Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kładka przez kanał

Featured Replies

Napisano

Na drodze do siłowni stoi kanał muszę obchodzić do okola. Zamiast 5 minut zajmuje mi to 15 :phi: pomyślałem, żeby przerzucić przez to deski i skrócić sobie drogę. Tylko boję się, że one się będą uginać pod moim ciężarem. Woda po kostki szerokie na jakieś 5 metrów. 

da się to jakoś ogarnąć? Oficjalnie nie mogę tego zgłosić :phi: za krzaczorami będę mial furtkę. 

IMG_6040.png

Napisano

moze niech tam jakis lobuz wrzuci takie kamienie czy slupki betonowe co rozstaw Twoich krokow ? :)

Napisano
42 minuty temu, wujek napisał(a):

Na drodze do siłowni stoi kanał muszę obchodzić do okola. Zamiast 5 minut zajmuje mi to 15

traktuj to jako rozgrzewkę...

ewentualnie poćwicz trochę to te 5m przeskoczysz

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

da się to jakoś ogarnąć? 

shopping?q=tbn:ANd9GcRBVSEmw_5sRdNhFOJN6

Napisano

U moich dziadków na wsi przeprawa opierała się na dwóch przerzuconych przez rzekę betonowych słupach elektrycznych

Napisano

image.png.676eb519f5c9fcb6bb643f9dd2fd8fad.png

W Twoim przypadku może jakiś Żuk by wystarczył ;]

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, ANalfabeta napisał(a):

U moich dziadków na wsi przeprawa opierała się na dwóch przerzuconych przez rzekę betonowych słupach elektrycznych

O to jest myśl. Ewentualnie wrzucić betonowe słupki a na to dopiero deski. 

Napisano

Tyczka, szczudła :ok:

Napisano

Dwie belki, deski, nie wiem co, skręcone w kształt litery T. Dolna zapobiegnie nadmiernemu ugięciu górnej. Trzeba by policzyć ugięcia  😀 

Napisano
6 godzin temu, wujek napisał(a):

Na drodze do siłowni stoi kanał muszę obchodzić do okola. Zamiast 5 minut zajmuje mi to 15 :phi: pomyślałem, żeby przerzucić przez to deski i skrócić sobie drogę. Tylko boję się, że one się będą uginać pod moim ciężarem. Woda po kostki szerokie na jakieś 5 metrów. 

da się to jakoś ogarnąć? Oficjalnie nie mogę tego zgłosić :phi: za krzaczorami będę mial furtkę. 

IMG_6040.png

Jeszcze pytanie jakich masz sąsiadów.

Generalnie zrobienie czegokolwiek w obszarze wód zarządzanych przez Wody polskie to olbrzymie procedury.

Jeśli masz pewność, że nikt nie zakapuje to tak jak pisano wcześniej - dwa betonowe słupy będą super :ok:

Napisano
2 godziny temu, Tomo napisał(a):

Generalnie zrobienie czegokolwiek w obszarze wód zarządzanych przez Wody polskie to olbrzymie procedury.

Jeśli masz pewność, że nikt nie zakapuje to tak jak pisano wcześniej - dwa betonowe słupy będą super :ok:

W srodek mozna ozyc kilka betonowych bloczkow fundamentowych i na to polozyc  trap blaszany z rusztowania. Lekki i dzybko demontowal y

Napisano
6 minut temu, deszczowyRoman napisał(a):

W srodek mozna ozyc kilka betonowych bloczkow fundamentowych i na to polozyc  trap blaszany z rusztowania. Lekki i dzybko demontowal y

Spróbuj cokolwiek zrobić z nieswoją wodą :hehe:

Mam siostrę w Wodach polskich więc wiem.

Napisano
11 godzin temu, wujek napisał(a):

Woda po kostki

Kup sobie kalosze i zostawiaj w krzakach po "przeprawie" ;]

Napisano
11 godzin temu, wujek napisał(a):

IMG_6040.png

kufa serio 5 metrowej kładki nie potrafisz ogarnąć

2 ceowniki 50  parę płaskowników  deski 50 - co tu do myślenia

z poręczami ma być co jak zsiłki wracasz co by se browara lub izotonik wypić ?

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Przemaz napisał(a):

kufa serio 5 metrowej kładki nie potrafisz ogarnąć

2 ceowniki 50  parę płaskowników  deski 50 - co tu do myślenia

z poręczami ma być co jak zsiłki wracasz co by se browara lub izotonik wypić ?

