Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dieselgate - dalsze działania

Featured Replies

Napisano

Federalny Urząd ds. Ruchu Drogowego w Niemczech wysłał list do wszystkich użytkowników silników diesla objętych obowiązkową akcją serwisową, a jeśli Ci nie zgłoszą się na naprawę do 28 sierpnia, ich samochody zostaną wyrejestrowane i niedopuszczone do ruchu.

http://wrc.net.pl/od-28-sierpnia-zakaz-szkodliwych-diesli-w-niemczech

grubo

Napisano
9 minut temu, Filipfm napisał:

grubo

Podczas gdy w Polsce nadal normą i powodem do dumy jest wycięty DPF.

Edytowane przez shapyr

Napisano
4 godziny temu, Filipfm napisał:

grubo

wcale nie, tak dokładnie być powinno. Grubo to by było jakby im nie dali czasu na odbębnienie akcji, albo producent nie miał rozwiązania.

Napisano
2 minuty temu, Ozarek napisał:

Grubo to by było jakby...

...kazali płacić posiadaczom za dostosowanie bolidów :phi: chcieliście diesla? oto on :hehe:

Napisano
Godzinę temu, romano11 napisał:

...kazali płacić posiadaczom za dostosowanie bolidów :phi: chcieliście diesla? oto on :hehe:

Diesle sa super, tylko chore sa normy emisyjne....

Napisano

Powiem z doświadczenia - motor 170 KM / 350 nM z afery po akcji serwisowej - hamowania 179,8 / 380nM. Przed akcja wynik 179 /379 (hamowania uwzględniająca kwestie temp i ciśnień w swoich normach) 

Zbadalem z ciekawości bo i tak poszły konie po betonie ;];] 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Ozarek napisał:

wcale nie, tak dokładnie być powinno. Grubo to by było jakby im nie dali czasu na odbębnienie akcji, albo producent nie miał rozwiązania.

Chodzi mi o rozmach i zorganizowanie tej akcji. I jestem na tak, mimo, że sam jezdze dieslem

Napisano
21 minut temu, SebeKK napisał:

Diesle sa super, tylko chore sa normy emisyjne....

Normy są dla ludzi.

Nie dla silników, tylko dla mieszkańców miast, gdzie te samochody jeżdżą.

Kiedyś były niższe, bo było mniej samochodów z silnikami diesla oraz w ogóle samochodów.

Ja pamiętam jakie zanieczyszczone powietrze bylo w Warszawie w latach 90-tych. Na przystanku pod GUSem na trasie Ł śmierdziało spalinami. Teraz nie śmierdzi, pomimo tego, że ruch jest większy.

Napisano
5 minut temu, Chorzyn napisał:

Powiem z doświadczenia - motor 170 KM / 350 nM z afery po akcji serwisowej - hamowania 179,8 / 380nM. Przed akcja wynik 179 /379 (hamowania uwzględniająca kwestie temp i ciśnień w swoich normach) 

Czyli w Niemczech by go wyrejestrowano;]

Napisano
3 godziny temu, romano11 napisał:

chcieliście diesla? oto on :hehe:

Poczekaj zaraz się wezmą za benzyny. Już za chwilę będą silniki benzynowe z GPF, bo jak się okazuje pyły emitowane przez noPb są groźniejsze niż te z diesla z powodu ich rozmiaru. Silnik benzynowy z bezpośrednim wtryskiem emituje więcej pyłów niż diesel z filtrami.

Napisano

Bardzo dobre rozwiazanie u nas nie ma potrzeby bo i tak DPF wyciety.

Napisano
6 godzin temu, shapyr napisał:

Poczekaj zaraz się wezmą za benzyny. Już za chwilę będą silniki benzynowe z GPF, bo jak się okazuje pyły emitowane przez noPb są groźniejsze niż te z diesla z powodu ich rozmiaru. Silnik benzynowy z bezpośrednim wtryskiem emituje więcej pyłów niż diesel z filtrami.

Czyli zostaje wielopunktowy wtrysk+lpg ? ;) 

Napisano
4 godziny temu, Pipper napisał:

Czyli zostaje wielopunktowy wtrysk+lpg ? ;) 

Tyle że jest mniej oszczędny... :(

Napisano

Wziąć to się powinni za te wszystkie DIESEL-szroty sprowadzona i krajowe stawiając za sobą zasłonę dymna.

Napisano
28 minut temu, sdss napisał:

Wziąć to się powinni za te wszystkie DIESEL-szroty sprowadzona i krajowe stawiając za sobą zasłonę dymna.

