Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile km na jednym oleju...

Featured Replies

Napisano
3 minuty temu, Ozarek napisał:

odciąg 100ml oleju po 15kkm i wyślij do badania, będziesz wiedział na resztę okresu użytkowania czy to ma sens czy nie.

IMHO wymienić po 15kkm poza ASO i tyle, tym bardziej jeżeli to jest pierwszy olej w tym silniku.

Po 15 kkm ten fabryczny olej pewnie warto wymienić :ok:

Napisano
33 minuty temu, rwIcIk napisał:

Po 15 kkm ten fabryczny olej pewnie warto wymienić :ok:

Ja zawsze wymieniam fabryczny olej po 2 kkm. Pewnie to fanaberia, ale tak robię. 

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał:

Ja zawsze wymieniam fabryczny olej po 2 kkm. Pewnie to fanaberia, ale tak robię. 

:hmm: A Suzuki zaleca po 1kkm pierwsza wymiane. Tam na pierwszy montaz leja inny olej.

Napisano
Teraz, wujekcybul napisał:

:hmm: A Suzuki zaleca po 1kkm pierwsza wymiane. Tam na pierwszy montaz leja inny olej.

U mnie zalecali między 1.000 a 2.000. Takie zalecenie jest w książce (nie wymóg). ASO robi tę wymianę za darmo. 

Napisano
4 minuty temu, cesarz napisał:

Ja zawze wymieniam maks co 15k

I...?

Napisano
7 godzin temu, OZI napisał:

Hmm, w BMW - jeśli dobrze pamietam - service (olej) co 20k km wg kontrolki - najwiecej ile udało mi się dojeżdżać było coś ok 17k km zanim pojawiało się Wolanów o dealera.

Służbowe VW: co 30kkm, czyli wypada co 3 miesiące... ;]

Napisano
38 minut temu, rwIcIk napisał:

U mnie trochę ponad rok :)

A to nie jest tak, ze co 30kkm albo raz do roku? Czyli, jak robisz rocznie mniej niz 30kkm to i tak raz na rok pasuje wymienic.

W Atece zalecaja tez co 30kkm, ale ze wiekszosc czasu spedzam w krakowskich korkach, bede zmianial co 15kkm, co u mnie akurat raz na rok do tej pory wychodzilo w poprzednich autach.

Edytowane przez zinger

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał:

A to nie jest tak, ze co 30kkm albo raz do roku? Czyli, jak robisz rocznie mniej niz 30kkm to i tak raz na rok pasuje wymienic.

W Atece zalecaja tez co 30kkm, ale ze wiekszosc czasu spedzam w krakowskich korkach, bede zmianial co 15kkm, co u mnie akurat raz na rok do tej pory wychodzilo w poprzednich autach.

U mnie przeglądy co 2 lata albo 30 kkm :)

Napisano
10 godzin temu, wladmar napisał:

To nawet nie jest olej syntetyczny :facepalm:

Ale bardzo dobry olej i znam wiele silników, w których lany jest regularnie i nie ma takiego syfu. Sam kiedyś miałem Fiata, w którego lałem Shella 10W40 przez 90 kkm, tylko zmieniałem co 10 kkm, w silniku było czyściutko, nawet odrobiny nagaru nie widziałem pod korkiem wlewu. Olej czyści silnik do mniej więcej 7-8 kkm, po tym przebiegu zaczyna się odkładać depozyt, im dłużej trzymamy olej w silniku, tym w jeszcze większym stopniu zarasta i po przebiegu 25-30 kkm zostają już widoczne osady. Prawie 60 kkm na oleju zostawia właśnie takie coś. 

Napisano
U mnie przeglądy co 2 lata albo 30 kkm [emoji4]

Firmowe Kangoo co Rok lub 40kkm

W 100kkm wkraczał na 3. silniku :)

wysłane z tel.

Napisano
11 minut temu, ppmarian napisał:

26letni 180kkm

Olej 10w30 co 12.5kkm

wysłane z tel.

Moje obecne BMW przy 275 kkm ;) Od 220 kkm jeżdżony na 0W40, zmiana co 10 kkm.

