Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo ślizga się w zakrętach po wymianie zawieszenia

Featured Replies

Napisano

Pacjent Mondeo MK3 kombi
W wyniku badań technicznych padło na wymianę amortyzatorów z przodu i wielowahaczowego zawieszenia z tyłu (16 elementów lub więcej)
Po Wymianie która jak wiecie tania nie jest została zrobiona geometria w norauto w markach
Koła miały się wyprostować (przed naprawą tylnie rozchodziłay się na boki na dole) po geometrii jak mówił mechanik ale nic takiego się nie stało

Jestem niezadowolony gdyż auto prowadzi się gorzej niż jak miało "zdezelowane" zawieszenie. Występują jakieś uślizgi podczas jazdy na łukach
Auto nie prowadzi się pewnie zwłaszcza że zrobiło się mokro a co będzie jak się zrobi zimno/mróz
Moje wrażenia potwierdził kolega który jeżdził mondziakiem przez trzy dni

Szczeże mówiąc opadły mi ręce - 3000 PLNów wpieprzone w auto a efekt ujemny

Macie może jakiś pomysł gdzie to może być spieprzone - rozpieli coś na geometrii? mechanik zrobił niezgodnie ze sztuką

Podpowiecie gdzie szukać problemu?

Napisano
  • Autor

Było uderzenie w tył rok temu ale przed wymianą zawiechy  było ok

Edytowane przez tomstr

Napisano

A zepsute zawieszenie nie zniszczyło opon do tego stopnia że teraz odczuwalne są skutki.

Nie są pościnane z jednej strony ?

Napisano
7 minut temu, tomstr napisał:

Było uderzenie w tył rok temu ale przed wymianą zawiechy  było ok

Może były takie luzy w zawieszeniu, że krzywej budy nie było czuć, a teraz tak? Sprawdź geometrię (nie tylko zbieżność) w porządnym warsztacie, nie w Norauto. 

Napisano
  • Autor

Przed wymianą zawieszenia jeżdził jak po szynach

W norauto dałem zlecenie geometrii ze wskazaniem że robiłem zawiechę z tyłu

Z tymi oponami może być to bo koła coraz bardziej pochylone

Więc kto popełnił błąd?

Edytowane przez tomstr

Napisano

Wydaje mi się, że skoro po wypadku a przed wymianą zwiasu było dobrze, a teraz po wymianie jest źle, to:

1. możesz mieć scięte opony, po tym jak jeździłeś ze zużytym zawiasem. 

2. może geometria zostałą nieprawidłowo ustawiona.

Najpierw dobrze obejrzyj i pomierz opony, a jeżeli opony OK, to może warto sprawdzić geometrię gdzieś, gdzie się na tym znają? Ostatnio na kąciku Warzawskim pytałem o zakłady i tam są adresy.

Źle ustawiona geometria może dużo popsuć. Mi kiedyś po wymianie wahaczy jak ustawili geometrię, to  na mokrym na zakrętach uciekał mi przód, podczas gdy w tych samych miejscach przed naprawą samochód jechał jak po sznurku.

Napisano

norauto to tragedia - zrób geometrię w normalnym warsztacie od geometrii

Napisano
6 minut temu, tomstr napisał:

Z tymi oponami może być to bo koła coraz bardziej pochylone

Czyli po regulacji geometrii nadal masz koła pochylone8]

Napisano
  • Autor

Tak 

Też się zdziwiłem bo mechanik powiedział że po geometrii będą prosto 

Albo mniej krzywo przynajmniej

Edytowane przez tomstr

Napisano

Regulacji pochylenia tylnych kół nie ma, ich pochylenie zależy od zastosowanych wahaczy (jakość, marka) oraz od zbieżności/rozbieżności.

Napisano
  • Autor

Czyli który powód 

źle dobrane elementy - kiepskiej jakości

źle zrobiona geometria

Napisano

masz jakis wydruk z pomiary przed i po regulacja ?

