Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nissan - koniec Diesel w EU w 2019

Featured Replies

Napisano

I następni...

Nissan zabija wszystkie Diesel w autach osobowych i SUV w EU w ciągu 12-18 miesięcy. Jedyny Diesel to Navara.

Wszystko ma zastąpić elektryfikacja.

Niestety - masa luda w Sunderland, UK będzie przez to bezrobotna. Pierwsze zwolnienia jeszcze przed X-mas.

Co ciekawe 16% całej EU sprzedaży Nissan w 2017 to byl Diesel, dokładnie 128,456.

Jakoś nie widzę 130k luda walącego po EV za 3x tyle...

Zły czy dobry ruch? Ale ruch... Bye, bye Rudolph...

4ed4fee199292c1ca32f208fcfa8c880.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

... i dobrze.

Pewnie żeby utrzymać technologicznie te diesle tak aby spełniały nowe normy emisji spalin to trzeba by było wyłożyć masę $$. Popyt na diesle jeszcze dziś jakiś jest .. co nie oznacza że lawinowo nie spadnie w przyszłym roku. Możliwe że wystarczy mały % zwiększonej sprzedaży EV i pokryje to zarobek na dieslu.

Wycofanie diesli to raczej nie jest kwestia ideologii ... tylko matematyki. 

Napisano

A Nissan robil jakies swoje diesle? Czy bral od Renuara. 

Pytanie czy w Sunderland robili silniki? Czy zwolnienia przez ograniczoną produkcję samych aut?

Napisano
2 minuty temu, Azbest napisał:

... i dobrze.

Pewnie żeby utrzymać technologicznie te diesle tak aby spełniały nowe normy emisji spalin to trzeba by było wyłożyć masę $$. Popyt na diesle jeszcze dziś jakiś jest .. co nie oznacza że lawinowo nie spadnie w przyszłym roku. Możliwe że wystarczy mały % zwiększonej sprzedaży EV i pokryje to zarobek na dieslu.

Oni korzystali chyba w 100% z silnikow Renault w przypadku diesla.

Napisano
43 minuty temu, Azbest napisał:

... i dobrze.

To jak najbardziej kwestia ideologi - matematyka (tzn. koszty i podatki) powiązana z odpowiednimi regulacjami (kolejne normy emisji spalin) jest tylko narzędziem do wdrażania ideologii. 

Edytowane przez grogi

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Oni korzystali chyba w 100% z silnikow Renault w przypadku diesla.

Ta sama zasada, tylko koszty Renault zostaną przerzucone na cenę zakupu silnika przez Nissana. Mogą tu jeszcze dochodzić umowne ilości minimalne, które Nissan musi kupić .. a popyt coraz mniejszy.

Napisano
2 godziny temu, OZI napisał:

I następni...

Nissan zabija wszystkie Diesel w autach osobowych i SUV w EU w ciągu 12-18 miesięcy. Jedyny Diesel to Navara.

Wszystko ma zastąpić elektryfikacja.

Te piękne plany opierają się na założeniu, że jak nie będzie diesli to ludzie pójdą i kupią co innego. A tymczasem może okazać się, że ludzie pójdą gdzie indziej i kupią diesla właśnie tam. I jeśli chodzi o samochody osobowe to może nawet się udać, to w przypadku SUVów to ja po prostu w to nie wierzę.

Jakoś nie widzę w salonach ludzi wyrywających sobie z rąk hybrydowe RAV4.

Napisano
3 minuty temu, cesarz napisał:

Bo to rav4 podobno strasznie dużo pali poza miastem :)

Bo te hybrydy nie mają sensu poza miastem. A ludzie zaczęli używać SUVów również w trasach po autostradach i nagle wychodzą wady hybryd. Taki Outlander PHEV w mieście jest fajny (o ile auto o tych gabarytach może być w mieście fajne) jeśli jeździ na krótkich odcinkach. Ale w trasie to męka, bo baterii starcza ledwie na kilkanaście kilometrów, przy dużych prędkościach i tak jedzie na silniku benzynowym, pali wtedy dużo benzyny a na domiar złego z powodu baterii ma mniejszy bak i trzeba tankować co 300 kilometrów.

Kompletnie to przecież bez sensu.

Napisano
12 minut temu, Ryb napisał:

Te piękne plany opierają się na założeniu, że jak nie będzie diesli to ludzie pójdą i kupią co innego. A tymczasem może okazać się, że ludzie pójdą gdzie indziej i kupią diesla właśnie tam. I jeśli chodzi o samochody osobowe to może nawet się udać, to w przypadku SUVów to ja po prostu w to nie wierzę.

Jeśli ktoś się skumpluje np. z Boschem i będzie oferował auta spełniające (albo tylko "spełniające") Euro7 - to tak, ludzie kupią SUVy u niego. A jak nikt nie będzie umiał zrobić auta Euro7, to lud nie kupi... 

