Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prędkosci mniej autostradowe

Featured Replies

Napisano

Znajomy chcial kupic auto i pojechalismy na wycieczkę za Wieluń, część Ską, troche wiochami, 3 osoby na pokładzie, prędkości zwykle 100-120 z podjazdami do 140-160 podczas wyprzedzania, klima odpalona całą drogę bo duszno i gorąco. Komp pokazywal ze klima dorzuca ekstra 0.6 litra na godzinę jazdy czyli całkiem sporo chyba :hmm:

Metoda pomiarowa potwierdzona przy dystrybutorze zalany do pełna, po powrocie znow ten sam dystrybutor i wyszlo 13 z hakiem do pełnego zbiornika. 60zł za 250km na noPB

g7.jpg.4072d14ffcdf7a1cc24becf648cc0ec7.jpg

niestety jak sie zwiększy predkosc do 160 to komputer pokazuje straszne wartosci :( 

Golf 7 1.4 TSI 125KM CZCA na serii 16" 205/55

Edytowane przez Cinos

Napisano

TSI jeżdżone do 110/h potrafią palić w okolicach 5 - duży postęp jest w tych silnikach właśnie w tym zakresie obrotow i prędkości (jeździ sie z obrotami tylko ciut powyżej jałowych ;) ). Jak zaczynasz jeździć na takich obrotach jak się jeździlo 10 lat temu (czyli ponad 2krpm), to i silnik zaczyna palić tyle co 10 lat temu paliły. W benzynach jednak dość liniowo spalanie zależy od obrotów silnika.

Teraz odebrałem 2.0 TDI 150 - wygląda na to, że pali podobnie do 140 konnego, ze wskazaniem na ok 0.5l mniej - zobaczymy jak sie dotrze.

Napisano
22 minuty temu, Vadero napisał:

Teraz odebrałem 2.0 TDI 150 - wygląda na to, że pali podobnie do 140 konnego, ze wskazaniem na ok 0.5l mniej - zobaczymy jak sie dotrze.

Passat?

Mogę ci podesłać moje wskazania, ale są one bardzo niemiarodajne... ;]

Napisano
Teraz, K3 napisał:

Passat?

Mogę ci podesłać moje wskazania, ale są one bardzo niemiarodajne... ;]

Po co mi twoje ;] Do niczego sobie tego nie porównam.

Ja jeżdże tak, że mam głównie stałe trasy, więc sobie mogę porównywać spalanie między autami.

Póki co dieslem który mi w życiu najwięcej spalił jest 2.2 z accodra VIII. Pali koło 0.5 litra więcej od 3.0D z BMW 5 z automatem ;)

Napisano
1 godzinę temu, Vadero napisał:

TSI jeżdżone do 110/h potrafią palić w okolicach 5 - duży postęp jest w tych silnikach właśnie w tym zakresie obrotow i prędkości (jeździ sie z obrotami tylko ciut powyżej jałowych ;) ). 

Tak - tylko czy wtedy dwumas nie dostaje bardziej po plecach? Kiedyś mi się obiło o uszy, że tak poniżej 1500 RPM to dwumas nie lubi. U mnie jak przełączę na tryb Eco i się tocz 50-70 to wrzuca wysoki bieg i toczy się na 1200 RPM.

Zgodzę się - TSI przy rozsądniej jeździe potrafią być zaskakująco oszczędne: 90 km/h 4,5 l/100 km 120 km/h - 6.0 l/100 km 130 - 6.7 l/100 km. Postęp w zakresie silników widać bardzo wyraźnie - kiedy jeździłem tak samo Fiestą z wolnossącym 1.6 o mocy 120 KM, to w mieście paliła mi pół litra-litr mniej, a w trasie przy 120-130 1-1.5 l więcej niż TSI.

Napisano
10 godzin temu, Cinos napisał:

Metoda pomiarowa potwierdzona przy dystrybutorze zalany do pełna, po powrocie znow ten sam dystrybutor i wyszlo 13 z hakiem do pełnego zbiornika. 60zł za 250km na noPB

Tak - silniki poszły trochę "na przód" - fakt. Za 100zł robię Clio 1.4 8v ok. 350zł nie oszczędzając zbytnio auta więc jadąc jak pierdoła jak Wy tym golfem pewnie osiągnąłbym to samo.