Napisano
  • Autor

Jakiś wydruk dali

Dzwoniłem do nich i na jutro mam pojechać na sprawdzenie co zrobili nie tak

Napisano

Co tam masz napisane, parametry zgodne z baza danych ? jaki kat pochylenia i zbieżność ?

Napisano
27 minut temu, tomstr napisał:

Jakiś wydruk dali

Dzwoniłem do nich i na jutro mam pojechać na sprawdzenie co zrobili nie tak

Zeskanuj jak możesz i wrzuć. 

Napisano
  • Autor

Sie nie znam 

Ani się nie wczytywałem ale jak się pytałem chłopaka co robił to mówił że było dobrze ale troszkę musiał poprawić

i tyle

Jak wrócę do domu po 17tej to zeskanuje i wrzuce

Edytowane przez tomstr

Napisano
5 godzin temu, tomstr napisał:

Więc kto popełnił błąd?

Daj skan wyniku geometrii.

Napisano
5 godzin temu, volf6 napisał:

Czyli po regulacji geometrii nadal masz koła pochylone8]

strzelam ze 99%aut  ma  tył  w negatywie,  im  auto  ciezsze  wiekszym :smirk:

Napisano
7 minut temu, mokrii napisał:

strzelam ze 99%aut  ma  tył  w negatywie,  im  auto  ciezsze  wiekszym :smirk:

Zgadza się. I ma to w normalnej jeździe wpływ marginalny. W warunkach ekstremalnych coś tam zmienia.

Myślę, że tu problemem będzie zbieżność z tyłu. To od razu czuć jako pewną niestabilność.

Napisano

Kolego @tomstr dałeś nowe wahacze tzw. kości czy wymieniłeś tylko tuleje? Zobacz czy półksiężyce są od kombi, bo sedan i hatch mają inne. Pezynajmniej tak było w ff mk1. Za pochylenie odpowiadaja kości.

Edytowane przez shapyr

Napisano

Tylnego zawieszenia nie ustawiali, początkowe parametry i końcowe masz takie same.

Napisano

1. negatyw tyłu ZA DUŻY

2. zbieżność tyłu poza zakresem

WNIOSKI:

1. Sprawdzić czy wszystko zamontowano zgodnie ze sztuką.

2. Pojechać na geometrię do zakładu, który wie co robi - najlepiej gdzieś, gdzie do mierzenia używają np. urządzeń Hunter i mają ogarniętych mechaników.

Napisano
Teraz, Lato8 napisał:

Tylnego zawieszenia nie ustawiali, początkowe parametry i końcowe masz takie same.

Coś dłubali z tyłu, bo pochylenie innego koła jest inne przed i po ustawieniu - ale w sumie za dużo to nie zrobili.

Napisano
  • Autor

Czyli jechać na poprawki 

Dziś jestem umówiony

Napisano
1 godzinę temu, tomstr napisał:

Załączam wyduk z geometrii

geometria.pdf

Tak jak myślałem. Zbieżność tyłu psuje robotę. Już przy 0,5st całkowitej czuć niestabilność. U Ciebie jest prawie 1,5st. Zimą, jak będą zamarznięte kałuże łapane jedną stroną, będzie zabawa.

;)

Napisano
  • Autor

Właśnie jak się mokro zrobiło dopiero zauważyłem że ma jakieś uślizgi na łukach

Napisano
2 godziny temu, tomstr napisał:

Czyli jechać na poprawki 

Dziś jestem umówiony

Zajrzyj sobie na grupę warszawską - tam w zeszłym tygodniu pytałem o dobry warsztat od ustawiania geometrii w Warszawie. Dostałem parę sprawdzonych adresów.

Napisano
4 godziny temu, tomstr napisał:

Czyli jechać na poprawki 

Dziś jestem umówiony

No pewnie, przecież na dole wydruku masz: Zapraszamy ponownie!  :phi:

Napisano

Pochylenia się w tym zawieszeniu raczej nie reguluje. Za to odpowiada wahacz krótki dolny tzw. kość i wahacz górny tzw. półksiężyc. Jak są wybite tuleje to koła idą w mocny negatyw. Zwalona jest robota od strony mechanicznej.

