Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie auto byście wybrali w przedziale 120-140 kPLN

Featured Replies

Napisano
6 godzin temu, jetbang napisał:

no i to nic nie zmienia ... cponiżej z moich kolegów (handlowców)  co do mnie przyjeżdzaja...

Kolega pracuje jako PH we francuskiej firmie i mają odgórny przykaz, że muszą jeździć francuskimi samochodami - śmigają obecnie Megane kombi i czekają na wymianę na najnowszy model.

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał:

To jakaś głupota z zaszufladkowaniem aut per stanowisko. Ja (zwykły inż) jeżdżę XC70, mój szef starszym deko V60 a nasz dyrektor na całe EU w NL BMW-4ką i to dość w biednej wersji ;). U mnie są tylko takie wymagania, aby auto mieściło się w budżecie raty miesięcznej w wersji full i nie było VANem ani SUVem :bzik:

Glupota czy nie, to jednak bardzo powszechne zjawisko nie tylko w PL ;)

Napisano
  • Autor

Właścicielem Alphabetu jest właśnie BMW, ale to akurat nie ma znaczenia - może kolega bergerac pochwali się co mu zaproponowali. Strzelam że dostanie -25% od konfiguratora.

ciut więcej, ale 30 nie przekroczylem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
55 minut temu, bergerac napisał:

ciut więcej, ale 30 nie przekroczylem.

I jak sie tym smiga?

Silnik daje rade czy raczej do spokojnej jazdy? Dalo sie w tej cenie skompletowac jakos rozsadnie wyposazenie?

Napisano
5 godzin temu, slawek_l_83 napisał:

Kolega pracuje jako PH we francuskiej firmie i mają odgórny przykaz, że muszą jeździć francuskimi samochodami - śmigają obecnie Megane kombi i czekają na wymianę na najnowszy model.

Pepsico jest amerykańskie i mają clio kombi ;) ... i zakładając zasadę powyższą pasowało by by jeździli mustangami albo niebieskimi corvette jak panicz ;)

różnie jest w różnych firmach .

ja jako kierownik mam do dyspozycji 3 szt VW każdy o wartości ponad 100 tys netto każdy a prezes firmy w której pracuje ... jeździ służbowym mondeo .. .a tak już ze 7 lat ma ten samochód :D

Napisano
3 minuty temu, jetbang napisał:

a prezes firmy w której pracuje ... jeździ służbowym mondeo .. .a tak już ze 7 lat ma ten samochód

Nie musi się dowartościowywać i ma wiele innych przyjemności w życiu - więc nie musi zwracać uwagi na kupę blachy, która go transportuje. Transportuje wygodnie i skutecznie - nie widzi sensu zmiany, nie dorabia ideologii o "duszach", czy pasuje, czy prestiż itp. zaściankowe problemy.

Takich ludzi szanuję.

Napisano
53 minuty temu, Polarny napisał:

Nie musi się dowartościowywać i ma wiele innych przyjemności w życiu - więc nie musi zwracać uwagi na kupę blachy, która go transportuje. Transportuje wygodnie i skutecznie - nie widzi sensu zmiany, nie dorabia ideologii o "duszach", czy pasuje, czy prestiż itp. zaściankowe problemy.

Takich ludzi szanuję.

Prawie w 100% się zgadzam.

Dorabiać ideologie można, bo są samochody które są już zabytkowe i fajne, natomiast nie będzie do Passat B8 czy inny Audi A5. ;] 

Napisano
Godzinę temu, Polarny napisał:

Takich ludzi szanuję.

to znaczy jak mi sie lepiej jeździ BMW to mam jeździć czymś innym żeby mnie ktos nie nazwal szpanerem szukajacym prestiżu?

przyjmij do wiadomosci, że nie zawsze twoja prawda jest najtwojsza i sa różni ludzie, o różnej wrażliwości na wiele spraw. Ja np bardzo lubie samochody i zauważam rożnice między nimi, odczucia z jazdy sa dla mnie bardzo ważne i po prostu lepiej czuje sie w pewnych autach, a w innych gorzej. Ale potrafie zrozumieć kogoś kto tego nie zauważa i tak samo sie czuje w yarisie i w BMW.

