Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy w roku 2024 kupilibyście diesla?

Featured Replies

Napisano
12 godzin temu, sherif napisał(a):

Volvo miało bardzo dopracowany start/stop już od dawna. Poprzednio w V90 miałem 2.0i (bez hybrydy), wcześniej w XC70 2.5td i wszystkie gasły i budziły się bardzo płynnie. W mild hybrid nie widzę obecnie jakieś zmiany przy gaszeniu/ruszaniu.

Ja mam jedynie porównanie do innych marek  bez mild h..i jest dramat.

Napisano
W dniu 1.03.2024 o 12:06, kravitz napisał(a):

Nie potrafią. Przynajmniej ze startu.

Bez jakiejś napinki, pod światłami, hybryda rusza prawie jak elektryk, spaliniak ma moment zawahania, chyba że piłujesz lub czekasz na jakiejs procedurze startu ;)

Hybryda rusza jak elektryk jeśli wystarczy Ci akurat 50KM mocy. Jeśli chcesz ruszyć szybko to musisz zaczekać na silnik spalinowy, więc tracisz całą tę teoretyczną przewagę, zwłaszcza że większość nowych aut to miękkie hybrydy i ruszają dokładnie tak samo. Tak więc owszem, w hybrydzie potrafi być płynnie ale nie potrafi być jednocześnie płynnie i szybko jak w pełnym elektryku. 

Napisano
W dniu 29.02.2024 o 18:01, camel00 napisał(a):

Podepnę się poda temat. 

Naszła mnie głupia acz powracająca myśl i staram ją sobie skutecznie wybić z głowy ;] 

Auto do miasta / pod miasto …ale problem parkingu roboczo pomijamy.

Dożo stania. Krótkie odcinki. Zero bagaży. Przeważnie tylko kierowca w samochodzie.

Isuzu D-max  1.9 klekot ;] Nie ma chyba gorszego wyboru, ale może właśnie dlatego tak mi się ten ciągnik podoba ;]

Gdyby to auto było w jakiejś 2.5-3.0 litrowej hybrydzie to zamknąłbym oczy i zaszalał, ale ostatnim punktem oporu jest diesel pod maską.

image;s=0x450;q=70

Było w wątku obok. Auto bardzo fajne ale silnik stanowczo za słaby do tej budy.

Napisano
W dniu 1.03.2024 o 13:07, Maciej__ napisał(a):

Czesc miekkich hybryd tez juz rusza z sinika spalinowego i wtedy nie ma tej zwloki...

Aczkolwiek jak sie odpali diesel 4-cyl to nie ma opcji, zeby tego nie zauwazyc ;)

Ja uważam, że w dieslach należy s/s wyłączać guzikiem. Zwłaszcza gdy tak jak u mnie, w obu autach silniki są wzdłużnie. Wzdłużny silnik przy odpalaniu bardziej trzęsie budą niestety.

Napisano
W dniu 1.03.2024 o 13:46, Rado_ napisał(a):

W Volvo ruszasz, załącza sie spalinowy tak delikatnie i bez najmniejszej zwłoki jakby ruszał na elektryku. Ale to mild hybrid z permanentnym start/stop

Volvo ma chyba najlepiej rozwiązany s/s z wszystkich dostępnych aut na rynku. Ale tam chyba silniki sa poprzecznie, co pomaga.

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał(a):

Volvo ma chyba najlepiej rozwiązany s/s z wszystkich dostępnych aut na rynku. Ale tam chyba silniki sa poprzecznie, co pomaga.

Jak masz m-hybrydę to tak jest, bo tam nie ma tradycyjnego rozrusznika.

• 7 miesięcy później...
Napisano

Dzień dobry,

Mam pytanie czy samochód Peugeot 301 1.6 99KM z 2017r w dieslu ma sens? Jakieś opinie/znane awarie/problemy? Ktoś poleca?

Napisano

Robiąc więcej tras niż miasta na pewno bym rozważał. Miałem kilka diesli (żadnego w kombi 🥲) i jazda w trasie była i przyjemna i oszczędna 👍

Teraz moja hybryda w trasie jak dobrze gonię to połknie dychę, albo i więcej.