20180203_132839.jpg

20180203_144146.jpg

Napisano

IMVHO dobra konstrukcja GM jak z tego wyciągnął ponad 50k km [emoji15][emoji15][emoji15]

Sent from my iPhone using Tapatalk

g00wno nie konstrukcja, Renault nie chciało zdechnąć na mieszance oleju przekladniowego, hydraulicznego i innych takich, brało litr na 1000km i jeździło. Silnik 2,0 dci [emoji849], turbina, panewki I cała reszta chodziła jak nowa

Wysłane z Tapatalka

Napisano

Nie ważne w jakim aucie zawsze wymiana co 10 tyś km lub raz do roku i ile razy wymieniam u mechanika i się śmiejemy że nie jeden to wlał by go z powrotem, bo taki czysciutki. Ile ten olej i filtr kosztuje? 200zl? Za to silnik pracuje bez nagarów. 

Napisano
  • Autor

W prawie wszystkich nowych autach miałem wymieniany olej + filtr przy 0 przeglądzie, pomiędzy 1,000 a 3,000 km.
Wyjątkiem było BMW - ale jak mówię - BMW mówiło zawsze wpadnij do jakiegoś dealera to dolejemy za free w 5min ...

Sent from my iCrap X using Tapacrap
Napisano
  • Autor
Nie ważne w jakim aucie zawsze wymiana co 10 tyś km lub raz do roku i ile razy wymieniam u mechanika i się śmiejemy że nie jeden to wlał by go z powrotem, bo taki czysciutki. Ile ten olej i filtr kosztuje? 200zl? Za to silnik pracuje bez nagarów. 

Fałszywa ekonomia. 200PLN/$200 to malutki wydatek raz na 10k km.

Wywalenie na silnik potem 3/4 wartości auta nie ma IMVHO sensu ale kto co lubi. Ja wywalam olej co 5/10k - max co 15k km w zależności od warunków i rodzaju auta.

Napisano
  • Autor

g00wno nie konstrukcja, Renault nie chciało zdechnąć na mieszance oleju przekladniowego, hydraulicznego i innych takich, brało litr na 1000km i jeździło. Silnik 2,0 dci [emoji849], turbina, panewki I cała reszta chodziła jak nowa

Wysłane z Tapatalka

Czyli co - jednostka mierząca jest jak zaniedbamy - wbrew zaleceniom inżynierom producenta ?

W swoich konstrukcjach które projektuje wbudowuje tolerancje ale nie równa 100% - mogę ale nie zapłacisz mi $x, zapłacisz mi 5x $x.

Przejechanie w takich warunkach prawie 4x więcej zalecanego dystansu jest albo głupim szczęściem - albo świadczy o dobrej konstrukcji... bo na 100% księgowi by nie pozwolili na taka tolerancje IMVHO.

Ale to tylko moja opinia. [emoji850]

Napisano
2 godziny temu, OZI napisał:

Wywalenie na silnik potem 3/4 wartości auta nie ma IMVHO sensu ale kto co lubi.

A jak długo jeździsz autem po gwarancji, że się tym przejmujesz? 

Napisano
23 godziny temu, wladmar napisał:

Albo badziewny olej, albo notorycznie przegrzany silnik, albo wszystko razem. Może lał najtańszy mineralny. 

Parę lat temu jak miałem praktyki w ASO Toyoty to flota jeździła na Castrol-u 15W-40.

Napisano
9 godzin temu, Luke16 napisał:

Ja dokładnie tak samo. Od wielu lat, w każdym samochodzie - wymiana oleju i filtra co 10 kkm. Koniec, kropka. :)

Napisano

Czyli co - jednostka mierząca jest jak zaniedbamy - wbrew zaleceniom inżynierom producenta ?

W swoich konstrukcjach które projektuje wbudowuje tolerancje ale nie równa 100% - mogę ale nie zapłacisz mi $x, zapłacisz mi 5x $x.

Przejechanie w takich warunkach prawie 4x więcej zalecanego dystansu jest albo głupim szczęściem - albo świadczy o dobrej konstrukcji... bo na 100% księgowi by nie pozwolili na taka tolerancje IMVHO.