Napisano
35 minut temu, Vadero napisał:

to znaczy jak mi sie lepiej jeździ BMW to mam jeździć czymś innym żeby mnie ktos nie nazwal szpanerem szukajacym prestiżu?

przyjmij do wiadomosci, że nie zawsze twoja prawda jest najtwojsza i sa różni ludzie, o różnej wrażliwości na wiele spraw. Ja np bardzo lubie samochody i zauważam rożnice między nimi, odczucia z jazdy sa dla mnie bardzo ważne i po prostu lepiej czuje sie w pewnych autach, a w innych gorzej. Ale potrafie zrozumieć kogoś kto tego nie zauważa i tak samo sie czuje w yarisie i w BMW.

Ale sam szczerze przyznaj, że kpi się z człowiek bo się zastanawia nad Insignią vs. BMW 3 GT. Nie jeździłem tym BMW to nie wiem, ale jeśli powiem że dla mnie VC jest lepsza od BMW, to zrobię coś źle?

Napisano
41 minut temu, Vadero napisał:

Dobrze, że zadałeś to pytanie, ale bardzo źle, że założyłeś, jaka będzie odpowiedź.

Napisano
3 godziny temu, AstraC napisał:

Ale sam szczerze przyznaj, że kpi się z człowiek bo się zastanawia nad Insignią vs. BMW 3 GT. Nie jeździłem tym BMW to nie wiem, ale jeśli powiem że dla mnie VC jest lepsza od BMW, to zrobię coś źle?

Jak dla Ciebie jest lepsza, to jest twoja sprawa, kluczowe jest słowo "dla mnie" ;)

Zakładanie, że każdy kupujący BMW robi to dla szpanu przed sąsiadem wymaga niestety z mojej strony paru słów komentarza o autorze ;)

Napisano
9 godzin temu, Manx napisał:

No bez przesady ;).  3k.

Nie zwróciłem uwagi że kolega z stolicy, a tam koszt ubezpieczenia dość wysoki.

Napisano
Dnia 22.09.2017 o 23:50, jetbang napisał:

Bo te ceny aso bmw to jest kosmos ... 

Mam wstawić ceny z ASO Mitsubishi? No mam wstawić?

:hehe:

Taniocha w tym BMW, nie ma się co zastanawiać.

Napisano
Dnia 24.09.2017 o 22:57, Piotrus napisał:

Marketing w Monachium właśnie chlasta sobie żyły :D To że dla Ciebie nie jest nie oznacza że tak myśli większość, szczególnie w kraju gdzie mamy średnią wieku auta więcej niż 10 lat. Jakbyś nie zaklinał rzeczywistości to jednak marka jest postrzegana jako premium i jak widać ich strategia działa.

Ale co kogo obchodzi zdanie ludzi, jeżdżących autem o średniej wieku 10 lat? Na pewno działu marketingu w Monachium nie obchodzi.

Napisano
22 minuty temu, Ryb napisał:

Ale co kogo obchodzi zdanie ludzi, jeżdżących autem o średniej wieku 10 lat? Na pewno działu marketingu w Monachium nie obchodzi.

Gdyby ich nie obchodziło to by nie zapewniali dostępności części przez wiele lat. Taki MB jest w stanie dostarczyć w zasadzie każdą część do każdego modelu. Spróbuj tak z fancuzami  ;]

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał:

Gdyby ich nie obchodziło to by nie zapewniali dostępności części przez wiele lat. Taki MB jest w stanie dostarczyć w zasadzie każdą część do każdego modelu. Spróbuj tak z fancuzami  ;]

Ale to wynika z tego, że obchodzi ich zdanie klientów ze średnią wieku aut +30 lat. Tyle że dla tych klientów ten stary samochód nie jest jedynym.