Ł. 

Napisano
1 godzinę temu, Ancypankrator napisał(a):

Robiąc więcej tras niż miasta na pewno bym rozważał. Miałem kilka diesli (żadnego w kombi 🥲) i jazda w trasie była i przyjemna i oszczędna 👍

Teraz moja hybryda w trasie jak dobrze gonię to połknie dychę, albo i więcej.

Ł. 

Mam podobnie. Gdybym robił większe dzienne przebiegi poszedłbym w ekodiesla. Przy odcinkach 5km byłaby to mordęga dla niedogrzanego silnika i jego ekologicznych wynalazków (dpf, egr, klapy wirowe).

Napisano

Kilka lat temu chciałem kupić benzynę tJeta, a w sumie przez przypadek kupiłem diesla, choć w ogóle nie brałem tego typu silnika pod uwagę.

Póki co zmieniać nie zamierzam, ale gdybym musiał teraz kupować, to na pewno nie odrzucałbym tego typu napędu.

Napisano

Mazda cx60 3.3 r6 diezel  aby nie tracić gwarancji wpadl box i teraz na hamowni 301 ps i 611 nm.

Najnowszy niemiecki boc DTE, sami go montowali w firmie dte i box strojony pod auto, z najnowszym oprogramowaniem box nie zostawia sladow w sterowniku.

W firmie powiedzieli ze jak skonczy sie fabryczna gwarancja na silnik 6 lat to z fabrycznych 256/550 nm wyciągają z niego bez wysiłku 330 ps i 650 nm, bo juz byli tacy co na gwarancji podejmowali sie chip tuning zamiast boxu.

Edytowane przez vanice77

Napisano
W dniu 24.02.2024 o 18:59, koNik napisał(a):

Tak, ja prawdopodobnie będę odkupywać auto które sprzedałem kilka lat temu, turbodiesla którego sam zbudowałem ;]

Wołga 21 z om605turbo na mechanicznej pompie z większymi sekcjami. Ma to ten plus że jakby komuś przyszło do głowy ograniczać dostęp do paliwa na stacjach to jeździ na opale czy fryturze ;]

Ty w Krakowie jeździsz to czystym powietrzem się nie przejmujesz :phi:

Napisano
39 minut temu, vanice77 napisał(a):

Mazda cx60 3.3 r6 diezel  aby nie tracić gwarancji wpadl box i teraz na hamowni 301 ps i 611 nm.

Najnowszy niemiecki boc DTE, sami go montowali w firmie dte i box strojony pod auto, z najnowszym oprogramowaniem box nie zostawia sladow w sterowniku.

W firmie powiedzieli ze jak skonczy sie fabryczna gwarancja na silnik 6 lat to z fabrycznych 256/550 nm wyciągają z niego bez wysiłku 330 ps i 650 nm, bo juz byli tacy co na gwarancji podejmowali sie chip tuning zamiast boxu.

Super, to jak coś padnie do dymasz do niemiec na zdjęcie ;) ?

Pytam bo kolega tak przez pół kraju jechał już dwa razy na zdjęcie boxa, zeby do ASO pojechać.

Napisano
W dniu 22.02.2024 o 21:29, Jaruga napisał(a):

Nie myślę o nowym, ale jakiejś w miarę świeżej używce po 2020r. Jakieś kombi z grupy VW albo jakąś francę. 

Można za całkiem przyzwoitą kasę znaleźć świeżego diesla z niewielkim przebiegiem.

Poszlibyście w to czy to jednak głupi pomysł? Nie miałem nigdy "kombi w dieslu" i chyba dlatego chodzi mi po głowie 😄 

Generalnie, zdecydowanie NIE,  a jeżeli już to diesel to taki o wiekszej pojemności, czyli 3.0 w jakimś dużym suvie 

Napisano

Ja bym nie kupil ale patrze jakie nowe premium jeżdżą w Warszawie.

BMW 1 i 3 albo najtańsze diesele albo 330i Pewnie managerowie łapią się na benzynę reszta bierze diesele. 

Merce C / E / GLC 220d i praktycznie innych nie widzę.

Volvo xc60 dużo dieseli.

