Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Subaru Outback MY 2012 Diesel - czy warto?

Featured Replies

Napisano

No właśnie. Znajomy ma na zbyciu wynalazek jak w tytule. Aktualny przebieg w okolicach 200 kkm. Manual Diesel. Warto interesować się takim autem? Jakieś typowe bolączki typu padające skrzynie, wtryski, turbo albo cały silnik?

Za wszelkie za i przeciw z góry dzięki :) 

Napisano

Za bardzo to tu diesli Subaru nie polecają.

W archiwum coś znajdziesz, a zaraz pewnie i ktoś dokładnie o co chodzi napisze.

Napisano
4 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Za bardzo to tu diesli Subaru nie polecają.

W archiwum coś znajdziesz, a zaraz pewnie i ktoś dokładnie o co chodzi napisze.

Podobno subaru szkoliło kierowców jak tym ruszać bo sprzęgła padały na potęgę.

Edit.

Faktycznie szkoliło ;l

https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://szkolenia.subaru.pl/program_szkolenia_bd.pdf&ved=0ahUKEwivv9nlmNTXAhVP6KQKHbaBA7MQFgggMAE&usg=AOvVaw3KRaG-5d8cKlx0nV_Wn3ZN

Edytowane przez Lupus

Napisano
41 minut temu, psyhol napisał:

(...) albo cały silnik?

Coś w ten deseń.

;l

Napisano

Mój znajomy kupił nówkę w 2012 roku. Przejechał 165 tys km i silnik mu się zatarł. Remont kosztował go ca 10 000 zł i gwarancje żywotności ma na 100 000 km. Auto użytkował normalnie czyli nie piłował go itp. Po prostu ten silnik taki jest... trochę słabo...

Napisano

Niestety przez tego diesla nie kupiłem subaraka tylko zostałem przy volvo. 

W mojej rodzinie była forek z EE20 właśnie. Od nowości. Mniej więcej 1/3 życia spędził w serwisie. Głównie z powodu sprzęgła. Ciężko go było sprzedać za oczekiwaną kwotę, nawet mimo niedużego przebiegu.

Niemniej jednak niektórzy lubią ten silnik, tak jak niektórzy nie boją się silnika 3.0 TID V6 w saab/opel...

Napisano
14 minut temu, borbet napisał:

Mniej więcej 1/3 życia spędził w serwisie. Głównie z powodu sprzęgła.

To nie jest bug, to jest feature!  :hehe:

Oficjalna wersja jest taka, że Subaru ma taki hiper-super-duper napęd, że jak mocniej ruszysz to kosmiczna przyczepność prędzej ubije sprzęgło niż zapiszczy oponami. To, że konkurencja potrafi też nie piszczeć oponami ale nie ubijać przy tym sprzęgła jest dyskretnie przemilczane.

;]

Edytowane przez Ryb

Napisano
Dnia 23.11.2017 o 09:38, Ryb napisał:

Oficjalna wersja jest taka, że Subaru ma taki hiper-super-duper napęd, że jak mocniej ruszysz to kosmiczna przyczepność prędzej ubije sprzęgło niż zapiszczy oponami. To, że konkurencja potrafi też nie piszczeć oponami ale nie ubijać przy tym sprzęgła jest dyskretnie przemilczane.

;]

Ty chyba masz jakiś problem z tym Subaru. Krzywdę Ci zrobili? Przegląd w Mitsu kosztuje tyle co sprzęgło w Forku. I dotyczy to tylko Forka - nie tytułowego Outbacka.

Dnia 23.11.2017 o 08:31, psyhol napisał:

No właśnie. Znajomy ma na zbyciu wynalazek jak w tytule. Aktualny przebieg w okolicach 200 kkm. Manual Diesel. Warto interesować się takim autem? Jakieś typowe bolączki typu padające skrzynie, wtryski, turbo albo cały silnik?

Porównaj ceny diesli i benzyn i będziesz miał odpowiedź.

