Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na walizkę

Featured Replies

Napisano
Temat nie jest nowy ale warto zobaczyć ten film.

Wyjaśnij w skrócie, szkoda kilkunastu minut życia zanim przejdą do rzeczy

Wysłane z mojego E6883 przy użyciu Tapatalka

Napisano
16 minut temu, gilbert3 napisał:

Wyjaśnij w skrócie, szkoda kilkunastu minut życia zanim przejdą do rzeczy

Tak w skrócie: Kradzież auta z systemem bezkluczykowym poprzez "przedłużenie zasięgu" owego przy użyciu wspomnianej walizki.

Napisano

System na kartę jest idiotyczny, jaki masz sens żeby odpalić samochód z kartą gdzieś obok i odjechać bez karty. Samochód wyłączy się po 15minutach.

Wysłane z mojego Tapatalka

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, chris_666 napisał:

System na kartę jest idiotyczny, jaki masz sens żeby odpalić samochód z kartą gdzieś obok i odjechać bez karty. Samochód wyłączy się po 15minutach

Nie wiem jak z kartą ale z kluczem bezprzewodowym nie zgaśnie aż go nie wyłączysz.

Będzie "pikał" i pokazywał info ,że nie masz klucza wewnątrz samochodu.

Napisano
Nie wiem jak z kartą ale z kluczem bezprzewodowym nie zgaśnie aż go nie wyłączysz.

To może chociaż na odcisk palca się odpala?
Napisano
4 godziny temu, HanYs napisał:

To jest najwieksza glupota niestety. Kluczyk powinien byc w srodku zeby mozna bylo jechac. Oni tu o jakichs abstrakcyjnych kwotach mowia, w tej chwili te cale walizki sa duzo tansze. Tak na prawde to jak nie ma bezkluczykowego dostepu to wpina sie w ODB maly automacik i sam zaprogramuje wszystko. Pozostaje tylko sforsowanie drzwi i stacyjki ale to juz specjalista potrafi.

Napisano

To jest najwieksza glupota niestety. Kluczyk powinien byc w srodku zeby mozna bylo jechac.

To teraz wyobraź sobie, że wyprzedzasz jakiego tira, z naprzeciwka jedzie inny tir, a tobie właśnie kluczyk przestał działać...
Napisano
3 minuty temu, Mike_wwl napisał:

To teraz wyobraź sobie, że wyprzedzasz jakiego tira, z naprzeciwka jedzie inny tir, a tobie właśnie kluczyk przestał działać...

Dlatego chyba w Europie są zakazane wszelkie urządzenia (immobilizery), które gasiłyby silnik w czasie jazdy.

Napisano
5 godzin temu, Mike_wwl napisał:

Mój kiedyś załapał błąd, nie chciał odpalić i zażądał kontaktu z serwisem. Oczywiście pomogło wyłączenie i ponowne włączenie.

;l

Napisano
7 godzin temu, Mike_wwl napisał:

Jak przestal? To komuniat masz 30 sekund zeby zjchac. BTW nie pamietam kiedy ostatnio TIRA wyprzedzalem.

Napisano

Dajcie już z tym spokój. Identyczny temat był miesiąc temu?

Napisano

Kradli, kradną i będą kradli...

Jak nie na walizkę to na "klamkę" , "lawetę" i nic na to nie poradzisz.

Napisano
Jak przestal? To komuniat masz 30 sekund zeby zjchac. BTW nie pamietam kiedy ostatnio TIRA wyprzedzalem.
Normalnie przestał - wystarczy, że padła bateria albo inny zimny lut.
30 sekund czasem nie wystarczy, żeby zjechać.
Ja wczoraj na krajowej 10 wyprzedzałem cztery sztuki.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, wujekcybul napisał:

To jest najwieksza glupota niestety. Kluczyk powinien byc w srodku zeby mozna bylo jechac. Oni tu o jakichs abstrakcyjnych kwotach mowia, w tej chwili te cale walizki sa duzo tansze. Tak na prawde to jak nie ma bezkluczykowego dostepu to wpina sie w ODB maly automacik i sam zaprogramuje wszystko. Pozostaje tylko sforsowanie drzwi i stacyjki ale to juz specjalista potrafi.

