Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Grande Panda - będzie HIT?

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, bochumil napisał(a):

Kupują to ludzie, którzy nie siedzą w motoryzacji. Myślą o nowym aucie, coś daje im impuls do wyboru marki i modelu. Idą do salonu. Handlowiec przedstawi auto w samych superlatywach, a jazda róbna potwierdzi słuszność wyboru. Gdy PT pojawił się na rynku youtuberzy z branży moto piali z zachwytów. Silnik dynamiczny, spalanie na zadowalającym poziomie. Czegóż się czepiać? Nic, tylko kupować. Więc gdyby nawet Kowalski zerknał w youtuba na kanał najbardziej popularnych recenzentów, to jedynie w słuszności wyboru by się utwierdził, bo przecież nie ma świadomości czym jest lokowanie produktu, tudzież marketing szeptany. Zadziała siła autorytetu i swego rodzaju naiwność, że dzisiejsza motoryzacja to bezawaryjny HiTec. 

Przecież nawet nazwa jest PureTech, czysta technika ;]

Napisano
1 godzinę temu, bergerac napisał(a):

moja żona jest np. napalona na nowe 208. Chciałaby wersje GT. Będę się z tym musiał chyba zmierzyć i wymienić jej obecną 2008.

Proponowałem jej inne auta, nawet myślałem o Giulia (przydałby się mieć w domu ;]), ale strasznie podoba jej się 208.

Bardzo fajne i zgrabne auto :ok: W wersji GT wyglada swietnie.

Napisano
4 godziny temu, bochumil napisał(a):

Kupują to ludzie, którzy nie siedzą w motoryzacji. Myślą o nowym aucie, coś daje im impuls do wyboru marki i modelu. Idą do salonu. Handlowiec przedstawi auto w samych superlatywach, a jazda róbna potwierdzi słuszność wyboru. Gdy PT pojawił się na rynku youtuberzy z branży moto piali z zachwytów. Silnik dynamiczny, spalanie na zadowalającym poziomie. Czegóż się czepiać? Nic, tylko kupować. Więc gdyby nawet Kowalski zerknał w youtuba na kanał najbardziej popularnych recenzentów, to jedynie w słuszności wyboru by się utwierdził, bo przecież nie ma świadomości czym jest lokowanie produktu, tudzież marketing szeptany. Zadziała siła autorytetu i swego rodzaju naiwność, że dzisiejsza motoryzacja to bezawaryjny HiTec. 

a jaka jest alternatywa? Siedzieć miesiącami na forach internetowych żeby wyczytać że każdy producent ma jakieś problemy? A to olej żłopią, a to paski się zrywają, a to wariują multimedia, a to GPFy nie mogą się wypalić i trzeba robić krajoznawcze wycieczki na autostrady, a to jakiś generator prądu w hybrydach szwankuje. To jest loteria. A nie każdemu pasują pudełkowate i blaszane Toyoty. Dla mnie dzisiaj jedyny słuszny sposób wyboru auta to jazdy próbne, dobrać to co spełnia najwięcej wymagań w zadanym budżecie i ma najlepszą gwarancję. I tyle.

Napisano
  • Autor
32 minuty temu, maro_t napisał(a):

a jaka jest alternatywa? Siedzieć miesiącami na forach internetowych żeby wyczytać że każdy producent ma jakieś problemy? A to olej żłopią, a to paski się zrywają, a to wariują multimedia, a to GPFy nie mogą się wypalić i trzeba robić krajoznawcze wycieczki na autostrady, a to jakiś generator prądu w hybrydach szwankuje. To jest loteria. A nie każdemu pasują pudełkowate i blaszane Toyoty. Dla mnie dzisiaj jedyny słuszny sposób wyboru auta to jazdy próbne, dobrać to co spełnia najwięcej wymagań w zadanym budżecie i ma najlepszą gwarancję. I tyle.

Siedząc na forach takich jak to miesiącami dowiesz się jedynie, że we włoskich autach pękają alternatory, a Alfa Romeo sprzedała w EU niespelna 600 egzemplarzy Stelvio. Ot, bzdury i stereotypy. Ja np. jestem wierny włoskiej motoryzacji i wiem czego unikać, a co brać w ciemno. Byc może inni tak mają z grupą VAG, japońcami czy koreańcami.