Audi A6 to samo diesele.

takze ak nie kupi ale większość kupi bo leasing się skończy i trafia na rynek.

Edytowane przez wujek

Napisano
1 godzinę temu, vanice77 napisał(a):

Chyba ktoś kogoś oszukał. Ślad po box zostaje nikt tego nie szuka ale generalnie nie ma problemu żeby zobaczyć. 

Napisano
14 minut temu, wujek napisał(a):

Chyba ktoś kogoś oszukał. Ślad po box zostaje nikt tego nie szuka ale generalnie nie ma problemu żeby zobaczyć. 

jak zostaje? znajdo slady po tyrtytkach?

Edytowane przez deszczowyRoman

Napisano
30 minut temu, wujek napisał(a):

Volvo xc60 dużo dieseli.

Niestety od roku nie do kupienia z dizlem

Napisano
W dniu 25.02.2024 o 19:25, kenickie napisał(a):

Montaż diody nie jest skomplikowany. Bardzo często auta z DPFem, w momencie wypalania załączają prądożerne rzeczy jak ogrzewanie tylnej szyby, by zwiększyć obciążenie silnika. I właśnie pod bezpiecznik szyby ludzie sobie podłączają diodkę.

Ale nie każde. Kia Cee'd JD nic się nie podłączy, trzeba obserwować wskaźnik spalania chwilowego 

Napisano
2 godziny temu, vanice77 napisał(a):

Tak się zastanawiam...

Po kiego grzyba takie kombinacje? 🙀

Wagony kolejowe przestawiasz na Cargo tym autem? 

Napisano
2 godziny temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Generalnie, zdecydowanie NIE,  a jeżeli już to diesel to taki o wiekszej pojemności, czyli 3.0 w jakimś dużym suvie 

I po co to komu w korkach ;)

Ważniejszy jest komfort wewnątrz. Dobre światła. grzane zydle itp. ;]

Napisano
37 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Zależy od marki, w takim prosiaku to trochę wstyd 2.0 nawet w korku🤪 ktoś uchyli szybę i będzie obciach, prosiak i nie brzmi 😁 więc musi być więcej.

Napisano

Mam diesla służbowe, 2.0 tdi🤣

Bardzo polubiłem ten silnik, szczególnie zasięg 1000km, prywatnie bym rozważył znów diesla...

Napisano
53 minuty temu, Pado napisał(a):

Bardzo polubiłem ten silnik, szczególnie zasięg 1000km, prywatnie bym rozważył znów diesla...

Niskie spalanie i zasięg :ok:

Dla emeryta w sam raz.

A jak czasem depnie, to nawet jedzie ;]

Napisano
13 godzin temu, Pado napisał(a):

Póki nie przesiądziesz się na EV. Wtedy będziesz pisał, że duży zasięg jest dla idiotów, bo i tak na jednym tankowaniu nie dojedziesz do Kapsztadu.

Napisano
14 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Jedno nie wyklucza drugiego  :)

13 godzin temu, sdss napisał(a):

Zależy od marki, w takim prosiaku to trochę wstyd 2.0 nawet w korku🤪 ktoś uchyli szybę i będzie obciach, prosiak i nie brzmi 😁 więc musi być więcej.

Tak, dlatego kolejny będzie już o pojemności ok. 3 litrów:)

Dostałem ostatnio jako zastępcze A6 40 TDI w ośce.

Jeździ się tym silnikiem strasznie na tle 45 TFSI. Ogromny lag, zanim to ruszy.

Podczas włączania się do ruchu, aby zrobić to dynamicznie, trzeba podpompowac gazem 🤯 przez to spalanie po mieście miałem ponad 10 litrów.

Spalanie mniejsze o ok 1,5-2 l wobec 45 tfsi, a przepaść w osiągach na korzyść 45tfsi ogromna.