Napisano
19 godzin temu, Manx napisał:

Zajrzyj sobie na grupę warszawską - tam w zeszłym tygodniu pytałem o dobry warsztat od ustawiania geometrii w Warszawie. Dostałem parę sprawdzonych adresów.

Ja mogę polecić Rafała z Auto Kowalczyk w Józefowie  (@szyman to może potwierdzić).

Robiłem też w Motoricus na Patriotów.

Wprawdzie w obydwu przypadkach RWD a nie FWD, ale za każdym razem auto po naprawie zawiasu chodziło poprawnie.

Napisano
Dnia 9/8/2017 o 15:25, shapyr napisał:

Pochylenia się w tym zawieszeniu raczej nie reguluje. Za to odpowiada wahacz krótki dolny tzw. kość i wahacz górny tzw. półksiężyc. Jak są wybite tuleje to koła idą w mocny negatyw. Zwalona jest robota od strony mechanicznej.

Generalnie  w większości aut geometrii tyłu nie reguluje się, bo nie ma jak. Jeżeli są zbyt duże róźnice (a tu są) to albo nie wymienili tego co trzeba, albo po prostu buda jest krzywa i w tym przypadku nie zrobi się nic. 

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał:

Generalnie  w większości aut geometrii tyłu nie reguluje się, bo nie ma jak.

W wielowahaczu zbieżność tak, pochylenia nie. :ok: Jak już pisałem za pochylenie odpowiada stan wahaczy.

1 godzinę temu, wladmar napisał:

Jeżeli są zbyt duże róźnice (a tu są) to albo nie wymienili tego co trzeba,

Albo zrobili to źle. Często dla oszczędności w kościach wymieniane są tylko tulejki ale efekt jest zazwyczaj niezadowalający bo albo tuleje są słabej jakości albo są źle osadzone. Podobne akcje są przy tanich zamiennikach. Akurat na tym wahaczu nie warto oszczędzać bo efekty są mizerne. Temat znany wśród fordziarzy.

Edytowane przez shapyr

Napisano
Dnia 8.09.2017 o 09:00, tomstr napisał:

Załączam wyduk z geometrii

geometria.pdf

auto zakręca u Ciebie prawie jak widlak.
kichaj te kąty pochylenia ale doprowadź aby tylne koła były zbieżne.

Napisano
9 minut temu, pawel_78 napisał:

kichaj te kąty pochylenia

Zapłacił 3 kpln więc koła powinny być tak: ||, a nie tak: /\.

Napisano
9 godzin temu, shapyr napisał:

sęk w tym ze dopóki zbieżność tylna nie będzie w normie nie mamy o czym rozmawiać.
W tym samochodzie zmieniając zbieżność jednocześnie zmienia się kąt pochylenia koła.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Byłem na urlopie ale przed wyjazdem pojechałem na poprawki

Oczywiście winnego brak

załączam i poproszę o opinię Szanownego Grona

Geometrja2.jpg

Napisano
28 minut temu, tomstr napisał:

Byłem na urlopie ale przed wyjazdem pojechałem na poprawki

Oczywiście winnego brak

teraz jest normalnie. Rozbieznosc tylu na prawie 2 stopnie musiala powodowac mega niestabilnosc auta.

Napisano

No zbieżność masz, ale pochylenie z d.... Pisałem co jest nie tak wystarczy przeczytać.

Napisano
  • Autor

Jeździ lepiej zdecydowanie na śliskim trzyma w zakrętach

A jak Twoim zdaniem prawe tylnie koło tam coś niedopracowane zdaje się?

Edytowane przez tomstr

Napisano

Po wymianie elementów na nowe takie kąty są niedopuszczalne. Moim zdaniem trzeba wywalić "kości", które są teraz wstawione i dać najlepiej ori lub inne dobrej marki. Cena oryginału może zabija (289 zł sztuka) ale w moim Focusie to była część na której nie oszczędzałem i po wyjechaniu od mechanika kąty były prawie jak fabryczne. Część zamienna za 10 lub 20% ceny oryginału ma zapewne tyle samo "jakości".