Napisano
4 godziny temu, bartekm napisał(a):

Ty się u dealera zatrudniłeś? ;]

Jak trzeba jakaś ofertę to na priv :jem:

Napisano
9 godzin temu, bartekm napisał(a):

Przecież nawet nazwa jest PureTech, czysta technika ;]

No i co z tego, że jest nazwa. Każdy silnik ma jakąś nazwę. Przeciętnemu kupującemu ona nic nie mówi a jedyne recenzje to te od sprzedawcy. 

Ile osób kupujących w salonach auta weryfikuje te rewelacje? 

Nie zapomnę któregoś odcinka Zakupu Kontrolowanego, gdy Kornacki proponował jednej pani Cytrynę z Puretechem. Pojechali do warsztatu i śmiać mi się chciało, jak w trakcie opowiadania przez mechanika - jakie to cudo, ten silnik - Kornackiemu szczęka opadała. Musiało mu być nieźle wstyd, że  taki szajs on zaproponował.

Taka fachura od samochodów (pominę, że można było się przygotować wcześniej i poczytać). 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
5 godzin temu, bochumil napisał(a):

Siedząc na forach takich jak to miesiącami dowiesz się jedynie, że we włoskich autach pękają alternatory, a Alfa Romeo sprzedała w EU niespelna 600 egzemplarzy Stelvio. Ot, bzdury i stereotypy. Ja np. jestem wierny włoskiej motoryzacji i wiem czego unikać, a co brać w ciemno. Byc może inni tak mają z grupą VAG, japońcami czy koreańcami.

Niewiele chyba już tej włoskiej motoryzacji zostało (wielkoseryjnej), nawet w Jeepie, bo francuzi rządzą?

Napisano
14 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Niewiele chyba już tej włoskiej motoryzacji zostało (wielkoseryjnej), nawet w Jeepie, bo francuzi rządzą?

Alfa Stelvio, Tonale, Jeep Compas i niedobitki Fiata sa oparte o wloskie rozwiazania...

No i spalinowa wersja nowej 500-ki ma byc z silnikiem 1,0 MHEV ale to dopiero 2025 najwczesniej.

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Alfa Stelvio, Tonale, Jeep Compas i niedobitki Fiata sa oparte o wloskie rozwiazania...

No i spalinowa wersja nowej 500-ki ma byc z silnikiem 1,0 MHEV ale to dopiero 2025 najwczesniej.

Mi się Compass podobał, ale z zewnątrz, dopóki go w środku nie zobaczyłem. Jakiś taki zabawkowy kokpit = włoski.

Za to byłem ostatnio po coś w salonie Renuara oraz Dacii i spodobał mi się nowy Duster. ;]

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
36 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Niestety tak. Mnie zastanawia szybkie zaoranie silnika 1.3 GSE T4 (FireFly) skonstruowanego w kooperacji przez Włochów, Amerykanów i Brazylijczyków. Ten czterocylindrowy silnik o mocy 177KM występował z 9 stopniowym automatem ZF 9HP. Jak się domyślam, zaorały go normy emisji lub decyzje Stellantis czyli pchanie 1.2 PT we wszystko co się porusza na kołach.

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 12.07.2024 o 19:26, bochumil napisał(a):

Strzelę ci tak... Lalalalala

;]

Ale pudło 😕

Napisano
  • Autor
8 minut temu, bartekm napisał(a):

Ale pudło 😕

No tak. Poprzednie generacje to były smukłe, sportowe nadwozia. 

Napisano
2 minuty temu, bochumil napisał(a):

No tak. Poprzednie generacje to były smukłe, sportowe nadwozia. 

No i byly rownie atrakcyjne wizualnie ;]

Napisano

mi się bardzo podoba, a i od 2022 podobno PT w wersji GEN 3 czyli łańcuch i podobno problemu nie ma.