Kolejna kwestia - po otrzeźwieniu;] będziemy testować G30 - podobno pali też mało snując się po przelotówkach.

Tylko jaka jest miarodajność takiej jazdy?

Kiedyś jadąc w ten sposób, który opisujesz - no może nie dochodziłem do 160km/h bo nie było potrzeby - Megane 1.4 8v spaliło mi średnio nieco poniżej 5l/100km - tak ten samochód o dziwo to potrafił, do dzisiaj nie wiem jakim cudem.

Fajnie, że poszło to wszystko na przód ale bierz pod uwagę bezawaryjność, a raczej ew. awaryjność tej jednostki, oblicz koszta użytkowania, np. 2-3 lata i podaj koszt przejazdu 1km uwzględniając całokształt

Edytowane przez jacob24

Napisano

Juz nie przesadzaj z tymi 2kRPM ;]

NoPb praktycznie nie da sie tak jezdzic, chyba ze ktos lub snuc sie na 6b 90-100km/h. 

U mnie porowanie 1,4T vs 2.0noPB to srednio minus 2/100 :ok:

Jesli porownam z 1,9dci to roznica jest max + 0.5-1 ltr.

Napisano
9 godzin temu, Manx napisał:

Tak - tylko czy wtedy dwumas nie dostaje bardziej po plecach? Kiedyś mi się obiło o uszy, że tak poniżej 1500 RPM to dwumas nie lubi. U mnie jak przełączę na tryb Eco i się tocz 50-70 to wrzuca wysoki bieg i toczy się na 1200 RPM.

Zgodzę się - TSI przy rozsądniej jeździe potrafią być zaskakująco oszczędne: 90 km/h 4,5 l/100 km 120 km/h - 6.0 l/100 km 130 - 6.7 l/100 km. Postęp w zakresie silników widać bardzo wyraźnie - kiedy jeździłem tak samo Fiestą z wolnossącym 1.6 o mocy 120 KM, to w mieście paliła mi pół litra-litr mniej, a w trasie przy 120-130 1-1.5 l więcej niż TSI.

Obecny 2.0tdi zachowuje sie normalnie, bez zbednych drgan przy 1200rpm. Ja wiem ze to zasluga m.in. dwumasy, ale tak ten silnik zaprojektowano - tak chce zeby nim jezdzic :)

Czasami komputer chce zeby absurdalnie wczesnie zmieniac bieg na wyższy, wiec az na tak niskich obrotach nie jezdze.

Napisano
1 minutę temu, Vadero napisał:

Czasami komputer chce zeby absurdalnie wczesnie zmieniac bieg na wyższy, wiec az na tak niskich obrotach nie jezdze.

Jak większość nowoczesnych samochodów. Fakt, że spalanie na kompie przy 4 biegu na 1,750 rpm wynosi przykładowo 4,5 a na 5 i 1,450 rpm już 2.8 - 3.2 to nie zmienia faktu, że wole jechać na 4 i generować mniejsze wibracje, bo po co ma się auto telepać :phi: A spalanie mam prawie litr mniejsze niż w poprzednim samochodzie przy nie wiele mniejszej mocy.

Napisano
13 minut temu, komor napisał:

Jak większość nowoczesnych samochodów. Fakt, że spalanie na kompie przy 4 biegu na 1,750 rpm wynosi przykładowo 4,5 a na 5 i 1,450 rpm już 2.8 - 3.2 to nie zmienia faktu, że wole jechać na 4 i generować mniejsze wibracje, bo po co ma się auto telepać :phi: A spalanie mam prawie litr mniejsze niż w poprzednim samochodzie przy nie wiele mniejszej mocy.

No wlasnie o wibracje chodzi - nowy 2.0tdi nie telepie sie przy 1.2krpm. Poprzedni by drgał aż by mi go szkoda bylo ;)

A co do awaryjnosci - pewnie bedzie sie psuł. Jak wszystkie nowe silniki i auta...