Edytowane przez grogi

Napisano
13 minut temu, Ryb napisał:

Hybrydowe to nie ale juz cos od konkurencji jakies 2.0TSI czy 1.5TSI pewnie tak. Dodatkowo za jakies 3-4 lata jednak hybrydy stanieja. A stanie sie to jak VW i Ford wypuszcza cos ciekawego w EU. Co za tym idzie Renault, Nissan i Missabiczi nie bedzie mialo w ofercie diesela. Pytanie tylko co innego zaoferuja? Pierdziawki 1.2? I 1.6? Czy moze jednak cos ciekawszego.

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał:

Jeśli ktoś się skumpluje np. z Boschem i będzie oferował auta spełniające Euro7 - to tak, ludzie kupią SUVy u niego. A jak nikt nie będzie umiał zrobić auta Euro7, to lud nie kupi... 

Tyle że Euro 7 wprowadzą może w 2025-tym roku. To ja tu widzę jeszcze mnóstwo czasu żeby nowe auta sprzedawać. Jeśli ktoś jednak chce sobie sześć lat wcześniej obciąć swój własny rynek, to kto bogatemu zabroni?

:hehe:

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał:

Bo te hybrydy nie mają sensu poza miastem. A ludzie zaczęli używać SUVów również w trasach po autostradach i nagle wychodzą wady hybryd. Taki Outlander PHEV w mieście jest fajny (o ile auto o tych gabarytach może być w mieście fajne) jeśli jeździ na krótkich odcinkach. Ale w trasie to męka, bo baterii starcza ledwie na kilkanaście kilometrów, przy dużych prędkościach i tak jedzie na silniku benzynowym, pali wtedy dużo benzyny a na domiar złego z powodu baterii ma mniejszy bak i trzeba tankować co 300 kilometrów.

Widac sie nie znasz i nie wiesz czego ludzie chca. Choc akurat sie z Toba zgadzam. Ja chetnie bym widzial hybryde, ktora dajmy na to do 60km/h jedzie na pradzie w miescie i niech ma zasiech 30-50km wieczorem moge podladowac ale za miastem niech to jedzie i pali normalnie. W koncu nie wszedzie da sie doleciec samolotem albo jest to nieuzasadnione ekonomicznie. Lub np musze miec sanki i musze jechac autem.

Napisano
Teraz, wujekcybul napisał:

Hybrydowe to nie ale juz cos od konkurencji jakies 2.0TSI czy 1.5TSI pewnie tak. Dodatkowo za jakies 3-4 lata jednak hybrydy stanieja. A stanie sie to jak VW i Ford wypuszcza cos ciekawego w EU. Co za tym idzie Renault, Nissan i Missabiczi nie bedzie mialo w ofercie diesela. Pytanie tylko co innego zaoferuja? Pierdziawki 1.2? I 1.6? Czy moze jednak cos ciekawszego.

Pierdziawki. Przecież kolejne normy wyśrubują emisję jeszcze bardziej a bez ograniczenia spalania nie uda się tego zrobić. Więc będą minisilniczki całymi bateriami turbin, które od czasu do czasu dmuchną w nie z całej siły powietrzem.

Ale to niekoniecznie musi być tak źle. Ja nie mogę się doczekać aż w PL pojawi się Ssangyong Rexton z silnikiem benzynowym. Wielkie auto a pod maską siedzi 2.0 turbo. Jestem strasznie ciekaw jak to będzie jechało. Zwłaszcza że w cenniku stoi toto taniej o 20k od diesla.

:hmm:

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Pierdziawki. Przecież kolejne normy wyśrubują emisję jeszcze bardziej a bez ograniczenia spalania nie uda się tego zrobić. Więc będą minisilniczki całymi bateriami turbin, które od czasu do czasu dmuchną w nie z całej siły powietrzem.

Ale to niekoniecznie musi być tak źle. Ja nie mogę się doczekać aż w PL pojawi się Ssangyong Rexton z silnikiem benzynowym. Wielkie auto a pod maską siedzi 2.0 turbo. Jestem strasznie ciekaw jak to będzie jechało. Zwłaszcza że w cenniku stoi toto taniej o 20k od diesla.

:hmm:

Pytanie jak z jakoscia jak z serwisem no i urodziwe to to nie jest. Generalnie w EU zawsze jest inaczej u nas najlepiej sprzedaja sie male auta golf i fiesta. W sumie to sie nie dziwie na tyle bogaci zeby kupic cos nowego sa raczej ludzie w miastach a jazda w miescie czyms duzym to meczarnia.

Napisano
1 minutę temu, wujekcybul napisał:

Widac sie nie znasz i nie wiesz czego ludzie chca. Choc akurat sie z Toba zgadzam. Ja chetnie bym widzial hybryde, ktora dajmy na to do 60km/h jedzie na pradzie w miescie i niech ma zasiech 30-50km wieczorem moge podladowac ale za miastem niech to jedzie i pali normalnie. W koncu nie wszedzie da sie doleciec samolotem albo jest to nieuzasadnione ekonomicznie. Lub np musze miec sanki i musze jechac autem.

