Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do wszystkich posiadaczy samochodów z silnikem Diesla.

Featured Replies

Napisano

Interesuje mnie jaką prędkość licznikową uzyskuje wasz samochód na najwyższym biegu jaki ma wasza skrzynia gdy silnik kręci 4000 obr/min. Wiek samochodu jest nieważny.

Podajcie co to za skrzynia np. 6 biegowy manual, DSG 7 czy Power Shift. Dopiszcie poj. silnika i moc.

Napisano
11 minut temu, electrofinger napisał:

Interesuje mnie jaką prędkość licznikową uzyskuje wasz samochód na najwyższym biegu jaki ma wasza skrzynia gdy silnik kręci 4000 obr/min. Wiek samochodu jest nieważny.

Podajcie co to za skrzynia np. 6 biegowy manual, DSG 7 czy Power Shift. Dopiszcie poj. silnika i moc.

Nie jeżdżę tak szybko, by na 7 biegu silnik miał aż 4000 obrotów 8]

Napisano
5 minutes ago, rwIcIk said:

Trzeba raczej szukac jakiegos starego diesla ze skrzynia 4b lub 5b ;)

Napisano
21 minut temu, electrofinger napisał:

Interesuje mnie jaką prędkość licznikową uzyskuje wasz samochód na najwyższym biegu jaki ma wasza skrzynia gdy silnik kręci 4000 obr/min.

Nigdy się tak nie rozpędziłem, nie mam tyle odwagi.

:O

Przy 2000rpm na 8 biegu jest 140km/h.

Edytowane przez Furvus_Eques

Napisano
26 minut temu, electrofinger napisał:

https://www.automobile-catalog.com/

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał:

Czy to jest zależność liniowa? Bo jeśli przy 1600rpm mam 110km/h a przy 2000rpm mam 140 to przy 4000 powinno być jakieś 300km/h.

Napisano
32 minuty temu, electrofinger napisał:

Automat klasyczny 8 biegowy 181KM - nie mam pojecia ile jedzie przy 4000rpm - 2000 rmp mam przy 135 - czyli 4000 rpm byłoby przy 270 km/h...

Napisano
Teraz, delco napisał:

Automat klasyczny 8 biegowy 181KM - nie mam pojecia ile jedzie przy 4000rpm - 2000 rmp mam przy 135 - czyli 4000 rpm byłoby przy 270 km/h...

Współczesne diesle mają długie ostatnie przełożenia żeby oszczędzać paliwo. Zamknięcie na nich obrotomierza jest w związku z tym  niemożliwe. Z drugiej strony, gdyby im dać nieograniczoną moc to by były szybsze niż Veyron.

;l

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Furvus_Eques napisał:

Czy to jest zależność liniowa? Bo jeśli przy 1600rpm mam 110km/h a przy 2000rpm mam 140 to przy 4000 powinno być jakieś 300km/h.

Więc dlatego pytam. Chodzi o to by to fizycznie sprawdzić a nie teoretyzować.

Napisano
2 minuty temu, electrofinger napisał:

Fizycznie w nowych samochodach jest to nie do sprawdzenia bo ostatni bieg jest bardzo długi celem oszczędzania paliwa i rozkręcenie na nim auta do tak wysokich obrotów jest po prostu niemożliwe.

:ok:

Napisano
15 minutes ago, electrofinger said:

Ale tutaj nie ma co teoretyzować 😄 To proste przełożenie - jak jedno koło zębate kręci się 2x szybciej, to drugie też kręci się 2x szybciej.

Napisano

Bmw 320d w serii nie było w stanie osiągnąć vmax (230kmh)na 8 biegu,  skrzynia zrzucała na 7b.

Po założeniu boxa który podnosił moc ze 190 do mniej więcej 210 koni vmax i ogranicznik dało się również osiągnąć na 8b.

Obrotów niestety dokładnie nie pamiętam.

Napisano
1 godzinę temu, electrofinger napisał:

image.png.8ea6d8fe3a3a71694ce0b5cc312e2a80.png

prawie 230 licznikowe, e46 3.0D

Napisano
1 godzinę temu, electrofinger napisał:

https://www.automobile-catalog.com

Napisano
2 godziny temu, electrofinger napisał:

dziecko bede zawozil do przedszkola to sprawdze i dam ci znac...