Napisano
3 godziny temu, jacob24 napisał:

Za 100zł robię Clio 1.4 8v ok. 350zł 

Chyba masz maszynkę do robienia pieniędzy... :phi:  ;)

Napisano
25 minut temu, Vadero napisał:

No wlasnie o wibracje chodzi - nowy 2.0tdi nie telepie sie przy 1.2krpm. Poprzedni by drgał aż by mi go szkoda bylo ;)

A co do awaryjnosci - pewnie bedzie sie psuł. Jak wszystkie nowe silniki i auta...

masz DSG w pasku? ciekawe co piszesz, może w końcu da się jeździć spokojnie z DSG bo ono zbija obroty do 1,2 - 1.3 przy wolnej jeździe, a wtedy aż dała buda nie przyjemnie drży.

Napisano
45 minut temu, TomekD000 napisał:

a wtedy aż dała buda nie przyjemnie drży.

Nie drży :)

Napisano
  • Autor

no fakt czułem się troche jak pierdoła jadąc ciągle 110-120 ;] auto wtedy mialo przy 110 jakies 2400obr/min co jak na noPB jest nisko

pamiętam ze Ibiza 1.4 75 miała przy 110 jakies 3krpm

auto na razie ma 5letnia GW wiec na razie jedyne koszty to oleje, filtry, opony, przeglądy i ubezpieczenie

a patrzac na razie na cene używek to jakby to sprzedać nawet po 5 latach i kupić nowe to będzie nienajgorzej

@Vadero jeździłem Octavią 2.0 TDI 150 bardzo mało pali.. mniej niz 140stka na pewno

Napisano
2 godziny temu, Vadero napisał:

Obecny 2.0tdi zachowuje sie normalnie, bez zbednych drgan przy 1200rpm. Ja wiem ze to zasluga m.in. dwumasy, ale tak ten silnik zaprojektowano - tak chce zeby nim jezdzic :)

W moim ostatnio jest na odwrót, DSG chyba zmienia biegi później niż robiła to wcześniej. No ale nie potwierdzę tego, nie pamiętam kiedy zmieniała wcześniej, to tylko takie wrażenie dupohamownii...

Napisano
5 godzin temu, romano11 napisał:

Chyba masz maszynkę do robienia pieniędzy... :phi:  ;)

hehe, chciałbym, chyba za dużo o pieniądzach myślę,  miało być km;]:facepalm: 

Napisano
17 godzin temu, Vadero napisał:

to i silnik zaczyna palić tyle co 10 lat temu paliły.

Przy ostrzejszej jeździe palą podobnie do benzyn z poprzedniego dziesięciolecia ale oferują lepsze osiągi, znacznie.

Sam silnik jest wydajniejszy niezależnie od obrotów.

Napisano
7 godzin temu, TomekD000 napisał:

masz DSG w pasku? ciekawe co piszesz, może w końcu da się jeździć spokojnie z DSG bo ono zbija obroty do 1,2 - 1.3 przy wolnej jeździe, a wtedy aż dała buda nie przyjemnie drży.

Może to kwestia wybranego trybu jazdy. A nie jeździsz przypadkiem w trybie ECO ? Na trybie ECO wcale nie mnie zdziwi jeśli DSG tak robi - w TSI trzyma około 1200 RPM  (ale buda od tego nie drżry). W trybie Normal jest to wyżej - 1500 RPM. Na Sport to chyba 2000 RPM.

Napisano
4 minuty temu, Manx napisał:

Może to kwestia wybranego trybu jazdy. A nie jeździsz przypadkiem w trybie ECO ? Na trybie ECO wcale nie mnie zdziwi jeśli DSG tak robi - w TSI trzyma około 1200 RPM  (ale buda od tego nie drżry). W trybie Normal jest to wyżej - 1500 RPM. Na Sport to chyba 2000 RPM.

u siebie nie mam dsg, ale w tych którymi jechałem było coś takiego, nie końca drżenie, taki rezonans, buczenie, nie przyjemne napewno czuć że dwumasa dostaje mocno. W manualu nie ma problemu jazda powyżej 1.5krpm jest receptą, gorzej z dsg na "D", schodzi niżej z obrotami.