Wiesz, ja porównywałem tego Outlandera PHEV z dieslem. Dla zabawy, bo cena jest w PL zaporowa. I o ile sprawdzałby mi się świetnie na co dzień (mogę ładować pod domem, do szkoły dziecka mam blisko) i może nawet nie używałbym silnika spalinowego, to przy wyjazdach na wakacje (a ludzie mający kasę na nowego PHEVa mają też kasę żeby sobie nim jeździć z sankami na wakacje) to on ma same wady:

- pięć miejsc zamiast siedmiu

- mniejszy bagażnik (mimo pięciu miejsc)

- większy ciężar

- dramatycznie mniejszy zasięg (!!!)

- duże spalanie

- rozczarowujące osiągi przy większych prędkościach

- hałas przy przyspieszaniu z większych prędkości (CVT)

- napęd 4x4 realizowany przez silniki elektryczna (trzeba pamiętać żeby mieć naładowaną baterię przed wjazdem w teren albo będzie chlał paliwo jak głupi)

W dieslu po prostu wsiadasz i jedziesz. A tu - tyle technologii i nadal jest uciążliwie. A to przecież podobno jeden z najlepszych hybrydowych SUVów.

Napisano
10 minut temu, Ryb napisał:

Tyle że Euro 7 wprowadzą może w 2025-tym roku. To ja tu widzę jeszcze mnóstwo czasu żeby nowe auta sprzedawać. Jeśli ktoś jednak chce sobie sześć lat wcześniej obciąć swój własny rynek, to kto bogatemu zabroni?

:hehe:

Od 2020 są nowe wymagania. Czy to Euro6c czy Euro7 - nie wiem... 

Napisano
4 minuty temu, wujekcybul napisał:

Pytanie jak z jakoscia jak z serwisem no i urodziwe to to nie jest.

Mi się podoba. Zajrzyj do wnętrza - jest wręcz genialne. Oczywiście tylko w top wersji!

4 minuty temu, wujekcybul napisał:

Generalnie w EU zawsze jest inaczej u nas najlepiej sprzedaja sie male auta golf i fiesta. W sumie to sie nie dziwie na tyle bogaci zeby kupic cos nowego sa raczej ludzie w miastach a jazda w miescie czyms duzym to meczarnia.

Ten Rexton ma super cenę. Jak mu zrobią lifting i wsadzą aktywny tempomat to zacznie mnie mocno kusić. :ok:

Napisano
  • Autor
A Nissan robil jakies swoje diesle? Czy bral od Renuara. 

Pytanie czy w Sunderland robili silniki? Czy zwolnienia przez ograniczoną produkcję samych aut?

Z tego co czytam to powodem jest spadek sprzedazy Diesel = mniej klepania. Sunderland nie klepie Diesel, tylko patrzac na NMUK :

-1.2l

-1.6l

-2.0l wszystko benzyna.

Sent from my Samshiite Note8

103e627b764e16d4236d5e03117f8a07.jpg

Napisano
45 minut temu, cesarz napisał:

Bo to rav4 podobno strasznie dużo pali poza miastem :)

A co ma mało palić jak siedzi tam 2,5l kloc + elektryk + akumulatory. 

Krawiec

Napisano
5 minut temu, OZI napisał:

Z tego co czytam to powodem jest spadek sprzedazy Diesel = mniej klepania. Sunderland nie klepie Diesel, tylko patrzac na NMUK :

-1.2l

-1.6l

-2.0l wszystko benzyna.

103e627b764e16d4236d5e03117f8a07.jpg

Taki dramatyczny rysunek, a to spadek o niecałe 4%... Widać zresztą, że trend był spadkowy od dawna - przynajmniej 2012 - a #dieselgate miało minimalny wpływ na odwrócenie trendu.

Napisano
  • Autor

EU jest inna, u mnie przerabialismy duze pojemnosci w SUV i pick up na Diesel.

Ja nie lubie Diesel w SUV, ale szczerze przyznać potrafię ze diesel w ciągu ostatnich 10 lat stal sie bardziej kulturalny, lepszy.

Po za EU powracają duże pojemności z turbo np wezmy Kia Carnival, wiecej sie tego z 3.3l V6 sprzedaje niz z 2.2l Diesel, prawie każdy pismak mowi ci ze nie tylko V6 jest bardziej kulturalny, nie ma aż tak dużym różnicy w spalaniu.

5ab61a204364b200dd1a8e76e65de348.jpg

fee600f3f4f8d222055cd227d22fec47.jpg

Nissan ze swoją generacja Patrol - diesel w ogólne nie ma...tyljo v8 benzyna...

3f425c9d19167a3ba812c4812cb83b44.jpg

Innym podejściem jest Volvo, pare dni temu sasiad kupil XC90 i jak na 2.0l turbo benzyna to jestem zdziwiony jak dobrze to jezdzi. Dodaj baterię do tego i chodzi [emoji106]

5e28ad37fce58ddb1ce133e17923a3ae.jpg

Ergo imvho nawet w suv diesel staje sie przeszloscia... na jednych rynkach bedzie to ciut dłużej niż na innych ale bedzie.