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał:

Ty chyba masz jakiś problem z tym Subaru. Krzywdę Ci zrobili?

Czy napisałem gdzieś nieprawdę?

Przegląd w Mitsu kosztuje tyle co sprzęgło w Forku. I dotyczy to tylko Forka - nie tytułowego Outbacka.

Przecież ja nigdzie nie napisałem że w Outbacku pójdzie sprzęgło. W Outbacku rozpadnie się silnik.

:ok:

Napisano

W tym aucie to nie sprzęgło jest problemem tylko silnik. Ja bym nie ryzykował.

Napisano
38 minut temu, Ryb napisał:

Czy napisałem gdzieś nieprawdę?

Półprawdę i trochę nie na temat.

Napisano

Półprawdę i trochę nie na temat.

Prześledź proszę dokładnie dyskusję, sprawdź co napisałem na temat a co w odpowiedzi na posty kolegów i zweryfikuj ten zarzut. Możesz też sprostować to co napisałem, będzie z korzyścią dla autora wątku.

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

Marketingowy bełkot mnie nie przekonuje. ;l

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Prześledź proszę dokładnie dyskusję, sprawdź co napisałem na temat a co w odpowiedzi na posty kolegów i zweryfikuj ten zarzut. Możesz też sprostować to co napisałem, będzie z korzyścią dla autora wątku.

Kolega pyta o Outbacka z 2012, Ty piszesz o Forku z 2008 i o tamtej sytuacji. Dawno nieaktualne bo zmienili soft i sprzęgła się przestały palić. I stanowisko dystrybutora jest inne. Równie mądre jak pisanie o starych 1.4 TSI. Które dawno VW poprawił. I co jest w tym śmiesznego że dystrybutor za darmo robi szkolenia z jazdy? Jeśli piszesz o silnikach to napisz które i co się psuje. Bo z tego co pamiętam właśnie w 2012 poprawili silnik i dawali na niego długą gwarancje. Pytanie czy w tytułowym jest poprawiony czy stary. Jaki piszesz to postaraj się pisać fakty a nie krzykliwe nagłówki z AŚ. To nie HP.

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał:

Kolega pyta o Outbacka z 2012,

I odpisałem mu o Outbacku.

3 minuty temu, marcindzieg napisał:

Ty piszesz o Forku z 2008 i o tamtej sytuacji.

W odpowiedzi na post kolegi, który pisał o Forku. I do niego, nie do autora wątku. To on wspomniał o tej sytuacji w odniesieniu do konkretnego samochodu, a ja to kontynuowałem. Jako dygresję. Chyba nikt nie sądzi że to było o Outbacku.

37 minut temu, marcindzieg napisał:

Dawno nieaktualne bo zmienili soft i sprzęgła się przestały palić. I stanowisko dystrybutora jest inne. Równie mądre jak pisanie o starych 1.4 TSI. Które dawno VW poprawił.

O nie. VW poprawił 1.4 TSI, VW poprawił soft w dieslach i nie ma sprawy? To nie takie proste. Jak producent robi fakap a potem jeszcze się do niego uparcie nie chce przyznać, wmawiając bzdury klientom to takich rzeczy się nie zapomina. I to dotyczy tak samo VW jak Subaru, tak samo Renault jak Fiata. Sami na to zapracowali.

39 minut temu, marcindzieg napisał:

I co jest w tym śmiesznego że dystrybutor za darmo robi szkolenia z jazdy?

Śmieszna jest PRZYCZYNA tych szkoleń.  ;l

39 minut temu, marcindzieg napisał:

Jeśli piszesz o silnikach to napisz które i co się psuje. Bo z tego co pamiętam właśnie w 2012 poprawili silnik i dawali na niego długą gwarancje.

Jak długą? Ja pamiętam 100kkm. Sęk w tym że silniki rozpadają się w okolicach 100-150kkm.

40 minut temu, marcindzieg napisał:

Pytanie czy w tytułowym jest poprawiony czy stary. Jaki piszesz to postaraj się pisać fakty a nie krzykliwe nagłówki z AŚ. To nie HP.