Zakaz wjazdu dieslami bez DPF do miast to tylko kwestia najwyżej paru lat (w Polsce, bo w Europie to już standard) :ok:

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

Zakaz wjazdu dieslami bez DPF do miast to tylko kwestia najwyżej paru lat (w Polsce, bo w Europie to już standard) :ok:

W Niemczech może i tak... Ale Europa się tam nie kończy... Dopiero w tym roku podobne plany ogłosił Paryż czy Londyn... 

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał:

Nie chodzi o zakaz, a o kontrole i eliminacja z dróg nie sprawnych pojazdów, egzemplarzy od dziadka z niemiec stawiających zasłonę dymną.

Edytowane przez sdss

Napisano
1 minutę temu, sdss napisał:

Nie chodzi o zakaz, a o kontrole i eliminacja z dróg nie sprawnych pojazdów.

To można osiągnąć tylko i wyłącznie przez zakazy i spowodowanie, że szroty po prostu przestaną się opłacać. Dowalić podatek ekologiczny za auta nie spełniające Euro IV chociażby i po problemie. 

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał:

W Niemczech może i tak... Ale Europa się tam nie kończy... Dopiero w tym roku podobne plany ogłosił Paryż czy Londyn... 

Dużo więcej, zobacz:

https://www.green-zones.eu/pl.html

Napisano
Teraz, wladmar napisał:

To można osiągnąć tylko i wyłącznie przez zakazy i spowodowanie, że szroty po prostu przestaną się opłacać. Dowalić podatek ekologiczny za auta nie spełniające Euro IV chociażby i po problemie. 

Wystrczyłoby wgzekwować, by auta były sprawne i spełniały normy przewidziane w roku swojej produkcji.

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Benzyny też potrafią śmierdzieć :no:

Ale nie są tak szkodliwe, jak diesle. I śmierdząca benzyna to jednak rzadki przypadek, stan agonalny. 

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Wystrczyłoby wgzekwować, by auta były sprawne i spełniały normy przewidziane w roku swojej produkcji.

I to właśnie jest niemożliwe u nas. Po prostu. Policja ma to gdzieś, DR podbija się u znajomego. A nawet jak się przechodzi przegląd uczciwie, to spaliny badają na odczep się. 

Tylko odgórne podatkowe nakazy i zakazy są w stanie poprawić sytuację. Nieważne w jakim stanie masz auto - nie spełnia np. Euro IV wg dowodu, płacisz 3000 zł rocznie. Niestety, inaczej się nie da, ludzi inaczej nie da się wychować. 

Napisano
1 minutę temu, wladmar napisał:

Ale nie są tak szkodliwe, jak diesle. I śmierdząca benzyna to jednak rzadki przypadek, stan agonalny. 

Diesle to cziptujningi wycięte DPF, albo nie sprawne wtryski.

Napisano
2 minuty temu, sdss napisał:

Diesle to cziptujningi wycięte DPF, albo nie sprawne wtryski.

Niekoniecznie. Nawet w 100% sprawny starszy diesel (fabrycznie bez DPF) emituje bardzo szkodliwe substancje i kopci (cząstki stałe). Benzyna zdecydowanie mniej, nawet mocno zużyta. 

Napisano
12 minut temu, sdss napisał:

Nie chodzi o zakaz, a o kontrole i eliminacja z dróg nie sprawnych pojazdów, egzemplarzy od dziadka z niemiec stawiających zasłonę dymną.

Niech porządnie sprawdzają na SKP i każdy pojazd z usterkami nie tylko, wycieków, smrodu ale i dziur w nadwoziu i podwoziu powinni eliminować lub odsyłać do naprawy i nie podbijać przeglądu...

Jak się patrzy niekiedy na jeżdżące szroty to dym jest najmniejszą szkodą, jaką mogą wywołać...

Edytowane przez kanu

Napisano
4 minuty temu, wladmar napisał:

I to właśnie jest niemożliwe u nas. Po prostu. Policja ma to gdzieś, DR podbija się u znajomego. A nawet jak się przechodzi przegląd uczciwie, to spaliny badają na odczep się. 

Tylko odgórne podatkowe nakazy i zakazy są w stanie poprawić sytuację. Nieważne w jakim stanie masz auto - nie spełnia np. Euro IV wg dowodu, płacisz 3000 zł rocznie. Niestety, inaczej się nie da, ludzi inaczej nie da się wychować. 

PiS chyba miał się wziąć za reformę stacji diagnostycznych ...

Bo te pitrafią badać. Ale nie zawsze chcą. Wystarczy podjechać z obcą rejesyracją i lecą pełną listę sprawdzeń ;]

Napisano
3 minuty temu, kanu napisał:

Niech porządnie sprawdzają na SKP i każdy pojazd z usterkami nie tylko, wycieków, smrodu ale i dziur w nadwoziu i podwoziu powinni eliminować lub odsyłać do naprawy i nie podbijać przeglądu...