Paradoksalnie imvho u mnie jeszcze pozuje długo bo jakoś nie widzę Asia wycofują się z Diesel a stąd 70% aut naszych pochodzi. Isuzu jest najlepszym przykładem rozwijające 3.0l Diesel w ciągu następnych 5-8lat. Gdzie w EU juz itd paru lat jakiś strasznie ograniczony 2.5l z tobą sikow stosują...

Napisano
  • Autor

Taki dramatyczny rysunek, a to spadek o niecałe 4%... Widać zresztą, że trend był spadkowy od dawna - przynajmniej 2012 - a #dieselgate miało minimalny wpływ na odwrócenie trendu.
[emoji106] Musieli powiększyć :-)

Z ciekawosci 65% całej sprzedąży BMW wg Bloomerg - w 2017 bylo Diesel.

Napisano
  • Autor
Nie jest takie pewne czy Ford w EU bedzie w 2020...

Całkiem prawie oficjalnie mowia ze zrobia jak GM jesli nowy Focus im nie da $$$, nie tak dawno jak 2 tyg temu

Obecnie waluacja Ford EU to ...negatywne $2bil...

Napisano
17 minut temu, OZI napisał:

Całkiem prawie oficjalnie mowia ze zrobia jak GM jesli nowy Focus im nie da $$$, nie tak dawno jak 2 tyg temu

A to dziwne nie bylem swiadomy fiesta sprzedaje sie jak szalona z Kuga nie nadarzaja z produkcja focus tez dobrze sie sprzedaje.

Napisano
23 minuty temu, OZI napisał:

Ty weź mi to wytłumacz... Auta droższe niż w USA czy Antypodach (więcej podatków, np. VAT - ale nawet w cenie netto są droższe), a sprzedaż się nie opłaca.

Napisano
  • Autor
A to dziwne nie bylem swiadomy fiesta sprzedaje sie jak szalona z Kuga nie nadarzaja z produkcja focus tez dobrze sie sprzedaje.
Wielu analitykow sadzi ze juz szukaja kto moze business w EU kupic. Pewnie ktos jak Geely - to akurat moje nic nie warte domysły.

Fakty: Bordeaux jest wystawione na sprzedaż - chyba skrzynie tam klepka jesli pamiętam mimo ze im fabryka kase robi...

Na szybko:

https://newmobility.news/2018/03/21/is-ford-slowly-leaving-europe/

Forbes

https://www.forbes.com/sites/neilwinton/2018/01/21/how-committed-is-ford-motor-to-its-european-operation/

Napisano
  • Autor
  Ty weź mi to wytłumacz... Auta droższe niż w USA czy Antypodach (więcej podatków, np. VAT - ale nawet w cenie netto są droższe), a sprzedaż się nie opłaca.

Ja to porównuje do UBER. 

Teoria jest ze wraz z EV zmieni się koncept budowy auta.

Popatrzmy na Iphone - Made in China.

Teraz składamy EV - gdzie są komponenty klepanie? Znow Made in China.

Ergo zmienia się koncept budowy auta, US, EU stają się montowniami z czesci Made in China, Volvo jest tego dobrym juz powoli przykładem.

Dochodzi EU koszty, sztywny rynek pracy - np u mnie wywalasz faceta dzis, w US w ciągu 5 min, w China jak sie 5 min spóźnisz to nie dostajesz pensji za dzien i .. twój szef tez nie - nie żartuję - firma z pierwszych światowych 100.

Porównaj to z EU robotnikiem. Popatrzmy na Opel - zero praktycznie $$$ od 1990tych lat.

Ford jest to samo ale na mniejszą skale. Ale Ford juz sam mowi ze przyszłość to "trucks i SUV" i China.

EU - Mondeo, klapa.

Focus -kupa kasy poszla i zwrot nie wiadiomy narazie.

F150/Ranger gdzie daje najwiekszy zysk Ford w EU to abstrakcja....

Po co sie z tym meczyc, zysk z roku na rok maly albo strata.

Dochodza koszty na emerytury - znow najwieksza pozycja z tego minus $2b dolcow... jak GM.

I teraz dochodzi ten iPhone. Byla era Yanks w EU. Byla era Japan, teraz jest era Korea - fabryki w EU... nastepna fala to China.... i jak z tym konkurowac...

Patrzymy wyzej - nie widzimy sprzedajacego sie F150. Nie widzimy nastepnej dolnej krowy Ranger...

Moze mustang? Kolonia karna z 25m luda kupila wiecej Mustang niz cala EU w 2017... a ile meczarni i dealerow do utrzymania w EU...

China ma wszystkie atuty produkcji EV.

- know how,

- metale,

- istniejace fabryki,

- koszt + ekonomia skali,

Kon z Troji.