Ale to tylko moja opinia. [emoji850]

4x więcej nie powinno zaszkodzić. Ford zaleca wymiany co 50kkm, znam dwa auta które od nowości mają zmiany co 100kkm bo tyle jeżdżą w pół roku. Oba mają ponad milion i nic.
IMHO coś ten gościu zrobił specjalnego że silnik się skończył.
Znam też koleżankę która dolewa tylko olej, pilnuje tego bo zużycie ma koło 1,5l/1000. Dla niej olej to olej, naprawdę dowolnej klasy "bo co to za różnica skoro i tak silnik go przepali ".
Naprawdę trzeba się bardzo starać żeby uszkodzić silnik olejem.

Wysłane z Tapatalka

Napisano

Fałszywa ekonomia. 200PLN/$200 to malutki wydatek raz na 10k km.

Mało jest silników z takim małym przebiegiem, normalnie 30,40,50 kkm, bez żadnego ryzyka większość dojedzie do miliona.

Sporo flotowych aut jeździ na fabrycznym od początku do końca [emoji39]

W prywatnym zmieniam co roku, z przyzwyczajenia i z braku kosztów. Częściowo dlatego też że ciagam przyczepę

Wysłane z Tapatalka

Napisano
33 minuty temu, ArekMiz napisał:

Ja dokładnie tak samo. Od wielu lat, w każdym samochodzie - wymiana oleju i filtra co 10 kkm. Koniec, kropka. :)

rozumiem, ze jezdzisz jednym autem 15-20 lat I min 500kkm, zeby to mialo jakiekolwiek znaczenie? ;] 

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał:

rozumiem, ze jezdzisz jednym autem 15-20 lat I min 500kkm, zeby to mialo jakiekolwiek znaczenie? ;] 

Najśmieszniejsze jest, gdy ktoś kupuje używkę, w której pierwszy właściciel wymieniał co 30 kkm przez powiedzmy 150-200 kkm, a potem następny dmucha i chucha, wymienia co 10. Po co? :hehe: 

Napisano

Najśmieszniejsze jest, gdy ktoś kupuje używkę, w której pierwszy właściciel wymieniał co 30 kkm przez powiedzmy 150-200 kkm, a potem następny dmucha i chucha, wymienia co 10. Po co? :hehe: 
A dlaczego śmieszne?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 minuty temu, DZIDA napisał:

A dlaczego śmieszne?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Bo to jest bez sensu. Skoro wymiana co 30 kkm uszkadza silnik, to kupujący używkę już dostaje silnik zużyty i żadne tam częstsze wymiany oleju go nie naprawią. A jeżeli wymiana co 30 kkm nie wpływa negatywnie na silnik, to po co być mądrzejszym od producenta? Mogę zrozumieć, gdy ktoś kupując nowe auto planuje nim jeździć 20 lat i 500 kkm - wtedy wymienia olej co 10 kkm, filtr powietrza co 20 kkm, zabezpiecza podwozie, woskuje co tydzień i odprawia inne gusła, mając nadzieję, że te zabiegi wydłużą żywotność samochodu. Ale kupując używkę, serwisowaną wcześniej zgodnie z wytycznymi producenta (albo i nie, kto to wie), jaki to ma sens?

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

W ASO Hyundai życzą sobie za samą wymianę oleju 600-700 zł 8]

znaczy za samą robociznę?

Napisano

Każdy ma swoją filozofię, może i nawet radziecką. Mój ostatni samochód - S-MAx miał wymiany oleju co 20 kkm, jak go kupiłem to wymieniam co 10 kkm. I tyle w tym temacie.

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Z materiałami.

Dodatkowa wymiana między przeglądami.

ile tam oleju wchodzi?

Napisano
14 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Olej czyści silnik do mniej więcej 7-8 kkm, po tym przebiegu zaczyna się odkładać depozyt

Cóż za precyzja... Dokładność do 1-2kkm... fiuuu fiuuuu

Rozumiem, że ta zasada obowiązuje dla każdego oleju, dla każdego rodzaju silnika i dla każdego stylu użytkowania każdego rodzaju aut?

Napisano
2 godziny temu, ArekMiz napisał:

To ile razy do roku wymieniasz olej? Bo wg takiej zasady niejeden musiałby co miesiąc umawiać się na serwis...

