można ustawić odległość ale i tak jak ktoś się wepchnie to hamuje
Napisano
  • Autor
Teraz, hefi napisał:

Działać działa, u mnie można ustawić odległość ale i tak jak ktoś się wepchnie to hamuje

ale przecież to chodzi aby auto samo hamowało :hehe:

Napisano

Wiadomo, jak sobie jedziesz w długiej trasie i przysypiasz a nie jak co chwilę jakis prawy i sprawiedliwy wbija się pod koła :)
Napisano

Tyle ze jak samemu trzymasz te +150 to lepiej i plynniej jest niż na aktywnym.

Aktywny jest fajny w miescie w korkach czy "na delektowaniu sie 90km/h"

wysłane z tel.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał:

Miałem w Maździe i mam zupełnie inne doświadczenia. moim zdaniem sprawdza się doskonale.

Mazda pozwala na ustawienie 4-stopniowe odległości, a odstęp dodatkowo dostosowuje do prędkości. Przy minimalnym ustawieniu odległości, przy prędkości 30 km/h trzyma się niemal na zderzaku, a przy 100 zachowuje odstęp na ok. 5 długości auta. 

Mnie się nikt nigdy nie wciskał, a nigdy nie ustawiałem w normalnym użytkowaniu poniżej 2 stopnia skali odległości (zwykle 3 lub 4, czyli najdłuższe odstępy).

mar00ha

Napisano

Miałem w Maździe i mam zupełnie inne doświadczenia. moim zdaniem sprawdza się doskonale.
Mazda pozwala na ustawienie 4-stopniowe odległości, a odstęp dodatkowo dostosowuje do prędkości. Przy minimalnym ustawieniu odległości, przy prędkości 30 km/h trzyma się niemal na zderzaku, a przy 100 zachowuje odstęp na ok. 5 długości auta. 
Mnie się nikt nigdy nie wciskał, a nigdy nie ustawiałem w normalnym użytkowaniu poniżej 2 stopnia skali odległości (zwykle 3 lub 4, czyli najdłuższe odstępy).

mar00ha

W swiss i belgii (dosyc czesto tam jestem) super mi sie na tym jedzi. W D czy PL bardziej przeszkadza niż pomaga. Wole klasyczny

wysłane z tel.

Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał:

W swiss i belgii (dosyc czesto tam jestem) super mi sie na tym jedzi. W D czy PL bardziej przeszkadza niż pomaga. Wole klasyczny

W moim przypadku doświadczenia zarówno krajowe, jak i zagraniczne (D, CZ, A, HR).

Z tym, że u mnie  najczęstszym ustawieniem tempomatu było 160-180.

mar00ha

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał:

wysłane z tel.

Jechałem swego czasu roczną 5-ką i tak jak piszesz (szczególnie w pl) ludzie wjeżdżali przede mnie. Odległość była ustawiona na min, dodatkowo system był strasznie czuły i po takiej akcji hamował. Jakoś wolałem jechać bez tempomatu (zresztą zwykłego też prawie nie używam). Podobnie ostatnio testowałem temp adap w Paśniku podczas podjeżdżania w korku. Zupełnie to się nie sprawdza w Warszawie :phi::(

Napisano

Sprawdza się świetnie, non stop mam aktywny i bardzo często włączam. Nawet w jeździe po mieście, na jakichś większych i szybszych ulicach. A na autostradzie to już sama przyjemność. Zazwyczaj jest kilka odległości do ustawienia, ja mam chyba 5. Po mieście ustawiam na 2 a przy szybszej jeździe po autostradzie na 4-5 i się toczę.

Oczywiście ma on sens tylko w przypadku automatycznej skrzyni biegów.

Napisano

Przy okazji, czy ktoś używa ACC w manualu?

Napisano
12 godzin temu, sherif napisał:

Odległość była ustawiona na min, dodatkowo system był strasznie czuły i po takiej akcji hamował.

Ale zarówno odległość jak i jego czułość można różnie ustawić. U mnie jest tryb sportowy, który reaguje dość żwawo, czyli jak ktoś się wepcha to mocno hamuje ale i dość mocno przyśpiesza jak ktoś zwolni drogę przed autem. Ale mogę ustawić eco i wtedy to przyśpieszanie jest dość powolne.

