Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FCA - Fiat Chrysler Jeep sprzedany do Made in China - fabryki w EU,US, BR, Mexico.

Featured Replies

Napisano

Negocjacje trwaja.

Volvo juz poszlo.

Teraz Fiat, Dodge, Chrysler, RAM & Jeep.

Ale podobno Ferrari, Maserati & Alfa zostaja narazie we oryginalnych lapkach przez Exor - firma ktora nalezy do rodziny Agnelli aby w koncu isc na gielde I zmaxymalizowac $$$ dla Sergio.[emoji683]

Great Wall Motor Co. zlozyl pierwsza oferte zakupu w zeszlym tygodniu ktora zostala odrzucona jako 'za malo'.

Negocjacje trwaja z :

-Dongfeng Motor Corp.,

-Great Wall,

-Zhejiang Geely Holding Group

-Guangzhou Automobile Group

I tak sie kiedys lud z AK wysmiewal z China [emoji317] a tu Fiat bedzie klepany najprawdopodobniej przez Made in China wlascicieli.

Obecnie FCA ma 162 fabryki & 87 R&D's.

Automotive News as sytuacja jest 'dynamiczna' ale zanim Marchionne odejdzie jako CEO Fiat bedzie mial nowego wlasciciela. [emoji317]

Zobaczymy...

493ef5f5d2aae69da4ddf2efb4edee99.jpg

Jak narazie gielda lubi ta wiadomosc - akcje FCA as 7% w gore.

Sent from my Samsung Galaxy Note8 using Tapatalk

Napisano

o proszę. 

Ciekawe, bo myslałem że Chinole wyhamowali z nabywaniem zagranicznych marek.

Napisano
  • Autor
o proszę. 

Ciekawe, bo myslałem że Chinole wyhamowali z nabywaniem zagranicznych marek.

Perfect Storm.

Incjatywa rzadzu China tak zwana: China Outbound - aby zainwestowac $$$ I rozpowszechnic produkcje I wzrost poprzez zakup istniejacych firm - np ostatatnio kupili Pirelli.

1387eeb7a47f6467cbfabab384cd5918.jpg

- Q - kupuja know-how,

- kupuja dostep do wielu rynkow ale najwazniejszy... USDM.

Fiat jest FSBO (For Sale By Owners) juz od 2015, VAG go nie chcial, GM odrzucil Odette w 2016, Japan go nie chcial to China kupi...

Rynek lubi ta oferte...

6bee5b3dc9889220c5570cad09ec57ea.jpg

Sent from my Samsung Galaxy Note8 using Tapatalk

Napisano
Volvo wyszło to na dobre [emoji3]
2.0 diesel 3xturbo? No nie wiem

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Tapatalk

Volvo wyszlo na dobre bo popatrz na wyniki sprzedazy za ostatnie lata, popatrz na zysk na akcje, popatrz na ilosc modeli.

Jednak FCA to nie Volvo. Coraz wiecej exports idzie z Made in China [emoji630] ergo min 20-30% fabryk pojdzie do zamkniecia.
USDM odpada bo chca zdobyc rynek.
Brasil ma prawo Ze musza byc tam klepane I rynek jest duzy.

EU fabryki wydaja sie najlatwiejsze do zamkniecia.

Sent from my iCrap using Tapatalk

Napisano

[quote post="6602105" timestamp="1502777478" name="OZI" userid="

Sent from my iCrap using Tapatalk

Przy obecnej sprzedaży fabryki w eu pójdą do zamknięcia. Ciekawe czy Bielsko przetrwa.

Napisano
2 godziny temu, OZI napisał:

Brasil ma prawo Ze musza byc tam klepane I rynek jest duzy.

Brazylia - 200 mln ludzi, 8500 USD per capita.

Europa - 750 mln ludzi, 24000 USD per capita...

Co tutaj jest większym rynkiem...?!