Paranoja... auto jest dla kierowcy a nie odwrotnie

Napisano
Teraz, wald0 napisał:

To ile razy do roku wymieniasz olej? Bo wg takiej zasady niejeden musiałby co miesiąc umawiać się na serwis...

Paranoja... auto jest dla kierowcy a nie odwrotnie

Jego auto, jego sprawa ;] 

Napisano

Tak czytam niektórych że oleju najlepiej nie wymieniać a jak już to najtańszy bo i auto jest dla kierowcy itp itd. A potem się czyta ogłoszenie o sprzedaży: serwisowany (czasem nawet w ASO), wszystko robione na czas i takie tam ;]

Wszystko jest OK tylko może jednak warto w ogłoszeniu napisać: lałem najtańszy olej co 50 kkm bo auto jest dla mnie a nie dla następcy  ;]

Napisano
  • Autor

A jak długo jeździsz autem po gwarancji, że się tym przejmujesz? 

Zazwyczaj wywalam w ciagu 1/2 roku lub jak się gwarancja kończy - zależy co.

Wiem, wielu pewnie myśli - ty tez [emoji6] - ze wtedy wymiana co 10k km wtedy nie ma sensu.

Ma dla mnie- dlatego ze każdy dzień bez auta mnie kosztuje, i dlatego ze to zmniejsza % padnięcia - IMVHO przynajmniej.

Dodatkowo jak mam np 400km do najbliższego Service - Hmm- już to przerabiałem kiedyś - 600km do dealera w Sydney żeby auto naprawić. Totalny rachunek był na PLN 21k - z tego przyciągniecie go na lawecie było z 4K PLN...

Nigdy nie ukrywałem mojej mantry - mam gdzieś jak auto wyglada, czy się odrapie czy nie. Mam gdzieś czy jest czyste - ale mechanicznie ma być A1 - czyli jak dla mnie to nie kosmetyka tylko zmniejszenie prawdopodobieństwa padu. Uczę się na własnych błędach.

Napisano
  • Autor

Dlatego lubię Toyota - wróciłem z 6k km - akurat stuknęło 20k Service. $220
30k km $220
40k km $220
50k km $220
60k km $220

A potem $300 aż do 175k km ...

Wszystkie części i robota wliczone.

Lubię jeszcze bardziej Hyundai ... [emoji6] - Service za free do 5 lat 105k km ... części+robota)

Napisano

Ja u siebie w P2 wymieniam średnio co 12kkm, ok 3 wymiany w skali roku robię 35-40kkm. Zalewam taniego Specol-a 5W-40 od 40kkm więc wymieniam regularnie.  Silnik 1.2 16v Fire z lpg.

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał:

Maja rozmach. Normalnie to za paredziesiat zlotych wymienia.

Napisano
  • Autor

Sporo flotowych aut jeździ na fabrycznym od początku do końca [emoji39]

Wysłane z Tapatalka

Poważnie? Dlaczego? Fleet IMVHO jest lepiej utrzymana niż prywatne.

Weźmy np mój rząd stanowy. Generalnie polityka się zmieniła z 3 letniego leasing na 2 letni - bo więcej wartości mogą dostać na aukcjach.

Regularny Service u dealera co 10k km.

W szpitalu gdzie Missus Ozi pracuje - regularnie wymieniają Camry co 3 lata - są auta z przebiegiem 10-20k km. Są takie co maja po 50-80k km.

Generalnie zasada w rządzie stanowym jest 3 lata/100 k km co kolwiek pierwsze. Znów pełna historia z Service - i jak generalnie nie są kosmetycznie zadbane - to znów mechanicznie są serwisowane u dealera co do km. Potem na aukcje ...

2c803a09f646a49d9ffdc83f892d3953.jpg

103ac619d3f148d222ea43703d73a496.jpg

75e2950ff2f8b339235b3287ccf366af.jpg

1431c9eef6f8d1578663ccf7651c82c8.jpg

Napisano
25 minut temu, OZI napisał:

60k km $220
A potem $300 aż do 175k km ...
Wszystkie części i robota wliczone
Lubię jeszcze bardziej Hyundai ... emoji6.png - Service za free do 5 lat 105k km ... części+robota)

Serwis w Hyundai co 30 kkm to koszt ponad 1000 zł.

