Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf 7 R Variant - brak DMC przyczepy w homologacji

Featured Replies

Napisano

Rozważam zakup Golfa VII R w wersji kombi. Jednym z warunków, które musi spełnić moje przyszłe auto jest możliwość ciągnięcia przyczep. Problem w tym, że producent jej w przypadku tego samochodu nie przewidział. Oficjalna wersja producenta - z powodu sportowego charakteru auta. Nieoficjalnie natomiast wiadomo, że chodzi o niewystarczające chłodzenie oleju w tych silnikach i obawy producenta z tym związane. Taka sama sytuacja dotyczy Seata Cupry, słabsza Octavia 3 RS Kombi przyczepy już ciągnąć może. Wiem, bo w tym momencie ją na co dzień użytkuję z fabrycznym hakiem holowniczym (temperatura oleju oscyluje latem wokół 110 stopni przy naprawdę spokojnej jeździe ciągnąc lawetę ;)).

Tak więc mamy taką sytuację, że auto nie ma podanych mas przyczepy hamowanej i bez hamulca w karcie pojazdu i dowodzie rejestracyjnym. Z założeniem haka nie ma technicznie większych problemów. Czy nie ma możliwości w żaden sposób legalnie ciągnąć przyczep tym autem?

Edytowane przez ztj

Napisano

Sposób  jest ale trzeba mieć  dobrego znajomego diagnoste. A tak na marginesie taka poważna firma :hehe: żeby nie rozwiązała takiej błachostki jak chłodzenie oleum.

Napisano

Ciekawe czy Superb z 280PS może ciągnąć przyczepę, ale pewnie może, a te silniki już się chyba za bardzo nie różnią konstrukcyjnie?!

Napisano
Godzinę temu, szyman napisał:

żeby nie rozwiązała takiej błachostki jak chłodzenie oleum.

Te silniki nie mają chłodnicy oleju? 8]

Napisano
22 minuty temu, sebaso napisał:

Ciekawe czy Superb z 280PS może ciągnąć przyczepę, ale pewnie może, a te silniki już się chyba za bardzo nie różnią konstrukcyjnie?!

Może. Jest opcja haka fabrycznego. 3500zł kosztuje.

Napisano

Sorry ale co to się porobiło żeby haka holowniczego nie móc założyć... Wow w Pandzie miałem i jakoś producent przewidział montaż, podobnie w Seicento czy nawet maluchach. Ehh co za czasy. 

Napisano
8 godzin temu, wladmar napisał:

Te silniki nie mają chłodnicy oleju? 8]

Mają tylko producent się zabezpiecza bo z 2.0l 310km/380nm,napęd 4x4,dsg,a silnik to niezły piec i holując przyczepę z kpl. pasażerów było by spokojnie 120-130stopni na oleju,a tam dalej castrol 5w30 edge+dsg-mają z samym golfem jak przyładujesz co robić.Po zmianie oleju i chipie na 347/421nm na 0w40 penrite + Archoil9100 temp oleju nie przekracza 108stopni nawet na Autobanie i 250km/h.

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, szyman napisał:

Sposób  jest ale trzeba mieć  dobrego znajomego diagnoste. A tak na marginesie taka poważna firma :hehe: żeby nie rozwiązała takiej błachostki jak chłodzenie oleum.

Możesz bardziej szczegółowo opisać rozwiązanie z diagnostą? :)

Napisano
10 godzin temu, Luke16 napisał:

Sorry ale co to się porobiło żeby haka holowniczego nie móc założyć... Wow w Pandzie miałem i jakoś producent przewidział montaż, podobnie w Seicento czy nawet maluchach. Ehh co za czasy. 

Nic sie nie porobilo, przeciez kazdy inny Golf poza wersja R ma mozliwosc zamontowac hak.

Z jakiegos wzgledu producent doszedl do wniosku, ze tutaj akurat nie bedzie I tyle...

To raczej nie jest auto do ciagania przyczepy ;) 

Napisano
12 godzin temu, szyman napisał:

Sposób  jest ale trzeba mieć  dobrego znajomego diagnoste.

też mnie ciekawi co to za sposób jeśli w DR i homologacji nie ma mas przyczepy - sam sobie dopisze ?

bo wpisy w DR i karcie pojazdu chyba i tak robi WK, więc raczej bardzo mocne znajomości w WK są potrzebne, ale może się zrobić śmierdząca sprawa

Napisano
37 minut temu, Maciej__ napisał:

Z jakiegos wzgledu producent doszedl do wniosku, ze tutaj akurat nie bedzie I tyle

Może nawet i ze względów marketingowych. Producent może sobie nie życzyć, by akurat ten model kojarzył się z ciągnięciem przyczepy. 