Napisano
46 minut temu, Ryb napisał:

Mam wstawić ceny z ASO Mitsubishi? No mam wstawić?

:hehe:

Taniocha w tym BMW, nie ma się co zastanawiać.

ale masz porównanie do podobnego klasą ??? bo jak chcesz porównać swoje to nie do serii 3 a co najmniej do X3 :D a to moze być z drugiej strony całkiem ciekawe :D

Napisano
13 minut temu, jetbang napisał:

ale masz porównanie do podobnego klasą ??? bo jak chcesz porównać swoje to nie do serii 3 a co najmniej do X3 :D a to moze być z drugiej strony całkiem ciekawe :D

Nie znam kosztów serwisu X3 ale znam koszty mojego. Może ktoś wrzuci dla porównania. I tak:

Przegląd 20kkm - 1500zł

Przegląd 40kkm - 2800zł

Przegląd 60kkm - 2200zł

Na przeglądach wymiana oleju, filtrów i to co z książki. W aucie nic się nie zepsuło, nic jeszcze nie wymagało wymiany z uwagi na eksploatację (hamulce siedzą wciąż fabryczne). W cenie jest zawarte auto zastępcze (ok. 100zł) i myjnia premium (ok. 80zł). Można więc odjąć z każdego rachunku jakieś 200zł i będzie koszt samego przeglądu.

BTW, ceny dla mniejszego ASXa wcale nie są niższe - też koło 2000zł wychodzi, tyle że co 15kkm.

Napisano
  • Autor

no dobra, wybrałem. Zdecydowałem się na Opla, bo w podobnej cenie mam dużo lepiej wyposażone auto plus więcej przestrzeni. Choć nie powiem, miałem mocny zgryz i już byłem o krok od wzięcia BMW. Jedyne co mnie odstrasza to koła - nie wiem czy da się na tym jeździć.

59ca4efc84f86_Zrzutekranu2017-09-26o14_57_22.png.fb922c334ca6079fa7addd9901b0d532.png

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

Nie znam kosztów serwisu X3 ale znam koszty mojego. Może ktoś wrzuci dla porównania. I tak:

Przegląd 20kkm - 1500zł

Przegląd 40kkm - 2800zł

Przegląd 60kkm - 2200zł

BMW 730

1 przegląd - 0 zł

2 przegląd- 0 zł

3 przegląd- 0 zł

;]

Nie wiem o co chodzi @jetbang z tymi przeglądami w BMW :nie_wiem:

Edytowane przez Łukasz___F

Napisano
2 minuty temu, Łukasz___F napisał:

BMW 730

1 przegląd - 0 zł

2 przegląd- 0 zł

3 przegląd- 0 zł

;]

Nie wiem o co chodzi @jetbang z tymi przeglądami w BMW :nie_wiem:

A weź mnie nie denerwuj...   :ogien:

;) :hehe:

Napisano
6 minut temu, bergerac napisał:

no dobra, wybrałem. Zdecydowałem się na Opla, bo w podobnej cenie mam dużo lepiej wyposażone auto plus więcej przestrzeni. Choć nie powiem, miałem mocny zgryz i już byłem o krok od wzięcia BMW. Jedyne co mnie odstrasza to koła - nie wiem czy da się na tym jeździć.

Manual?  8]

A masz tam aktywny tempomat chociaż?

Napisano
7 minut temu, bergerac napisał:

59ca4efc84f86_Zrzutekranu2017-09-26o14_57_22.png.fb922c334ca6079fa7addd9901b0d532.png

Dobry wybór ale z felgami to bym się zastanowił a przynajmniej się przejechał na takich przed zakupem.

Ja w BMW 7 nie zdecydowałem się na 20 cali i przy zmianie na nowy model też tego nie zrobię. 

