Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy samochód, zużyte opony?

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pytanie, kupiliśmy nowy samochód z wyprzedaży rocznika, auto podobne stało w salonie(ten sam rocznik co nasz zamówiony) na oponach Michelin. Do naszego kupiliśmy wielosezonowe, bo salon sprzedaje na letnich,  jak odbieraliśmy samochód opony już były zmienione a letnie dostaliśmy z powrotem, w domu okazało się, że dostaliśmy Continental z bieżnikiem 7,5-8,0. Czy to możliwe, że to z naszego czy jakiś cwaniak mógł wsadzić nam inne?

Napisano

Dostawców opon na 1 montaż może być wielu. Rozmiar opon/kół w kupionym i tym na hali był taki sam?

Twoim zdaniem ile te opony powinny mieć bieżnika skoro nowe coś koło tego mają?

Tu cytat ze strony www.continental-opony.pl

Nowe opony mają bieżnik o głębokości od 6 do 8 mm, który podczas jazdy się zużywa.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor

Nowe podają, że 8-10, tak podają w artykułach w internecie, ja się nie znam więc pytam, założyłem że skoro samochód nowy to i opony powinny mieć min ilość nowej opony, mylę się?

Napisano
9 minut temu, dobromir napisał:

Witam, mam pytanie, kupiliśmy nowy samochód z wyprzedaży rocznika, auto podobne stało w salonie(ten sam rocznik co nasz zamówiony) na oponach Michelin. Do naszego kupiliśmy wielosezonowe, bo salon sprzedaje na letnich,  jak odbieraliśmy samochód opony już były zmienione a letnie dostaliśmy z powrotem, w domu okazało się, że dostaliśmy Continental z bieżnikiem 7,5-8,0. Czy to możliwe, że to z naszego czy jakiś cwaniak mógł wsadzić nam inne?

a miały "cycki" i kolorowe paski na bieżniku ?

Napisano
  • Autor

A teraz doczytałem, czyli nowe letnie Continental mogą mieć 6-8 a nie 8-10 zgadza się ?

Napisano
Teraz, dobromir napisał:

Nowe podają, że 8-10, tak podają w artykułach w internecie, ja się nie znam więc pytam, założyłem że skoro samochód nowy to i opony powinny mieć min ilość nowej opony, mylę się?

Po nowej oponie coś tam mniej więcej widać czy jeżdżona czy nie.

10mm to chyba jakaś ekstremalna zimówka, zawsze słyszałem o mniej więcej 8mm, a skoro sam producent podaje 6-8mm to chyba wie jakie opony produkuje.

Napisano
  • Autor
Teraz, Camel napisał:

a miały "cycki" i kolorowe paski na bieżniku ?

koloru nie mają, ale w allegro nowe też na zdjęciach nie mają, może taki model.

Napisano
3 minuty temu, dobromir napisał:

a "cycki" ?

Napisano
8 minut temu, dobromir napisał:

Niektóre nowe mają nawet 6 mm, także tego c'nie ;) 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Camel napisał:

a "cycki" ?

na zdjęciach nowych do sprzedaży ich też nie widzę

Napisano
17 minut temu, dobromir napisał:

Po oponie czy ma 10 albo 20 tys. km nie widać, ale jak jest zdjęta z nowego samochodu i góra 20km już bez problemu. Swoją drogą producenci do samochodów montują te same opony, jak dostałeś inną markę to jest podejrzane. :phi:

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, amazaque napisał:

Po oponie czy ma 10 albo 20 tys. km nie widać, ale jak jest zdjęta z nowego samochodu i góra 20km już bez problemu. Swoją drogą producenci do samochodów montują te same opony, jak dostałeś inną markę to jest podejrzane. :phi:

W takim razie w Toyocie chyba jest inaczej bo w internecie ktoś pisał że dostał 2 lata wcześniej CHR na Dunlopach, ja w salonie widziałem na Michelin no a ja mam Continental

Edytowane przez dobromir

Napisano
Godzinę temu, dobromir napisał:

Jak odbierałem nowe auto z salonu to było na letnich, a że salon jakoś dziwnie 

podszedł to tematu  felg i opon zimowych sam kupiłem nowe felgi i opony.

Jak po odbiorze auta się okazało to  opony letnie Pirelli P7 cinturato mają 

głębszy bieżnik  niż nowe zimowe Hankook Winter i*cept RS2 choć moim zdaniem 

powinno być odwrotnie.