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał:

Może nawet i ze względów marketingowych. Producent może sobie nie życzyć, by akurat ten model kojarzył się z ciągnięciem przyczepy. 

Jak widać nie zna polskich realiów:skromny:;]

Napisano
  • Autor
11 minut temu, volf6 napisał:

Jak widać nie zna polskich realiów:skromny:;]

W polskim internecie nic na temat problemu z montażem haka w Golfie R i Leonie Cupra nie znalazłem. Natomiast na niemieckich forach jest ten temat wałkowany w paru kilkustronicowych wątkach. To tak a propos wyobrażeń Polaków o swojej wyjątkowości ;)  

Edytowane przez ztj

Napisano
12 minut temu, ztj napisał:

W polskim internecie nic na temat problemu z montażem haka w Golfie R i Leonie Cupra nie znalazłem.

Bo w Polsce tych samochodów sprzedało się 10-20 razy mniej niż w Niemczech/GB/itp. 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, motomouse napisał:

Bo w Polsce tych samochodów sprzedało się 10-20 razy mniej niż w Niemczech/GB/itp. 

Jasna sprawa. Chciałem tylko dać do zrozumienia, że ci bogaci Niemcy też bardzo często wpadają na - jak widać - w polskich warunkach dla niektórych wstydliwe pomysły ciągnięcia usportowionym kombi przyczepy.

Napisano
11 minut temu, ztj napisał:

Jasna sprawa. Chciałem tylko dać do zrozumienia, że ci bogaci Niemcy też bardzo często wpadają na - jak widać - w polskich warunkach dla niektórych wstydliwe pomysły ciągnięcia usportowionym kombi przyczepy.

Chcą założyć bagażnik rowerowy na hak, a nie ciągnąć przyczepę.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, grogi napisał:

Wierz mi, że nie tylko. I nikt tam nikomu nie próbuje uzmysławiać, że to zły pomysł lub że to nie przystoi. Zresztą podobne różnice wyłapuję czytając wątki chociażby o LPG w polskim i niemieckim internecie. Widać w tym jak na dłoni, że Polacy to niestety mocno zakompleksiony naród.

Napisano
8 minut temu, grogi napisał:

Hak do bagażnika rowerowego to chyba można założyć legalnie do samochodu który na ma legalnie możliwości holowania przyczepy.

Odpowiedni wpis w dowodzie i kula haka z jakimś wystającym bolcem.

Napisano
14 minut temu, ztj napisał:

Chciałem tylko dać do zrozumienia, że ci bogaci Niemcy

Źle na to patrzysz. Bogaty Niemiec nie kupuje Golfa R, tylko coś ze stajni AMG albo S/RS ;-) Tam taki Golf R to jeździdełko dla młodych, aktywnych ludzików, którzy właśnie tak jak napisał @grogi chcą założyć uchwyt rowerowy na hak ;-)

A swoją drogą - czy czasem brak mas w homologacji, czy też brak tej opcji w konfiguratorze dla wersji R i GTI nie jest spowodowany różnicami w konstrukcji tylnego zawieszenia / tylnej części samochodu, i po prostu nie ma tak jak zamontować tego haka ?

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, motomouse napisał:

A swoją drogą - czy czasem brak mas w homologacji, czy też brak tej opcji w konfiguratorze dla wersji R i GTI nie jest spowodowany różnicami w konstrukcji tylnego zawieszenia / tylnej części samochodu, i po prostu nie ma tak jak zamontować tego haka ?

Przeczytawszy wszystkie znalezione wątki wnioskuję, że nie. Trafiłem na informacje o dwóch autach (1x Golf Kombi R, 1 x Leon Cupra Kombi), które jeżdżą za granicą na nielegalu z hakiem. Pasują haki z innych modeli, elektryka rozpoznaje przyczepę, zawieszenie normalnie sobie radzi. Panuje tam opinia, że właśnie z obawy o wysilenie silnika producent "zapomniał" zupełnie o temacie przyczepy w przypadku tych aut. 

Napisano
2 minuty temu, ztj napisał:

Przeczytawszy wszystkie znalezione wątki wnioskuję, że nie. Trafiłem na informacje o dwóch autach (1x Golf Kombi R, 1 x Leon Cupra Kombi), które jeżdżą za granicą na nielegalu z hakiem. Pasują haki z innych modeli, elektryka rozpoznaje przyczepę, zawieszenie normalnie sobie radzi. Panuje tam opinia, że właśnie z obawy o wysilenie silnika producent "zapomniał" zupełnie o temacie przyczepy w przypadku tych aut. 

Ale to domysly uzytkownikow, czy oficjalne stanowisko producenta?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Ale to domysly uzytkownikow, czy oficjalne stanowisko producenta?