Edytowane przez Łukasz___F

Napisano
Teraz, Łukasz___F napisał:

Dobry wybór ale z felgami to bym się zastanowił a przynajmniej się przejechał na takich przed zakupem.

Ja w BMW 7 nie zdecydowałem się na 20 cali i przy zmianie na nowy model też tego nie zrobię. 

20 cali w klasie D... To jaki tam profil jest? 35?

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Sprawdź sobie sam ;]

20170926_150659.jpg.e3ecbd6f80b20d249528ac339ae96a76.jpg

Napisano
13 minut temu, Łukasz___F napisał:

Sprawdź sobie sam ;]

Ale ja o tym Oplu pisałem!  ;]

Napisano

Przegląd 20kkm - 1500zł

Przegląd 40kkm - 2800zł

Przegląd 60kkm - 2200zł

Na przeglądach wymiana oleju, filtrów i to co z książki. W aucie nic się nie zepsuło, nic jeszcze nie wymagało wymiany z uwagi na eksploatację (hamulce siedzą wciąż fabryczne). W cenie jest zawarte auto zastępcze (ok. 100zł) i myjnia premium (ok. 80zł). Można więc odjąć z każdego rachunku jakieś 200zł i będzie koszt samego przeglądu.

BTW, ceny dla mniejszego ASXa wcale nie są niższe - też koło 2000zł wychodzi, tyle że co 15kkm.

BMW X3 F25 2,0D:

Przegląd ok. 30 kkm - 0zł

Przegląd ok. 60 kkm - 0zł

Przegląd ok. 80 kkm - 0zł + 2500zł wymiana tarcz i klocków tył (popękane klocki, rysy na tarczy).

Napisano
8 minut temu, Harp napisał:

BMW X3 F25 2,0D:

Przegląd ok. 30 kkm - 0zł

Przegląd ok. 60 kkm - 0zł

Przegląd ok. 80 kkm - 0zł + 2500zł wymiana tarcz i klocków tył (popękane klocki, rysy na tarczy).

Ewidentnie coś robię nie tak...

;l

EDIT: Sprawdziłem cenę porównywalnej X3, o na przykład takiej:

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-x3-20d-xdrive-wyprzedaz-modelowa-wysokie-rabaty-ID6z6vs6.html#8462845578

Cena BMW: 177k

Outlander: 159k

18k różnicy. Ile tych serwisów tam jest gratis?

Edytowane przez Ryb

Napisano
26 minut temu, Łukasz___F napisał:

Czemu? Pytam z ciekawości bo akurat w 7 to wygląda fajnie.

Napisano
  • Autor
36 minut temu, Ryb napisał:

Manual?  8]

A masz tam aktywny tempomat chociaż?

oczywiście. Ja wyznaję, że automat jest dla bab (chyba, że masz 300 i więcej KM) ;)

aktywny tempomat plus milion innych systemów jest :ok: 

Napisano
2 minuty temu, bergerac napisał:

oczywiście. Ja wyznaję, że automat jest dla bab (chyba, że masz 300 i więcej KM) ;)

aktywny tempomat plus milion innych systemów jest :ok: 

Ale z manualem sam w korku nie pojedzie.  :hmm:

Napisano
13 minut temu, marcindzieg napisał:

Może dlatego, że trzeba będzie później na tych gumkach-recepturkach jeździć, a nie tylko podziwiać je wzrokowo.

Taki byłby mój powód (i jest).

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał:

Ale z manualem sam w korku nie pojedzie.  :hmm:

nie oczekuję, żeby sam jechał. Lubię się czuć potrzebny.

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, Łukasz___F napisał:

ano właśnie też się obawiam. Niestety nie mają wersji z takimi kołami i nici z jazdy testowej. Sam koszt opon zimowych jest lekko zabijający, nie wspominając już o ryzyku komfortu :( 

Napisano
48 minut temu, bergerac napisał:

Zdecydowałem się na Opla, bo w podobnej cenie mam dużo lepiej wyposażone auto plus więcej przestrzeni.