Napisano

Tylko po wymianie kości znowu czeka go regulacja zawieszenia

Napisano
Godzinę temu, Lato8 napisał:

Oszczędny 2x płaci.

Kiedyś do Audi B2 założyłem bardzo tanie klocki. Pyliły niemiłosiernie i wcale nie hamowały. Po założeniu przeciętnych +, i automatycznie droższych, hamulce wróciły.

To akurat przykład z innej klasy budżetowej. Im droższe części i robocizna (zwłaszcza robocizna) tym bardziej trzeba się zastanowić jaką wersję części zamiennych wybrać...

Edit.

Z przykładów z życia. W e46 sypnęły mi się mocowania wahaczy przód (motylki). Zmieniłem je. Po miesiącu okazało się, że jeden sworzeń ma luzy i do wymiany jest wahacz (założone były wahacze bez możliwości wymiany sworzni). Wtedy zmieniłem na wahacze meyle hd, ale tuleje w motylkach uszkodziły się podczas przekładania ich do nowych wahaczy (jedna od razu a druga po miesiącu). To wszystko mogłem ogarnąć jedną naprawą.

Edytowane przez borbet

Napisano
7 godzin temu, tomstr napisał:

Znośnie jest. Poza tym co już napisano dodam tylko, że nie wiem po co zostawili jakąś zbieżność z przodu. Na zero byłoby optymalnie a to tylko kilka ruchów kluczem. Chyba, że tolerancja pomiaru i regulacji nie pozwoliła?

Napisano
3 godziny temu, Lato8 napisał:

To jednak tańsze niż wymiana ścinanych od środka opon z tyłu.

Napisano
  • Autor

Myślisz że dalej będzie ciął

Właśnie dlatego zrobiłem te zawieszenie bo zauważyłem że się rozlazlo z tyłu.

A szkoda opon bo pół roku temu dostał nowe

To jest sens pokazywania tego mechanikowi że jednak nie dokonca jest ok tak jak on mówił że będzie

Napisano

Miałem podobny przypadek z autem mojej :piekna: Byłem ciekaw innych opinii w tym wątku:

Też miało ciąć tymczasem po 15 tys. km. ani śladu nierównomiernego zużycia. Co prawda tam było tylko -1,5st a nie 2,5 ale jest podobnie poza zakresem.

Dla mnie to potwierdza, że pochylenie ma trzeciorzędny wpływ na zużycie opon i zachowanie auta w zakrętach. Tylko w ekstremalnej jeździe można odczuć jego wpływ. Ten akurat jest przy negatywie pozytywny.

Napisano
3 godziny temu, tomstr napisał:

To jest sens pokazywania tego mechanikowi że jednak nie dokonca jest ok tak jak on mówił że będzie

Moim zdaniem jest. Dałeś do zrobienia bo koła stały krzywo, a dalej są krzywo. Do sprawdzenia "kości" inaczej też zwane "biszkoptami". Poszukaj na forach Forda i tam przeczytasz to samo. Zresztą tak jak pisałem, w Foce też występuje ten problem.

@Joki w Mondeo mk3 kombi z tyłu jest zupełnie inne zawieszenie bo to wielowahacz i jeśli teraz ma takie kąty to przy obciążeniu będzie tylko gorzej, bo się koła rozejdą jeszcze bardziej.  Kolizja o której kolega @tomstr pisał nie powinna mieć wpływu, bo zawieszenie jest mocowane do nadwozia poprzez ramę pomocniczą.

Napisano
Dnia 10.09.2017 o 21:59, shapyr napisał:

Powinny być lekko pochylone (zakres 0-2 stopnie w negatywie z to co kojarze jest w normie)  a zbierzność 1-2mm. W tym zawieszeniu geometria reguluje sie niejako jednocześnie z zbieżnością (służy do tego śruba mimośrodowa w dolnym wahaczu). A czy kolega nie ma przypadkiem sprężyn zużytych (i auto siedzi niżej)?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.