Widziałem tylko oficjalne pismo z Seata, w odpowiedzi na zapytanie użytkownika niemieckiego forum o hak. Odpowiedzieli, że to przez sportowy charakter auta nie przewidzieli takiej możliwości.

Napisano
1 minutę temu, ztj napisał:

Widziałem tylko oficjalne pismo z Seata, w odpowiedzi na zapytanie użytkownika niemieckiego forum o hak. Odpowiedzieli, że to przez sportowy charakter auta nie przewidzieli takiej możliwości.

Napisz  zatem do VW I zobacz co odpowiedza ;]

Napisano
14 godzin temu, Luke16 napisał:

Swego czasu fiat uno z silnikiem 900 nie miał w papierach możliwości ciągnięcia haka. Inne wersje miały, fiat 126p miał, a ta franca nie miała. Podobno był za słaby silnik, ale w porównaniu z maluchem cokolwiek może być za słabe? :hehe:

Napisano

@ztj

A czy ten brak DMC przyczepy w homologacji, to dotyczy każdej wersji Golfa R Variant, czy tylko tych z DSG? Wcale bym się nie zdziwił jakby to było związane ze skrzynią, która nie ma lekko.

Napisano
Godzinę temu, spad napisał:

Swego czasu fiat uno z silnikiem 900 nie miał w papierach możliwości ciągnięcia haka. Inne wersje miały, fiat 126p miał, a ta franca nie miała. Podobno był za słaby silnik, ale w porównaniu z maluchem cokolwiek może być za słabe? :hehe:

A ja mam Megane Grandtour 1,6 16v i też nie mogę mieć haka. A wszystko przez to, że był kiedyś ciężarowym 5 osobowym. Inne auta nawet dużo większe były 4 osobowe jako ciężarówki, a Megane 5 osobowy. Dlatego kupił go mój teść. Jak przerabiałem na osobówkę to się okazało, że nie mogę mieć haka. Inne Megane mogą.

Napisano

Jak jest temat haka, to właśnie badałem pod tym kątem nową Hondę Civic:

image.png.97117166db15f1693ba918f8933279c5.png

w sumie wersja którą oglądałem miała taki wydech ... więc pomyślałem że hak odpada i to straszna wada (a potrzebuję do platformy rowerowej) ... ALE ... w katalogu jest

image.png.84f1bba6eca2577be9817446452f3375.png

tylko odpadają wersje SPORT ... centralny wydech to głupota ....

Napisano
11 minut temu, Azbest napisał:

tylko odpadają wersje SPORT ... centralny wydech to głupota ....

Czy ja wiem?

Jaki % aut ma zamontowany hak? ;)

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Czy ja wiem?

Jaki % aut ma zamontowany hak? ;)

pewnie niewielki ... ale dla niektórych to istotna sprawa

Napisano
2 godziny temu, spad napisał:

Tico też nie miało homologacji na hak a widziałem takie targające przyczepę, Polak potrafi:phi:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Manx napisał:

@ztj

A czy ten brak DMC przyczepy w homologacji, to dotyczy każdej wersji Golfa R Variant, czy tylko tych z DSG? Wcale bym się nie zdziwił jakby to było związane ze skrzynią, która nie ma lekko.

Każdej - zarówno manual jak i DSG. Leon ST Cupra również w każdej wersji nie może mieć haka.

Napisano

Na tabliczce znamionowej masz masy  i między innymi masę zespołu pojazdów F3, także jak pierwsza i druga pozycja będzie taka sama lub na drugiej pozycji nic nie będzie to znajomy diagnosta nie pomoże.

Napisano
10 godzin temu, ztj napisał:

Możesz bardziej szczegółowo opisać rozwiązanie z diagnostą? :)

Diagnosta ma uprawnienia do zmian  cyferek w dowodzie obecnie tylko Stacje Okręgowe jak wypisze glejt idziesz do WK i urzędnik wnosi zmiany. 

Napisano
Dnia 17.01.2018 o 19:13, ztj napisał:

Czy nie ma możliwości w żaden sposób legalnie ciągnąć przyczep tym autem?

Superba 280 KM kup i ma 2200 na haku :phi:

Po programie objedzie tą Rkę ;]

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, mrBEAN napisał:

Superba 280 KM kup i ma 2200 na haku :phi:

Po programie objedzie tą Rkę ;]

To jest jakaś opcja, ale Superb do mnie jakoś nie trafia z powodu swoich gabarytów. Lubię stosunkowo małe, zwinne auta, a że muszę czasem coś przewieźć obracam się przy wyborze wokół usportowionych kombi klasy kompakt. Z powodu przyczepy najprawdopodobniej następnym autem będzie kolejna Octavia RS, choć po liftingu nie trafia do mnie ten samochód wizualnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.