Jak się patrzy niekiedy na jeżdżące szroty to dym jest najmniejszą szkodą, jaką mogą wywołać...

SKP w obecnym układzie NIGDY nie będą tego robić. SKP ma zarabiać! A jak zacznie trzepać klientów, to ich straci. Dlatego jakakolwiek forma nacisku na SKP nie ma sensu bez totalnej zmiany systemu, a to też jest niemożliwe. 

Napisano

Ja mam taki silnik w Audi i już trzy razy odmawiałem wykonania akcji bo się boję że moc spadnie. ASO twierdzi że klienci nie zgłaszają że parametry silników uległy zmianie. Zapytałem więc: skoro nic się nie zmienia a silnik nagle zaczyna spełniać normy to dlaczego nie zrobiono tak od razu tylko wybuchła afera na skalę światową?

Znajomy mówi że mogę poddać się akcji a jakby się coś zmieniło na minus to wgra mi mój obecny program. Ewentualnie może mi wgrać inny który dodaje 30 KM.

DPF mam i EGR też, nie wycięte i nie zaślepione. Doradca powiedział mi że w razie problemów z dpf czyszczą je mimo że nie podoba się to producentowi i dostali już za to zyepkę.

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, wladmar napisał:

SKP w obecnym układzie NIGDY nie będą tego robić. SKP ma zarabiać! A jak zacznie trzepać klientów, to ich straci. Dlatego jakakolwiek forma nacisku na SKP nie ma sensu bez totalnej zmiany systemu, a to też jest niemożliwe. 

Dokładnie. Wystarczy zerknąć w internety ile jest pytań o "elastycznych" diagnostów/SKP, takich żeby się nie czepiali.

Te bardziej rzetelne stacje stracą klientów posiadających auta z uszczerbkami w stanie technicznym, a pamiętajmy, że średni wiek auta w PL to grubo ponad 10 lat

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał:

A na zachodzie SKP są charytatywne?

Jeśli SKP mialoby alternatywę-albo sprawdzają rzetelnie albo żegnają się z uprawnieniami to wybor bylby prosty:oki:

Kilka tygodni kontroli szrotów  u wrót takich SKP ,nagłośnienie w mediach przypadkow odebranych uprawnień i szybciutko wróciloby wszystko do normalności.

Edytowane przez wlad

Napisano
Godzinę temu, Filipfm napisał:

Dokładnie. Wystarczy zerknąć w internety ile jest pytań o "elastycznych" diagnostów/SKP, takich żeby się nie czepiali.

Ja to jednak jakiś dziwny jestem. Jednego roku postanowiłem zmienić SKP i po przeglądzie stwierdziłem, że wracam do SKP gdzie diagnosta rzetelnie robi swoje.

Edytowane przez shapyr

Napisano
18 godzin temu, shapyr napisał:

Ja to jednak jakiś dziwny jestem. Jednego roku postanowiłem zmienić SKP i po przeglądzie stwierdziłem, że wracam do SKP gdzie diagnosta rzetelnie robi swoje.

no dziwny :) bo ja na przeglądy jadę do mechanika, też co roku... nie do diagnosty. diagnosta jest od pieczątki, jeśli da ją szybciej niż po ścieżce zdrowia to chwała mu za to.

Napisano

Ja jezdze do najostrzejszego diagnosty jakiego znajde.... skoro i tak i tak place to nich zarobi na siebie

Wysłane z otwieracza do konserw...

Napisano
Dnia 26.07.2017 o 13:16, wladmar napisał:

Nieważne w jakim stanie masz auto - nie spełnia np. Euro IV wg dowodu, płacisz 3000 zł rocznie. Niestety, inaczej się nie da, ludzi inaczej nie da się wychować. 

Nie do zrobienia, bo 90% wyborców obecnej władzy porusza się autami z normą poniżej Euro IV.

Napisano
7 minut temu, iwik napisał:

Nie do zrobienia, bo 90% wyborców obecnej władzy porusza się autami z normą poniżej Euro IV.

Po wprowadzeniu minimalnej pensji w wysokości 10 tys. pln i nie ruszeniu cen aut jest to do zrobienia.

Napisano
Dnia 25.07.2017 o 23:04, Chorzyn napisał:

Soft wykrył hamownię i włączył hamownia mode ;)

Napisano
1 godzinę temu, BOGUSS napisał:

Po wprowadzeniu minimalnej pensji w wysokości 10 tys. pln i nie ruszeniu cen aut jest to do zrobienia.