Napisano
18 minut temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Młody ma SQ7, ale nie oszukane 40, a prawdziwe 4.0 TDI - ładnie się buja i warczy wydechem ;]

Napisano
34 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Młody ma SQ7, ale nie oszukane 40, a prawdziwe 4.0 TDI - ładnie się buja i warczy wydechem ;]

Takiego diesla to ja szanuję 😁

Napisano
8 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Jedno nie wyklucza drugiego  :)

Tak, dlatego kolejny będzie już o pojemności ok. 3 litrów:)

Jeździ się tym silnikiem strasznie na tle 45 TFSI. Ogromny lag, zanim to ruszy.

Podczas włączania się do ruchu, aby zrobić to dynamicznie, trzeba podpompowac gazem 🤯 przez to spalanie po mieście miałem ponad 10 litrów.

Spalanie mniejsze o ok 1,5-2 l wobec 45 tfsi, a przepaść w osiągach na korzyść 45tfsi ogromna.

204 vs 265 nie ma co porównywać. Brak 4x4 też robi swoje.

Napisano
39 minut temu, sdss napisał(a):

204 vs 265 nie ma co porównywać. Brak 4x4 też robi swoje.

O ile dobrze pamiętam, cena jest podobna.

Nie mówię o dynamice w czasie jazdy, ale właśnie podczas ruszania.

Chyba odzwyczaiłem się już od jazdy dieslami.

Napisano
W dniu 11.10.2024 o 20:30, aviator napisał(a):

Ale nie każde. Kia Cee'd JD nic się nie podłączy, trzeba obserwować wskaźnik spalania chwilowego 

Wydaje mi się, że też trochę inaczej pracuje silnik. Czasem mam tak jak jadę , że pytam sam siebie "czyżby wypalanie?", przełączam na wskaźnik chwilowego i widzę że mam rację.

Nie wiem dlaczego nie zrobili dodatkowej kontrolki. Wątpię, żeby chodziło o oszczędność.

A swoją drogą, czy powłączanie jakiegoś grzania szyby, foteli i innych odbiorników rzeczywiście bardzo przyspiesza wypalanie?

Napisano
6 godzin temu, Majkiel napisał(a):

A swoją drogą, czy powłączanie jakiegoś grzania szyby, foteli i innych odbiorników rzeczywiście bardzo przyspiesza wypalanie?

Nie, chyba że jest to rozwiązanie fabryczne. Są różne sposoby wypalania filtra, zależy od konkretnego auta. 

Napisano
W dniu 11.10.2024 o 19:52, deszczowyRoman napisał(a):

jak zostaje? znajdo slady po tyrtytkach?

Wyjście parametrów poza wyznaczony zakres jest logowany. Nie musi skutkować jakimkolwiek check-engine czy limp-mode - ale można je zobaczyć. 

Napisano
28 minut temu, janusz napisał(a):

Nie, chyba że jest to rozwiązanie fabryczne. Są różne sposoby wypalania filtra, zależy od konkretnego auta. 

To po co producenci to stosują? Alternator robi wtedy większe opory dla silnika.

Mnie osobiście irytowało zawsze wypalanie bo rzadko procedura przebiegała w optymalnym momencie i często musiałem dla świętego spokoju ją dokończyć mijając dom … Porażka.

Napisano
7 godzin temu, Majkiel napisał(a):

Nie wiem dlaczego nie zrobili dodatkowej kontrolki. Wątpię, żeby chodziło o oszczędność.

Użytkownik ma się nie interesować i jeździć w razie czego do serwisu.

Napisano
19 minut temu, stig napisał(a):

To po co producenci to stosują? Alternator robi wtedy większe opory dla silnika.

Nie interesuję się kto teraz i jakie procedury wypalania filtra stosuje. Robiło się to właśnie po to, żeby zwiększyć obciążenie silnika. Niektórzy zwiększali dawkę paliwa, podczas wypalania filtra, a niektórzy stosowali dodatkowy wtrysk bezpośrednio do filtra. Zawsze chodziło o jedno, wypalenie sadzy w filtrze, tylko osiagane w różny sposób. 

Napisano
13 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

O ile dobrze pamiętam, cena jest podobna.

W cenniku. W rzeczywistości na 2.0TDI jest 20-21% rabatu.

Napisano
16 minut temu, kadu napisał(a):

W cenniku. W rzeczywistości na 2.0TDI jest 20-21% rabatu.

Zgadza się na TDI są większe rabaty.