Nie słuchałeś dokładnie co mówili.

Napisano
10 godzin temu, Mike_wwl napisał:

30 sekund czasem nie wystarczy, żeby zjechać.

No to 2 minuty - odjeżdżasz bez kluczyka, komunikat o jego braku i odliczanie do odcięcia zapłonu.

Napisano
Dnia 26.12.2017 o 17:44, HanYs napisał:

Temat nie jest nowy ale warto zobaczyć ten film.

Moim znajomym podprowadził pod domem nowe BMW 7 ta metoda ale zajęło im troszkę czasu odpalenie samo wejście do auta to 2sec od momenty gdy jeden podszedł pod drzwi a drugi przy aucie. Na koniec chcieli odjechać mcanem tez ale się okazało się ze ma zwykły kluczyk wiec „zadowolili” się tylko bmka. Kilka dni później na Allegro pokazała się w częściach 

Napisano
Dnia 12/27/2017 o 08:56, rwIcIk napisał:

Dlatego chyba w Europie są zakazane wszelkie urządzenia (immobilizery), które gasiłyby silnik w czasie jazdy.

Ale obchodzą to błędami w oprogramowaniu gdzie auto samo traci moc w najmniej oczekiwanym momencie...

Przykład np nowych peugotów z przed roku... :)

Napisano
2 godziny temu, Elephant napisał:

No to 2 minuty - odjeżdżasz bez kluczyka, komunikat o jego braku i odliczanie do odcięcia zapłonu.

w 2 minuty to zdazy zaparkowac na lawecie ktora stoi 500m dalej. Albo np jedziesz autostrada cos sie dzieje z kluczykiem i musisz wzywac lawete. Dla mnie ten system keyless to jest najwieksza mozliwa glupota. Wciskane to jest ludziom pod  haslami marketingowymi ale w rzeczywistosci to gowno, tak samo jak placenie karta zblizeniowo. Przejdzie sie gosciu z terminalem po zatloczonym autobusie i to tak samo latwo ludzi moze okradac.

Napisano
13 minut temu, patgaw napisał:

w 2 minuty to zdazy zaparkowac na lawecie ktora stoi 500m dalej. Albo np jedziesz autostrada cos sie dzieje z kluczykiem i musisz wzywac lawete. Dla mnie ten system keyless to jest najwieksza mozliwa glupota. Wciskane to jest ludziom pod  haslami marketingowymi ale w rzeczywistosci to gowno, tak samo jak placenie karta zblizeniowo. Przejdzie sie gosciu z terminalem po zatloczonym autobusie i to tak samo latwo ludzi moze okradac.

Daj spokój, nie siej paniki. O ilu takich przypadkach z kartami w autobusie słyszałeś ??  Że 'przeszli w autobusie' i kradli ?? ;l@format to już fajnie wyjasniał na HP. Nie jest to takie proste.

Więc zarówno płatności zbiżeniowe jak i system bezkluczykowy są mega wygodne. Jak mają ukraść to i tak ukradną. Na to najlepsze jest AC.

Napisano
24 minuty temu, patgaw napisał:

Dla mnie ten system keyless to jest najwieksza mozliwa glupota

Przyznam, ze tez niezbyt to lubie.

Zdarzylo mi sie juz kilka razy zostawic kluczyk w bagazniku. I tak auto sobie stalo gotowe do odpalenia caly dzien na ulicy.

Wrzucilem plecak z kluczykiem do bagaznika i poszedlem do pracy :)

Odkad jedna auto mam z systemem bezkluczykowym, a drugie ze zwyklym kluczykiem, notorycznie wychodze z tego aute co ma kluczyk, zostawiajac go w stacyjce.