To tak jak w 2.0 TDI CR. Śmiejemy się z VW że trzeba się zastanawiać kto składał silnik żeby wiedzieć czy się nie rozpadnie, śmiejmy się też z Subaru. To już znana droga.

Napisano

Nie kumam.. .mieliśmy Forka diesla z 2008, przejechał od nowości 160tys. bezproblemowo i na jednym sprzęgle. Dalej poszedł do ludzi i z tego co wiem jeździ nadal. 

Niestety diesle padają we wszystkich markach ale o Subaru dobrze źle popisać. 

Sprzęgło w Subarakach zazwyczaj wytrzymuje około 150tys km i jest do wymiany. W imprezie choć trzymało dobrze też wymieniałam własnie przy 150 tysiach, profilaktycznie. Okładzina była ok. ale tłumiki drań już zajechane. 

Doświadczenie mam dobre z dieslem Subaru ale kupiłbym tylko nowe i z gwarancją... jak każdego innego diesla w sumie. 

Napisano
  • Autor
46 minut temu, marcindzieg napisał:

Kolega pyta o Outbacka z 2012, Ty piszesz o Forku z 2008 i o tamtej sytuacji. Dawno nieaktualne bo zmienili soft i sprzęgła się przestały palić. I stanowisko dystrybutora jest inne. Równie mądre jak pisanie o starych 1.4 TSI. Które dawno VW poprawił. I co jest w tym śmiesznego że dystrybutor za darmo robi szkolenia z jazdy? Jeśli piszesz o silnikach to napisz które i co się psuje. Bo z tego co pamiętam właśnie w 2012 poprawili silnik i dawali na niego długą gwarancje. Pytanie czy w tytułowym jest poprawiony czy stary. Jaki piszesz to postaraj się pisać fakty a nie krzykliwe nagłówki z AŚ. To nie HP.

A jak można rozpoznać, że silnik jest już po poprawkach? nr seryjny? Oznaczenie serii?

Napisano
3 godziny temu, Lupus napisał:

i bardzo dobrze, że szkolili bo masę ludzi nie potrafiła dobrze ruszać, tez się kiedyś z tego śmiałem, ale jak porozmawiałem z mechanikami to zmieniłem zdaniem.

Poza tym to chyba dobrze, skoro za darmo ma się coś extra.

Napisano
Teraz, sherif napisał:

i bardzo dobrze, że szkolili bo masę ludzi nie potrafiła dobrze ruszać, tez się kiedyś z tego śmiałem, ale jak porozmawiałem z mechanikami to zmieniłem zdaniem.

Dokładnie! 

Zamysłem było szkolenie kierowców pod kątem bezpiecznej jazdy, nauka "ruszania" choć wydaje się śmieszna to wcale tak śmieszna też nie jest. Generalnie ignoranci się śmiali a sensownie myślący mieli praktycznie kurs SJSu za free.  :oki:

Napisano
52 minuty temu, psyhol napisał:

A jak można rozpoznać, że silnik jest już po poprawkach? nr seryjny? Oznaczenie serii?

Obawiam się że musisz iść do ASO z VINem. Choć ja bym odpuścił.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
Dnia 23.11.2017 o 08:31, psyhol napisał:

Odpuść.

Kiedyś w serwisie tłumaczyli mi o chodzi, AFAIR było to związane z DPF. Tak, że zależało od stylu jazdy, niby jak się stosowało płyny do wtrysków to auto znacznie więcej jeżdziło, ale nie pamiętam już szczegółów. Modyfikacje były, ale Subaru nigdy tego oficjalnie nie powiedziało, te poprawione silniki były chyba od MY14.

Marka ma na tyle dobre noPb, że nie ma co się zastanawiać na dieslem.

22 godziny temu, chojny napisał:

Dokładnie! 

