Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

golf 7, nowy akumulator, wymiana bez "komputera"

Featured Replies

Napisano

Co się stanie jak wyjmę stary aku i włożę nowy i nie "zaprogramuje" w kompie, że jest nowy włożony?

System start-stop oczywiście jest na pokładzie, korzystam codziennie.

Napisano
7 minut temu, exor napisał(a):

Co się stanie jak wyjmę stary aku i włożę nowy i nie "zaprogramuje" w kompie, że jest nowy włożony?

System start-stop oczywiście jest na pokładzie, korzystam codziennie.

Skrócisz żywotność nowego akumulatora. 

Napisano
24 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

Samemu można takie "zaprogramowanie" przeprowadzić?

Napisano
Godzinę temu, Andi napisał(a):

Z tego co kojarzę, to w CarScannerze powinna być taka opcja, czyli wystarczy kupić kostkę OBD - może być ta najtańsza iCar Vgate pomarańczowa i ze sklepu Play kupić CarSanner wersję Pro, poniżej 100zł powinieneś się zmieścić 

Napisano
2 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

A co tam się "wprogramowuje" takiego, że skraca żywotność?

Napisano
9 minut temu, iwik napisał(a):

typ aku (AGM/EFB), pojemność i ogólnie, że jest nowy - komp ma inteligentne ładowanie (ale nieidealnie inteligentne :D) i jak tego nie wprowadzisz, to będzie ładował nowy akumulator tak jakby był stary, nieoptymalnie

Napisano
51 minut temu, iwik napisał(a):

Damian wytłumaczył.

2 godziny temu, Andi napisał(a):

Ja robię takie coś za pomocą obd11.

Napisano
1 godzinę temu, DamianB napisał(a):

będzie ładował nowy akumulator tak jakby był stary, nieoptymalnie

Dzieki. Myslalem, ze komp i tak na bieżąco sprawdza stan aku (coś jak BMS), jego stopień naładowania, pojemność, etc. a nie bazuje na jakichś danych fabrycznych, które mogą być po miesiącu w aucie zupełnie inne.

Już nie mówiąc, że 2 takie same aku zdjęte z półki w sklepie moga mieć zupełnie inne parametry rzeczywiste niż w katalogu.

Napisano
4 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

Ile za wymianę aku bierze firma która zajmuje się akumulatorami?

W mojej okolicy test i wymiana gratis.

Napisano
15 godzin temu, MarcG napisał(a):

Do mnie też przyjechał pod pracę, wymienił, wziął stary i pojechał.

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, MarcG napisał(a):

No ale chyba bez kodowania komputerem jak to w golfie 7 potrzeba?

Napisano
30 minut temu, exor napisał(a):

Tego nie wiem bo nie wymieniałem w golfie.

Napisano
Godzinę temu, exor napisał(a):

U mnie się pytał jakie auto, czy trzeba podtrzymywać/kodować.

Napisano

W tych autach gdzie do odkręcenia jest więcej niż na wierzchu dostępna śruba przytrzymująca i 2 klemy, to już tak za darmo ochoczo nie wymieniają :P

Chyba jakieś auto ma w nadkolu, a inne pod tylną kanapą, ale to były jakieś marki premium 🤔

Napisano

Za darmo to chyba za dużo powiedziane, to raczej jest już ujęte w cenie sprzedaży akumulatora:)

Napisano
W dniu 22.08.2024 o 09:34, marcindzieg napisał(a):

Do mnie też przyjechał pod pracę, wymienił, wziął stary i pojechał.

A ile to pieniazkow kosztowało???

Dla Kolegi pytam (pixel)

Napisano
15 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Dla Kolegi pytam (pixel)

To za drogo :)

Nie pamiętam :)

Napisano
20 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Dla Kolegi pytam (pixel)

950zl Varta Silver 80ah AGM,  przyjechali do domu wymienili zakodowali.

Edytowane przez sdss

Napisano
11 godzin temu, sdss napisał(a):

950zl Varta Silver 80ah AGM,  przyjechali do domu wymienili zakodowali.

Czyli ta wymiana za darmo ok 200-250 (nie wiem kiedy to było) plus marża na akumulatorze 👍 Nie piszę czy to dużo czy mało, tylko ile kosztuje "za darmo". 