Benzyna sobie radzi z takimi obrotami.

Napisano

W ECO dsg żegluje, nic nie drży, nic nie buczy. Jak trzeba redukuje.

Napisano

Kumpel dopiero co odebral Fabie 1.2 tsi 110KM. Jak na tak maly silnik odczucia z jazdy swietne. Do tego spalanie wedlug kompa po miescie i to nie zamulajac wyszlo 6,3l. 

Napisano
14 godzin temu, sdss napisał:

W ECO dsg żegluje, nic nie drży, nic nie buczy. Jak trzeba redukuje.

Żegluje, ale jak puścisz gaz. Jak trzymasz np 60 km/h to wrzuci 7 bieg i będzie jechać 1200 RPM. Jak się nie spojrzy na obrotomierz, to faktycznie nie czuć, że jedzie na tak niskich obrotach. Dwumas cierpi, samochód reaguje ociężale a oszczędność paliwa znikoma.

Napisano

A ja Wam powiem że często spalanie zależy od... opon. Niby każdy wie, ale nawet z biegiem czasu, lekką zmianą ciśnienia itp. potrafią być różnice widoczne w litrach. ;]

Napisano
7 minut temu, AstraC napisał:

A ja Wam powiem że często spalanie zależy od... opon. Niby każdy wie, ale nawet z biegiem czasu, lekką zmianą ciśnienia itp. potrafią być różnice widoczne w litrach. ;]

Hmmm, to chyba w ciezarowce ;]

Max co zaobserwowalem to moooooze +0,5ltr przy zmianie na letnie alufelgi o wiekszej srednicy i tyle...

Ale rownie dobrze, moze to byc efekt klimatyzacji, ktorej duzo czesciej sie uzywa w cieplym okresie.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Hmmm, to chyba w ciezarowce ;]

Max co zaobserwowalem to moooooze +0,5ltr przy zmianie na letnie alufelgi o wiekszej srednicy i tyle...

Ale rownie dobrze, moze to byc efekt klimatyzacji, ktorej duzo czesciej sie uzywa w cieplym okresie.

W żadnej ciężarówce - w głupim Galaxym na autostradzie jest różnica zimowe/letnie, a jak jeszcze nie dopilnuję ciśnienia tyłu pod obciążeniem to potrafi zechlać w granicach 10l, przy optymalnych oponach i ciśnieniu pali 8.5l, jest różnica co? ;] 

Napisano
Teraz, AstraC napisał:

W żadnej ciężarówce - w głupim Galaxym na autostradzie jest różnica zimowe/letnie, a jak jeszcze nie dopilnuję ciśnienia tyłu pod obciążeniem to potrafi zechlać w granicach 10l, przy optymalnych oponach i ciśnieniu pali 8.5l, jest różnica co? ;] 

Na autostradzie to wystarczy troche wiatru i juz masz spalanie + 1-2 litry, wiec IMHO ciezko to zrzucic jedynie na opony...

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Na autostradzie to wystarczy troche wiatru i juz masz spalanie + 1-2 litry, wiec IMHO ciezko to zrzucic jedynie na opony...

To też prawda - ale jakoś często ostatni jeździłem często A2 do A1 i do GD więc miałem jako takie porównanie.

Napisano

Qrcze panowie, fan motoryzacji nie powinien zachwycać się tym jak mało pali turbobenzyna.

Turbo musi swoje przepalić :)

Ja się przestałem już podniecać, tanio jeździłem niezawodnym 1.9TDI (6-8,5l/100 w zależności od warunków), przed nim niesamowitym 1.5 noPb spalającym średnio 10-11l (ale to dobra koreańska technologia na podzespołach oplowskich była). Teraz spalanie mam na poziomie 7,8-12 w zależności od luzu na drogach.