Napisano
14 godzin temu, Marcin79 napisał:

nie - chodzi o to żeby auto na tempomacie przyspieszało gdy ktoś się chce wepchać :] żeby nie miał miejsca gdzie się wepchać przed hrabiego z tempomatem w bmw :]

Napisano

No i można jeździć na DeTeeMa czyli na zderzaku :D

Napisano

Mam aktywny i często korzystam - wynalazek jest bliski genialności. Na pustej trasie to nie ma różnicy w stosunku do zwykłego tempomatu, ale na drogach krajowych kiedy jest nierówno jadących ruch lokalny, fotoradary o których wiedzą lokalesi, jest on bardzo pomocny. Świetny jest też w pełzających korkach  na mieście - sam jedzie samochodem. A dlaczego napisałem że jest bliski genialności - bo są sytuacje, gdzie ta aktywność trochę przeszkadza- jadę lewym i wyprzedzam kolumnę i wnet przed maskę, na kilka sekund przede mną, wskakuje mi jakiś z prawego jakiś wyprzedzający, który zmienił pas i dopiero wtedy się rozpędza. On się rozpędzi i odjedzie, ale mój radar go wykrył z daleka i uruchomił hamulce by mnie spowolnić np. o 20 km/h, a potem znowu powoli mnie rozpędza, gdy ów poprzedzający nabierze prędkości lub zjedzie skąd wjechał. Dzieje się tak nawet przy ustawieniu najmniejszych odległości (mniejsza wrażliwość radaru). Zazwyczaj w takich sytuacjach interweniuję i przytrzymuj gaz by utrzymać prędkość. Niestety takie wskakiwanie tuż przed maskę to zmora polskich S i A, a im bliżej Warszawy tym gorzej :( . Poza tym to bardzo dobry wynalazek, który warto mieć :ok:

Napisano

A jak się zachowuje tenże system, gdy jadę sobie prawy pasem powiedzmy 120 km/h, lewym wyprzedza mnie pojazd jadący 130 km/h i zaraz, gdy przejedzie obok mnie - w bliskiej odległości zmienia pas na mój (prawy)? Sytuacja taka zdarza się, gdy wyprzedzający (130 km/h) jest poganiany z tyłu przez szybkiego-wściekłego i wówczas szybko ucieka na prawy pas.

Czy wówczas aktywny tempomat hamuje czy jednak wykrywa, że pojazd, pojawił się w zasięgu ale jednocześnie oddala się?

Napisano

Kurde - chyba zamontuje sobie to ustrojstwo jak będę miał wiązki w samochodzie. ;] Sporo jeżdżę po trasach.

Napisano
26 minut temu, GoldFinger napisał:

A jak się zachowuje tenże system, gdy jadę sobie prawy pasem powiedzmy 120 km/h, lewym wyprzedza mnie pojazd jadący 130 km/h i zaraz, gdy przejedzie obok mnie - w bliskiej odległości zmienia pas na mój (prawy)? Sytuacja taka zdarza się, gdy wyprzedzający (130 km/h) jest poganiany z tyłu przez szybkiego-wściekłego i wówczas szybko ucieka na prawy pas.

Czy wówczas aktywny tempomat hamuje czy jednak wykrywa, że pojazd, pojawił się w zasięgu ale jednocześnie oddala się?

Zależy jak blisko Ciebie zjedzie. Jeżeli odstęp będzie wystarczający, pokaże Ci że w polu działania radaru pojawiło się coś co się oddala, a ponieważ się oddala, to nie komputer nie użyje hamulców. Musiałby zjechać blisko przed tobą, żeby przyhamowało. Niestety u nas ludzie często tak robią, że na trasie zjeżdżają tak blisko przed maską, że komputer przyhamowuje samochód.

Napisano
2 godziny temu, Elephant napisał:

Ale zarówno odległość jak i jego czułość można różnie ustawić. U mnie jest tryb sportowy, który reaguje dość żwawo, czyli jak ktoś się wepcha to mocno hamuje ale i dość mocno przyśpiesza jak ktoś zwolni drogę przed autem. Ale mogę ustawić eco i wtedy to przyśpieszanie jest dość powolne.