Zamysłem było szkolenie kierowców pod kątem bezpiecznej jazdy, nauka "ruszania" choć wydaje się śmieszna to wcale tak śmieszna też nie jest. Generalnie ignoranci się śmiali a sensownie myślący mieli praktycznie kurs SJSu za free.  :oki:

Podobnie jak swego czasu SIP walczył z mitem o niezakładaniu zimówek bo jest AWD, bo iluś rozbitych autach do nowych aut dokładali za free komplet open zimowych.

Napisano
42 minuty temu, chojny napisał:

Doświadczenie mam dobre z dieslem Subaru ale kupiłbym tylko nowe i z gwarancją... jak każdego innego diesla w sumie. 

Też bym kupił tylko nowego.

A nie masz problemów bo umiesz jeździć. Pisałem o tym kiedyś to zostałem wyśmiany. Zresztą poczytaj posty wyżej.

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

... żeby po kilku latach zostać z samochodem, który bardzo ciężko sprzedać ... i mieć gigantyczną utratę wartości ... 

to już lepiej zostać przy noPB

Napisano
22 godziny temu, marcindzieg napisał:

A nie masz problemów bo umiesz jeździć. Pisałem o tym kiedyś to zostałem wyśmiany. Zresztą poczytaj posty wyżej.

Co poradzisz, to że samochodem się ktoś porusza to nie znaczy że umie jeździć. ;)

Subaru to samochody, które nie każdemu przypasują, Imprezka Turbo w miejskich korkach to jest udręka i przekleństwo... 

Taka Skoda czy VW są tak uniwersalne, że ciężko się doczepić, wsiadasz i jedziesz ale nie ma opcji abyś przez zaśnięciem myślał o jutrzejszej drodze do pracy albo w nocy wstawał upalać. :oki:

21 godzin temu, Azbest napisał:

... żeby po kilku latach zostać z samochodem, który bardzo ciężko sprzedać ... i mieć gigantyczną utratę wartości ... 

Sprzedaliśmy w 3 dni :P 

Napisano
10 minut temu, Azbest napisał:

Ja piszę teoretycznie. Mam diesla i najprawdopodobniej nigdy więcej żadnego nie kupię. Nie dlatego że się cokolwiek z nim dzieje tylko mi po prostu nie odpowiada całościowo. No chyba że będę musiał dużo jeździć i mnie życie zmusi do tego. Ale wtedy tylko nowego.

Napisano
6 godzin temu, sherif napisał:

Czyli ktoś przejeździł pół życia innymi samochodami i problemów nie miał aż nagle kupuje subaru i okazuje się, ze jeździć/ruszać nie potrafi;l

Napisano
1 minutę temu, volf6 napisał:

Czyli ktoś przejeździł pół życia innymi samochodami i problemów nie miał aż nagle kupuje subaru i okazuje się, ze jeździć/ruszać nie potrafi;l

Nie do konca ;]

Wysoki moment diesla + staly naped na 4 kola I niestety sprzeglo mozna dosc szybko zalatwic...

W osce zerwiesz przyczepnosc w takiej sytuacji, wiec sprzeglo nie dostanie az tak po tylku.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Nie do konca ;]

Wysoki moment diesla + staly naped na 4 kola I niestety sprzeglo mozna dosc szybko zalatwic...

W osce zerwiesz przyczepnosc w takiej sytuacji, wiec sprzeglo nie dostanie az tak po tylku.

Zrywanie przyczepności przy normalnym ruszaniu-chyba na lodzie albo jak się ścigasz:)

Napisano
Teraz, volf6 napisał:

Zrywanie przyczepności przy normalnym ruszaniu-chyba na lodzie albo jak się ścigasz:)

Ale te sprzegla raczej nie padaly od normalnego ruszania? ;)

Napisano
Zrywanie przyczepności przy normalnym ruszaniu-chyba na lodzie albo jak się ścigasz[emoji4]

Nie zdarzyło ci sie nigdy? Bo mi i 70km swiftem i 100km lanosem i 200km bmwe
;)
Napisano
16 godzin temu, volf6 napisał:

tak bywa.