Na trasie 140-150 spala te swoje 8,5l na tempomacie lecąc, po mieście w korkach nawet i 12 a sa momenty, że da się przejechać po mieście i mieć te 7,8 na odcinku 10km :)

Generalnie auta kupujemy po coś, jeśli chcielibyśmy je mieć by spalały jak najmniej paliwa - to w sumie po co auto skoro chcemy oszczędzać?? :hmm:  to może już lepiej komunikacją miejską, rowerem czy taxi, wyjdzie taniej :) 

Turbo żyje, turbo pije :oki: ;)

Napisano
Dnia 4.06.2017 o 18:04, Cinos napisał:

Znajomy chcial kupic auto i pojechalismy na wycieczkę za Wieluń, część Ską, troche wiochami, 3 osoby na pokładzie, prędkości zwykle 100-120 z podjazdami do 140-160 podczas wyprzedzania, klima odpalona całą drogę bo duszno i gorąco. Komp pokazywal ze klima dorzuca ekstra 0.6 litra na godzinę jazdy czyli całkiem sporo chyba :hmm:

niestety jak sie zwiększy predkosc do 160 to komputer pokazuje straszne wartosci :( 

Golf 7 1.4 TSI 125KM CZCA na serii 16" 205/55

Ładny wynik jak na noPB.

Ja przy prawie identycznej prędkości miałem jak niżej - ale diesel 190KM i większy Passat. EDIT - popieprzyło mi się, to nie był wyjazd wakacyjny, jak wcześniej napisałem.

35138083365_b7f66ff191_o.jpg

A ostatnio taką średnią zanotowałem :ogien:

34328140303_dff543863e_o.jpg

Edytowane przez Elephant

Napisano
  • Autor

udalo mi sie kiedys zejsc mniej, ale wtedy miał ponizej <5000km wiec na dotarciu

19022675_1665312040164635_35607602_o.jpg

Napisano

No to również identyczna średnia prędkość u mnie w Pasku i spalanie. To chyba najniższe spalanie jakie udało mi się uzyskać na dłuższej trasie. Tylko ja na pokładzie, klima/audio/navi normalnie uruchomione.

34296122394_fa15aa2de4_o.jpg

Napisano
8 minut temu, Elephant napisał:

No to również identyczna średnia prędkość u mnie w Pasku i spalanie. To chyba najniższe spalanie jakie udało mi się uzyskać na dłuższej trasie. Tylko ja na pokładzie, klima/audio/navi normalnie uruchomione.

34296122394_fa15aa2de4_o.jpg

2.0 TDI 150KM DSG w ciut bardziek kwadratowym aucie też tyle potrafi...

IMG_20170522_222821.jpg.56c4bb60a10e9acd3acc951a1f73d3dc.jpg

Napisano
3 minuty temu, K3 napisał:

2.0 TDI 150KM DSG w ciut bardziek kwadratowym aucie też tyle potrafi...

U mnie 190 kucy i trochę cięższe autko ;]

Ale fakt, że spalanie te TDI mają superowe. Ja w dzień poprzedzający zamówienie zdecydowałem się na TDI. Cały czas jeździłem testowymi i oferty zbierałem na 220 konną benzynę. Ale nie żałuję nic a nic. Radość przy dystrybutorze bezcenna :skromny:

Napisano
6 godzin temu, kanu napisał:

Qrcze panowie, fan motoryzacji nie powinien zachwycać się tym jak mało pali turbobenzyna.

Turbo musi swoje przepalić :)

Ja się przestałem już podniecać, tanio jeździłem niezawodnym 1.9TDI (6-8,5l/100 w zależności od warunków), przed nim niesamowitym 1.5 noPb spalającym średnio 10-11l (ale to dobra koreańska technologia na podzespołach oplowskich była). Teraz spalanie mam na poziomie 7,8-12 w zależności od luzu na drogach.

Na trasie 140-150 spala te swoje 8,5l na tempomacie lecąc, po mieście w korkach nawet i 12 a sa momenty, że da się przejechać po mieście i mieć te 7,8 na odcinku 10km :)

Generalnie auta kupujemy po coś, jeśli chcielibyśmy je mieć by spalały jak najmniej paliwa - to w sumie po co auto skoro chcemy oszczędzać?? :hmm:  to może już lepiej komunikacją miejską, rowerem czy taxi, wyjdzie taniej :) 