Cena pakietu elektrycznego fotela kierowcy rozwala.

Kiedy to ja ostatnio fotel regulowałem ...

BTW. Generalnie cena całego auta z kosmosu. Ale w dzisiejszych czasach to raczej norma, zwłaszcza gdy dobierze się dodatki.

Ile rabatu dostałeś?

Napisano
32 minuty temu, bergerac napisał:

No i OK.

Miałem Ci wcześniej napisać co według mnie, posiadacza BMW, zyskujesz a co tracisz wybierając tę markę. Sam je mam w zasadzie przez przypadek bo miałem bonusa z pracy do zakupu przy wyborze BMW lub Subaru diesel więc fanem marki specjalnym nie jestem, docenić też potrafię i wydaje mi się że patrzę dosyć obiektywnie.

Kupując BMW zyskujesz coś średnio namacalnego - inżynierię, technikę podporządkowaną bardziej dobremu prowadzeniu, osiągom niż przestrzeni, funkcjonalności. Coś jak właśnie z Subaru - w dotyku kiepskie, brzydkie a jeździ dobrze i dzięki temu chyba tak się sprzedaje.

Marki bardziej popularne jak Opel są w stanie zaoferować więcej za mniej tym bardziej, że różnica w materiałach wnętrza, elektronice, osiągach, komforcie nie jest jakaś duża a tak jak wspominam w cenie można pozwolić sobie na np skórę, mnóstwo asystentów itp. Ja kupując BMW nie mam na przykład bluetooth'a bo dopłata wtedy do obsługi telefonu to była ok 20kPLN więc już się nie mieściło w budżecie,  tak samo jak wiele innych bajerów.

Ale jako inżynier doceniam w swoim BMW rozkład mas, co przy ciężkim SUV'ie, doświadczałem uślizgiem równym obu osi a nie płożenie przodem. Ogólnie wygląda że Ci co projektowali to dbali by elementy były wykonane, mocowane z sensem. Mój szwagier, konstruktor VW, nie może się nadziwić jakie jest "marnotrawienie" przestrzeni pod maską montażem silnika za przednią osią. Oni robią wszystko by upakować tam jak najwięcej tak by kabina była większa do tego stopnia, że wiecznie mają problem gdzie upakować chłodnice, jakiś nowy moduł i jak zapewnić jeszcze odprowadzenie ciepła przez przewietrzanie komory silnika...

Trochę inne priorytety mają konstruktorzy i dla mnie to jest tą różnicą a dalej to kasa ;)

Napisano
24 minuty temu, marcindzieg napisał:

Bo opona 19 cali jest tańsza o 130 zł...

A na poważnie, chodzi tylko o komfort jazdy :ok:

Napisano
26 minut temu, Ryb napisał:

Ewidentnie coś robię nie tak...

;l

EDIT: Sprawdziłem cenę porównywalnej X3, o na przykład takiej:

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-x3-20d-xdrive-wyprzedaz-modelowa-wysokie-rabaty-ID6z6vs6.html#8462845578

5 lat / 100kkm w cenie auta i to jest koszt, który warto brać pod uwagę wybierając różne marki

Teraz widzę że dokupić można na 10lat / 200kkm

Są też płatne pakiety pełniejszej obsługi uwzględniające wymiany hamulców itd.

Gwarancje też można przedłużać

Napisano
2 minuty temu, Łukasz___F napisał:

A na poważnie, chodzi tylko o komfort jazdy :ok:

Rzeczywiście jest aż taka różnica?

Napisano
46 minut temu, Ryb napisał:

Tyle przeglądów ile komputer pokaże do przebiegu 100 000 km lub 5 lat. Ojciec za przegląd zapłacił dopiero w tym roku, jak mu się ten pakiet skończył. 