Otwieranie moze dla mnie byc bezkluczykowe, bo to wygodne jest bardzo, ale zapalac powinno sie juz kluczykiem

Napisano
17 minut temu, patgaw napisał:

Dla mnie ten system keyless to jest najwieksza mozliwa glupota. Wciskane to jest ludziom pod  haslami marketingowymi ale w rzeczywistosci to gowno, tak samo jak placenie karta zblizeniowo. Przejdzie sie gosciu z terminalem po zatloczonym autobusie i to tak samo latwo ludzi moze okradac.

Sam keyless może tam komuś zwiększa wygodę. Dla mnie opcja za którą nie warto dopłacać, choć może jakby była za darmo to bym zaznaczył w konfiguratorze. Problemem jest tylko podejście producentów do problemu, w zasadzie brak żadnej reakcji na problem 'walizkowy'. Na 100% da się to zabezpieczyć w prosty sposób, tak żeby nie dał rady odjechać autem każdy złodziej z urządzeniem za 50$ z aliexpress.

A producenci aut udają, że nie ma tematu. Może to jest w ich interesie, żeby nowe auta ginęły, :nie_wiem:

Karty bezstykowe akurat da się zabezpieczyć. A w przypadku kradzieży zawsze jest opcja reklamacji czy chargeback, także ryzko frauda bierze na siebie wystawca karty, a nie klient.

Napisano
16 minut temu, Elephant napisał:

Jak mają ukraść to i tak ukradną. Na to najlepsze jest AC.

Dobrze wiesz, że AC nie pokryje Ci 100% strat w przypadku kradzieży.

W przypadku auta za kikladziesiąt tyś. jesteś w plecy przynajmniej koszt polisy. A to jest ładnych parę tyś. zł. Lepiej więc nie ułatwiać złodziejowi roboty wystawiając mu wygodny bezprzewodowy interefejs.

Edytowane przez iwik

Napisano
57 minut temu, Elephant napisał:

Daj spokój, nie siej paniki. O ilu takich przypadkach z kartami w autobusie słyszałeś ??  Że 'przeszli w autobusie' i kradli ?? ;l@format to już fajnie wyjasniał na HP. Nie jest to takie proste.

Zasadnicza różnica polega na tym, że u złodziei paypassowych jest limit wysokości transakcji 50zł co właśnie czyni taki proceder kompletnie nieopłacalnym. W przypadku samochodów premium transakcja to kilkaset tysiaków, co jest warte zachodu.

Napisano
43 minuty temu, iwik napisał:

W przypadku auta za kikladziesiąt tyś. jesteś w plecy przynajmniej koszt polisy. A to jest ładnych parę tyś. zł.

Ależ skąd. Jak ubezpieczenie zaczyna ci się dajmy na to w styczniu, a auto ukradną ci w marcu. To po wypłacie odszkodowania ubezpieczyciel zwraca również niewykorzystaną składkę (w tym przypadku za 10 miesięcy).

Napisano
10 minut temu, format napisał:

Ależ skąd. Jak ubezpieczenie zaczyna ci się dajmy na to w styczniu, a auto ukradną ci w marcu. To po wypłacie odszkodowania ubezpieczyciel zwraca również niewykorzystaną składkę (w tym przypadku za 10 miesięcy).

Tak - tylko za OC.

AC "konsumujesz" w momencie wypłaty szkody całkowitej (w przypadku kradzieży) więc nic nie zwracają.

Także oddadzą "pińcet złoty" za niewykorzystane OC, a 3k PLN za AC idzie w komin. I do tego wyższa składka za kolejne AC.

Edytowane przez iwik

Napisano
3 godziny temu, arogal01 napisał:

Moim znajomym podprowadził pod domem nowe BMW 7 ta metoda ale zajęło im troszkę czasu odpalenie samo wejście do auta to 2sec od momenty gdy jeden podszedł pod drzwi a drugi przy aucie. Na koniec chcieli odjechać mcanem tez ale się okazało się ze ma zwykły kluczyk wiec „zadowolili” się tylko bmka. Kilka dni później na Allegro pokazała się w częściach 

ciekaw jestem jak te części rozpoznali

Napisano
2 godziny temu, patgaw napisał:

Nie okradnie Przeciez masz najczesciej kilka kart w kieszeni. Wiec se moze wsiadac.