16 godzin temu, Maciej__ napisał:

Nie do konca ;]

To było u mnie doskonale czuć jak wywaliłem dwumasę, każde pośpieszne i niedokładne puszczenie sprzęgła kończyło się bardzo mocnym szarpnięciem. Tyle, że ja miałem noPB o znacznie niższym momencie. Potem, nauczyłem się tak jeździć aby nie było takiego efektu. Czegoś takiego w innych autach nie doświadczyłem, ale też nie miałem innego auta ze stałym 4x4.

O czym się nie mówi w Imprezach przy noPB też można było uwalić sprzęgło, wg mojego serwisu takie wymiany robili nawet po 30kkm, ale kierowcami były głównie kobiety lub upalacze-amatorzy ;)

Napisano

Nie do konca ;]

Dobra dobra, Subaru nie jest jedyną firmą produkującą diesle z napędem na cztery koła a 350Nm to nie jest moment, który by robił wrażenie. Ja wręcz uważam że to dość niski moment jak na diesla. Konkurencja robi 400 i więcej.

A moim zdaniem tak. Trudno mi uwierzyć, że akurat Forki były autami wybieranymi przez klientów do ścigania.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał:

Dobra dobra, Subaru nie jest jedyną firmą produkującą diesle z napędem na cztery koła a 350Nm to nie jest moment, który by robił wrażenie. Ja wręcz uważam że to dość niski moment jak na diesla. Konkurencja robi 400 i więcej.

Ej, no wiadomo, ze do Mitsubishi to nie ma nawet co powownywac ;]

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Ej, no wiadomo, ze do Mitsubishi to nie ma nawet co powownywac ;]

Nie trolluj. Sprawa dotyczy wszystkich firm na rynku, oferujących diesle i 4x4. Tylko Subaru się nie udało.

Edytowane przez Ryb

Napisano

A moim zdaniem tak. Trudno mi uwierzyć, że akurat Forki były autami wybieranymi przez klientów do ścigania.

Zobacz ze problem w 2.0d dotyczyl glownie forka i outback. Czy nie przypadkiem wlasciciele probowali ponadprzecietnych wlasciwosci offroadowych...

wysłane z tel.

Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał:

Zobacz ze problem w 2.0d dotyczyl glownie forka i outback. Czy nie przypadkiem wlasciciele probowali ponadprzecietnych wlasciwosci offroadowych...

wysłane z tel.

Śmiem wątpić. Te auta nie miały do tego opon. Dodatkowo, takie auta nie jeżdżą w teren inny niż szutrowa droga. Może jakiś promil zjeżdża z asfaltu. Rock crawlingu na pewno nikt nimi nie próbował.

Napisano

Śmiem wątpić. Te auta nie miały do tego opon. Dodatkowo, takie auta nie jeżdżą w teren inny niż szutrowa droga. Może jakiś promil zjeżdża z asfaltu. Rock crawlingu na pewno nikt nimi nie próbował.

To zle przypuszczas... ja bedac w tym srodowisku mam inne obreswacje

Nowi właściciele subaru najczęściej mylą je z WRC i próbują zwyczajnie upalać (imprwzy wrx na asfalcie co ma odzwierciedlenie w ugotowanym wisko czy zmieleniu 2 biegu, a forki i outbacki na offradzie) czego nie robili z żadną inna marka....

Zeby nie bylo offtopic. Jeden forek 2.0d 2009 przejechal 3 subariady dobija do 200kkm a sprzeglo i silnik siedzi fabryczny

wysłane z tel.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał:

Nowi właściciele subaru najczęściej mylą je z WRC i próbują zwyczajnie upalać (imprwzy wrx na asfalcie co ma odzwierciedlenie w ugotowanym wisko czy zmieleniu 2 biegu, a forki i outbacki na offradzie) czego nie robili z żadną inna marka....

Zeby nie bylo offtopic. Jeden forek 2.0d 2009 przejechal 3 subariady dobija do 200kkm a sprzeglo i silnik siedzi fabryczny

wysłane z tel.