Napisano
5 minut temu, grogi napisał:

Dla fiata? Nie wiem bo nie znam sprzedaży, ale po PL jestem sobie wyobrazić, że w EU też ma marginalna sprzedaż. Może w Brazylii ma połowę rynku a w EU 1%?

Napisano

Tipo się zaczęło fajnie sprzedawać... ale pewno to zdecydowanie za mało :bzik:

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał:

Dla fiata? Nie wiem bo nie znam sprzedaży, ale po PL jestem sobie wyobrazić, że w EU też ma marginalna sprzedaż. Może w Brazylii ma połowę rynku a w EU 1%?

Fakt faktem, że FCA jest w czarnym lesie jeśli chodzi o produkcję baterii do EV - bez tego nie ma co do rynku Europejskiego w perspektywie 10 lat nie ma co podchodzić. 

Napisano
  • Autor

No i co z tego?

12c29f3ff9b5a22f14ffb17c5fd03531.jpg

Idę spać wiec jutro wrzucę ładne tablice ze sprzedażą ale na szybko:
[emoji1054] sprzedaż za 2016 1,688,174 nowych aut.
Fiat 190,398
Fiat LCV 114,582
Jeep 59,046

Prawie wszystko klepane na miejscu.

365k powiedzmy.

EU: za 2016 FCA wypchalo 993k aut. - 6.6% rynku w EU za 2016. Podziel przez liczbę luda i salonów ...

Ilość się nie za bardzo liczy skoro w Brasil maja 25% rynku, ekonomie skali, i ... największy zysk na sztukę w całej grupie ze wszystkich rynków gdzie sprzedają auta.

Co wolisz sprzedać?
1 mil aut w EU przy 20 fabrykach i zarobku $10mil

Czy

350k sztuk aut z 3 fabryk i zarobku $30mil?

Ty mówisz Europa a ja mówię Brasil [emoji6][emoji51]!

Które fabryki pozamykasz te które generują $300 na auto zysku czy takie które generują $100?

Polityka GM - sprzedać mniej a z większym zyskiem.

f79f70be878df67a3a9aa2af9fad4807.jpg

3accd0fabac1056bbcf38dddd8159ae6.jpg

Sent from my iCrap using Tapacrap
Napisano
  • Autor

25% vs 6.6%

Teraz Brazylijskie fabryki FCA maja AFAIK najniższy koszt produkcji na sztukę i najwyższy zysk na sztukę przy sprzedaży.

Gdzieś niedawno czytałem ze różnica między sprzedażą tego samego modelu z EU fabryki vs BR fabryki klientowi jest 5x większa ...

Dlaczego?
R&D jest pare lat do tylu i korzysta z dobrodziejstw innych rynków - min koszt.

Koszt robienia business Brasil vs EU i jej krzywość banana - ileś razy mniejszy dzięki prostszym rozwiązaniom prawnym i innym prawu.

Koszt klepacza aut w fabryce. O wiele niższa płaca.

Materiały - lokalne - guma, stal etc, logistyka wysłania gumy z Brasil kosztuje do EU.

Stal i wegiel tez. Brasil ma na miejscu.

Cena koncowa.

Bingo - Fiat może posikac na cała EU jak GM skoro nie generuje zysku. Alfą, Ferrari etc dalej będzie ciągnąć, mniejsze operacje, mniejsza skala - większy zysk na sztukę.

Made in China nie są głupi - to ma generować zysk i tyle - sentymenty ze fabryka była w I czy PL tyle lat można zapomnieć....

Sent from my iCrap using Tapacrap
Napisano
11 minut temu, OZI napisał:

No i co z tego?

Czym najesz się bardziej - połową wróbla czy jednym procentem wieloryba? ;-)

Idę spać wiec jutro wrzucę ładne tablice ze sprzedażą ale na szybko:
emoji1054.png sprzedaż za 2016 1,688,174 nowych aut.
Fiat 190,398
Fiat LCV 114,582
Jeep 59,046

Prawie wszystko klepane na miejscu.