Ja bym ogarnął taką małą budowę. Ale zaraz zgłoszą i rozbiorą. Chciałem taką prowizorkę żeby nie rzucała się w oczy. 

Napisano
Ja bym ogarnął taką małą budowę. Ale zaraz zgłoszą i rozbiorą. Chciałem taką prowizorkę żeby nie rzucała się w oczy. 
Rura jakąś kanalizacyjna fi160 albo więcej. wbetonuj/zakotw nawet brzegi- będzie wyglądała Profi jakby od zawsze tam byla.
I na to tylko jakies 2 dechyna wyprofilowaniu oby nią nie obracalo. Zawsze te połówkę dechy za sobą zdejmujesz jak schodzisz i rzucasz w krzaki;-))) taki koncept
Napisano
17 godzin temu, Tomo napisał(a):

po jednym betonowym słupie w poprzek też przecież przejdzie

Napisano
3 minuty temu, Olleo napisał(a):

po jednym betonowym słupie w poprzek też przecież przejdzie

Nie ma tematu - kolega @wujek napisał, że ma być coś przypadkowego bo rozbiorą.

Napisano

Rozbiorą, albo i nie rozbiorą - niedaleko mnie przez rzeczkę jest przerzucona taka kładka i sobie jest chyba już z 15 lat. Wykorzystują ją tylko żule po drodze do swojego stanowiska chlania w krzakach, bo nic po drugiej stronie innego nie ma.

Napisano

Wrzuciłbym 3 duże płaskie kamienie i skakał po nich na 2 brzeg

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
W dniu 4.07.2024 o 07:39, wujek napisał(a):

Trzeba pokombinować by szybko dało się na brzeg ściągnąć - lub coś ala most zwodzony

A jakich masz sąsiadów

Napisano

5m szerokie nie w kij dmuchał, choć wody niewiele.

Jakiejkolwiek przeprawy tymczasowej nie oprzesz też na samym brzegu.

Słup spoko, ale musiałbyś kupić np. energetyczny z demontażu 8m, ręcznie tego nie zaniesiesz, dojazd musiałby być dla HDS, albo kilku silnych chłopa.

Woda po kostki teraz, w okresie suchym czy non stop? Dno twarde, czy wciągnie wszystko co stanie?

Może dałoby się rzucić 2-3 bloki schodowe. Płaskie, równe, ale jeden to ok 120kg (przynajmniej takie jak mi schody z nich robili).

Na siłkę piszesz chodzisz, weźmiesz drugiego harpagana, albo pół siłowni i jakoś zdziałacie. :phi:

Ewentualnie przetniesz kloc na 2-3 części i gęściej rzucisz.

Serio to chyba sobie problemów szukasz, zależnie od tego czyj to jest teren.

Tak jak ktoś pisał, marsz przez dodatkowe 10min potraktuj jako rozgrzewkę.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
Godzinę temu, Artur_W_wa napisał(a):

A jakiś rodzaj zwodzonego na pilota rozważałeś? 

Tak, helikopter niech sobie kupi

Napisano
W dniu 3.07.2024 o 10:57, wujek napisał(a):

A może coś z liny upleść? 😄
image.png.8fc2bdf47779c0121073b0013cd100f0.png

Napisano
  • Autor
W dniu 6.07.2024 o 22:56, ZUBERTO napisał(a):

5m szerokie nie w kij dmuchał, choć wody niewiele.

Jakiejkolwiek przeprawy tymczasowej nie oprzesz też na samym brzegu.

Słup spoko, ale musiałbyś kupić np. energetyczny z demontażu 8m, ręcznie tego nie zaniesiesz, dojazd musiałby być dla HDS, albo kilku silnych chłopa.

Woda po kostki teraz, w okresie suchym czy non stop? Dno twarde, czy wciągnie wszystko co stanie?

Może dałoby się rzucić 2-3 bloki schodowe. Płaskie, równe, ale jeden to ok 120kg (przynajmniej takie jak mi schody z nich robili).

Na siłkę piszesz chodzisz, weźmiesz drugiego harpagana, albo pół siłowni i jakoś zdziałacie. :phi:

Ewentualnie przetniesz kloc na 2-3 części i gęściej rzucisz.

Serio to chyba sobie problemów szukasz, zależnie od tego czyj to jest teren.

Tak jak ktoś pisał, marsz przez dodatkowe 10min potraktuj jako rozgrzewkę.

Niby tak ale tam jest i biedra i inne sklepy. Będę miał furtkę przy tym kanale i widzę sklepy po drugiej stronie. Chyba najlepiej coś tam wrzucić i na tym oprzeć dechę. Niestety to jest dość szerokie i mam przez to same kłopoty. 