Napisano
20 minut temu, dobromir napisał:

W takim razie w Toyocie chyba jest inaczej bo w internecie ktoś pisał że dostał 2 lata wcześniej CHR na Dunlopach, ja w salonie widziałem na Michelin no a ja mam Continental

Przeglądając oferty nowej Giulietty benzyna część była na oponach Pirelli a część na Michelin.

Napisano
Godzinę temu, TADA napisał:

Przeglądając oferty nowej Giulietty benzyna część była na oponach Pirelli a część na Michelin.

Pewnie w salonie pozamienili , żeby sprzedać na allegro i zarobić 😂😂😁😁

Napisano
4 minuty temu, sdss napisał:

Pewnie w salonie pozamienili , żeby sprzedać na allegro i zarobić 😂😂😁😁

Wszedzie podstep :phi: Wogole bym sie tym nie przejmowal bo rozne opony montuja a i co najwazniejsze zimowki bym zakladal poza ASO, nie byloby problemu.

Napisano
2 godziny temu, dobromir napisał:

Mialem identyczna sytuacje ostatnio odbierajac auto. Temat olalem, opony byly niemalze z tego samego tygodnia produkcji co auto. 

Napisano
3 godziny temu, dobromir napisał:

Do naszego kupiliśmy wielosezonowe, bo salon sprzedaje na letnich,

Swoją drogą jaki los czeka te letnie opony w dłuższej perspektywie czasu? :phi:

Napisano
  • Autor
7 minut temu, amazaque napisał:

Swoją drogą jaki los czeka te letnie opony w dłuższej perspektywie czasu? :phi:

Ja np. zaraz wystawie do sprzedania

Napisano
Ja np. zaraz wystawie do sprzedania
Jak kupowalem fiata to moj był na brigstonach a na sali stały tez na chyna nexenach albo czyms podobnym. W seacie nie sprawdzałem.
Co kupiłeś?

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Napisano

Chyba też widziałem w fordach Micheliny, a ja dostałem auto na Continentalach.

Jak odbierałem auto, to do wydania stały 3 auta z czego dwa miały w bagażnikach spakowane opony letnie. W sumie nigdy nie można wykluczyć zwykłej, ludzkiej pomyłki na warsztacie. Ściągną opony z jednego auta, z drugiego, a potem ktoś spakuje je nie do tego bagażnika co trzeba ;) 

Ja też chciałem od razu założyć wielosezonowe, ale w Fordzie też maja jakieś dziwne procedury, że muszą wydać auto z oponami na których przyjechało...

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, BOGUS napisał:

Jak kupowalem fiata to moj był na brigstonach a na sali stały tez na chyna nexenach albo czyms podobnym. W seacie nie sprawdzałem.
Co kupiłeś?

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Właściwie żona, CHR

Napisano
5 godzin temu, amazaque napisał:

Swoją drogą producenci do samochodów montują te same opony, jak dostałeś inną markę to jest podejrzane. 

Kolejna bajka. Samochody z jednej lawety potrafią mieć różne opony. 

Napisano
5 godzin temu, TADA napisał:

a cześć na bridgestone albo conti - nie ma reguły

Napisano
Godzinę temu, Dareek napisał:

a cześć na bridgestone albo conti - nie ma reguły

Tak jak seicenta schodziły na Dębica pasio a ja odebrałem na Michelin MXT. 

Napisano
6 godzin temu, TADA napisał:

W nowym Focusie jakieś wynalazki były ;]

Napisano

Wrzuć zdjęcia tych opon i sprawdź datę produkcji. 

p.s.

Na terenie gdzie jest moja praca mam parking z nowymi Skodami (diler sobie wynajął trochę terenu i parkuje swój stock, bywa że jest tego ze 200szt). Skodzinki mają opony różnych marek. Najczęściej  Nexen, Michelin,  Bridgestone, Continental.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, mati_lecha napisał:

Wrzuć zdjęcia tych opon i sprawdź datę produkcji. 

p.s.

Na terenie gdzie jest moja praca mam parking z nowymi Skodami (diler sobie wynajął trochę terenu i parkuje swój stock, bywa że jest tego ze 200szt). Skodzinki mają opony różnych marek. Najczęściej  Nexen, Michelin,  Bridgestone, Continental.