Bye, bye EU - my Ford chcemy wiecej kasy ale juz placicie tyle za auta ze chyba wiecej nie dacie rady... a jak sie nie skoncentrujemy na rynkach ktore nam $$$ daja to kon Made in China tez tam sie pojawi...

I to nawet nie jest jak ja to widzę... ja to tak czytam... czyli zaburzenie rynku, chinska kasa i ... chciwosc korporacji - pardon zwrot dla akcjonariuszy [emoji16]

fe32762042755b72ec03e7ccf0ffccbd.jpg

Napisano

Strasznie dużo piszesz, a mało z tego wynika.

Koszty pracy w EU są zbyt duże? Dlaczego zatem taki Ford nie importuje aut z Chin i nie dokłada "podatku Europa"? 

Produkcja w Chinach rośnie lawinowo, bo jak chcesz sprzedawać w Chinach, to musisz w Chinach produkować i być w spółce z firmą z Chin. Taką politykę ma rząd Chin od wielu lat i jest w tym konsekwentny. 

Edytowane przez grogi

Napisano
34 minuty temu, grogi napisał:

Koszty pracy w EU są zbyt duże? Dlaczego zatem taki Ford nie importuje aut z Chin i nie dokłada "podatku Europa"? 

Produkcja w Chinach rośnie lawinowo, bo jak chcesz sprzedawać w Chinach, to musisz w Chinach produkować i być w spółce z firmą z Chin. Taką politykę ma rząd Chin od wielu lat i jest w tym konsekwentny. 

GM importował globalnie konstruowane auta z Korei robione przy udziale Chińczyków  i też się nie opłacało. Nie tylko Chevrolety, nawet część Opli przypływała. Amerykanie widać trochę inaczej kalkulują, nie lubią skomplikowanych biznesów, no i nie mają sentymentów ;]

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

GM importował globalnie konstruowane auta z Korei robione przy udziale Chińczyków  i też się nie opłacało. Nie tylko Chevrolety, nawet część Opli przypływała.

No ale dlaczego?! Jeśli GM czy Ford sprzedaje ze stratą, to ktoś inny musi produkować auta i narzucać niskie ceny... A wciąż mu się jednak opłaca... Strzelam, że to jednak europejczycy - pewnie ze znienawidzonego Wolsburga.... A może jest też tak, że wujek Sam nie umie robić interesów w Europie...!?   

Za GM płakał nie będę - ile to już marek w Europie wykończyli? Forda byłoby trochę szkoda - ale też przeżyjemy...

2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Amerykanie widać trochę inaczej kalkulują, nie lubią skomplikowanych biznesów, no i nie mają sentymentów ;]

Sentymenty sentymentami. Też ich staram się nie mieć. Może i lepiej, że fajtłapy z rynku wychodzą... A Chińczycy - nauczą się jak robić auta i tez ich wykolegują...

Edytowane przez grogi

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał:

Teraz sorento pali mi 10 litrow po miescie . Wersja benzynowa spali z 13 albo 14.

4 litry wiecej powietrze na jedej setce gdzie ta ekologia. Polityka.

Wlodarze beda jezdzic autami a zwykli ludzie pieszo.

Napisano
  • Autor

Nie nawet koszty pracy, a caly system pracownik, podatek, energia.

Glowny kosz zarowno GM jak i Ford sa emrytury pracownikow w EU.

Tego problemu w China nie ma.

Inaczej - po co zarabiac 1 dolara w EU przy calej organizacji, skoro mozna zarabiac $10 - w China, na F150, na Ranger.

Przyszlosc totalnie nie nalezy do EU (gospodarczo) i GM/Ford to wie. Honda bedzie nastepna.

Jak mowie, po co sie meczyc?

Napisano
  • Autor

Sentymenty sentymentami. Też ich staram się nie mieć. Może i lepiej, że fajtłapy z rynku wychodzą... A Chińczycy - nauczą się jak robić auta i tez ich wykolegują...

EU polityka.

1. VAG - zarowno zwiazki zawodowe jak i rzad lokalny sa akcjonaruiszami i maja wplyw na decyzje.

2. PSA - rzad F - 13%.

Teraz powiedz ludziom ze zamkniemy fabryki ktore klepia mniej niz 85% mocy, bedzie bunt.

FoMoCo czy GM nie ma takich problemow. GM jak to rozegral z Opel jest swietne. Problem poszedl do PSA.

U mnie zamkniecie fabryki GM - rzad federalny powiedzial ze nie da im ani centa, takie cos w EU by nie przeszlo.
To jest smutne alw to jest moja $$$ z podatkow i decycja byla sluszna.

Teraz GM Korea - niby deal jest na 10lat , kosztem 25,000 ludzi - ale ani nie jest podpisany, ani nie jest pewny czy w ogole przetrwa

EU zyje dalej jakby swiatem rzadzila, EURO 7, zabezpieczenie spoleczne pracownika etc. To kosztuje. A swiat ma to w d00pie - niestety. Woli robic $$$ po za nia.

A jak ci EU prpducenci poradza sabie z fala komponentow i produkcji aut Made in China?