Edytowane przez 62545tomasz

Napisano
W dniu 23.06.2024 o 20:07, bochumil napisał(a):

Niestety tak. Mnie zastanawia szybkie zaoranie silnika 1.3 GSE T4 (FireFly) skonstruowanego w kooperacji przez Włochów, Amerykanów i Brazylijczyków. Ten czterocylindrowy silnik o mocy 177KM występował z 9 stopniowym automatem ZF 9HP. Jak się domyślam, zaorały go normy emisji lub decyzje Stellantis czyli pchanie 1.2 PT we wszystko co się porusza na kołach.

Jeszcze jest Tipo- tradycyjna (mam nadzieję) fiatowska technika. Ciekawe jak długo będzie jeszcze produkowany?

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Darcolo napisał(a):

Jeszcze jest Tipo- tradycyjna (mam nadzieję) fiatowska technika. Ciekawe jak długo będzie jeszcze produkowany?

No niespecjalnie, bo z benzyn na placu boju pozostały jedynie 3 cylindrowiec o pojemności 1.0 oraz mułowate 1.4 95KM, które oprócz paliwa lubi sobie przepalić olej.

Napisano
3 minuty temu, bochumil napisał(a):

No niespecjalnie, bo z benzyn na placu boju pozostały jedynie 3 cylindrowiec o pojemności 1.0 oraz mułowate 1.4 95KM, które oprócz paliwa lubi sobie przepalić olej.

1,4 to juz od dawna nie jest oferowany...

Napisano
3 minuty temu, bochumil napisał(a):

Tyle, że fire 95 KM nasze wspaniałe normy emisji spalin już wykończyły. pozostał tylko 1.0T 3 cyl.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, Darcolo napisał(a):

Tyle, że fire 95 KM nasze wspaniałe normy emisji spalin już wykończyły. pozostał tylko 1.0T 3 cyl.

No to mnie autocentrum.pl zrobiło w Karolka 😉

Napisano
Godzinę temu, bochumil napisał(a):

1.4 od fiata może i paliło olej jak tce Reno (miałem oba 😎), ale przynajmniej się od tego nie rozlatywało ;]

Napisano
2 godziny temu, bochumil napisał(a):

No to mnie autocentrum.pl zrobiło w Karolka 😉

W kogo? 🥴 😉

Edytowane przez ochkarol

Napisano
ano jest ładny, ale drogi:
image.png.16609833a60b6ee20030f327400d4b8b.png

image.png.5759c9e2e904073fdde2995bcfb3e15f.png
W sumie wszystko ok, tylko po co tak wielkie dziury w tych błotnikach? I te czarne wykończenia na nich to plastik? Żeby się można było poobcierać?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
No i co z tego, że jest nazwa. Każdy silnik ma jakąś nazwę. Przeciętnemu kupującemu ona nic nie mówi a jedyne recenzje to te od sprzedawcy. 
Ile osób kupujących w salonach auta weryfikuje te rewelacje? 
Nie zapomnę któregoś odcinka Zakupu Kontrolowanego, gdy Kornacki proponował jednej pani Cytrynę z Puretechem. Pojechali do warsztatu i śmiać mi się chciało, jak w trakcie opowiadania przez mechanika - jakie to cudo, ten silnik - Kornackiemu szczęka opadała. Musiało mu być nieźle wstyd, że  taki szajs on zaproponował.
Taka fachura od samochodów (pominę, że można było się przygotować wcześniej i poczytać). 
Nigdy Kornackiego nie trawiłem, jego maniera, to tak jakby się naćpał koksu przed każdym programem. Właśnie to taki typowy recenzent dla typowego Kowalskiego. Żeby nie powiedzieć uja się zna.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 21.07.2024 o 14:08, Darcolo napisał(a):

Myślę że nie za długo, przynajmniej dla naszej części świata. Dopóki sprzedaż będzie jako taka i nie trzeba będzie niczego zmieniać (w sensie nowe normy czy obowiązkowe systemy).

Nikt nie będzie inwestował żeby wsadzić tam PureTecha, a innych potencjalnych silników za bardzo w Stellantis nie mają.

W dniu 21.07.2024 o 14:32, bochumil napisał(a):

1.4 to już chyba od zeszłego roku nie jest u nas oferowany.

W Turcji mają komplet fiatowskich silników: 1.4 95KM, 1.5 Hybrid i diesle 1.3 i 1.6 MultiJet.