Napisano
51 minut temu, janusz napisał(a):

Czyli ta wymiana za darmo ok 200-250 (nie wiem kiedy to było) plus marża na akumulatorze 👍 Nie piszę czy to dużo czy mało, tylko ile kosztuje "za darmo". 

Tak tanio teraz AGM chodzą?

1,5 roku temu, jeżeli dobrze pamiętam, dałem za Grom 85Ah coś ok. 800zł (niby z montażem gratis choć bez programowania) i była to przeciętna cena jak na taki aqu kupiony stacjonarnie w moim mieście (na necie było deko taniej, ale bez szauuuu bym powiedział).

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Tak tanio teraz AGM chodzą?

1,5 roku temu, jeżeli dobrze pamiętam, dałem za Grom 85Ah coś ok. 800zł (niby z montażem gratis choć bez programowania) i była to przeciętna cena jak na taki aqu kupiony stacjonarnie w moim mieście (na necie było deko taniej, ale bez szauuuu bym powiedział).

Na znanym portalu aukcyjnym wyskoczyły mi oferty po ok 720-730, zakładam, że nie dokładają do interesu. 

Napisano
2 godziny temu, janusz napisał(a):

Na znanym portalu aukcyjnym wyskoczyły mi oferty po ok 720-730, zakładam, że nie dokładają do interesu. 

Oczywiście że nie dokladają, ale czy utrzymują sklep stacjonarny i całą związaną z tym otoczkę?

Czym innym jest zakup i ceny na pewnym portalu aukcyjnym, a czym innym stacjonarnie.

Pomijam już temat, że ja aqu z wysyłką o ile nie mógłbym go odebrać osobiście bym nie kupił.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 21.08.2024 o 15:11, DamianB napisał(a):

typ aku (AGM/EFB), pojemność i ogólnie, że jest nowy - komp ma inteligentne ładowanie (ale nieidealnie inteligentne :D) i jak tego nie wprowadzisz, to będzie ładował nowy akumulator tak jakby był stary, nieoptymalnie

Możesz bardziej precyzyjnie opisać co się wówczas ma wydarzyć z tym akumulatorem? Dla uproszczenia załóżmy że wymieniasz akumulator 1:1, ten sam rodzaj elektrolitu, ta sama pojemność.

Napisano
6 minut temu, format napisał(a):

Możesz bardziej precyzyjnie opisać co się wówczas ma wydarzyć z tym akumulatorem? Dla uproszczenia załóżmy że wymieniasz akumulator 1:1, ten sam rodzaj elektrolitu, ta sama pojemność.

Oczywiście, że nie wiem, nigdy tego nie robiłem, jak typowy internetowy specjalista, a o co chodzi? 😄 

Jak będę musiał kiedyś wymienić, to się podoktoryzuję bardziej.

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Oczywiście że nie dokladają, ale czy utrzymują sklep i całą związana z tym otoczkę?

Czym innym jest zakup i ceny na pewnym portalu aukcyjnym, a czym innym stacjonarnie.

Nigdzie tego nie negowałem, napisałem, że te dwie stówki różnicy to nie jest cały zysk, bo inni też raczej nie pracują za free. 

A czy to dużo, czy nie wliczając czas i koszt usługi niech każdy sobie sam odpowie. 

Pozostaje pytanie, czy cena tego samego akumulatora bez montażu jest taka sama. Wtedy wg mnie marża sklepu nie jest już "symboliczna". 

Napisano
9 godzin temu, janusz napisał(a):

Nic nie ma za darmo. Pamiętaj, że z portalu zazwyczaj to bez wysyłki. Mi padł akumulator całkowicie. Zadzwoniłem Pan przyjechał z akumulatorem i FV za 1h. 

Napisano
4 minuty temu, sdss napisał(a):

Nic nie ma za darmo

Ja to wiem i się nie dziwię, dlatego zadałem sobie minimum trudu, żeby sprawdzić ile u innych "za darmo" kosztuje 👍

Napisano
1 minutę temu, janusz napisał(a):

Ja to wiem i się nie dziwię, dlatego zadałem sobie minimum trudu, żeby sprawdzić ile u innych "za darmo" kosztuje 👍

Tak na szybko jak podzwoniłam po okolicznych sklepach to u mnie 100-150. To nie dużo za oszczędność czasu. 