Nie przekonasz ...

Kiedys na forum SIP był taki oburzony gość, z podobnymi argumentami. Bo ja miałem wcześniej dużą terenówkę to sprzęgło wytrzymywało spokojnie 100kkm. Tyle, że potem się przyznał, że wyciąga Ooutbakiem duże, ciężkie łodzie z wody i nieraz przypalił sprzęgło, a ta "terenówka" jak wyszło to nie miała nawet stałego napędu .. :phi:. No, ale niesmak pozostał ;).

Dwie osoby co znałem spokojnie dojeździły do ok 200kkm (zanim poszły w ludzi) na jednym sprzęgle a auta lekko nie miały ;).

Napisano
Dnia 24.11.2017 o 08:42, Ryb napisał:

Przy 1500 obrotów? By Ty zdaje się cały czas pomijasz ten drobiazg. Modyfikacja softu polegała na przesunięciu max momentu dalej. I to rozwiązało problem. Ale OK - podaj samochód ze stałym 4x4 (stałym), mający min 350 Nm przy 1500 obrotach i kosztujący max 150 kzł. Skoro cała konkurencja to ma i działa to powinieneś bez problemów znaleźć.

Napisano
Dnia 24.11.2017 o 08:51, Ryb napisał:

Nie trolluj. Sprawa dotyczy wszystkich firm na rynku, oferujących diesle i 4x4. Tylko Subaru się nie udało.

Napisałem wyżej. Podaj proszę choć jeden przykład.

Napisano
Dnia 23.11.2017 o 11:28, psyhol napisał:

Odpuść, będziesz zdrowszy.

Napisano

23 godziny temu, marcindzieg napisał:

Przy 1500 obrotów? By Ty zdaje się cały czas pomijasz ten drobiazg. Modyfikacja softu polegała na przesunięciu max momentu dalej. I to rozwiązało problem. Ale OK - podaj samochód ze stałym 4x4 (stałym), mający min 350 Nm przy 1500 obrotach i kosztujący max 150 kzł. Skoro cała konkurencja to ma i działa to powinieneś bez problemów znaleźć.

No, to wiemy co w Subaru spieprzyli: dali za nisko za dużo momentu i zapomnieli dobrać do tego sprzęgło.

I jak sprawa wyszła to nie przeprosili, nie przyznali się do błędu tylko robili z klientów idiotów. Równie dobrze VW mógł pisać: "znajdź doładowane 1.4 o takiej mocy i w takiej cenie w którym nie płyną tłoki".

Co to za argument?

Skoro konkurencja tak nie ma, to znaczy że lepiej odrobiła lekcje.

Napisano
Dnia 23.11.2017 o 18:54, Maciej__ napisał:

Padały :facepalm:

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał:

Skoro konkurencja tak nie ma, to znaczy że lepiej odrobiła lekcje.

Aaaa. Czyli jednak konkurencja tak nie ma. A przed chwilą twierdziłeś że ma. Nawet 400 bez problemu.

Nie twierdzę że problemu nie było. Tylko zanim będziesz się wcinał do każdego postu doczytaj może na czym polegał.

Napisano
38 minut temu, marcindzieg napisał:

Aaaa. Czyli jednak konkurencja tak nie ma. A przed chwilą twierdziłeś że ma. Nawet 400 bez problemu.

Twierdzę że:

- w autach konkurencji nie rozpadają się nagminnie sprzęgła

- konkurencja potrafi zrobić auta mające 400+ Nm

- konkurencja potrafi zrobić auta 4x4

Jednak postanowiłem nie bawić się w szukanie przykładów bo to wciągnęłoby mnie w spór, który niewiele wniesie do tematu. Czego bym nie znalazł, Ty to zakwestionujesz bo nie będzie identycznego zbioru parametrów i nie dojdziemy do niczego. 