Napisano
W dniu 20.06.2024 o 09:31, dzidzia napisał(a):

Avenger :)

Znafcy twierdzą, że to już nie Jeep bo nie ma 4x4, V8 itd :P 

V8 to już nie te czasy ale brak 4x4 to rzeczywiście obciach dla Jeepa. Nawet Renegade ma.

Napisano
26 minut temu, Ryb napisał(a):

V8 to już nie te czasy ale brak 4x4 to rzeczywiście obciach dla Jeepa. Nawet Renegade ma.

Z Jeepa to tam jest znaczek ;)

Napisano

Mnie ta nowa Panda przypomina tą nową Dacie. Jak niedawno napisałem, i jest to dla mnie trochę wstyd ale ta nowa Dacia podoba mi się.

Tydzień temu zrobiłem kilkaset kilometrów w 2008 z 2016 roku.

Auto z wypożyczalni, przebieg 55kkm na liczniku. Dwumasa albo sprzęgło tłukło się strasznie przy ruszaniu, ABS nie działał, ESP i wspomaganie ruszania na podjeździe nie działało, poduskzi powietrzne nie działały. 

Natomiast silnikowo rewelacja. Naprawdę bardzo dobrze to jeździ, ma bardzo nisko moment i bardzo przyjemnie przyspiesza z samego dołu obrotów.

Przyznam szczerze że powoli zaczynałem się nawet zastanawiać żeby wymienić wysłużonego już w domu 207 i taki 208 lub 2008 byłby w sam raz, najchętniej z tym silnikiem i tu pojawiło się otrzeźwienie. Zacząłem czytać o nich i jak zobaczyłem że to jakiś PureTech i co się znimi dzieje, jakie mają opinie to pomysł mi przeszedł 💩

Ale jeździ się tym naprawdę przyjemnie i do miejskich warunków idealne (religia nie pozwala mi rozważać nic na prąd)

20240722_102509.jpg

Napisano
W dniu 17.07.2024 o 00:36, 62545tomasz napisał(a):

mi się bardzo podoba, a i od 2022 podobno PT w wersji GEN 3 czyli łańcuch i podobno problemu nie ma.

Jedno tylko jest pewne - nie ma tam problemu z paskiem (w MHEV). :hehe:

Pozostały wszystkie inne problemy 1.2 PT + pewnie dojdzie nowy problem z łańcuchem. ;]

Napisano

Elektryk ma kosztować 105k minus dopłata to za dwie średnie pensje na ak będzie dobra opcja. 

Napisano
W dniu 31.07.2024 o 11:35, Ryb napisał(a):

Jest już wersja 4x4 :) - Avenger 4xe

Ma silnik spalinowy i dwa elektryczne (jeden napędza tylną oś)

• 5 miesięcy później...
Napisano
W dniu 16.06.2024 o 13:53, Jan Winnicki napisał(a):

Wygląda tak

W odróżnieniu od ostatnich "włoskich" wypustów Stellantis, auto ma sobie coś oryginalnego, nie nawiązującego do francuskiej motoryzacji. Wg doniesień prasowych ma być elektryk i hybryda. Jestem na TAK.

Pojawil sie polski cennik ;] 

Wyglada na to, ze Fiat konsekwentnie robi wszystko, zeby przypadkiem nie sprzedac za duzo aut ;)

https://francuskie.pl/fiat-grande-panda-polski-cennik-bliski-dacii-duster/

Napisano
20 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Wyglada na to, ze Fiat konsekwentnie robi wszystko, zeby przypadkiem nie sprzedac za duzo aut ;)

Serio?  Akurat to auto wydaje się być wycenione rozsądnie. Pamiętaj, że w podstawie jest automat i układ mildhybrid.

Bliźniak Citroen C3 jest tańszy, ale tam jest manual i inny silnik.

Samo auto wprowadza nowy język stylistyczny do marki. Może się podobać. 

Mam nadzieję, że przyjmie się na rynku bo mam sentyment do marki.

Napisano
32 minuty temu, dzidzia napisał(a):

Serio?  Akurat to auto wydaje się być wycenione rozsądnie. Pamiętaj, że w podstawie jest automat i układ mildhybrid.

W tym segmencie przede wszystkim liczy sie cena i to nie tylko w PL.