Napisano
19 godzin temu, sdss napisał(a):

Tak na szybko jak podzwoniłam po okolicznych sklepach to u mnie 100-150. To nie dużo za oszczędność czasu. 

Każdy ma inną sytuację, będą przypadki, że wymiana akumulatora samemu zajmie mniej niż obdzwanianie sklepów :)

Napisano
3 godziny temu, DamianB napisał(a):

Każdy ma inną sytuację, będą przypadki, że wymiana akumulatora samemu zajmie mniej niż obdzwanianie sklepów :)

Jak masz zapasowy i czym zakodować to pewnie tak. 

Mi zajęło 15 minut wraz z zamówieniem. 

Edytowane przez sdss

Napisano

Co dokładnie potrzebne do tego "programowania" ?

Prosta kostka EODB i program typu Ecu scanner poległ.

Auto (Skoda) zgłaszało od ponad roku problem z akumulatorem 12V. ASO stwierdziło - aku do wymiany. Serwis od aku, że wszytsko w porządku. W końcu wymieniłem aku, ale komunikat pojawia się dalej. Skanowanie prostym Eobd nie pokazuje błędów.

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał(a):

Co dokładnie potrzebne do tego "programowania" ?

Prosta kostka EODB i program typu Ecu scanner poległ.

Auto (Skoda) zgłaszało od ponad roku problem z akumulatorem 12V. ASO stwierdziło - aku do wymiany. Serwis od aku, że wszytsko w porządku. W końcu wymieniłem aku, ale komunikat pojawia się dalej. Skanowanie prostym Eobd nie pokazuje błędów.

OBD11

Napisano
1 godzinę temu, wlad napisał(a):

OBD11

Niestety nie działa z interfejsem iCar2. Interfejs za to działa z innymi aplikacjami typu Ecu scanner, ale te nie widzą błędu.

Napisano
Teraz, sherif napisał(a):

Niestety nie działa z interfejsem iCar2. Interfejs za to działa z innymi aplikacjami typu Ecu scanner, ale te nie widzą błędu.

OBD11 to samodzielna kostka OBD2.

Napisano
W dniu 27.08.2024 o 21:54, sherif napisał(a):

VCDS-a patrzyłeś ? Na nim błędy pokaże. Ja VCDS-em zaprogramowałem nowe aku w skodzie.

Napisano

Elm to nie narzędzie. To zabawka do odczytu błędów tylko z silnika. 

Napisano
16 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Nie zgodzę się. Elmem w Lancii kasowałem błędy, robilem diagnostykę, włącznie z adaptacja skrzynie automatycznej. W Subaru kasowałem błędy przy lpg, sprawdzałem korekty.

Imo non sence jest kupować zaawnsowany interfejs do wymiany aku, non sensem też jest jechać z tym do Aso. No ale to VAG ..

Najwyżej będziemy jeździć z komunikatem co jakiś czas serwis 12v. Gdyby wiedział, że to takie skomplikowane to bym aku nie wymieniał :).

Napisano
9 minut temu, sherif napisał(a):

Nie zgodzę się. Elmem w Lancii kasowałem błędy, robilem diagnostykę, włącznie z adaptacja skrzynie automatycznej. W Subaru kasowałem błędy przy lpg, sprawdzałem korekty.

Imo non sence jest kupować zaawnsowany interfejs do wymiany aku, non sensem też jest jechać z tym do Aso. No ale to VAG ..

Najwyżej będziemy jeździć z komunikatem co jakiś czas serwis 12v. Gdyby wiedział, że to takie skomplikowane to bym aku nie wymieniał :).

Przeciez nie musisz jechac do ASO, pewnie wiekszosc serwisow nieautoryzwanych/sklepow z aku to ogarnie.

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Przeciez nie musisz jechac do ASO, pewnie wiekszosc serwisow nieautoryzwanych/sklepow z aku to ogarnie.

Taa, byłem. Skręcić w lewo, skręcić w prawo i błąd zniknie po jakimś czasie :).

Nie znikł.

Napisano
18 minut temu, sherif napisał(a):

Nie musisz się ze mną zgadzać.

ELM służy do podstawowej komunikacji po OBD2 wg. uniwersalnego protokołu. Odczyt błędów, kasowanie i podgląd niektórych parametrów.