Generalnie jest to fajne ... i w sumie powoduje, że w wielu przypadkach jak się podliczy koszt zakupu samochodu + koszt serwisu przez 5 lat, to dopłata do znaczka BMW znika .

U mnie tak wyszło, że mógłem w zeszłym roku kupić serię 3 touring 318 (1.5, bez ASB, bez tempomatu adaptacyjnego, bez xenon/led) i w okresie 5 lat uwzględniając zakup + serwis wyszłaby mnie tyle samo co seat. Dealerzy BMW mają też wynegocjowane fajne warunki z niektórymi ubezpieczycielami, więc w sumie 3 mogłaby mnie wyjść nawet sporo taniej. No i jakość obsługi w serwisie BMW jest lepsza.

Przeglądy w cenie to świetna rzecz - boli jak za głupią wymianę oleju w ASO płaci się 600 zł, a zaraz czai się przegląd okresowy za ponad 1k.

Napisano

5 lat / 100kkm w cenie auta i to jest koszt, który warto brać pod uwagę wybierając różne marki

Czyli 100kkm - przy moim stylu jazdy to będą jakieś 4 serwisy. Zakładając średnio 2.5k za serwis to będzie 10k, więc różnicy w kosztach finalnie będzie jakieś 8k na niekorzyść BMW. Przy tych cenach to żadna różnica.

:ok:

Teraz widzę że dokupić można na 10lat / 200kkm

Są też płatne pakiety pełniejszej obsługi uwzględniające wymiany hamulców itd.

Gwarancje też można przedłużać

U mnie do 5 lat/300 kkm, płatne ekstra 4kpln. Ale nie wchodzi w to żaden serwis, więc dalej będę jeździł do ASO i płacił im coraz więcej.

Napisano
7 minut temu, Manx napisał:

Tyle przeglądów ile komputer pokaże do przebiegu 100 000 km lub 5 lat. Ojciec za przegląd zapłacił dopiero w tym roku, jak mu się ten pakiet skończył. 

Zakładam że u mnie pokazałby co 20-25kkm. Czyli 4 przeglądy w cenie.

Generalnie jest to fajne ... i w sumie powoduje, że w wielu przypadkach jak się podliczy koszt zakupu samochodu + koszt serwisu przez 5 lat, to dopłata do znaczka BMW znika .

U mnie tak wyszło, że mógłem w zeszłym roku kupić serię 3 touring (bez ASB, bez tempomatu adaptacyjnego, bez xenon/led) i w okresie 5 lat uwzględniając zakup + serwis wyszłaby mi tyle samo co seat. Dealerzy BMW mają też wynegocjowane fajne warunki z niektórymi ubezpieczycielami, więc w sumie 3 mogłaby mnie wyjść nawet taniej.

No, policzyłem wyżej. Wszyłoby prawie na to samo.

No i jakość obsługi w serwisie BMW jest lepsza.

Tu akurat nie mogę narzekać, serwis Mitsubishi jak do tej pory spisuje się idealnie.  :ok:

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał:

Tu akurat nie mogę narzekać, serwis Mitsubishi jak do tej pory spisuje się idealnie.

To gratuluję. Ja w swoim przypadku też nie narzekam na jakość samego serwisu, ale podejście do klienta z poprzedniej epoki.

6 minut temu, Ryb napisał:

No, policzyłem wyżej. Wszyłoby prawie na to samo.

Zazwyczaj tak wychodzi.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Polarny napisał:

Cena pakietu elektrycznego fotela kierowcy rozwala.

Kiedy to ja ostatnio fotel regulowałem ...

BTW. Generalnie cena całego auta z kosmosu. Ale w dzisiejszych czasach to raczej norma, zwłaszcza gdy dobierze się dodatki.