GM i FoMoCo wierza ze nie poradza sobie.

Taka Tesla w N - sprzedaje wiecej niz ten VAG jesli sie nie myle...

Business produkcji auta jest polityczny w EU - za bardzo. Dlatego nie zrobi sie to o czym mowisz

Znown za duzo pisze [emoji107][emoji4]

W skrocie polityka, i malejace znaczenie globalne EU.

Napisano
Dnia 8.05.2018 o 15:10, Ryb napisał:

Wiesz, ja porównywałem tego Outlandera PHEV z dieslem. Dla zabawy, bo cena jest w PL zaporowa. I o ile sprawdzałby mi się świetnie na co dzień (mogę ładować pod domem, do szkoły dziecka mam blisko) i może nawet nie używałbym silnika spalinowego, to przy wyjazdach na wakacje (a ludzie mający kasę na nowego PHEVa mają też kasę żeby sobie nim jeździć z sankami na wakacje) to on ma same wady:

- pięć miejsc zamiast siedmiu

- mniejszy bagażnik (mimo pięciu miejsc)

- większy ciężar

- dramatycznie mniejszy zasięg (!!!)

- duże spalanie

- rozczarowujące osiągi przy większych prędkościach

- hałas przy przyspieszaniu z większych prędkości (CVT)

- napęd 4x4 realizowany przez silniki elektryczna (trzeba pamiętać żeby mieć naładowaną baterię przed wjazdem w teren albo będzie chlał paliwo jak głupi)

W dieslu po prostu wsiadasz i jedziesz. A tu - tyle technologii i nadal jest uciążliwie. A to przecież podobno jeden z najlepszych hybrydowych SUVów.

Dlatego właśnie elektryki będą się bardzo szybko rozwijać, bo hybrydy są bez sensu i mają skumulowane wady elektryków i kopciuchów.

Albo kopciuch albo elektryk 100%.

Sprzedawać się będzie wszystko, jeden kupi to, drugi tamto, trzeci będzie hejtował i jakoś będzie leciało.

Nissan wie co robi.

Nowy Leaf bije rekordy sprzedaży i to pomimo złej prasy o bateriach.

Napisano
20 minut temu, mrBEAN napisał:

Dlatego właśnie elektryki będą się bardzo szybko rozwijać, bo hybrydy są bez sensu i mają skumulowane wady elektryków i kopciuchów.

Albo kopciuch albo elektryk 100%.

Sprzedawać się będzie wszystko, jeden kupi to, drugi tamto, trzeci będzie hejtował i jakoś będzie leciało.

Nissan wie co robi.

Ten PHEV też bije rekordy sprzedaży. Tyle że poza Polską, gdzie ulgi podatkowe sprawiają, że jego cena jest porównywalna z ceną tak samo wyposażonego diesla. U nas trzeba wyłożyć niemal 50k więcej co jest kompletnie bez sensu.

Napisano

Wyczytałem że Bosch ma nową technologię na ograniczenie NOx i to nie jest koniec diesla w UE?

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano
28 minut temu, electrofinger napisał:

Wyczytałem że Bosch ma nową technologię na ograniczenie NOx i to nie jest koniec diesla w UE?

Nie jest. I jest...

Nie ma (pomimo sensacji szukających tabloidów oraz @OZI ględzącego na lewo i prawo (na lewo bardziej chyba...)) i nie będzie dramatycznego jebudup... Sporo firm się z oferowania diesli wycofuje - np. rzeczony Nissan - ale VW z TDI, BMW czy MB rezygnować z "kopciuchów" nie zamierzają.

Ale... Napęd spalinowy - silniki diesla, jak i benzynowe - doturlają nas do ok. 2030, kiedy zostaną całkowicie (z rynku nowych aut) wyparte przez napęd elektryczny. Do tego czasu udział nowych samochodów z silnikiem diesla w rynku będzie systematycznie spadał.

Przesunięcie w stronę EV widać na przykładzie VW. Mimo że silników wysokoprężnych nie porzucają, znaleźli PIN do karty i zaczęli kupować baterie - https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-13/vw-secures-25-billion-battery-supplies-in-electric-car-surge

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor

Nissan wie co robi.

Nie tak do konca. Nissan twierdzi ze jest 'zawiedziony' sprzedadzą Leaf.

2017 był gorszy niż 2016.
2018 - incentives sie koncza a bez ulg i doplat moze nie byc tak wesoło.

2f8d7bbf5ed3c2ae0fb8a343c7277812.jpg

Napisano
  • Autor

Nie jest. I jest...

Nie ma (pomimo sensacji szukających tabloidów oraz [mention=129025]OZI[/mention] ględzącego na lewo i prawo (na lewo bardziej chyba...)) i nie będzie dramatycznego jebudup... Sporo firm się z oferowania diesli wycofuje - np. rzeczony Nissan - ale VW z TDI, BMW czy MB rezygnować z "kopciuchów" nie zamierzają.