Brazylia: 365k powiedzmy.
EU: za 2016 FCA wypchalo 993k aut. - 6.6% rynku w EU za 2016.

Jeśli celem Twojego biznesu jest dominacja, to masz rację. Celem mojego jest zarabianie $$$$. 

Podziel przez liczbę luda i salonów...

Cost of doing business. A skoro business przynosi dochody, to czemu się z rynku wynosić? Nie dokładasz przecież do niego. 

Fakt, można ograniczyć nieco koszty, skonsolidować produkcję itd. Ale wycofywać się z jakiegoś rynku tylko dlatego, że nie zarabiamy na nim wystarczająco dużo - bez sensu.

Ilość się nie za bardzo liczy skoro w Brasil maja 25% rynku, ekonomie skali, i ...

Czyli sprzedając 365k sztuk masz ekonomię skali, a sprzedając trzy razy tyle nie masz... Interesujące...

największy zysk na sztukę w całej grupie ze wszystkich rynków gdzie sprzedają auta.

No to co? Zbyt mały zysk żebyśmy się nad nim pochylili? 

Co wolisz sprzedać?
1 mil aut w EU przy 20 fabrykach i zarobku $10mil

Czy

350k sztuk aut z 3 fabryk i zarobku $30mil?

Chcę sprzedawać tu i tu... W ten sposób zarobię $40 mln. 

Jeśli są jednak przewidywania, że zysk na danym rynku wyparuje w ciągu kilku lat - to już zupełnie inna historia. 

Zatem koszt R&D pójdzie dramatycznie w górę po wycofaniu się z ambitniejszych rynków... Samochody poprzedniej generacji są tańsze w projektowaniu, bo juz zostały wcześniej zaprojektowania. Jeśli wyjdziesz z rynku avant-guard i nie będziesz tam robił R&D, to bardzo podobne koszty poniesiesz na tym rynku generację do tyłu. Tyle że kilka lat później... 

Ty mówisz Europa a ja mówię Brasil emoji6.pngemoji51.png!

Które fabryki pozamykasz te które generują $300 na auto zysku czy takie które generują $100?

Ja mówię tylko słodkich snów :)

Edytowane przez grogi

Napisano
Tipo się zaczęło fajnie sprzedawać... ale pewno to zdecydowanie za mało :bzik:

IMO 500 sprzedaje się dobrze pewnie 500 tez a gdzie cała reszta?
Napisano

IMO 500 sprzedaje się dobrze pewnie 500 tez a gdzie cała reszta?

U nas najwięcej się sprzedaje Tipo i Ducato. 500 nie robi aż takiego wielkiego szału. No ale to jest jednak gadżet. W EUROPIE podejrzewam,że 500 ma większe wzięcie [emoji846]

Spadło z jabłoni
Napisano

Jeżdżę teraz po Szkocji i dawno nie widzialem tylu Fiatów. Oczywiście 500 to norma, ale Tipo to zatrzęsienie.

Napisano

U nas najwięcej się sprzedaje Tipo i Ducato. 500 nie robi aż takiego wielkiego szału. No ale to jest jednak gadżet. W EUROPIE podejrzewam,że 500 ma większe wzięcie [emoji846]

Spadło z jabłoni

Tak w Europie jest ich na pęczki.
Napisano
11 godzin temu, OZI napisał:

Dlaczego?

Już Ci @grogi napisał ;)

Jak wywalisz fabryki w których masz projektowanie nowych rzeczy, to zostaną Ci tylko te stare.

Chińska motoryzacja rozwinęła się na podrabianiu tego co EU, Korea i Japonia wymyśliła. Ich podwórko, system totalitarny i ich sądy. Nikt nic nie mógł wskórać.

Zarobili na tym kasę na niesamowicie wielkim własnym rynku wewnętrznym i poszli po zakupy do krajów z których kopiowali.