Turbo żyje, turbo pije :oki: ;)

tylko widzisz, z jednej strony samochody, nawet o podobnych osiągach, spalają różne ilości paliwa, z drugiej spalanie bardzo zależy od stylu jazdy. Różnice potrafią być spore. Ja tam wolę, żeby samochód palił mi mniej, niż więcej. Jeżeli jeden przy akceptowalnych dla mnie osiągach i innych wymaganiach, pali mniej, a inny więcej, to wolę ten co pali mniej. Tak samo styl jazdy. Po co mam jechać jak głupek gaz-hamulec-gaz-hamulec nie patrząc dalej niż koniec maski i spalać benzynę bez sensu, jak wystarczy trochę pomyśleć, patrzeć dalej i jechać płynniej i nagle się okazuje, że ci producenci nawet tak bardzo nie kłamią ze spalaniem. A wcale nie dojadę nigdzie później niż taki zerojedynkowiec. I nadal mam przyjemność z jazdy swoim autem, zamiast komunikacją, a spalanie mniejsze czy większe nawet o litr to są grube tysiące złotych przez cały okres eksploatacji auta przez np. 200 tys. km

Napisano

Niektórzy tu się podśmiewują ze spalania TDI/TSI, że wręcz te silniki to produkują paliwo tak mało palą ;]

No ale jak tu nie powielać takich opowieści ?? Poniżej fotka podczas wczorajszego tankowania. Po której zresetowałem licznik (trip). Po prawej - w prędkościomierzu - widoczny zasięg na paliwie. A jeszcze niżej zdjęcie z dnia dzisiejszego po małej przejażdżce. No kurde, jak nie produkuje jak produkuje :nie_wiem:

34769943460_314e2d1059_o.jpg

35116538326_aee13b288b_o.jpg

Napisano

Przejechałeś 362 km i zasięg spadł tylko o 30km :) ktoś Ci coś dolał chyba ;) to jak tak dalej będzie komputer zliczał to po kolejnych takich trasach 362km ze spadkiem zasięgu o 30km (dodatkowe 29tras) zrobisz na tym samym baku ~10k km 8];l

Napisano
19 godzin temu, Elephant napisał:

Niektórzy tu się podśmiewują ze spalania TDI/TSI, że wręcz te silniki to produkują paliwo tak mało palą ;]

No ale jak tu nie powielać takich opowieści ?? Poniżej fotka podczas wczorajszego tankowania. Po której zresetowałem licznik (trip). Po prawej - w prędkościomierzu - widoczny zasięg na paliwie. A jeszcze niżej zdjęcie z dnia dzisiejszego po małej przejażdżce. No kurde, jak nie produkuje jak produkuje :nie_wiem:

Też tak mam po zatankowaniu.

Potrafi przez dłuższy czas nie zmniejszać zasięgu, a wręcz po odpaleniu potrafi pokazać wyższy ;]

Napisano
21 godzin temu, Elephant napisał:

Yyyyy są jeszcze auta z normalnymi wskazówkami?? Jakoś mi nie pasuję tutaj te wskaźniki...

Edytowane przez AkuQ
zdjęcie w cytacie

Napisano
9 minut temu, slawek_l_83 napisał:

Yyyyy są jeszcze auta z normalnymi wskazówkami?? Jakoś mi nie pasuję tutaj te wskaźniki...

Mi się bardzo podobają i są mega funkcyjne, a to dla mnie najważniejsze w narzędziu pracy. Oczywiście są standardowe, a za Active Display trzeba dopłacić coś koło 2000 zł.

6429eac9ba968ef5d43cf74413832cbf.jpg

Napisano
Dnia 5.06.2017 o 15:49, Manx napisał:

IMHO to kwestia połączenia DSG w TDI :(. Jeżdziłem testowym Superbem TDI z DSG, starszym Passatem 170KM z DSG i często jeżdzę rocznym CC 190KM z DSG i we wszystkich ten sam problem, albo nie jedzie albo wyrywa. W mieście to męczące. Gdy się nic nie dzieje wciska się mu coraz bardziej, aż skrzynia robi redukcję i auto wyrywa i tak w kółko. W trasie tego tak nie czuć. Przy 1.8TFSI i dsg tego nie odczuwałem (poza wkurzającym lagiem przy ruszaniu w O3)