Napisano

Tyczka i skok o tyczce. Tyczkę rzucasz w krzaki i jak nikt nie zajuma będzie na następny raz ;]

Napisano
35 minut temu, balus napisał(a):

Tyczka i skok o tyczce. Tyczkę rzucasz w krzaki i jak nikt nie zajuma będzie na następny raz ;]

Eeee - 5 metrów to spokojny wynik w skoku w dal :hehe:

Napisano
12 godzin temu, wujek napisał(a):

Niby tak ale tam jest i biedra i inne sklepy. Będę miał furtkę przy tym kanale i widzę sklepy po drugiej stronie. Chyba najlepiej coś tam wrzucić i na tym oprzeć dechę. Niestety to jest dość szerokie i mam przez to same kłopoty. 

kamienie chyba najlepsze rozwiazanie, tylko skad brac kamienie ? :panic:

Napisano
30 minut temu, PawelWaw napisał(a):

kamienie chyba najlepsze rozwiazanie, tylko skad brac kamienie ? :panic:

Przecież wiesz, że ChatGPT wypluje tylko jedną słuszną odpowiedź ;l

Napisano
Teraz, ANalfabeta napisał(a):

Przecież wiesz, że ChatGPT wypluje tylko jedną słuszną odpowiedź ;l

no tak trzeba pisac do @fred77 ;]

Napisano
W dniu 3.07.2024 o 10:57, wujek napisał(a):

IMG_6040.png

Mam u siebie podobny "problem", ale rzeczka węższa, bo do przeskoczenia jakbym się już uparł. Myślę że 3m maks.

Tylko problem jest tego typu, że to rzeczka i jak są roztopy, to ona sobie wylewa i rozlewisko ma nawet i 20-30m. Oczywiście wtedy taka kładka by nie była używalna, ale nie wiem czy by jej nurt zwyczajnie nie zmył, jakby cała była zakryta i by sobie tak zwyczajnie leżała. Wydaje mi się, że niezakotwiona by odpłynęła.

Napisano

Właśnie u sąsiada znajomych widziałem jak gość z 2 beczek po oleju 200 l i desek pseudo ponton kładkę sobie zrobił

Napisano
W dniu 9.07.2024 o 12:22, kravitz napisał(a):

ale nie wiem czy by jej nurt zwyczajnie nie zmył, jakby cała była zakryta i by sobie tak zwyczajnie leżała. Wydaje mi się, że niezakotwiona by odpłynęła.

Ja się nie znam, ale nie raz słyszałem, że wezbrany nurt rzeki potrafił most porwać, więc myślę, że taka kładka by popłynęła aż miło. :)

Napisano
W dniu 7.07.2024 o 22:18, TaKo napisał(a):

Tak, helikopter niech sobie kupi

Tam od razu helikopter.

Nie wiem jaki układ terenu za krzakami ma @wujek, ale można by zrobić z napędu bramy suwanej, i fragmentu jej przęsła wysuwany mostek. Jak wróci na swoje miejsce nikt nie będzie go widział :]

Tyle że to już jakaś tam inwestycja jest.

Napisano

Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka

Napisano

I to jest jedyna słuszna koncepcja :ok: ;]

Napisano

Zrobione w ostatni weekend w Norwegii :palacz:

IMG_5350.JPG

IMG_5351.JPG

Napisano
7 minut temu, Tomo napisał(a):

Zrobione w ostatni weekend w Norwegii :palacz:

IMG_5350.JPG

IMG_5351.JPG

O widzę, że z te go kontenera jeszcze uchodźcy wychodzą. Ciekawe jak tam przyplynął ;]

Napisano
55 minut temu, janusz napisał(a):

O widzę, że z te go kontenera jeszcze uchodźcy wychodzą. Ciekawe jak tam przyplynął ;]

Toż to rdzenny Norweg od pięciu pokoleń 😁

Napisano

Nie żebym w maksymalizm popadał, ale AMW mosty pontonowe regularnie sprzedaje... Taki samobieżny zawsze można szybko zwinąć jakby ktoś sie zaczął rzucać ;]

Napisano

Pozotaje tunel pod , grosze, jak na standarty AK.  No chyba, że chciałbyś dwie osobne trasy; jedna weǰściowa, a druga wyjściowa..

Napisano
W dniu 3.07.2024 o 17:55, Tomo napisał(a):

Na dzień dobry pewnie jakiś operat wodnoprawny, czasem jak teren szczególnego zagrożenia powodzią to następne jaja