Jak kupią Fiata bez fabryk z projektantami, to tak jakbyś chciał kupić samą Dacię bez licencji od Renault. Bo Dacia ma mniejsze koszty produkcji i większy % zysk na samochodzie.

Ja tego nie widzę ;)

Zostałoby coś takiego jak nasze FSO po upadku Daewoo. Coś tam jeszcze klepali przez parę lat, ale bez nowych modeli to musiało upaść.

Nie mówię że jakiś fabryk nie będa zamykać w EU, ale na pewno nie wszystkie.

Napisano
21 godzin temu, wujekcybul napisał:

Przy obecnej sprzedaży fabryki w eu pójdą do zamknięcia. Ciekawe czy Bielsko przetrwa.

W Bielsku nie ma jako takiej fabryki Fiata, głównym producentem jest FCA Powetrain i na dzisiaj nie ma co martwić. To jakie pieniądze Włosi pompują w tą fabrykę, daje nadzieje na minimum 10-15 lat jej egzystencji - ma to być fabryka, produkująca podstawowe silniki dla wszystkich fiatów, ich braci i sióstr. Silnik FIRE idzie do piachu, a zastąpić ma go nowy, który jest na etapie testów przed produkcyjnych.

Bardziej się boję o Tychy, niestety o Tychach chodzą różne plotki, oczywiście łącznie z tą o sprzedaży chińczykom.

Napisano
21 godzin temu, ZUBERTO napisał:

marginalna? co trzecie auto w każdym większym europejskim mieście to fiat 500 :hehe:. Nie ma co sobie wyobrażać, wyniki sprzedaży można dokładnie poznać:

http://www.carsitaly.net/fiat-car-sales_europe.htm

Napisano

W europie sporo jeździł 500 a co dziwne też 500L. Mówie o europie zachodniej - u nas to margines (tak samo na węgrzech czy słowenii itp).

Napisano

Chińczycy idą w samochody . Europa idzie w rowery , zamykanie i zwężanie ulic w miastach dla samochodów, transport publiczny oraz nie zapomnijmy w sojowe latte .

Napisano

No chińczyki takie mundre a te europejczyki takie guuupie:facepalm:

http://www.thestar.com.my/tech/tech-news/2017/06/14/china-upholds-strict-electric-car-sales-quotas-despite-industry-protests/

http://www.greencarreports.com/news/1103585_china-accelerates-tougher-vehicle-emission-standards-starting-sooner

"Given these new rules and "societal factors around air pollution," China will become the toughest regulatory regime in the world over the next five years, Ford CEO Mark Fields told The Detroit Newsand other media ahead of the 2016 Beijing Auto Show.

Honda has said the 47-mpg standard alone will require it to sell only hybrids in China by 2025"

Transport publiczny to jakies zło? Nie wiem czy byłes kiedyś w chinach ale taki Pekin czy Szanghaj ma całkiem sprawnie działający transport publiczny. I inwestują w to miliardy...

http://www.aljazeera.com/news/2017/01/china-launch-environmental-police-force-170108155055619.html i jeszcze takie coś ;)

Napisano
5 godzin temu, cesarz napisał:

W europie sporo jeździł 500 a co dziwne też 500L. Mówie o europie zachodniej - u nas to margines (tak samo na węgrzech czy słowenii itp).

nie ma w tym nic dziwnego.  500L to bardzo dobry samochód dla niewielkiej rodziny - przestronny, z dobrą widocznością, nieźle wykonany, łatwy w manewrach, znoszący lpg, w przyzwoitej cenie.

Napisano

W Polsce mało, bo w końcu kto kupuje, cytując, "drogiego FIAT-A". Wystarczy poczytać komentarze pod testami, cokolwiek. Gdyby za darmo dawali, to byłoby ich w Polsce więcej.