Napisano
2 godziny temu, kravitz napisał:

Otwieranie moze dla mnie byc bezkluczykowe, bo to wygodne jest bardzo, ale zapalac powinno sie juz kluczykiem

Systemy 'mieszane' chyba są najgorsze. Dopiero co sprzedaliśmy Lexusa IS250 kolegi, który otwieranie miał kluczykiem a odpalanie bez kluczyka. Bez sensu dla mnie, podchodzisz do auta, wyciągasz kluczyk aby otworzyć drzwi, potem nie wiesz co z nim zrobić - schować z powrotem do kieszeni, położyć w tunelu środkowym ?? Juz wtedy wolałbym go włożyć do stacyjki jak i tak go wyciągnąłem. Mnie to mega wkurzało :no:

Napisano
2 godziny temu, iwik napisał:

Dobrze wiesz, że AC nie pokryje Ci 100% strat w przypadku kradzieży.

W przypadku auta za kikladziesiąt tyś. jesteś w plecy przynajmniej koszt polisy. A to jest ładnych parę tyś. zł. Lepiej więc nie ułatwiać złodziejowi roboty wystawiając mu wygodny bezprzewodowy interefejs.

Pokryje z tego co wiem - GAP.

A strata AC ?? Wiesz, kupując auto za 150 tyś. tracisz na początku na wartości 10-15 tyś/rok więc w razie kradzieży strata 3-4 tyś z polisy raczej nie jest problemem. A codzienna wygoda już tak :ok:

Napisano
14 minut temu, Elephant napisał:

Pokryje z tego co wiem - GAP.

A strata AC ?? Wiesz, kupując auto za 150 tyś. tracisz na początku na wartości 10-15 tyś/rok więc w razie kradzieży strata 3-4 tyś z polisy raczej nie jest problemem. A codzienna wygoda już tak :ok:

GAP wyrównuje wypłaconą kwotę odszkodowania z AC w przypadku szkody całk. do wartości fakturowej, w przypadku właśnie utraty wartości auta w czasie. Nie oddaje $ za składkę AC.

Kupując nowy samochód zwykle zakłada się cykl użytkowania na 6-8 lat minimum. Bierze się więc pod uwagę znaczną utratę wartości w pierwszych latach, ale stwierdzenie, ze strata 4tyś zł. za polisę AC nie jest problemem jest jednak dość odważne ;]

Edytowane przez iwik

Napisano
27 minut temu, Elephant napisał:

Systemy 'mieszane' chyba są najgorsze. Dopiero co sprzedaliśmy Lexusa IS250 kolegi, który otwieranie miał kluczykiem a odpalanie bez kluczyka. Bez sensu dla mnie, podchodzisz do auta, wyciągasz kluczyk aby otworzyć drzwi, potem nie wiesz co z nim zrobić - schować z powrotem do kieszeni, położyć w tunelu środkowym ?? Juz wtedy wolałbym go włożyć do stacyjki jak i tak go wyciągnąłem. Mnie to mega wkurzało

No tak, ale ja proponuje odwrotne rozwiazanie.

Podchodzisz do samochodu i mozesz go sobie otworzyc jak masz kluczyk w kieszeni. Masz np zakupy w reku, itp.

Ale zeby go zapalic, to musisz ten kluczyk jednak wyjac i wsadzic w odpowiednie miejsce. Moze byc jak w Alfie 159, gdzie kluczykiem byl taki jakby "breloczek" wsadzany obok przycisku Start.

Z takim rozwiazaniem, zlodziej nie odjedzie poslugujac sie tylko jakims magicznym urzadzeniem do kart zblizeniowych.

Nie masz tez problemu jak u mnie, gdzie sobie zostawiam kluczyk w bagazniku i wystarczy wejsc do auta i juz jedziesz. Musisz wiedziec ze ktos zapominalski kluczyk zostawil.