Ale... Napęd spalinowy - silniki diesla, jak i benzynowe - doturlają nas do ok. 2030, kiedy zostaną całkowicie (z rynku nowych aut) wyparte przez napęd elektryczny. Do tego czasu udział nowych samochodów z silnikiem diesla w rynku będzie systematycznie spadał.

...]. 

Nie wiem czy na lewo [emoji16] ale ja się totalnie zgadzam z tym co napisałeś.

Oprócz jednego.

2030 nie będzie śmiercią dla aut na spaliny. Moze EU tak ale nie w tej czesci globu. Nie masz takiego i infrastruktury zeby EV servisowac w krajsch takich jak mój.

Asia też nie widzi 2030 jako śmierci Diesel czy benzyny. Socjalistyczna EU i California tak, - reszta świata Diesel takiej bedzie zyl za 12 lat...

Napisano
2 godziny temu, OZI napisał:

2f8d7bbf5ed3c2ae0fb8a343c7277812.jpg

W 2017 nie było nowego modelu.

Napisano
2 godziny temu, mrBEAN napisał:

Jemu o spadek sprzedazy w 2017 wzgledem 2016 chodziło.

Napisano

Tu piszą o wzroście w ostatnim czasie

https://www.samar.pl/__/3/3.a/98599/Nissan-LEAF-na-gazie.html?locale=pl_PL

W zakończonym niedawno roku obrachunkowym 2017/2018 sprzedaż zasilanego prądem modelu Nissan LEAF podskoczyła o 15% do poziomu łącznie 54 451 egzemplarzy. "Japończyk" to auto będące światowym liderem segmentu e-samochodów, które od momentu premiery w roku 2010 ma już na koncie przeszło 320 000 sprzedanych egzemplarzy.

Kolejnym impulsem dla wzrostu popularności LEAF-a jest pojawienie się modelu drugiej generacji, który wchodzi do oferty w coraz większej liczbie krajów. Łącznie japoński producent zwiększył w roku obrachunkowym 2017/2018 sprzedaż wszystkich swoich pojazdów elektrycznych o około 10%.

Napisano
6 godzin temu, OZI napisał:

A czego się spodziewali? Na 2018 zapowiedziany był nowy model ze sporo większą baterią, dodatkowo pojawiły się lepsze alternatywy jak Ioniq - to sprzedaż spadła...

A nowy model jest kompletną klapą. Już niedługo będziesz wklejał nagłówki z 'Customer watchdog forces Nissan to buy back 18392 Leafs Mk2';)

6 godzin temu, OZI napisał:

Nie wiem czy na lewo emoji16.png ale ja się totalnie zgadzam z tym co napisałeś.

No na lewo... Socjalistyczna Europa i komunistyczna Kalifornia... Serio - niewolnikiem korporacji zdążysz zostać w każdej chwili. 

2030 nie będzie śmiercią dla aut na spaliny. Moze EU tak ale nie w tej czesci globu. Nie masz takiego i infrastruktury zeby EV servisowac w krajsch takich jak mój.

Bo wy jesteście dzikusy i tyle :D

Asia też nie widzi 2030 jako śmierci Diesel czy benzyny. Socjalistyczna EU i California tak, - reszta świata Diesel takiej bedzie zyl za 12 lat...

W Chinach auta spalinowe będą miały się dobrze? Chyba żartujesz - Chiny to pierwszy kraj, który wprowadzi całkowity ban na ICE... Japonia nie będzie daleko z tyłu. Koreańczycy też bardzo mocno na rynku elektryków się rozpychają.

ICE będą sprzedawana w biednych krajach oraz u bogatych barbażyńców - Ozi i Texas... ;) 

Edytowane przez grogi

Napisano

Nawiazujac do wywodow @OZI

-> EU to nie USA, tutaj firmy nie robia jakichs specjalnych funduszy emerytalnych itp - to jest w duzej mierze pokrywane z kieszeni pracownika

-> Ford nie bedzie klepal samochodow w EU? oh well kupimy co innego - nie widze w tym nic specjalnie poruszajacego - wybor jest duzy

Twierdzisz ze firmy zrobia 'kuku' EU i sobie pojda...

1. nie sadze - koszty pracy w niektorych krajach EU sa juz dzisiaj nizsze niz w CN

2. jesli sobie pojda - trudno, zwolnia ludzi na rynku pracy ktorzy zajma sie czym innym - prace w klepaniu samochodow sa raczej nizszych lotow zarowno od strony rozwoju ludzi jak i placowego

ps. u mnie zadnych samochodow sie nie klepie i jakos kraj daje sobie rade :)

Napisano
  • Autor
Nie.

1/10/2017 kiedy rozpoczęła się sprzedaz nowego modelu. (My18)

3,869 sztuk w JDM sprzedane i zarejstrowane w 10/2017.

19 miejsce sprzedazy za 10/2017 - co de facto nie jest zlym wynikiem.

Ale....

Nissan liczyl na .... 9,600 sztuk i 4,000 zamowien z EU.