Niektóre marki pozwalają zrobić cokolwiek wiecej, ale to raczej dotyczy starszych modeli i to raczej wyjątki.

Mam ELM-a, kablowego, BT i wiem co to potrafi. Mam też kilka innych interfejsów i znam różnicę.

W diagnostyce samochodowej jest jedna, uniwersalna zasada: nie ma nic dobrego i taniego.

Napisano
52 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Nie, ELM to tylko narzędzie - jak młotek. W szeroko pojętej grupie Fiata możesz się ELMem podłączyć do dowolnego komputera w samochodzie: ECU, komp klimatyzacji, skrzyni biegów, pompa ABS, body computer, kamera, radar. Również w nowych autach typu Alfa Romeo Giulia również po 2020.

Napisano
5 minut temu, Woockush napisał(a):

Nie, ELM to tylko narzędzie - jak młotek. W szeroko pojętej grupie Fiata możesz się ELMem podłączyć do dowolnego komputera w samochodzie: ECU, komp klimatyzacji, skrzyni biegów, pompa ABS, body computer, kamera, radar. Również w nowych autach typu Alfa Romeo Giulia również po 2020.

Wg strony stuff4car.com: "Potrzebujemy komputer PC (najlepiej laptop) z Windowsem, interfejs OBD (w przykładzie ELM327 USB z usuniętym zbędnym rezystorem terminującym, np. budżetowy kupiony w PMFactory - trzeba poprosić o wersję dla aut FCA), adaptery do niektórych modułów (tzw. "niebieski" i "szary" w przypadku Alfy Romeo Giulii, znów kupione w PMFactory) i akurat w przypadku tego egzemplarza auta bypass bramki SGW (produkcji STUFF4CAR, dostępny w naszym sklepie internetowym Bypass SGW FCA)."

Chyba tak nie do końca. Trzeba przerabiać interfejs, stosować adaptery....

Zresztą jak widać z Golfem sobie nie poradził(bo nie miał prawa).

Ale ja się nie upieram. Uważacie, że to dobre narzędzie, to używajcie.

Tylko potem są takie posty, że się nie da....:)

Napisano
2 godziny temu, Woockush napisał(a):

Standardowy ELM nie da rady.Probowalem tak podlaczyc sie do Alfy i musialem kupic odpowiedni czytnik OBD2 plus oczywiscie adapter.Majac przykladowo OBD11 nic wiecej miec nie musisz.

Napisano
36 minut temu, wlad napisał(a):

Standardowy ELM nie da rady.Probowalem tak podlaczyc sie do Alfy i musialem kupic odpowiedni czytnik OBD2 plus oczywiscie adapter.Majac przykladowo OBD11 nic wiecej miec nie musisz.

Tzn czego nie dałeś rady i co za adapter musiałeś dokupić?

Napisano
16 minut temu, Woockush napisał(a):

Tzn czego nie dałeś rady i co za adapter musiałeś dokupić?

Po prostu Multiecuscan nie widzial interfejsu.

Zakupilem odpowiedni interfejs i jeden adapter -juz nie pamietam do ktorego modulu .To bylo pare lat temu.Tego adapteru(to byl chyba "yellow") uzylem tylko raz -bo wszystko banglalo wiec nie bylo pozniej potrzeby go uzywac.

Edytowane przez wlad

Napisano
12 godzin temu, sherif napisał(a):

Przyjedź do mnie to Ci ogarnę obd11.

Napisano
12 godzin temu, wlad napisał(a):

AFAIR. Były dwie implementacje ELM. Jedna z nich miała zbędny rezystor, którego trzeba było się pozbyć. Druga, oferowana przez renomowane firmy jak Viaken tego problemu nie miała. Tak czy inaczej był to zwykły tani interfejs, działający na Obd2. Multiskan zaczął od Fiata, a późniejszych wersjach była cała lista aut. Praktycznie wszystko można było tym zrobić, czego potrzebował użytkownik.

3 godziny temu, wujek napisał(a):

Przyjedź do mnie to Ci ogarnę obd11.

Dzięki, jak nie ogarnę to się odezwę :ok:.

Napisano
W dniu 2.09.2024 o 16:16, sherif napisał(a):

O... apkę zrobili 😄 , nie wiem czy z app się połączy ten ELM (chyba musi być ross-techa), ja mam kabel + VCDS-a z 2017r na kompa.