To już było. 

10000a.jpg

Napisano
Dnia 26.07.2017 o 13:16, wladmar napisał:

Nieważne w jakim stanie masz auto - nie spełnia np. Euro IV wg dowodu, płacisz 3000 zł rocznie.

Bardzo ciekawa teoria: czyli diesle z wyciętym DPF-em są OK, no bo przecież wg dowodu wszystko jest w najlepszym porządku, nieważne, w jakim stanie masz auto... :phi:  :lol:

Ja bym to widział zgoła odwrotnie: nieważne, co stoi w DR, ważne, co wylatuje z rury wydechowej... no ale jeśli suweren woli nakazowo-zakazowy zamordyzm - wolna wola.

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał:

To już było. 

10000a.jpg

Jak w tedy tak i teraz się nie uda.

Biedny nówki nie kupi, ale niestety musi się czymś poruszać.

PKP, PKS już transportu biedakom nie zapewniają.

Edytowane przez BOGUSS

Napisano
Odmawiaj dalej.
Jak mozesz zniesc szwabski to obejrzyj filmik - ten update niszczy silnik
Diesel-Dilemma in den Innenstädten

Kann eine Computer-Software die Rettung bringen?

(Quelle: vox.de)

http://www.vox.de/cms/sendungen/auto-mobil/auto-mobil-videos.html

Lubię ten język. To dzięki jego znajomości mam A6.
Z rady skorzystam i nie dam sobie zrobić update.

Napisano
Dnia ‎25‎.‎07‎.‎2017 o 23:11, volf6 napisał:

Czyli w Niemczech by go wyrejestrowano;]

Papier na przeprowadzenie akcji mam? Mam :skromny: dpf mam? mam :skromny: wszystko jest zgodnie z normami społecznymi ;] 

Auto po diagnostyce po 35kkm na nowym sofcie - wzmocnionym (dpf wypełnienie w normie, parametry wtrysków w normie i kilka innych parametrów też super)  - kondycja silnika - zdrowy egzemplarz. Wystarczy jeszcze dbać bardziej niż typowy Kowalski 

Napisano
Dnia ‎27‎.‎07‎.‎2017 o 17:16, wald0 napisał:

Soft wykrył hamownię i włączył hamownia mode ;)

Soft przed i po akcji serwisowej był na hamowni , także cholera wie, wolałem poprawić dla pewności co fabryka popsuła 

Napisano
Dnia ‎26‎.‎07‎.‎2017 o 13:32, electrofinger napisał:

Ja mam taki silnik w Audi i już trzy razy odmawiałem wykonania akcji bo się boję że moc spadnie. ASO twierdzi że klienci nie zgłaszają że parametry silników uległy zmianie. Zapytałem więc: skoro nic się nie zmienia a silnik nagle zaczyna spełniać normy to dlaczego nie zrobiono tak od razu tylko wybuchła afera na skalę światową?

Znajomy mówi że mogę poddać się akcji a jakby się coś zmieniło na minus to wgra mi mój obecny program. Ewentualnie może mi wgrać inny który dodaje 30 KM.

DPF mam i EGR też, nie wycięte i nie zaślepione. Doradca powiedział mi że w razie problemów z dpf czyszczą je mimo że nie podoba się to producentowi i dostali już za to zyepkę.

IMO to jest najlepsza opcja jak ktoś ma obawy - zrobić "zgranie softu dotychczasowego" , pojechać na akcje, odebrać papier, wrócić i wgrać stare (jedyna kwestia, że zostanie ślad w kompie po kolejnym programowaniu, ale jak auto po gwarancji ...) 

Napisano

Ale jaja.... 

Volkswagen has admitted that the fix for cars affected by the emissions scandal may not make a difference in the real world, following a leak of internal documents seen by Energydesk and German media.

http://energydesk.greenpeace.org/2017/06/30/vw-fix-volkswagen-no-significant-difference-real-world/

Nie wiem o jakich "German media" piszą, ani dokumentów nie widziałem. Co nie zmienia faktu, że jaja jak berety...

Napisano

IMO to jest najlepsza opcja jak ktoś ma obawy - zrobić "zgranie softu dotychczasowego" , pojechać na akcje, odebrać papier, wrócić i wgrać stare (jedyna kwestia, że zostanie ślad w kompie po kolejnym programowaniu, ale jak auto po gwarancji ...) 

Wgram dopiero jak mnie zmuszą. Mapy w nawi mam nieoryginalne i się nie czepiają chociaż powiedzieli że widzą.
Podobno ASO dostaje kasę jak to wgra...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.