Napisano

Poważnie? Dlaczego? Fleet IMVHO jest lepiej utrzymana niż prywatne.

Weźmy np mój rząd stanowy. Generalnie polityka się zmieniła z 3 letniego leasing na 2 letni - bo więcej wartości mogą dostać na aukcjach.

Regularny Service u dealera co 10k km.

W szpitalu gdzie Missus Ozi pracuje - regularnie wymieniają Camry co 3 lata - są auta z przebiegiem 10-20k km. Są takie co maja po 50-80k km.

Generalnie zasada w rządzie stanowym jest 3 lata/100 k km co kolwiek pierwsze. Znów pełna historia z Service - i jak generalnie nie są kosmetycznie zadbane - to znów mechanicznie są serwisowane u dealera co do km. Potem na aukcje ...

Bo mechanicy niekoniecznie robią to co jest napisane na fakturze [emoji849].
To że auto było w serwisie nie znaczy że miało zrobione to co powinno.

Wysłane z Tapatalka

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał:

Serwis w Hyundai co 30 kkm to koszt ponad 1000 zł.

Najwięcej kosztują przeglądy przy przedłużonej gwarancji - czyli 100-150 kkm. Przy 120 kkm coś w granicach 3 kzł. Czyli de facto przedłużona gwarancja (o 2 lata i 50 kkm) dodatkowo kosztuje np. w Suzuki w granicach 8 kzł, co jest chyba mało opłacalną inwestycją dla klienta (no bo dla ASO to żyła złota). 

Napisano
Dnia 10.04.2018 o 11:46, rwIcIk napisał:

Silnik w moim aucie jeździ głównie w zakresie 1200-2000 obr.

Producent zaleca wymianę oleju co 30 tys. km.

Warto się szarpać na częstsze wymiany? (koszt w ASo ponad 500 zł)

Komp sam zawoła jak będzie chciał częściej. Ty sporo jeździsz więc 30 kkm pewnie w rok zrobisz wiec bym się nie przejmował. Ducato u nas w firmie co 45 kkm ma wymieniany olej, a znajomy na lawetach wymienia co 50-100 kkm zależnie jak mu się przypomni 😁

Edytowane przez mrBEAN

Napisano
6 godzin temu, wladmar napisał:

Po to, żeby wydłużyć czas życia silnika.

Niech  w trybie wymian co 30kkm zostało silnikowi 50kkm. W trybie co 10kkm zostanie 100kkm... 

Napisano
10 minut temu, grogi napisał:

Po to, żeby wydłużyć czas życia silnika.

Niech  w trybie wymian co 30kkm zostało silnikowi 50kkm. W trybie co 10kkm zostanie 100kkm... 

Czyli w trybie co 30 kkm przy przebiegu 150 kkm zostaje 50kkm, a jak skrócimy do 10 kkm zostaje 100 kkm. To o ile wydłuży się czas życia silnika, jeżeli przez 150 kkm wymiana była co 30 kkm, potem przez 50 kkm co 10 kkm, a następnie skrócimy okres wymiany do 5 kkm? ;]

A na poważnie - naprawdę myślisz, że zmniejszenie okresu między wymianami oleju do 10 kkm z 30 kkm przy przebiegu 150 kkm wydłuży żywotność silnika? Od samego początku użytkowania może (chociaż to tylko przypuszczenie), ale po 150 kkm?

Edytowane przez wladmar

Napisano
20 minut temu, wladmar napisał:

Czyli w trybie co 30 kkm przy przebiegu 150 kkm zostaje 50kkm, a jak skrócimy do 10 kkm zostaje 100 kkm. To o ile wydłuży się czas życia silnika, jeżeli przez 150 kkm wymiana była co 30 kkm, potem przez 50 kkm co 10 kkm, a następnie skrócimy okres wymiany do 5 kkm? ;]

O 28.3kkm. 

20 minut temu, wladmar napisał:

A na poważnie - naprawdę myślisz, że zmniejszenie okresu między wymianami oleju do 10 kkm z 30 kkm przy przebiegu 150 kkm wydłuży żywotność silnika? Od samego początku użytkowania może (chociaż to tylko przypuszczenie), ale po 150 kkm?

A co jeśli przestaniesz wymieniać wcale?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.