Opony są z tego samego rocznika co auto, bieżnik 7,5-8,0 na zdjęciu mogą wyglądać kiepsko bo są w jakimś piasku

IMG_20210207_114415.jpg

IMG_20210207_114424.jpg

IMG_20210207_222449.jpg

IMG_20210207_222457.jpg

IMG_20210207_222510.jpg

Edytowane przez dobromir

Napisano

Jeżeli kupowałem auto z przebiegiem zerowym, czyli okolo 10 km, to te opony na tyle nie wyglądają. Świeża opona jest czarna, bardziej rzekłbym błyszcząca a te z fotki wyglądają mało świeżo.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, dobromir napisał:

Opony są z tego samego rocznika co auto, bieżnik 7,5-8,0 na zdjęciu mogą wyglądać kiepsko bo są w jakimś piasku

Na trzeciej fotce od dołu jeszcze widać fabtyczny zielony pasek :)

IMG_20210207_222449.jpg

Napisano

Jak dla mnie również że zdjęć wygląda na używane. Ale zdjęcia nie oddają realiów. Ciekawa sprawa. Z jakim przebiegiem było auto? 

Napisano
Jeżeli kupowałem auto z przebiegiem zerowym, czyli okolo 10 km, to te opony na tyle nie wyglądają. Świeża opona jest czarna, bardziej rzekłbym błyszcząca a te z fotki wyglądają mało świeżo.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Jak auto stało jakiś czas na zewnątrz na placu przed odbiorem to nie będą czarne.
Chyba, że je ktoś wypastuje ;)
No i 10km to jest na zegarach a faktycznie pewnie kilka razy więcej.
Napisano

Nie sądzę, żeby producent aut trzymał się tylko jednego dostawcy opon, choćby ze względów bezpieczeństwa dostaw. Moje auto też miało/ma co najmniej dwie marki opon.

A twoje opony na zdjęciach wyglądają okropnie, jakby były stare i ściorane- ale to pewnie wina zdjęcia i brudu na oponach :)

Edytowane przez Pado

Napisano

Stalo na placu, jezdzilo po piachu itd ja bym sie wogole nie przejmowal jest zielony pasek zcyli stare nie sa.

Napisano

Ciężko coś stwierdzić.  Ale tak jak zauważył Kravitz na jednej jest widoczny pasek zielony charakterystyczny dla nówki. 

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Jak auto stało jakiś czas na zewnątrz na placu przed odbiorem to nie będą czarne.
Chyba, że je ktoś wypastuje ;)
No i 10km to jest na zegarach a faktycznie pewnie kilka razy więcej.

Patrząc na zdjęcia to moje letnie po 30 kkm wyglądają lepiej. :) I o ile rozumiałbym brudny bieżnik, ale takie zabrudzenie na boku opony to jednak dziwne, jeżeli to faktycznie nowe auto z salonu. Raczej czasy ASO na klepisku z błotem minęły, więc szansa tak uwalenia nowych opon pod salonem raczej niemożliwa. 

Napisano

patrząc po zdjęciach to mogą być z Twojego. Bo jeżeli na 8 masz paski a tak domniemam a dwóch nie to: ta "słabsza para" pewnie była na przodzie. Sam wiesz przecież jak się jeździ po placu na lawetę i z lawety - to jest czas chyba największego hardcorowego testu jaki auto może znieść. 😩

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, spad napisał:

Patrząc na zdjęcia to moje letnie po 30 kkm wyglądają lepiej. :) I o ile rozumiałbym brudny bieżnik, ale takie zabrudzenie na boku opony to jednak dziwne, jeżeli to faktycznie nowe auto z salonu. Raczej czasy ASO na klepisku z błotem minęły, więc szansa tak uwalenia nowych opon pod salonem raczej niemożliwa. 

Auto jest nowe ale nie stało w salonie tylko na jakimś większym placu bo to auto z wyprzedaży z 2020 r. i ściągali je do Rzeszowa

Napisano
W dniu 7.02.2021 o 12:30, dobromir napisał:

dostaliśmy Continental z bieżnikiem 7,5-8,0

Teść kupował nowe Goodyeary wielosezon w ub. roku i miały niecałe 7.5mm. 

Napisano
1 minute ago, iwik said:

Teść kupował nowe Goodyeary wielosezon w ub. roku i miały niecałe 7.5mm. 

10mm to chyba jakies bieznikowane nalewki moga miec ;)

Napisano
17 godzin temu, TADA napisał:

Tak jak seicenta schodziły na Dębica pasio a ja odebrałem na Michelin MXT. 

1.1 były ma MXT, też takie miałem. 

0.9 miały Dębice i trochę węższe opony (145 a nie 155)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.