Odległość była na minimum, czułości się nie doszukałem. Ogólnie jakoś mało to intuicyjny system, jeździłem przez kilka dni w korkach więc miałem czas :phi: a szybciej w BMW rozpracowałem czy w Volvo na trasie niż w VW w mieście.

Napisano
Godzinę temu, GoldFinger napisał:

W Maździe wykrywał, że się oddala i nie podejmował akcji w takiej sytuacji.

mar00ha

Napisano
3 godziny temu, GoldFinger napisał:

Powinien wykryć większą prędkość i jechać ze stałą prędkością. Podobnie jak wykrywanie strefy martwej - jeżeli próbujesz zjechać, ale na sąsiednim pasie jadący samochód jedzie wolniej to nie sygnalizuje. Jeżeli jedzie szybciej od Ciebie i jest szansa na kolizję to sygnalizuje obecność pojazdu.

Napisano
3 godziny temu, AstraC napisał:

Kurde - chyba zamontuje sobie to ustrojstwo jak będę miał wiązki w samochodzie. ;] Sporo jeżdżę po trasach.

Śmichy, chichy, ale na poważnie człowiek do dobrego szybko się przyzwyczaja. Można mówić że jeździło się bez klimy, bez wspomagania i też dawało radę. Nieraz siadam do 4 letniego Cruza i brakuje jednak AT, aktywnego tempomatu, strefy martwej, elektrycznie otwieranej klapy. Niezwykle ułatwia to i uprzyjemnia jazdę.

Napisano

Nie zrozumieją Ci, którzy tego nie mają.
Juz pisałem kiedyś, fajne te zabawki ale usypiaja czujność

Napisano
3 godziny temu, Elephant napisał:

Śmichy, chichy, ale na poważnie człowiek do dobrego szybko się przyzwyczaja. Można mówić że jeździło się bez klimy, bez wspomagania i też dawało radę. Nieraz siadam do 4 letniego Cruza i brakuje jednak AT, aktywnego tempomatu, strefy martwej, elektrycznie otwieranej klapy. Niezwykle ułatwia to i uprzyjemnia jazdę.

Ale ja się wcale nie śmieje, w kolejce już czeka moduł Bluetooth + voice control (mam wiązki więc to jakieś 1.5h roboty). 

Następny w kolejce będzie aktywny tempomat bo wydaje mi się że też mam okablowanie - czyli będę musiał zmienić pompę ABS/ESP + radar + manetki tempomatu + 1 moduł + programowanie i powinno wyjść w kwocie ~800zł myślę. :ok: 

Napisano

Ale ja się wcale nie śmieje, w kolejce już czeka moduł Bluetooth + voice control (mam wiązki więc to jakieś 1.5h roboty). 

Następny w kolejce będzie aktywny tempomat bo wydaje mi się że też mam okablowanie - czyli będę musiał zmienić pompę ABS/ESP + radar + manetki tempomatu + 1 moduł + programowanie i powinno wyjść w kwocie ~800zł myślę. :ok: 

Z ciekawości...
W jakim aucie to dodajesz ?

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Godzinę temu, listoor napisał:

Z ciekawości...
W jakim aucie to dodajesz ?

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Galaxy MK III. :ok: 

Napisano
3 godziny temu, AstraC napisał:

No to jeśli jesteś na tyle rozeznany w temacie że dasz radę, to za kwotę 800 poważnie warto. Aktywny tempomat to koszt dobrych kilku tysięcy w nowym aucie. Bez BT również sobie nie wyobrażam jeżdżenia. Voice control tez mam, ale akurat z tego nie korzystam. W navi zanim wysłucham komend i wyraźnie podam adres mija wieczność i szybciej wklepie to na ekranie. Znowu radio/muzyke z SD łatwiej mi przewijać czy wybierać z kierownicy.