Ile rabatu dostałeś?

nie będę się chwalił publicznie rabatem, ale był odpowiedni :ok: 

Każdy ma inne potrzeby - ja nie potrzebuję automatycznej skrzyni biegów, ale ta regulacja fotela to dla mnie must have :ok: zwłaszcza, że się łączy ze specjalną wersją fotela.

Napisano
ano właśnie też się obawiam. Niestety nie mają wersji z takimi kołami i nici z jazdy testowej. Sam koszt opon zimowych jest lekko zabijający, nie wspominając już o ryzyku komfortu [emoji20] 
Oglądałem z takimi kołami, wyglada super, ale gumy tyle , ze mialbym obawy.
Napisano

Kiedys to się w Insigniach pakiet OPC nazywało. Mieliśmy taką jedną "sportową" w firmie z podstawowym dieslem :phi:. Było tam chyba 20 czy 21" i bardzo cieniutka oponka. Lawetę zaliczyła pierwszą już po miesiacu i pęknięciu asfaltu na DK7. Wtedy było tylko jedno ASO w Wawie które takie opony zmieniało a opony bodajże z D ściągali. Samochód unieruchomiony był na tydzień. Kolejne lawety z racji flaka (przy parkowaniu, przy dziurze) już ogarniali chyba tylko w kilka dni :hehe:.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Kiedys to się w Insigniach pakiet OPC nazywało. Mieliśmy taką jedną "sportową" w firmie z podstawowym dieslem :phi:. Było tam chyba 20 czy 21" i bardzo cieniutka oponka. Lawetę zaliczyła pierwszą już po miesiacu i pęknięciu asfaltu na DK7. Wtedy było tylko jedno ASO w Wawie które takie opony zmieniało a opony bodajże z D ściągali. Samochód unieruchomiony był na tydzień. Kolejne lawety z racji flaka (przy parkowaniu, przy dziurze) już ogarniali chyba tylko w kilka dni :hehe:.

Na niskim profilu trzeba się nauczyć jeździć i trzeba się do tego przyzwyczaić ;) 

Trzeba pomyśleć nieco więcej niż przy normalnych oponach. Każda dziura może być ostatnia, więc trzeba je wyglądać i omijać, studzienki trzeba omijać bo tłuką, torowiska i dylatacje jechać nie tędy co wszyscy, bo tam zazwyczaj mocniej dobija, na krawężniki trzeba się wczołgiwać, żeby ani opony nie przeciąć, ani felgi nie podrapać.

Kilka lat temu parę razy mi zęby zadzwoniły jak zacząłem jeździć na 205/40 (czyt. pasek gumy na boku to zaledwie 8 cm). Choć  na początku parę razy łupniecia były solidne i wydawało się że coś się na pewno rozleci, to nic złego się nie działo.  Potem się przyzwyczaiłem i ponad 120 kkm tak zrobiłem. Kilka lat temu był problem faktycznie, bo nawet w Warszawie nie każdy wulkanizator miał maszynę dostosowaną do bardzo niskich profili i runflatów.

Generalnie - wygląda to ładnie i da się na tym jeździć. Jeżeli jednak czyjś zmysł estetyczny tego nie docenia, ani ten ktoś nie zamierza wykorzystywać tego że niski profil daje lepsze odczucia przy szybkiej jeździe, to jest to dla takiej osoby konfiguracja bez sensu - będzie tylko narzekać.

Napisano
3 godziny temu, bergerac napisał:

ano właśnie też się obawiam. Niestety nie mają wersji z takimi kołami i nici z jazdy testowej. Sam koszt opon zimowych jest lekko zabijający, nie wspominając już o ryzyku komfortu :( 

Why 20? Jeszcze jak by dali za darmo, to bym zrozumiała. Testowałeś flex drive? J

Napisano
  • Autor
Why 20? Jeszcze jak by dali za darmo, to bym zrozumiała. Testowałeś flex drive? J

Taki konfig byl dostepny od reki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.