Edytowane przez krowka

Napisano
1 godzinę temu, krowka napisał:

W Polsce mało, bo w końcu kto kupuje, cytując, "drogiego FIAT-A". Wystarczy poczytać komentarze pod testami, cokolwiek. Gdyby za darmo dawali, to byłoby ich w Polsce więcej.

Panie, fiata? kup pan passata, to i pojeździ, i sie nie popsuje, i sąsiadowi żyła pynknie

Napisano
14 godzin temu, maro_t napisał:

nie ma w tym nic dziwnego.  500L to bardzo dobry samochód dla niewielkiej rodziny - przestronny, z dobrą widocznością, nieźle wykonany, łatwy w manewrach, znoszący lpg, w przyzwoitej cenie.

Byłem zdziwiony bo w polsce pojedyńcze sztuki. Sam sie zastanawiałem na 500L nówką - za 50 pare tysięcy to jest super auto :)

Napisano
1 minutę temu, cesarz napisał:

Byłem zdziwiony bo w polsce pojedyńcze sztuki. Sam sie zastanawiałem na 500L nówką - za 50 pare tysięcy to jest super auto :)

Oczywiście. I dużo lepsze imho niż tandetne i przereklamowane Tipo, a tylko trochę droższe

Napisano
50 minut temu, maro_t napisał:

Oczywiście. I dużo lepsze imho niż tandetne i przereklamowane Tipo, a tylko trochę droższe

One maja podobne sterowanie nawiewem o ile sie nie myle. Ale to w 500L wyglada i dziala o niebo lepiej. Tipo jakos mnie nie zachwycilo.

Napisano
9 godzin temu, wujekcybul napisał:

One maja podobne sterowanie nawiewem o ile sie nie myle. Ale to w 500L wyglada i dziala o niebo lepiej. Tipo jakos mnie nie zachwycilo.

Nowe Tipo tapicerka na drzwiach jak w Polonezie, albo Łada Samara Forma :no:

Edytowane przez Slawcio

Napisano
Dnia 14.08.2017 o 23:02, bielaPL napisał:

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

To nie wina chińczyków tylko norm unijnych. Zresztą te silniki nie są takie złe, przynajmniej nie palą tyle i nie są głośne jak D5 8-).

Za to gama modeli, sprzedaż i design nowych Volvo to duży plus.

Napisano
Dnia 17.08.2017 o 10:01, cesarz napisał:

za 50 pare tysięcy to jest super auto

O urodzie Multipli. Pewnie dlatego równie popularne.

Napisano
13 minut temu, noras napisał:

O urodzie Multipli. Pewnie dlatego równie popularne.

To, jak auto wygląda z zewnątrz jest w sumie istotne pod remizą... Jak już takich potrzeb nie masz, a rozglądając się w klasie 500L to raczej już nie, będziesz na auto patrzył w większości z środka...

Napisano
Teraz, grogi napisał:

To, jak auto wygląda z zewnątrz jest w sumie istotne pod remizą...

Racjonalnie tak, ale zaproponuj żonie, że kupisz 500L ;) 

Napisano
Dnia 17.08.2017 o 20:01, Slawcio napisał:

Czego się spodziewałeś skóry i aluminium od nisko budżetowego auta?

Edytowane przez Citric

Napisano
Teraz, Citric napisał:

Czego się spodziewałeś skóry i aluminium od nisko budżetowego auta?

zwykłego twardego plastiku:ok:, a nie "skóry z nietoperza" :facepalm:

Napisano
3 minuty temu, noras napisał:

Jakby miało inny znaczek, to nie ma problemu. Żółte tym bardziej... Ale Fiat ma u nas emocjonalnego bana - cóż, auto-emocja :D

Napisano
14 godzin temu, Slawcio napisał:

zwykłego twardego plastiku:ok:, a nie "skóry z nietoperza" :facepalm:

Teraz wyznacznikiem jakości wg. wielu jest uginanie się deski pod naciskiem więc twardy plastik jest uznawany za najgorszy szajs :hehe:. Jak dla mnie to jedna tandeta więc nawet nie brałem tego pod uwagę kupując samochód.