Napisano
Godzinę temu, AstraC napisał:

Galaxy MK III. :ok: 

Polecam, działa zaskakująco dobrze. :)  Ale nie jeździłem z ACC w innych samochodach, więc nie mam porównania.

Odnosząc się do tego co inni napisali powyżej:

5-stopniowa regulacja odstępu z automatycznym dostosowaniem do prędkości. Na najbliższym za blisko jak dla mnie.

Nie hamuje jak ktoś wyprzedza i się oddala.

Natomiast żeby nie było tak różowo:

- na ciasnych łukach potrafi złapać samochód z sąsiedniego pasa, lub zgubić śledzony (z tego samego pasa).

- najbardziej wkurzające jest jednak zachowanie na autostradzie. Jedziesz 140 km/h i nawet jak ustawisz minimalną odległość, to samochód po wykryciu TIR-a jadącego 90 km/h wytraca prędkość o razu nie dając czasu na zjazd na sąsiedni pas. Trzeba pamiętać by zjeżdżać dużo dużo wcześniej. Nie mówię o sytuacji gdy na sąsiednim pasie ktoś jedzie, ale wiesz że Cię minie i się zmieścisz bez zwalniania, a samochód zwalnia i zwalnia. By zacząć gwałtownie przyśpieszać gdy zjedziesz w końcu na lewy. ;]

Podsumowując:

- na autostrady i ekspresówki - pasywny

- na wszystkie inne drogi - aktywny.

Edytowane przez Marcin L.

Napisano
2 minuty temu, Elephant napisał:

No to jeśli jesteś na tyle rozeznany w temacie że dasz radę, to za kwotę 800 poważnie warto. Aktywny tempomat to koszt dobrych kilku tysięcy w nowym aucie. Bez BT również sobie nie wyobrażam jeżdżenia. Voice control tez mam, ale akurat z tego nie korzystam. W navi zanim wysłucham komend i wyraźnie podam adres mija wieczność i szybciej wklepie to na ekranie. Znowu radio/muzyke z SD łatwiej mi przewijać czy wybierać z kierownicy.

Jeśli są wiązki w Fordzie, to jest kwestia tego co napisałem - montaż - myślę że poza pompą to koło godzinki.. :ok: A pompę gdzieś w warsztacie. :ok: 

Napisano
12 godzin temu, Marcin L. napisał:

- najbardziej wkurzające jest jednak zachowanie na autostradzie. Jedziesz 140 km/h i nawet jak ustawisz minimalną odległość, to samochód po wykryciu TIR-a jadącego 90 km/h wytraca prędkość o razu nie dając czasu na zjazd na sąsiedni pas. Trzeba pamiętać by zjeżdżać dużo dużo wcześniej.. ;]

A to fakt - to jest upierdliwe. Parę osób jadąc z mną się dziwiło, czemu tak wcześnie zmieniam pas przed wyprzedzaniem.

Napisano
Dnia 30.05.2017 o 11:40, Manx napisał:

który zmienił pas i dopiero wtedy się rozpędza. On się rozpędzi i odjedzie, ale mój radar go wykrył z daleka i uruchomił hamulce by mnie spowolnić

Minimalne trzymanie wciśniętego gazu daje komendę by nie zwalniał.

15 godzin temu, Marcin L. napisał:

rzeba pamiętać by zjeżdżać dużo dużo wcześniej.

Minimalne dodanie gazu lub komenda w postaci delikatne skrętu kierownicą na lewy pas jakby do wyprzedzania, sporo pomaga.

15 godzin temu, Marcin L. napisał:

Podsumowując:

- na autostrady i ekspresówki - pasywny

Nie mogę się zgodzić.

Aktywne zostały stworzone na autostrady tylko trzeba nauczyć się z nimi rozmawiać.

Za pewne też kwestia danej marki i oprogramowania.

Napisano
19 godzin temu, mrBEAN napisał:

Minimalne trzymanie wciśniętego gazu daje komendę by nie zwalniał.

Zauważyłem, że to tak działa... ale nie wiedziałem że to komenda dla tempomatu - myślałem że "ot - trzymam gaz , to jedzie tak jakby tempomatu nie było".