O ile wiem, to w niektorych samochodach z karta zblizeniowa, mozesz z rana nie odpalic, bo auto ma wlaczona np pompe paliwa, ktora przez noc rozladuje akumulator. Nie wiem czy na AK ktos tak nie pisal, ze zona w torebce karte zostawila w garazu i juz z rana auto nawet sie nie odezwalo.

Napisano
18 minut temu, iwik napisał:

GAP wyrównuje wypłaconą kwotę odszkodowania z AC w przypadku szkody całk. do wartości fakturowej, w przypadku właśnie utraty wartości auta w czasie. Nie oddaje $ za składkę AC.

Kupując nowy samochód zwykle zakłada się cykl użytkowania na 6-8 lat minimum. Bierze się więc pod uwagę znaczną utratę wartości w pierwszych latach, ale stwierdzenie, ze strata 4tyś zł. za polisę AC nie jest problemem jest jednak dość odważne ;]

Biorąc leasing na 3 lata tracę na wartości auta pewnie z 50-60 tyś. Kupując drogie auto trzeba to akceptować. Jak również i stratę składki AC w przypadku kradzieży.

Napisano
10 godzin temu, kravitz napisał:

Zdarzylo mi sie juz kilka razy zostawic kluczyk w bagazniku. I tak auto sobie stalo gotowe do odpalenia caly dzien na ulicy.

Wrzucilem plecak z kluczykiem do bagaznika i poszedlem do pracy :)

To idac do pracy nie zamykasz auta?

pozdr.

Napisano
22 minuty temu, leszcz napisał:

To idac do pracy nie zamykasz auta?

pozdr.

Serio, nie zamykam.

Najczęściej auta stawiam u mnie pod domem, gdzie jest zamknięta brama albo na terenie pracy. Jednak czasem stawiam gdzieś na ulicy i nadal jest otwarte.

Zostało mi to po prawdzie z poprzedniego auta, w którym w zimie notorycznie zamarzały zamki, więc go nie zamykałem. I tak zostało. Od jakiś 3 lat mam auto zawsze otwarte.

Napisano
Dnia 28.12.2017 o 11:52, patgaw napisał:

Wow. Zaimponowałeś mi wiedzą oraz stanowczym sądem popartym wnikliwą analizą.

Napisano
Dnia 28.12.2017 o 13:50, hektorek napisał:

ciekaw jestem jak te części rozpoznali

Kilka aut sprzedanych w Polsce, auto miało przebieg 1000km. Dodatkowo zamówiona wersja jakaś tam z bardzo nietypowym grilem.

Napisano

Auto na kluczyk przy braku kluczyka to żadne zabezpieczenie dla złodzieja. Nie róbmy z kluczyka zabezpieczenia nie do przejścia. Każdy samochód jest do zabrania w mniej niż minutę.

Płatności zbliżeniowe są bardzo wygodne, są portfele tłumiące sygnał NFC i nikt cię w autobusie nie okradnie.

Wysłane z mojego E6883 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Obsługi wytrycha trzeba się najpierw nauczyć. W przedłużaczu pilota wystarczy pstryknąć włącznikiem.

Napisano
5 godzin temu, arogal01 napisał:

Kilka aut sprzedanych w Polsce, auto miało przebieg 1000km. Dodatkowo zamówiona wersja jakaś tam z bardzo nietypowym grilem.

I jak się temat z BMW zakończył?

Zgłosili komu trzeba że ktoś sprzedaje części prawdopodobnie pochodzące z kradzieży?

Napisano
4 godziny temu, 51cent napisał:

I jak się temat z BMW zakończył?

Zgłosili komu trzeba że ktoś sprzedaje części prawdopodobnie pochodzące z kradzieży?

Wiem ze zgłosili na policję ale nie wiem co dalej bo znajomi na Kubie odpoczywają 🤗

Napisano
9 godzin temu, Orochimaru napisał:

Obsługi wytrycha trzeba się najpierw nauczyć. W przedłużaczu pilota wystarczy pstryknąć włącznikiem.

Najpierw trzeba być przestępcą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.