Zamiast tego, skoro już sam podałeś przyczynę tego stanu rzeczy, możemy się skupić na meritum. Bo nawet jeśli Subaru jest teoretycznie jedyną firmą oferująca takie parametry to nie zwalnia ich z obowiązku przetestowania swoich pomysłów i dostarczenia klientowi już sprawdzonego i niezawodnego produktu. Jak jutro VW wypuści TSI 1.2 oferujące 200KM, które będzie się rozpadać po 50kkm to też powiemy że konkurencja nie oferuje takiego silnika więc rozpadanie się jest uzasadnione i trzeba z tym żyć?

Nie, może konkrencja nie oferuje bo jest mądrzejsza i wie, że to nie ma prawa działać. A Subaru postanowiło przetestować na klientach.

Nie twierdzę że problemu nie było. Tylko zanim będziesz się wcinał do każdego postu doczytaj może na czym polegał.

Ależ doskonale wiadomo na czym problem polegał: sprzedawali klientom fakap i negowali ten fakt. Praktyka rodem z Wolfsburga.

Edytowane przez Ryb

Napisano
Dnia 24.11.2017 o 15:59, ppmarian napisał:

A czasem Subaru do tego nie zachęca? Nie opiera na tym marketingu? Nie nazwali tego "symetrycznym AWD" żeby sugerować symetryczny rozkład napędu, gdy tymczasem symetryczna jest po prostu budowa układu napędowego? Nie sugerują że ich auta radzą sobie w terenie, mimo że firma w życiu żadnej terenówki nie skonstruowała i nie ma o tym zielonego pojęcia?

I potem twierdzimy że klienci sami sobie winni że w te ich bzdury uwierzyli?

Dnia 24.11.2017 o 15:59, ppmarian napisał:

wysłane z tel.

No i super. Nikt nie twierdzi że rozpadają się wszystkie ale że na tyle dużo, że problem trudno ignorować.

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał:

Jak jutro VW wypuści TSI 1.2 oferujące 200KM, które będzie się rozpadać po 50kkm to też powiemy że konkurencja nie oferuje takiego silnika więc rozpadanie się jest uzasadnione i trzeba z tym żyć?

VW podobnie jak Subaru rozwiązało problem. Parę lat temu. Więc jeśli ktoś pyta o 1.4 TSI pasku to idiotyczną odpowiedzią jest to, że te na łańcuchu się rozpadały. Bo to nie ma kompletnie związku z tematem. Podobnie jak ktoś pyta o Outbacka z 2012 to odpowiedź że Forku z 2008 paliły się sprzęgła niewiele ma związku z tematem. A robisz to ciągle z uporem godnym lepszej sprawy. DO tego kompletnie się nie zapoznając z przyczyną. Jakby Cię tam ktoś rzeczywiście skrzywdził.

Napisano
3 godziny temu, marcindzieg napisał:

VW podobnie jak Subaru rozwiązało problem. Parę lat temu. Więc jeśli ktoś pyta o 1.4 TSI pasku to idiotyczną odpowiedzią jest to, że te na łańcuchu się rozpadały. Bo to nie ma kompletnie związku z tematem. Podobnie jak ktoś pyta o Outbacka z 2012 to odpowiedź że Forku z 2008 paliły się sprzęgła niewiele ma związku z tematem.

Owszem, ale już kolejny raz przypominam że rozmowa o sprzęgle w Forku nie jest odpowiedzią na pytanie z wątku a dygresją na temat jakości Subaru.

A robisz to ciągle z uporem godnym lepszej sprawy.

Nie. Autorowi wątku napisałem przecież że rozpadnie się silnik, nic o sprzęgle w Forku. I już któryś raz zwracam na to Twoją uwagę.

DO tego kompletnie się nie zapoznając z przyczyną. Jakby Cię tam ktoś rzeczywiście skrzywdził.

A co za różnica jaka jest przyczyna? Zrobi się komuś od tego lepiej? Mnie nie interesują przyczyny awarii, mnie interesuje żeby ich nie było. A jak już są - żeby producent stanął na wysokości zadania. Tymczasem obu tych rzeczy zabrakło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.