Napisano
15 godzin temu, noras napisał:

Zaproponowalem, to sie spytala, czy uwazam, ze powinna isc na diete ;]

Skonczy sie pewnie na zwyklej 500-ce :ok: 

Napisano
44 minuty temu, Citric napisał:

Teraz wyznacznikiem jakości wg. wielu jest uginanie się deski pod naciskiem więc twardy plastik jest uznawany za najgorszy szajs :hehe:. Jak dla mnie to jedna tandeta więc nawet nie brałem tego pod uwagę kupując samochód.

Te miękkie plastiki lepiej wygłuszają i mniej rezonują, więc jakieś tam plusy z ich istnienia są ;)

Napisano
13 minut temu, Maciej__ napisał:

Zaproponowalem, to sie spytala, czy uwazam, ze powinna isc na diete ;]

Skonczy sie pewnie na zwyklej 500-ce :ok: 

Jakoś mało komu się te 500l podoba. Mnie jakoś nie przeraża, ale sam bym nie kupił :hehe:

Napisano
Teraz, bartekm napisał:

Jakoś mało komu się te 500l podoba. Mnie jakoś nie przeraża, ale sam bym nie kupił :hehe:

Wg mnie takiego auta nie kupuje sie ze wzgledu na walory artystyczne a na funkcjonalnosc :ok:

Mnie sie nawet podoba, tylko, ze do niczego nie jest mi potrzbne ;)

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Wg mnie takiego auta nie kupuje sie ze wzgledu na walory artystyczne a na funkcjonalnosc :ok:

Dokładnie jak Multiplę. Tylko jak się będziesz tego chciał pozbyć to będziesz musiał szukać jakiegoś pustego garażu, żeby podrzucić.

Napisano
3 godziny temu, Citric napisał:

Osobiście wolałbym twardy plastik bo ta "derma" w drzwiach mnie strasznie odrzuca :no:

Napisano
2 godziny temu, bartekm napisał:

Te miękkie plastiki lepiej wygłuszają i mniej rezonują, więc jakieś tam plusy z ich istnienia są ;)

Jak jest dobrze zmontowany plastik i "podłożony jakąś gąbka" to tez nic nie będzie rezonować i tez będzie dobrze wygłuszone :ok: przykładem jest nie jeden model "plastikowy" w środku :ok:

Napisano
Dnia 17.08.2017 o 20:01, Slawcio napisał:

Całe szczęście nie robią skórzanej za 20k PLN, dzięki temu cena Tipo została uratowana. :ok:

Napisano
Dnia 19.08.2017 o 13:15, Maciej__ napisał:

Mnie sie nawet podoba, tylko, ze do niczego nie jest mi potrzbne ;)

W takiej sytuacji bierzesz Citroena Berlingo i nie wybrzydzasz. 

A we Fiacie chyba myśleli ze jak coś ma w nazwie 500 to z definicji jest ładne. I wyszła druga Multipla.

Napisano
26 minut temu, kravitz napisał:

W takiej sytuacji bierzesz Citroena Berlingo i nie wybrzydzasz.

Kostium Pana Ziemniaka od której wersji jest w cenie?

Napisano
12 godzin temu, kravitz napisał:

A we Fiacie chyba myśleli ze jak coś ma w nazwie 500 to z definicji jest ładne. I wyszła druga Multipla.

Nie wszystkim musi się podobać :) Są tacy, którym się podoba. Co więcej jest kilka modeli z 500 w nazwie, ale rozumiem, że pijesz do 500L?
Multipla sprzed liftingu jest fajniusia, po już tego wyrazu nie ma  (z przodu Stilopodobne - to już nie to samo).

Edytowane przez krowka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.