Napisano

Moj poprzedni sadzomiot - Hondowe i-CTDi N22A1 140KM z 6b skrzynia - screen z YT od jakiegoś niemieckobrzmiącego usera. 

image.png.5ade637ff00687724982324d6cfb321e.png

Edytowane przez Filipfm

Napisano
2 godziny temu, grogi napisał:

Ale tutaj nie ma co teoretyzować 😄 To proste przełożenie - jak jedno koło zębate kręci się 2x szybciej, to drugie też kręci się 2x szybciej.

Z tym ze nie koniecznie przy dużych predkosciach - w motocyklach przy predkościach pod 300 km/h tylne koło podobno kreci sie o oik 10% szybciej niz wynikałoby to z predkości rzeczywistej za sprawa uslizgu - ale powtarzam tylko teorie bo w praktyce nie testowałem ;) 

Napisano
Just now, delco said:

Z tym ze nie koniecznie przy dużych predkosciach - w motocyklach przy predkościach pod 300 km/h tylne koło podobno kreci sie o oik 10% szybciej niz wynikałoby to z predkości rzeczywistej za sprawa uslizgu - ale powtarzam tylko teorie bo w praktyce nie testowałem ;) 

A w Veyronie opony muszą być do felg klejone, bo też się kręcą 😄

Napisano
3 godziny temu, electrofinger napisał:

Wiek samochodu jest nieważny

Skoro tak-jakieś 180km/h, skrzynia 5 biegowa, poj. 2400, moc fabryczna 136 kuni, v max ponoć 202:)

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Berlingo 1,9D 71km z tego co pamiętam to przy 170km/h ( z górki ) miało 4krpm 

Napisano
4 godziny temu, Furvus_Eques napisał:

Współczesne diesle mają długie ostatnie przełożenia żeby oszczędzać paliwo. Zamknięcie na nich obrotomierza jest w związku z tym  niemożliwe. Z drugiej strony, gdyby im dać nieograniczoną moc to by były szybsze niż Veyron.

;l

Masz rację w Grande Punto szybciej się mi kończył prędkościomierz ;] 6b, manual 1,9jtd, moc nieznana szacowana na jakieś 180kM  

Napisano

Jako że jestem w trasie to zrobiłem test:

2krpm = 140km/h

2,5krpm = 170km/h

3krpm = 200km/h

Dalej mi brakło odwagi.

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał:

Mam takiego ale czasowo nie jeździ. To znaczy jeździ, ale nie hamuje więc nie jeździ. :phi:

Napisano
13 godzin temu, electrofinger napisał:

Interesuje mnie jaką prędkość licznikową uzyskuje wasz samochód na najwyższym biegu jaki ma wasza skrzynia gdy silnik kręci 4000 obr/min.

Mondeo 2.0 TDCi 163KM przy 4k rpm skrzynia PowerShift ma w granicach 220 km/h, co widać na poniższym filmiku

Napisano
17 godzin temu, Furvus_Eques napisał:

Jako że jestem w trasie to zrobiłem test:

2krpm = 140km/h

2,5krpm = 170km/h

3krpm = 200km/h

Dalej mi brakło odwagi.

Coś ci kłamie...

Napisano

Zdrowo ponad 200, ja mam czerwone pole od 5000 obrotów, a tak go nigdy nie kręciłem

Napisano
W dniu 1.04.2022 o 11:02, electrofinger napisał:

220km/h. 6MT, 2,0TDI, 150PS. 

Napisano

Max co jechałem swoim, to 175 licznikowe. GPSowo było jakieś 167-169. Silnik 2.0HDi 90KM w 307 hatchback. Skrzynia 5-biegowa. Ale obrotów to sobie nie przypomnę, raczej 4krpm nie było (5-tka w tej skrzyni jest bardzo długa).

Może jutro się przelecę AOW, to postaram się sprawdzić.

Napisano

260km/h przy 3800rpm na 6 biegu skrzynia aut 6hp. Więcej nie pojedzie, mocy brak.

6 jest tak długa ,że nie da rady zamknąć obrotomierza.

Edytowane przez dzikipzs

Napisano
2 godziny temu, dzikipzs napisał:

260km/h przy 3800rpm na 6 biegu skrzynia aut 6hp. Więcej nie pojedzie, mocy brak.

6 jest tak długa ,że nie da rady zamknąć obrotomierza.

A jesteś pewien że to nie odcinka? 

U mnie w mocniejszych beemkach jakie miałem zawsze odcinało na 260 km/h licznikowe, widać to np po chwilowym zużyciu paliwa.

Napisano

Jakies 280km/h powinno byc przy 4k rpm i na 9tym biegu..., tylko ze mam predkosc ograniczona do 210;-)