IMHO brak wersji z manualem  mocno sie odbije na wynikach sprzedazy.

Napisano
55 minut temu, Maciej__ napisał(a):

fajne nowe małe wozidełko z automatem . Pewnie większość nie kupi pierwszej wersji tylko co najmniej od drugiej

a wszyscy już zapomnieli o Fabii 3 której mało jest na drodze i 1.0TSI startuje od 79kzł -wyprzedaż rocznika  https://www.skoda-auto.pl/apps/stock/carDetail/POL205204569585442024

Napisano
Godzinę temu, dzidzia napisał(a):

Serio jakby elektryk był tańszy a takto dokładasz 20 k do spalinowki i już łapiesz się na inną klasę. 

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

W tym segmencie przede wszystkim liczy sie cena i to nie tylko w PL.

IMHO brak wersji z manualem  mocno sie odbije na wynikach sprzedazy.

Clio z automatem sensowne techno ok 94 tys., wiec jedynie tu jakaś konkurencja cenowa.

Napisano
9 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Clio z automatem sensowne techno ok 94 tys., wiec jedynie tu jakaś konkurencja cenowa.

Ciekawe jaki odsetek sprzedanych aut w tym segmencie, to automaty...

Wg mnie nadal niewielki.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Ciekawe jaki odsetek sprzedanych aut w tym segmencie, to automaty...

Wg mnie nadal niewielki.

Pewnie tak jak najdroższe wersje. Ale myślę, że golasy to margines sprzedaży wśród fizoli.

Napisano
13 godzin temu, dzidzia napisał(a):

niby tak ale wersja pop jest na gołych stalówkach, następna wersja icon ma juz dodane kołpaki... i dopiero w la prima za 97 klocków mamy alu

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

niby tak ale wersja pop jest na gołych stalówkach, następna wersja icon ma juz dodane kołpaki... i dopiero w la prima za 97 klocków mamy alu

I tylko ta wersja ma sens.

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

I tylko ta wersja ma sens.

Musze sie wczytac w konfiguracje. Mam nadzieje ze az tak jej nie poobcinali bardzo w tych biedniejszych wersjach ;] . Felaski mozna sobie dokupic za 1000zł na necie. Gorzej z innymi rzeczami. 

Za 105 można mieć wypasioną fabie 1.5 150 monte carlo

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-fabia-skoda-fabia-monte-carlo-1-5-tsi-150km-dsg7-ID6GRAzC.html

Tak wiem z zewnatrz nie jest tak atrakcyjne ale cos czuje ze to nadal lepsze auto od pandy 😕 

Napisano

Musze sie wczytac w konfiguracje. Mam nadzieje ze az tak jej nie poobcinali bardzo w tych biedniejszych wersjach ;] . Felaski mozna sobie dokupic za 1000zł na necie. Gorzej z innymi rzeczami. 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-fabia-skoda-fabia-monte-carlo-1-5-tsi-150km-dsg7-ID6GRAzC.html

Tak wiem z zewnatrz nie jest tak atrakcyjne ale cos czuje ze to nadal lepsze auto od pandy 😕 

Cena spoko, ale to promka wiec pytanie ile urwiesz z ceny Pandy?

Napisano
2 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Cena spoko, ale to promka wiec pytanie ile urwiesz z ceny Pandy?

na razie nic, dopiero za rok będą spuszczać na wyprzedażach...

Napisano
1 minutę temu, bielaPL napisał(a):

Mam wrażenie, że szybciej;]

Napisano
  • Autor

Jak na Kurę to aż tak tragicznie nie jest 😉

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Ta kura ma w opisie klimatyzację automatyczną. Na zdjęciach wygląda jak manualna. Chyba, że tak to wygląda. 

Napisano
30 minut temu, bielaPL napisał(a):

2 -3 miesiące i jakieś drobne będzie można urwać ;)

Napisano
Teraz, dzidzia napisał(a):

2 -3 miesiące i jakieś drobne będzie można urwać ;)

Ciekawe na ile wycenia spalinowa wersje 500-ki, ktora ma sie pojawic  podobniez w listopadzie.

Tam bedzie chyba fiatowski silnik 1.0. a nie Stellantis..