Napisano
Dnia 29.05.2017 o 20:15, hefi napisał:

Wiadomo, jak sobie jedziesz w długiej trasie i przysypiasz a nie jak co chwilę jakis prawy i sprawiedliwy wbija się pod koła :)

bo to Niemcy wymyślili a oni hamują, nie tak jak cebularze z Cebulandii ;]

Napisano
Dnia 30.05.2017 o 11:40, Manx napisał:

Niestety takie wskakiwanie tuż przed maskę to zmora polskich S i A, a im bliżej Warszawy tym gorzej :( .

Wynika to z tego że zapewne jako Pan i król szos w swoim szybkim i nowoczesnym bolidzie jedziesz cały czas lewym pasem. jakbyś zmieniał na prawy po manewrze tak jak robią cywilizowani ludzie problemu by nie było.

W Cebulandi są dwie grupy ludzi:

- Ci którzy narzekają że nie da się wyprzedzić bo cały czas lewy zajęty

- oraz Ci którzy walą cały czas lewym bo im się należy i nie będzie im żaden wolny wjeżdżał na ich pas.

Dlatego jak sie przekracza magiczną granicę naszego kraju na autostradzie to od razu zaczyna się szarpanie i nerwówka.

Napisano
16 minut temu, koNik napisał:

Dlatego jak sie przekracza magiczną granicę naszego kraju na autostradzie to od razu zaczyna się szarpanie i nerwówka.

Dlaczego? Wystarczy jechać prawym. Ja codziennie drogę do pracy pokonuję prawym pasem, bo tak jest najszybciej.

Napisano
4 minuty temu, format napisał:

Dlaczego? Wystarczy jechać prawym. Ja codziennie drogę do pracy pokonuję prawym pasem, bo tak jest najszybciej.

Zdecydowanie najszybciej. I nigdy nie przestanę się dziwić korkowi na lewym pasie przy pustym prawym :)

Napisano
31 minut temu, koNik napisał:

Wynika to z tego że zapewne jako Pan i król szos w swoim szybkim i nowoczesnym bolidzie jedziesz cały czas lewym pasem. jakbyś zmieniał na prawy po manewrze tak jak robią cywilizowani ludzie problemu by nie było.

W Cebulandi są dwie grupy ludzi:

- Ci którzy narzekają że nie da się wyprzedzić bo cały czas lewy zajęty

- oraz Ci którzy walą cały czas lewym bo im się należy i nie będzie im żaden wolny wjeżdżał na ich pas.

No i widzisz - nic nie wiedząc chciałeś mi dowalić i się ośmieszyłeś. Dla Twojej wiadomości - nie jeżdżę lewym pasem cały czas. Na lewy zjeżdżam jedynie wtedy kiedy wyprzedzam. A jak już wjadę na ten lewy i jadąć 150 km/h wypredzam grupę kilku maruderów z prawego jadących 120 km/h, to denerwuje mnie jak nagle jeden z nich się wyrywa i wjeżdża mi przed maskę i zmusza do hamowania. Jak ja sam mam wyprzedzać, to zanim zjadę na lewy się rozglądam, czy nie nadjeżdża ktoś szybszy, kogo niechcący mógbym przyhamowac. Tak się jeździ w cywilizowanych krajach... królu szos z Cebulandii.

Lewy załadowany mnie wkurza i za notoryczną jazdę lewym lub środkiem waliłbym takie mandaty, że ludzie by się nie wypłacili :pifpaf:

Napisano

Ja to bym chciał mieć przełącznik aktywny-pasywny...ale takiego rozwiązania chyba nikt nie stosuje..

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Napisano
29 minut temu, Kiwal napisał:

Ja to bym chciał mieć przełącznik aktywny-pasywny...ale takiego rozwiązania chyba nikt nie stosuje..

W Outlanderze jeśli przytrzymasz włącznik tempomatu przez 3 sekundy przełączy się z trybu aktywnego na zwykły tempomat.

Napisano

W Outlanderze jeśli przytrzymasz włącznik tempomatu przez 3 sekundy przełączy się z trybu aktywnego na zwykły tempomat.

To samo pewnie jest z limiterem prędkości.