EV portale onanizowaly sie ze Nissan sprzedał 14,000 nowego Leaf w pierwszym miesiącu sprzedazy... tia...

Potem wybuchl skandal z inspekcja. I znow portale EV głosimy ... Nissan sprzedał by 14,000 ale nie sprzedał bo afera z inspekcja...

Napewno Leaf tej generacji bedzie sie sprzedawał lepiej ale to nie jest wcale taki pewny sukces i Nissan oficjalnie mowi ze zakładali wiecej...

562d2923ac6106a216e5b0328043d123.jpg

cbe50ac616b37dfd7fbbb8f86e969b89.jpg

9d7fe83bd16d68ba5e514a198161d3b2.jpg

24717fd2426aa360e6dc3d545cd881fd.jpg

Napisano
11 minut temu, OZI napisał:

Nie.

1/10/2017 kiedy rozpoczęła się sprzedaz nowego modelu. (My18)

W Japonii, w Europie od 2018.

Edytowane przez mrBEAN

Napisano
  • Autor
Nawiazujac do wywodow [mention=129025]OZI[/mention]
-> EU to nie USA, tutaj firmy nie robia jakichs specjalnych funduszy emerytalnych itp - to jest w duzej mierze pokrywane z kieszeni pracownika
-> Ford nie bedzie klepal samochodow w EU? oh well kupimy co innego - nie widze w tym nic specjalnie poruszajacego - wybor jest duzy

Twierdzisz ze firmy zrobia 'kuku' EU i sobie pojda...
   1. nie sadze - koszty pracy w niektorych krajach EU sa juz dzisiaj nizsze niz w CN

2. jesli sobie pojda - trudno, zwolnia ludzi na rynku pracy ktorzy zajma sie czym innym - prace w klepaniu samochodow sa raczej nizszych lotow zarowno od strony rozwoju ludzi jak i placowego

ps. u mnie zadnych samochodow sie nie klepie i jakos kraj daje sobie rade [emoji4]
Co do funduszu Ford na emerytury w EU nie masz racji. Co do reszty moze tak. [emoji106][emoji16]

Dlaczego, nie ma znaczenia czy EU robotnik dostaje cos z funduszu, Ford EU na niego placi - i to cholernie sporo.

Co ciekawe ten fundusz tak zle nie zarabia, jak patrzylem to ma nawet lepszy zwrot niz moj fundusz emerytalny.

Problemem jest jak jest investowany, Ford z ryzykownych investycji przeszedl w spokojne, liczba emerytow rosnie, zwrot spada, czyli mniejszy obiad na wiecej geb.

Czyli Ford EU mosi placic wiecej... kolko sie zamyka.

Teraz w 2016 Ford w EU mial zysk ok US$1bil.

W 2017 bylo to 80% mniej... ok $234mil.

Teraz zaokroglijmy i sprzedali w EU ok milion aut... ok 7% EU rynku.

Czyli jak Ozi - duzo pisze, a zysk maly.

Porownujsc np z USA za 2017.

2.5mil sprzedanych aut...
Zysk Ford USA ...$7.5b dolcow czyli nie 10x taki jak w EU, nie 20, 30 razy wiecej niz Europa a sprzedali aut tylko 2.5x wiecej niz w EU.

Wiec jesli musisz sie tak nameczyc w EU to po co?

Przekierowujesz $$$ gdzie indziej jak GM i mniej pracujesz...

A EU bez Ford przezyje...

Napisano
2 minuty temu, OZI napisał:

Co do funduszu Ford na emerytury w EU nie masz racji. Co do reszty moze tak. emoji106.pngemoji16.png

(...)

A EU bez Ford przezyje...

Mozesz rzucic jakims linkiem apropos tego fundusz i jak to dziala?

Nie znam firmy ktora by swoj fundusz jakis specjalny robila, zazwyczaj sa rozwiazania krajowe i... tyle.

Ford bez EU przezyje - z pewnoscia.

EU bez forda jak najbardziej tez :) do tego patrzac ile Fordow jezdzi u mnie po drogach to moze poza transitem nikt nie zauwazy takiej zmiany... (ale CH nie jest reprezentacyjna dla EU - to fakt)

Napisano
6 minut temu, jaceq napisał:

Mozesz rzucic jakims linkiem apropos tego fundusz i jak to dziala?

Nie znam firmy ktora by swoj fundusz jakis specjalny robila, zazwyczaj sa rozwiazania krajowe i... tyle.

OZI ma tutaj racje, czkawka odbijaja im sie fundusze typu "Defined Benefit" (DB), gdzie cale ryzyko w zasadzie jest po stronie firmy, gdyz gwarantowaly z gory zdefiniowana wyplate. Dopiero pozniej zaczeli przechodzic na plany Defined Contribution, gdzie skladka jest zdefiniowana a wyplata zalezy juz od wynikow funduszy.

Te pierwsze plany sa cholernie kosztowne w obsludze. Poczytaj sobie o planach DB i DC, to bardzo popularne rozwiazania.

Edytowane przez Maciej__

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.