Napisano
8 minut temu, sherif napisał:

IMHO to kwestia połączenia DSG w TDI :(. Jeżdziłem testowym Superbem TDI z DSG, starszym Passatem 170KM z DSG i często jeżdzę rocznym CC 190KM z DSG i we wszystkich ten sam problem, albo nie jedzie albo wyrywa. W mieście to męczące. Gdy się nic nie dzieje wciska się mu coraz bardziej, aż skrzynia robi redukcję i auto wyrywa i tak w kółko. W trasie tego tak nie czuć. Przy 1.8TFSI i dsg tego nie odczuwałem (poza wkurzającym lagiem przy ruszaniu w O3)

Też to odczułem - niestety, jedno turbo - przy biturbo problem znika ;]

Napisano
4 minuty temu, Vadero napisał:

Też to odczułem - niestety, jedno turbo - przy biturbo problem znika ;]

Być może, ten biturbo to chyba najmocniejszy TDI z tego co pamiętam. NIe jeździłem, bo oczywiście nie mieli aut dostępnych na testy, poza tym i tak mnie diesel nie interesował ;)

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał:

Być może, ten biturbo to chyba najmocniejszy TDI z tego co pamiętam. NIe jeździłem, bo oczywiście nie mieli aut dostępnych na testy, poza tym i tak mnie diesel nie interesował ;)

Ja się przesiadłem na testy z passka 190 tdi do BMW 5, tam juz jest biturbo przy 190konnym dieslu - inny świat ;) no i automat hydraulik, a nie DSG. no i cena podobna... strasznie vw pojechał z cenami passków rok temu.

Napisano
7 minut temu, Vadero napisał:

Ja się przesiadłem na testy z passka 190 tdi do BMW 5, tam juz jest biturbo przy 190konnym dieslu - inny świat ;) no i automat hydraulik, a nie DSG. no i cena podobna... strasznie vw pojechał z cenami passków rok temu.

A ostatnio ładnie pojechał VW z cenami tego nowego Arteona... znajomy myślał, że będzie tańszy od BMW 4 grancoupe, Audi A5... a gucio. Różnice są ponoć niewielkie, ale BMW wychodzi mu najtaniej 8] Ceny w VW chyba ustalają Ci, którzy z bardzo uwierzyli w prestiżowy charakter tej marki:hehe:

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał:

Też tak mam po zatankowaniu.

Potrafi przez dłuższy czas nie zmniejszać zasięgu, a wręcz po odpaleniu potrafi pokazać wyższy ;]

Liczy to na bieżąco. Poprzedni dzień - przed tankowaniem - kręciłem się p mieście i spalanie było sporo wyższe. Ruszyłem w trasę i w spokojniej jeździe spalanie spadło. Ale porównani fajne  = auto produkuje paliwo ;)

Napisano
22 minuty temu, Elephant napisał:

Liczy to na bieżąco. Poprzedni dzień - przed tankowaniem - kręciłem się p mieście i spalanie było sporo wyższe. Ruszyłem w trasę i w spokojniej jeździe spalanie spadło. Ale porównani fajne  = auto produkuje paliwo ;)

W ten sposób potrafię przejechać 3/4 drogi WAW-KR przez Katowice, a zasięg stoi w miejscu. ;] 

Napisano
3 godziny temu, Manx napisał:

A ostatnio ładnie pojechał VW z cenami tego nowego Arteona... znajomy myślał, że będzie tańszy od BMW 4 grancoupe, Audi A5... a gucio. Różnice są ponoć niewielkie, ale BMW wychodzi mu najtaniej 8] Ceny w VW chyba ustalają Ci, którzy z bardzo uwierzyli w prestiżowy charakter tej marki:hehe:

Bida wersja 4 albo wypas aerton zawsze tak było, golf ->a3.

Edytowane przez sdss

Napisano
6 godzin temu, sdss napisał:

Bida wersja 4 albo wypas aerton zawsze tak było, golf ->a3.

Mówi, że wyposażenie podobne - to nie jest gość, który kupuje bieda wersje. Po rabatach wyszło mu że BMW najtańsze, a Audi najdroższe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.