Mogę ustawić limit jaki chce i "aktywny", który sam dostosowuje max V czytając znaki.

Do tego czujniki w lusterkach, czujniki lini, auto długie, wycieraczki, trasę do domu w nawigacji , automat na D i można iść spać. :wall:

Kiedyś było fajniej.

Napisano
2 godziny temu, hefi napisał:

To samo pewnie jest z limiterem prędkości.

Mogę ustawić limit jaki chce i "aktywny", który sam dostosowuje max V czytając znaki.

Do tego czujniki w lusterkach, czujniki lini, auto długie, wycieraczki, trasę do domu w nawigacji , automat na D i można iść spać. :wall:

Kiedyś było fajniej.

Jeszcze kilka by się przydało:

- asystent pasa ruchu - żebyś jak przyśniesz nie zjechał ze swojego pasa. Póki co to tylko utrzymuje pas i autopilotem nie jest (prawdziwy autopilot tylko w Tesli)

- asystent jazdy w korku, żeby najpierw Cię wyhamował przed korkiem, a potem ruszył jak i korek ruszy ;) 

Ja nie mam nic przeciwko. Będę tylko protestował jeżeli na rynku nie będzie już samochodu który będzie można prowadzić samemu, z wyłączalnymi systemami autonomicznymi.

Niedawno oglądałem test przeprowadzony przez pewnego brytyjskiego dziennikarza (Harry Metcalfe - założyciel magazynu EVO) - na trasie z Londynu do Genewy testował Bentleya Bentayga i nie podobał mu się tam aktywny tempomat z funkcją rozpoznawania ograniczeń prędkości.

Napisano

To wyjatek. W niemieckich takich rozwiązań nie ma.
Przy dużym ruchu przydałby się standardowy...

Napisano
Jeszcze kilka by się przydało:
- asystent pasa ruchu - żebyś jak przyśniesz nie zjechał ze swojego pasa. Póki co to tylko utrzymuje pas i autopilotem nie jest (prawdziwy autopilot tylko w Tesli)

To się powinno dać zaprogramować jakoś. Bo u mnie to działa te 8 czy 10s i się wyłącza. Jakby ten czas przestawić na 99 minut to byłby prawie autonomiczny. Jedynie dziwnie by to z tylu wyglądało jakby auto się non stop odbijalo od lewej do prawej itd lini...

Napisano

Bardzo fajna rzecz.

Świetne w ruchu miejskim w połączeniu z asystentem jazdy w korku i ostrzeganiem o zbyt szybkim zbliżaniu się do przeszkody.

Na trasie świetnie się sprawdza np. na zwężeniach do jednego pasa i braku możliwości wyprzedzania - spokojnie i płynnie trzyma odległość od poprzednika.

Napisano

Te ostrzeganie - wylapuje wam auta na zakręcie? Tzn ciasny zakręt a on zaczyna piszczec?

Napisano
2 godziny temu, Manx napisał:

- asystent jazdy w korku, żeby najpierw Cię wyhamował przed korkiem, a potem ruszył jak i korek ruszy ;)

A tak to już działa :ok:

Napisano

Minimalne dodanie gazu lub komenda w postaci delikatne skrętu kierownicą na lewy pas jakby do wyprzedzania, sporo pomaga.

Tylko w pasywnym nie muszę używać nogi.

Poza tym to tak nie działa. Użycie gazu działa jedynie do przyspieszenia ponad prędkość ustalona przez komputer. W tym czasie samochód już zaczął zwalniać.

Pisałem o wadach rozwiązania w tym konkretnym modelu - Galaxy MK3.

Nie mogę się zgodzić.

Aktywne zostały stworzone na autostrady tylko trzeba nauczyć się z nimi rozmawiać.

Ja też się mogę nie zgodzić. [emoji4]

Z pasywnym jeździłem prawie 10 lat. Z aktywnym już 2 lata, więc mam wyrobione zdanie - na drogach szybkiego ruchu wygodniej jedzie się z pasywnym. Z nim nie trzeba rozmawiać.

Oczywiscie mam świadomość że w niektórych markach może to być lepiej rozwiązane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.